Kjøttkaker på topp

Min kjære, kjære, nabo Rigmor hevder hun ikke kan lage mat, men her kommer motbeviset. Hun lager kjøttkaker på topp, noe som er helt genialt, siden en slipper all steikingen på pannen, noe jeg ikke kan fordra.

 

 

Kjøttkaker på topp

5-6 personer

2 pakker karbonadedeig(800g)

3 ss potetmel

3- 4 dl vann

2 ts salt

1 ½ ts pepper

Bland karbonadedeigen med alt det tørre og spe med vann til den er passe tykk.

 

Ca 10 poteter (kommer litt an på hvor store de er, skal dekke bunnen i formen)

2 løk

5-6 gulrøtter

2-3 ss smør

Jeg anbefaler å  også ha på litt buljongvann på om en ønsker mindre smør. Ca.4 dl vann og 3 buljongterninger som blandes ut i kokende vann selv om dette ikke stod i den opprinnelige oppskriften til Rigmor. 

Skrell poteter, løk og gulrøtter. Potetene og gulrøttene skjæres i skiver. Ha potetene i bunnen av en ildfast form eller en langpanne, så legger en gulrøttene oppå.. Form karbonadedeigen som små kjøttkaker og legg de opp på toppen. Strø løken over til slutt. Så tar en eventuelt buljongvann over og smør.

Sett hele formen midt i ovnen på ca. 210 grader i ca 45-60 minutter. Grønnsakene må være mørne.

 

Server med brun saus om en ønsker.

 

  

Brun saus på jevning

4 dl vann/kraft

1 1/2 -2 ss hvetemel eller 2 ss maizena(glutenfri)

 1 terning Buljong

 ½ ts Salt

1 krm Pepper

Sukkerkulør

Ha kald væske i en panne og ha i mel og buljong og sett på platen og rør med jevne mellomrom til sausen er kokt opp. Bruker du hvetemel må det koke i minimum 10-15 minutter, maizena trenger kun et oppkok. Ta i sukkerkulør til du har rett farge og smak til med salt og pepper. Her kan en også sette en ekstra spiss på sausen med å ha i litt brunost eller fløte(eller begge deler, da er det fest du).

 Brun saus på gamlemåten

3ss (30- 40 g ) smør

3-4 ss hvetemel

Ca 4 dl vann/kraft

1 terning buljong

Salt

Ca 1 krm pepper

 

Ha smøret på steikepannen og la det bli brunt, ha på melet og rør ofte så det ikke svir. Denne prosessen tar sin tid (Det er mulig å ha i sukkerkulør om den ikke blir mørk nok. Fru Virkesdal var en klok kvinne og en fantastisk kokk, og hun sa alltid at det var bedre å ta i litt sukkerkulør enn å brenne sausen) Om du har en steikepanne som har høye kanter kan du fortsette å bruke den, ellers må du helle det over i en panne. Spe med litt og litt væske til sausen er passe tykk. Når det er hvetemel tykner den når den står og koker. La sausen koke minst i 10-15 minutter og smak til med buljong, salt og pepper. En kan lage en ekstra spiss på sausen med å ha i litt brunost eller fløte (eller begge

Matbloggtoppen

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg