// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(18221072)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('‘);
// ]]>
Denne steiken har jeg hatt i fryseren siden i høst da jeg fikk tak i et billig lammelår som jeg beinet ut og surret selv. Klart det er litt arbeid, men det gir ganske god timebetaling, og i tillegg vet man da hvordan kjøttet er.
Man bør regne minst 200 g rå vekt, steik pr. person.
Lammesteik
2 kinahvitløk
2 gulrøtter
Masse avskjær fra purreløk (når jeg renser purreløken så skjærer jeg bort det groveste og legger det i en pose i fryseren til slike anledninger).
1 stilk stangselleri
Ca. 1 ss rosmarin
Har du jerngryte, er den perfekt å lage steik i. Rens og del hvitløken i 4 biter og ha den i god og varm jerngryte sammen med steiken. Snu steiken så den blir brun på alle kanter. Når steiken er brunet hele veien rundt, ha så mye vann i gryten at den dekker litt mer enn halve steiken.
Rens og del resten av grønnsakene og ha de i pannen sammen med rosmarin. La det hele få et oppkok og skru ned platen så det får stå og putre. Regn ca. 1 time pr. kg kjøtt. Når halve tiden har gått, snur man steiken og har i et steiketermometer. Når steiken er ganske nært opp til der det står ?lam/får”, tar man steiken ut så den ikke blir tørr.
Når den får ligge og hvile seg en stund, blir den greiere å skjære opp. Så kan man velge om man vil ha den på et fat og varme den litt i ovnen før servering (bruk da litt av den gode kraften til å ha på fatet).
Rotmos
4 personer
6-8 poteter
2 store gulrøtter
1/2 blomkål
Ca. 50 g smør eller mer
Salt etter hvor mye smør man har i siden smøret er salt.
Ca. ½ ts pepper
Eventuelt litt melk/fløte (soyamelk, om man ikke tåler melkeprodukter). Det kan variere veldig hvor mye vann det er i grønnsaker og poteter, så av og til trenger jeg ikke noe annet enn smør, og noen ganger, som denne, måtte jeg ha i litt væske.
Skrell og del potetene og grønnsakene i biter og kok de til de er møre (ca. 20-30 minutter). Sil av vannet og ha i smøret og bruk mikser til å mose poteter og grønnsakene, men vær forsiktig så mosen ikke blir seig, noe den kan bli om man kjører den for hardt i mikseren (eller man kan bruke en moser). Smak til med salt og pepper og ha eventuelt i væske.
Saus
Bruk kraft av det man har kokt steiken i, ca. 1, 2 dl pr. person
4 personer
4. 5 dl kraft
1 ss maizena
1 klatt smør
½ dl fløte/melk (soyamelk/fløte for de som ikke tåler melk)
Sukkerkulør
Salt
Pepper
Ha kraften, smøret og melk/fløte i en panne og ha i maizena og rør det godt ut og la det få et oppkok.
Smak så til med salt og pepper og ha i så mye sukkerkulør at sausen blir passe brun.
Jeg hadde rosenkål til herligheten.
// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(20259504)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('‘);
// ]]>