Last Updated:

Blomster og sånt

Categories Blogg, Planter

De siste årene har jeg merket at folk er blitt veldig opptatt av både matlaging(er vel enten eller) og blomster/vekster. Begge deler har lagt mitt hjerte nært hele livet  , så dette er ikke noe nytt for min del. Jeg begynte å lage mat da jeg var rundt 6 år, til min mors store fortvilelse, hun elsker å ha det ryddig og reint. Og som dere sikkert forstår var jeg verken flink til å rydde eller vaske, dog heller å lage mat. Men nysgjerrigheten på matlaging skapte en stor  matinteresse, og etter hevert ble jeg også nokså god og tok utdannelse som kokk. I det yrket må man ha en lidenskap uten går det ikke, betalingen er elendig og yrket er beinhardt. Men jeg hadde og har lidenskapen selv om jeg ikke klarte dette hard kjøret og jeg måtte gi meg. Men nå har jeg fått tid og mulighet til å ha et litt annet fokus på matlaging, nemlig å lage sunn og god mat uten at man må bruke hele dagen og tømme lommeboken. Klart at dette ikke appellerer til folk som liker å stå timevis på kjøkkenet, men de trenger nå heller ikke min kunnskap. De har nok som meg tusen kokebøker og  er stadig på nett etter nye godbiter :-). Det er rett og slett ikke noe som gleder meg mer en når jeg klarer å inspirere noen til å prøve seg på å lage mat fra bunnen av 😍.

 

Det samme gjelder blomster, her har jeg ingen utdanning, kun livets glade blomsterskole.  Der har jeg drept, mishandlet, eksperimenterte, tryglet, elsket og  vært omsorgsfull alt i skjønn forening. Etter hvert har jeg de siste årene også forsøkt meg på å dyrke urter og grønnsaker, det er helt magisk.

Men denne tiden på året kan man ikke gjøre mye om man ikke har drivhus eller drivhustunnel, men tiden får vise om det blir noe av.

Min enorm interesse for blomster har jeg adopterer blomster eller fått avleggere, de er ytterst få av blomstene jeg har kjøpt.

Når jeg skal vanne alle plantene  tar det sin tid siden jeg har blomster over alt. Plantene mine får kun vann i potten eller skål, dette fordi bananfluer eller de små fluene ikke kan  klare seg når jorden er er knusk tørr. Så en av de tingene jeg har begynt å gjøre er å ha vann på skobrett, og sette blomstene på de.

Ofte gjør gjerne jeg dette om kvelden og de får stå til neste morgen. Det samme gjør jeg når de får næring i vannet. På denne tiden av året(vinterhalvåret) er blomstene i hvilemodus som naturen eller er. Det er da gjerne lett å vanne de for mye, og da blir det mugg i jorden og i verste fall kan roten da råtne. Ser du mugg i jorden, ta vekk det du ser, ha potten i en vid ytterpotte eller fat så den får lufte seg. Deretter lar du den tørke HELT INN. Man kjenner at plantene er tør om potten er veldig lett, eller man stikker en finger langt ned i jorden. Når man vanner fra bunnen og ikke oppe heller på jorden, unngår man over vanning og  får mindre skadedyr og bananflue.

Dette er den mørkeste tiden på året, og de vokser lite, trenger lite vann og næring. Dessverre så får de også litt lite lys, så noen av plantene sliter litt, men de kommer seg når det blir lengre dager. Jeg vurderer å kjøpe dagslyslampe eller pære slik at de som står inne i rommet får mer lys. Ting tar tid på denne tiden av året 😀 så jeg får se hva jeg roter meg til å gjøre

Er du glad i planter?  Er du glad i å lage mat?

Tips til fb side for interesserte “Våre grønne planter i hus og hage”

 

Denne får vann rett i potten. Denne reddet jeg fra den sikre død fra min datter Miriam. Etter hun så at de faktisk gikk ant å redde en allerede død plante, ble hun inspirert
Et brett med blomster
Her er to brett med blomster, og det er ikke plass til alle plantene på de brettene.

 

 

 

 

Når jeg ikke bruker sko brettene har jeg de under skostativet 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *