Jod i mat

Categories Mat og helse

Tabell nederst på siden med jod innhold i diverse mat!

Nå er jeg kraftig lei av den propagandaen som meieriene har lov å komme og som at på til er offentlig godkjent om at melkeprodukter er en god jod kilde. Det er jo direkte feilinformasjon og veldig missvisende! Det er blitt en trend i Norge å bruke mindre melkeprodukter og der  med taper meieriene penger, dette er nok motivasjonen til denne feilinformasjonen. Vi skal skremmes til å spise mer melkeprodukter. Jeg husker da jeg var liten og da mine barn vokste opp at melkeprodukter var fremstilt som det produktet som MÅTTE brukes eller kom vi til å dø! Vel det har vist seg at de fleste i vår familie ble syk av melkeprodukter, og de var helsebringende å kutte de ut. 

For det første er det ikke mye naturlig jod i melkeprodukter, derfor hadde enormt mange (jeg har lest at rundt 80% Se HER) som bodde i innlandet struma altså jodmangel. Så hvordan kunne så mange få struma når de hadde tilgang til meieriprodukter? Jo svaret er enkelt, de bodde i innlandet uten tilgang til fisk og sjømat. Så på 50 tallet tilsatte de jod i kraftforet for å løse på dette problemet, og det er jo et godt tiltak, men det er ikke naturlig i melk. Og de fleste kan vel tenke seg til at det som er naturlig er bedre en det som er tilsatt. Det som bør anbefales er jo fisk og sjømat som er naturlig rik på jod, og veldig sunt! Man kan spise to måltider fisk pr uke og ha dekket behovet for jod. Mens med melkeprodukter må man virkelig pøse på. 

 For å illustrere dette har jeg laget en tabell over diverse matvarer som inneholder jod, de er tatt fra Klikk HER for å komme til matvaretabellen . Og den viser klart at sjømat og fisk er gode kilder til jod ikke melkeprodukter. 

Ale tallene er  tatt fra Matvaretabellen pr 100 g vare. Det er ikke alle matvarer som er oppgitt jod nivå i,  står det “-” bak har den jod men det er ikke oppgitt verdi,  står det 0 inneholder matvaren ikke jod. Tang og tare fant jeg ikke, men det vet jeg inneholder mye jod. 

Det skumle med ette er at det dessverre er et raskt økende helseproblem med stoffskifteproblematikken, etter min mening kunne i alle fall noen av tilfellene vært unngått om man hadde spist mer fiskeprodukter eller tatt tilskudd om man ikke tåler fisk. 

“Jodmangel, hva skjer i kroppen” Dette er kopiert fra Norsk Helseinformatikk. Klikk HER om du ønsker å lese.

Dersom kroppen får for lite jod, vil den forsøke å beholde mest mulig jod i skjoldkjertelen. Dersom underskuddet vedvarer vil det gå ut over produksjonen av skjoldkjertelhormoner, og stoffskiftet blir lavt. Hvis dette skjer hos en gravid kvinne, vil fosteret kunne få alvorlige, permanente utviklingsforstyrrelser i hjernen og resten av nervesystemet. Hos eldre barn og voksne, vil kronisk jodmangel føre til apati og lavt stoffskifte.

Et symptom på lavt (og høyt) stoffskifte, er struma, en hevelse på halsen. Struma som oppstår i forbindelse med jodmangel, er et uttrykk for at kroppen strever med å lage nok skjoldkjertelhormoner og forsøker å kompensere ved at selve kjertelen vokser.”

De skriver også at melk er en god kilde for jod, og fremhever ikke stort fisk noe som er helt ufattelig. Som det fremkommer i tabellen under som hetet fra matvaretabellen HER er det jo tydelig at melkeprodukter ikke er noen god jodkilde. Dessuten er jod tilsatt i kraftforet for at det skal være jod i melkeprodukter. 

   

Bilde er fra gofisk  fra             Hyse inneholder 320 µg            Lettmelk 20 µg dvs at det er 300 µg mer jod i hyse en i melk er da melk fortsatt en god kilde?

Hjemmelagde fiskekaker er ofte laget av hyse eller lyr, lett å få barn til å spise. 

 

Hyse Rå

Jod 100 g vare

320 µg

Kokt krabbe

 

218 µg

Torsk filet ovnsstekt

 

198,6

Rå tosk lever

 

380 µg

Rå blåskjell

 

140 µg

 

Kryddersild

 

143 µg

Kokt ørret

 

4,5 µg

Rå lyr

 

143 µg

Kokt Sei

 

83,7 µg

Kokt kveite

 

7,2 µg

Kokt steinbit

 

81 µg

Breiflabb

 

Ikke oppgitt

Reker i lake

 

10 µg

Rå torskerogn

 

107 µg

Reker kokt

 

Ikke oppgitt

Røykt Laks

 

9 µg

Røykt ørret

 

13 µg

Kokt Laks

 

10, 8 µg

Kokt kamskjell

 

3,6 µg                                                                                             

Makrell rå /sushi

 

13,3 µg

Lett melk

 

20 µg

Norvegian

 

31 µg

Naturell Yoghurt

 

13 µg

Eggeplomme

 

80,2 µg

Cheddarost

 

30 µg

Hevtemel

 

1 µg

Langkornet tørr ris

 

2 µg

Banan

 

0 µg

Hvregryn store

 

0,5 µg

 

Solsikkefrø

 

5 µg

Eple juice

 

1 µg

2 kommentarer

2 thoughts on “Jod i mat

  1. Jeg ble mye sjeldnere forkjølet etter at jeg kuttet drastisk ned på meieriprodukter i kostholdet mitt. Mjølk har jeg ikke drukket på mange år og jeg bruker stort sett kun smør, rømme og fløte hvis jeg bruker noe fra kua.. Fint å se den tabellen. Jeg er glad i torsk og sei. Liker også sild. Ser at det er ganske bra med jod i sei! Mjølkeprodukter er oppskrytt, men jeg liker godt de fete produktene så dem bruker jeg altså en del av. Har forresten begynt å kjøpe rapskokos i stedet for bremykt. Det er godt – og lett å smøre på knekkebrødet (som er uten hvete, for det tåler jeg også veldig dårlig).

  2. karidansen: Helt enig med deg, men nå er det ikke melken jeg vil ta fra folket men den feilinformasjonen og propagandaen som hele tiden blir lagt frem. Mange folk stoler dessverre blindt på helsemyndighetene, noe som direkte kan være helsefarlig. Hadde jeg holdt kostholdsrådene hadde jeg nok vært fryktelig syk eller dø.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *