Spisskummen

Er et nydelig krydder ettter min smak

Informasjon er funnet på Wikipedia som kan inneholde feil: http://no.wikipedia.org/wiki/Spisskummen 

Spisskummen, spisskum eller spisskarve (Cuminum cyminum) er et krydder som brukes mye i asiatisk, arabisk og meksikansk matlaging. Den inngår ofte i krydderblandninger som karri, tacokrydder og garam masala.

Tørket spisskummen kan brukes både malt, som er vanligst, og som hele frø. Smaken er sterk, pirrende og litt besk. Ved bruk av hele frø frigjøres smaken bedre hvis de freses opp lett i en panne først

Forveksling av spisskummen og karve

Spisskummen forveksles ofte med karve, men det er snakk om to forskjellige arter, og krydderet smaker og lukter forskjellig.

Karve (Carum carvi) er det samme som kummin.

Karve heter caraway på engelsk, kümmel på tysk, kummin på svensk, kommen på dansk og siya jeera på indisk.

Spisskummen (Cuminum cyminum) er spisskarve.

Spisskummin kalles cumin på engelsk, og dette kan bidra til forvirringen. Et annet, og mindre forvirrende engelsk navn på spisskummin er roman caraway.

Spisskummin kalles kreuzkümmel på tysk, spiskummin på svensk, spidskommen på dansk og jeera på indisk.

 

Krydderfrøene fra spisskummen og karve ligner utseendemessig, og kan forveksles. Oversettere av kokebøker og matjournalister har bidratt til å forvirre. Spisskummen er hyppig brukt over hele India i all slags retter, og introdusert i vesten sammen med interessen for eksotisk mat, i Norge er den best kjent som krydder i nøkkelost. Spisskummen brukes også i flere krydderblandinger for taco.

 

Kjenner man duft og smak, er det vanskelig å ta feil mot karven, som vi bl.a. kjenner fra akevitt og surkål.

 

 

# spisskummen  #glutefri #krydder

Matbloggtoppen

4 kommentarer
    1. Hei. Vurderer å ta inn spisskummen i helsekostbutikken min: KostholdsButikken.no Hører en del bruker spisskum, mulig det er marked for økolgisk spisskummen. Noen som har tanker om det?

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg