Jeg hadde gode venner på besøk og det ble kalkun som kom på bordet denne kvelden. Jeg fant ut at jeg trengte litt oppfriskning av hvordan jeg lagde kalkun, for det er ikke hvert år jeg lager det. Da kom jeg over denne videoen men Ole Martin Klikk HER  for å se.

Han skar av lårene før steiking slik at bryste ikke skulle bli tørt, så det gjorde jeg også. Jeg begynte å skjære i låret når det enda var litt frossent, og det viste seg å være veldig lurt. For låret viste veldig tydelig hvor det ville dele seg, og jeg var vare så vidt borti med kniven, så dro jeg i låret og det delte seg helt perfekt,  det kan anbefales. Kalkunen trenger lang tid på å tine helt, og den bør tines i kjøleskap et par dager før den brukes.

 Se den reine snittflaten.

Lårene la jeg ved siden av resten av kalkunen. Jeg hadde en blanding med sitronsaft, olje, salt og pepper som jeg smurte på hele kalkunen før steiking. Satte i et steiketermometer, det er veldig viktig å bruke. Sett steiketermometeret i den tykkeste delen av brystet på kalkunen.
Sett stekeovnen på 160 grader.
Pensle kalkunen rundt hvert 30 minutt. Min kalkun var over 6 kg så den brukte omtrent 1 1/2 time på å nå kjernetemperatur på 70 grader. Da tok jeg de ut av ovnen, og hadde folie over og lot den hvile 20-30 minutter før man skjærer den opp. På videoen så setter Ole Martin sammen kalkunen igjen, men det fant jeg ut var bortkastet, så jeg la den bare på fat.

Saus:

På alle kalkuner kommer det med nakke og innmat og den satte jeg på kok samtidig som kalkunen ble satt i ovnen. Dette gjorde grunnlaget for en nydelig saus. Ha godt med vann i pannen så nakken og innmaten blir godt dekket. Når det koker blir det skum, det bør tas bort. Etter at dette har fått kokt i et par timer, tar man bort innmaten/nakke, og bruker også steikesjyen fra kalkunen. Hadde i maizena, sukkerkulør, salt og pepper, og en skvett laktosefri fløte. Nydelig god saus.
Som tilbehør hadde jeg poteter, rosenkål, brokkoli, gulerøtter og svisker, men man kan bruke akkurat det som passer deg.

Maten smakte veldig godt, og vi spiste både mye og lenge 🙂

#kalkun #Middag #festmiddag #julemiddag #saftig. #godt #middag #mors #middag ##morsmiddag #Glutenfri #melkefri #laktosefri #Middagstips #oppskrift #Blogg #bloggtopp #matblogg

4 kommentarer

4 thoughts on “Kalkun

  1. Kalkun er godt 🙂 Jeg så plutselig deg her, får legge deg på i bloglovin, så får jeg deg opp i feeden der. Lettere å huske på da 🙂

    1. Det var en glede å lage til siden dere satte slik pris på maten, kan ikke vente lenge til neste gang. veldig kjekt selskap og utrolig koselig selskap

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *