Sjakkruter

Categories Julekaker

                               

I disse tider med sjakkmester Karlsen og en enorm interesse for sjakk er det vel på tide å lage sin egen sjakk matt, nemlig sjakkruter.  Disse er enkle å lage både med hvetemel og glutenfrie.

Denne gangen velger jeg å dele oppskriften opp i glutenfri som er øverst på denne siden og den med hvetemel under, siden jeg må gjøre det litt anderledes i oppskriften uten gluten.

                                                                Har du sett denne type julekaker før?

Glutenfrie sjakkruter

200 g smør (vil du ha kakene helt melke fri bruker du smør uten melk)

100 g sukker

300 g glutenfritt mel (jeg brukte Toro sin lyse)

1 egg

PS: Vil du lage denne uten egg, så må du ha 50 g mindre mel, og rulle de ut med en gang uten blir de vanskelig å få til.

———-

1 ts ekte vanilje eller 1 ts vaniljesukker i halve deigen

1/2 ss kakao i andre delen av deigen

Rør sukker og smør hvitt(er du usikker på hvordan det ser ut, kan du se bilde under), ha i mel og egg, bland alt godt sammen.  

                                            

Del deigen i to, ha vanilje i den ene deigen, og kakao i andre deigen.

Del så vaniljedeigen i to biter, og trill de ut til to like lange pølser, bruk en knive eller lignede i dytt de slik at de blir firkantet. Gjør det samme med deigen av kakao.’

                                                

 

Legg en rull med den lyse, og en med den mørke ved siden av hverandre, og deretter omvendt opp på igjen.

                                               

 

Det kan være lurt å trille de ut på bakepapir som står på et stort skjærebrett eller lignede så man slipper å flytte de.

Sett rullen i kjøleskapet (en time) eller frysen (ca. 15 min)  om du har det travelt.

Ta rullen ut og skjær den opp  i skiver, og sett de

       
Forvarm ovnen til 180 grader, steik kakene midt i ovnen i rundt 10 – 12 minutter.

Når man tar kakene ut av ovnen er de fortsatt myke, men de blir harde når de er avkjølt.

 

Sjakkruter med hvetemel

200 g smør (trenger du helt melke fri kaker, bruker du smør uten melk)

100 g sukker

300 g hvetemel

———-

1 ts ekte vanilje eller 1 ts vaniljesukker i halve deigen

1/2 ss kakao i andre delen av deigen

Rør sukker og smør hvitt(er du usikker på hvordan det ser ut, kan du se bilde lenger nede på siden), ha i melet,og bland alt godt sammen.  

Del deigen i to, ha vanilje i ene deigen, og kakao i andre deigen.

Del så vaniljedeigen i to biter, og trill de ut til to like lange pølser, bruk en knive eller lignede til å dytte de  firkantet. Gjør det samme med deigen av kakao.

Legg en rull med den lyse, og en med den mørke ved siden av hverandre, og deretter omvendt opp på igjen.

Det kan være lurt å trille de ut på bakepapir som står på et stort skjærebrett eller lignede så man slipper å flytte de.

Sett rullen i kjøleskapet (en time) eller frysen (ca. 15 min)  om du har det travelt.

Ta de ut og skjær rullen opp  i skiver og sett de på bakebrett. Forvarm ovnen til 180 grader, steik kakene midt i ovnen i rundt 10 – 12 minutter.

Når man tar kakene ut av ovnen er de fortsatt myke, men de blir harde når de er avkjølt.

 

 

#sjakk  #sjakkruter #julekaker #Glutenfri #glutenfritt #søtegleder #melkefri #allergivennlig #middag #middagstips #morsmiddag

 

 

27 kommentarer

27 thoughts on “Sjakkruter

  1. Sentrumjenta: Ja blandingen mellom vanilje og kakao er veldig god kombinasjon, og så er det jo litt artig utseende synes jeg. Har du sett slike før?

  2. husker disse fra barndommen-tror vi kalte dem Tyskeskiver,men er mulig eg blander ;D
    utrolig gode men min favoritt er serenakaker og berlinerkranser og krumkaker til jul <3

  3. ja eg blandet de, gogglet nå og så det var de andre -disse er gode,men som sagt eg har 3 favoritter og eg baker med spelt så de smaker anderledes… veldig gode..:)

  4. cuskima: Ja det er gode kaker, og spelt er mye bedre en hvetemel, men jeg kan dessverre ikke spise det heller. Men jeg må si at det er kun pepperkakene som er litt andelsedens når de er glutenfrie, ellers kjenner jeg ikke forskjell

  5. er mange som sier det blir veldig tørt, men sånn som eg ikkje tålte hvetemel en stund å handlet sånn hvetemelfritt på butikken….omg ble så elendig så eg spiser heller spelt eller lar vær 😀 rismel eller hva nå alt heter som du får som er allergivenlig….vel det er ikkje magevennlig 😀

  6. cuskima: Det er helt sant, så det er ikke hverdagskost, men alt det sukkeret er nå heller ikke man bør spise mye av 🙂 Man må gjøre det som er best for en selv:-)

  7. helt enig, eg spiser så lite snop til vanlig og blir sjekket hver amnd eller annen hver mnd for alt mulig og blodsukkeret mitt er alltid litt lavt så eg blir lett i ubalanse med sukker…er forsiktig 🙂 <3

  8. Vanja Ch. Kvalstad ( Inne: An en eller annen grunn så bakte min mor disse da vi var små, så det må være noe som har vært lenge. Så fykende travelt som du har det så kan jeg forstå at du ikke har verken tid eller ork til å lage julekaker. Dette er faktisk første året jeg virkelig har hatt ork å lage diverse, og det er en herlig følelse. Ta godt vare på deg selv. Klem

  9. Hei du..
    Ja jeg skulle gjerne funnet oppskriften på karamellene som min mor laget.. Jeg har savnet de i mange mange år nå.. Dessverre forsvant den..
    Nei tid sliter jeg litt med, men det blir snart bedre. Lover deg det.:)
    Samme til deg. Stor klem.::)

  10. Vanja Ch. Kvalstad ( Inne: Hun hadde ikke en kokebok hun skrev oppskrifter i? Du får spørre din far, kan hende den står i en hylle eller skap et sted.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *