Raspeball/klubb/komler

I går ble det raspeballer til middag, og det er mat som må deles. Vi var tre stykker som spiste glutenfrie raspeballer og tre som spiste vanlige raspeballer oppskriften finner du HER. Det er lurt å først lage de glutenfrie raspeballene, og sette lokk på pannen slik at man ikke får mel med gluten i seg. Til raspeballer har jeg saltkjøtt, aller helst av lam, men en kan bruke salte svineknoker også, som er mye billigere enn lammekjøtt.

Her i huset har vi saltkjøtt, bacon, pølse og kålrabi til raspeballene, så det blir ingen maraton etter dette måltidet.

Sett kjøttet på kok og ta bort skummet som kommer når det koker (jeg bruker en liten tesil). Bruk en stor panne, så en får plass til raspeballene i også. La kjøttet få koke ca. ½ time før en tar i raspeballene, skal du lage både glutenfrie og vanlige raspeballer må man huske å kjøtt i den pannen med glutenfrie raspeballer også.

4 personer

Skrell 6 potet (1 ½ potet pr person)

 2 ½ -3 dl glutenfritt mel. Bruk det melet du har eller for eksempel Jyttemel siden det smaker veldig likt byggmel, og er naturlig glutenfritt. I går brukte jeg Toro sitt lyse (mengde mel kan variere ut fra hvilke poteter en bruker, og hvor faste raper man liker).

ca. 1 ts salt 

Det letteste er å bruke en foodprosessor, men en kan også raspe potetene på den fineste siden av en rasp, men nå tar jeg utgangspunkt i å bruke foodprosessor. Da tar man en og en potet i maskinen til de er helt most (for all orden skyld, det skal være rå poteter). Ha i salt og mesteparten av melet (la litt være igjen i tilfelle en ikke trenger så mye). Deigen skal ikke være hard, men fast nok til at den ikke løser seg når man slipper den i kokende vann. Da bruker jeg å forme en raspeball i hånden og ha den opp i det kokende vannet. Så må de ligge å kose seg i minst 1 1/2 time.

Kålrabien trenger lang tid for å bli ferdig kokt, så den bruker jeg å sette til koking når det er ca. 1 time igjen

Kålrabistappe 

1 stor kålrabi

100 g smør eller mer (jeg bruker aldri annet enn setersmør eller olje i mat, fuskesmør er fullt av e-stoffer og tull som overhode ikke er naturlig eller sunt for oss)

2 krm salt

1 krm pepper

Jeg skreller og deler kålrabi i biter (da blir den fortere ferdigkokt). Ha den i en panne med vann som akkurat dekker kålroten. Den trenger mellom 45-60 minutters koking før den er helt myk. Når den er kokt, heller en av vannet, har i smøret og bruker en stauke/stavmikser/mikser for å lage mos. Så smaker en til med salt og pepper.

 

Steik baconet og legg pølsen til varming sammen med raspeballene eller i en egen panne. 

 

  

20 kommentarer

frodith

02.04.2015 kl.16:33

Supergodt :-) Ikke spist ofte. Men de gangene jeg HAR spist det, var det kjempegodt :-) Ha en fin dag :-)

Åse Helen

02.04.2015 kl.17:02

Ååå, det er jo så godt, og ingen lagde bedre enn bestemor. Skal lagre denne oppskriften og prøve meg en dag. Riktig god påske til deg :-)

cuskima

02.04.2015 kl.17:12

så skikkkelig snadder ut...sku ønske eg likte raspeballer.....men ikkje veldig keen.

Mamma laget engang raspeballer av 5 kg poteter...hun hadde ikkje oppskrift...vi hadde raspeballer i en uke.....pappa elsket det hahaha, eg spiste sikkert for på den tiden spiste man hva man fikk....men som større barn ( dette var vel når eg var sånn 5 -6 -7 ) kjøpte eg en for å spise -du vet vi hadde ikkje fast food.....og den var fæl og stor og .....ugod hahahah ellers liker eg tilbehøret med MYE potet

morsmiddag

02.04.2015 kl.17:59

cuskima: he he jaja da var vel magen god etter en uke. Tilbehøret er jo nesten det beste :-)

morsmiddag

02.04.2015 kl.18:00

Åse Helen: Det er ofte slik at mamma eller bestemor lagde verdens beste mat :-) Du kan klikke på linken der det står vanlige raspeballer så er det mer vanlig mel for du spiser vel gjene ikke glutenfritt?

morsmiddag

02.04.2015 kl.18:02

frodith: Det er vel gjerne ikke landsdeler som har raspeball som tradisjons mat, men for meg er raspe et symbol på ekte matglede :-) Kos deg du også :-)))))

cuskima

02.04.2015 kl.18:03

helt klart beste :D

spisogspar

02.04.2015 kl.19:15

Lenge siden jeg har laget raspeballer, det må jeg lage snart! Er så godt!

annebe

02.04.2015 kl.19:42

Det er så innmari godt :) Liker å duppe det i sukker også jeg ...vi har våre vaner :)))

Mariann Sæther Tokle

03.04.2015 kl.09:14

Det er nam ja :) Jeg bruker også foodprocessoren, jeg rasper de først og så setter jeg nedi kniven og moser de litt :) og så salt lammekjøtt, nå ble jeg sulten :)

morsmiddag

03.04.2015 kl.11:31

annebe: Ja det vet jeg er vanlig andre steder, og jeg har sakt det men foretrekker den vanlige vrien jeg er vant til. Det er gjerne med slik mat at man holder fast ved de vanene man har :-) Men nydelig mat, det er det :-)

morsmiddag

03.04.2015 kl.11:32

spisogspar: Jeg kan garantere deg at det ikke er vanlig hverdagskost her heller. derfor er de ekstra kjekt å glede mange når man først lager :-)

morsmiddag

03.04.2015 kl.11:33

Mariann Sæther Tokle: Det er ikke nødvendig å raspe de først, men gjerne dele potetene i litt mindre biter holder lenge. Jeg er mett enda etter raspeballer to dager etter hverandre he he

morsmiddag

03.04.2015 kl.11:54

cuskima: Men det er jo nesten det mest geniale, at man har liksom to middager i en. Salt kjøtt med kolerabeistappe er jo i seg selv kongemat :-)

Mariann Sæther Tokle

03.04.2015 kl.21:19

Ja det er tøff mat fir magen :)

cuskima

03.04.2015 kl.21:41

ikkje sant vel :)

maiken

04.04.2015 kl.01:02

Lagde raspeballer for noen dager siden og de ble faktisk IKKE god. Lurte på om det hadde med potetene å gjøre?. Så letet jeg litt på nett og så det var mange som brukte litt kokte poteter sammen med de rå. Tenkte prøve dette. Ellers takk for glutenfri oppskrift

morsmiddag

04.04.2015 kl.10:21

maiken: Bare hyggelig :-) Jeg bruker aldri kokte poteter, men raspeballene blir nydelig likevel :-) Hvordan var de og hva var det du ikke likte med de?

maiken

04.04.2015 kl.21:31

De ble for bløt, kanskje jeg også hadde for mye hvetemel ifht byggmel. Kommer nok til å holde meg til en oppskrift neste gang , for de må være hjemmelagde.

morsmiddag

05.04.2015 kl.01:08

maiken: Det er ikke alltid så lett siden det variere hvor store potetene er, og kvaliteten på potetene. Men jeg lager alltid en prøvekake, for å se om den holder på fasongen. Det er bedre deigen er for fast en for bløt :-)

Skriv en ny kommentar

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits