Salater

Salat til grilling

Det er enten eller, nå har jeg grillet to ganger denne uken, og før det tror jeg at det minst er tre år siden jeg grillet sist.  Mandag hadde jeg Margrethe og Ole med barna på besøk, vi koste oss med pølser og hotogbrød og vafler med is til kaffen. I dag var det min datter som kom for å lese til en eksamen, og kunne sitte i solen å lese er herlig for solhungrige Bergensere.  Det ble pølser i dag også, men i dag laget jeg en veldig kjapp og veldig god salat til og vi hadde grillet maiskolber og paprika  til. 

                            

 

Salat med mango:

Isbergsalat

sukkererter

sherrytomater

mango

Del alt i passe store biter og ha de i en skål. ha dressingen på noen minutter før servering og land godt.

Dressing:

ca. 1/2 dl olivenolje av god kvalitet

1 god båt line eller sitron

En klype tørket Chili (kan bruke litt fersk eller ørlite cayanepepper)

salt

Meriam 

Litt tørket eller fersk basilikum

Ha olje, lime, salt og krydder sammen og bland det godt sammen

                                            

 

Kjekkassalat

 

I går ble alt blitt i hurten og sturten så det ble kjekkassalat og ikke Cæsarsalaten, "close enough", og kjekkassalat synes jeg er mye mer festlig navn på en salat en Cæsarsalaten, eller?

Isbergsalat

Ruccola

Små tomater

Hard kokt egg

Steikt bacon

Hjemmelagde krutonger, glutenfrie om du trenger det. Oppskrift finner du HER

Litt dressing (i dag ble det kjøpedressing, ja jeg vet :-(, men noen ganger må det bli slik ;-) )
 

 

Rødbet og eplesalat

Jeg kjøpte rødbetene og eplene før jul, og ingen av delene ble brukt, så det var på høy tid å lage noe av de så de ikke ble ødelagt. 

Siden jeg hadde laget en rødbetsalat før, så hadde jeg en ide om å lage denne på en måte en sist, og jeg må bare si det i all beskjedenhet, du hendelse så god den ble ;-).

                                                     Og slik ble den til:

2 ferske rødbeter (man kan sikkert også bruke syltede rødbeter, men da bør man sannsynligvis  ha litt sukker i for å balansere smaken)

2 dl vann

1 dl 7% eddik

1/2 ts salt

Rens, skyll og del rødbetene opp i forholdsvis små biter, og ha de i en panne sammen med eddik, vann og salt, og  kok i rundt 10 minutter.

Hel de da  over i en sil, og la rødbetene bli helt avkjølt.  Denne prosessen gjør du selvsakt ikke om du bruker syltede rødbeter.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nå kan du velge om du ønsker å lage majonesen selv, eller du vil bruke ferdig majones. 

Her er oppskriften jeg brukte til å lage majones, trykk HER

Denne oppskriften vil tilsvare omtrent to pakker ferdig majones.

1 litt søtt eple

2 sjalottløk

Muligens litt sukker, det kommer litt ant på hvor søte eller sure eplene er.

Så lag/ha i majones i en skål, rens og finhakk sjalottløken og eple og ha de i majonesen, samt at man tar den avkjølte  rødbetene i, og bland alt godt sammen.

Smak til om nødvendig med sukker, salt og pepper. 

Nyt den på skiver, knekkebrød eller som tilbehør til middag. Den passer godt til hvit kjøtt, hvit fisk og sild og sikker til enda mer en jeg vet om:-) Hva mener du den passer til?

                                              

 

#rødbeter #rødbetsalat #rødbetogeplesalat #rødbet  #eple #salat #sunt #godt #pålegg #hjemmelagetpålegg #hjemmelaget #pålegg #blogg #middagtips #mor #mamma #middag #morsmiddag #facebook #glutenfritt #melkefritt 

 

Salat med reker egg og nudler

Salat er god lunsj, men jeg er nok ikke den som bruker det oftest. Nå hadde jeg både økologisk isbergsalat, ruccola, reker og rester av risnudler og saus fra middagen dagen før (ørret med risnudler, trykk HER for å se). 

Salaten ble knakende god og mettende:

Isbeg salat

Ruccola salat

Egg

Reker

Nudler 

Rester av sausen fra Ørret med nudler (har du ikke det, kan du feks, ta litt chilisaus eller soyasaus osv, i stede, eller rett og slett skipe den)

Jeg seier som Jame Oliver "Easy peasy" 

 

 

 

Forenklet "Coleslaw" salat

Dette er ikke helt Coleslaw salat, men noe i den retning. Jeg har en snill nabo som har dratt til Frankrike på ferie, og før hun dro kom hun hit med mat som hun skulle kaste. Jeg fikk blant annet en pose med oppskåret råkost og yoghurt, dette er mat jeg ikke selv har så ofte. Og da blir det store spørsmålet hva jeg skal leg av det, før det går ut på dato. Coleslaw består jo av både kål og gulerøtter så hvorfor ikke bare bruke posen med råkost til å lage noe lignede. Og vips så hadde jeg gjort det, og jeg hadde den til fiskekarbonade, og det ble skikkelig digg middag.

1 pakke  ferdig råkost

Ca. 2 ss majones 

Ca. 2 ss yoghurt eller rømme (jeg brukte laktosefri, tåler man overhode ingen melkeprodukter, kan man bruke soyayoghurt)

12 ts balsamico 

Ca. 1/2 ts salt

1 knivspiss pepper. 

Bland alt sammen, og NYT ;-) Er dette noe du kunne tenkt deg å forsøke?

                                                    

                                                        

 


 

Egge og rekesalat

God morgen og lørdag :-)

Her kommer en ide på hva man lett kan lage av hjemmelaget majones.


Det ble mer dekorativt med rekene opp på eggesalaten, men de kan man velge hva man skal ha den til.

For å lage salaten trenger du

Majones HER finner du oppskriften på hjemmelaget majones 

Egg

Reker 

Hardkok egg, avkjøl, og skrell de, bruk eggedeler eller kniv å dele eggene i biter. Ha eggene i en skål og ha på så mye majones som du synes er passe. Jeg brukte reker i lake, og da bør man tørke rekene i håndukspapir før man har de i salaten. 

Majonesen hadde så god smak at jeg verken trengte salt eller pepper, men trenger du mer smak så tar man mer i til man synse det er passe. Man kan også ha andre krydder i som for eksempel litt chili. 

Vil du se oppskriften på knekkebrødene finner du oppskriften HER

Easy pesy som Jamie Oliver seier :-))))

Klubb mat? Salat med rester av chili marinerte reker og fiskekakerSnakk om smaksbombe!

Siden jeg forsøker å kaste minst mulig mat ble denne salaten til, og den var virkelig en innertier etter min smak.I går laget jeg blant annet chili marinerte reker og fiskekaker til en liten tapas lunsj, og i dag ble restene til en ny lunsjrett. Vil du lage denne salaten til mange, er et tips å lage rekene dagen før, det er selvsakt veldig viktig å avkjøle rekene kjapt, og ha de kjølig til du skal bruke de om du ikke spiser de med det samme. 

Jeg hadde i salaten:

Salat som du har eller liker, denne gangen kjøpte jeg en pakke babyleaf mix, pluss litt ruccola salat 

Gul squash

Rød paprika

Sukkererter 

Men bruk akkurat de grønnsakene du ønsker å bruke!

En god porsjon med chili marinerte reker trykk her

Fiskekaker siden jeg hadde rester fra i går, men bruk gjerne kun reker, eller feks. røykt ørret eller krepsehaler osv.

Lag rekene som etter oppskrift på link, det blir best smak om de får stå til dagen etter, men ikke bland den i salaten før du skal servere salaten for da punkterer salaten veldig fort. Et lite tips er å ha rekene kalde, men varm oljen rekene ligger i litt siden den da vil få frem enda mer smak. 

Vask, rens og del salat og grønnsaker og bland alt sammen. Ha i reker og fiskekaker eller hva du bruker, server gjerne med nøytralt brød siden det er rikelig med smak i rekene.

 

Salat med ørret, egg og friske bringebær

Det å leke seg med smaksammensettinger er utrolig gøy. Jeg var å handlet og kjøpte de store fantastiske bringebærene, og de smakte himmelsk. Og da jeg laget salat til lunsj, ble jeg fristet til å forsøke hvordan røykt ørret og bringebær ville gå samme. Bringebærene er jo lett syrlige og smakte utrolig godt sammen fisken, og så er de jo så lekker i fargen.

Isbergsalat

Avokado

Sukkererter

Røykt ørret 

Hardkokte egg

Ferske bringebær

Olivenolje til dressing (Olivenolje er bare aldeles nydelig om man kjøper god kvalitet)
Dette er en av mange nydelige olivenoljer som jeg har kjøpt eller fått som kommer fra Oliviers & co, Klikk HER for å se hvor nemmeste butikk befinner seg. For orden skyld så er dette ikke betalt reklame, jeg legger det ut for jeg synes det er kjekt å anbefale kvalitet :-)

Rødbetsalat
3-4 bakte rødbeter
ca. 3 ss majones
2 ss rømme eller naturell yoghurt (man kan bruke bare majones om man ikke tåler melkeprodukter, da kan det være lurt å ha i noen dråper lime eller sitron)
2 ts kapers
1-2 finhakket sjalottløk 
1/2-1 ts salt 
nykvernet pepper

Ha rødbetene i en ildfast form med aluminiumsfolie eller pakk de inn i aluminiumsfolie slik man gjør når man baker poteter. Ha ovnen på 200 grader og sett rødbetene midt i ovnen, rødbetene er ferdig når de er myke (rundt 30-45 min). Rødbetene jeg fikk tak i var veldig ujevn størrelse på og vil selvsakt være stor forskjell på steiketiden. 

Ta skallet av rødbetene når de er avkjølt, del de i fine små biter eller rasp på et rivjern.
Ha i majones, rømme, finhakket løk og kapers, og smak deretter til med salt og pepper.
Denne salaten har godt av å stå en stund før servering, da får smakene  tid å utvikle seg.

                                                   Kapers kan kjøpes i de aller fleste butikker, bilde er funnet på nette

Salat med rødbeter, fetaost, egg og valnøtter

 

Her i landet har vi  så vidt jeg vet ikke tradisjon på å bruke fersk rødbeter, men da jeg bodde i København var det et vanlig innslag på tallerken både i salater og til middag. Denne oppskriften fikk jeg av min gode kollega Laila, som er like opptatt av god og sunn mat som meg. Hun synes sikkert jeg må utvide menyen min  for hun kommer med oppskrifter og ideer til meg. Skal sant sies, er jeg evig takknemlig og glad for at hun gjør det, hvem trenger ikke ny inspirasjon. Så fortsett med det Laila ;-)

Salaten består av:

Til to personer

2-3 ferske rødbeter

1 pose salatmix eller den salaten du liker og har. Personlig synes  jeg at salat som er ferdig kuttet smaker silo, så derfor kjøper ikke jeg disse posene. Men i originaloppskriften stod det  baby leaf  og 1 pose ruccula. En lang forklaring på en enkel ting  J

3 ss geitost eller fetaost

3 ss hakede valnøtter (kan sløyfes eller erstattes med pinjekjerner)

6-8 Cherrytomater (var ikke i original oppskriften)

Jeg hadde brukte også to kokte egg (var heller ikke i original oppskriften)

Rødbeter kan kjøpes ferdig kokt/bakt på butikken (du finner de vakumert i grønnsaksdisken) eller du pakker rødbetene inn i aluminiumsfolie som du gjør når du lager bakt potet. Rødbetene skal steikes på 220 grader i rundt 40 minutter, eller til de er møre. Avkjøl rødbetene litt før de skjæres opp i biter. Skyll og eventuelt rens/del salaten og ha den i en skål, del tomatene, hakk valnøttene. Ha i rødbetene, tomatene og egg om du ønsker det.

Dressingen består av:

 1 ss extra virgin olive oil

 2 ss basamico eddik

1 ts honning

 ½ ts salt

¼ ts pepper

 

Ha alt i en kopp eller skål og rør til honningen har smeltet, smak så om du skulle  trenger mer av noen av ingrediensene.   Ha dressingen på ved servering, Har man dressingen på og lar den stå, kan salaten "punktere"/falle sammen. 

 
Avokado med eggesalat
½ avokado
1 kokt egg
Ca. ½ ss majones
1 ts sennep
Litt saft av lime
Salt
Pepper
Hardkok egget, avkjøl det og del det i små biter og ha det i en skål.
Ha i majones, sennep, saften av lime, salt og pepper og bland det hele godt sammen. Smak til.
Del avokadoen i to. Det kan være lurt å bruke halvdelen uten stein, den  andre delen holder seg bedre når steinen står igjen.
Ha eggesalaten i avokadoen og ha gjerne på tomater eller lignende.
En veldig god og mettende lunsj eller kveldsrett. Her har jeg eggesalat med reker på mine knallgode knekkebrød :-)Matbloggtoppen

Hirsesalat med fetaost til grillmatenSalaten er pyntet med blomster av gressløken.

Denne oppskriften fikk jeg av en skjønn kollega, som er veldig flink å lage mat. Jeg må innrømme at jeg ikke kan huske å ha brukt hirsefrø før, og var derfor veldig spent på hvordan denne ville smake. Hirse er veldig næringsrikt, påvirker ikke blodsukkeret nevneverdig og er glutenfritt.

I originaloppskriften står det at man skal bruke fetaost av geit, men jeg brukte en aldeles nydelig fetaost fra Haugaland Meieri. Den fetaosten er laget av kumelk. Her i Bergen kjøper jeg den enten på bondens marked eller Stend gardsutsalg, men jeg vet den selges mange steder her på Vestlandet.

3-4 porsjoner.

3 dl hirse (kjøpes i helsekostbutikk, eller der en selger økologiske matvarer).

1 ss lime eller sitron

1 agurk

1 vårløk eller rødløk(jeg hadde ingen av delene, så jeg brukte vanlig løk og gressløk)

100 g fetaost

1 glass tørkede tomater (jeg kjøpte på innvandrerbutikk, og der fant jeg kun vakumerte tørkede tomater, men det funket fint siden det var masse olje på fetaosten)

4 ss olivenolje (jeg synes olivenolje blir litt stram i smaken så jeg brukte rapsolje)

1-2 ts flaksalt

Nykvernet pepper.

Skyll hirsen og legg den i bløt med rikelig vann, og med 1 ss lime/sitronsaft i et par timer.  Kok hirsen i 20 minutter og avkjøl den(siden jeg ikke er så glad i rå løk, hadde jeg den opp skjærte løken i mens hirsen fortsatt var varm slik at løken ble litt varmebehandlet).  Smak på hirsen om det er passe salt, pepper og lime/sitron i. Skjær opp agurken og ha den i salaten, sammen med olje, og feta. Bland alt godt sammen.


Vi grillet lammekoteletter, svinekoteletter, grillribbe og pølser. Jeg hadde også en vanlig salat til, koriander dressing, aioli og en grønnsaks salat med rømme, tomater og maiskolber. Siden det var så nydelig vær ble jeg sittende ute til langt på kveld, og da måtte jeg ta litt bilder av omgivelsene :-)
 
  Siden det var så nydelig vær ble jeg sittende ute til langt på kveld, og da måtte jeg ta litt bilder av omgivelsene :-)


Praktfulle blomster som jeg kjøpte på Stend Gårdsbutikk


Løvemunn Blomsten til venstre er en god gammaldags flittig Lise


Blomsten til venstre er en god gammaldags flittig Lise KveldstemningKveldstemning
 

Tunfisksalat som påleggssalat


2 bokser tunfisk med vann

Ca. 2 ss ekte majones

Ca. 2 ss tyrkisk yoghurt

Vårløk eller annen løk

Salt og pepper

Tøm vannet av tunfisken, finhakk løken og ha det i en skål sammen med majones og yoghurt, og smak til med salt og pepper. Salaten  er aller best når den har stått en stund. 

Matbloggtoppen

Reker med couscous

Jeg lovet å legge ut oppskrifter fra fiskesprell kurset jeg var på i Florø. Og siden jeg ikke kan spise hvete så lager jeg heller ikke denne retten selv siden Coscos er laget av hvete. Men bilde har jeg tatt og oppskriften er klipt og limt fra fiskesprell. Hun som laget denne retten var overasket over hvor utrolig enkel den var og lage og hvor god den var.

Til dere som ikke kan spise Coscos så kan det gjerne være mulig å bruke for eksempel ris.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

400 g reker uten skall
4 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong
1 ss olje
4 dl couscous
2 fedd hvitløk
2 rød paprika
1 ss olje
125 g fryste erter
½ ts salt
1 ss finhakket persille

Tilbehør:
Blandet salat

slik gjør du:

1. Kok opp vann med buljongterning og olje og
tilsett couscous. Se anvisning på pakken for
koketid.
2. Rens og grovhakk hvitløk og skjær paprika i
små terninger.
3. Surr hvitløk og paprika i olje.
4. Tilsett erter og la dem bli varme.
5. Tilsett rekene, bland inn couscous og smak til
med salt.
6. Dryss over litt persille like før servering.
7. Server rekecouscous med en frisk blandet salat
ved siden av.
Dette trenger du til 4 porsjoner:
400 g reker uten skall
4 dl vann
1 terning grønnsaksbuljong
1 ss olje
4 dl couscous
2 fedd hvitløk
2 rød paprika
1 ss olje
125 g fryste erter
½ ts salt
1 ss finhakket persille
Tilbehør:
Blandet salatCæsar salatKylling

Litt ferdig oppkuttet salat

Tomat

Parmesan

Oliven

Dressing av majones

Litt rømme

Hvitløk

 Lim

Salt og pepper

 Det skal i grunnen være brød krutonger i, men det ville ingen av oss ha i salaten

 

Canari eller Carry salat
 

I dag ble det kylling i carry og den salaten ble utrolig god. Den kan brukes til pålegg om man ønsker det også.

Jeg brukte til to porsjoner

Ca. 200 g ferdig renset kylling

2 ss naturell yoghurt 

2 ss majones

1 liten bit med løk

1 fedd hvitløk

1 bit med rød paprika

Chili (her brukte jeg tørket chili på glass, den kan du trygt si ?smallt?)

Salt

Ca.2 ts carry

Del alle grønnsaken i fine små biter og bland alt i majonesen og yoghurten, og smak til med salt og eventuelt mer av de andre krydderene.

Legg den opp på ferdig kuttet ferdig salat (jeg brukte ferdig kuttet salat) og ha litt tomater på. 

 

 

Tunfisksalat på Gran Canaria


Jeg benyttet anledningen til å dra til sol og varme og besøke en god kamerat.  Og det første måltide jeg laget her nede var tunfisk salat.

Kyllingsalat

 

I dag brukte jeg resten av kyllingen fra Stange i en salat og den ble dagens middag. 

I salaten hadde jeg:

Isbergsalat

Kylling som er renset og delt i biter

Avokado

Resten av den steikte auberginen

Gul og rød paprika

Og selvsakt måtte jeg ha i  squash

Jeg hadde litt olivenolje og salt på rett før servering

Mye god, mettende sund mat og jeg fikk brukt opp restene. 

Reker på en eng av salat med sweet chilisaus

 

Jeg kjøpte en pakke som inneholdt forskjellige salater, skylte den, tørket den deretter godt og fordelte den på tallerkenene. Denne gangen brukte jeg frosne reker som jeg tinte, pillet og la opp på salaten. Rett før servering hadde jeg på sweet chilisaus og pyntet med agurk og sitron. Lettere kan det vel egentlig ikke gjøres. Men etter min mening ble det ganske stilig og veldig smakfullt og godt.

 
Sjømatsalat

 

Når man har litt igjen av det meste, da gjelder det å lage noe godt av dette.

Og jeg hadde følgende:

Fiskeboller

Reker

Avokado

Fresk koriander

Majones

Avokado og fiskebollene delte jeg i biter og finhakket korianderen. Hadde på reker og majones og på en, tro, tre  hadde jeg en mettende og svært god lunsj. 
Salat med kylling og honningmelon

Isbergsalat

Cherrytomater

Honningmelon

Ferdigsteikt kylling i biter  (jeg tok et lite lår på i tillegg, det funket godt)

Jordbær til pynt

Pesto til dressing (se under Dressing på bloggen min)
 

Kyllingsalat av rester

 

Jeg hadde en salat med isbergsalat, squash, sharonfrukt og tomater. Restene av dressingen, kyllingen og salaten blandet jeg og hadde de til salat på rundstykkene.

Fra 

Kylling burger med karridressing

http://morsmiddag.blogg.no/1353001520_kylling_burger_med_ka.html

dw12dt
dw12dt

Smellende god salat med reker

 

 Denne dressingen kan selvfølgelig lages med hjemmelaget majones. Den smakte meg udmerket.

1 pakke ekte majones

½ chili (chili varierer veldig i styrke, så forsøk deg frem, om du ønsker den sterkere)

2 eller flere hvitløksfedd

Et stykke med søt paprika

½ ss saft av en lime

Ca. ½ ts salt

Ca. 1 krm pepper

Ha majonesen i en skål. Rens og finhakk chili, hvitløk og paprika og ha de i majonesen. Ha så i saften av lime, og smak til med salt og pepper.

Til å ha i dressingen for å gjøre det hele til en salat

3-4 blomkålbunter

3-4 brokkolibunter

Ca. ½ pakke sukkererter

Eventuelt mer søt paprika

Fersk dill hadde nok passet godt i denne salaten

Ca. ½ kg eller mer med reker (hvor mye man ønsker å spandere)

Her kan man velge om man ønsker å forvelle blomkålen og brokkolien (å forvelle betyr å ha grønnsaker i kokende vann ca. ett minutt slik at de blir litt lettere å spise). Del grønnsakene opp i forholdsvis små biter og ha de i en skål sammen med pillede reker, hell på dressingen og bland godt. Ha gjerne litt paprika og reker til pynt. Ønsker du å ha i dill, så finhakkes den og blandes i salaten
.

 
Her er flere alternativer til bruk av dressingen med smell i:

http://morsmiddag.blogg.no/1331234780_scampi_med_salat_med_.html  Scampi med salat med smell i under skalldyr på bloggen min

http://morsmiddag.blogg.no/1331234211_dressing_til_feks_ska.html Dressing til feks. skalldyr, tapas og til brød

Salat på alle fat

Matpakken min

Salat med kyllingskinke og tomatpesto

Kyllingskinke

Isbergsalat

Agurk

Cherrytomater

Greske oliven


Tomatpesto
1-2 fedd hvitløk

 5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.  (*1.Se under)
1 pakke soltørkede tomater
75 g parmesanost (*2. se under) PS: Det står gjerne ikke parmesan på osten, men Grana Padano ).
1,5 dl eller mer med olivenolje (det spørs hvor tykk pesto man ønsker og hvordan tomatene er når det gjelder hvor mye olje man må ha i).
Pepper
Salt
Skrell hvitløk og del den i biter, ha de soltørkede tomatene og pinjekjernene/valnøttene i og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesanost. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.
*1. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man  nøtteallergiker, kan man bruke pinjekjerner isteden siden disse ikke er i slekt med nøttefamiien.
*2.Om man ikke tåler melkeprodukter, kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker å ikke erstatte den,  bruker bare mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner.
Mango- og papayasalat
1 moden mango

1 moden papaya

2 ss mango chutney (får man kjøpt på glass i de fleste butikker)

1 potte koriander (liten potte om kjøpes i vanlige butikker)

1 ts revet ingefær

1 ss limesaft

Jeg hadde aldri forsøkt papaya før, så jeg ante ikke hvordan den skulle være, derfor var den jeg kjøpte litt lite moden. Dette gjorde at den ikke fikk den søte smaken den skulle ha, men god ble den likevel.

Ta skallet av papayaen og del den i to og skrap ut de små frøene, og del den i små biter. Mango har en stor stein i midten, steinen er ganske flat og man kan skjære forsiktig inn, så kjenner man hvor den ligger. Er du i tvil, kan du gå inn på Bama sin side http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Content_6140&Main_4489=6177:0:10,2629&Content_6140=6178:0:10,3111.

Del også den i små biter og gjør det samme med ingefæren. Bland alt sammen med mango chutney , hakket koriander og limesaften. Passer godt til kjøtt.

Oppskriften er funnet i kokeboken 'Stiansen til hverdags'.

 

 

Kylling og avokadosalat½ avokado

Ca. 6 cherrytomater, eller tilsvarende med annen tomat

Ferdig renset kylling ca. 100 g, eller så mye du vil spandere

Ca. ½ ss majones

Worcestersaus kan sløyfes eller man kan bruke soyasaus

Salt og

litt pepper

Del avokado og tomater i små biter og ha i en skål sammen med majones, Worcestersaus og bland alt godt sammen, bruk gjerne en gaffel og ?kverk? alt litt. Ha i kyllingkjøttet og smak til med salt og pepper. Jeg hadde den som pålegg, men man kan også bruke den som salat, til middag, eller med grovt brød til.

                         

Lene Marie sin scampi pastasalat


Det er utrolig kjekt å bli inspirert av andre, og denne gangen ble jeg det av min kusines datter Lene Marie som tydeligvis har arvet sin mors, mormors og oldemors gener når det gjelder matlaging.

Denne retten anbefaler jeg virkelig å prøve, den var utrolig god og veldig enkel å lage. Men som vanlig har jeg ikke alt i huset og det var søndag. Jeg manglet peanøttolje og sukkererter, så jeg laget den derfor på en litt annen måte.

Her kommer først Lene Marie sin originaloppskrift som jeg skal lage når jeg får kjøpt peanøttolje (som garantert fås kjøpt på en butikk med litt større utvalg).

Kokt pasta (tåler du ikke gluten bruker man glutenfri pasta)

Steik scampi, chili, vårløk og hvitløk.

Hakk cherrytomat og sukkererter.

Lag en oljeblanding av 5 ss peanøttolje, 2ss sesamolje og 2ss soyasaus, saften av en lime, og det raspete skallet. Salt og pepper. Voila! :) serverte med foccaciabrød til.

Slik som jeg laget den.

Er nok mat til ca. 4 personer:

Kokt pasta til 4 personer

Oljeblanding av

6 ss sesamolje

4 ss olje 

Skallet og saften av 1 lime

Salt og pepper

Beregn ca. 500 g scampi som bør være tint (jeg foretrekker å bruke scampi med skall, steike de og pille de før jeg har de i maten. Dette av den enkle grunn at jeg synes smaken blir utrolig mye bedre).

1 kinahvitløk eller 4 fedd hvitløk

1 pakke vårløk

1 ½ rød chili (den var heftig på smaken, dette kan variere)

1 avokado (men her bruker man det man ønsker og har, sukkererter er f.eks. knasende godt i)

1 pakke cherrytomater

Kok pasta etter pakkens anvisning. Mens pastaen koker, blander man ojeblandingen. Når pa

staen er ferdig, siler man av vannet i en sikt og har den i pannen igjen og heller over oljeblandingen og blander den godt i pastaen.

Rens og hakk løk og chili og steik det på pannen sammen med scampien og ha de i pastaen.

Del de øvrige grønnsakene, ha de i salaten, bland alt sammen og ha det hele i en skål.

Server gjerne med brød.

Ps: Man bør velge grov pasta om man har mulighet for dette, da dette vil bli en sunnere rett. Dessverre har jeg ikke funnet grov glutenfri pasta for oss som trenger dette. 

 

TunfisksalatDet er mye mat som brukes på mange folkelige måter. Det er litt fascinerende hvor opphengt mange er i å lage mat på en nøyaktig 'rett' måte, gjerne etter oppskrift. Men oppskrifter er kun en ledetråd for å få et godt resultat av matretter som andre har testet ut og tør man være bare ?litt? nysgjerrig og tør å kaste seg ut i den kreative matverden, så vil man gjerne oppdage at det meste blir godt, og man opplever gleden ved å skape.

Vel, vel! Tunfisksalaten er i utgangspunktet laget til å ha på brødmat, men denne gangen hadde jeg den sammen med egg og grønnsaker som et måltid.

Tunfisksalat

1 boks tunfisk i vann

1 ss majones

1 ss rømme (kan sløyfes, men da må du bruke litt mer majones og litt sitron/lime)

2 vårløk eller tilsvarende mengde med annen løk

Ca. 1 krm salt

Ca. 1 krm pepper

Åpne tunfiskboksen og tøm av vannet og ha tunfisken i en skål. Hakk opp løken og ha den i skålen sammen med majones, rømme, salt og pepper. Bland alt godt sammen, og det hele kan godt stå og godgjøre seg litt før man spiser det. Denne salaten egner seg godt til pålegg, men også i en salat.

Jeg skar opp en halv avokado i biter.

Delte 6 små tomater i to.

2 hardkokte egg som jeg delte i fire

Litt fersk basilikum

Men bruk akkurat de grønnsakene du selv måtte ønske og forøvrig ellers hva du måtte ønske å ha i.

Så hadde jeg den ferdige tunfisksalaten over det hele og vips! ble det et veldig godt måltid. 

Rett og slett en salat :-)

Tomater

Oliven

Avokado

sukkererter

Fersk basilikum 

Grillsalat med søtpoteter


Bruk de grønnsakene du har og liker, men jeg brukte følgende:

Søtpoteter

Blomkål

Brokkoli

Asparges

Squash

Rømme

Salt og pepper

Begynn med det som trenger lengst koking og ingrediensene står i rekkefølge over. Skrell og del grønnsakene i biter og kok de. Tøm vannet av og la grønnsaken bli litt avkjølt (har du dårlig tid, kan man skylle de i litt kalt vann). Ha i rømme og smak til med salt og pepper.

Mine søtpoteter ble litt mye kokt, så derfor ble min salat litt rosa, men det ble jo veldig kul farge :-)

  

 

Tomat og avocado salat med pesto på

Avocado

Tomater

Basilikum (fersk)

og med

Pesto over, og så hadde jeg fetaost i en skål ved siden av så man kunne forsyne seg med om man ønsket det til. Oppskrift på pesto, finner man under dressinger på bloggen min. 

Gresk salat

Noen av mine kjære naboer har vært i Hellas på ferie og kom fulle av begeistring hjem igjen. Og det morsomme var at de ville jeg skulle lage gresk salat så vi kunne ha en gresk aften, og det gjorde jeg selvsagt. Jeg var på en innvandrerbutikk og kjøpte fetaost og greske oliven med stein (for de synes jeg er best), og det andre som skulle til.

Vi var 7 personer:

400 g fetaost ( man kan bruke mozzarella i stedet for fetaost) (tåler man ikke mekeprodukter, så kan man bruke soyaost)

1 agurk

5 bifftomater (men bruk gjerne andre tomater, men da må en kanskje ha flere)

2 rødløk

Greske oliven (så mye eller lite man ønsker)

Ha litt olivenolje over, eller bruk oljen som er på fetaosten.

Vask og skjær grønnsakene i skiver, og det samme gjør man med fetaosten, om den ikke allerede er delt.

Legg alt lagvis og legg oliven på toppen og hell over litt olje.Vi hadde ekstra oliven i en skål, og tzatziki og tortillachips til. Vi hadde også brød til som vi hadde tzatziki på.

Tzatziki

3 dl yoghurt naturell

1 stk. slangeagurk

2 fedd hvitløk

1 ss olivenolje

½ ts pepper

½ ts salt

Rasp agurken på et rivjern og press av vannet i en sikt eller lignende. Ha agurken i yoghurten og tilsett renset og presset hvitløk, salt og pepper. Ha olivenolje i til sist.

Det er en fordel å la den stå noen timer før bruk så smaken får sette seg, og rør om før servering.

 

Grillsalat

 

Ca. 4 personer

4 poteter

4-6 bunter med blomkål

4-6 bunter brokkoli

2-3 stenger stangselleri

1 pose/bunt med vårløk

Ca. 1 boks med seterrømme (kan man ikke bruke melkeprodukter, så er soyayoghurten fin å bruke)

Salt og pepper etter smak

Bruk gjerne andre grønnsaker.

Skrell og del potetene i biter og sett de på kok. Rens og del de øvrige grønnsakene i forholdsvis små biter. Når potetene har kokt i rundt 10 minutter, kan man ha i blomkål, deretter de øvrige grønnsakene. Ikke bruk mer vann en nødvendig til kokingen.

Når alt er ferdig kokt, siler man av vannet og lar det hele få bli litt kaldt (skyll det gjerne i kaldt vann, men sil godt av vannet).

Ha så i rømmen og smak til med salt og pepper.// '); // ]]>

Tomatsalat


Tomat

Vårløk

Pesto

Vask tomaten og vårløken. Tomatene skal skjæres opp i skiver og legges i et mønster etter ønske på en tallerken eller lignende. Hakk vårløken og strø den opp på tomatene. Er pestoen veldig tykk, så ha i litt olje. Hell den over tomatene en liten stund før servering. Passer til det aller meste.ZalatHvorfor Zalat og ikke salat? Vel, for det er ikke direkte salat, og jeg kommer ikke på noe bedre navn. Jeg er evig lei av brødmat og måtte bare finne på noe annet å spise.En porsjon til meg:

1 kokt egg

1 avokado

1 tomat

Litt squash

Fetaost

Oliven

Rens og del egg, avokado, tomat, squash og ha det i en skål, ha i ønsket mengde fetaost og oliven. Fetaosten ligger vanligvis i olje, og er derfor en

naturlig dressing på maten.,Om nom nom 

Ørret salat til middag

Å tilfredsstille alle i matveien er nok ikke bare enkelt, og min datter er ikke noe unntak. Så det ble salat til oss begge, bare med litt variasjon. Det er enkelt og sunt å lage salat, og har man rikelig med fisk eller annet tilbehør så blir man mett og vell så det.På min salat brukte jeg:

Røykt øret

Egg

Asparges

Avokado

Isberg salat

Rød lollorosso

Paprika

Agurk

 

 

På min datter sin salat ble det:

Røykt øret

Egg

Asparges

Isberg salat

Rød lollorosso

Agurk

Carry tomater

SpagettiSalat med fetaost og litt til :-)

Salat med fetaost og kyllingskinke

Et sunt, godt og smakfullt måltid til middag eller lunch.

Isbergsalat

Rucculasalat

Granateple(gir en frisk smak)

Squash(for jeg har nesten aldri agurk)

Fetaost(jeg har kjøpt på bondens marked på bryggen i Bergen. Haugalande sin. Har en smakt den en gang er man hektet) (http://www.haugalandmeieri.no/hm/public/openIndex?ARTICLE_ID=100)

Kalkunskinke

Tomater

Oliven

Server gjerne med grovt  brød Salat med kylling på boks

Jeg våget meg til å kjøpe en kylling på boks for å teste den ut. Må si jeg var meget skeptisk siden jeg ikke er så overbegeistret for skinkeboksene som fins. Men gleden var stor da jeg faktisk syntes det smakte ganske ok. Jeg brukte litt av kyllingen til i en salat til lunsj.

Salat med kylling på boks

Og jeg brukte da:

Isbergsalat

Kylling fra boks(samme som bogskinke)

1 egg

Paprika

Squash

Smakstomater

Og litt koriander siden jeg hadde det også.

Jeg bare skar opp alt i biter som jeg synes er passe og det ble en mettende god lunsj!

Salat til middag

Salat til middag

Salat til middag er ganske uvanlig her i Norge, spesielt om vinteren. Men det er godt og det kan jo være en ide til for eksempel klubbmat osv.

Når jeg lager salat som et eget måltid bruker jeg rikelig med tilbehør.

Så til to salater brukte jeg her:

1 pakke med varmrøykt krydderlaks

3 egg

Litt isbergsalat (Bruk den salaten en ønsker og de grønnsakene en måtte ønske, de jeg har brukt, er for de passet til og det var de som var i kjøleskapet).

6 sukkererter

Litt paprika

Litt granat eple

En bit squash

6 asparges

Litt reddik som jeg raspet

½ gulerot raspet (det var rester etter maten i helgen)

Som dressing har jeg en rapsolje som jeg har stående med hvitløk og chilipepper i.

Server brød til om du ønsker det.

Salat med kylling fra i går

Jeg har brukt restene fra middagen i går til lunsjsalaten i dag.

Denne gangen har jeg kjøpt Crispisalat

(For at salaten som er igjen skal holde seg frisk lenge, skyller jeg den i kalt vann og tørker de godt. Så legger jeg de i en brødpose og lar det være godt med luft i og snurrer den rundt og knyter igjen, da holder den lenge.)

Kyllingen fra i gårsdagens middag

Squash som også var i middagen

Tomater

Pinjekjerne

Men en bruker det en har

Salat til lunsj eller middag

 

 

I dag hadde jeg ikke så mange grønnsaker, men deilig salat ble det likevel.

Jeg har brukt Isbergsalat, rucculasalat, squash og granateple.

1 hardkokt egg

Røykelaks som er skåret i terninger

Litt reker i lake

Som dressing har jeg brukt pesto som er tilsatt litt olivenolje for å få den litt mer flytende. Men det er ikke nødvendig med dressing, salaten er nydelig som den er.

Pesto har jeg alltid i kjøleskapet og det kan kjøpes i alle dagligvarebutikker(Pesto inneholder melkeprodukt og kan inneholde gluten).

 

Pesto:

1 ½ dl frisk basilikum

¼ ts salt

½ ts nykvernet pepper

1 fedd hvitløk

2 ss finhakkede pinjekjerner

1 dl olivenolje

1 ½ dl nyrevet parmesan

Fremgangsmåte:

Bland alt unntatt oljen i en foodprosessor og kjør til alt er blandet. Spe med olje til en passe tykk pesto.

Pesto oppskriften er hentet fra frukt.no

http://www.frukt.no/oppskrift.aspx?mnu1id=8037&artid=9068 

Salat med kyllingboller og egg

 

Salat med kyllingboller og egg

I dag bruker jeg restene fra i går og lager en deilig salat av kyllingbollene og rester av grønnsakene.

Isbergsalat skjæres tynt

Rucula salat( er de veldig lang så skjærer jeg den litt opp

Brokkoli (i dag forvellet jeg de i et minutt)(Å forvelle er å koke vann og slippe grønnsakene litt ned i. De skal ikke bli kokkt, bare litt mindre motstand. Når en forveller eller woker grønnsaker blir vitaminene frigjort og de forsvinner ikke og de har lavere glykemisk indeks en kokkte/gjenomsteikte grønnsaker)

Gulrot (jeg forvellet de også, men det trenger du selvsakt ikke gjøre)

Paprika I biter

Squash delte i små biter

En båt granateple som jeg tar ut de røde frøene (knallgodt og veldig sunt  http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Main_4489&Main_4489=6238:0:&search=granateple)

Så mange kyllingboller du vil ha på

Og jeg har to egg pr pers

Så kan du ha på soyasausen eller Guacamolen fra i går.

 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits