Tapas

Grethe sin silkehøne og andre godsaker :-D

                                      

Min venninne Grethe bor på vakre Giske, og der har de det flott både hønene og Grethe. Jeg var på besøk og fikk nylagte egg hver eneste dag, og det er noe spesielt å få egg som er så kortreist og økologiske. 

Det ble en liten sammenkomst lørdag og da lagde vi mye god mat, koste oss stort og klukklo ;-)

Det ble ikke høns fra egen produksjon, men en kjøpe kylling  :-D.

                                                          På kyllingen hadde  vi tre mandariner der vi presset ut litt av saften over kyllingen, og resten lå vi opp på. Oppskåret purreløk, urter fra hagen i rikelig mon (timian og oregano), salt og pepper. Den ble satt nederst i ovnen og ble langtidssteikt på 100 grader. Rett før servering delte vi den og fikk brunet skinne litt. 

Små poteter med rikelig salt og ferske urter og olje. De tok lang tid å få ferdig steikt, så man bør nok beregne minst en time på 200 grader. Man kan gjerne vende potetene en gang eller to. 

 

                                   Mangosalat finner du oppskriften HER

                                             

Salmalaks i tynne skiver med soyasaus(glutenfri), saft av lime og et strø med sesamfrø. 

                                        Tradisjonell potetsalat som du finner oppskrift på HER

Skålen var helt spesiell, den fikk Grethe av en kollega til 50 årsdagen, der det var inngravert hennes flotte egenskaper. Det er jammen litt av en gave.

Spekemat og Chevre ost (geitost), og eggerøre av selvplukkede egg 

Jeg måtte jo pynte fatet og da ble det tomater igjen, de delte jeg, hadde,på soyaolje, purreløk.

                                            Hotte reker der jeg klarte å brenne chilien, he he ekstra hott da  :-D. Og du finner oppskriften HER

Jeg trodde det var grønne og sorte oliven, men det viste seg at de sorte olivenene var solbærsyltetøy, så da må man bare innse at man må ha brillene på nesen uansett hva man skal lese :-D. 

Grethe dekket et flott koselig bord

                                            

Bobler og jordbær hører med på en jentekveld :-)

Tusen takk for fantastisk selskap og opphold. 

#tapas #reker #koldtbod #jentekveld #klubb #spekemat #Bobler #champagne #potetsalat #mangosalat #oliven #Kylling #høne #høns #Grethe #bestevenn #Venninne 

Wraps med hjemmelaget Italiensksalat og kyllingskinke

Man blir mat lei innimellom, og det var jeg i dag, mine hjemmelagde knekkebrød (HER) fristet ikke, selv om de egentlig er knakende god. 

Hva er vel bedre en en varm wraps da :-D, heldigvis får man tak i gode glutenfrie også. Jeg hadde laget hjemmelaget Italiensksalat (oppskrift finner du HER), kyllingskinke, salat og rød paprika.   

"Bærre lekkert" til både lunsj, middag eller helgemat.


                                                  
 

Pakore Indisk mat

For en liten stund siden så jeg 4 stjernes  middag der han stortingsrepresentanten fra venstre som er fra India laget mat. Helledussen så godt det så ut, deriblant  laget han Pakore, og fant oppskriften til han kokken i programmet Ole Martin Alfsen, og den brukte jeg med noen små justeringer. Denne oppskriften har jeg virkelig gledet meg å lage, og helledussen de ble gode! Jeg hadde ikke fått med meg at man skulle ha dip til, så det ble økologisk ketchup til. Men du kan finne diverse forslag til dip og dressinger under kategorien dressinger klikk HER

Pakore er laget av kikertermel som er naturlig glutenfritt, jeg kjøpte det på helsekost men det finnes også på litt større butikker. 

 



 

Deig

250 g kikertermel

1 1/2 dl farris eller lignede mineralvann eller kefirmelk (jeg måtte bruke en del mer veske en det som stod i oppskriften)

1 ss bakepulver

2   ts salt

1 ts 

1 ts malt chilipulver

1 ts garam masala (kan kjøpes i butikk eller lages selv, skal legge ut oppskrift snart)

1 ts malt korianderfrø

2-3 fedd hvitløk eller 1 kinahvitløk, om ønskelig

2 ss hakket frisk koriander

Opp kuttede grønnsaker 

100 g spinat

125 g løk

½ rød eller grønn paprika

75 g aubergine

100 g poteter (jeg hadde ikke poteter i, men en 1/2 squash)

5-10 dl olje til steking

Bland ut kikertmel med litt væske om gangen. Ikke bruk opp alt med én gang. Røren bør være fri for klumper. Bruk visp til å blande ut væske eller sikt kikertemel. Tilsett krydder og bakepulver. La stå 10-15 minutter mens du renser og kutter grønnsakene.
Skrell poteter(eller squash) og løk, skyll grønnsakene og finhakk spinat, samt ternet løk, potet, paprika og aubergine i 1 x 1 cm store terninger. Bland med røren.
 Varm olje i en frityrgryte eller i en jerngryte. Prøv å steke én pakora for å se om oljen er varm nok og smaken er god. Hvis nødvendig, juster med krydder/kikertemel.
 Bruk to spiseskjeer til å forme og slippe pakoraen i varm olje. Etter 1-2 minutter bør disse vendes slik at de blir gjennomstekt. Når disse er gyllenbrune, kan de tas opp med en sil og legges på kjøkkenpapir for at overflødig olje skal renne av.

Serveres med enten tomat eller yoghurtbasert dip

Vinkokt ris med pamesan, parmaskinke og dampet asparges

Dette er samme forretten jeg hadde for to uker siden, men denne gange forsøkte jeg meg med parmaskinke i stede for røykelaks, fremgangsmåten er den samme, men jeg valgte å kutte ut hvitløken denne gangen. 

Når tilbereder en forrett  skal det ikke være mye på tallerken og derfor kokte jeg kun en porsjon ris til 4 porsjoner.

1 porsjon ris som er litt klebrig ca. 50 g

½ løk, du kan gjerne bruke sjalottløk om du foretrekker det

Smør eller olje til steiking

2 dl hvitvin helst litt tørr

Etterfyll med vann om nødvendig

Salt

Pepper

2-3 ss raspet parmesan ost (bruk gjerne mer om du liker smaken)

Parmaskinke

Dampet asparges 

Tomat til pynt

Og et  litte strø med  parmesan til pynt

Rens og findel løk og surr i en panne, ha deretter i risen og la også den få litt steiking før man har på hvitvinen. Kok som etter anvisning på pakken med salt og pepper, og etterfyll med vann om nødvendig.  Når risen er ferdig kokt har man i parmesanen, og smaker til om den trenges mer salt eller pepper.

Jeg brukte en liten rund form slik at jeg fikk en fin  forme på risen på tallerken, deretter la oppskåret parmaskoinke på toppen av risen, jeg strødde litt parmesan på rett før servering. Aspargesen dampet jeg i noen minutter i en panne, og danderte den pent på tallerken, og en delt cherrytomat for fargen sin skyld. 

V
 



 

Vinkokt ris med parmesan og røykt ørret



 

Dette er en noe uvanlig kombinasjon å koke ris i vin, men du hendelse så godt det var. Jeg hadde dette som en forrett, og jeg synes den var både enkel og delikat, eller hva synes du?

Når jeg har rester av vin fryser jeg den ned i fruktposer eller lignende og bruker den i forskjellig mat. For å se tips klikk HER

Når det skal være forrett så skal det ikke være mye på tallerken og derfor kokte jeg kun en porsjon ris til 4 porsjoner.

1 porsjon ris som er litt klebrig ca. 50 g

½ løk, du kan gjerne bruke sjalottløk om du foretrekker det

1 fedd hvitløk eller tilsvarende med kinahvitløk (ca. ½)  

Smør eller olje til steiking

2 dl hvitvin helst litt tørr

Etterfyll med vann om nødvendig

Salt

Pepper

1 ss raspet parmesan ost (bruk gjerne mer om du liker smaken)

Røykt ørret eller laks

Parmaskinke

Fersk dill

Rens og findel hvitløk og løk og surr i en panne, ha deretter i risen og la også den få litt steiking før man har på hvitvinen, kok som etter anvisning på pakken med salt og pepper. Etterfyll med vann om nødvendig.  Når risen er ferdig kokt har man i parmesanen, og smaker til om den trenger mer salt eller pepper.

Steik parmaskinken til den er blitt hard og «crispy», legg den til avkjøling på et tørkepapir.

Jeg brukte en liten rund form for å forme risen på tallerken, og la oppskåret røykt ørret på toppen av risen, og knuste den sprøsteikte parmaskinken rundt på tallerken, og toppet med litt dill. Man kan godt ha litt grønnsak til pynt rundt om man ønsker det, men ikke la det bli for mye.



 

Marinert røykt ørret med guacamole og koriander

Denne retten passer fint som forrett eller til tapas, den er utrolig enkel å lage og smakskombinasjonen er helt magisk!


Her har jeg lagt alt på knekkebrød(oppskrift HER), men bruk gjerne det brøde du liker eller har.

Oppskrift på guacamole finner du HER

------

Marinering av den røykte ørreten:

Røykt ørret skjæres opp i skiver eller man bruker ferdig oppskjæret ørret (man kan også bruke røykelaks)

Soyasaus (OBS: tåler man ikke gluten må man ha glutenfri soyasaus)

Legg den oppskjæret fisken i soyasausen i minst noen timer, jeg la den i en plastpose med soyasausen natten over. 

Koriander dressing:  

3 ss med naturell yoghurt gjerne tyrkisk/gresk

1 potte fersk koriander

Ca. 1 ts olivenolje

Salt

pepper

Finhakk korianderen og ha den i yoghurten, ha i olje og smak til med salt og pepper. Denne dressingen kan med fordel lages minst dagen før, da får smakene tid å utvikle seg skikkelig, og du slipper å stresse den dagen du skal bruke den. Foruten å ha den på ørreten kan den gjerne stå på borde som vanlig dressing.

Montering av retten:

Bruk brød, kjeks eller knekkebrød om er i passe små biter. Legg på en teskje med guacamole, legg den marinerte ørreten opp på der igjen, så har man på litt koriander dressing.   Man kan pynte med hva man ønsker, jeg har brukt ferske blader av koriander og smeltet og stivnet raspet parmesanost (se ide HER)


Her har vi brukt smeltet og stivnet parmesanost, bilde ble ikke noe godt jeg var vist litt skjelven på hånden :-)

Her er det brukt Focaccia i stede for knekkebrød, men man kan også bruke denne uten brød. 

Ideen har jeg funnet på Godfisk.no

 


 

 

Tapas lunsj

Jeg fikk besøk av en venninne og hadde kjøpt inn litt diverse slik at vi kunne kose oss og småspise mens vi skravlet i vei. Jeg hadde begynt å lage til da hun kom, og hadde helt glemt at hun ikke spiste kjøtt. Da er det bare til å snu seg rundt å ile på butikken igjen, så det ble lunsj til en hel hær i stede for bare til to. Ungene mine ville sakt, "er du overasket?", siden jeg alltid lager rikelig mat, men bedre med for mye en for lite. Det har kommet godt med mange ganger når jeg har fått uventet besøk, eller ungene har med en venn elle tre siden jeg har nå rikelig med mat uansett he he. Og det er alltid nok, heldigvis.


Det ble røykt ørret, ost, mårpølse , seranoskinke, paprika og tomat.

Dipp ble aioli, pesto uten parmesan (kuttet ut osten og hadde litt ekstra salt), og guacomole (trykk på den dippn du vil se oppskriften på)

Hjemmelagde knekkebrød er en sikker vinner, hvorfor alltid brød?


Jeg kjøpte tapasboller av lamm, de var skikkelig gode, pølser fra Bønes kjøtt, Fiskekaker med 80% fisk, Og ikke for å glemme de chilimarinerte rekene. Jeg forvellet (hadde de i kokende vann i noen minutter og så avkjøles under rennene vann, da blir de lett å spise, men har god tyggemotstand).


Litt jordbær og sukkererter, ja hvorfor ikke. Godt var det :-)

Tapas

 

#koselig selskap + #fantastiske venner + #god mat + #drikke #glutenfritt

En utrolig god dessert pai, fylt med vaniljekrem, jordbær, bringebær og gele. Virkelig snadder, så i dag ble det pai til frokost J. Oppskriften fant jeg på en side med glutenfrie oppskrifter, men kunne ikke finne igjen innlegget. (Britt Anita Gjedtjernet Østberg har laget oppskriften, den kommer etter hvert)



Agurk, Cherry tomater, chorizo,  smeltet og stivnet parmesanost  

 

Glutenfri tortillalefse med hjemmelaget Ailo, hjemmerøykt laks, salat og agurk 

 

Glutenfri tortillalefse med hjemmelaget pesto, hjemmerøykt laks, salat og agurk

 

 Ailo (ny oppskrift kommer)

 

Pesto

 

Dadler surret i bacon 




Reker med olje, chili, hvitløk og vårløk


Der det er hjerterom er det trangt ;-) (båt potetene skimtes i det fjerne)






Knekkebrødene mine er blitt et møst   (knekkebrød med hvetemel)


 

Matbloggtoppen

Variasjon over tapasboller

 

Tre varianter man kan lage med de krydrede kjøttbollene

 

Her har jeg smeltet raspet parmesan og Cherry tomater.

For å få parmesanflak må man raspe osten å legge den på bakepapir på brett, putt så brettet i steikeovnen.

Når osten er smeltet tar man brettet ut og lar det bli kaldt. Så knekker man av det man vil ha.



 

Her har jeg skåret et hakk i kjøttbollene og satt parmesanflakene ned i. Bollene står på squash og den ene har jeg tatt spiss paprika under, dette kan være en variasjon.

Ønsker man det så kan man grille squashen litt.

Ananas på bunnen, men man kan også bruke for eksempel melon eller appelsin.

På toppen er det en søt paprika.

 

Matbloggtoppen

Fylt potetkake(glutenfri) med pesto og kylling

 




Potetkake (glutenfri) eller tortillalefse 

Hjemmelaget pesto

Crispisalat

Biter av ferdig steikt kylling, jeg brukte kjøtt fra kyllinglår

Lefsen ble rullet sammen og delt. Jeg hadde den til middag, men denne kombinasjonen er godt egnet også som fingermat eller tapas, da gjerne i litt mindre biter.

Tåler man hvete/gluten så blir det nok finere å lage det til med tortilla eller wraps siden de er fastere i konsistensen og letter å sette pent på fat. 



 

 

Matbloggtoppen

Pesto

 Pesto passer til nesten all mat og er et must til tapas etter min mening

 

Pesto

1-2 fedd hvitløk

 5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.  (*1.Se under)

1 potte basilikum

75 g parmesan (*2. se under)  PS: Det står gjerne ikke parmesan på osten, men Grana Padano ).

1,5 dl olje

Pepper

Salt

Skrell hvitløk og del den i biter, klipp av en potte med basilikumen og valnøtter og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesan. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.

*1. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man  nøtteallergiker, så kan man bruke pinjekjerner siden de ikke er i slekt med nøttefamiien.

*2.Om man ikke tåler melkeprodukter, så kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker å ikke erstatte den,  bruker bare mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner.


 

 Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

 

#tapas #røykelaks #asparges #oppskrift #middag #pesto #basilikum #valnøtter

Matbloggtoppen

Aspages med røykelaks og ramsløk

Asparges som en varmebehandler med smør i en panne i et til to minutter, tørk de overflødige fette med hånddukspapir.

Røykelaks i tynne skiver surres rundt aspargesen.

Parmesan som er høvlet med ostehøvel

Ramsløkspure eller pesto

 #Asparges #røykelaks Parmesan #ramsløk #tapas #oppskrift #middag

Matbloggtoppen

Tapas Chorizo

Jeg har tenkt mye på at det hadde vært gøy å lage tapas retter, og nå fikk jeg et puff av en med blogger. Så her er første bidrag, av forhåpentligvis flere. Har der forslag så kom gjerne med dei.

Her er knekkebrød (hjemmelaget) men man kan bruke ristet brød i terninger.

Ost i terninger

Chorizo pølse

Cherry tomater

Fersk koriander

Tannpirker uten smak



 #tapas #fingermat #småretter  #Chorizo #oppskrift

Matbloggtoppen

Tortilla med fenalår og ananas

Min kjære er veldig glad i å lage mat også, og her har han laget en fylt Tortilla som ble brukt til forrett. Den passer også som fingermat for eksempel tapas eller for eksempel som niste på tur J.

Tortillalefse (man kan også få kjøpt glutenfrie lefser. Jeg vet Rema 1000 har frosne  potetkaker  som kan brukes)

Rømme

Tynne skiver fenalår

Fersk ananas

Tok en tortillalefse  og smurte på litt rømme,  så en tynne skiver med fenalår og en tynne skiver med frisk ananas

Rull det hele sammen og delte på skrått.


#tortillalefse #fenalår #forrett #tapas #fingermat

Matbloggtoppen

'Hotte' reker i olje

Min gode venn og nabo Bjørg er en kløpper til å lage mat, og dette er hennes oppskrift på 'hotte' reker! Dette er en enkel og knallgod rett i seg selv, eller for eksempel på koldtbord eller tapas.

Hun bruker alltid reker hun piller selv, for det blir aller best, men denne gangen brukte jeg reker i lake. Det viktigeste om man bruker reker i lake, er å tørke de svært godt før man har de i den varme oljen, ellers begynner oljen å sprute utover, noe som kan være farlig.

Dette er en ca.oppskrift:

1/2 kg pillede reker

2 hele chili

Ca. 1 ts chilipulver

2 kinahvitløk

2-3 dl olje

Man trenger ikke så mye olje, for den skal ikke dekke rekene, men det må være nok til at man kan dyppe brød i oljen.

Rens rekene eller tøm av laken og tørk de godt, om man bruker reker i lake.

Varm opp oljen og ha i finhakket hvitløk og chili, ha så umidelbart litt og litt reker i. Tar man alt i på en gang, blir oljen for avkjølt og rekene blir kokt. Når alle rekene er i oljen, tar man det hele bort fra platen. Denne retten kan serveres både varm og kald. Server med brød til. 






 

 

 

 

 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits