Av torsk blir man dorsk

Categories Fiskeretter

I fisk, og spesielt i torsk, er det et stoff som gjør at man blir dorsk (trett), så herav utrykket av “torsk blir man dorsk”. 

Nysgjerrig på hva stoffet i torsken heter som gjør oss trøtt, det heter tryptofan og er en essensiell (må tilføres gjennom kosten, for kroppen kan ikke lage den selv) aminosyre. Og den bidrar til at kroppen produserer serotonin (og melatonin) som virker inn på reguleringen av søvnbehovet.

Til ca. 4 personer

Ca. 600 g torsk, eller annen fiskefilet

1stor aubergine

2-3 gulrøtter

2 neper

Ca. ½ blomkål

1 pakke sukkererter

1 stor eller 2 potter koriander (potter er det som man får på vanlige butikker, store bunter med koriander kan man kjøpe på innvandrerbutikker)

6 dl vann

2 fiskebuljongterninger

Et par klatter med smør

Salt og pepper

Bruk gjerne andre grønnsaker.

Rens og del grønnsakene i forholdsvis tynne biter slik at de blir ferdige samtidig med fisken, sukkerertene er eneste unntak. Hakk korianderen i biter. Legg grønnsakene i en ildfast form med halvparten av korianderen. Legg fiskebitene oppå og strø på resten av korianderen og litt smør på toppen (smøret kan sløyfes), bland vann, buljong, salt og pepper og ha det i formen. Jeg kokte vann i vannkokeren og hadde de knuste buljongterningene + salt og pepper i en kopp slik at terningen løste seg opp før jeg hadde den i formen. Men man kan godt løse den opp i en panne med vann. Har du ferdig fiskekraft, så er jo det aller beste.

Ha hele formen i steikovnen i ca. 30 minutter, eller til alt er ferdig.

Denne retten kan man godt lage ferdig dagen før og ha i kjøleskapet, så er det bare å putte den rett i ovnen når man kommer fra jobb. Men husk at da bør man gjerne ikke ha fullt så mye salt og pepper i, siden den da blir liggende i laken og trekker salt og pepper.

 

 

 

4 kommentarer

4 thoughts on “Av torsk blir man dorsk

  1. Elsker torsk, men bare i måneder med R. Juks å bruke torsk som er fisket i nordishavet og sendt til østen for å bli pakket der. Sunt og godt og oppskriften din ser veldig god ut 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *