Lutefisk med kikerterstuing

// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(js)g(18381846)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('’);
// ]]>

Lutefisk er vel ikke min styrke, men da finner man noen som innehar den kunnskapen!

Siden jeg var på tur og ikke hadde planlagt lutefisk, så ble det fryst lutefisk fra Bunnpris, noe fisken bar preg av. Men fisken ble tint og dandert etter beste evne og ble rimelig god likevel. På Vestlandet er det vanlig å ha gul erterstuing til lutefisk, men det var jeg for seint ute til å lage, så da ble det hermetiserte moste kikerter til og det var ikke noe å si på den smaken.

Beregn mellom ½ og 1 kg lutefisk pr. person (1 kilo er rikelig selv om alle er pasjonerte lutefiskelskere).

For at lutefisken ikke skal bli for geleaktig, er det lurt å ha grovt salt på den en tid, så vannet renner av den. Det kan for eksempel være en fordel å legge den opp på en snudd talerken slik at vannet får renne bort fra fisken. Tiden det tar kan variere noe etter hvilken kvalitet det er på fisken. Men fra en til tre timer vil være sånn noenlunde. Skyll av grovsaltet.

Så ble lutefisken lagt på rist i en panne med vann slik at den ble dampet, men man kan også legge den i en langpanne med litt vann og ha den i steikeovnen med aluminiumsfolie på ca. 200 – 225 g. Men et godt råd er å legge en våt kjørlehånduk opp på fisken før man tar på folien, for om folien kommer i kontakt med fisken kan denne bli svart og gi en dårlig smak (pga. luten i fisken).

Lutefisken trenger mellom 40 minutter til en time på å bli ferdig. Fisken er ferdig når den slipper beina og skinnet lett.

Kikerterstuing

Jeg brukte en pakke kikkerter pr. person.

Kikertene hadde jeg i en foodprocessor (men man kan også for eksempel bruke stavmikser) og moste med litt vann.

Så hadde jeg massen i en panne og hadde i ca. 50 g smør.

Ca.1 ts salt

Ca.1/2 ts pepper

Så varmet jeg den og den var klar til servering.

Vi hadde også steikt bacon og poteter til. (Naboen min insisterer på at også pinnekjøttfett er et høyst nødvendig tilbehør).

 

 

// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(18499254)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('‘);
// ]]>
// <![CDATA[
var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(img)g(19539596)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11);
document.write('‘);
// ]]>

1 kommentar
  1. Du Randi du får det til, bare du har noe som ligner på råvarer – et eller annet handlet inn langs en bygdevei – vips så har du det herligste måltid man kan tenke seg. det er stor kunst – Matkunst. Ser velsmakende ut!!!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg