Kald indrefilet med restesalat

 Når jeg steker biff liker jeg å kjøpe en hel indrefilet og helsteke den. Da blir den etter min mening mest saftig og mør. Det blir vanligvis også billigere å kjøpe en hel indrefilet enn å kjøpe biff stykkevis. Når man kjøper en hel filet, kan man få i overkant mye mat til overs. Og spørsmålet blir da,  hva skal man bruke restene til? Så i dag laget jeg salat av grønnsaksrestene og en aioli som er laget for en tid tilbake. Jeg skar opp fileten i skiver, og vips så var middagen servert. Salaten som er litt kraftig på smak, passer utmerket til den milde smaken på kjøttet.

 

1. Når jeg steker en hel indrefilet sørger jeg først og fremst for at den er fullstendig tint. Jeg lar den gjerne ligge i romtemperatur et par timer før jeg begynner å steke den.

2. Jeg tar fileten først på en god og varm stekepanne med smør, og rundsteker den(dvs. at man steker den på alle sidene).

3. Deretter legger jeg den i en ildfast form og har stekeskyet fra pannen over indrefileten i den ildfaste formen. For å få et perfekt resultat, er det nødvendig med et steketermometer. Stikk steketermometeret halvveis inn i fileten, helst der fileten går fra den tynneste delen til den tykkeste delen. Dette for at den tynneste delen ikke skal bli for tørrstekt og den tykkeste delen ikke blir for rå.

4. Sett den ildfaste formen midt i ovnen, som er forvarme til 220 grader, og der skal fileten stå i ca. 10 minutter.

5. Ta så ut fileten og sett den på kjøkkenbenken på enn rist. La stekeovnen stå på.

6. La fileten stå og hvile seg, helst 30 minutter, før du setter den inn i ovnen igjen i rundt 10 minutter til.

7. Ta den så ut igjen.

8. Nå kan den stå å hvile til det er 20 minutter igjen til dere skal spise. Da settes formen med fileten inn i ovnen igjen. Der skal den stå til termometeret viser nedre grense for roastbiff. Ta da ut fileten og sett den på en rist på benken. Temperaturen vil fortsette å stige litt i kjøttet etter at den er tatt ut, så derfor er det svært viktig å ta den ut når termometeret viser nedre grense for roastbiff. Kjøttet får hvile seg i 5-10 minutter.

9. Legg kjøttet på en skjærefjøl og skjær bitene i ønskelig størrelse for servering.

10. Ønsker man å ha indrefileten til pålegg, for eksempel til koldtbord, venter man til fileten er kald før man skjærer den i tynne skiver. Skjær helst med en maskin.

 

 

 

Restesalat med aioli

Jeg hadde en del rester av poteter og grønnsaker etter middagen for to dager siden og dette laget jeg en salat av. Man tar det man har og det man liker.

Jeg hadde:

Poteter

Brokkoli

Asparges

Sukkererter

Squash

Rømme og

Aioli laget på følgende måte:

3 ss majones

1 ss rømme eller yoghurt (det skal tradisjonelt sett ikke være rømme eller yoghurt i, men jeg synes bare majones blir litt voldsomt. Vil man utelate rømme/yoghurt, bruker en bare litt mer sitron/lime)

½- 1 kinahvitløk

1 krm cayennepepper

1 krm pepper

Ca. ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime

Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse. Ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha den i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har man den i en tett boks, står den seg lenge i kjøleskapet.

 

Fremgangsmåte for salaten:

Jeg kuttet poteter og grønnsaker opp i forholdsvis små biter og hadde alt i en skål. Hadde så på aioli og litt rømme og blandet alt godt sammen.

Jeg skjærte kjøttet opp i biter og a de på et fat og hadde Cherrytomater til.

 

 

 

 

 

 

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg