hits

Supper

Gulasj suppe med lammekjøtt

Jeg har en veldig god venninne som har bod rundt ni måneder i Portugal, og nå er hun endelig kommet hjem igjen, i alle fall for en stund.Nå kom hun på besøk og det var kjempekoselig å se henne igjen, og skravla gikk som vanlig. Men vi måtte jo ha noe godt og spise, og da falt valget på gulasj suppe, og jeg som har en plan om å spise litt ut av fryseren, og der lå det jo en pakke fårikålkjøtt. Normalt er det okeskjøtt man har i gulasj suppe, men å bruke lammekjøtt hevet smaken enda noen hakk etter min smak. Jeg elsker lammekjøtt, men er du ikke glad i det kan du bruke okeskjøtt. 

1 kg fårikålkjøtt eller annet kjøtt som trenger noen timer koking. Det er en fordel å ha bein på kjøttet, det gir ekstra god smak.

1 liter kraft om du har, jeg brukte 1 liter vann og 3 ss buljong

1 1/2 løk

3 fedd hvitløk

1 glass tomatpurre 

3- 4 store poteter

3 store gulerøtter

1 rød paprika (den glemte jeg å ha i)

1 purreløk

3-4 kvaster fersk oregano (du kan selvsakt også bruke tørket om du ikke har fersk 1-2 ts)

1 ts karve

1 1/2 ts røykt paprikapulver eller vanlig(den røykte setter et ekstra god spiss på maten)

Salt

Pepper

Steik kjøttet så det får en fin brunfarge, dette gir ekstra god smak, husk å steik ut av pannen med litt av vannet.

Grovdel løken og hvitløken gi gjerne disse også en omgang på steikepannen. Ha kjøtt løk, vann, buljong, tomatpurre og krydder i en panne og sett det på kok. La kjøttet koke i en times tid, så renser og deler man potetene og gulerøttene i treniner, og har de i suppen. På slutten av koketiden når kjøttet er mørt fisker man opp kjøttet så man får tatt bort bein osv. og delt de i biter. Rensk og del purreløken og paprikaen og ha de i suppen. Smak om suppen trenger mer salt, buljong eller krydder. Har  suppen blitt for tykk tar man i litt mer vann. 

 

J

Jeg lagde glutenfri Focatccia til, det var en sikker vinner. 

#gulasj #suppe #lammekjøtt #godt #sunt #middag #middagstips #morsmiddag #glutenfri #glutenfritt #melkefritt #laktosefri #blogg #matblogg 

Løksuppe med vaktelegg

Det er sommer i Bergen og jeg har nesten ikke råd å gå inn for å lage mat, men mat må man ha. Da gjelder det å lage noe enkelt som dekker saltbehovet og som ikke er for tunt i varmen. Og da ble det  en kjapp løksuppe og steikt skive med vaktelegg, og det passet supergodt til løksuppen.

Til to personer:

1 stor løk

2 sjarlottløk

2 vårløk

3 fedd hvitløk

Bruk den løken du har og liker :-D

Smør til steiking

5 dl vann

 1/2 ss buljongpulver

Litt salt om det er ønskelig

Pepper

Jeg har litt krydderurter på altanen, og da hadde jeg i litt løpstikk(Nordens buljong), oregano og persille.

Har du ikke dette så kan du bruke noen andre krydder eller frekse urter.

Rens og del all løken, surr i en panne med smør, når løken er blank og myk har man i vann og buljong. Kok opp suppen og la den puttre i 5- 10 minutter for å få frem alle de gode smakene. Tilsett (finhakket om du bruker freke ukrydder og salt.

Skive med vaktelegg:

Beregn 2-3 skiver per. pers. 

Skjær brødet i skiver, lag et hull i midten av skiven og legg den på steikepannen med smør, og bruk god varme så den blir brun. Snu den så den får farge på begge sidene, ha egget ned i hullet på skiven og la den stå å surre på pannen til egget er fast. Ønsker du ost på skiven bruker du det, jeg hadden den bare som den var.

#vaktelegg #vaktell #løk #løksuppe #enkelt #godt #middag #middagstips #Løpstikk #Friskeurter #Glutenfri #glutenfritt #melkefri #melkefritt #laktosefri #Morsmiddag #blogg #matblogg

Spinatsuppe med ristede Pinjekjerne og egg (meat free monday)

Det er greit å ha en dag uten verken kjøtt eller fisk, og spinatsuppe er enkelt, veldig godt og sunt.

For at den skulle få en litt annen smak ristet jeg litt Pinjekjerner, det gjorde seg godt.

Til 4 personer: 

10-12 terninger med frossen spinat

Smør

8 dl vann 

2 dl fløte/melk/soyamelk/fløte(laktosefri) Jeg brukte kun vann og bare en skvett soyafløte, men den får en litt rundere smak med fløte.

2 ss maizena

2 buljongterninger av grønnsaker eller annen buljong (sjekk at det ikke inneholder gluten)

Salt

Pepper

1 pakke a. 60 g pinkjekjerner

4 hardkokte egg

Smelt smør i en panne og ha i spinatterningene, la de surre i smøret til spinatterningene begynner å gå i oppløsning. Ha så i vann, buljong og maizena og rør til suppen har kokt opp. Smak så til med salt, pepper, fløte/melk. Jeg brukte en stavmikser å jevne suppen med, men det er ikke nødvendig om man ikke har det. 

Pinjekjerne har man på en tørr steikepanne og lar de ligge på mellomvarm panne og man røre i de med jevne mellomrom til de får litt farge. 

Hardkok eggene i rundt 6-7 minutter, del de og ha i suppen.

 

#meat #free #monday #meatfreemonday #enkelt #rimelig #sunt #suppe #godt #spinat #spinatsuppe #egg #pinjekjerner #middag #middagstisps #morsmiddag #blogg #bloggtopp #matblogg 

Norsk/asiatisk fiskesuppe

Norske råvarer asiatisk smak!

Tenk på denne flotte dagen der alle damer/jenter har sin egen dag fikk jeg min skjønne datter for 24 år siden, gratulere med dagen Miriam og alle dere andre damer/jenter. 

Hadde man ikke forøkt å lage noe nytt så hadde vi aldri oppdaget nye retter :-D. Nå skal jeg ikke hevde at jeg har funnet kruttet opp på nytt, men artig å forsøke å lage mat med ny vri. Når sant skal sies synes jeg det  det alle meste av mat er nydelig, og denne suppen var intet unntak. 

Denne suppen er sunnheten selv det er hyse som er proppfull av vitaminer, mineraler som D, E, B,  jod, selen, magnesium osv. Ørret med sin omega 3 og som selvsakt også har masse vitaminer og mineraler også jod, hvitløk som er super for å ta knekken på virus og bakterier, Gurkemeie er en fantastisk antioksida som er stappfull av karoten og som er veldig bra for vonde ledd blant annet. Ingefær er super mot kvalme og er også en sterk antioksidant  som også er bra for vonde ledd, bedrer blodsirkulasjonen osv osv. Grønnsaker er full av fiber og vitaminer og mineraler, jeg kunne holdt på i hele dag, men skal gi meg nå. He he dere har nok fattet poenget ;.)

Suppe til rundt 4 personer

Jeg hadde hjemmelage suppeboller av hyse oppskriften finner du HER rundt 300 g

2 filetter av ørret men bruk gjerne laks eller annen fisk 

1/2 løk

2 fedd hvitløk

2 vårløk

2 gulerøtter

Ca. 4 skiver med sellerirot eller selleristang om du foretrekker det

1 bit ingefær ca. 1 cm

1 fersk gurkemeie (får du ikke tak i det kan du bruke tørket, den er ikke like god men det funker helt fint)

1/2-1 ts currupaste (sjekk for gluten om du ikke  tåler gluten)

7 dl vann

Jeg brukte litt buljong også, det rundet av smaken

2 dl kokosmelk er melkefritt,  eller vanlig fløte(laktosefri om man ikke tåler laktose)

salt

Pepper

1/2 ts spisskummen (kan sløyfes)

Har du fersk koriander er det utrolig godt i (om du liker den smaken da:- ) 

Og som alltid er det noe dere hater som pesten eller mangler kutt det ut og erstatt med noe annet, den som intet våger intet nytt får smake ;-)

Skjær rens og skjær opp all løk, ingefær, grønnsaker og gurkemeie og sutt i smør i pannen på middels varme, hell på vann (buljong om du vil bruke det) og kokosmelk/fløte og carrypaste la det få koke i rundt 5 minutter. Ha i oppdelt skinn og benfri fisk og fiskeboller og smak til med salt, pepper og eventuelt mer currypaste. Vent et par minutter til fisken er trekt og bollene varme, server gjerne med brød om det er ønskelig.

 

 

#sunt #fiskesuppe #fisk #ørret #hjemmelaget #fiskeboller #asiatisk #middag #suppe #fiskesuppe #gurkemeie #ferskgurkemeie #middag #middagstisp #morsmiddag #Melkefritt #laktosefri #glutenfri #blogg #matblogg #Bloggtopp #Bergen #mat #Kjapt #godt 

Katrine sin Polske Rosól

Denne ideen fikk jeg av min venninne sin datter Katrine Olsen .-)  Det er en Polsk suppe/kraft som de bruker å spise før middag, da tar de ut alle grønnsakene og kyllingen og bare spiser kraften og nudlene. Dette minner meg litt om Mr. Lee som mine barn spiste da de var små. Kyllingen spiser de seinere på dag. Dette er ingen oppskrift på "grammet" men på "rus" det vil si at man tar det man synes selv. De bruker en spesiell buljong som er veldig god, men som er mer krydret en vår vanlige buljong. Den er glutenfri og kan kjøpes på internasjonale butikker.Katrine spiser grønnsakene samtidig som suppen/kraften, og kyllingen seinere.

Nå tok jeg en litt annen variant av denne suppen, jeg skal forsøke den med kyllinglår en annen gang, men nå hadde jeg høns og hønsekraft i fryseren så da ble det slik. Og når jeg reflektere litt over det vil jeg gjerne tro at de også lagde denne av høns i Polen før, og mulignes noen steder enda, uten å ha belegg for dette. Jeg elsker grønnsaker så de kaster ikke heller, jeg hadde også i poteter, gulerot og samt litt gurkemeie i tillegg (jeg har de nesten  all mat for tiden siden leddene mine ikke liker kulde og vinter) :-D Suppen ble knallgod, tusen takk Katrine, kom gjerne med flere gode ideer! 

Jeg kunne nok hatt mer nudler i, det får jeg gjøre neste gang :-D

Kyllinglår

Vann

Sellerirot

løk

hvitløk

Den spesielle buljongen

Eventuelt salt og pepper 

Nudler/pasta/risnudler (risnudler om man skal ha glutenfri)PS: Jeg har noen gang sett at enkelte typer risnudler inneholde gluten, så les innholdsfortegnelsen.

Kok opp kyllinglår til det skummer, ta vekk skummet og tilsett renset og kuttet sellerirot. La det koke en halvtime, tilsett så renset og kuttet  løk, purre, hvitløk i båter, og krydder etter smak. Kok så i en halv time til. Kok opp små Nudler/pasta/risnudler i mellomtiden i noen minutter.

Slik ser buljongen ut                                                    og her er innholdsfortegnelsen

        

#Suppe #Rosó #polsk #suppe #kyllinglår #kylling #høns #kraft #grønnsaker #nudler #pasta #middag #enkelt #enkel #middagstips #morsmiddag #glutenfri #melkefri #blogg #matblogg #bloggtoppen

 

 

Fiskesuppe med hjemmelagde suppe fiskeboller og ørret

Jeg har i grunne gledet meg til å lage suppe av de må søte fiskebollene, eller egentlig ble de større en tenkt he, he. Men nå er det ikke hver dag jeg lager fiskemat så da er det vel greit å glemme slike uvesentlige bagateller. 

For å lage god fiskesuppe kan det være lurt å ha fiskekraft, har man ikke det kan man bruke vann og buljong. Lager man ikke fiskebollene selv, kan man bruke kraften fiskebollene kommer i. 

Oppskriften på suppeboller kommer under suppeoppskriften:

Til rundt 4 personer

 2-3 stykker filet av ørret eller laks

Mellom 5-6 suppe fiskeboller (man kan selvsakt ha mange flere og kutte ut ørreten, eller omvent

1 liten løk

4-6 vårløk

4 gulerøtter med litt størrelse på

En bit sellerirot eller selleristang (kan skippes)

smør til å surre grønnsakene i

7 dl kraft av fisk, har du ikke det kan du bruke vann og 2 buljongterninger av fisk eller fond av fisk som du får kjøpt i de fleste butikker

2 dl fløte(laktosefri om man ikke tåler laktose) Jeg er helt av melkeprodukter for tiden så jeg brukte  (1 dl) med kokosmelk

Eventuelt salt

Pepper

Bruk gjerne ferske urter som dill, gressløk  eller andre urter du liker.

Rens og findel løken(vårløken venter man med å ha i til slutten av koketiden), gulerøttene, og sellerien  surr de pannen med smør. 

Ha i kraften og kok suppen i rundt 5 minutter før man blander maizena og fløte/kokosmelk/soyafløte, og rør til det er jevnt, ha de i suppen og rør til suppen koker opp. Ha i suppebollene, og smak til med eventuelt salt og pepper. Ta eventuelt skinnet av fisken, og del den i rundt 8-10 biter, og ha de også i suppen, sammen med vårløken. Har du fersk ferske urter, tar du dette i rett før servering.

Server gjerne med brød. 

Suppe fiskeboller:

1 kg skinn og beinfri filet av hyse eller lyr (kan ikke bruke fryst fisk)

2-3 ss potetmel

1 ss salt (dette virker kanskje mye, men fisk trenger mye salt).

½ ts muskat (har en ikke dette, så sløyfer det sløyfes)

5-7 dl væske (Jeg bruker en boks (3 dl) laktosefri fløte og resten vann til 2  kg fisk)

Fisken må være skinn og beinfri, den kan ikke ha vært frossen, og fisken og melken må ha samme temperatur. Ha  fiskefileten  og salt i en foodprosessor, og la  maskinen gå til til farsen er fast og litt seig i konsistensen. Ha i potetmel og muskat og bland det i fisken, og begynn å spe med litt og litt væske. Ikke ha for mye væske i av gangen. Hvor mye væske man trenger i deigen vil avhenge av hvor fersk fisk man bruker, jo ferskere fisken er, jo mer må væske trenges i farsen. Lar man farsen stå før man bruker den vil den bli fastere, så har man vært litt for ivrig med væsken og farsen føles for tynn,, settes den kalt en stund så blir farsen lettere å jobbe med. Det er lurt å koke/steike en prøvekake for å se om det er nok salt i før man begynner å  steiker/koker, da har man sjans å korrigere smaken om det trengs. 

Suppeboller lages med teskje, og eller på samme måte som fiskeboller bare men kun halve tiden i pannen. 

Fiskeboller former man med en spiseskje. Bruk fiskekraft eller ha fiskebuljong og vann til å trekke de i.  Som fisk skal heller ikke fiskemat koke, men trekke (under kokepunktet). La fiskebollene trekke i 7-10 minutter.

Fiskemat kan fryses. Jeg bruker å legge de i pose og posen ligger på et fat eller lignede, da er det lettere å få de singelfryst, og enkelt å ta ut så mye man trenger av gangen. 

#hjemmelaget #fiskemat #fiskefarse #fiskemat #hjemmelagetfiskemat #fiskesuppe #suppeboller #fiskeboller #fiskesuppeboller #fisk #suppe #boller #fiskeboller

#hyse #ørret Enkelt #sunt #middag #middagstips #glutenfri #glutenfritt Laktosefri #melkefri #blogg #morsmiddag #bloggtoppen #mat #matblogg #fisk

Kokos- og avokadosuppe med ørret og bruschetta

Det er kjekt å ha besøk av en veldig god barndomsvenninne som heter Åse, og ekstra gøy er det at hun er like glad i mat som meg, og overhode ikke redd for å forsøke nye retter. Og for en tid tilbake fant jeg denne oppskriften på Kiwi sin side, du finner den HER, og da er det supert å lage noe nytt å spenene. Åse spiser lite kjøtt, og derfor valgte jeg røykt ørret i stede for spekemat. Og jeg syntes det var så lite mat i suppen at jeg valgte å lage bruschetta til, og det var en veldig god kombinasjon.  Etter min smak var suppen sånn mitt på treet, men Åse likte den godt, så man har gjerne litt forskjellig smak. Men bruschettaene digget vi begge to. 

  • 2 stk Avokado
  • 1 Agurk
  • 1 boks Lett kokosmelk
  • 1 dl Vann
  • 1 stk Sitron, saften
  • 1 dl Mandle
  • 4-5 cm ingefær
  • 1 neve Basilikum
  • En liten klype salt
  • Røykt ørret (originalt var det spekemat som skulle være til)

Del avokadoene i to og fjern steinene. Ta ut fruktkjøttet med en skje og legg det i en blender. Skrell og del agurken i terninger. Ha de i blenderen eller bruk stavmikser sammen med kokosmelk, vann og sitronsaft. Kjør alt til en helt glatt suppe. Sett suppen kaldt frem til servering. Grovhakk mandlene og rist de i en varm og tørr panne eller i steikeovnen på 140 grader i rundt 15-20 minutter. Skrell ingefæren og finhakk den. Hell suppen i skåler og topp med ingefær og mandler. 

           

Bruschetta

Til 6 skiver(glutenfritt brød) brukte jeg:

1 dl olivenolje

1/2 kinahvitløk eller 1 -2 fedd hvitløk

Rensk hvitløken og ha den i oljen, bruk en skje å ha blandingen på skivene. Legg skivene i en ildfast form, eller på noe noe som hindrer oljen å renne ned i ovnen. Ha skivene på rundt 180 grader og la de stå til de er blitt kris pi, det vil ta rundt 5-10 minutter litt etter ovnen. Ta de ut rett før servering.

2 1/2 store tomater

2 ss olivenolje

1/2 sjalottløk

1 liten bit rød chili (kan sløyfes)

1/2 kinahvitløk eller 1 -2 fedd hvitløk

Rundt 1/2 potte basilikum

Salt 

parmesanost (kan sløyfes)

Vask og del tomatene, løk og chili og ha det i en skål. Rensk og finhakk eller bruk hvitløkspresse på hvitløken, og ha den i skålen sammen med oljen, basilikum, salt og pepper.  Bland alt godt sammen, og når brødet er ferdig har man tomatsalaten opp på brødet, ønsker ma et strø med parmesanost på, har man det på også. Jeg satte alt inni ovnen igjen i rundt tre minutter, slik at osten fikk smeltet litt, og tomatsalaten blitt lunken.  

 

 

Lynkjapp blomkålsuppe med hvitløk og basilikum(Gluten og melkefri)

Jeg hadde meg en opprydding i kjøleskapet i går, siden det er er søppeltømming i morgen, nå har vi kun en gang i måneden.

Der fant jeg litt av vært som burde spises kjapt opp, og der i blant et blomkål. Blomkålsuppe er utrolig godt, kjapt og lage og veldig sunt.

                                         

 

Til 3-4 personer:

1 skamklipt blomkål (jeg måtte skjære av mye som ikke var fint lenger)

1/2 kinihvitløk eller du kan bruke 1 fedd hvitløk eller kutte det ut

2 buljongterninger

1 go smørklatt (melkefritt om man ikke skal ha melkeprodukter

8 dl vann (kan bytte ut ca. 1-2 dl vann med melk/fløte/laktosefritt/søya/kokosmelk om du ønsker en mer vanlig suppe)

2 ss maizena eller 

salt

Pepper

Fersk basilikum en god håndfull som hakkes

Ha 2 dl vann, buljong og smør og finhakket hvitløk i en panne og sett på kok, del blomkålen kniv, den er like god som om du bruker mye tid på å dele den pent :-D

.  


Ha blomkålen i pannen og sett lokke på, og la det få koke i rundt tre minutter. I mellomtiden tar du å blander blande du maizena og resten av vannet ut.

       

Hell det i pannen og kok opp under omrøring, og smak til med salt og pepper og ha i hakket basilikum. Suppen er ferdig. 

Bergensk fiskesuppe, enkel og kjapp å lage

Selv om jeg bor i Bergen er jeg nok ikke ekte Bergenser, men Bergensk fiskesuppe er super godt. Lag en herlig smak av Bergen hjemme hos deg selv, kanskje du at på til begynner å skarre på "R"

Denne suppen har man ferdig nesten like fort som man har skjert grønnsakene. Ikke den tradisjonelle måte akkurat, men  det betyr ikke at den er minst like god som den tradisjonelle. Ta utfordringen :-). Hva synes du omdenne oppskriften?

                                                            
                                                                     Jeg var nok veldig raus med rekene :-)
 

Til 4 personer:

200 g gulerøtter (2 store)

200 g sellerirot

200 g purreløk (kan bruke annen løk, men bruker den for den setter fin farge på suppen)

400 g fisk uten skinn å ben, bruk den du har eller liker, jeg brukte torsk  

400 g reker med skall eller en liten boks med ferdig renset (man kan kutte ut rekene om man ikke tåler eller like det)

1 l vann eller kraft (jeg hadde ferdig fiskekraft. Man kan også koke kraft av rekeskallene, skriver mer om det på slutten)

Har man ikke kraft bruker man 3 terninger med fiske- eller grønnsaksbuljong

En god klatt smør

3 ss maizena

1 beger Crème Fraîche/rømme/ laktosefri rømme eller rømme erstatning. Vil du lage den helt uten melkeprodukter se forslag under. 

2 ts lime eller sitron

Skrell og del grønnsakene opp i forholdsvis små biter, ha smør i pannen og surr grønnsakene noen minutter. Ta pannen bort fra platen og ha i vann/kraft, buljong og maisena, rør litt til det beste av maizenaen har løst seg opp. Sett pannen på platen igjen, og kok opp under stadig omrøring. Når suppen har kokt opp har man i oppskjært fisk, og lar den få noen minutter før man har i rømme eller tilsvarende. Bruker man rømme bør man ta  litt suppe i en skål å blande rømme først i den før man har den i suppen igjen, da brester ikke rømmen ikke så lett.Smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitron/lime Rekene renses og has i når suppen er helt ferdig, da blir de ikke seige. 

*Ønsker du å lage kraft av rekeskallet for å bruke i suppen gjør du følgende: Rens rekene, og ha skallet i en panne med smør og surr de godt, ha på vann og la de hele koke i  rundt 5 minutter. Hel så blandingen i en sil slik at man får en rein kraft. Det blir en veldig god kraft som du kan bruke til suppen. PS: har man skalldyrs allergi må man ikke bruke verken reker eller kraft av rekeskall i suppen. 

*Ønsker man av en eller annen grunn å ikke bruke verken Crème Fraîche/rømme/ laktosefri rømme eller rømme erstatning kan man gjøre følgende: Da lager man suppen som beskrevet over, men man bruker 1-2 ss hvitvineddik og muligens  litt mer lim/sitron. 

                                                       


 

 

 

Lag spinatsuppe kjappere en du koker egg

Jeg har fortsatt ikke vært på butikken å handlet, men  var sulten som en ulv da jeg kom hjem, og må man hive seg rundt   å kjappe seg å lage noe kjapt. Jeg hadde et egg igjen og spinat i fryseren.  Ikke å forakte som heller. 

1-2 hardkokt egg (egget kokes i  6-8 minutter, og avkjøles under rennene vann)

Spinatsuppe 

(Til en person, gang opp ette hvor mange dere er)

2 dl vann

1 grønnsaksbuljong terning eller den buljongen du har

8- 10 biter med frossen spinat terninger

1 god ss maizena eller 2 ts johannesurt  

litt pepper

1/2 dl melk/fløte/kokosmelk eller det du har, man kan selvsakt også kun bruke vann

1 klatt smør(kan sløyfes)

Ha absolutt alt i en panne, sett den så på platen og kok opp under stadig omrøring, når suppen har kokt og spinatterningene er tint er suppen ferdig. Smak om den trenger mer salt eller pepper.  Jeg hadde så mye seterrømme igjen etter jul, så jeg hadde litt i suppen på tallerken (dette er selvsakt valgfritt, og overhode ikke nødvendig, men det er veldig godt i, og kjekt å bruke i stede for å kaste).Egge renses og deles før man har det i suppen, ha gjerne brød til om du ønsker det. #spinat #spinatsuppe #middagpå10minutter #middag #på #ti #minutter #meatfreemonday #meat #free #monday #glutenfri #middagstips #blogg #morsmiddag #mor #mamma Enkelt #godt #sunt #kjapt 

Tomatsuppen Hellstrøm hadde besvimt av

Mandag er kjøttfri dag eller meat free monday om du vil, nå skal jeg ikke skryte på meg at jeg er konsekvent, men det hender. Og når alle monner drar får det være godt nok. Noe også min hjemmelage tomatsuppe  får være, selv om jeg har sett på Hellstrøm som siler av grønnsakene i suppen. Jeg synes det er rein sløseri, og fullstendig uaktuelt for meg, i grønnsaker er det jo masse fibrene , og ikke for å glemme at jeg ikke trenger mel til jevning når jeg lager den slik. Så sorry  Hellstrøm, og alle hans tilhengere, dere må nok finne en annen blogg en min ;-) 

Tomatsuppen ble  nydelig  som alltid med alle de deilige grønnsakene i. 

Suppe til 3-4 personer:

1 løk

1 purreløk

2 gulerøtter

2 skiver sellerirot

2 røde chili

4 hvitløkfedd (Både chili og hvitløk kan reduseres kraftig eller kuttes ut om man ønsker det)

2 beger eller bokser knuste tomater (a. ca.400g, det er slike merkelige mål på boksene, derfor ca g.)

2 terninger med grønnsaksbuljong

5 dl vann

Olje eller smør å surre grønnsakene i

Eventuelt salt om det er ønskelig

Friske urter om du har og feks. et strø parmesan. Ønsker man pasta koker man det til etter pakkens anvisning.  

Tomatsuppe er jo mat man kan ha alt mulig i som pølser, bacon, krutonger, egg, pasta osv.

Rensk løk, chili og grønnsaker ,og kutt i biter før man har det i pannen med olje eller smør, og surrer alt en stund, ha på vann, hakkede tomater, buljong og pepper. La alt få koke til grønsakene er passe mør, da bruker man stavmikser å jevne suppen,  synes du suppen blir for tykk, har man i litt mer vann eller eventuelt melk eller fløte om man ønsker det.   Smak på suppen for å se om det trengs mer salt eller pepper.    

                                                              

#tomatsuppe #hjemmelaget #suppe #grønnsaker #glutenfri #melkefri #middag #enkelt Middagstips #meatfreemonday #meat  #free #monday #kjøttfrimandag 

#kjøtt #fri #mandag #morsmiddag #Hellstrøm 

Thai inspirert suppe med steinbit og ørret

                                  

Jeg blir mer og mer glad i mat med mye smak, og mat som er inspirert fra Thailand  er akkurat det. At det også er naturlig uten verken melk eller gluten, er herlig rett og slett, bra for alle. 

Til 4 personer trenger man:

Ca. 250 g ørret eller laks uten skinn og ben

Ca. 250 g steinbit eller annen hvit fisk uten skinn og ben

1 stor løk (vil du ha mer farge kan du bruke rødløk)

2 røde chili

1 sitronstang (Lurt å begynne å leite etter denne tidlig, jeg fikk ikke tak i, så man kan kutte den ut, og bruke mer lime)

1 lime

1 fedd hvitløk 

2 limblad (jeg fant kun tørket i pakke på Meny)

2 vårløk

30- 50 g frisk koriander (ca. 1 potte)

2 kylling buljong terninger

3 dl  vann

2 bokser kokosmelk (a 400 g)

3- 5 ts chilipaste 

4 ss fiskesaus

1 ts sukker

olje eller smør til steiking

Eventuelt litt salt om nødvendig (jeg måtte ha i litt i)

Om du bare har en type fisk så går det også fint. Rens og del chili, løk og hvitløk og surr de til de blir mykt, ha i vann, kokosmelk, buljong, og paste,  fiskesaus, oppdelt sitrongress, limblad, presset lime og sukker. Del fisken i ikke alt for store biter og ha de i pannen sammen med resten. Smak til og se om du må ha mer chilipasta eller lim osv.   Rett før servering har man i oppskjært koriander og vårløk. 

Jeg kjøpte meg noen glutenfrie baugetter og hadde hvitløkssmør på, og steikte de i ovnen. 

de var helt vilt godt. 

Hvitløksmør: En ca. beregning:  2 hvitløksfedd

Ca. 50 g smør, litt salt. Bland alt godt sammen og smør på brød eller baugetter før steiking. 

 

 

 

Potet og selleri suppe med Chorizo pølse

For en suppe, NAM. 

Jeg hadde litt kokte poteter og fikk lyst på potetsuppe, men kom på at jeg hadde jo sellerirot i kjøleskapet også, og selleri gir jo en fantastisk smak. Som oftest har man steikt bacon på, men det hadde jeg ikke, men hvorfor ikke prøve noe nytt som steikt Chorizo (det er en Spansk spekepølse som man får kjøpt i vanlig matvarebutikk). Å du hendelse hvor godt det passet til suppen, takk og lov at jeg ikke hadde bacon.

                                                    

Til to personer brukte jeg:

100 g kokt poteter og ca.100 g ukokte, men det er overhode ikke noe problem å bare bruke ukokte eller bare kokte.

250 g sellerirot

100 g purreløk

6 dl vann

2 hønsebuljong terninger 

Salt

Pepper

Choritzo pølse eller hva du ønsker å bruke. (man kan som nevnt bruke bacon, pølser,  steikt fårepølse, seranoskinke, vegetar kan man feks. ha litt biter av gulerot i. 

Ønsker man kan man ha et strø med parmesan  (er ikke verken påkrevd eller nødvendig)

Om man vil ha et friskere preg kan man bruke ferske urter som feks. dill (dill passet forøvrig godt til)

Skrell potetene og selleriroten og sett de på kok med vannet og buljongen. Rens, del og vask godt, før purreløken skjæres i biter, og has i pannen sammen med det andre. Kok alt til de er mørt, bruk stavmikser (har du ikke stavmikser, kan du eventuelt bruke en potetstauke som man kan lage potetmos med).

Smak til med salt og pepper. 

Chorizo pølsen er veldig feit og full av deilig smak, den hadde jeg på en glovarm steikepanne, og hadde pølsen på uten smør (det er rikelig med fett i pølsen).

La pølsen steike på begge sider, legg de så på et papirtørkle og få renne av seg litt, da skal de være knasende sprø. Strø det på suppen når den er på tallerken og ha på finhakkede urter, og eventuelt parmesan. 

Bon appetit!

#potetogsellerisuppe #sellerirot #potet #Choriza  #glutenfritt #melkefritt #middagstips #middag #enkelt #godt #sunt #morsmiddag #grilstad #suppe #Lettvint #kjapt

Gulasjsuppe med kjøttdeig

400 g kjøttdeig

1,5 dl tørre grønne linser (jeg kjøpte linsene  på Europris av alle steder), det er helt sikkert mulig å kjøpe kokte linser

1 løk

1 purreløk

1 fedd hvitløk eller 1/2 kinahvitløk

1 paprika (jeg hadde en gul, men bruk den fargen du har)

1 stilk med stangselleri (kan sløyfes)

1 1/2 boks knuste tomater (man kan fryse knuste tomater),

eller 1 boks tomatpuré da må du ha ca. 2 dl mer vann i siden knuste tomater inneholder mer vann

6 dl vann

3 buljongterninger (jeg hadde bare grønnsaksbuljong, det er en fordel å bruke kjøttbuljong)

2 -3 ts paprikapulver

2 ts timian

1 1/2 ts karve

Ca. 1/2 ts cayanepepper Kan reduseres eller sløyfes om du ikke er glad i sterk smak

Ca. 1 ts salt

Ca. 1/2 ts pepper

Skyll linsene, og sett de på kok med 1/2 ts salt og vann slik at det dekker linsene, de skal koke 20-30 minutter.

Rens og del løk, paprika og selleri og del alt i biter, ha de i steikepannen og surr alt  godt, steik så kjøttdeigen.

Når det er ferdig steikt har man alt det steikte sammen med linsene, og så har man på de knuste tomater, vann, buljong og krydder. La det hele få stå å koke sammen en stund. Smak til om suppen har passe smak, trenger den mer krydder eller salt har man litt mer i. Jeg er ikke glad i supper som er alt for mye væske i, men ønsker du det, har du i mer vann eller knuste tomater. 

En knallgod enkel suppe. 

 
Jeg glemte å ta bilde på tallerken, så da er den ekstra tykk når den var kald:-) 

 

Spinatsuppe med egg (meat free monday)

Hjemmelaget suppe i en fei!!!

Ca. 2 porsjoner:

Sett eggene på kok, det tar rundt 8-10 minutter for at de skal bli hardkokt.

 

ca. 300 g frossen spinat

1/2 løk

4 dl vann, eller 3 dl vann og 1 dl melk/fløte (jeg bør holde meg mest mulig borte fra melkeprodukter)

Smør (bruker du ikke melk, kan det være lurt å bruke mere fett, siden dette gir god smak og metter godt.

1 buljongterning

pepper 

salt

Rens og findel løken og surr den i smøret en stund. Ha vann/melk/fløte, buljong og frossen spinat i pannen, og la alt få koke opp. 

Bruk stavmikser å jevne suppen, den får da en fylde og man behøver ikke jevne den med mel eller andre mykningsmiddel.

Smak til med salt og pepper.

Avkjøl eggen under rennende kaldt vann og ta skalle av, og del egget i to. 

Suppen er klar til servering. Jeg hadde  hjemmelagde knekkebrød til, du finner oppskriften HER, men de jeg lager nå har jeg ikke mel i, kun fiberhusk. Heftig kyllingsuppe

 

Nja, den var gjerne ikke så sterk, men en suppe med mye smak.

Til to personer:

2 kyllingfileter

1 kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

1-2 chili

1 løk (bruk gjerne purreløk om du har)

1 paprika

2 bokser knuste tomater

1 boks med vann(fyll den ene boksen med vann så blir den skylt også)

1 boks kokosmelk (feit)

2 buljongterninger

2-3 ts karri

1 liten mango (kan sløyfes eller erstattes med ananas)

1 potte koriander (liker du ikke koriander for du synes den smaker såpe, da hopper du bukk over den. Jeg elsker koriander, men er ikke glad i oregano for den synes jeg smaker såpe. He he vi er nå herlig er vi)

Rens og del alle grønnsakene og løken og surr de i en gryte med smør eller olje, del så kyllingen i biter og ha den sammen med grønnsakene. Når alt er godt surret sammen, heller man på tomatene, vannet, kokosmelken, karri og buljongen og la det få koke rundt 5 minutter. På slutten av koketiden tar man i biter av mango og smaker til med salt og pepper, og har i finhakket koriander.Jordskokksuppe med bacon

 

I dag var Marte her igjen og hjalp meg med suppen til middag. Marte er bare godheten selv den jenten, jeg er heldig og evig takknemlig som har fått slike barn.
Siden jeg hadde fått masse flotte økologiske jordskokk fra Finnegarden så må jeg jo bruke de og da ble det jordskokksuppe. Har du smakt jordskokk før?

Jordskokk ligner på små poteter, de har en nøttaktig og er litt søt i smaken, men den har et høyt innhold av fiber. I tillegg er jordskokk rik på B vitaminet Folat, kalium og fosfor. Den blir fort brun når den er skrelt, akkurat som poteten kan det være en fordel å ha de i vann gjerne med litt sitron i.
Dette er nok til tre til 4 personer om man har litt brød til!

1 løk

300 g jordskokk

2 poteter (de brukes til tykningsmiddel i suppen så slipper man å bruke mel)

2 skiver sellerirot

Smør eller kokosfett til steiking

4 dl vann

2 dl fløte/melk/ havremelk eller lignende (jeg brukte havremelk)

1 ss økologisk buljong

½ bunt koriander

Salt

Pepper

Litt steikt bacon til topping om man ønsker det.

 

Rens og skjær løken i biter og surr den i pannen. Skrell jordskokk, poteter og sellerirot skyll det godt, del de litt og ha de i pannen sammen med løken. Ha på vann, buljong og halvparten av den hakkede koriander og la det får koke til grønnsakene er møre. Bruk stavmikser og mos alt, ha i melken og smak til med salt og pepper. Steik litt bacon om du ønsker å ha det til, og legg den og resten av korianderen på toppen av suppetallerkenen.
Server gjerne med brød og smør.

Her er den økologiske buljongen jeg bruker

Her er havremelken jeg brukte, den har ikke glutenfri merket, men jeg tåler den fint.
Red curry suppe med scampi og torsk

 

Døtrene mine har vært å laget middag til meg en dag hver, og det er bare så utrolig deilig å slippe å lage maten selv.

Her er dagens kokk, Miriam J


Dere må bare legge merke til lyset bak henne, ja det er sol!!!!!!! 
Emoji

Til to personer:

1 normal stor kinahvitløk eller 1fedd

2 sjalottløk eller 1 liten løk

1 bit ingefær

Scampi

1-2 ss smør eller kokossmør

4 dl vann

1 ss maizena

 1 god ss med red curry

1 fiskebuljongterning

Pepper

1 torskefilet

Litt oppskåret vårløk til pynt.

Datteren min liker ikke smaken av cocosmelk så godt derfor hadde ikke hun det i, men jeg tror den hadde fått en rundere smak med cocosmelk.

 

Fremgangsmåte:

Rens og findel løk og ingefær og ha de i en varm panne med smør og surr de godt. Bruker du ferdigkokte scampi er saken grei og da venter du med å ha de i pannen til suppen begynner å bli ferdig. Men om man bruker rå scampi med skall, må man ha disse gradvis i pannen og steike de. Legg de så til avkjøling og ta av skallet og skjær de opp i ryggen å ta ut det sorte som eventuelt er der.

Ta pannen av platen og hell i vann, maizena, buljong og red curry og rør godt før pannen settes på platen igjen for oppkoking.

 

Når suppen har kokt opp har man i oppdelt torskestykker og smaker suppen til. Ha i rekene og ha på finhakket vårløk.

Rask blomkål og brokkolisuppe

 

Her kan du velge hvilke ingredienser som passer deg best å bruke, jeg har en melkefri periode og bruker derfor kun vann. Derfor ser den blank og fin ut, men det er klart at det er ikke slik vi er vant at blomkål/brokkolisuppe ser ut. Derfor har jeg laget tre forskjellige alternativ, så velger dere selv.

 

(Alternativ 1) 1 liter vann, eller (alternativ 2) ½ l vann ½ l melk, eller (alternativ 3) 9 dl vann og 1 dl  

½ blomkål

½ brokkoli

2 buljongterninger gjerne av grønnsaker

1 ss smør eller så mye du vil bruke (man kan godt bruke kokosfett også)

 2 ss maizena

Salt

Pepper

 

Sett rundt tre dl vann på kok. Rens og del blomkål og brokkoli i biter (jeg bare hakker løs for det spiller ingen rolle hvordan bitene blir, tenk hvordan det ser ut når man kjøper posesuppe da er det nesten usynlige biter). Ha de i en panne pannen med vann, og ha buljongen. La de koke i to til tre minutter, ta pannen av platen og ha i resten av væsken og ha i maizena og rør godt ut. La det koke opp igjen og smak til med salt og pepper. 
Gulerot og persilerot suppe til kvelds

 

Hva gjorde man før stavmikseren var oppfunnet, vel det vil jeg ikke tenke på en gang. Men denne suppen var rett og slett lynkjapp å lage og ble knallgod. Viste du forresten at gulerøtter inneholder store mengder betakaroten, som omdannes til Vitamin A i kroppen :-) Det vil gjerne hjelpe på brunfargen i påsken ;-)

Jeg har jo kjøpt meg en diger "rot spisser" og da må jeg jo pynte med gulerot.

Suppe til en person :

 2 store eller 3 mindre gulerøtter

1 persillerot

1 buljongterning

Ca. 2 dl vann

1 ss smør og 1 ss cocosa (siden jeg er på en kur bruker jeg kokosolje, det er opp til deg om du vil bruke eller ikke, men det smaker ingen ting, men den gjør godt for kroppen).

Litt salt og pepper

1.     Vask og rens gulerøttene og persillerot og del de opp

2.      Ha de i pannen med vann og buljong og la de koke til de er møre

3.     Ha i smør/kokosfett og mos grønnsakene med stavmikseren

4.Smak til med salt og pepper

 


Se så morsom  guleroten er etter å laget blomster

Hjemmelaget tomatsuppe på få minutter

 

Nå har jeg brukt mye tid på blogging om diverse rundt stoffskifte, og det er vel og bra, og det kommer mer etter hvert. Men nå må jeg ha mat, og det i en FEI J

 

Jeg liker best å bruke økologiske knuste tomater, siden disse gjerne ikke har tilsatt sitronsyre som gjør tomatene mer syrlige.

Dette er suppe til to ikke alt for storspiste personer:

1 boks med knuste tomater  (390 gram)

1 kinahvitløk eller 2 fedd (Du trenger ikke bruke så mye og den kan sløyfes)

1 litt stor sjalottløk eller tilsvarende anen løk

½ chili (kan sløyfes)

1 gulrot

1-2 ss setersmør

1 buljongterning gjerne av grønnsak eller høns

1 kvast fersk rosmarin (kan sløyfes eller bruke tørket, men det blir ikke helt det samme).

2 dl vann

Jeg tok skallet av løkene og grovhakket disse, chilien renset jeg ut frøene før jeg hakket den opp. Guleroten vasket jeg og hakket opp i tynne skiver med skalle på (skrell om du ønsker det), jeg hakket også rosmarin.

Deretter tok jeg smør i en panne og surr alle grønnsakene noen minutter, før jeg helte på tomatene, skylte boksen med vannet og hell også dette opp i panne. Hadde så i buljong, salt og pepper og lot det hele fikk koke til gulerøttene er mør, to tre minutter.

Når alt var mørt brukte jeg stavmikseren for å mose grønnsakene, smakte til suppen og server. Synes du blir for syrlig, eller for sterk,  kan du enten ha i litt melk/fløte om du tåler det, og eventuelt litt sukker. Etter min smak er supper perfekt, men smaken er som baken, altså delt. Ønsker du en skvett melk eller fløte i så kan du selvsakt det.

Jeg hadde hardkokte egg i når den ble servert.

Suppen er helt naturlig gluten og melkefri.

 

 


Det gjelder å fine gleden i de små tingene
 

Hjemmelaget aspargessuppe på 10 minutter

 

Før i tiden var det en omstendelig prosesss å lage lage aspargessuppe, men den gang var den også en festsuppe som man gjerne brukte til forrett i konfirmasjon, bryllup osv.

Nå tror jeg faktisk ikke den er vanlig å lage lenger, det er i grunnen svært synd,siden det er knallgod og herlig i vinterkulden.

Hvor mye man beregner per person vil avhenge av om man skal ha den til middag eller forrett.
Men nå tar jeg utgangspunkt i at suppen skal serveres til middag.

2 pakker små aspargestopper (de får du i pakker og de behøves ikke renses eller skjære noe bort)
9 dl vann
3 buljongterninger
2 dl fløte, melk eller soya/rismelk om man ikke tåler melkeprodukter.
3 ss maizena
salt 
pepper
Bruker man melk vil jeg gjerne ha også spandert en klatt smør i  for smakens skyld.

Til variasjon kan det være veldig godt med hvitløk eller ingefær i, eller begge deler noe jeg ofte gjør.
Fremgangsmåte:
Sett halvparten av vanne på kok sammen med buljongen. Vask og del aspargesen i små biter, og ha den i pannen (vil du ha smør i tar du det i), la aspargesen koke i 4-5 minutter. Ta pannen av platen og ha i resten av vannet, fløten og maizenaen, og rør godt ut sett  så pannen på platen igjen og kok opp under omrøring. Smak til med salt og pepper. Server gjerne med brød og smør og et godt glass vann :-
)
Om du lurer på hva aspargestopper er :-)
Kunne du tenkt deg å ha aspargessuppe til forrett eller middag? Harira er en marokkansk suppe( Meat free monday)

 

Tradisjonelt brukes man å lage denne suppen med lammekjøtt eller andre typer kjøtt , og det ville nok gitt

en enda bedre smak.Om jeg ikke har missforstått noe er denne suppen vanlig i sammenheng med ramadan.

I dag er  det mandag og denne retten er en smakfull, og ikke minst kraftig suppe som den er med både linse, aubergine,  kikkerter og pasta i, og derfor passer den PERFEKT til meat free monday.

Denne oppskriften er så stor at den tar aldri slutt hehe.  først spiste min datter Miriam. men da det var evig mye igjen av den inviterte jeg to naboer på suppe. Men det var fortsatt mat mye igjen da Helen en  venninne av min  datter også kom innom. Og som om dette ikke skulle holde, så spiste jeg suppen til middag i dag også, og enda har jeg mer igjen he he he. Overflodsuppe bør man gjerne kalle denne? Men en så god, mettende og sunn suppe så er det jo bare et pluss. Den kan jo fryses i porsjoner til en annen dag.
Miriam likte suppen, ikke verst :-)

 

 

 

Ingredienser du trenger:

 1 løk

4 fedd hvitløk eller 1 kinahvitløk

2-3 cm fersk ingefær

½-1 rød chili

aubergine

½ rød paprika

80-100 g grønnkål

1 dl splittede røde linser

1 pakke kikkerter

2 bokser knuste tomater

100 g fullkornspasta/spagetti  (husk å bruk glutenfri om du ikke tåler gluten)(kan sløyfes)

1 ½ l vann (kan være nødvendig med litt mer)

Ca. 3 ss buljong eller tilsvarende i terninger som jeg vil tro er rundt 4.5 stykker.

2 ts paprikapulver

2 ts spisskummen

1 ts kanel

Salt og pepper etter smak

 

·        Skrell og rens løk og ingefær, og surr det godt i en gryte med smør eller olje

·        Rens og del aubergine og paprikaen i biter, og la også disse få steike før man heller på mesteparten av vannet.

·        Når vannet koker har man i de røde linsene og biter med pasta/spagetti.

·        Ha i alle krydderne og la alt få koke til liner og pasta er kokt.

·        Ha i de knuste tomatene, finhakket grønnkål og kikkertene og la alt få koke godt sammen.Ta eventuelt i mer vann. 

 

·        Smak til med salt og pepper og eventuelt mer krydder, er suppen for tykk har man i resten av vannet.

    
Dette var lørdag                                                                      Og i dag :-)
GrønnkålGrønnkål ser slik ut (Hentet fra frukt.no næringsinnhold osv.)

 

 

 

 

 

 

Enkel løksuppe

Det er ikke alltid  kroppen eller magen har lyst på noe veldig middag, og hva er bedre en en god varm suppe som renner ned i magen av seg selv da!

I dag ble det en en enkel men god løksuppe.

Til 4 personer:

2 store løk

1 pakke vårløk eller 1 purreløk (det lager så fin farge på suppen)

Smør å surre løken i

8 dl vann

2 buljongterninger eller tilsvarende annen buljong

2 ss maizena

Ca. 1 dl fløte eller melk (jeg brukte soyafløte)

Salt

Pepper

 

Rens og findel løken og surr den i smør til den er blank, ha på 3 dl av vannet og buljongen og la det få koke i 5-10 minutter. Ta pannen av platen og ha i resten av vannet, fløten og maizenaen og rør godt sammen. La suppe få et oppkok igjen under omrøring, og smak så til med salt og pepper

 

Tips: Bruk gjerne hvitløk for å få en mer spenstig suppe.
Betasuppe/lapskaus av pinnekjøtt

Rester av pinnekjøtt

Det er utrolig herlig å komme hjem til ferdig middag, og til noe så godt som betasuppe/lapskaus da, dobbelt nam.

 

Kraft fra pinnekjøtt, man kan også spe på med pølser eller annet kjøtt om det er knapt med kjøtt

Kålrabi

Poteter (jo mer poteter man har i til tykkere blir middagen, så vil man ha lapskaus bruker man rikelig med poteter)

Gulerøtter

Purreløk

Selleri gir god smak

Salt og pepper

Kraft av pinnekjøttet/eventuelt vann (Det er bedre å begynne forsiktig med kraften fra pinnekjøttet siden det kan være veldig salt)

 

Rens pinnekjøttet for bein og hinner og skjær det i biter. Skrell og del grønnsakene i biter å ha de i en gryte med kraft/vann og ha i kjøttet, salt og pepper og la alt få koke i rundt en times tid. Smak om man må ha i mer salt eller pepper. Er suppen/lapskausen for salt så tar man i vann. 
Kikertersuppe med pølse

 

700-800 g ferdige kokte kikerter (er i papp pakker eller hermetikk som kjøpes i vanlig butikk. Man  kan også kjøpe tørket erter og legge i bløt og koke som vanlige erter)

8 dl vann

3 terninger buljong

1 pakke vårløk

3 gulerøtter

4 store skiver sellerirot

400-500 g pølse eller etter ønske (jeg brukte Bønes sin servelatpølse) Har du salt kjøtt vil dette bli en enda bedre suppe, men da kan det være lurt å bruke mindre buljong slik at den ikke blir for salt.

Rens og del grønnsakene i passe store biter(ikke for store), og ha de i en panne sammen med vann, buljong og erter, og la det hele få koke til grønnsakene er mør.

Del pølsene og ha de i suppen, og smak suppen til med salt og pepper.

 

Matbloggtoppen

Nydelig linsesuppe

Denne suppen ble utrolig god, og noe så enkelt at lettere kan det ikke gjøres. Åse, dette er suppe for deg ;-).

200 g røde linser, kokes etter anvisning på posen.

1 boks knuste tomater

1 fedd hvitløk

Ca. 7 dl vann

Ca. 2 ts eller to terninger grønnsaksbuljong

1 ts spisskum(cumin)

½- 1 ss karri pasta(her må du nesten smake deg frem, siden karri pasta variere i styrke alt etter merke. Jeg kjøpte min på innvandrerbutikk, og den var knall sterk).

1 potte fersk koriander

Salt

Pepper om nødvendig

Jeg hadde et strø med revet parmesanost på, nydelig gange to.

Kok linsene i vann, tomat, buljong, hakka hvitløk og spisskum. Når linsene er kokt, smaker man til med karri pasta, salt og har deretter finhakket koriander i. Ønsker du parmesanost på, så rasper man litt over suppen, men det er ikke nødvendig. 

 

Matbloggtoppen

"Meatfree monday" og perfekt til en dag med 5-2 dietten
Jeg er født nysgjerrig, ikke ?se og hør? nysgjerrig, nei. Bare naturlig nysgjerrig på livets mange mysterier.

Og nå er det så mye snakk om 5-2 dietter og jeg må innrømme at den friste svært lite. Jeg elsker mat og hater å være sulten, for da blir jeg lett dårlig.

Derfor måtte jeg se hvor mange mye grønnsaker man kan ha når man beregner 500 kcal. Det ble så mye suppe at jeg nok skule klart meg en dag, men det kjenner jeg at denne kuren nok ikke er noe for meg.

Jeg var inne på mat på data og har regnet ut at man kan ha:

200 g stangselleri som ga 31 kcal

400 g blomkål som ga 91 kcal

200 g kinakål som ble 30 kcal

100 g purreløk som ga 28 kcal

100 g brokkoli som ga 30 kcal

200 g hermetiske grønne erter ga 120 kcal

200 g tomater som ga 35 kcal

100 g kålrot ga 35 kcal

100 g gulrot ga 36 kcal

Så hadde jeg 3 ts pulverbuljong som jeg fant ut tilsvarte sånn Ca. 28Kcal (jeg har ikke digitalvekt for tiden, derfor tok jeg den litt på rus)

1 liter vann, salt og pepper

Til sammen ble dette 464 kcal, og det burde minst holde til 4 måltider J

Tenk den vitaminbomben da, det er til å bli glad av ! JJJ

Besøk min blogg på http://morsmiddag.blogg.no

Potet og persillerotsupper med pølser og basilikum

Ser denne god ut? 

Da jeg handlet i dag kjøpte jeg meg en flott basilikumplante og en rose bukket. Etter på måtte jeg innom en annen butikk. Basilikumen ble litt presset ned i posen, og den begynte å frigi den nydelige lukten som den har. Når jeg kom til kassen for å betale så hun i kassen undrende på meg, men sa først ikke noe. Men hun våget seg til å spørre om rosene luktet «SÅ» godt, noe jeg måtte avkrefte. Jeg åpnet posen og viset god sakene, og da smilte både hun i klassen og en ansatt til jeg hadde gått forbi. Det luktet helt himmelsk sa de begge to, og de ville også gå for å kjøpe en basilikum plante etter på. Vi fikk oss en herlig latte og en liten koselig prat, en herlig hverdagsglede. Frisk god mat stimulerer oss til matglede, derfor er lukt, farge og utseende nesten like viktig som smaken på maten, siden det er de andre sansene som vekkes først.

Potetsuppe er ganske fargeløs og litt lite mat i, derfor hadde jeg også i basilikum og pølser.

Til meg brukte jeg:

4 mandelpoteter, de er små så bruker du vanlig størrelse, bruker man gjerne bare to

2 persillerøtter

½ kinahvitløk (kan sløyfes)

½ buljongterning

Ca. 3 dl vann (jeg målte ikke mengden, men blir suppen for tykk tar man i mer vann)

En god bunt fersk basilikum(bruk så mye du måtte ønske)

Pepper og eventuelt salt (huske at pølsene/bacon også er salt)

Pølser eller bacon etter ønske

Ha vann i en gryte og sett den på kok sammen med buljongen. Skrell og del poteter, persillerot og hvitløk, og ha i pannen. Når de er kokt etter rundt 6-8 minutter bruker man en stavmikser eller lignede for å mose alt sammen (da skal suppen være så tykt at man ikke trenger noe mer jevning, men ikke for tykk siden det er en suppe).

Del pølsen i biter og steiker den litt da får den mer smak og ser finere ut, men dette må man ikke gjøre og ha de i suppen

Finhakk mesteparten av basilikumen å ha den i suppen, og smak til med pepper og eventuelt med salt.

.Rett før servering strør man på litt mer frisk basilikum. Sever gjerne med brød.

Matbloggtoppen

#suppe "perillerot #poetsuppe #glutenfri #melkefri #pølse #basilikum #Middag #oppskrift

Betasuppe med pinnekjøtt

 

Noen ganger blir man rystet i sjelen, tenk kjæresten min har aldri smakt betasuppe eller lapskaus med pinnekjøtt i. Går det virkelig an?

Vel nå har han da i alle fall spist det og han syntes det var nydelig.

Bruk rester av pinnekjøtt

Kålrabi

Poteter (jo mer poteter man har i til tykkere blir middagen, så vil man ha lapskaus bruker man rikelig med poteter)

Gulerøtter

Purreløk

Og gjerne selleri, det glemte jeg

Salt og pepper

Kraft av pinnekjøttet/eventuelt vann (Det er bedre å begynne forsiktig med kraften fra pinnekjøttet siden det kan være veldig salt)

Rens pinnekjøttet for bein og hinner o skjær det i biter. Skrell og del grønnsakene i biter å ha de i en gryte med kraft/vann og ha i kjøttet, salt og pepper og la alt få koke i rundt en times tid. Smak om man må ha i mer salt eller pepper. Er suppen/lapskausen for salt så tar man i vann. 

 


#rester #pinnekjøtt #glutenfri #melkefri #oppskrift

 

 

 

Matbloggtoppen

Suppe med lam og curry
Jeg fant noe ferskt lammekjøtt med bein i fryseren, og jeg satte det på kok dagen før jeg skulle bruke det. Jeg hadde planer om å lage frikasse men ombestemte meg underveis, slik at det ble suppe i stedet. Og det må jeg bare få si, DENNE er en av de beste suppene jeg har spist på evig lenge, så har du for eksempel noe ferskt fårikålkjøtt i fryseren så ikke stuss på å forsøke denne.

Til 4 personer:

Rundt 200 g kokt og renset fårekjøtt

8 dl kraft fra det kokte fårekjøttet

2- 4 fedd hvitløk

8 sjalottløk eventuelt tilsvarende av annen løk

2 store gulerøtter

300 gram sellerirot

200 g grønne frosne/hermetiserte erter

2 buljongterninger

4 ts curry

Salt

Pepper

Kok og rens kjøttet og grønnsakene del i biter å ha alt i kraften og ha i erter, krydder, buljong og litt salt og la alt få koke i 10- 15 minutter. Smak til med eventuelt mer krydder og salt.

#oppskrifter #suppe #lam #glutenfri #melkefri # curry

Matbloggtoppen

Hysesuppe med røde linser

 

Jeg tar nesten alltid vare på rester, nesten uansett hvor lite det er. Og da må man av og til huske å sjekke hva man har i fryseren uten kan det bli ganske fullt. Jeg hadde kokt hyse og ferdig kokte røde linser, og viste at i fryseren hadde jeg litt hakkede tomater. Og vips så var maten klar J

4 personer

4 dl ferdig kokte linser

2 bokser hakkede tomater

Litt vann (Det holder å skylle ut av boksene)

Ca. 400 hyse eller annen fisk

1 pakke vårløk (150g)

1 kinahvitløk

Ingefær om man ønsker (Den ble gjerne litt dominerende, så elsker du ikke ingefær som meg, kutter du den ut)

2 terninger med fiskebuljong

Salt og pepper

Eventuelt litt sukker (noe tomat boks merker er veldig sur og da må man gjerne ha i litt sukker. Min erfaring er at økologiske er best)

Rens og del løk og(eventuelt ingefær) ha den opp i en gryte sammen med  tomatene. Ha i buljong, linsene og fisken og la alt få koke sammen i rundt 5 minutter. Smak til med salt og pepper, og skulle suppen være alt for tykk så har man i litt mere vann.  

 


#middag #suppe #fisk
 

Matbloggtoppen

Blomkålsuppe på 10 minutter


Det er vel intet nytt under solen at jeg hele tiden forsøker å tenke på hvordan man kan «forbedre» oppskrifter slik at det blir minst mulig stress å lage hjemmelaget mat. For de fleste som setter sin prestisje i å lage god mat synse gjerne dette er forkastelig, men da får dere får dere bare gå fort ut av bloggen igjen ;-). For mitt mål med denne bloggen er å lage så kjapp, sunn og god mat at alle som ikke er superkokker (for de kan jo lage mat), eller av en eller annen grunn ikke orker eller kan lage mat skal bli inspirert til å forsøke siden det ser jo så enkelt ut. For ferdig mat er et utrolig mye dårligere alternativ en dette. Blir du inspirert?Litt alfaspirer til pynt

 

Til 4 personer

5 dl vann

2 grønnsaks- eller kyllingbuljongterninger

Ca. ½ blomkålhode

Sett vannet på kok å ha i buljongen.  I mens vannet koke opp vasker man, renser og skjærer bort det som ikke er fint på  blomkålen og vasker den.  


Skjærer blomkålen opp i tynne skiver, findel den gjerne litt og ha den opp i vannet.

 4 dl vann og 2 med fløte eller 5 dl melk (velg det som du føler passer deg best)

3 ss maizena

Pepper og eventuelt litt salt

Når blomkålen begynner å bli litt myk etter ca. 5 minutter, tar man pannen bort fra platen og heller på resten av væsken. Ha i maizena og rør godt før pannen settes på platen igjen for et oppkok. Når den har kokt opp smaker man til  med salt og pepper.

#suppe #blomkål  #Rask #lett  #sunn #god #glutenfri #vegetar

 

Gulrotsuppe med torsk på 15 minutter


Denne suppen fant jeg også på fiskesprell sine sider, og denne laget jeg i dag.

Det er gjort noen små justeringer i forhold til den opprinnelige oppskriften.

Ustyrtelig god etter min smak!

Til 4 personer

400 g torsk, bruk gjerne annen fisk eller for eksempel fiskeboller

Litt bacon (det hadde jeg ferdig steikt, og det passet veldig godt i, men er ikke nødvendig)

8 dl vann

4 store gulerøtter

2 fiskebuljongterninger

1 bit ingefær ca. 3 cm

Litt pepper og eventuelt salt

Fersk koriander om man har, det passet knakende godt til

Maizena om suppen ikke blir tykk nok. (dette kan variere pga. størrelsen på gulerøttene).

Sette vann og buljong på kok. Skrell og del gulerøttene og ingefæren i forholdsvis små biter å ha de i pannen og la de koke opp og la de koke noen minutter. Legg så fisken opp på gulerøttene å la den ligge til den er ferdig. Ta fisken opp av pannen og mos gulerøttene med en stavmikser (om suppen skulle være for tynn, blander man Maizena ut i litt vann, heller det i suppen og gir det et oppkok). Smakte til med pepper og litt salt om nødvendig. Legg i fisken ved servering og strø eventuelt bacon og koriander om det er ønskelig.

  

Selleri suppe

600 g sellerirot eller 300g selleri og 300 g poteter

8 dl vann eller man kan bytte ut litt av vannet med melk eller fløte

2 grønnsakterninger

1 løk

Salt

Pepper

Gressløk om man har (det setter jo en liten farge på suppen)

Rens og finhakk løken og surr den i pannen, ha i vann, buljong og renset og delt selleri/poteter. La den koke i rundt 15-20 minutter alt etter som hvor store bitene er. Bruk stavmikser å jevne suppen med. Ønsker man å ha i melk eller fløte har man i det og til slutt findelt gressløk. Det blir veldig sellerismak når man ikke har i verken poteter eller melk/fløte, men jeg synes det er veldig godt med selleri. 

Jeg hadde nylagett glutefritt knekkebrød til :-) 

Hot gulerot suppe med Moorpølse

Til 4 personer:

 

6-8 gulrøtter

1 ingefær rot (ta mindre om du ikke liker at suppen så sterk)

1 kinahvitløk eller 3 fedd hvitløk

8 dl vann

2 buljongterninger

Eventuelt :

finstrimlet Morrpølse, bacon er et annet alternativ

Parmesanost

 

Skrell og findel gulerøttene og sett de på kok sammen med buljongterningene. Ha i renset og findelt ingefær og hvitløk også i pannen(noen ganger er ingefæren veldig trevlete, da tar jeg den igjennom hvitløk pressen). Når gulerøttene er møre, bruker man en stavmikser å jevne suppen, blir den for tykk tar man i mer vann . For min del trengte jeg ikke salt og pepper i denne suppen.

 

Jeg hadde oppdelt Morrpølse i ved servering slik at det ble litt mer mat i suppen og brød til.

Ønsker man et dryss parmesanost på kan man strø rett på suppen i tallerken.


Mer Moorpølse men uten ost

 


Og med ost for de som tåler det :-)
 

 

Skeptisk rødbetsuppe

 

Rødbeter er vel en av de grønnsakene vi ikke er vant å bruke her i landet, i alle fall ikke jeg.

Men det er en nydelig grønnsak med en helt unik rødfarge. Den gang jeg laget mat for mennesker med allergier og spesielle matbehov brukte jeg rødbetsaft til å farge marsipan med, en enkel naturlig farge. Men utenom det har den vært lite bruk, så jeg må innrømme jeg var» litt» skeptisk til hvordan denne suppen ville smake. Men min skepsis ble gjort til skamme, den ble skamgod. Om jeg lager den en gang til så vil jeg ha litt kylling i eller noe lignede for jeg savnet litt kjøtt i. Næringsverdien i rødbeter, sjekk Her .

Utgangspunktet for suppe fant jeg på denne siden Her.

Til 4 personer:

6 mellomstore rødbeter

2 løk

2 fedd hvitløk (kan sløyfes)

2 ss smør eller olje

4 gulerøtter

250 g kål

1 l vann

4 kylling buljong terninger

2 laurbærblad

Salt

Pepper

Rens og finhakk løk og hvitløk, gulerøttene og rødbetene skjæres i litt større biter, og kålen i tynne strimler. Begynn å surre løken, ha i gulerøttene, rødbeter og kål, og hell på vannet og la det få koke opp. Ha i buljongen og laurbærblad og la det få koke med. Suppen må få koke rundt 15 minutter til alle grønnsakene er godt kokt. Smak til med pepper og salt.
 

Knallgod tomatsuppe med pølse (Naturlig gluten- og melkefri)


Jammen har jeg klart å bli skikkelig forkjølt og elendig, det kom som kastet på meg. Hva er da bedre en suppe med hvitløk, chili og ingefær, men jeg hadde ikke hvitløk?. Hjelpe meg, det tror jeg omtrent ikke har skjedd i mitt voksne liv at jeg ikke har hvitløk i hus (da kan det jo komme både vampyrer og forkjølelse, så da har vi forklaringen på at jeg er blitt syk). (Vampyrene har jeg heldigvis sluppet unna;-).

Men mat må man ha like vell, og hva er vell bedre en varmende god suppe.   

Til to personer:

1 boks knuste tomater eller bruk ferske tomater (da må du finhakke de først)

½ løk

½ chili

2-3 cm med ingefær(se hvordan du lett kan skrelle ingefæren)

Smør eller olje

1 boks knuste tomater(jeg foretrekker de økologiske om jeg får tak i, siden disse ikke har tilsatt så mye sitronsyre og dermed ikke så syrlige)

2 dl vann

1 buljongterning (buljong kan inneholde hvetemel/gluten)

½ potte frisk basilikum (du kan også bruke tørket, da blir det ca. 1 ts tørket)

Ca. 1 ts salt

Ca. ½ ts pepper

Ca. ½ ts sukker (jeg hater å bruke sukker i maten men av og til må man det)

2-3 pølser pr. person 

Skrell løk, chili og ingefær og finhakk alt. Ha alt i en panne med varmt smør eller olje og surr til de er begynt å mykne (noen minutter). Ha i tomatene, vann og buljong og la det koke opp. La alt få koke i 3-4 minutter, bruk stavmikser å jevne suppen. Ha i finhakket basilikum og smak til med salt, pepper og sukker. Ha i pølsebiter så de blir varme (jeg delte pølsene i tre og skar et kryss på hver ende, da blir det litt ekstra stas). Ønsker du å ha i en fløte/melkeskvett så gjør du det.

  

Når man kjøper en bukett roser er det alltid en som er knoket av, da er det kjekt å ha den i en liten vase.


Grønnsakssuppe med godt krydrede kjøttboller


Til rundt 4 personer:

2 gulerøtter

1 purreløk

1 liten kålrabi

1 potte persille

1 potte koriander (kan kuttes ut om man ikke liker koriander, men da mister den litt av sitt særpreg)

1 l vann

2 terninger hønsebuljong

Chilipulver etter smak

Rens og kutt grønnsakene i forholdsvis små biter. Ha grønnsakene i pannen med vannet, buljongen og finhakket persille og koriander.

 

Krydrede kjøttboller/ spicy chicken meatballs

 

Kyllingkjøttdeig smaker lite og er gjerne litt løs i konsistensen derfor er det svært lite væske i disse bollene. http://morsmiddag.blogg.no/1366226003_17042013.html eller under retter med kjøttdeig min blogg.

 

400 g kyllingkjøttdeig men bruk gjerne en annen type om du ønsker det.

1 barneskje chilipaste

1 ss soyasaus (jeg brukte glutenfri)

½ ts pepper                                                

½ ss pulver buljong (jeg har en grønnsaksbuljong som jeg har kjøpt på helsekosten)

2 ss potetmel

 

Bland rett og slett alt godt sammen og kok opp vann eller kraft. Legg en i vannet først for å se om den er passe i smaken for deg. Er det passe krydret koker man resten av bollene i ca. 10 minutter. De må være gjennomkokte. 

 

Søtpotetsuppe med chili

 

Denne kombinasjonen er noe uvanlig, men jammen ble den knallgod. Jeg hadde en liten rest med søtpotet og gulrotmos og fikk en idé om at dette måtte det gå fint  an å bruke til å lage suppe av.

Siden de fleste ikke har en mos av søtpoteter, lager jeg en ca.oppskrift av søtpoteter.

 

4 personer

 

1 søtpotet, rundt 250 g, eller man kan ha halvparten søtpotet og resten gulrot

7 dl vann

2 dl fløte, eller man kan bytte ut vannet og bare bruke  melk eller soya- /rismelk

2 buljongterninger

2 røde chili (chili varierer veldig i styrke, den jeg brukte var mild)

2 ss maizena

Litt reker i lake (da blir det mer mat i suppen)

Salt og pepper

Har du mos, fyller man på med væske og maizena og de andre ingrediensene og lar alt koke opp.

Med hel søtpotet må man rense og dele denne og chilien opp før koking. Ha buljong i vannet og la det hele koke til potetene er møre. Mos søtpoteten med en stavmikser eller lignende, bland maizena i fløten og ha det i suppen og gi det et oppkok. Smak til med salt og pepper. Helt til slutt tar man i rekene, og man har en eksotisk suppe, med annerledes smak og utseende!! 

 


Suppe av rettich og blomkål

 

Når jeg er på innvandrerbutikken og handler, kjøper jeg ofte rettich, siden denne butikken har flotte grønnsaker som ikke nødvendigvis er så kostbare. Rettich selges også i butikker med stort vareutvalg, som Meny, Ica og Obs. Se for øvrig linken under.

http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/rettich/index.aspx

 

Suppe til 4 personer

 

1 stor rettich

Ca. ½ blomkål

1 pakke med vårløk eller tilsvarende annen  løk

6 dl vann

1 dl fløte, melk eller soyamelk/-fløte

Ca. 10 g smør

1 terning med hønse-/grønnsaksbuljong

Salt og pepper

1 pakke bacon

Rens og del blomkål i biter og ha de i en panne med vann, smør og buljong. Kok grønnsakene til de er møre, og bruk stavmikser til å mose suppen til den er jevn. Ha i fløte og smak til med salt og pepper. Del baconet i biter, sprøsteik de og ha de i suppen når den serveres. Da får suppen en ekstra snert, og det blir mer mat i den.

 
Blomkål og brokkolisuppe

 

Ca. 4 personer

1/2 blomkål

½ brokkoli

7 dl kaldt vann eller kraft (bruk for eksempel kraft av aspargesboks osv)

1 grønnsaksbuljongterning eller 2 ts pulver (eller den buljongen du har)

Ca.3 ss maizena eller 3 ss hvetemel (bruker en hvetemel, bør suppen koke i ca. 15 min, maizenaen er ferdig når den er kokt opp).

2 dl melk, matfløte, soyamelk, kokosmelk, eller det du har i huset

1 ts salt

Pepper etter smak og behag

Bruk gjerne andre krydder, om du ønsker det.

Denne suppen er svært mager og for å få en ekstra rund og god smak for eksempel ved festlige anledninger, kan en ha i smør.

 

Fremgangsmåte:

Rens og del blomkål og brokkoli i så små biter at en kan få de opp på en skje.

Ha kaldt vann, maizena og buljong i en panne og la det koke opp under omrøring. Når suppen har kokt opp, har du i

grønnsakbitene og lar de trekke til de er møre. Ha i melk eller lignende, og er suppen for tykk, tar du i mer væske.  Smak til med salt og pepper. Suppen er ferdig på rundt 10 minutter, eller når blomkålen er passe myk. Det tar ikke noe lenger tid enn når en lager posesuppe og i tillegg slipper en alle tilsetningsstoffene, og en kan klappe seg selv på skulderen over å ha hjemmelaget suppe på bordet.

Ønsker man å koke grønnsakene først og jevne suppen etterpå, tar man bare i nok vann til å koke grønnsakene. Så tar man grønnsakene ut av kokevannet, har på resten av væsken og melet og rører til den er kokt opp, så har man i grønnsakene igjen.
Minestronesuppe

 

Siden jeg lager mye mat til bare meg selv, er det ikke sjelden at jeg fryser ned oppkuttede grønnsaker og andre matvarer som det er for mye av. Så i dag var jeg i fryseren og hentet oppkuttet purreløk og sellerirot og rester av tomatpuré. Da var jo nesten alt ferdig oppkuttet allerede. Jeg var på nettet for å se hvordan man laget denne suppen, siden jeg ikke tror jeg har laget den siden jeg var kokkelærling. Jeg brukte en oppskrift fra «Matprat» som et utgangspunkt, men som normalt for meg hadde jeg ikke alle ingrediensene, så dette er min variant.

 

Til ca. 2 personer

1 ½ gulrot

1 stykke purreløk (1 dl frossen oppskåret)

1 stykke sellerirot (1/2 dl frossen oppskåret)

1 hvitløksfedd

1 potet (jeg hadde en ferdigkokt, som jeg hadde i på slutten av koketiden, så ble også den nyttet)

Ca. 2 ss tomatpuré

2 pølser fra Bønes (et lokalt 'pølseri', som lager pølser uten tilsetningsstoffer)

Ca. 15 g ukokt spaghetti (bruk glutenfri spaghetti eller ris, om man ikke skal ha gluten)

1 buljongterning

Ca. 5 dl vann

Salt og pepper

 

Rens og del grønnsakene og ha de i en panne med vann, tomatpuré, buljong og vann, og la det få et oppkok. Nå kan du velge om du vil koke pastaen for seg selv eller ha den direkte i suppen (jeg hadde den direkte i suppen). Suppen må nå få koke til pastaen er ferdig, dvs. rundt 8-10 minutter. På slutten av koketiden har man i oppkuttete pølser eller hva man ønsker i. Smak så til med salt og pepper.
 Her følger originaloppskriften fra "Matprat":

Minestronesuppe med småpølser

Til 4 personer

·         300 g wienerpølser

·         150 g pasta

·         2 stk gulrot

·         100 g knollselleri (sellerirot)

·         4 stk potet

·         1 stk purre

·         1 båt hvitløk

·         4 ss tomatpuré

·         1 ½ l kjøttbuljong (utblandet)

·         1 ts salt

·         ½ ts pepper

·         1 ss friske urter

·         1 bunt bladpersille

Slik gjør du

1. Kok pastaen for seg - ellers kan den bli for mye kokt.

2. Rens grønnsakene og skjær dem i staver. Hvitløken finhakkes.

3. Ha alt i en kjele og hell over buljongen. Tilsett tomatpuré, krydder og urter og la det koke i ca. 15 minutter.

4. Legg i pølsene og la de trekke noen minutter. Ha i den ferdigkokte pastaen. Klipp persille og strø den over suppen ved  servering.

Fint eller grovt brød smaker godt til.

http://www.matprat.no/rask/raske-oppskrifter/minestronesuppe-med-smapolser/

Indisk Kyllingsuppe

Jeg har vært så heldig å få jobbe litt med en utrolig dyktig og fantastisk dame som heter Tove på Frivillighetssentralen i Os, og av henne fikk jeg oppskriften på denne veldig gode suppen.

 

Til 6-8 personer

2-3 ss olje eller smør

1-2 løk

3 fedd hvitløk

1 stor grønn paprika

3 grønne epler

3 stilker selleri

3 gulrøtter

1/4 ts kanel

1/4 ts chilipulver eller en fresk chili

1 ts karri

1 ts tandoori masala, indisk krydder som man får kjøpt i de fleste butikker (obs. noen typer er tilsatt svært mye salt).

1/2 ts tørket eller 2 ts revet ingefær

2 l vann

4 blokker hønsebuljong

2 beger crème fraîche (tåler man ikke melkeprodukter, kan man bruke for eksempel soyayoghurt, se forøvrig under minus melkeprodukter på min blogg).

5-6 kyllingfileter (eller ca. 100 g pr. person) man kan eventuelt bruke ferdig renset grillet kylling

 

Hakk alle grønnsakene, eplene og eventuelt den ferske ingefæren. Surr alt lett i olje/smør sammen i en kasserolle til det er blankt. Tilsett vannet, buljongen og krydderne, og la det koke i 10 minutter.

Skjær kyllingen i biter og brun bitene, og tilsett crème fraîche og smak til med salt og eventuelt pepper.

Jordskokksuppe med scampi


Jeg har smak retter med jordskokk tidligere og lest en del om den, dermed ble jeg veldig nysgjerrig på å prøve selv også. På Bama sine sider står det at jordskokk var svært vanlig i Norge for bare noen tiår siden http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/rotgronnsaker/jordskokk/index.aspx.

Dermed laget jeg rett og slett en suppe av jordskokk, men for at det skulle bli litt mer mat i den så hadde jeg også i scampi. Det funket utrolig bra, ikke bare så det bra ut, men det smakte veldig godt også.

Suppe til 4 personer

Ca. 800 g jordskokk

6 ½ dl vann å koke jordskokken i

1 løk (gjerne litt vårløk,gressløk, persille eller lignende til pynt på suppen)

Litt saft av en lime

1 klatt med smør

1 beger fløte

Salt

Pepper

Så mye scampi du vil spandere

Rens jordskokken og skyll den så det ikke er jord igjen på den og ha dem i en gryte med litt av vannet, og kok til dem møre (ca 20 minutter). Bruk stavmikser eller en stauke og mos jordskokken. Ha i smør, fløte, lime og så mye av resten av vannet som trenges for å få en passe tykk konsistens. Smak så til med salt, pepper og eventuelt mer lime.

Jeg er syns at scampi som steikes med skallet på er best, men man må gjerne bruke ferdig skrelte scampi, eller reker. Skulle det virkelig være fest så kan man også bruke kamsjell J

Scampi bør være tint før man steiker dem, og de skal steikes til de er rosa på begge sider (dette er de som har skall på). Når scampien har blitt litt avkjølt kan man skreller dem og ha dem i den ferdige suppen.Cigdem-inspirert linsesuppeDenne retten er inspirert av en fantastisk dame, som heter Cigdem og opprinnelig er fra Tyrkia. Hun står på med utdannelse, jobb, barn og hus.

Her er hva hun sa: "Man kan lage suppe med røde linser. Skal bare skylles i kaldt vann og kokes med bittelite ris i. Når de er myke så kan du ha de i blender og mose de helt. Ta de så opp i gryten igjen. Smelt litt smør i en stekepanne og ha tomatpuré opp i og hell det i suppen. Smak til med salt og pepper. God appetitt".

Jeg hadde rester av linser, kylling og kyllingkraft, så min suppe ble slik denne gangen:

Dette er til en porsjon.

Ca. 1 dl kokte linser (jeg har brukt knuste linser, de trenger mindre koketid enn de hele)

Kraft av kylling (bruk gjerne terninger med hønsebuljong)

1 ½ dl vann

100 g kylling

2 store tomater (bruk gjerne tomatpuré eller hermetiserte tomater)

Noen blader basilikum

Salt og pepper

Skyll og kok linsene og tilsett mer vann, kraft og eventuelt buljong. Skjær tomatene opp i biter og ha de i suppen så de får koke med, bruk gjerne en stavmikser for å få en jevn suppe. Bruker man ferdiggrillet kylling så renser og skjærer man den i biter. Bruker man rå kylling, bør man steike den før man har den i suppen. Hakk basilikumen og ha denne i suppen og smak til med salt og pepper.

Ustyrtelig god og veldig mettende! 

SafransuppeEn eksotisk og annerledes suppe, full av karotener og antioksidanter.

Til 3-4 personer

1 purreløk

Ca. ½ ingefær

1 rød paprika

4 kyllingfileter eller tilsvarende med annen kylling

6 dl vann

2 dl fløte eller melk (soyafløte eller melk, om man ikke tåler melk)

Salt

Pepper

1 pakke safran 0,5 g

Rens purreløk, ingefær og paprika og skjær de i biter. Del også kyllingen i passe suppebiter.

Ha smør i en varm panne og surr kyllingen og grønnsaksbitene. Deretter har man i vann, krydder og fløte og lar det hele koke i

5-10 minutter. Om man ikke skulle like ingefær, så vil jeg anbefale å ha litt buljong i suppen for å få den runde smaken. Synes du suppen blir for tynn, kan man ha i en spiseskje med maizena rørt ut i litt væske.

Suppen kan serveres med brød. 

Linsesuppe180 g røde linser

Skyll og kok etter pakkens anvisning. Linser trenger ikke ligge i bløt og er ferdige på ca. 10 minutter.

Lag suppen av:

4 ss søt chilisaus

Saft av 1 lime

1 neve hakket persille

1 neve hakket koriander

3-4 dl vann

2 ss rapsolje

2 ss tomatpuré

1 ss spisskummin

1 ts gurkemeie

2 fedd hvitløk

1 løk

1 laurbærblad

2 gulrøtter

100 g selleri

Salt og pepper

Ha chilisaus, lime, vann, tomatpuré, olje og krydder i en panne. Rens og finhakk grønnsakene og ha de i sammen med de andre ingrediensene og la de få småkoke i rundt 10 minutter.

Ha også de ferdigkokte linsene i pannen og smak nå til med salt, pepper og ha eventuelt også i litt mer vann.

En knallgod og sunn middag, med masse mat i. 

Sjampinjongsuppe


Til 4 personer

8-10 sjampinjong litt etter hvor store de er

Ca. 20 g smør

1 stor løk

7 dl vann

1 dl fløte eller melk (tåler man ikke melkeprodukter, så bruker man soyafløte eller lignende)

2 ½ ss maizena

2 terninger grønnsaksbuljong

Ca. ½ ts pepper

Eventuelt salt (min ble salt nok bare med buljongen, men det vil nok variere hvilke type man bruker)

Jeg, som vokste opp med Ingrid Espelid på tv, tyr både titt og ofte til en dusk persille for å sette farge og spiss på maten.

Rens og skjær løken i små biter og surr den i en panne med smør. Rens og del sjampinjongen og skjær den i passende biter, små nok biter til å få plass i skjeen når man skal spise suppen. Surr også sjampinjongen sammen med løken, til de er litt surret. Ta pannen av platen, og ha i væsken, buljong og maizena. Ha pannen på platen igjen og la det hele få et oppkok under stadig omrøring. Smak til med pepper og eventuelt salt. 

Grønn ertersuppe med persillerotkrem

 

Ca.500g grønne erter, enten frosne eller hermetiserte

7 dl vann

 1 dl fløte

 1 terning grønnsaksbuljong

Ca. 2 ts salt

1 ts pepper

Ha vann ca. halvparten av vannet, erter og buljong i en panne og bruk stavmikseren på ertene til de er most. Ha i resten av vannet og gi alt et oppkok. Ha i fløte og smak til med salt og pepper.

Persillerotkrem

Ca. 1 beger rømme

Ca. 4 persillerot

Pepper

Salt

Litt sitron/limesaft

Persillerot er ikke sterk på smak og smaken  varierer ganske mye etter hvor store de er så denne oppskriften er på ingen måte nøyaktig. Rens og rasp persilleroten og ha den i rømmen, og smak til med salt pepper og lime/sitronsaft. 

Aspargessuppe med hvitløk


Jeg er veldig glad i supper, men lager de gjerne mest når jeg av en eller annen grunn er matlei. Det kan gjerne ha noe med det å gjøre at det er en annen konsistens enn vanlig middag. Dere som ikke er like glad i hvitløk som meg, får hoppe lett over denne oppskriften.

1 stor bunt asparges 1.*

2-3 hvitløksfedd

½ løk

Ca. 1 ss usmeltet smør, altså en klatt

8 dl vann eller kraft

1 dl fløte eller melk (kokosmelk eller soyafløte, om man ikke tåler melkeprodukter)

3 ss maizenamel

2 terninger med grønnsaksbuljong (har man ikke grønnsaksbuljong, kan man bruke kjøttbuljong i stedet) 

½ ts pepper

Salt, om nødvendig

Rens og finhakk løk og hvitløk, skrell deretter av det ytterste laget på aspargesen et stykke opp på den groveste delen og skjær den i passe ?suppebiter?. Ha smør i pannen og surr først løken og deretter aspargesen bare noen sekunder. Ta pannen bort fra platen og ha i væsken, buljong og maizena, rør det hele godt ut og sett den på platen igjen og gi alt et oppkok.

Smak til med salt og pepper.

Er suppen for tykk, har man i litt mer vann eller fløte. Blir suppen derimot for tynn, blander man maizena i en skål med litt vann og heller i suppen under omrøring, gi den så et nytt oppkok.

 

1.*Man kan også bruke hermetiske asparges, da anbefaler jeg å bytte ut litt av væsken med     laken som aspargesen har lagt i. 

Tandoori-suppeUtgangspunktet for dagens middag var noe som ofte er det store spørsmål for mange av Norges befolkning; "hva skal vi ha til middag i dag"?. Neste skritt er å åpne kjøleskapsdøren og stirre tomt inn i det en stund, men man blir sjelden verken mettere eller klokere av dette. Derfor måtte jeg begynne å koble hjernen til, selv om jeg i grunnen ikke hadde ork til det i dag. I fryseren fant jeg noen hjemmelagde kjøttboller og i kjøleskapet diverse grønnsaker. Og de dagene man verken vil eller orker lager middag, er suppe ganske grei mat. Suppen ble veldig god ,og alt blir bedre med ordentlig mat i magen.

Siden man kan skrive om hva man vil på en blogg, så vil jeg, før jeg går videre med oppskriften, komme med et lite hjertesukk: Når et medmenneske ikke har en god dag, så oppfordrer jeg deg til ikke å si ett eneste ord om du ikke har noe oppmuntrende eller positivt å komme med. For det siste man trenger på en "dum dag" er å høre enda flere negative sannheter som blir tredd ned over hodet på en. Selv om det er din sannhet, så behøver det faktisk ikke være andres sannhet. 

Jeg seier som trønderne: "Det blir likar i mårra".1 stor løk"

3-4 gulrøtter

1 stykke kål

1-2 stenger selleri

Smør eller olje til å surre grønnsakene i

8 dl vann eller kraft

2 terninger kjøttbuljong eller ca. 1 ss suppebuljong

4 ts tandoori krydder

Ca. 1 ts salt

Kjøttboller, kyllingbiter eller for eksempel pølse kan brukes i.

Og nå begynner jeg visst å etterligne Ingrid Espelid, for jeg drysset på en hakket dusk med persille.

Jeg er overbevist om at suppen hadde vært kanongod med en spiseskje eller to med rømme eller lignende.

Rens og skjær alle grønnsakene i forholdsvis små biter. Ha smør i en panne og la den bli varm, og ta i litt og litt av grønnsakene til alt har fått surret seg godt. Hell på vann/kraft, buljong og tandoori-krydder og kjøttboller, og la det hele få koke opp og deretter trekke i rundt 10 minutter.

Smak suppen til med salt, og eventuelt rømme eller lignende.

Har du persille, så spander litt på toppen av suppen.

                                                                                                                                                

 

                                                       IKKE GI DEG ;-)

                                      
         
 

Fiskesuppe med suppeboller og chiliI dag har jeg tatt utgangspunkt i en suppe jeg har laget før: http://morsmiddag.blogg.no/1302813627_fiskesuppe.html, men denne gangen har jeg tilsatt hjemmelaget suppeboller og litt chili.


Ca 4 personer:


Ca. 10 suppeboller av fisk pr person (hjemmelagde suppeboller eller ferdigkjøpt)

Ca 20 reker (kutt ut om du ikke vil ha i reker). Jeg bruker å kjøpe frosne reker og renser dem selv, billig og bedre enn reker i lake, men dette er selvfølgelig en smakssak.

2 gulrøtter

1 chili

Ca ½ purreløk eller to vårløk (gir fin farge til suppen)

2 biter fiskebuljong (dersom du ikke forskjellige typer buljong i skapet, så anbefaler jeg på det sterkeste å kjøpe dette inn. buljong hever smaken på maten, den har lang holdbarhet, er forholdsvis billig og finnes i alle butikker).

9 dl vann eller fiskekraft (har en kraft kan en minke på buljongen, i dag brukte jeg kraften som jeg kokte fiskebollene i).

3-4 ss maisenna eller hvetemel (hvetemel må koke i minimum 10 min).

3-4 ss rømme/Creme fraiche (kan en ikke bruke melkeprodukter, kan en bruke litt hvitvin, lime/sitron eller hvitvinseddik og litt kokosmelk eller soyamelk).

1-2 ts salt

½ ts pepper (dette er en lys suppe da foretrekker jeg hvit pepper, men har du kun sort, så bruk det).

Ønsker en litt friskere suppe, kan en ha i litt hvitvin, lime/sitron eller hvitvinseddik.Skrell og skjer opp gulrot og purreløk i staver.

Ha vann/kraft, buljong og maisenna/hvetemel i en panne og kok opp under omrøring (husk at hvetemel må koke i minst 10 minutter). Ha i salt og pepper. Ha i rensete og delte grønnsaker og la de kose seg et par minutter. Når en bruker rømme i varm mat bør en ikke la den koke for da kan den sprekke (bruker man Creme fraice, tåler denne varme og den kan has i selv om den koker). Smak på suppen og kjenn om den er syrlig nok og passe krydret. Når suppen er helt ferdig tar en rekene i eller en strør de rett på tallerkenen når suppen er servert.

Ha i rensede reker og suppeboller helt på slutten så de ikke blir ødelagt.

http://morsmiddag.blogg.no/1322740321_fiskemat_fiskeboller_.html

Fisk er sunt året rundt!!!

Berit sin gulrotsuppe

Norges land finnes det mange utrolig flinke, matglade mennesker og i dag skal jeg presentere en av de. Det er Berit som er fra Måløy, men som både titt og ofte i er Trøndelag, slik som også jeg er. Vi møttes på vakre Hembre gård, der jeg var så heldig å få være gjest. Berit er en utrolig fargerik, munter og festlig dame som virkelig kan kunsten å lage mat. Og jeg fikk lokket ut av henne oppskriften på denne nydelige gulrotsuppen (hun var i grunnen ikke vanskelig å be, og jeg fikk lov å legge den ut her). Denne suppen bør dere virkelig prøve, den er i særklasse og utrolig enkel å lage.

Jeg fikk også lyst å lage noe brød til, og det ble brød med tørkede tomater som jeg fylte med fetaost, oliven og persille og det passet veldig godt til suppen.Berit sin gulrotsuppe

(4 personer)

600 g gulrot

½ løk

1 fedd hvitløk

6 dl kraft av hønsebuljong eller vann og hønsebuljongterning

1-2 ts salt

1 krm pepper

Aldri så lite chili eller cayennepepper

2 små laurbærblad

1 ss olje

Skrell gulrot, løk og hvitløk og del de i biter. Ha de i en varm panne med olje og surr de noen minutter. Ha så på vesken og krydderet og la det hele koke under lokk i ca. 20 minutter. Ta ut laurbærbladet, hvis ikke blir suppen prikkete. Bruk en stavmixer til suppen er blitt jevnet.

Server med rømme som er utblandet i litt vann, og persille eller noe annet grønt for fargen sin del (dette kan altså sløyfes).

Orginaloppskriften :-) 

Fylte brød med tørkede tomater

1 dl sammalt hvete

1 dl sammalt rug

1 dl havregryn

2 dl hvetemel

½ pk. tørr gjær

½ ts salt

2 dl lunkent vann

2 ss olje

Ca. 50 g eller mer med tørkede tomater

1 ss karve (den kan godt legges litt i bløt i vannet man bruker en stund før bruk, da gir den en ekstra god smak)

(Deigen kan lages med bare hvetemel om man ønsker det, men da blir den ikke så sunn).

Bland alt det tørre i en bolle. Hakk de tørkede tomatene i små biter og ha de i melet. Lunk vann, olje og karve, ha det i det tørre og bland deigen godt sammen. La den heve til den er dobbel så stor. Slå den ned og del deigen i mange små biter. Kjevl ut små rundinger, eller man kan lage horn. Legg på delte oliven, fetaost og persille på rundingene (men bruk det fyllet du liker). Brett deigen over fyllet, det kan være lurt å bruke litt vispet egg for å lime de sammen.

Hev de igjen og steik i ca. 200g i 15-20 minutter.

Glutenfri

Jeg lagde de glutenfrie og da brukte jeg

1 pakke Toro sitt havremel

Ca. 2 ss profiber

1 ts salt

25 g gjær

1 dl olje

3 dl vann

Deig av glutenfritt mel heves kun en gang. Og den er nesten umulig å kjevle, derfor bruker jeg olje på hendene, og lager en kule og presser den flat på bakebrettet. Resten er som for vanlige brød. Jeg laget noen litt mindre flate brød også, som jeg bare steikte uten fyll. De trenger mindre steiking.


Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662 
 

 

Sellerisuppe

Magiske øyeblikk er sjelden noe man kan kjøpe, men må ta seg tid til å ta de inn over seg når de dukker opp. Og i går var jeg så heldig at jeg fikk oppleve et slikt. Det var klarvær og sol i Bergen og det er tydelig at vinteren har sendt forvarsel om at den er på vei. På en liten fjelltur jeg hadde i går ettermiddag måtte jeg stanse for å se på solnedgangen. Himmelen var oransje og rød utover havet. Alt var stille og harmonisk både inni meg og i naturen, man skulle ikke tro det kunne finnes noe vondt i verden, jeg var fullstendig utenfor tid og rom. Millioner takk for at jeg er så heldig å få oppleve noe så fantastisk magisk!Suppen i dag ble til siden jeg hadde så mye stangselleri som jeg måtte bruke opp. En annerledes, men god suppe. Stangselleri inneholder masse fiber og er derfor svært kalorifattig, men er forholdsvis rik på C-vitamin og folat. (http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Content_6140&Main_4489=6177:0:10,3125&Content_6140=6185:0:10,3181)

Sellerisuppe

Ca. 4 personer

6 -8 stenger stangselleri (avhengig av hvor store de er)

6 dl vann

2 grønnsakbuljongterninger

1 god klatt smør

3 ss maizena

Ca.3 gulrøtter

3 dl fløte eller melk (tåler man ikke melkeprodukter, bruker man heller soyamelk eller -fløte).

1-2 krm pepper

(Den grønnsakbuljongen jeg brukte var så salt at jeg ikke behøvde ha salt i suppen)

Er stangsellerien grov, kan det være en fordel å skrelle den litt, ellers bare vasker man den og skjærer den i små biter, bruk bladene også. Ha vann, selleri og buljong i en panne og la det koke i ca. 10 minutter, eller til sellerien er mør. Bland fløte og maizena og rør det klumpefritt, og ha det så i den kokte sellerien. Bruk stavmikser og lag en glatt suppe og la det få et oppkok under omrøring. Smak på suppen og se om en trenger pepper og salt. Skrell og rasp gulrøttene og ha det oppå suppen så det blir litt mer mat i. Ha gjerne også et kokt egg til hver, det smaker godt og metter.

Blomkålsuppe på en annen måte
4 personer (suppen er naturlig glutenfri)

600 g blomkål

2 terninger fiskebuljong

4 dl fløte eller melk (melkefritt, se nedenfor)

5 dl vann

Ca. 40 reker, rensede

4 ss crême fraîche eller rømme

4 ss hakket gressløk

1 ½ ts salt

1 ts pepperHa blomkål, vesken og fiskebuljongen i en panne og kok det mørt. Bruk stavmikseren til suppen er jevn og fin. Ha i crême fraîche og smak til med salt og pepper.

Ha reker og persille i skålen og hell suppen over.Suppen fri for melkeprodukter:

600 g blomkål

2 terninger fiskebuljong

4 dl soyafløte/soyamelk (det kan bli en litt sær smak på suppen om man bruker så mye kokosmelk)

5 dl vann

Ca. 40 reker, rensede

4 ss soyayoghurt (har man ikke soyayoghurt, bruker man ca. en halv lime som gir en fin, syrlig smak)

4 ss hakket gressløk

1 ½ ts salt

1 ts pepper

Fremgangsmåte som over

Ertersuppe med bacon

Ertersuppe med bacon

 

Gule erter

Bacon (i terninger)

Løk

Selleri

Gulrot

Vann

Salt buljong

Pepper

Ertene må legges i vann natten over, skylles og koke i 1 ½ time. Man kan legge mange pakker i bløt samtidig, koke dem ferdig og fryse ned porsjoner. (Jeg er faktisk ikke sikker om det finnes hermetiserte gule erter). Skrell og rensk grønnsaker og ha de i gryten sammen med litt buljong og vann (eventuelt kraft, om man har det). Steik bacon og ha det i gryten. La det få koke sammen en stund og smak til med salt og pepper.Aspargessuppe

Aspargessuppe

4 personer

8 dl vann eller kraft

1 dl fløte eller melk (kokosmelk eller soyafløte, om man ikke tåler melkeprodukter)

Ca. 1 bunt med asparges (man kan også bruke hermetiserte asparges, da bytter man ut litt av vannet med kraften de ligger i).

3 ss maizenamel

2 terninger med grønnsaksbuljong (har man ikke grønnsaksbuljong, kan man bruke kjøttbuljong i steden)

½ ts pepper

Salt, om nødvendig

Ha vann, fløte, maizenamel og buljong i pannen og la det koke opp under omrøring. Rens og del aspargesene i forholdsvis små biter slik at de lett kan spises med skje. Når det gjelder de store aspargesene, bør man ta av den nederste stilken og skrelle de litt oppover, ellers kan de bli litt trevlete. De små kan man spise som de er. Ha aspargesen i suppen og smak til med pepper og eventuelt salt. Er suppen for tykk, ha i litt mer vann, er den for tynn, blander man litt maizena i en skål med vann og heller på litt mer.

Kyllingsuppe

Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662
Å lage hjemmelaget kyllingsuppe på 10 minutter er faktisk fullt mulig.

4 personer

8 dl vann eller kyllingkraft

1 dl melk (eller en liten dråpe fløte soyafløte eller soyamelk om man må unngå melkeprodukter)

1-2 terninger med kyllingbuljong (har en ikke det, kan man bruke kjøtt- eller grønnsaksbuljong)

3 ss maizena (er naturlig fri for gluten)

3-4 gulrøtter

½ purreløk eller tilsvarende vårløk

½ boks grønne erter

200-300 g renset kylling (jeg hadde rester av kokt høns, men grillet kylling går for det samme) (Ta gjerne i mer kylling, om ønskelig)

Ca 1 ts salt

Ca ½ ts hvit pepper

Rens og del i biter gulrøtter og purreløk. Så kan en gå frem på to måter:

1. Ha litt smør i pannen og surr grønnsakene litt (ca. 1 minutt) før en tar i vann/kraft, maizenamel og buljong, og lar det koke opp. Når en surrer grønnsakene litt, får de en litt bedre smak enn om man ikke gjør det.

2. Ha vann/kraft , maizena og buljong i en panne og kok det opp og ha så i grønnsakene.

Så har en i melk til suppen er passe tykk. Ha i oppdelt kylling og erter og smak til med salt og peppe

Mexicansk kyllingsuppe

Mexicansk kyllingsuppe

Facebokk side:https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

I dag vil jeg gi skryt til kontordamen og de andre som jobber på Søreide legekontor, de er alltid like hyggelig, blid og imøtekommende. Selv jeg med legeskrekk synes det er hyggelig å komme innom. Og ikke minst kontordamen er daglig inn på bloggen min og det setter jeg veldig stor pris på. 

Dette er suppe til ca 6 personer

1 grillet kylling(eventuelt kjøp ferdig renset kylling i biter)

2 bokser knuste tomater

1 boks mais

3-4 stenger med selleri eller tilsvarende med sellerirot

3-4 tore gulrøtter

1 purreløk

1 ts timian(tørket)

Ca 1 ts salt

Knivspiss pepper

1 fersk Chili eller chilipulver. Smak til hvor sterk du vil ha den.

Litt kylling buljong (har man ikke det bruk vanlig buljong)

Eventuet vann om du synes den blir for tykk 

Hvitløk(det er ikke hvitløk i original oppskriften men ingen som har lest bloggen over tid blir vel overasket over at jeg har det i)

 

Suppen skal være mye mat i og forholdsvis lite væske i, men ta i litt vann om du føler den blir for tykk.

Er det noen av ingrediensene du ikke liker, så bytt de ut eller ta de bort.

Åpne bokene med knuste tomater og mais og ha de i pannen. Rens kyllingen og skjær den i biter og så i pannen. Rens selleri, gulrot og purreløk, skjær de i biter og ha i pannen(Bruker du ikke  mye selleri, kan du skjære den opp i biter ha den opp i kokkene vann i 1-2 min avkjøl og ha de i en pose i fryseren til du trenger de igjen) . Bruker du fersk chili renser du den for frø og deler den også i biter.

Ha i krydder og la det trekke i 15- 20 min. Vips så er suppen ferdig og om du vil kan du ha brød til.

Suppen er glutenfri(om det ikke er brukt hvete i kryddere på kyllingen)

Gul ertersuppe

Her kan du bruke noe av kraften etter pinnekjøtte, det er smellgodt. 

4 personer

8 dl kraft  gjerne kraften etter pinnekjøtt eller raspeballer, har du ikke det kan du bruke vann pluss buljong

Buljong etter om en har kraft eller vann. Litt buljong kan være godt i uansett, men en må bruke en del mer om man bare bruker vann.

Ca ½ kg gule erter. Jeg legger tørkede erter i vann natten over. Skyller de godt før jeg koker de i vann i ca 1 ½ -2 timer. Sil av vannet, dette er ikke lurt å bruke for vannet kan gi luft i magen. Det jeg ikke bruker av erter, fryser jeg ned til en annen gang.

Ca 400 g kokt salt kjøtt (Det billigste  er svinekjøtt, men det beste er fårekjøtt, for eksempel rester etter pinnekjøtt eller rester etter raspeball, da kan du bruke både pølse og kjøtt)

3 gulrøtter

1 stor løk

Ca ½ ts pepper

Eventuelt salt


Rens og del kjøttet, grønnsakene og ferdig kokte erter og ha alt i vannet/kraften, la det koke opp og så trekke i 15-20 minutter. Smak til med buljong, pepper og eventuelt salt om det skulle behøves.

Lyst å se flere råd og oppskrifter om erter, da kan du trykke HER og HER 

kyllingsuppe som i provence

Fant endelig en butikk som solgte høns og tenkte at da måtte jeg lage en god suppe. Men jeg hadde ingen andre oppskrifter en den internasjonale stormsuppen og den har jeg jo laget før. Så jeg søkte på nette og fant en som så god ut på matprat(http://www.matprat.no/kos/koseoppskrifter/kyllingsuppe-som-i-provence/). Den ble god, men var litt uvant i smaken. Jeg hadde ikke poteter så jeg brukte 3 ss med maisennamel for å få fylde på den.

 

Kyllingsuppe som i Provence

 

kjøtt av 1 stk kokt kylling (800 g) (jeg har vel aldri sett maken til mager høns i hele mitt liv, så neste gang kjøper jeg heller de frosne kyllinglårene)

1 ½ l kyllingkraft

1 boks hermetiske tomater

skallet fra½ stk appelsin

4 stk potet

2 stk gulrot

½ stk purre

1 stk løk

½ stk fennikel

3 båt hvitløk

½ ts gurkemeie(er det samme krydderet som en bruker som erstatning for safran og som en bruker i lussekatter)

1 ss hakket frisk basilikum

salt og nykvernet pepper

 

Slik gjør du

 Rens kyllingen for skinn og bein. Skjær kjøttet i biter.

 Kok opp kraft, hermetiske tomater og finrevet appelsinskall. Skjær grønnsakene i små terninger og hakk hvitløken.

Fres alle grønnsakene lett i litt olje og ha dem i suppen. Tilsett gurkemeie og basilikum og smak til med salt og pepper. Ha i kyllingkjøttet.

 Server suppen rykende varm med ferskt brød til.

Hjemelaget tomatsuppe

Tomatsuppe

3-4 porsjoner(dette er en suppe med mye mat i)

4-6 sjalottløk eller 1 vanlig løk

1-2 hvitløk etter smak og behag (eller kutt de ut og eventuelt ha i mer vanlig løk)

Ca 2 stenger selleri(behøver ikke ha i det heller, men det hjelper suppen å få en ekstra fylde og smak).

1 ss smør eller olje(bruker en olje kreves det gjerne litt mer salt, siden den ikke inneholder salt)

1 glass tomatpuré

2-3 ts suppebuljong eller 1- 2 terninger buljong

6 dl vann

Ca 1 dl fløte/melk eller soyafløte om en ikke tåler melkeprodukter

1 potte basilikum eller tørket basilikum

Ca 1 ts pepper

1-2 ts salt

1-2 kokte egg per person for å ha i suppen ved servering 

Ha smør/olje i en panne. Rens og findel, løk, hvitløk og selleri og ha de i pannen og la det surre i noen minutter. Ha i vann, tomatpuré og buljong. Finhakk basilikum(bruker en tørket har en det bare i pannen) og la det trekke med. Nå bruker jeg en stavmikser for at suppen ikke skal ha klumper(Små barn liker ofte ikke at de kan kjenne klumper og det gir en ekstra fylte og smak i suppen) Har du ikke stavmikser, er dette en svært billig investering som en kan bruke til mye mer en bare å jevne supper og sauser og den tar liten plass. Så smaker jeg suppen til med fløte, salt og pepper. En suppe fri for hvetemel og er derfor naturlig fri for gluten. Den tar mellom 10-15 minutter å lage, er svært næringsrik og utrolig mye bedre en kjøpesuppe.

Blomkålsuppe

Blomkålsuppe

Nå er det herlig varmt ute og da kan det smake med litt lettere mat som for eksempel blomkålsuppe. Det er knallgodt, lett å lage og sunt.

Ca 4 personer

1 blomkål

7 dl kaldt vann eller kraft(bruk for eksempel kraft av aspargesboks osv)

1 grønnsaksbuljong eller 2 ts pulver(eller den buljongen du har)

3 ss maisennamel eller 3 ss hvetemel(bruker en hvetemel, bør suppen koke i ca 15 min.)

2 dl melk, matfløte, soyamelk, kokosmelk eller det du har i huset

1 ts salt

Pepper etter smak og behag

Bruk gjerne andre krydder om du ønsker det.

Denne suppen er svært mager og for å få en ekstra rund og god smak for eksempel ved festlige anledninger, kan en ha i smør.

 

Fremgangsmåte:

(Når jeg lærte å lage blomkålsuppe, så la vi blomkålet en stund i saltvann, slik at eventuelt smådyr kom ut av det. Men det meste er vel dyrket omtrent uten å ha vært i nærheten av verken jord eller annet, så det er svært sjeldent jeg oppdager slikt nå for tiden)

Rens og del blomkålen i så store biter at en kan få de opp på en skje. Ha kalt vann, maisenna og buljong i en panne og la det koke opp under omrøring. Når suppen har kokt opp har du i blomkål bitene og lar den trekke. Ha i melk eller lignende og er suppen for tykk, tar du mer er den for tynn kan du ta mindre melk i. Smak til med salt og pepper. Suppen er ferdig på ca 10 minutter eller når blomkålen er passe myk. Det tar ikke noe lenger tid en når en lager posesuppe og i tillegg slipper en alle tilsetningsstoffene og en kan klappe seg selv på skulderen over å ha hjemmelaget suppe på bordet.

Trøndersodd

 Trøndersodd har vi ikke noe tradisjon for her på vestlandet og det er vel naturlig. Men vi tar da til oss mat fra hele verden, så jeg vil gjerne fremme denne gode retten. Jeg må innrømme at denne gangen er det ikke jeg som har laget maten, den er faktisk kjøpt, og det har jeg heller ikke gjort selv!

For de som ikke skulle vite det, så er jeg veldig glad i Trøndelag og folkene som bor der, de har en ro og et åpent sinn som de fleste kan misunne. Men jeg har aldri klart å lure ut av de helt hvordan Trøndersodd lages fra grunnen av, så er det noen som vil dele det med meg så hadde det vært artig. 

Karin er blitt en av mine gode venner i Trøndelag, og hun kjøpte Sodd så jeg skulle ha ?en smak av Trøndelag? her hjemme. Da må jeg selvsagt dele det med flere venner. :-)

 Det kommer ikke verken noe inn eller ut av en lukket hånd!

Dermed er det i dag faktisk bare et bilde av maten og ingen oppskrift.

Før fikk jeg tak i Sodd på Rema 1000, men så byttet de til et annet merke som er fullstendig uspiselig, så her er en oppfordring til butikk kjedene om å ha kvalitet fremfor kvantitet!

Fiskesuppe

Fiskesuppe

Fisk er sunt året rundt!!!

Ca 4 personer

3-4 fiskefileter av laks, torsk, sei eller for eksempel fiskeboller(eller evnt rester av fisk du vil bruke).

Ca 20 reker (kutt ut om du ikke vil ha i reker)(jeg bruker å kjøpe frosne reker og renser de, billig og bedre enn de i lake, men det er en smakssak).

2 gulrøtter

Ca ½ purreløk eller to vårløk (den gir en fin farge til suppen)

2 biter fiskebuljong (har du ikke forskjellig buljong i skapet, så kjøp. Det hever smaken på maten, den har lang holdbarhet og er forholdsvis billig og finnes i alle butikker)

9 dl vann eller fiskekraft(har en kraft kan en minke på buljongen)

3-4 ss maisenna eller hvetemel(hvetemel må koke i minimum 10 min)

3-4 ss rømme/Creme fraiche ( kan en ikke bruke melkeprodukter, kan en bruke litt hvitvin, lime/sitron eller hvitvinseddik og litt kokosmelk eller soyamelk)

1-2 ts salt

½ ts pepper (dette er en lys suppe da foretrekker jeg hvit pepper, men har du kun sort, så bruk det)

Ønsker en litt friskere suppe, kan en ha i litt hvitvin, lime/sitron eller hvitvinseddik.

Skrell og skjer opp gulrot og purreløk i staver(se bilde).Del fisken i passe biter og rens rekene. 

Ha vann/kraft, buljong og maisenna/hvetemel i en panne og kok opp under omrøring (bruker du hvetemel må dette få stå og koke i minst 10 minutter.) Ha i salt og pepper. Ha i grønnsakene og fisken og la de kose seg et par minutter. Når en bruker rømme i varm mat bør en ikke la den koke for da kan den sprekke(bruker en Creme fraice, tåler denne varme og den kan haes i selv om den koker). Smak på suppen og kjenn om den er syrlig nok og passe krydret. Når suppen er helt ferdig tar en rekene i eller en strør de opp på tallerken når suppen er servert.

Tips: rekeskall kan en godt koke kraft av. Da tar en rekeskallet, vann og eventuelt litt løk av noe slag(for eksempel det som ikke er så fint på purreløken) Kok opp og la det trekke i 10-15 minutter. Så kan en bruke det i suppen. 

Skipperens suppe

 

Spinatsuppe med egg og grove rundstykker

Når jeg var liten, så vi på Skippern på tv som spiste spinat og ble verdens sterkeste mann. Siden det ikke var så mye å se på tv den gangen så var vi totalt oppslukt av denne serien som man bare viste av og til. Spinat er ikke noe som er godt innarbeidet i vårt kosthold, og det er synd, for spinat har utrolig mange ernæringsmessige positive egenskaper og det smaker utrolig godt etter min personlige mening. Dessuten fikk jeg vannvittig lyst på spinatsuppe i dag.

(http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Content_6140&Main_4489=6177:0:10,4422&Content_6140=6185:0:10,4425)

Til ca 4 personer

Skipperens suppe lager jeg slik:

Jeg bruker vanligvis frossen spinat til supper. Til retter der spinaten skal vise litt mer bruker jeg gjerne fersk om jeg får tak i.

300-400 g frossen spinat (litt etter hvor glad en er i smaken)

Litt smør til å surre spinaten i

ca 8-9 dl vann

1 dl melk/fløte/rismelk/soyamelk

4 strøkne ss maizena

1 buljongterning

1 ts salt

Ca ½ ts pepper (vær litt forsiktig så kan en heller ta mer i om ønskelig)

Smelt smøret i en panne og ha i spinaten og la den smelte. Trekk pannen fra varmen og ha på vannet og maizenaen, og rør godt til melet er utblandet. Sett gryten på platen igjen og kok opp. Når den har tyknet tar du i melk til den er passe tykk. Ha i buljong, salt og pepper.

Suppen er ferdig. Mange barn samt voksne for den del, liker ikke klumper i suppen. Da kan en bruke en stavmikser å jevne suppen.

Det er godt og mettende med egg i suppen og gjerne grovt brød/rundstykke til. (Jeg har spandert på meg glutenfrie grove rundstykker fra Baker brun i dag. De er fryktelig dyr, men utrolig god. De er frossen).

 

 

Ertersuppe og erterstuing

 

Ertersuppe

Ertersuppe kan lages på flere måter. Og det er svært billig, god, næringsrik og kalorifattig mat.

Jeg bruker å legge erter i bløt. Da kjøper jeg gjerne flere pakker med både gule og grønne erter og legger de i bløt hver for seg. Erter bør ligge et døgn i bløt, så bør de skylles og deretter settes på kok hver for seg. Hvor mye du lager, avhenger selvsagt av hvor god plass en har i fryseren. Men jeg liker å være litt effektiv og forberedt og derfor gjør jeg det slik. Ertene bør koke 2- 3 timer.De grønne ertene bruker jeg å lage ertestuing av, og så fryser jeg de i porsjonsposer. Kan være lurt å skrive med sort sprittusj på posen før en tar noe ned i posene. For i dag tok jeg ut grønne erter i stedet for gule, så da ble det grønn ertersuppe *S*

Gul ertene lager jeg suppe til den dagen av og så fryser jeg ned bare erter (ikke kraft eller vann) til neste middag.

Til ertersuppe bruker jeg:

Ca 4 personer

Ca 250 gram gule erter som er ferdig utvannet (du kan kjøpe ferdige utvannede erter, og en kan selvsagt også bruke kikerter eller grønne erter)

Ca 5 dl kraft eller vann (bruker en vann må en ha 1 terning buljong)

2 gulrøtter (poteter kan også brukes)

Salt kjøtt eller pølse (kan sløyfes)

Smak til med salt og pepper(saltet varierer fra hvilke kraft en bruker, eller om en bruker vann)

Det passer godt å ha flatbrød til.

Erterstuing

Ca 250 g grønne erter som er godt kokt

1 ts salt

2-3 ts sukker

1 ss smør i fast form(mange vil ikke ha smør i, men det gjør susen)

Skal bare puttre litt så er den ferdig

 

Betasuppe eller lapskaus

 

Betasuppe eller lapskaus

Jeg har ikke tenkt å finne kruttet opp igjen på nytt, så i dag blir det betasuppe på menyen.

Jeg var på Ica og kjøpte svineknoker som viste seg å være røykt. Men det var så utrolig mye kjøtt på de at jeg skal spare en del av kjøttet og kraften til å ha til en ertersuppe en annen dag.

Betasuppen kan lages på flere måter.

Den absolutt enkleste måten er å kjøpe ferdige frosne pakker med  oppskåret lapskausgrønnsaker, vann, buljong(kraft fra kjøtt om en har) salt pepper og bruke pølse. Da har du middagen klar på ca 15-20 minutter.

Men den absolutt beste smaken får en om en lager det selv.

Og slik laget jeg suppen i dag. Jeg lager alltid rikelig suppe og fryser den ned til dager jeg har det så travelt at det er deilig å den ferdig.

1-2 svineknoker/ salt fårekjøtt /pinnekjøtt

Vann til du dekker knokene/kjøttet(når det koker bruker jeg en liten tesil å ta bort skummet som kommer opp på vannet)

1 stor kålrot

7 store gulrøtter

14 store poteter (skal en lage lapskaus på en ha mye mer poteter i)

1 stor purreløk

Ca 2 stenger med stangselleri(hadde i fryseren)(bruke gjerne sellerirot, eller du kan kutte den ut)

Pepper etter smak

Salt er sannsynligvis ikke nødvendig om en har salt kjøtt, men det er en smakssak.

 

Supperi og supperra

 

I dag har jeg vært så heldig å fått passe Teodor en stund, han er bare et herlig lite matvrak som elsker mat. Og hva kan vel glede mer en reserve bestemor mer? Men at han er blitt å glad i mat skyldes nok at mammaen hans Margrethe er kanonflink å lage mat og lar han smake på det aller meste. Dette blir det matelskere av. Så Margrethe oppfordret meg å legge ut oppskriften på aspargessuppe, så her kommer den.

Her er to måter å lage suppe på:

Lynkjapp

Ca 4 per

7 dl kalt vann eller kraft(bruk for eksempel kraft av aspargesboks osv)

1 grønnsaksbuljong eller 2 ts pulver(eller den buljongen du har)

2 ½ ss maizenamel

2 dl melk, matfløte, soyamelk, kokosmelk eller det du har i huset

1 ts salt

Pepper etter smak og behag

Bruk gjerne andre krydder om du ønsker det.

Denne suppen er svært mager og om du vil har du i smør etter ønske.

Asparges fersk eller i boks (bruker du boks å beregner du laken i vannmengden)Bruk en bok eller å mye fersk som du ser deg råd til.

Fremgangsmåte:

Ha kalt vann, maizena og buljong i en panne og la det koke opp under omrøring. Rens eller åpne boksen med asparges. Fersk asparges om er små kan bare vaskes og deles, den store typen må ta vekk den nederste tykke stilken og skrelle litt av den før du deler den. Når suppen har kokt opp har du i delt aspargesen og lar den trekke, mens du smaker til med salt og pepper. Ha i melk eller lignende og er suppen for tykk tar du mer er den for tynn kan du ta mindre melk i. Suppen er ferdig på ca 10 minutter altså ikke noe lenger tid en når du lager kjøpesuppe, men her slipper du alle tilsetningsstoffene og du kan klappe deg på skulderen over å ha hjemmelaget suppe.

Har du hermetisk asparges, champignon, knuste tomater, frossen spinat kan du lage suppe når du er helt tom for ideer.

Du kan lage alle supper på denne måten for eksempel også blomkålsuppe. Med reker, fiskeboller, fisk, tomat osv.

Lett og raskt

7 dl vann med aspargeslaken fra boksen

1 terning buljong

1 dl med melk (eller lignende, se forslag over)

2 ss med hvetemel

Pepper

1 ts salt

1 boks eller bunt fersk asparges.

Ha i smør om du ønsker det.

Kok opp vann, mel og buljong under stadig omrøring og la det kokke i mint 10 minutter(hvetemel må ha minimum denne tiden for at det skal bli bra, helt litt lenger)

Ha så i delt og renset/boks asparges og la det trekke og ha i melk( eller lignende) og smak til med salt og pepper.

Dette tar mellom 15 og 25 minutter ferdig til servering.

 

Internasjonal stormsuppe

 

Dette er suppe til ca 6 personer

1 grillet kylling(eventuelt kjøp ferdig renset kylling i biter)

2 bokser knuste tomater

1 boks mais

3-4 stenger med selleri eller tilsvarende med sellerirot

3-4 tore gulrøtter

1 purreløk

1/2ts timian(tørket)

Ca 1 ts salt

Knivspiss pepper

Chili her kan du bruke fersk eller chilipulver. Smak til hvor sterk du vil ha den.

Suppen skal være mye mat i og lite væske, men ta i litt vann om du føler den blir for tykk.

Er det noen av ingrediensene du ikke liker, så bytt de ut eller ta de bort.

Fremgangsmåte :-)

Åpne bokene med knuste tomater og ha de i pannen. Rens kyllingen og skjer den i biter og så i pannen. Rens og vask selleri, gulrot og purreløk, skjær de i biter og ha i pannen(Bruker du ikke å mye selleri, kan du skjære den opp i biter ha den opp i kokkene vann i 1-2 min avkjøl og ha de i en pose i fryseren til du trenger de igjen) . Bruker du fersk chili renser du den for frø og deler den også i biter. Ha i krydder og la det trekke i 15- 20 min. Vips så er suppen ferdig og om du vil kan du ha brød til.

Suppen er glutenfri(om det ikke er brukt hvete i kryddere på kyllingen)

Denne suppen er servert til mange barn på Fløyen under Forskningsdagene(derav navnet) og de fleste likte den.

#internasjonalmat #internasjonal #kylling #kyllingsuppe #enkelsuppe #enkel #suppe #glutenfri #melkefri #allergivennlig #Smakfull #suppe #Forsknings #dagene #bålmat #Natur #lagute #middagstips #morsmiddag #blogg #matblogg #bloggtoppen

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen