Elgsteik

Categories Kjøttretter

Elgsteik



Jeg holder på å spise tom fryseren og da dukker det opp diverse blant annet rester fra en elgsteik. Den var delt i skiver og pakket godt inn i både folie og plast, så den var like god som ny. Jeg la den i en ildfast form med litt buljongvann og med folie over og rett i oven ca 10- 15 minutter.

Min farmor var en mester til å lage mat, så når jeg var på sommerferie der, hang jeg over grytene for å se hva hun gjorde. Så det er gjerne noe i det at en skal tidlig krøkes osv.

Min farmor brukte alltid å rundbrune steiken på steikepannen først og så la hun den i en panne med vann. Det var akkurat så mye vann at det dekket ca halve steiken(det kan lønne seg å ha en panne som ikke er alt for vid, sånn at en ikke bruker for mye vann til kokingen). I gryten hadde hun løk, gulrøtter, einebær(jeg bruker gjerne bare ferdig laget viltkrydder) og pepper.

Steiken skal koke ca 30 minutter pr kilo kjøtt (tommelfingerregel), men jeg bruker gjerne steiketermometer, slik at den ikke blir for mye kokt. Når den nesten er ferdig, tar jeg hele pannen med steiken i og setter det på et kaldt sted til dagen etter. (har du ikke anledning til dette, tar en steiken opp og lar den hvile en stund før en skjærer i den)

Neste dag(eller når den har hvilt seg) skjærer jeg den opp i skiver legger den i steikeovnen med litt av kraften opp på og folie som dekker godt over, og har den i ovnen ca 10- 15 minutter før servering. (Da er det en fordel at den ikke er helt ferdigsteikt, slik at den ikke blir tørr) Så legger jeg den rett på fat med grønnsaker til.

 

Viltsaus :

på gamlemåten

3ss (30-40 g) smør

3-4 ss hvetemel

Ca 4 dl kraft som steiken er kokt i

1 terning buljong

2 ss rømme (en kan bruke Creme fraiche siden den tåler bedre varme enn rømmen)

Et stykke med brunost/geitost

Ca ½ ss tyttebær eller tyttebærsyltetøy

Salt

Ca 1 krm pepper

Viltkrydder(dette får en kjøpe på de aller fleste butikkene)

 

Ha smøret på steikepannen og la det bli brunt, ha på melet og rør ofte så det ikke svir. Denne prosessen tar sin tid  (Det er mulig å ha i sukkerkulør om den ikke blir mørk nok. Fru Virkesdal var en klok kvinne og en fantastisk kokk, og hun sa alltid at det var bedre å ta i litt sukkerkulør enn å brenne sausen) Om du har en steikepanne som har høye kanter kan du fortsette å bruke den, ellers må du helle det over i en panne. Spe med litt og litt kraft til sausen er passe tykk. Når det er hvetemel tykner den når den står og koker. La sausen koke minst i 10-15 minutter. Ha i brunost, buljong, tyttebærsyltetøy/tyttebær, salt og pepper. Når sausen er ferdig kokt smaker en til med rømme(og da bør en ikke la den koke for mye, da kan rømmen briste i sausen) eventuelt mer viltkrydder, salt og pepper.

Viltsaus på jevning

4 dl vann/kraft

1 1/2 -2 ss hvetemel eller 2 ss maisenna (glutenfri)

Buljong

1 ss smør (dette er festmat og da skal en ikke spare på smøret for det gir en ekstra god smak)

2 ss rømme (en kan bruke Creme fraiche siden den tåler bedre varme enn rømmen)

Et stykke med brunost/geitost

Ca ½ ss tyttebær eller tyttebærsyltetøy

Salt

Pepper

Viltkrydder

Sukkerkulør

Ha kald kraft i en panne og ha i mel, smør og buljong og sett på platen, og rør med jevne mellomrom til sausen er kokt opp. Bruker du hvetemel må det koke i minimum 10-15 minutter, maisenna trenger kun et oppkok. Ta i sukkerkulør til sausen har rett fargen. Ha i brunost, tyttebærsyltetøy/tyttebær, salt og pepper. Når sausen er ferdig kokt smaker en til med rømme(og da bør en ikke la den koke for mye, da kan rømmen briste i sausen) eventuelt mer viltkrydder, salt og pepper

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *