Kokt torsk

Kokt torsk er vel så tradisjonelt at det nesten er gått ut av menyen for mange unge. Men det er en av de tingene jeg ikke vil forandre på, uansett hvor mange andre måter en kan servere den på. Det som er synd, er at det alt for ofte at kvaliteten på fisken er elendig. Hvordan kan en forvente at noen skal spise noe som er gammelt og dårlig lagret, det skulle rett og slett vært ulovlig å selge. Det er et fåtall av den norske befolkning som kan nok om fiskekvalitet til å kunne si noe om hvordan den skal se ut eller lukte. Så her burde de som selger fisk ta seg selv kraftig i nakken og sette sin ære i å ha ferske råvarer som forbrukeren kan kjenne på smaken når de spiser den at det er godt. Da vil en også få solgt mer på sikt. Så selv om du ikke kan en ting om fisk, så ikke vær redd for å stille krav til kunnskapen hos de som selger den, da må de skjerpe seg.

Vel nok om det. Når en skal ha ?kokt? torsk så er det jo egentlig feil i seg selv, for er det noe fisk ikke skal, så er det å koke. Er fisken frossen bør den være helt tint før en har den i gryten.

Når det er fersk fisk (dvs. at den ikke er saltet fra før, for da heter det lettsaltet torsk) så bruker jeg å koke opp rikelig vann i en panne, og når vannet koker bruker jeg ca 2-3 ss salt pr liter vann jeg har. Dette kan virke utrolig mye, men fisken skal ikke ligge lenge i vannet, så den får ikke mye tid å trekke til seg salt. Rør litt så saltet får løst seg opp. Ha fisken i og la pannen stå på platen til den nærmer seg kokepunktet da skrur en ned. Koker en fisken, blir den seig og det er ikke godt. Hvor lenge fisken skal stå å trekke, avhenger av hvor store fiskestykker en har. Når fisken er gjennom trekt, kan en stikke en kniv inn med beinet og fisken slipper beinet. Da bør poteter og annet tilbehør allerede være ferdig, så fisken ikke ligger for lenge i vannet.

Jeg er vant med å servere med kokte poteter, gulrot og smeltet smør. Enkelt og fantastisk nydelig etter min gane.2 kommentarer
  1. Anita: Hvor lenge den må trekker i vannet er avhengig av tykkelsen på fiskestykkene. Er det tynne stykker kan 4 minutter være nok, er det store tykke biter med fisk kan man trenge opp til 15 minutter. Et godt tegn på at fisken er ferdig er at den skifter farge og at den begynner å dele seg (folke seg ut på en måte). Fisken blir helt perfekt etter min mening med denne saltmengden. Siden den ikke skal ligge lenge, må vannet være desto saltere. Masse lykke til frem til et fanatisk måltid 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg