Last Updated:

Brente mandler (julegaver, julegodt)

Categories Søte gleder

Det har virkelig tatt sin tid for meg å komme i gang med å lage litt julegaver/gleder, men den som venter på noe godt osv.

Hvorfor vi  kaller de for brente mandler aner ikke jeg, for om mandlene blir brent , da er de jo ødelagt. Og disse ble ikke brent i det hele tatt for jeg tok de for tidlig ut av pannen, men da ble de ikke så harde, og det var  helt fantastisk. Vil du ha de blanke og fine, må du altså ha litt mer is i magen en jeg hadde, alt sukkeret må være helt smeltet før man tar de ut av pannen. 

 

500 g mandler

200 g sukker

2 dl vann

2 gode klatter smør

Et par klyper salt

Bruk gjerne en steikepanne eller en vid panne, da blir det lettere å få det til.  Et godt råd er å bruke en tresleiv eller noe i stål, for plastikk vil smelte siden det blir så høy varme. Jeg må også advare mot å ta på mandlene eller sukkeret når de koker, da kan man brenne seg stygt, for sukker brenner seg inn i huden. He he reine skremselen propaganda dette! Neida, det er ikke slik ment, bare et moderlig “pass på”.

 Ha sukker og vann i pannen, og skru varmen på fullt, rør med jevne mellomrom, når den begynner å skifte farge har du i mandlene (jeg var nok litt for kjapp med å ha mandlene i sukkervannet før det var brunt nok, derfor ble de ikke blank, men de ble knallgod like vell ).

Rør  godt hele tiden helt til de begynner å bli “tørt”, se at alle mandlene er omtrent like mye kartellisert. Ta pannen av platen og fordel smøret og saltet utover, rør det godt inn, og ha alt på et bakepapir.   Spre de godt utover over papiret og la de bli kalde. 

Om man ønsker å gi mandlene som gave kan man for eksempel  ha de i poser eller lage kremmerhus som her av julepapir, eller som over med        gråpapir. Noen fine glass er også en ide. Hva ville du ha gjort?

Ekstra fint blir det med plastfolie rundt !

#brentemandler #brente #mandler #julegodt #godt #julegaver #gaver #snop #gotteri #konfekt  #glutenfritt #melkefri #mamma #kos #mor # morsmiddagstips

10 kommentarer

10 thoughts on “Brente mandler (julegaver, julegodt)

  1. frodith: Takk, men det beste av alt er å orke å lage det for å gi bort, for meg er det medisin 🙂 Du vet, den største gleden du kan ha, det er å gjøre andre glad 🙂 <3

  2. Nam! Men tar du mandlene av varmen mens De enda er “matte” og hvite? blir de like sprø som når du lar karamell-prosessen gå enda et hakk slik at de blir brune og blanke/glaserte?

  3. Margrethe: Tja si det du, det er jeg ikke sikker på, jeg turte ikke la de ligge lenger for jeg var redd for at de ble brent. Men jeg tror det jeg gjorde feil, var å ha de for tidlig i så sukkerlaken ble nedkjølt.

  4. annebe: Takk, synes det er veldig gøy å forsøke å få det fint, ikke alltid så enkelt. Mandler er et stort allergen dessverre så du er ikke aleine om det. Min eldste datter er veldig allergisk og jeg kan ikke ha de i hus.

  5. Brente mandler har jeg aldri prøvd å lage selv, bare spise dem! Det var bestandig pappa som laget dette hjemme hos oss til jul, men da ble de blanke… Tipper at de smaker like godt likevel 🙂 Så koselig du har pakket dem inn 🙂

  6. margarites: Som jeg nevnte i en kommentar så hadde jeg nok mandlene litt tidlig ned i sukkerlaken, og da ble sukkerlaken nedkjølt før den var blitt skikkelig brun. Skitt hapens 😉
    De var knallgod, så jeg måtte pakke de inn så jeg ikke spiste opp 1/2 kg selv he he.

  7. Oldemorbloggen: Da er du heldig 🙂 Jeg har også fått av andre. Har laget før, men det begynnerer å bli en generasjon siden for å si det slik. Men nå har jeg gjort det en gang, så blir de nok mye finere neste gang :-))))

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *