Små tips i hverdagen

Hvordan kan man fryse ertestuing/erter eller annen mat uten at det tar stor plass

Når man ikke kan spise ferdigprodukter på grunn av cøliaki, allergi, mat intoleranse,  man rett og slett ikke ønsker alle tilsetningstoffene som er i industri mat, eller man vil spare penger. Uansett grunn,så skal man ha plass til alt i fryseren, noe som kan være en utfordring, derfor vil jeg dele denne ideen om hvordan jeg gjør det. Som oftest lager jeg mat kun til meg selv, men når jeg gjør det som vist under det ikke et problem om jeg skulle får gjester, da knuser jeg av en ekstra bit. Og det beste av alt er at det tiner jo mye fortere når det er flatpakket en når det er i en klump, og det blir jo minimalt med rester når man kan ta ut så mye man vil.

Når ertestuingen er ferdig nedkjølt, har jeg ertestuing i brødposer, trykker alt jevnt utover, lager "hakk" bortover i posen.  Dette gjør  jeg for at  det skal være enkelt å ta ut så mye man trenger. og det beste av alt, det tiner jo kjempefort, og det blir ikke rester. 

Uansett hva jeg fryser skriver jeg hva det er, for det er ikke alltid det er like enkelt å se hva ting er når det er bunnfrossen.

Om du vil se hvordan man lager ertestuing av enten tørkede erter eller av erter på boks eller frosne erter kan du trykke HER, gul ertersuppe finner du HER                      

   

Slik som dette kan du gjøre med det meste som er ikke er flytende som for eksempel lapskaus, kjøttdeig se HER, purreløk se HER, ris se HER. Når man ikke drikker melk selv men kjekt å  ha i når man får gjester på besøk som trenger melk i kaffen se HER.

Gule erter, kikerter og bønner blir ikke så most som grønnerter , så de bryr jeg meg ikke om å lage hakk i posen. Når man skal ta ut det man trenger, kan man enten slå posen i kjøkkenbenken,eller bruke en tresleiv eller en kjevle eller lignende som er litt tyngde i  å slå på posen. 




 

Hjemmelaget ripsgele til julegaver

Å lage julegaver selv har jeg tenkt på i sikkert 30 år, og det har da hent at jeg har laget noen få ting. Der jeg bodde før hadde jeg to store ripsbærbusker, og en solbærbusk, men jeg tror nesten aldri jeg plukket de. Da ungene var små spise de litt, nå før jeg flyttet var det naboen sine barn som gikk på ripsbærslang he he.Og skjoren da selvsakt, men de måtte da få noe godt de også. Nå har jeg flyttet til et sted der det også er noen ripsbusker, men her er hagen helt grusom, så den er døpt til Damaskus. Jeg forstår at alle ikke synes det er morsomt, men for meg ble det veldig betegnede. Forhåpentligvis er det mulig med litt tålmodighet og tid å få det fint der også. 

Vel, vell   så var det julegavene da! 

Ripsgele er godt både på brødmat og til middag, den er søt men har også en fin friskhet. Å bruke naturens grøde burde vi alle vært flinkere til, men det handler vel en del om overskudd for min del. 

Oppskrift på ripsgele finner du HER

Jeg har samlet glass i passe størrelse av venner i hele høst. Å få av lim og gammel etiketter kan være den vanskeligste jobbe, jeg kokte glassene i rikelig vann, da forsvant de fleste etikettene let, men limen var igjen. Noen  glass gikk greit når jeg skrubbet med en svamp med zalo, mens neglelakkfjerner  ble neste steg, mens noen ga jeg bare opp. Da var jeg nøye med å lime den nye etiketten der.

Men  først måtte jeg ha etiketter. De laget jeg  i programmet "paint" på pc, og så limte jeg de inn i word i passe størrelse. Jeg fikk vel plass til fire  etiketter etter hverandre, så printet jeg de ut. 

                                 


Når man klipper i pair blir det gjerne ujevnt, derfor brukte jeg to skjærefjøler som jeg la papiret imellom , brukte en  skarp kniv, og skar etikettene ut. 

Jeg hadde lim på baksiden av etiketten, og lime på glassene.


Jeg kjøpte julepapir og juleband for å ha på lokkene.  Jeg brukte en skål for å tegne rundt, så klippet jeg ut. Jeg måtte ha overraskende store rundinger for at det skulle  bli passe på glassene.


For å få knyttet julebandet rundt glasset var nesten helt umulig, så til slutt fant jeg et gummistrikk å hadde på for å holde papiret i ro, så jeg fikk knyttet båndet. Strikke tok jeg selvsakt av igjen.


Jeg krøllet båndet, og klippet et godt hakk i begge endene, og delte de i to. Da ble det litt luftigere. 




Masse glede på glass, både for meg, og forhåpentligvis for andre. :-)

 

#ripsgele #hjemmelaget #ripsgele  #gaver #julegaver #Middag #middagstips #morshjemmelagde #glutenfritt #glutenfri #melkefri #mamma #pappa #godt #sunt 

Melkehjerter

Jeg liker ikke å kaste mat, men jeg er veldig glad i hjerter :-). Det hender at jeg får besøk og  som vil ha melk, og det blir alltid rester igjen, så hvorfor ikke fryse melken i hjerteformer. Siden jeg bruker et veldig begrenset mengde melkeprodukter, og aldri smaker melk selv, så hender det at jeg står i beit for en skvett melk til å ha i kaffen til de som kommer på besøk, eller i noe mat. Dette kan man selvsakt også gjøre med andre flytende ting, som feks. fløte. 

Jeg har kjøpt former på Ikea, og frøs melken først i de, og deretter tok jeg de frosne hjertene i en plastpose slik at de ikke skal ta mat fra andre matvarer. Når melk har vært frossen er det lett at den skiller seg, men om man bare varmer den litt, så er den like fin. Man kan ha hjertene i mat som trenger litt melk, eller en grei måte å få kjølt ned kakaoen i en fei også :-)


Man kan gjerne blande kakao eller noe annet i hjertene så kan man ha de i iskaffe eller noe slikt, har dere noen ideer?

 

 

Hvordan bruke mindre plass i fryseren

Hvordan du bruker mye mindre plass i fryseren, og hvor kjapt man kan tine kjøttdeigen.

 

Her er 4 pakker med kjøttdeig, de bruker mye plass i fryseren og tiner seint.

.




Ta kjøttdeigen ut av pakningen og legg den i en plastpose og klem den utover.

Jeg lager gjerne et lite hakk mitt på den flate deigen slik at man kan ta ut halvparten fra plastposen, men det er ikke vanskelig å knekke en bit av.

Kjøttdeigen tiner veldig fort når den er pakket slik.

#tips #frysing 

.

 

Matbloggtoppen

Tips om aliminiumsfolie og plastfolie

Er det ikke laget til på siden, så skjær en trekant med kniv og trykk den inn så får man samme effekten!




 

Matbloggtoppen

Tips til lettere å skrelle hvitløksfedd


Når man har tatt ut et fett fra hvitløken, så kan det være litt vrient å få av skallet på feddet. Men om man tar en god kniv eller lignede og legger opp på feddet og trykker til, så løsner skallet lett. Jeg mener også å ha hørt at ved å gjøre dette med hvitløken så frigjør en i større grad stoffer i hvitløken som er helsebringende. Om dette er tilfelle kan jeg ikke garantere.

 



 



 

 

Frysing av ris og andre lignede matvarer

 

5 minutters ris er greit å bruke i nødstilfelle, men inneholder omtrent ingen næringstoffer og har en svært høy glykemiskt index (blodsukkeret stiger fort og høyt). Derfor kan det være lurt å bruke for eksempel fullkornsris eller villris , men slike typer ris trenger lang koking. Et tips for å spare tid er å koke masse ris på en gang og fryse den flatt ned i en plastpose. Så er det lett å ta den opp, ha den i en panne med litt vann og den er tint på få minutter. Men husk, ris kan lett bli dårlig, derfor bør man kjøne den fort ned og fryse den ganske fort.

 

Her har jeg fryst villris flatt, da er den lett å knuse av det man ønsker å bruke, den tiner fort og tar mindre plass i fryseren. Husk å merk det du fryser, det er ikke alltid like lett å se hvilke mat det er i frossen tilstand.

 

Her har jeg knust av to biter som er passe mengde til meg


 



 
Dette kan man gjøre med de aller fleste matvarer, feks. oppkuttet selleri.

 



Oppkuttet gressløk

 



 Ferdig erterstuing eller rester etter hermetiske erter

 Tenk flatt ;-)

 


 

 

Råd og vink om matlaging. Bla. salt, pepper

 

 

Å lage mat er en kunst, det vil si at det bør være en balanse i maten, men i grunnen kan en gjøre som man selv ønsker. I grunnen ganske genialt.

Hvordan skaper man balanse i maten?

Vel, det er ikke bare en ting som spiller inn. Det er farge, smak, konsistens, salt, pepper, kraft, krydder og jeg kan ramse opp i det uendelige. Derfor får jeg begynne et sted, og da vil jeg begynne med det som uansett vil ha stor betydning, nemlig salt, pepper og buljong eller kraft. Så får jeg legge til mer informasjon etter hvert som jeg kommer på det.

Når man lager middag etter en oppskrift, er det svært sjelden at den ikke inneholder salt og pepper. Selv bakverk inneholder svært ofte salt for å fremheve smaken.

Derfor kan vi konstantere at salt fremhever egensmaken på maten. Salt konserverer også mat om det blir tilsatt i store nok mengder.

Bruker man buljong i maten, vil man trenge mindre salt, siden buljongen inneholder salt. Har man kraft som er kokt på kjøtt/bein, fisk/fiskebein, vil denne normalt inneholde lite salt.

Se egen oppskrift på koking av kraft.(kommer etter hvert)

Salter man maten for mye, blir den ikke god. Hva gjør man da?

Er det for eksempel en rett som kan ha melkeprodukter i (eller soyamelk/kokusmelk), så vil dette dempe saltsmaken. Man kan også ha mer grønnsaker eller andre matvarer som passer til retten så saltsmaken dempes. Dette gjelder også med for mye pepper eller andre ubalanser i maten. I mørke sauser og retter kan man også ha i brunost/geitost.

Lager man blank suppe som f.eks. kjøttsuppe, kan man ta ut noe av kraften (vesken) i suppen og erstatte denne med rent vann.

Oppsummering når det gjelder for mye salt:

· Ha i en eller annen form for melkeprodukt

· Ha i mer grønnsaker eller andre råvarer som ikke inneholder salt og som passer i retten

· Ta av noe av vesken og erstatt med vann

Pepper:

Når man kjenner at retten har fått rikelig salt, men den mangler noe, så forsøk med litt mer pepper.

Er man uheldig og bruker for mye pepper, er triksene de samme som med for mye salt.

Hvilke matvarer lager god smak på maten?

Selvfølgelig vil det variere litt avhengig av hvilken mat man lager, for min del synes ikke jeg hvitløk passer sammen med egg (utrolig nok, så glad som jeg er i hvitløk).

Men vi kan begynne med løk

Vi har mange forskjellige typer løk og de aller fleste passer godt som smaksforsterker i mat.

Man kan enten har løken i maten (det er nesten alltid er en eller annen form for løk i mat) eller man koker/steiker den for å lage god kraft til matlagingen. Vanlig løk er ikke så spesiell og fremtredende i smaken som for eksempel hvitløken er.

Tror jeg skal lage et eget innlegg om de forskjellige løkene.

Selleristang og sellerirot

Selleri gir en unik smak til maten, uten å måtte bli dominerende. Man kan for eksempel ha i store stykker og ta de ut om man ikke liker å spise selleri, eller man moser den med stavmikser, da blir den en del av jevningen på sausen/suppen.

Selleri kan godt brukes i for eksempel potetstappe, eller som en erstatning for poteter.

Den er super å bruke når man koker kraft.

Gulrot

Er søt og god og lager en god smak i kraft, supper og middag generelt

Fennikel

Fennikel er gjerne ikke den mest brukte grønnsaken her til lands, men slik jeg oppfatter det, er salget økende. Og det er bra, for den lager fantastisk god smak på maten. Den kan brukes som smaksforsterker i kraft, eller man har den i maten.

Ingefær

Utenom hvitløk er vel ingefær en av de tingene jeg er utrolig glad i. Ikke bare smaker den veldig godt, men den gjør også utrolig godt for kroppen. Hvor sterk den er, varierer en del, men hva som gjør dette er jeg ikke sikker på. Noe av forklaringen kan ha sammenheng med hvor fersk den er, jo ferskere, jo saftigere og mer smakfull er den. Ingefær passer gjerne ikke så godt til de fleste tradisjonelle norske rettene, men tar man bort salt fra maten, så må man bruke andre smaksforsterkninger i steden, og da er ingefær en ener.

Chili

Heftig og begeistret kan man bli av chili. Om man ikke er vant til chili, så kan man venne seg til den, det er jeg et eksempel på. Begynn forsiktig, så venner man seg til den.
 

Løpstiikke 

Er en plante som vokser rundt om kring i Norges land. Den er helt fantastisk å ha i mat, den gjør nesten samme nytte som buljong. Det dume er at den ikke selges i vanlige butikker. Men spør etter det på gardsbutikker og økologiske utsalg.  

 

Bilde jeg har tatt

 

 

Ruccula salat

Ruccula salat

Ruccula er en salat som er særegen i smaken, nesten som en peppersmak. Jeg er veldig glad i ruccula, men den kommer i så store pakker at jeg nesten aldri klarer å få den oppspist før den blir dårlig. Det er egentlig utrolig i et land med så mange single mennesker at en ikke kan selge mindre pakker også. Jeg har dermed forsøkt meg frem for å se hvordan jeg kan få rucculasalaten til å holde seg best mulig. Det jeg har kommet frem til, er å vaske den godt i iskaldt vann og deretter rister av så mye vann som mulig, (jeg tar den i et kjøkkenhåndduk og rister den godt).





Så legger jeg salaten i en stor pose og snurrer den igjen med lut i. Da står den seg rimelig lenge om den var fersk når man kjøpte den da.



Så min oppfordring er at dere må sende E-post til Bama om at dere vil ha rucculasalat i mindre pakkninger!!

Små gleder



De små gleder er viktige gleder!

"Prikkevering" av gressløk

Gressløk

Gressløk er en velsignet lett vekst å få til, den trives omtrent over alt.



 

 En kan ha den i potter, i hagekasser eller i hagen. Den vokser opp igjen selv om en klipper den helt ned til roten. Dessverre er det alt for mye gressløk som aldri blir benyttet fullt ut. I år har det regnet så mye at jeg knapt har orket å gå ut og hente den for å ha i maten. Men nå er sommeren her og da kan jeg klippe den helt ned og "prikkevere" den så jeg har til vinteren.

Jeg bruker en god saks og klipper den ganske langt nede på stilken. Så renser den for alt gress og annet som er innimellom løken.





 

Deretter vasker og renser jeg den flere ganger. Jeg tapper kaldt vann i vasken og legger den ned i vannet. Når jeg så føler at den er OK, tar jeg den i en kjøkkenhåndduk og tørker den godt.



 

Deretter klipper jeg den opp i små biter.



 
Jeg liker å bruke det meste naturen har å by på, så hvorfor ikke bruke gressløkblomten til pynt!

Det er ikke noe problem å fylle findelt gressløk i plastpose og fryse den, så kan man ta opp så mye man trenger. Dette er nok den ekleste måten å gjøre det på, men min erfaring er at om jeg tørker gressløken og har den på glass eller lignende som står på kjøkkenet, for eksempel i krydderhylla, er det lettere å bruke av den enn om den ligger i fryseren.

Når gressløken er klippet opp, har jeg den på en steikeplate med bakepapir og legger den på ca. 100 grader i steikeovnen i ca. 1 time.( Det kan være lurt å bevege litt på den av og til).



 

For at gressløken skal tørke (dette gjelder alt som en vil tørke) bør en ha ovnsdøren på gløtt. Til å holde døra åpen, bruker jeg en tresleiv eller lignede. Ikke bruk noe av plastikk for den kan smelte, og bruker en noe av stål, blir dette fryktelig varmt.



 

Når gressløken er tørket, lar jeg den gjerne ligge litt så jeg er helt sikker på den er tørr, slik at den ikke mygler når den kommer på glass.



 

Tørket gressløk kan jo være en hyggelig liten gave også!



 

Hvordan holde liv i en basilikumplante

Hvordan holde liv i en basilikumplante

Basilikum er en fantastsk anvendelig urt og den er ganske lett å holde liv i. Men det er forskjell på disse plantene, så noen dør før en omtrent har fått de i hus, mens andre er mer villige til å overleve. Når en tar av basilikumplanten bør en bare ta ned til det siste skuddet på stilken, for da vil den fortsette å vokse(dette gjelder alle planter med "etasje" blader).
En kan se at det vokser blader med litt mellomrom.

 
Vil en beholde planten, så bør en ikke knipe alle bladene lenger ned en til sisste blakronen.

Er en mange i familien kan en jo ha flere planter. De liker lys men ikke direkte sol. Et godt tips er å la den stå i vann minst en gang i uken, helst mer. Jeg setter den i vasken med vann og lar den få kose seg der en stund. Basilikum er også svært dekorative og koselige å ha på kjøkkenet.



 

Forlag til ukemeny

Ukedag

Middagforslag

Publisert

 

 

 

Mandag

Torsk i limesaus

Februar

Tirsdag

Skipperens suppe

Mars

Onsdag

Kjøttkaker på topp

April

Torsdag

Laks i koriandersaus

Mars

Fredag

Reker

April

Lørdag

Hjemmelaget lasagne

Februar

Søndag

Kotelettene til ho Bjørg

februar

 

 

 

 

Å planlegge hva man skal ha til middag kan spare både tid, penger og frustrasjon. Det kan være lurt å ta en opprydding i frys og skap og se hva som egentlig står der. Utrolig hva en finner i fryseren etter en ?arkeologisk? utgravning. Når jeg tiner av fryseren, må alt ut og da bør en gjøre det en dag det ikke er alt for varmt i været og det er det jo ikke noe per dags dato.

Så setter jeg varene i kasser eller i skuffene som er i fryseren og stabler de, og legger tepper over. Da holder de seg frossen. Så koker jeg opp panner med vann og setter i fryseren så det tiner fort. Når all isen er borte fra fryseren, vasker jeg og tørker grundig med en tørr klut før jeg setter i kontakten igjen(regner med de fleste har gjort dette mange ganger før)

Vel, når en ser hva en har i skuffer og skap kan en begynne å planlegge hva en vil lage ut fra de råvarene en har og hva en mangler. Når en da går på butikken og handler inn for en hel uke, slipper en gjerne å gå på butikken hver dag, man unngår alle impulskjøpene og sparer både penger og tid

.



Små tips i hverdagen

 



Isterningsposer kan brukes til mer en til isbiter.

Har du rester av kraft av grønnsaker,

Fisk,

Kjøtt,

Fløte

Melk

Soyamelk

Frys kort fortalt hva som helst som er flytende og som er synd å kaste.

Tøm det du vil fryse i isposer, frys det og ta ut porsjonvis ettersom du trenger det i maten. De små terningene tiner fort når de kommer i pannen. Det tar også mindre plass enn glass og kartoner.

 

Fruktposer er en genial oppfinnelse. Brukes til for eksempel oppskjært frukt, grønnsaker og annet som trenger å være lufttett. Lett å oppbevare og å ta med seg på jobb, skole, tur osv.

 

Et lurt tips: skal du selge frukt/grønt på idrettsarrangement eller lignende, så kan den deles og tilberedes minst en dag i forveien uten at de blir ødelagt.

 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits