Elgfilet med rotmos, smørdampede grønnsaker og rødvinsaus

Categories Kjøttretter


En usedvanlig god middag, med gode venner. Det er nok litt mer arbeid med festmaten enn den vanlige hverdagsmaten jeg bruker å lage.

Rødvinsaus med honning

Ca. 3 dl rødvin

2 dl kraft

1 ss worcester saus

1 ss balsamikoedikk

2 ss honning

Ca. 1 ½ ts salt

Ca. ½ ts pepper

En liten klatt smør

Ha alt i en panne og la det få koke sammen i minst 30- 45 minutter, gjerne lenger også. Blir den ikke tykk nok, kan man ha i en ts maizena blandet ut i litt vann. Smak sausen til slik at den blir rund i smaken, dvs. at den ikke er verken for søt eller sur, men har en kraftig smak.

Elgkalvfilet

Elgkalvfilet er så mør og fin at den nesten ikke behøver å steikes. Man må for all del ikke steike den i hel, dvs. at man ikke steiker den alt for lenge slik at den blir tørr.

Ha en steikepanne med smør og veldig god varme (smøret må være brunt), så steiker man den på alle sider. Ha så på salt, pepper og eventuelt andre krydder man måtte ønske å bruke. Sett et steiketermometer i den tykkeste delen av kjøttet og ha kjøttet i en ildfast form. Jeg hadde satt rødvinsausen på kok, så jeg tømte litt av den over kjøttet og hadde det i sausen igjen da kjøttet var ferdig. Ha ovnen på mellom 180-200 grader og steik kjøttet til steiketermometeret viser 65 grader. Ta kjøttet ut og la det stå og hvile seg i 15 minutter. Skjær kjøttet opp i forholdsvis tynne skiver og legg de på serveringsfat.

Rotmos

8 poteter

½- 1 sellerirot

Ca. 30 g smør

Ca. 1 dl fløte eller melk (fastheten i potetene kan variere en god del, noe som kan spille inn på hvor mye væske man trenger i mosen)

Salt og pepper

Skrell og del poteter og sellerirot og ha de på kok til de er møre. Tøm av kokevannet (man kan eventuelt bruke litt av dette som væske) og ha poteter og selleri og smør i en miksmaster, eller stauk de med en morter. Husk å ikke la mikseren gå for hardt og lenge, for da kan mosen bli seig. Smak til med salt og pepper.

Smørdampede grønnsaker

1 hjertesalat

1 pose med knaskegulrøtter

1 pakke asparges, eller de grønnsakene man ønsker og har

Rens og del grønnsakene i passe stykker. Ha litt godt med smør i en panne og ha hjertesalaten og gulrøttene i, sett på lokket og la de dampe i smøret. Snu de med jevne mellomrom. Ha i aspargesen helt mot slutten, for den tåler ikke mye varmebehandling før den blir overkokt.

// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(20259504)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('‘);
// ]]>
// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(20042030)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('‘);
// ]]>t
// ]]>

2 kommentarer

2 thoughts on “Elgfilet med rotmos, smørdampede grønnsaker og rødvinsaus

  1. Milde himmel… jeg er klar for et slik måltid når det måtte være.. og hvor det måtte være! Det ser og høres helt fantastisk ut, og er herved lagt til under favoritter. Denne SKAL prøves, må bare ut å finne elgen først! Ønsker Deg en super søndag 🙂

  2. Hehehe, et lite tips på på å få elg er å enten finne en Jæger eller kjøpe. Tror det er adskillig mer styr å jakte på elg selv.
    Ønsker deg også en flott søndag, her er det regn og vind.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *