hits

Søte gleder

Pære i krydder

I år har det vært helt eventyrlig bra frukthøst, og jeg har vært veldig heldig å få plukke masse epler og pærer hos noen veldig rause folk. Eplene er liksom enkelt å lage noe av men pærene har vært litt verre, så de har jeg gitt bort til venner og naboer som vil ha. Men noen pærer hadde jeg igjen, og i dag da jeg skulle ha besøk måtte jeg prøve meg litt frem. Og snakk om vellykket eksperiment, det ble urolig smakfullt og deilig. Denne metoden jeg brukte kan man gjøre det samme og ha de på glass, og hermetisere pærene. Men siden jeg ikke visste hvordan de ble, lagde jeg bare noen stykker i dag.

Til 1 kg pære

1 liter vann

 4 dl sukker

6 spikernellik

1 1/2 kanelstang

1 ts annis

Kok opp vann med sukker og krydder. Skrell pærene, vil du hermetisere de, anbefaler jeg deg å dele de i to og ta ut kjernehuset. Jeg hadde pærene hel siden jeg skulle bruke de i dag. Ha pærene i laken og la de få ligge der til de er mør, jeg lot de ligge å bli kald i laken. Vil du hermetisere de skal du vaske noen store glass, enten koke de i en panne eller ha de i steikeovnen sammen med lokkene. Ha pærer og fyll lake helt opp i glasset, og skru godt til. Sett glasset på hode slik at det ikke kommer luft til. 

Jeg lot pærene renne litt av seg mens jeg pisket krem med lønnesirup 1 beger fløte(laktosefri om du ikke tåler laktose) og 3 ss lønnesirup stivt.

Pæren satte jeg på tallerken, og halte litt lønnesirup over, hadde på kremen og pyntet med bringebær og mynte

.

#pære #hermetisering #krydder #Nellikspiker #kanelstang #annis #dessert #enkelt #nydelig #godt #middag #middagstips #Morsmiddag #blogg #matblogg #oppskrift #glutenfri #laktosefri #lønnesirup 

 

Eplesyltetøy med kanelstang, vanilje og ingefær

I år etter en helt magisk fin sommer i Bergen og det ble derfor overflod av frukt.  Jeg har vært heldig å fått plukket epler og plommer fra forskjelige som ikke kunne ta vare på all overfloden. Jeg har faktisk ikke laget mye syltetøy av epler før, og jallefall ikke med ingefær i, men det burde jeg, for en smak det ble WOW!

Jeg fant oppskriften på frukt.no HER. Jeg hadde i mer vann en det som stod i oppskriften, men det kommer ant på hvilke typer eple man bruker, men eplene var forholdsvis søte så jeg trengte ikke mye sukker. Jeg brukte fersk ingefær i stede for tørket, og det som overasket meg var hvor mye jeg trengte ha i før jeg kjente ingefærsmaken. Det er mulig at den ingefæren jeg brukte ikke hadde like mye smak som er vanlig, dette kan også variere. 

Jeg brukte litt mer en ti epler for noen av eplene var veldig små, men det spiller egentlig ingen rolle, man smaker bare til etter hva man liker selv.

For orden skyld, dette glasset er ikke tett siden den ikke har plastring rundt det må slike typer glass ha. Så dette er for fotografering, det må jo se pent ut. Jeg brukte vanlige tomme glass, som jeg hadde vasket godt og kokt i en panne med vann.

Du trenger:

10 eple (gjerne forskjellige sorter, jeg hadde kun en sort og det gikk bra)

1 ts malt kanel (det glemte jeg å ta i :-)

 1 stang  kanel (Det er ikke alle butikker som har dette, men om man går til butikker med litt større utvalg finner man gjerne der, eller i internasjonale butikker, der er det gjerne billist)Link HER

Innholde av 1 vaniljestang 1 ts reint pulver (jeg kjøper ferdig vanilje på helskosten, det er mye enklere synes jeg. Link HER)

1 ts malt ingefær eller fersk ingefær som raspes, det gjorde jeg. Og jeg måtte ha overaskende mye i for at den kjentes.

Ca1 dl vann Jeg måtte bruke mer vann

sukker etter smak. Smaken er som baken, noen liker det veldig søtt og andre mindre søtt. Dette vil variere også etter hvor søte epler man bruker.

Fremgangsmåte:

Skrell og skjær eplene i tynne båter eller biter.

Ha vann og krydder i en kjele, splitt vaniljestangen på langs. Kok opp og legg i eplebåtene, rør rundt, og la det småkoke til eplene er møre.

Ta opp vanilje- og kanelstangen.

Smak på syltetøyet. Det kan være søtt nok uten å tilsette sukker. Men synes du det er lite søtt, tilsetter du litt sukker, smak deg fram, og la syltetøyet få et oppkok slik at alt sukkeret er løst opp.

Hell det ferdige syltetøyet over i plastbokser i porsjonsstørrelse og frys det ned. Jeg kokte reine glass og lokk, og hadde syltetøye ned på varme glass, skrudde korken godt på og satt glassen e opp ned. Så setter jeg de på en klad og mørkt sted, da varer de utrolig lenge uten å bli ødelagt eller mugner. 

Syltetøy, marmelader og mos av epler mugner veldig lett. Og siden dette syltetøyet ikke har noe konserveringsmidler, så må det fryses ned i porsjonsstørrelser. Dvs. ikke større porsjoner enn det du spiser opp i løpet av et par dager etter opptining.

Deilig frokost med hjemmelaget glutenfritt knekkebrød som er lavkarbo (uten mel bare med frø, vann, fiberhusk) Oppskriften på knekkebrødene finner du HER

#epler #eplesyltetøy #med #Kanelstang #kanel #ingefær #vanilje Hjemmelaget #Høst #Pålegg  #Godt #sunt #morsmiddag #middagstips #glutenfri #melkefri #laktosefri # Uten konserveringsmiddel #naturlig 

 

Limesorbet med Limoncello

Limoncello er en Italiensk likør, som er laget av sitron, og den er gul som passer til påske og skummel god.

Vi hadde en lite smak ved siden av også.😋

Kombibnasjonen med Limesorbet og den likøren var en innertier. Men saken er den at jeg måtte justere på mengdene med vann og sukkerosv underveis for å få den stiv, så jeg må lage den en gang til med en litt annen fordeling på råvarene.Så skikkelig oppskrift får dere litt seinere. Dere får gå på polet å kjøpe likøren så skal jeg fikke ferdig oppskriften 😁

 

Jeg hadde  i:

Vann

Sukker

Saften av Lime

eggehvite

Mynte

Men jeg hadde tydeligvis for mye sukker i seg siden den ikke ble så hard som den skulle. 

Likøren hadde jeg over sorbeten, og en friskere dessert skal man lete lenge etter

#likør #Limoncello #sorbet #limesorbet #lime #påske #påskegult #Glutenfritt #glutenfri #melkefri #melkefritt #laktosefri #middag #middagstips #morsmiddag #blogg #matblogg #bloggtopp

Vaffelhjetets dag

Gled noen med et vaffelhjerte i da💝

                            

Til rundt 10 vaffler:

2 egg

2 dl væske Jeg brukte usukret soyamelk, men bruk gjerne melk/laktosefri melk om du tåler det

1 1/2 dl Toro sitt lyse mel Bruk det mele du ønsker og har

2 ts fiberhusk

ca. 50 gram smør

1 klype salt

 ca,.1/2 ts bakepulver

2 ss sukker (bruk gjerne mer om du liker de søtere)

Ca. 1 ts ekte vanilje (man kan bruke vanlig vaniljesukker, men dette gir en ekstra tusj) Se HER om du lurer på hva det er 

Ha egg i en bolle og ha i mel og fiberhusk, og spe med væsken (det betyr å ta litt å litt av væsken i mens du rører), ha i bakepulver, sukker og smeltet smør. La røren stå å svelle i rundt 15 minutter. Steik så mange du vil ha, røren holder seg i kjølekapet opp til en uke. :-D

 

 

Bjørg ❤️sitt nydelige solbær og ripssyltetøy, og Aksel 💙 sin svært utfyllende og meget forseggjort etiket. Jeg hadde litt krem på boks som ikke inneholder melk, det gjorde susen.

#vaffler #vaffelhjertes #dag #godt #gled #noen #glutenfritt #melkefri #Glutenfri #søte #gleder #blogg #matblogg 

Smuldrepai med plommesyltetøy

                                        

Smuldrepai er veldig enkel å lage, og er nydelig godt. 

100 g hasselnøtter (kan byttes ut med andre nøtter eller mandler)

1 dl havregryn

1 dl mel (glutenfritt om han ikke skal ha gluten, jeg brukte Toro kakemiks)

200 g smør

1 ts ekte vanilje

1 dl sukker (jeg brukte kokossukker, det er mørkt på farge, så da ble deigen nokså mørk, men fy søren så godt)

Plommesyltetøy eller det man har

Hakk nøttene, smelt smøret i en kjele og ha i havregryn, mel, sukker og nøtter og bland alt godt sammen. 

Smør en ildfast form og ha syltetøy i bunnen, og fordel deigen opp på. Sett i ovnen på 210 grader og steik i rundt 10-15 minutter til den er sprø og gylden på farge. Server gjerne med is eller krem (jeg hadde bare "fuskekrem" (soyakrem på boks), vaniljesaus er også veldig godt til. Tåler man ikke melkeprodukter finnes det en veldig god vaniljesaus man kan få kjøpt på mange vanlige større butikker.

#Glutenfri #melkefri #Søtegleder #Søtt #Godt #kake #glutefrikake #melkefrikake #enkelt #Middag #middagstips #kaffemat #Blogg #bloggtoppen #matblogg

Plommesyltetøy

Ikke noe er kjekkere en å sanke fra høstens grøde, og denne gangen er det fra min snille bror og svigerinne. De har et svært plommetre og de klarer ikke å spise alt selv, og jeg er ikke vond å be. Jeg så på en oppskrift på frukt.no, men med disse plommene burde jeg ikke hatt i vann i det hele tatt, jeg måtte rett og slett ta av væske, og tilsette tykningmiddel.

                                                         

4 kg plommer

ca. 1200 g sukker

1 pose tykningmiddel

Trenger du vann har du i litt, men begynn med et minimum.

Vask og rens plommene, jeg tok ikke ut steinene men plukket ut de fleste etter at plommene var kokte, så du må gjerne dele de og ta ut steinene før du koker syltetøy. . Ha plommene i en stor panne sammen med sukker og eventuelt vann, og la det få koke til de er gått i oppløsning. Plommene jeg hadde var nokså faste, så de stod å puttret i rundt 1/2 time. Når alt var mykt og fint plukket jeg ut de steinene jeg så, hadde i tykningmiddel, og lot det koke opp under omrøring, og koke i to minutter. 

På forhånd hadde jeg vasket og kokt glass og lokk, slik at de var gullende reine, dette er helt nødvendig så de ikke begynner å mygle. 

Jeg fylte glassene så full som jeg fikk de til, skrudde lokket godt til, og satt de opp ned. 

Så må glassene oppbevares kaldt.

Nydelig godt syltetøy.

#Plommer #Sylting #Plommesyltetøy #Hjemmelaget #Safting #Pålegg #syltetøy #Middag #Morsmiddag #Mamma #Blogg #bloggtoppen #glutenfri

#melkefri 

 

Rabarbragrøt med kanel og vanilje


Rabarbra har en nokså kort sesong, så det gjelder å snu seg mens den finnes i butikken eller i hagen. Rabarbragrøt er barndomsminner samt det å plukke rabarbra og dyppe den i sukker. Egentlig var det surt og ekkelt, men det var et koselig vårgreie så spise på det måtte vi :-D. 

Har du spist rabarbra med sukker  i et eggeglass?


Mange er vant å tilberede rabarbra, men jeg vil også tro at mange aldri har renset rabarbra så skal jeg forøke å vise hvordan man kan gjøre det.

Skjær bort de ytterste endene på rabarbraen.


Sett kniven i det ytterste skallet og dra av skallet, noen steder må man gjerne skjære litt med kniv. Det er bare et tynt lag som skal av. 

Når man først har fått tak på skalet er det lett å dra av.

1/2 kg rabarbra

4 dl vann

1-2 dl  sukker (Det variere litt hvor sur rabarbraen er så smak den til så du synes den er passe søt)

2 ss potetmel (potetmel er naturlig glutenfritt, det er stivelse fra poteter)

1 dl vann 

2 ts kanel

1 ts ekte vanilje

Rens og del rabarbraen i biter, ha den i en panne med 4 dl vann, sukker, kanel og vaniljesukker, og la det få koke til rabarbraen er myk og går litt fra hverandre(det går rimelig fort, rundt 5 minutter). Ha så den siste desiliteren med vann i en kopp og rør ut potetmelet i, og hell den over i pannen mens du rører kraftig.  La det koke opp til du ser et lite "plopp", da skal den tas av varmen, den må ikke koke videre. Hell grøten i en skål, den ser nok gjerne litt tynn ut, men den blir tykkere når den stivner. Man kan godt spise rabarbragrøten før den er helt avkjølt da synes jeg den er aller best, men den kan også lages dagen før og serveres helt kald. Da jeg var liten hadde vi melk eller fløte på, men nå hadde jeg en melkefri vaniljekrem på.

Hjemmelaget mangosorbet

 

Denne desserten er det lenge siden jeg laget, men siden kroppen min ikke vil like mye som jeg vil,  og min gamle far er inn og ut av sykehuset da blir det bloggpause.

 

Mangosorbet  har en fantastisk farge og smak, den inneholder blant annet karoten som er forstadiet til vitamin A, som blant annet er viktig for synet vårt, og hjelper til  på å få brunfarge, det er noe å tenke på nå som det nærmer seg vår :-)

Mango er ikke bare sunt, den smaker helt nydelig til mangosorbet, jeg tror nesten dette er absolutt blant mine favoritt desserter. 

 

Velg mango som er godt moden, da har den rikelig sødme, og den er lett å få most. 

 

250 g sukker

1 dl vann

Kok sukker og vann opp til sukkeret er løst opp i vannet (et minutt eller to), avkjøl det i kjøleskapet i minst et par timer, gjerne over natten om man er god å planlegge ;-)

------------------

4 stk  moden mango

Litt saft av lime eller  sitron (Her vil det variere litt etter hvor søt og moden mangoen er, men mangosorbet skal være frisk på smak, men ikke sur.

Mango har en stein på langs mitt i, når du legger den på benken, er steinen vannrett med den veien den legger seg. Bruk en myk kniv å skjær langs steinen, skjær bort alt fruktkjøttet du klarer også fra steinen. Skallet må også fjernes før alt tas i en blender eller lignede, ha i den avkjølte sukkerlaken og kjør massen til den er helt most. Smak til med presset lime/sitron til du synes den er passe søt, smaken er som baken, nemlig delt. 

Har man ismaskin bruker man den. Jeg har ikke ismaskin så jeg hadde den i en skål med lokk som jeg satte i fryseren. Jeg rørte i den med jevne mellomrom (ca. hver 30 minutt).

Mangosorbet trengte rundt 5 timer før den var passe frossen i min fryser, men uansett er det lurt å lage den i god tid, dessuten er det jo knall med alt som er gjort før maten skal serveres. 

Jeg serverte Mangosorbet med vaniljeis til gjesten, det er en helt fantastisk kombinasjon. Det finnes også veldig god is å få kjøpt som er helt uten melkeprodukter.

 

 

 

 


 

Fra hjerte til hjerte med et vaffel hjerte :-)

Alle som kjenner meg eller har fulgt bloggen over litt tid vet at jeg liker å  lage det meste av maten selv, det var hele vitsen med bloggen  da jeg startet med den, det å kunne vise hvordan man kan lage god, enkel og sunn mat. Men av og til er dette underordnet, og det er nettopp dette denne historien handler om, nemlig  omtanke og hjertevarme og deilige vafler.

                                                               

 

Siden jeg ikke kan spise mat med hvete (gluten) så blir det mange situasjoner der jeg ikke kan spise det som blir tilbudt eller servert.  Og da bruker jeg å si med en munter tone  "ja, ja der sparte jeg de kaloriene" eller at "det ser nå ikke ut som jeg sulter i hel", og da ler de fleste siden jeg har trivelige former. Men så var det en gang det var dugnad her jeg nå bor, vi skulle rydde og ordne på fellesarealene slik de fleste gjør før 17 mai.  Og den ene naboen laget vafler og kaffe som vi skulle kose oss med etter på,  jeg sa ikke noe om at jeg ikke kunne spise disse for det var min første dugnad sammen med alle naboene. Jeg tenkte at jeg kunne nå ta kaffe og takket høflig  nei takk til vaflene siden jeg ikke tålte gluten. Overraskelsen og gleden ble enorm, da  hun hadde laget Toro glutenfrie vafler siden hun av en eller annen grunn hadde fått med seg at jeg ikke tålte gluten. De vaflene var de beste jeg har smakt noen gang, og grunnen var nok så enkel at  disse vaflene var ispedd omsorg og omtanke, og det  skal man ikke undervurdere. Tenk at en slik gest kan gjøre så enormt mye for andre, så min oppfordring er at neste gang du lager vafler så tenk på om du kan lage glutenfrie vafler slik at alle kan spise det samme, det  gjør en stor forskjell for den det gjelder. Mange kvier seg for å lage vanlig mat, og det er ikke vanskelig å forstå at terskelen å lage glutenfrie bakevarer er å høy at man lar vær å lage. Da er jo disse pakkene med glutenfrie vafler helt geniale, lett å lage til og smaker omtrent som vanlige vafler. Pakken har lang holdbarhet så den kan ligge lenge i en skuffe eller skap, om ikke fristelsen på vafler blir for stor da :-)

Viktig: De som har cøliaki  bør ikke spise vafler som er steik i vaffeljern som er brukt til å steike vanlige vafler i, da kan man bli syk. Har man ikke eget vaffeljern, steik de heller på en godt rengjort steikepanne eller lignede. 

Her kommer en av kommentarene fra en av leserne som heter Hilde, hun skriver: Om bare vaffeljernet rengjøres godt og de 2-3 første vaflene spises av en som tåler gluten kan vi med cøliaki fint spise vafler som kommer fra gluten-jern også😊

Men historien endte ikke her, det artige er  at jeg har vært i kontakt med Toro for å høre om de kunne tenke seg å sponse meg med glutenfritt mel eller lignede produkter. Og etter litt frem og tilbake kom det en stor kartong på døren dagen etter jeg hadde vært så uheldig å skyte en spiker tvert igjennom tommelen, noe som jeg blogget om. Da jeg  åpnet e-posten min, lå det melding fra min kontaktperson fra Toro som lurte på hvordan det gikk med meg, siden han hadde lest på bloggen at jeg hadde skadet meg. Han skrev også at han hadde sent med glutenfri vaffelrøre også, og håpet det var i orden. He,he, snakk om tilfeldighet du, dette var nok  et godt tegn.

Og her sitter jeg nå å koser meg med deilige vafler jeg ikke har laget fra bunnen av, og som smaker av glede og omtanke. På vaffelen har jeg is uten melk, fersken og hjemmelaget ripsgele.  

En stor takk Ragnhild og Hans,  for at dere gjorde min dag  bedre, det setter  jeg veldig stor pris på det. 

Og her kommer min oppfordring å gled minst en hver dag, det trenger ikke være mye, et komplement, litt hjelp eller et vaffelhjerte  <3                                

                                                                                         Sponset innlegg 

 

 

 

Sopp til dessert

Har du noen gang klart å svidd vannet? vel det tror jeg ikke er mulig, men man kan koke det bort da, men i dag er en dag jeg kunne svidd vannet. 

Uansett hva jeg har gjort eller forsøkt meg på har det nesten blitt katastrofe. Så om du føler du er dårlig på å lage mat, vel vi har det slik de fleste av oss enkelte perioder, så ikke gi opp. For å unngå å svi av kjøkkenet mitt valgte jeg å gjøre noe bare på gøy, og det er å lage soppdessert. Det er en av de rettene vi lagde på skolekjøkkenet da vi gikk på ungdomskolen. Selv dette  lagde problemer i dag, jeg glapp skålen jeg pisket krem i, så nå er hele kjøkkenet hvitt klattete, jeg får vaske når jeg har hvilt meg litt :-) 

Man trenger bare:

Pisket krem med sukker om man ønsker det litt søtt (jeg brukte alternativ krem uten melk)

Fersken (hermetisert)

Banan 

Kake gele (slik man pynter kaker med)

Eventuelt  grønn kondittor i kremen om man vil ta den helt ut (det gjorde jeg ikke siden jeg ikke hadde lyst på grønt kjøkken, som jeg nok hadde fått om jeg hadde prøvd i dag he he)

Gjerne annet pynt som sitronmelisse eller andre kreative ideer.

Stivpisk krem med eventuelt en ts sukker. ha det på en tallerken, ta skallet av bananen og del den i to, ta av litt av toppen slik at aprikosen står på toppen av bananen. Pynt aprikosen med gele. 

 

Trøfler med rom

God morgen :-) Alt er ikke alltid slik som det ser når en blogger, det er vel både på godt og vont :-). Disse trøflene er fra samme deigen jeg la ut sist, men jeg orket ikke å lage alt ferdig, så den har nå stått i kjøleskapet, og ikke hadde jeg mer strø til pynting igjen. De ble gjerne ikke perfekt, men godt nok, smaken var det ikke noe å si på, den var heller skummelt god. 

                                                    
                                                         Jeg har lekt meg litt og forsøkt med små snøfnugg på, syntes de er søte.
                                           

                                                            

 

  Det ble både glitter å stas på disse. Som dere ser er de ikke så rund denne gangen, for nå formet jeg de med skje.

 Fate er et brett jeg har tatt vare på  fra vi har spist sushi, 

 Oppskriften finner du HER
 

Trøfler

Nå får det snart være slutt på søtsakene før jeg triller avgårde hi hi, men det meste gir jeg bort da. Denne oppskriften fikk jeg av Monica Mo, hun lager utrolig mye godt og lekkert. Trøflene var enkle å lage, men man måtte røre en god stund, og de måtte stå i kjøleskapet nesten et døgn før jeg kunne trille de ut.

1 porsjon tilsvarer ca. 15 stk

1/2 dl fløte eller som jeg brukte fet kokosmelk siden vi her i familien tåler dårlig melkeprodukter

1 ss smør (tåler man ikke melkeprodukter bruker man smør uten melk)

100 g sjokoladeplate (husk at det kan være både melk og gluten i disse)

1 eggeplomme

Smakstilstig kunne være konjakk, whiskey osv. men jeg  verken har  de eller vil ha de i noe jeg lager. Jeg laget to porsjoner, og brukte romdråper 20 stk(kjøpes i dagligvarebutikk) i den ene røren, og i den andre porsjonen hadde jeg ca. 10 mintdråper(kjøpes på helsekost)

Bru de smakene du ønsker å ha i.

Ha smør, fløte og sjokolade i en panne, og la det få smelte på svak varme, når alt er smeltet tar man pannen bort fra platen, og  har i eggeplommen. Rør med jevne mellomrom til røren er kald, sett den så i kjøleskapet rundt et døgn. Form trøflene med skje, for det ble veldig klissete å bruke hendene. Rull trøflene i det du ønsker. Jeg brukte kakaopulver, revet kokos og tutifrutistrø. Oppbevares kaldt.

                                         

 

 

#trøfler #konfekt #søtegleder #glutenfritt #melkefri #jul #julegaver #morsmiddag #middagstips

 

 

After Eight

I fjord fikk jeg denne oppskriften av Margrethe, og nå har jeg laget den flere ganger. Det merkelig er at de plutselig er søkk borte 

  

400 g kokesjokolade,

200 g melis,

1 eggehvite

1-2 dråper Peppermyntedråper.(jeg har leitet meg i hel på butikker etter denne, fant på helsekosten)

Smelt halvparten av sjokoladen og bre utover en plate på 30*30 cm. Avkjøl i kjøleskap. Lag mintfyllet av melis, eggehvite og peppermyntedråper Og bre utover den stivnede sjokoladen. La stivne litt før du smelter resten av sjokoladen og brer oppå fyllet. Inn i kjøleskapet med herligheten og vent til alt er stivnet. jeg skar sjokoladen opp med pizza-hjul før den var helt stivnet. slik at det bare er å brekke opp når sjokoladen  er stivnet.

Denne gangen tenkte jeg å dyppe de i sjokolade slik at ikke mint fyllet viste, men det var egentlig bare styr.

                                                    
                                            Bilde er min datter Marte Kristin Rosnes som har tatt.
 

Brente mandler (julegaver, julegodt)

Det har virkelig tatt sin tid for meg å komme i gang med å lage litt julegaver/gleder, men den som venter på noe godt osv.

Hvorfor vi  kaller de for brente mandler aner ikke jeg, for om mandlene blir brent , da er de jo ødelagt. Jeg fant en oppskrift på Meny sine sider, og der var kjemien med det samme, disse måtte jeg prøve meg på, og du hendelse hvor gode de ble!

                                                      

500 g mandler

200 g sukker

2 dl vann

2 gode klatter smør

Et par klyper salt

Bruk gjerne en steikepanne eller en vid panne, da blir det lettere å få det til.  Et godt råd er å bruke en tresleiv eller noe i stål, for plastikk vil smelte siden det blir så høy varme. Jeg må også advare mot å ta på mandlene eller sukkeret når de koker, da kan man brenne seg stygt, for sukker brenner seg inn i huden. He he reine skremselen propaganda dette! Neida, det er ikke slik ment, bare et moderlig "pass på".

 Ha sukker og vann i pannen, og skru varmen på fullt, rør med jevne mellomrom, når den begynner å skifte farge har du i mandlene (jeg var nok litt for kjapp med å ha mandlene i sukkervannet før det var brunt nok, derfor ble de ikke blank, men de ble knallgod like vell ).

                                                

Rør  godt hele tiden helt til de begynner å bli "tørt", se at alle mandlene er omtrent like mye kartellisert. Ta pannen av platen og fordel smøret og saltet utover, rør det godt inn, og ha alt på et bakepapir.   Spre de godt utover over papiret og la de bli kalde. 

                                                           

  Om man ønsker å gi mandlene som gave kan man for eksempel  ha de i poser eller lage kremmerhus som her av julepapir, eller som over med        gråpapir. Noen fine glass er også en ide. Hva ville du ha gjort?

                                                        

   Ekstra fint blir det med plastfolie rundt !


#brentemandler #brente #mandler #julegodt #godt #julegaver #gaver #snop #gotteri #konfekt  #glutenfritt #melkefri #mamma #kos #mor # morsmiddagstips

Ripsgele

Mange som har hage har gjerne ripsbusker siden de er lett å få til, og rips er godt. Å kalle bakhagen min hage, er vel en smule overdrevet, derfor har jeg døpt den for Damaskus. Men det var rips på trærne og jeg hang rundt rundt i hagen for å nå bærene. 

                                                  

 

                                        

Jeg hadde ikke glass å ha gele i derfor frøs jeg ned saften til jeg hadde fått samlet en del passe store glass. Da jeg hadde plukket bærene så saftet jeg de i en bærkoker, Det er virkelig enkleste  måten å gjøre det på, 

                         
                                                                  Bilde er lånt fra googel

Her ser vi tre deler, del en har man vann i, del to er den som saften renner ned i, og del tre er silen der bærene skal være i. 


Dette bilde er også lånt fra googel for å vise at man også kan lage saft uten saftkoker, da koker man bærene med litt vann, og siler som vist.

Når det begynner å bli litt saft så tapper man av saften. Jeg avkjølte den og frøs den ned i en lites bokser. Når jeg skulle koke gele, tok jeg de opp og hadde de rett opp i pannen(selvsakt kan man ta de ut av fryseren så de tiner først. Men du kan selvfølgelig lage gele eller saft på direkten. 

1 liter saft

700 g sukker eller mer om bærene er veldig sure

Jeg kokte opp saften og hadde sukke

Skyll boksen eller det du har hatt saften i, og ha de i  saften (toppen  1 dl  pr liter)

Kok opp saften og ha i sukker, rør sukkeret godt ut, det vil komme skum på saften, ta dette bort, uten blir det hvite felt i gelen og den blir ikke blank. 

Jeg bruker en liten tesil. La geleen koke i minst 15 minutter, forsøk på  en tallerken om gelen stivner når du holder den opp, renner den for mye må den koke videre. 

Vask glassene grundig , ta av etiketter, kok de i vann eller ha de i stekeovnen  . Forsiktig når du tar de opp av vannet eller ut av ovnen så du ikke brenner deg, sett glassene på et kjøkkenhåndkle. Fyll gele på glassene, jeg har et litermål i stål som jeg bruker, med en tallerken under. Skru på lokket, og la de avkjøle. Sett glassene kaldt.

Gelen ble utrolig god og passer både på brødmat og til middag, og utrolig kjekt å gi i gave. 

                                       


                               

                                                             

                                                  
#ripsgele #hjemmelaget #ripsgele  #gaver #julegaver #Middag #middagstips #morshjemmelagde #glutenfritt #glutenfri #melkefri #mamma #pappa #godt #sunt 

 

Marengs topper

Eller pikekyss som  det gjerne kalles, er søte og flotte å skape litt fest med. Det ble tre typer marengs topper, hvite, lett rosa og turkis. 

Faktisk utrolig enkelt å lage, men det tar litt tid å få de sprø, men de står nå i ovnen.   

Dette er en stor oppskrift, så man kan dele den i to man ønsker mindre mengde.

6 eggehviter

450 g sukker

Skill eggehviten fra eggeplommen. Det kreves litt konsentrasjon om du ikke har gjort dette før, men en teknikk er å ha tre forskjellige kopper/skåler, det blir mye oppvask, men det kan lønne seg. For om man er uheldig med et egg slik at man får eggeplomme i eggehviten, så har man ikke ødelagt alle eggene. For å presisere hva jeg mener så har jeg en skål til eggehviter, en skål til eggeplommer og  en skål eller kopp til det egget jeg deler. 

Ha eggehviten i en miksmaster sammen med  litt av sukkeret, og begynn å pisk på full styrke, når eggehviten har gått en stund skrur man av mikseren og har i mer sukker, og denne prosessen fortsetter til alt sukkeret er i eggehviten, og eggehviten er blitt helt stiv (kan du snu bollen og ikke noe faller ut, da er eggehviten stiv nok). 

Nå kan du velge å ha  i konditorfarge eller ikke. Ønsker man flere farger må man ha eggehviten i forskjellige skåler når man har i fargen, man må blande fargen forsiktig i. Jeg fikk en tilbakemelding om at ei hadde prøvd å bruke fargepasta, men det vil jeg tro er for mye fett i  slik at  det ødelegger marengsen. 

Ha marengsen i en sprøytepose og sprut små topper på bakepair, bruker du en "tyll) med mønster får marengs toppene mønster.

Det er en fordel å bruke varmluft på stekeovnen, sett den på  100 grader og la marengs toppene stå til de er stive tvers igjennom det tar rundt to timer. 

                                                       

                                                       

 

 

Sjokoladerullekake med krem og bær til dessert (glutenfritt)


Nesten alt som er litt søtt kan bli dessert, og siden jeg liker å ha desserten omtrent ferdig når gjestene kommer så kom jeg på denne krasjonen.

Oppskriften på den glutenfrie sjokoladekakerullen finner du HER

Kremen pisket jeg på forhånd, det hadde nok blitt mer lekkert om jeg hadde den i en sprøytepose og sprutet kremen på, men slik ble det ikke. Tåler man ikke melkeprodukter, kan man enten piske soyakrem eller man kan bruke spraykrem som bare er til å spraye på Klikk  HER for å se

Bærene var oppskåret på forhånd så de var bare å legge på sammen med en liten kvast sitronmelisse.

Dessert vannbakkels (glutenfri)

Av en eller annen grunn synes jeg vannbakkelse er bedre en både vafler og mange andre kaker og desserter. Vannbakkelse Det som er fascinerende med vannbakkelse er at den kan brukes som kake, dessert, men  også til for eksempel suppe. Og de er egentlig utrolig lett å lage på en god dag, he he, de dagene som ikke er god, ja da punkterer de når man har tatt de ut av ovnen. Men gode er de uansett, og da er det bedre å være «rævalaus en råalaus» som man sier der jeg er oppvokst. Og siden jeg ikke fikk vannbakkelsen «fluffy» som jeg hadde planer om men mer en katastrofe, delte jeg de og hadde bær og hjemmelaget vaniljekrem i de, og da ble de «fluffy» nok. Og jeg selv en fiasko kan bli en sukkes med litt hjelp!


Vannbakkelse

125 g smør

2 1/2 dl vann

130 g mel (jeg brukte lyst Toro mel) Tåler man hvetemel bruker man det.

4 egg

Kok opp smør og vann, ha så i melet og rør det godt sammen. Min erfaring er at vannbakkelsene blir finest om jeg bruker en kjøkkenmaskin eller lignende for å blande i eggene. Men man kan blande for hånd, da må man røre hvert egg veldig godt slik at deigen blir jevn og fin. 

Bruk skje eller sprøytepose for å sette vannbakkelsene på brett. Steik de i 20-25 minutter mitt i ovnen på 200 grader. PS: IKKE åpne ovnsdøren la de stå i ovnen til den er blitt kald, da faller ikke vannbakelsen sammen.

Del de i to eller man kan bruke sprøytepose å fylle de med for eksempel vaniljekrem.

Vaniljekrem

Det er mange måter å gjøre en ting på, og slik ble det denne gangen:

1 liten boks med fløte/soyafløte/gogreen visp eller soya visp på sprayboks Klikk HER

1/2 boksen piskes til krem/soyafløte/googren visp

----------------------

1/2 boksen has i en panne sammen med 

1 ss sukker/eller det søtningen man ønsker

1 ts med ekte vanilje For å vite hva det er klikk HER

1/2 ss maizena eller 1 ts johanneskjenremel

Ha alt i en panne og la det koke opp under omrøring. Når blandingen har kokt opp og blitt tykt, avkjøler man den helt.

Ha den kalde vaniljeblandingen i den piskede kremen, og fyll de delte vannbakkelsene. 

Jeg delte jordbær i skiver, og brukte også bjørnebær, bringebær og blåbær. 

For å få den ekstra sødmen i desserten hadde jeg rikelig med melis på toppen.

Melisblanding er enkelt å lage, det er kun vann(væske) og melis, en nybegynnerfeil er å ha alt for mye vann/væske i. 

Begynn med 1/2 ss og ta heller i dråper etter hvert. 

Man kan også bruke eggehvite om man vil bruke melisblanding til å lime sammen feks.en  kransekake..For flere bruksområder for vannbakkelse klikk HER 

 

Vannbakkelse med vaniljekrem

Vannbakkelse er utrolig godt i all sin enkelhet! Man kan spise de slik de er eller fylle de med krem eller vaniljekrem, ha sjokolade på eller ikke. Man kan faktisk også bruke vannbakkelse  til suppe.

125 g smør

2 1/2 dl vann

130 g mel (jeg brukte lyst Toro mel) Tåler man hvetemel bruker man det.

4 egg

Vaniljekrem (jeg kjøpte ferdig vaniljekrem uten melk, den var overaskende god)

Kok opp smør og vann, ha så i melet og rør det godt sammen. Min erfaring er at vannbakkelsene blir finest om jeg bruker en kjøkkenmaskin eller lignende for å blande i eggene. Men man kan blande for hånd, da må man røre hvert egg veldig godt slik at deigen blir jevn og fin. 

Bruk skje eller sprøytepose for å sette vannbakkelsene på brett. Steik de i 20-25 minutter mitt i ovnen på 200 grader. Et  godt tips er å skru av ovnen etter de er ferdig steikt, ikke åpne døren før ovnen er kald da detter de ikke sammen. Avkjøl vannbakkelsene. Ønske man å fylle de med vaniljekrem bruker man sprøytepose og stikker spissen inn i bunnen  på vannbakkelsene og sprøyter vaniljekremen inn.

Man kan også dele vannbakkelsene i to for å ha krem eller vaniljekrem i de, jeg har også laget sjokoladekrem å fullt de med, så slipp fantasten løs :-)

Jeg dyppet noen av vannbakkelsene i smeltet sjokolade, (man har sjokoladen i en skål, som man setter i en panne med vann og koker opp vannet. Det kan være lurt å røre litt i sjokoladen av og til).


 

 

Hjemmelaget After Eight!

Margrethe er en utrolig dame/jente som får tid til det meste. Jeg fatter ikke hvordan hun klarer å ha overskudd til alt med to barn, full jobb osv. men jeg var gjerne mer slik da jeg også var yngre. Hun har laget After Eight og sente oppskriften og bilde til meg slik at jeg kunne legge det på bloggen. 

Margrethe sin kommentar på vanskelighetsgraden: "after eight var kjapt, ikke noe søl og så enkelt at man kan lage det i løpet av 30 minutter. eneste du har å vaske etterpå er bollen du smelter sjokoladen i og bollen du lager mintfyllet i. Easy-peasy :-)"


 

 400 g kokesjokolade,

200 g melis,

1 eggehvite

1-2 dråper Peppermyntedråper.(jeg har leitet meg ihel på butikker etter denne, fant på helsekosten)

Smelt halvparten av sjokoladen og bre utover en plate på 30*30 cm. Avkjøl i kjøleskap. Lag mintfyllet av melis, eggehvite og peppermyntedråper Og bre utover den stivnede sjokoladen. La stivne litt før du smelter resten av sjokoladen og brer oppå fyllet. Inn i kjøleskapet med herligheten og vent til alt er stivnet. jeg skar sjokoladen opp med pizza-hjul før den var helt stivnet. slik at det bare er å brekke opp når sjokoladen  er stivnet. Nyt!

 

Margrethe på besøk da vi laget kakemenn, og hun føk rundt å støvsugde og vasket :-) 


 

Prinsessekake til Mia som ble tre år.


Mia ble tre år 25 oktober, men ble feiret i dag. Det er rundt 20 år siden jeg laget en slik kake sist, så jeg ser at jeg har et forbedringspotensial :-)


Utgangspunktet denne gangen ble Toro sin langpanne sjokoladekake ( den er glutenfri)og faktisk veldig god, men i stede for å lage den i langpanne hadde jeg røren i en rundt form med hull i. Det ble litt mye røre så jeg laget noen muffen av resten av røren. For at kaken skulle ligge støtt på fatet, måtte jeg skjære av bunnen. 


Siden jeg skal ha marsipan på kaken, må jeg ha på smørkrem, uten vil sjokoladekaken vise igjennom. 

Smørkrem er enkelt å lage om man har en kraftig mikser, for den bør piskes kraftig en god stund for  bli luftig å fin.

Jeg bruker kun smør (ekte smør, ikke noe margarin tull) og melis, hvor mye av hver avhenger av hvor stor kaken er. Jeg brukte 

300 g smør og ca. 1/2 pk melis. Det er bare snadder.


Jeg brukte en skje for å få krem ned i hullet på kaken.


Bruk en myk kniv eller en lang steikespade til å smøre kremen jevnt utover.


For at marsipanen skulle bli rosa brukte jeg konditorfarge, den hadde jeg i dagen før. Den blir veldig klissete om man ikke lar den få hvile før man kjevler den ut. det er viktig å bruke rikelig med melis når man kjevler den ut, ikke kjevl marsipanen for tynn, da blir den vanskelig å få på kaken.


Når man har tatt marsipanen på kaken, skjærer man av det som er overflødig, og så må man skjære et lite hull i kaken slik at dukken kan settes i midten. Før jeg satte dukken ned hadde jeg marsipan på overkroppen hennes også slik at hun fikk topp.De spisse brystene hennes ble en utfordring for de laget hull på marsipanen hele tiden he he,


Man må ta bena av dukken, uten blir den alt for lang. Litt makabert, men det er jo  Halloween i dag ;-)


Mia er en utrolig glad og veldig omtenksom jente, hun var storfornøyd med kaken.


He he litt mer skremmende to barn her ja.


Nå ble æ skremt ja ;-) Bra jeg viste det var Theodor 


Ganske søt og blid til å være et spøkesle 

 

Appelsinfromasj

I går hadde jeg mine døtre med kjærester, og noen venner på raspeballer. Siden jeg ikke hadde noe til dessert eller kaffen, men  hadde  noen appelsiner som var på tide å bruke, ble det appelsinfromasj. Det er ikke lurt å bare bruke appelsiner i fromasjen    da den gjerne blir litt tamt i smak, derfor hadde jeg også i lime. En annen ting som ble litt  merkelig var at det jeg trodde var soyakremfløte i grunnen var vaniljesaus. Jeg  må vist kjøpe meg en snor så jeg kan ha brillene rundt halsen hele tiden, for jeg ser åpenbart ikke godt nok uten hi hi. Men det var ingen krise, det ble bare en liten vri.

Denne porsjonen er sikkert nok til omtrent 6 personer for det ble rikelig

3 vanlig store egg eller 4 små

1 1/2 dl sukker eller tilsvarende med det søtningstoffet  du måtte ønske å bruke

2 dl ferdig vaniljesaus eller 2 dl kremfløte som piskes

Saft og kjøtt av to appelsiner 

Saften av 1 lime

8 plater gelatin

Pisk egge og sukker med maskin  til det blir en luftig eggedosis, bruker du fløte må denne også piskes

Press saften ut av appelsinene og rens appelsinkjøttet fra skallet og finhakk appelsinkjøttet. Legg gelatinplatene 5 minutter i bløt, hell av vannet  og smelt platene på svak varme. 

Bland vaniljekrem og eggedosis sammen og ha i all væsken og appelsinkjøttet . Hell den smeltete gelatinen i en tynn stråle i massen og rør veldig godt slik at det ikke blir klumper av gelatinen. 

Jeg hadde litt ekstra appelsin som jeg finhakket og la i bunnen på formen, men det behøver man ikke gjøre. Hell fromasjen i en form, og la den få stivne i kjøleskap i et par timer.

Hell fromasjen på et fat og pynt med det du har. Man kan også bare ha den i en skål om man ønsker det. 

 

 

Kake til min mamma

 

I går hadde min mamma bursdag og da var det naturlig å smelle i hop en kake.
I dag legger jeg ved en liten hilsen til Andrea som en ung skjønn jente som også snart har bursdag og takker henne for å være en trofast leser.

Kakebunn:

4 egg

100 g sukker

100 g glutenfritt mel eller hvetemel om man kan bruke det

1 ts bakepulver

 

Pisk eggedosis av egg og sukker. Smør en kakeform (22-24 cm rund form), sett steikeovnen på 200 grader. Sikt melet og bakepulveret i eggedosisen og vend forsiktig inn slik at luften ikke går ut av eggedosisen. Hell røren i formen og sett den på nederste rille i ovnen. Steik den i 20-25 min, begynner den å se brent ut opp på toppen, tar du bare på litt bake- eller matpapir over formen. Ikke åpne ovnen for tidlig da kan den falle sammen. Stikk i kaken med en pinn eller liknende. Henger det deig igjen på pinnen må den steike litt til. Når den er ferdig er det lurt at den får kjølne i formen, da forblir den saftig.

Når kaken er helt avkjølt, deles den i to eller tre.

Fyll:

Ha syltetøy på alle delene, jeg brukte rørte villbringebær

Banan oppdelt

Blåbær

1-2 beger pisket krem med vanilje til hele kaken. Jeg brukte kun en pakke med havrefløte siden jeg ikke hadde mer, men det hadde nok gjort seg med litt til. Tåler man melk så pisker man vanlig kremfløte. Fordel kremen både i og opp på kaken.

Legg den andre delen av kakebunnen opp på kremen og fyll krem opp på den igjen.

På toppen av kaken hadde jeg

Krem

Oppdelte jordbær

Bringebær

Blåbær

Physalis

 

PS, advarsel!!  Kanen har en tendens til å forsvinne på et blunk ;-)

Sjokoladekake med bringebærkrem

Dette er samme sjokoladekaken som jeg laget for litt siden, det som jeg har forandret på er at jeg har i en ss. cocosa og ½ ss fiber. Husk at dette gjør at kaken blir litt mer saftig. Jeg så på kakekrigen at en av deltakerne hadde bringebær i sjokoladekaken og dette kunne jeg ikke la være uprøvd. Det er utrolig godt, men veldig søtt.

Sjokoladekakebunn:

2 egg

2 1/2 dl sukker

4 1/2 dl mel (jeg brukte Toro sitt lyse mel siden jeg må ha den glutenfri)

1 1/2 -2 ss kakao

1 ts ekte vaniljepulver som kjøpes i helsekost (eller to ts vanlig vaniljepulver)

1 dl vann

3 ts bakepulver

150 smør smeltet

1 ss cocosa (kokosfett

½ ss fiberhusk

Pisk egg og sukker til det blir hvitt, ha så i vekselvis det tørre og det våte. Ha røren i en smurt form og sett den på nederste rille i ovnen på 200 grader i 20-25 minutter.

 

Fyll:

Jeg begynte å måle smør, melis og syltetøy, men jeg måtte ha litt mer av alt hele tiden derfor blir dette enda en ca. oppskrift.

Ca. 400 g smør

Ca. 1 pakke melis

Ca. 2 s dl bringebærsyltetøy

Det kan være en fordel å bruke smør som har vært fremme en stund.

Ha smør og melis i en mikser og la det gå til det blir hvitt, ha i syltetøyet og la mikseren gå til alt er godt blandet.

Del kaken i tre og fyll kaken, pynt med det du måtte ønske

 

 

 

 Glutenfrie fastelavnboller med villbringebær

 Bollene laget jeg i går og det var egentlig litt dumt siden alt glutenfritt er best samme dagen. Men slik ble det denne gangen.

 .

1 pakke Toro glutenfrie lyse melblanding

1 liten ss fiberhusk

1 dl sukker

1 pakke tørr gjær

100 g smeltet smør

3 dl vann

Bland alt det tørre, smelt smøret og bland med vannet og rør alt godt sammen i en mikser eller for hånd. Denne gangen forøkte jeg å heve deigen før jeg formet bollene, men jeg vet egentlig ikke om det var et poeng.

Bollene var lette å forme, og jeg satte de på steikebrett og lot de heve til de hadde blitt noe større.

Bollene ble steikt på 210 grader i rundt 15 minutter (størrelsen på bollene vil bestemme steiketiden).

Avkjøl bollene helt før man fyller de.

 

I dag har jeg brukt rørt villbringebær fra min fantastiske nabo Bjørg, havrekrem med litt sukker og ekte vanilje som ble stivpisket. Tåler man fløte bruker man det. Jeg delte også litt jordbær siden det var litt dekorativt i bollene og til sist et lite strø med melis på toppen.

Jeg var heldig å få en nydelig bukett tulipaner på døren, og sist helg fikk jeg roser ;-)


Sjokoladekake

Min skjønne datter Miriam kom hjem og ville bake med litt støtte fra sin mamma, og slik ble resultatet :-)

Kaken:

2 egg

2 1/2 dl sukker

4 1/2 dl mel (jeg brukte Toro sitt lyse mel siden jeg må ha den glutenfri)

1 1/2 -2 ss kakao

1 ts ekte vaniljepulver som kjøpes i helsekost (eller to ts vanlig vaniljepulver)

1 dl vann

3 ts bakepulver

150 smør smeltet

Pisk egg og sukker til det blir hvitt, ha så i vekselvis det tørre og det våte. Ha røren i en smurt form og sett den på nederste rille i ovnen på 200 grader i 20-25 minutter.

Avkjøl på rist.

Glasur:

50 g smør

1 ss kakao

Melis til den blir passe tykk (ca. 3 dl)

1 ts ekte vanilje

Smelt smøret, ha i kakao og vanilje og ha i ca. 3 dl melis (eller til den blir tykk)

Den blir gjerne litt klumpete med en gang, men da skrur du opp platen og rører godt i den (ikke gå fra den).

 

Avkjøl den før du har den på kaken, det er lurt å røre i den med jevne mellomrom. Hell den midt på kaken og bruk en bøyelig kniv eller en flat steikespade til å dra glasuren utover.

 

 

 
 

Hjemmelaget sjokoladepålegg

Jeg har lenge tenkt på å forsøke meg på hjemmelaget sjokoladepålegg, og det er jo nesten latterlig å kjøpe etter jeg ser hvor enkelt det det å lage selv.  Skal sant sies så spiser jeg ikke sjokoladepålegg,  men jeg hadde en plan og den får dere se i morgen. Gled dere.


Jeg laget sjokoladepålegg med: 


75 g hasselnøtter (eller valnøtter de trenger du ikke ha i steikeovnen)(tåler man ikke nøtter kan man bruker pinjekjerner som ikke har noe med nøtter å gjøre) 

1 plate med 70- 80 %  mørk sjokolade (100 g) 

25 g smør eller du kan bruke rapsolje eller kokosfett alt etter hva du foretrekker. 

Nøttene has i en ildfast form i steikeovnen på 180 grader (valnøttene og pinjekjerne kan brukes på direkten). Når nøttene tas ut av ovnen har man klart litt hånddukspapir eller lignede for å ha nøttene på, brett papiret over og rulle frem og tilbake slik at mesteparten av skallet går av nøttene. 

La nøttene ligge litt til avkjøling før man maler/knuser de i en foodprocessor eller en kvern.  

I ment tar du smør i en panne og smelter det på forholdsvis svak varme, knekk sjokoladen i biter og ha de i smøret. La det smelte under omrøring, når massen er smeltet tar man i nøttene og blander alt godt sammen. Sjokoladepålegget  er ferdig og klar til bruk. Enjoy!

Hjemmelaget iskake med rørte villbringebær (Kan også lages melkefri)

 

Å lage is er utrolig enkelt, har du en miksmaster og klarer å piske kremfløte, da er halve isen allerede unnagjort. Men det beste av alt er den fantastiske gode smaken, og at den er uten kunstige tilsetningstoffer eller hvetemel som dessverre  finnes i mange  issorter. Iskaken laget jeg før jul, og hatt i fryseren og tar opp etter hvert som det passer. Det er en sikker suksess!

 2 egg

2-3 ss sukker Siden syltetøyet også er søtt bruker jeg bare 2 ss sukker)

3 dl fløte (soyakrem eller riskrem om man ikke tåler melkeprodukter. Denne er laget på soyafløte)

Ca. 2 dl bringebærsyltetøy

 

Pisk egg og sukker hvitt og pisk fløten stiv, og bland så disse to forsiktig sammen. Denne gangen blandet jeg ikke syltetøyet i selve is blandingen, men la den litt lagvis i formen. Ha blandingen  i kakeform eller lignede som kan fryses. Ha formen i fryseren. Isen vil være stiv etter 1 ½- 2 timer.  Isen er aller best om den får stå å tine litt før man serverer den, og pynt gjerne med syltetøy og bringer bær opp på iskaken.

Varme eplekyss

 

 

I dag har jeg hatt koselig besøk og vi spiste Tikka masala til middag og  varme eplekyss til dessert. Desserten falt i så god smak at ungdommen villa ha med seg restene hjem J.

Jeg hadde pisket soyakrem med, ekte vanilje og lønnesirup til desserten. Men man kan ha det som passer deg tips kan være is, vaniljekesam, vaniljekrem eller saus eller rett og slett pisket fløte.
Desserten er aller best om den serveres varm eller lunket.

Ingredienser

3 stk røde eple i biter

1 dl rosiner

1 ss smør

2 ss honning

½ ts malt kanel

Fremgangsmåte

Fjern kjernehusene på eplene.

Smelt smøret i en stekepanne og ha i eplebåtene, rosiner og honningen.

Tilsett kanel og bland forsiktig.

 

La eplebåtene surre til de er gjennomvarme uten å bli helt myke.

Oppskriften fant jeg på frukt.no

Matbloggtoppen

Utilslørte bondepiker ;-)

 

Det bogner over med fantastiske Norske epler for tiden, og disse må vi kose oss med når vi har tilgjengelig. Siden jeg ikke kan spise brød med gluten, så brukte jeg glutenfrie knekkebrød i stede for vanlig brødrasp i denne desserten. Det funket som en kule.

Jeg er nok litt smålig med sukkeret i denne oppskriften, derfor kan det hende du ønsker å bruke mer sukker en meg.

Til 2 personer:

3 epler

3 ss lønnesirup eller sukker

1 ts ekte vanilje

1 dl vann

Vask, rens og del eplene i biter og ha de i en panne med vann, lønnesirup og vanilje og la det koke til eplene er mør. Sett da blandingen til avkjøling.

Brødrasp:

2 glutenfrie havreknekk eller de knekkebrødene du har

Litt lønnesirup eller sukker

Ha knekkebrødene i en plastpose, knyt igjen og bruk en kjevle eller lignede å knuse knekkebrødene med. Ha de knuste smulene på en varm panne sammen med lønnesirup eller sukker. Det er lurt å røre litt i slik at de ikke brenner seg, de skal bli tørr ikke brent. Når de er blitt tørre har man de på et hånddukpapir og avkjøler de.

Pisk krem med eller uten sukker. (jeg brukte soyakrem og ikke sukker)

 

Legg alt lagvis i en

skål eller i et glass. Denne 
desserten er best å servere med en gang, uten blir brødraspe fort bløtt.

 

 


Matbloggtoppen

Sviskekompott

1 pakke svisker ca.200 g

3 dl vann

1 liten klype salt

2 ss lønnesirup eller sukker

1 ½ ss potetmel (potetmel er glutenfritt)

Kok opp svisker, vann og salt og la dcet koke i rundt 20 minutter. Smak til med sukker/lønnesirup og ha potetmel i en kopp med vann og løs det opp. Hell det i sviskeblandingen under omrøring og la det få et oppkok.

 

Da jeg var liten så hadde vi masse sukker opp på kompotten, det gjør jeg ikke lenger. Men jeg har fløte på, det er deilig.


Matbloggtoppen

Bananis

 

 

2 bananer

2 ss lønnesirup

½ plate mørk kokesjokolade

Bruk gjerne bananer som begynner å bli brune, ta skallet av og del de opp og frys de ned. Når de er frosne har man de i en kjøkkenmaskin eller lignende, hakker sjokolade og har i lønnesirup  eller andre søtningstoff. Kjør det litt, ha det i en skål og sett blandingen i fryseren igjen så det blir slitt stiv igjen.

 

Matbloggtoppen

Server gjerne med litt soyakrem og bær. 

Banankake gluten- og melkefri

Banankake Gluten- og melkefri

Det er utrolig koselig at jeg har så mange som føller bloggen, og jeg er veldig imponert over hvor mange unge mennesker som er innom bloggen. Det er virkelig utrolig koselig, så en stor takk til dere alle! 

 Kaken kan også lages med hvetemel og vanlig smør om man tåler det, Solveig byttet bare ut til glutenfrittmel og melkefritt smør. 

4 egg

5dl sukker

2 godt modne banan

5 ss vann

2,5 dl uten vann og salt smør

Ca. 6 dl glutenfritt mel. Toro kakemiks

2ts vaniljesukker

2 ts bakepuller

Pisk eggedosis, mos bananene og smelt smøret og ha i alt det tørre og bland godt sammen.

Ha røren i en langpanne med bakepapir i bunnen, og sett kaken midt i steikeovnen 180 og steik den mellom 40-45 min. 

 

Matbloggtoppen

#glutenfri #melkefri #banankake #oppskrifter #kake 

God riskrem fortrinnsvis med skollede mandler og Appelsinsirup
Denne riskremen med appelsinsirup har jeg fått fra en matelskende venn. Den smakte vidunderlig?

Riskrem

Ferdig kokt og avkjølt risgrøt. For å beregne dessert til 4 personer vil det være passe å lage ca. 2 porsjoner grøt, siden det er dessert og ikke middag.

Pisk kremfløte med sukker. Bland fløte og grøt og riskremen er ferdig. Ønsker man å ha hakkede mandler i, så gjør man følgende:

Hvordan skoller man mandler?

Kok opp vann og ha mandlene i og tell til ti. Ta de ut og legg de i kjøkkenpapir eller kjøkkenhåndkle og «gnikk» godt. Da skal skallet løsne omtrent av seg selv. For at mandlene skal bli helt tørr og god kan det være en fordel å la de tørke litt før man hakker de.  

Appelsinsirup

1/2 l appelsinjuice (best om den er egen presset men går fint fra kartong

også)

250 Sukker

1 vanilje stang

1 ts sambal oelek ( chilli saus/pasta)

 

Kok appelsinjuice, sukker, vaniljefrø, sambal oelek til en tynn sirup

Server og nyt

# Appelsinsirup #riskrem #skolledemandler


Matbloggtoppen

Sitromasj kake

Sitromasj kake (etter familieråd ble det navnet på kaken)

Kaken er baturlig glutenfri. 

Bunn:

3 eggehviter

1 ½ dl sukker

1 pakke kokos

Stivpisk eggehvite og sukker, velt så forsiktig i kokosen. Ha det i en smurt form og steik den på 180 grader i rundt 15 minutter. Avkjøl den.

Fromasj:

3 eggeplommer

1 ½ dl sukker

Saft og skall av 1 sitron

6 plater gelatin

2 ½ dl fløte eller soyafløte (jeg laget med soyafløte)

Legg gelatin i vann i rundt 5 minutter før den smeltes opp i litt vann i en panne.

Pisk kremen stiv. Pisk eggedosis av egg og sukker. Rasp skallet av sitronen og press saften av den. Bland så sammen den piskede fløten, eggedosisen, saften og skallet av sitronen og til slutt har man i den smeltede gelatinen.

Ha blandingen opp på kokosbunnen.

Gele:

1 dl lime saft

1 dl sitronsaft

1 dl vann

Ca. 4 ss sukker

6 pl gelatin

Legg gelatin til bløt i kaldt vann i rundt 5 minutter. Press saften av lime og sitron , sil den, og ha det i en panne sammen med sukker og gelatin. Når den begynner å stivne så har man den opp på fromasjen og lar den stivne. Pynt gjerne med bær eller annet. 

Matbloggtoppen

Konfekt egg
Dette er en av de morsomste konfektene jeg noen gang har laget. Det er eggeskall som er vasket og så er de fylt med konfekt som jeg laget. Oppskriften fikk jeg av en av mine utrolig flinke bloggvenner.

Jeg kjøpte en marsipan som inneholdt en del aprikoskjerner og ikke så mye mandler, siden min eldste ikke bør spise for mye mandler. Denne marsipanen var mørkere en vanlig hvit marsipan så derfor ble «eggeplommene ikke like gul som hennes. Og i «eggehviten» brukte jeg havrefløte og ekte vanilje så den ble rett og slett heller ikke rette fargen (hi hi). Jeg lover å legge ut bilde av den ekte vaniljen litt seinere.Her fant jeg oppskriften 

 

Eggehvite:                                                   

 

4 dl havrefløte( gogreen) eller soyafløte eller 4 dl kremfløte     

1 ts ekte vanilje eller 2 ts vaniljesukker

4 gelatinplater    

105 gram hvit sjokolade 

Marsipan til eggeplommene tilsetter man gul konditorfarge eller man kan bruke gurkemeie eller safran.

 

Legg gelatinen i kaldt vann i ca. 5-6 min.

Fløten og vaniljen og hakk sjokoladen i små biter som varmes til kokepunktet (ikke la det koke for da kan sjokoladen bli kornete).

Klem vannet ut av gelatinplatene, og rør de inn i fløten til gelatinen er oppløst.

La blandingen bli romtemperert før du fyller eggene. Eggene skal fylles nesten helt opp til randen. Lag kulene avfarget marsipan, men ikke ha de ned i eggeskallet før fløtemassen er begynt å bli stiv, eller faller de til buns.

 La stivne i kjøleskap i ca. 4-5 timer eller natten over. 

Matbloggtoppen

Nisse dessert 

 

  #Dessert #jul #Nisser #jul

Matbloggtoppen

Eplets dag

Det er epletsdag i dag og da ble det dessert med Norske eple, ananas, jordbær og valnøtter. Jeg hadde litt mat fløte fra gogreen på (den er ikke laget av melkeprodukter). For de som tåler melkeprodukter kan vaniljekesam være et alternativ :-) Pavlovaterte


Er naturlig glutenfri og den er faktisk en av de mer sunne kakene man kan lage, de er jo lite sukker i forhold til vanlige kaker, det er nesten ikke mel i og eggehviter er kun proteiner, fløte og bær har nesten ikke melkesukker heller.

2 eggehviter

1 dl sukker

1 ts potetmel

½ ts vanilje(sukker) (bruk helst frø fra vaniljestang eller kjøp ferdig vanilje på helsekost)

Del eggene og skill plommen fra hviten, det er viktig at det ikke kommer eggeplomme i hviten for da blir den ikke stiv. Et tips kan være å skille et og ett egg over et glass eller lignede og så i bollen. (Lag for eksempel majones eller remulade av eggeplommene). Ha eggehvitene i en bolle sammen med sukkeret og pisk det helt til det er så stivt at du kan snu bollen opp ned uten at blandingen detter ut. Bruk slikkepott og bland i potetmel og vanilje.

Jeg brukte et keramikkfat som er beregnet til å ha i ovnen og sprøytet litt fett på. Bruker man vanlig kakeform, er det en fordel å ha bakepapir i bunnen som man smører litt før man tar deigen på, da er den mye lettere å få av uten at den knuser. Smør mesteparten av deigen ut på brette og bruk sprøytepose for å lage kant rundt med resten av deigen.

Sett den nederst i oven på ca. 140 grader i mellom 45-60 minutter. Lett gjerne på døren innimellom og det kan være lurt å ha døren åpne  på slutten av steiketiden.

Avkjøl kaken.

Pisk 1 ½ dl kremfløte (tåler man ikke melkeprodukter kjøper man fløte erstatning, det brukte jeg denne gangen)

Bruk de bærene du liker og har. Min kjære nabo Bjørg har masse hjemmelaget villbringebær syltetøy på, det er rett og slett himmelsk.

Jeg hadde jordbær

Blåbær og

Physalis 

Hjemmelaget is og eplemuffins

Alright, da har jeg jammen lært noe nytt i dag også :-)

Jeg har lenge lurt på hvordan man i alle dager fikk til å ha en link på denne bloggsiden som henviser for eksempel til en oppskrift som allerede er på bloggen.

Det som er fantastisk med å blogge er at man blir kjent med utrolig mange hyggelige mennesker. Og en av dem er alias Lisbeth Pedersen, som har vært så snill at hun hjalp meg med dette, derfor blir den første klikk her til hennes blogg.

I helgen laget jeg eplemuffins "klikk her"  og hadde jeg hjemmelaget is "Klikk her" i fryseren, så da jeg fikk besøk ble det slik. 

Eplekake muffins (glutenfri)


Dette er samme oppskriften som lynkjapp eplekake som er på bloggen min undere søte gleder.

Min far har blitt syk og da er det koselig å lage noe godt å ha med når en går på besøk.

Side han bor på sykehjem er det mer praktisk å ha muffins eller en el kake med seg.

4 egg

1 dl sukker

1 kopp mel (jeg brukte Toro sitt havremel, siden jeg bruker glutenfritt, men originaloppskriften er med ½ kopp potetmel og ½ kopp hvetemel)

1 ts bakepulver

Ca. 3 epler

Kanel, og eventuelt sukker til å ha på toppen

Lag eggedosis av egg og sukker, ha så i mel og bakepulver og bland forsiktig sammen.

Ha deigen i smurte muffins former og strø godt med kanel på. Ta kjernehuset ut av eplene og del eplene i biter og ha de opp i deigen. Til slutt kan man strø på litt sukker på toppen, om man ønsker dette. Steik de midt i ovnen, på ca. 200 grader i rundt 10-15 minutter. Stikk i selve kaken med en steikepinne for å se om muffinsene er ferdig steikte (stikk i selve kakedeigen, og ikke i en eplebit).Sitron is

 

2 egg

2 ss sukker

 2 ½ dl fløte eller soyafløte

Saften av ½ sitron (smak deg til siden sitronene varierer i størrelse og hvor saftige de er)

Eventuelt raspet sitronskall til pynt

Piskeggedosis av egg og sukker og stivpisk fløten, bland de sammen. Ønsker man å pynte isen med revet sitronskall, er det en fordel å raspe skallet av før man presser saften av sitronen. Press saften av sitronen og ha den i egge/fløteblandingen. Sett skålen i frysen, og det er lurt å røre i den av og til mens den fryses inn, da får man en mer porøs is (men glemmer man det, sår det veldig fint også. Før servering har man eventuelt på revet sitronskall

 
Brownies med kakao

Min kjære Margrethe var så snill å lage kake når jeg stod på hode med andre ting, og hun kom med en fantastisk god Brownies. Og det beste av alt var at hun hadde tatt seg bryet med å lage den glutenfri, slik at vi alle kunne spise av den. Margrethe syntes at Brownies med glutenfritt mel ble enda mer saftig en med hvetemel, så det er ingen fare å lage denne til alle om man skulle ha noen som ikke kan spise hvete/gluten.

Utenom den utrolige gode smaken så kan det nevnes at den var så mettende at selv lille skjønne kakemonsteret mitt Theodor klarte mer en et stykke he he.

Oppskriften Margrethe har brukt har hun funnet på http://detsoteliv.no/searchresults_other1gruppe.php?482       

400 g smør
1 kg sukker
8 egg
12 ss kakao
2 ts vaniljesukker (Bruk gjerne ekte vanilje)
7 dl hvete mel (men Margrethe brukte tilsvarende mengde glutenfritt mel fra Toro).

Smelt og avkjøl smøret. Ha egg og sukker i en stor bakebolle og pisk sammen med en stålvisp (ikke pisk eggedosis). Rør i smøret, kakao og vaniljesukker. Tilsett deretter hvetemelet og bland sammen til en jevn deig. Ha eventuelt i hakkede nøtter til slutt (se tips).
Stek midt i ovnen ved 170°C i ca. 40 min. Avkjøl i langpannen. Hvelv kaken ut av formen og fjern bakepapir
Hell deigen i en stor, bakepapirkledd langpanne (ca 30x40 cm). Del opp i passe store firkanter. Pynt kakestykkene eventuelt med litt melisdryss.

 

 

 

Revolution cake


Min yngste datter er russ til våren og bussen deres heter Revolution.

For å få inn penger til den, gjør de forskjellig arbeid og i dag er det kakebaking for Revolution :-)

 Og det er jo 'a piece of cake'  for min datter å lage kake ;-) flink som hun er!

Her er oppskriften 

3 egg

135 g sukker

100 g hvetemel (tåler man ikke gluten, bytter man ut med det glutenfrie melet man har. Jeg bruker som oftest Toro sin melblanding (faktisk den grove, siden det er den jeg har i huset, og kakene blir knallgode).

1 ts bakepulver

---------

6-8 ss syltetøy


Sett steikeovnen på ca. 225 g slik at den er varm før man setter inn deigen. Pisk egg og sukker kraftig sammen, gjerne med en mikser, til det blir eggedosis. Ha så forsiktig i melet og bakepulveret. Man kan bruke mikseren, men det er svært viktig å være forsiktig slik at man ikke ødelegger den luftige eggedosisen. Bruk gjerne en slikepott og vend det hele sammen. 


Ha bakepapir på en steikeplate og bruk gjerne litt fett på slik at kaken løsner lett.

Hell deigen på steikepapiret, og bruk slikkepotten og dra det jevnt utover papiret. Sett brettet midt i ovnen og steik i 6-8 minutter. Følg med under steikingen slik at kaken ikke blir brent.

Lag til syltetøyet mens kaken steiker. Finn også frem en rist og et eksta bakepapir. 

Ta den ferdigsteikte kaken ut av ovnen, legg et bakepapir opp på den og en rist opp på der igjen og hvelv den rundt. La den ligge og avkjøle seg litt med bakepapiret på i noen minutter. Den må ikke bli helt kald, for da blir den vanskelig å rulle sammen.

 

Blir kantene litt tørre, kan man skjære disse bort, før man tar på syltetøy.

Så er det bare å rulle kaken sammen, det er lurt å bruke bakepapiret til å rulle den sammen med.

La den ligge en stund før man skjærer den opp.

Skjær opp i passe biter og legg de på fat.

 

Oh la! 

og det ble Revolution cake!

         

Facebooksiden deres :-) https://www.facebook.com/pages/Revolution-2013-Den-offisielle-Bergensbussen/280212438746888


 

 

 

Kommer froskeprinsen i dag?

         

Jeg venter og venter og 

 

  
    jeg gir aldri opp håpet ;-)

                 

       
    Og i mellomtiden får jeg nyte av livets overflod :-)                                                                       Ha en kanonfin Valentinsdag, med eller uten frosker ;-)

Dessert med mersmak

Sjokolademousse med Drambuie

Jeg hadde en skvett Drambuie stående i skapet og det var en naturlig ting å ha i sjokolademoussen. Min eldste datter var her i helgen og hun elsker sjokoladepudding og sjokolademousse, og det  er en mors glede å få "brele" datteren bort når hun er hjemme.

 

4 personer:

 

2 egg

1 ss sukker (jeg hadde så lite sukker i siden både sjokoladen og likøren er søt, men ta gjerne mer i, om det er ønskelig)

1 beger fløte (jeg brukte soyafløte, og da har jeg noen korn med salt i siden det tar noe av vannsmaken som er i soyaen)

1 plate kokesjokolade

Ca. 1 cl Drambuie, eller så mye man ønsker, eller man kan kutte den ut

Det skal ikke være nødvendig med gelatin, men skulle du trenge det ,så er det kun en plate eller to som skal til. Gelatin legges noen minutter i bløt før den også smeltes i vannbad.

Lag eggedosis av egg og sukker, stivpisk fløten og bland sammen. Smelt sjokoladen i vannbad (vannbad er å ha sjokoladen i en kopp eller lignende og sette det i en panne med kokende vann til sjokoladen er smeltet) og tøm den i blandingen under omrøring. Smak til med Drambuie og eventuelt mer sukker.

 

 
 

 


MED ØNSKE OM ET FANTASTISK GODT OG FREMGANGSRIKT 2013

Kaken er laget av min eldste datter, stilig ikke sant?

Det har vært lite blogging i desember på grunn av sykdom, men ser frem til å begynne igjen med friskt mot i 2013! 

Og jeg må benytte anledningen til å takke alle min lesere, det er utrolig kjekt at dere bruker bloggen min, jeg blir glad om den deles videre :-)

 

 

 

Kickstart med smoothie

Vi hadde kurs på jobben og da hadde vi smoothie som en kickstart på dagen.

Med denne oppskriften var det nok til 10 porsjoner.

Ca. 500 g frosne blåbær eller 1 ½ pakke           

400 g bringebær

2 ½ -3 bananer

5 dl vaniljeyoghurt eller vaniljekesam som ikke inneholder så mye sukker

Ca.2 dl eplejuice, men kan hende må du ha litt mer i

Tåler man ikke melkeprodukter, så foreslår jeg å bruke flere bananer og mer juice i stedet for yoghurt.

Ha alt i en hurtigmikser, er smoothie'en for tykk, så ha i mer juice, kjør til den er jevn.

For å få det lille ekstra pyntet jeg glassene med grillpinner som jeg hadde blåbær og jordbær på, men man kan for eksempel også bruke sugerør.

 Bilde er tatt av Sigrun Bukkholm

dw12dt

Ildkvedegelé
Jeg fikk en stor overraskelse av en fantastisk kollega i dag. Hun kom med dette glasset og ville at jeg skulle se om jeg kunne smake meg til hva dette var for en gele. 

 

Men der måtte jeg melde pass, for geléen var laget av ildkvede, noe jeg ikke ante eksisterte en gang.

 

Men det er en hekkeplante som vokser over hele landet, jeg legger ved link nederst. Og geléen var altså laget av eplene fra denne ildkvedeplanten.

http://matoppskrift.org/epler-fra-liten-ildkvede-ypperlige-til-gele/

 ildkvedegeléen kan man bruke slik som tyttebærsyltetøy, rognebær gele. Fantsatisk flott til å pynte mat med.

 

Lynkjapp og god eplekake

I dag har jeg hatt besøk av en tidligere kollega som jeg ikke har sett på minst 10 år, verdens festligste dame! Nå har vi snakket i munnen på hverandre, gapskrattet og riktig kost oss, så da må det bli noe søtt og godt å spise til.

Lynkjapp og god eplekake (glutenfri)

4 egg

1 dl sukker

1 kopp mel (jeg brukte Toro sitt havremel, siden jeg bruker glutenfritt, men originaloppskriften er med ½ kopp potetmel og ½ kopp hvetemel)

1 ts bakepulver

Ca. 3 epler

Kanel, og eventuelt sukker til å ha på toppen

Lag eggedosis av egg og sukker, ha så i mel og bakepulver og bland forsiktig sammen.

Ha deigen i en smurt form og strø godt med kanel på. Ta kjernehuset ut av eplene og del de i båter og ha de opp i deigen. Til slutt kan man strø på litt sukker på toppen, om man ønsker dette. Steik kaken midt i ovnen, på ca. 200 grader i rundt 20-25 minutter eller til kaken er steikt. Stikk i selve kaken med en steikepinne for å se om kaken er ferdigsteik (stikk i selve kakedeigen, og ikke i en eplebit)

           
Epler i ovnenEpler

rosiner

valnøtter

Vaniljekesam

Eple ble hulet ut og jeg tok rosiner og nøtter. Eplene hadde jeg i en ildfast form i steikeovnen på 180 grader i rundt 20 minutter.

Skillingsboller

Halaien folkens, I'm back!

Det burde gjerne vært en middagsrett, men man skal ikke bare gjøre det man burde her i livet, men det man vil J

Skillingsboller

1 kg spelt- eller hvetemel

Ca. 1 ss sukker

1 ts salt                                                                  

 1 pakke tørrgjær

Ca. 1 dl olje

5-6 dl vann

1 ts kardemomme om du ønsker det (jeg bruker det ikke)

Jeg bruker veldig lite sukker i deigen, siden det skal være sukker strødd inni og oppå før de steikes. Ønsker du søtere boller har du mer sukker i deigen, men alle her like bollene veldig godt.

Ha alt det tørre i en bolle/skål og ha så i olje og vann og bland deigen godt sammen. Jeg lager alltid deigen litt løs og har heller i mer mel om det behøves. En løs deig gir luftigere boller.

La deigen stå et lunt sted til deigen har hevet dobbelt opp. Kna deigen godt sammen og ha litt mel på benken. Bruk en kjevle og lag deigen til en rektangel (har du ikke kjevle kan du vaske en stor flaske, for eksempel vinflaske eller en brusflaske som fylles med vann, uten klemmer man den gjerne flat). Jeg bruker å smelte litt smør å smøre på deigen før jeg strør godt med kanel på og så sukker.

Rull deigen sammen til en pølse og skjær opp i passe biter og legg dem på et bakebrett.

Steik i rundt 10-15 minutter på 220 grader.

Sett de til avkjøling på en rist.

 

 

Sjokoladekrem med bær
En liten kremfløte (tåler man ikke melkeprodukter, se under "minus" melkeprodukter på min blogg)

En plate 70 % mørk sjokolade eller lignede

Litt ekte vanilje

Jeg hadde hverken sukrin eller sukker i kremen, men om man ønsker det kan man også ha i dette.

Bær og frukt etter ønske, jeg brukte jordbær og blåbærRasp sjokoladen. Pisk kremfløten med tilsatt vanilje, til den er nesten stiv. Ha så i den raspende sjokoladen og eventuelt sukker og pisk litt forsiktig til alt er godt blandet.

En herlig dessert. 

Sommerkake


Når sommeren ikke er kommet enda, så får vi dyrke den fram, og en frisk, herlig kake er vel aldri å forakte. Denne kaken er naturlig glutenfri og man kan gjerne bruke den økologiske kremen (se under minus melkeprodukter på bloggen min) om man ikke tåler krem. Her er det bare fantasien som som setter grenser for hvilke frukt og bær man kan bruke på kaken. Et tips er å bruke kiwi, det både ser ut og smaker veldig godt, men det kan jeg selv dessverre ikke spise. Men har du sitronmelisse eller lignende, så får man en nydelig grønnfarge av den også.

Marengs

2 eggehviter

150 g sukker

1 ts sitron eller lime

Skill plommen fra hviten, det er viktig at det ikke kommer plomme i hviten, for da får man ikke pisket hviten stiv.

Ha eggehviten, sukker og sitron/lime i en bolle og pisk det hele stivt. Ha det i en form som er godt smurt (man kan for eksempel ha bakepapir i bunnen). Sett formen midt i ovnen og la den stå på ca. 120 grader i 60-90 minutter. Har man varmluftsovn, så senk temperaturen litt og la gjerne døren stå åpen mot slutten av steiketiden.

Pisk fløten, gjerne med ekte vanilje, og rens og del den frukten man ønsker. Ha alt klart til like før man skal servere kaken og ta først på den piskede kremen og dander deretter frukten på toppen. Tar man på krem og frukt for tidlig, så smelter marengsen etter en tid. 

Bloggen min er 1 år i dag og det feires med vafler!Det er nesten utrolig hvor fort dette året har gått. Da jeg begynte å blogge så tenkte jeg at dette ble nok sikkert en blogg som ingen ville lese, men jammen meg tok jeg feil! På ett år har jeg daglige besøk mellom 150-250 og det hender at det er opp i rundt 400 lesere pr dag. Ganske utrolig at så mange leser det jeg skriver.

Tusen takk alle sammen, jeg er veldig glad og ydmyk.

Vafler uten mel var en oppfordring jeg fikk av en bloggleser, uten ville han kaste vaffeljernet, og det kan jeg jo ikke ha på samvittigheten. Så derfor har jeg komponert en vaffelrøre som jeg ikke har helt rette mål på, så alt blir ca. mål.

3 egg

2 ss rømme (bruk soyafløte eller lignende om man ikke tåler melkeprodukter)

Ca.25 g smør

2 ss fiberhusk

2 dl mandelmel (man kan male mandler selv)

2 krm salt

1 ts bakepulver

Ca. 6 dl vann (man kan selvfølgelig også bruke melk, fløte eller soyafløte)

Sukrin eller sukker om man ønsker det søtt.

Jeg hadde ikke sukrin eller sukker i for jeg ville heller ha min gode nabo Bjørg sitt hjemmelagede verdens beste bringebærsyltetøy på.

Bland egg og rømme og ha i mandelmelet og fiberhusken og spe med vann til den er passe tykk. Smelt smør og rør det i sammen med salt og bakepulver. La røren stå i rundt 15-20 minutter og svelle. Den skal være fyldig, men er den for tykk, så ha i mer væske.

Kanskje bør jeg nevne at disse vaflene ble noe fortere steikt i vaffeljernet enn 'vanlige' vafler.

  

Sviskekake


Her er oppskriften på en aldeles nydelig kake, den er ikke direkte slankende, men det kan man tenke på en annen dag. Jeg vil ønske dere en riktig fin og god feiring og takk for at der leser bloggen min. Håper jeg ser masse til dere det neste året også

4 eggehviter

3 dl sukker

2 dl kokos

½ plate kokesjokolade(sjekk at den ikke inneholder gluten)

Pisk egg hvite og sukker hvitt, hakk sjokolade og ha den og kokosen i og bland det hele forsiktig sammen. Ha blandingen i en smurt form og steik i en time på 175 g.

Fyll på kaken:

Ca.15 svisker

4 eggeplommer

1 dl sukker

1 dl fløte/soyafløte/gooogren visp

100 g smør

Ha sviskene i litt kokende vann med litt sukker i. Når de har stått en stund og trukket, tømmer man av vannet. Så har man i fløten, eggeplommene og sukkeret, og gir det hele et oppkok.

Når blandingen begynner å bli avkjølt, har man smøret i og rører til det har løst seg opp.

Når fyllet er helt kaldt, har man det på kaken.

Pynt kaken med litt pisket kremfløte og raspet sjokolade.


Bruk en 22 form så blir den ikke så høy

 

 

 

Hjemmelaget bringebæris

 

 

I julen så blir det laget søtsaker som vi normalt ikke lager, men det er viktig å ha forskjell på hverdag og fest. Min eldste datter tåler ikke melkeprodukter, så jeg brukte soyafløte i isen, og den ble knallgod. Nå er jeg utrolig heldig å ha en nabo som lager det beste bringebærsyltetøyet man bare kan ønske seg. Man kan bruke syltetøy, eller andre ingredienser som for eksempel sjokolade, i isen.

2 egg

2-3 ss sukker (Syltetøyet er sukker i så jeg brukte bare 2 ss sukker)

3 dl fløte (soyakrem om man ikke tåler melkeprodukter)

Ca 2 dl bringebærsyltetøy

Pisk egg og sukker hvitt og pisk fløten stiv, og bland så disse to forsiktig sammen. Ha i syltetøyet og vent blandingen til alt er jevnt fordelt. Ha det i en skål, kakeform eller lignende som kan fryses. Ha den i fryseren. Den første halvtimen kan det være lurt å ta den ut og røre litt i den. Den vil være stiv etter 1 ½- 2 timer.  Vil en ha isen som iskake har man formen litt i varmt vann og hvelver den på et fat. Ha gjerne syltetøy over isen når den serveres. 

 

Hjemmelaget sjokoladepudding med vaniljesaus

Min eldste datter bir 27 år i dag og har nesten nådd meg igjen i alder (siden jeg forblir 29). Hurra for Marte! Hun ønsker seg biff til middag og sjokoladepudding til dessert. Hun tåler svært dårlig melkeprodukter, så derfor ble desserten laget med soyafløte og havremelk uten at det forringet smaken. Oppskriften jeg publiserer her er med melk, men om man ønsker å lage den ute, er det bare å bruke soya istedenfor.

 

Sjokoladepudding

8 dl melk (eller halvparten vann og halvparten fløte, tåler man ikke melkeprodukter kan man bruke kun soyafløte eller halvparten havremelk)

2 ss maizena

2 ss kakao

4-5 ruter 75% mørk sjokolade

1 ss sukker

1 ts ekte vanilje (Selges på helsekostforetninger)

1 knivspiss salt

Ha alt i en panne og la det koke opp under omrøring. Før man heller røren i en skål, så kan det være lurt å se etter at sjokoladen er oppløst. La den stå kalt i en time, eller lenger, den har godt av å stå litt, derfor kan man godt lage den god tid før den skal serveres.

Vaniljesaus

Jeg liker å ha rikelig med saus til, Marte liker sjokoladepuddingen best uten noe annet enn kanskje litt revet sjokolade.

Vaniljesausen lager man med 6 dl melk (eller halvparten vann og halvparten fløte, tåler man ikke melkeprodukter kan man bruke kun soyafløte eller halvparten havremelk)

2 ½ ts ekte vanilje (kjøpes i helsekostforetning)

1 ss maizena

1 ½ ss sukker

1 knivspiss gurkemeie for fargen (man kan også bruke litt gul farge som man bruker til marsipan osv.)

Bruker man ikke melk i kan det være lurt å ha en knivspiss med salt i da forsvinner vannsmaken.

Ha alt i en panne og kok den opp. Den har også godt av å stå en stund slik at smaken får utvikle seg. Blir den for tykk, ha i litt mer veske og rør godt om før servering.

  

 

Kakemenn


Theodor har virkelig teken på bakingen


Atter en gang var jeg så heldig å få låne Theodor, og denne gangen på overnatting. Det er ikke hver dag en liten krabat ligger i sengen min og sover, fullstendig utslitt. For etter en lang dag i barnehagen og kakemannbaking og maling av kakemenn, var batteriet tomt. Med sikkert et kilo deig og litt havregryn og melk i magen var han fornøyd. Huset ser ut som et bombenedslag, men hva gjør vel det, har aldri sett at noen har tatt rotet fra meg :-)

Kakemannoppskriften har lange tradisjoner i min familie, tror også det var den som min mor brukte.

Den er utrolig enkel å lbruke og veldig god å jobbe med.

½ kg mel (jeg brukte speltmel) (glutenfri, se under)

200 g sukker (jeg reduserer alltid mengden sukker i det aller meste, så jeg brukte 150g sukker)

250 g smør

3 ts hornsalt

1 ½ dl vann

Ha mel, sukker, smuldret smør og hjortesalt i en miksmasterbolle. La det blande seg godt og ha i vannet til slutt og la deigen bli jevn, før den settes kaldt noen timer før bruk.

Er deigen bløt er det bare en fordel, for da slipper man å være redd for å bruke for mye mel ved utkjevling. Kjevl den jevnt tynn og trykk ut de figurene du har.

Steik på ca.180 g i rundt 10 minutter. Kakemennene er fortsatt lyse når de er ferdigsteikte. Ta hele brettet ut og la kakemennene kjølne på platen.
Glutenfritt

Jeg har ikke forsøkt å lage denne glutenfri, men det burde ikke være noe problem. Tror jeg ville ha tatt olje på et bakepapir og lagt en del av deigen midt på. Legg et bakepapir som er smurt opp på der igjen, bruk en kjevle eller lignende og klem deigen utover. Ta bort det øverste bakepapiret, trykk ut rett på bakeplaten. Ta bort deigen rundt formene og sett brettet i ovnen.

Dette er mammen og pappaen til Theodor og de er veldig glad i hverandre, og da må vi ha hjerte med :-)


Enkelt med stilig hjerte som Theodror laget og malte


Ekte kjærlighet
 


Giraff der hode falt av og trykkt godt på igjen :-)


Juletre er svært viktig i følge Theodor, for han har allerede pyntet sitt tre med julekuler


Kunstnerne Miriam og Theodor

Jeg fikk låne noen former som kunne settes sammen som juletre. Det kreves nok litt mer nøyaktighet en vi fikk tid til, med en liten ivrig gutt. Men artig ble det nå synes jeg. Formene er kjøpt på en hobby butikk og jeg brukte bare halvparten av formene.


 


 
 

Kokosmakroner med og uten sukkerJeg måtte forsøke hvordan kokosmakroner ble med sukrin, og det var overhodet ikke noe problem å få de til. Klok av skade, tok jeg litt mindre sukrin i denne gangen. Men jeg må innrømme at jeg foretrekker de med sukker, jeg kan ikke si jeg er så veldig glad i kunstige søtstoffer. Da er det gjerne bedre å spise mindre kaker. Men om en ønsker å lage med sukrin, så er det fullt mulig og ikke noe problem; de ble vellykkede og gode.

4 eggehviter;

150 dl sukrin eller 2 dl sukker

1 pakke med kokos (250g)

Skill eggehviten fra eggeplommen. Personlig bruker jeg å ha en kopp som jeg har eggehvite i, en som jeg har plommene i og en der jeg deler eggene. Jeg gjør det slik i tilfelle skillingen av ett av eggene skulle mislykkes slik at hvite og plomme blir blandet, da slipper jeg å begynne helt forfra igjen.

Pisk eggehvite og sukker/sukrin til det er stivt. Ha i kokosmassen og rør inn med en slikkepott. Bruk en isskje og sett makronene på en plate.

Steik de midt i ovnen på 180 g i 12 minutter.

Når en pepperkakebaker, baker pepper kaker....


Teodor har pyntet dette flotte hjerte helt alene!

Dette har vært en ordentlig koselig dag med Skjønne Teodor og Margrethe på pepperkakebaking. Det var en ivrig liten baker som kjevlet, og ropte høyt av begeistring for hver ny pepperkakeform han oppdaget.? Næææ se en pus, mann, hjerte, giraff?  osv. ?Å for en deilig deig? var neste kommentar, nesten like mye deig i magen som kom på brettet.

Og når pepperkakene var ferdig steikt så ble det enda mer nam nam nam. Så i dag spiste han KUN en is, normalt sett forsvinner det 5-6 stykker på ett besøk. Det er en reservebestemor sitt privilegium.

Dette er en veldig lett deig både å lage og å kjevle. Jeg laget én vanlig deig og én glutenfri deig. Denne oppskriften har jeg brukt siden før barna var født, så den har lange tradisjoner her i huset.

Pepperkaker

125 g mørk sirup

150 g sukker

150 g smør 

1 dl fløte (tåler man ikke melkeprodukter, bytter man fløten ut med soyafløte)

½ ts ingefær

½ ts nellik

½ ts pepper

1 ts sitronskall

400 g mel (tradisjonelt så har jeg brukt hvetemel, men denne gangen brukte jeg siktet fullkornsmel, det gjør deigen litt sunnere)

2 ts bakepulver

Ha sirup, sukker og smør i en litt stor panne og la det smelte på ikke alt for sterk varme. Mål opp alt det tørre og rasp sitronen. Mål så opp fløten. Når innholdet i pannen er smeltet, tar man i fløten og så i alt det tørre, og rører alt til det blir en jevn masse. Da virker deigen litt tynn, men når den får stått kald noen timer eller over natten, så blir den knallhard.

Så det kan være lurt å ta den i romtemperatur en time eller to før den skal brukes.

Når man begynner å kna den for å kunne kjevle den, så blir den fort myk. Bruk litt mel til utbaking, men vær forsiktig så det ikke blir for mye.

Steik kakene på ca 180 g i 10-15 minutter. Når de begynner å bli gylden brun er de ferdig. Da er de litt myk, men la de stå på brette litt så blir de som de skal.

 


Disse er laget med siktet fullkonsmel
 

Glutenfrie pepperkaker

150 g mørk sirup ( jeg brukte litt mer sirup i de glutenfrie for å få de til å binde seg bedre)

150 g sukker

1 dl fløte (tåler man ikke melkeprodukter, bytter man fløten ut med soyafløte)

½ ts ingefær

½ ts nellik

½ ts pepper

1 ts sitronskall

400 g mel (Jeg brukte Toro sitt havremel, pepperkakene ble utrolig gode. Men det er frø osv. i det melet, så ønsker du å unngå det, så bruk et annet mel)

2 ts bakepulver

Ellers lager man pepperkakene på samme måte som de over. Den eneste forskjellen er at jeg laget de litt tykkere, siden de er litt vanskelig å kjevle ut og glutenfrie deiger detter lettere fra hverandre enn hvetedeig. Vil man lage store hjerter osv. kan man legge deigen på et bakepapir med sprayfett, gjør det samme med det du legger over deigen. Kjevl opp på pairene. Så trykker man ut de formene en ønsker og tar bort resten av deigen uten å røre det som er trykket ut.


Disse er glutenfri og her kan man se konrene i melet komme frem

 


To giraffer på tur. Den ene mistet hode og vi satte det på feil vei, så det ser ut som han seier Kommer du eller?


Ikke lett å sitte stille når mann har spist et halvt kg deig og er full av sukker


 
Margrethe sitt hjerte


Når man er nesten ferdig å steiker, så slapper man litt av og da brenner man selvsakt et eller annet. Så dette blr mitt hjerte ;-)


 Bør prøves utrolig morro og fantsatisk koselig!


 

NøttegodterCa. 10 stk. 

100 g mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold

150 g blandede nøtter, gjerne saltede

½ ts vanilje

½ ss smør

Ca. ½ ts salt, om man har usaltede nøtterSmelt sjokoladen og smøret sammen, rør inn vanilje og nøttene og hell røren i små kakeformer. Sett formene kaldt så sjokoladen stivner. Oppbevares i kjøleskap.

Kokosboller

;

 


12-14 stk. eller mange kuler

1 dl sukrin

50 g kokosfett

1 dl fløte (man kan bruke kun kokosmelk, jeg har forsøkt begge deler, og like gode og fristene er de)

1 dl kokosmelk 

200 g revet kokos 

100 g mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold (over 70 %)

                                     

Smelt sukrin og kokosfett i en gryte. Tilsett kokosmelk, fløte og kokos og la det koke svakt. Rør sammen alt og la det stå i kjøleskapet og hvile 1 time. Smelt sjokoladen forsiktig i mikrobølgeovn eller vannbad. Dypp kokosbitene i sjokoladen. Sett bitene i fryseren for at de skal kjølne. Oppbevares deretter i kjøleskap.

                                                                           
                                                                         Her har jeg laget den som en "kake" og så delte jeg den i små konfektbiter

 

 

 


 

                                             

 


                                                                                 


 

Eplekake med lite karbohydrater

Eplekake  


Oppskriften er naturlig uten gluten
 

 

 100 g malte mandler

 50 g malte valnøtter

 2,5 dl søtningsmiddel

 3 egg

 1 bok cottagecheese

 en fløteskvett

 2 ts kanel

 2 ts bakepulver

½ ts ekte vanilje (kjøpes på helsekostforetning)

 1-2stort eple(ca 150g)

Mal nøtter og mandler. Kjør egg, fløte og cottagecheese glatt med stavmixer.

 Bland det i det tørre og hell i godt smurt rund form. Strø over hakkede eplebiter, litt nøttehakk og kanel.

 

 Stek midt i ovnen på 200g i ca 30 min

 Server kaken lunken med pisket krem

Molte krem

 

 

Gode venner kan ikke veies i gull, for de er MYE mer verd. Og jeg er vel utrolig heldig i så måte. Og jeg har fått nydelig hjemmelaget moltesyltetøy og da må de brukes med andakt

Molte krem

1 beger kremfløte(soyafløte eller erlett for de som ikke tåler melkeprodukter)

½ ss sukker

Eventuelt litt ekte vanilje

Multesyltetøy til passe smak ca 3 dl

Pisk kremen stiv med sukkeret og eventuelt vanilje. Når kremen er stiv har en i multesyltetøy. Bruker en ferske multer må en ha mye mer sukker i så det blir søtt.

La det stå å kose seg en time eller to før servering.

.

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen