hits

Retter med kjøttdeig

Amerikansk gryte

Jeg så et sted at noen hadde tatt bilde av en pose med Amerikansk gryte, og da var ideen født om å lage en variant fra bunnen av ut i fra innholde på posen. Man tar seg altid litt kunstnerisk frihet, og fordelen er at man ungår hvete, melk og esestoffer når man lager selv.

Gryten ble knallgod og veldig enkel å lage. 

Til 4 personer:

1 pakke karbonadedeig/kjøttdeig

2 dl ukokt ris som koses etter pakkens anvisning

1 løk

1 paprika

1 boks knuste tomater

ca. 2 dl vann som man skyller ut av tomatboksen med

1 1/2 ss maizena 

1/2 boks(2 dl) kokosmelk eller man kan bruke fløte/melk eller det som passer deg

1 boks maikorn

1 boks brekkbønner eller andre bøner man ønsker å bruke

1/2 ss buljong eller 1 terning (sjekk at den ikke inneholder gluten om man skal ungå det)

2 ts spisskumen

2 ts paprikapulver

3 ts oregano

Chili etter ønske, kan kuttes ut

Salt

Pepper

Sett risen på kok. Rens løken og paprikaen og steik på pannen sammen med kjøttdeig/karbonadedeigen, ha på krydder. 

Ha de knuste tomatene i en panne skyll ut av boksen,, og hell det i pannen, har du  stavmikser bruker du den å finhakke tomatene slik at de er helt glatt. Ha i maizena og buljong å kok opp under omrøring. Ha i den steikte deigen, brekkbønner, maiskorn og kokosmelk/fløte/melk og gi alt et oppkok. Ha i risen og smak om du ønsker mer krydder. det er noen knuste tomater som er veldig syrlig, da kan det være lurt å ha i en ts eller to med sukker for å få en fin balanse i maten. 

#Amerikanskgryte #hjemmelaget #kjøttdeig #karbonadedeig #glutenfri #glutenfritt #melkefri #melkefritt #laktosefri #middag #middagstils #morsmiddag #godt #enkelt #sunt #blogg #matblogg #kjapt #Hverdagsmat 

 

 

Hjemmelaget løvbiff på 5 minutter, med bearnessaus

Min datter kom på middag og da passer det jo fint med løvbiff, hun spiste mer en jeg har sett henne spise på veldig lenge :-) Deilig for et mammahjerte!

Løvbiff er utrolig enkelt og kjapt å lage, det tar kun få minutter fra man begynner til den er ferdig steikt.

To personer:

400 g karbonadedeig eller kjøttedeig

Grillkrydder

Bruk en plastpose eller plastfolie å legg en god klatt på, ha på plast på toppen og trykk deigen utover. Har du kjevle kan du bruke den, eller du kan fylle kaldt vann i en stor brusflaske eller vinflaske, poenget er å fp deigen utover og flat. Ønsker du å få den helt rundt, kan du legge en tallerken over deigen nr den er ferdig kjevlet og skjære rundt. Ha en god og varm stekepanne og ha løvbiffen i pannen. Steik i et minutt og snu den, og det samme på andre suden, har du kjevlet tynt nok er den ferdig. Er du litt usikker, kan du la den ligge litt i pannen, men den blri fort tørr om den ligger for lenge. Ha på grillkrydder på begge sidene.

Jeg hadde til chips, bearnessaus oppskrift finner du HER, og en enkel salat med isbergsalat, tomat, mais og avocado.  

#hjemmelaget #løvbiff #Kjøttdeig #karbonadedeig #enkelt #rask #middag #Kjapt #å  #lage #morsmiddag #middagstips #blogg #matblogg #bloggtoppen #kaskavihatemiddag #Ka ska vi ha te middag idag #glutenfritt #laktosefri #melkefritt 

Spicet karbonader med pommes Frites

En herlig middag som sparket litt i fra i dag, og med ristet brød og pommes  Frites til kan man trygt si at jeg er god og mett. 

Jeg har fått kjøpt karbonadedeig gjennom en bonde og der er det 500 g, og ikke 400 g som i butikken, så dere er obs på det.

500 g karbonadedeig 

1/2 liten løk

1 egg

1/2 ss potetmel (er naturlig glutenfri)

1 ts salt

 3 ts tørket chili flak, man kan også bruke fersk chili

1 ss Tandoori Masala (Jeg har kjøpt på internasjonal butikk for der har de ikke salt i krydderblandingen) 

Eventuelt litt pepper

Rensk og findel løken og ha alt i en bolle og bland godt sammen, steik kakene på steikepanne på begge sider til de er gjennomsteikt. Hvor lang tid dette tar vil avhenge over hvor store og tykke man lager karbonadene. Personlig synes karbonadene blir saftigere om de er litt tykkelse på, og da tok det nesten 20 minutter før de var gjennomsteikt. 

Pommes  Frites steikte jeg i ovnen etter pakningbeskrivelsen, brøde ristet jeg i brødristeren. Så hadde jeg steikt tomat, og salat og ketsjup  til. 

 

Kålruletter med løksaus

Her om dagen så jeg noen som hadde lagt bilde av kålruletter, og det så aldeles NYDELIG ut. Dette er ikke mat jeg lager ofte, men fordelen med matblogg er at du faktisk kan se når du spiste hva sist 🤣 he he.

 Det er litt arbeid å lage kålruletter men du hendelse så godt det er når det er ferdig. Jeg har en skjønn jente her fra Hong Kong som bor hos meg noen dager, og den lille flisen av en jente spiste så mye at jeg kom på eventyret om gutten som kapp åt med trollet :-D. Hvem kan tro at noen som kommer fra et land med så mye god mat ville like min enkle mat. 

Til 9-10 kålrulletter

1/2 kg karbonadedeig eller kjøttdeig

1 egg

1/2 ss potetmel

2-3 ss vann

1/2 løk

1/2 ts tørket ingefær

1/2 ts muskatnøtt

salt

pepper

1 ss buljongpulver 

8-10 kålblad

Bomull hyssing

1 liter kyllingkraft/ 1 liter vann 4 terninger buljong

Finhakk løken og ha den i en bolle sammen med deigen, krydder, salt, potetmel, buljong, egg og vann,. Bland alt godt sammen.

Det kan variere hvor mye vann og potetmel man må bruke etter hvilken deig man velger, men blandingen skal være lett å forme.

Ta  blader av kålen forsøk å få de så hel som mulig, og ha de i kraften noen minutter slik at de blir myk, ta de opp og avkjøl litt. Klipp hyssingen opp i litt lange biter og lag sløyfer på de.  

Ta de myke kålbladene og ha en klump med deig i,

Brett sammen, og tre på hyssingen og knyt den litt rundt. 

 

Ha de så i den kokende kraften, la de få trekke/småkoke i 15-20 minutter.

Når de er ferdig kokt leger man de på et fat, og klipper bort tauet før man serverer kålrulettene.

 

Saus: (løksaus) Til 4 personer

1 løk

1/2 stor purreløk

1 fett hvitløk eller 1/2 kinaløk (kan sløyfes

Smør til å surre løken i

Ca. 5 dl  kraft som man har kokt rullene i

Litt buljong (1 grønnsaksbuljong terning eller tilsvarende  pulver)

Salt

Pepper

1 ss maizenamel utrørt i et par ss med

kaldt vann

Rens og del løken i biter og surr den i pannen, ha på kraft og ha i salt, pepper og buljong, og ha i utrørt maizena under omrøring. La det hele få koke opp, og smak til om du ønsker mer smak. 

 

 

 

 

#Kålruletter #kålruller #kål #kjøttdeig #tradisjonsmat #Middag #Godt #Sunt #Middagstips #Middag #morsmiddag #Hongkong #Norsk #Norsktradisjon #blogg #bloggtoppen  # Glutenfritt #melkefritt #allergivennlig

 

Steikt karbonadedeig med karri og kokosmelk

Etter å ha vært borte en liten stund så var kjøleskapet nesten blåst for grønnsaker, så jeg hadde kun hvitløk. Og min dater har vært kattepasser og hun hadde brukt opp de knuste tomatene :-D, det er nå bra hun lager skikkelig mat så jeg kan vel ikke klage på det. Men det ble liksom veldig lite å lage vanlig pasta og  tomatsaus av, men da er det jo bra jeg er løsningsortjenter og uredd :-)

Dermed ble denne retten til.

1/2 kg karbonadedeig/kjøttdeig

1/2 kinahvitløk eller 1 fedd hvitløk

Smør å steike i

250 ml kokosmelk(det ble litt lite, så man kan kanskje ha litt mer i, men det var det jeg hadde.

salt

pepper

Ca. 1/2 ts tørket chili

3-4 ts karri (jeg brukte helt vanlig karri denne gangen) PS: Husk at alle blandingskrydder kan inneholde gluten, så sjekk!

Jeg hadde en lite stilk basilikum i blomsterkassen min, og noen sukkererter, disse strødde jeg på, da så det mye friskere og finere ut. Det ble knall godt, og en helt annen smak en det jeg er vant å bruke til slik mat :-) GØY!

                                                                 

Jeg er så kry at jeg har fått til en liten stilk basilikum ute, og sukkerertene ble veldig stor og flotte.Jeg gleder meg allerede til neste sesong.

Burger med parmesanost og bacon

1 pakke karbonadedeig (400g)

ca. 100 g bacon

Ca. 2 ss med parmesanost (bruk så mye eller lite du ønsker)

2 egg

1 ts grønnsaksbuljong (ikke all buljong er glutenfri, så sjekk dette før du bruker buljongen om du er gluten allergiker)

Salt

Pepper 

Ca. 1 dl vann (karbonadedeig er lite fett i og  er gjerne tørrere en kjøttdeig, er deigen for fast har du mer vann i)

Rasp osten og ha det i kjøttdeig/karbonadedeigen, ha så i egg, bacon, buljong og salt og pepper. Bland alt godt sammen. Jeg brukte en foodprosecor, og hadde  bacon og ost i så slapp jeg rasping og deling,  og til slutt resten av ingrediensene. Det er lurt å ikke la Kjøtt/karbonadedeigen få gå for hardt og lenge i maskinen. Jeg lager meg alltid en liten prøvekake som jeg steiker slik at jeg kan justere smaken om den trenger mer feks. ,er saltsalt osv.

Jeg lagde tykke gode burgere, så de trengte ganske lang tid før de ble gjennomsteikt, husk å snu de med jevne mellomrom.

Jeg hadde båtpoteter med salt og tandori masala krydder og olje  før jeg steikte de oppe i ovnen i rundt 20 minutter, jeg tok de ut og vente de innimellom. 

Salat er jo alltid godt til og hjemmelaget herlig Guacamole til, oppskriften finner du HER 

Meksikansk gryte

Jeg leste  et eller annet sted at Toro si Meksikanske gryte ble lasert for 40 år siden, og jeg husker det faktisk veldig godt. Min far drev dagligvarehandel den gang, og dermed fikk vi stadig smaksprøver, også mekikansk gryte. Det var veldig eksotisk, og nesten litt i overkant mye smak , siden vi knapt hadde annet krydder en salt og pepper. Men heldigvis har dette endret seg helt enormt, og siden jeg ikke har laget denne fra bunnen av noen gang(i alle fall ikke som jeg kan huske)  så da var det på tide.

2 dl ris

4 dl vann

1/2 ts salt

2 buljongterninger 

Kok opp vannet sammen med buljongen,  ha i ris og salt, la det koke etter pakkens anvisning. 

-----------------------------------

400 g kjøtt-eller karbonadedeig

1 løk 

1 kinahvitløk eller 3-4 hvitløk fedd (kan minke eller kutte ut om man ikke liker eller tåler det)

1 1/2 chili (som over)

1 1/2 paprika (jeg hadde tre forskjellige typer, men man bruker den man ha)

3 ts spisskummen 

3 ts oregano

3 ts paprikapulver

1/2 ts chilipulver

PS: Alle disse krydderne får du kjøpt i vanlig butikk, sammen tilsvarer dette tacokrydder, det kan også være et alternativ. HER kan du lese om hjemmelaget Tacokrydder uten tilsetting-og fyllstoffer. Vær obs på at ferdig kjøpt tacokrydder kan inneholde gluten, det samme gjelder buljong. 

2 bokser knuste tomater (jeg tok litt vann å skylte ut av boksene så jeg fikk med alt, og hadde det med i pannen)

1 boks brune bønner

Saften av 1/2 sitron eller lime

Salt

Pepper

Rens og del løk, hvitløk, chili og paprika og surr det i en panne noen minutter, steik kjøttdeigen (jeg klarte å glemme det i min "borte vekk svære", så jeg hadde den bare i gryten, det går helt fint og er ikke farlig, men man får en fastere konsistens når den blir steikt), ha så i de knuste tomatene og krydderne. Når risen er ferdig kokt tas den sammen med resten, deretter har man  i bønnene, og smaker til med sitron/lime, krydder og salt. 

Jeg hadde litt fersk basilikum på, men det er ikke nødvendig, men jeg må jo ta fine bilder til dere :-) 

 

Hjemmelagde kjøttkaker og ertestuing

Utrolig saftige, smakfulle kjøttkaker!

 

Erterstuing er en virkelig favoritt, jeg kan spise det uten noe som helst annet. I går kjøpte jeg tre pakker med tørkede erter, og la i vann slik at jeg kunne koke ertestuing å fryse ned. Kjøpe erterstuing sitter langt inne å spise, for det første er den ikke så god, og  den er fire ganger så dyr som når man lager den selv. Jeg satt ertene på kok, og gikk en tur, da jeg kom hjem var de kokte, egentlig for lenge siden. Jeg svingte meg rundt å satte på poteter, laget kjøttkakene, og hadde begynt på sausen, og der låste hoften seg. Ufattelig typisk og lite praktisk. Ikke kom jeg meg verken frem eller tilbake, så det ente med at jeg måtte skru ned platene på et minimum, og  lirke meg inn på sofaen. Sulten som en ulv, og maten var nesten ferdig, vel ikke mye å gjøre med det en å vente.

Men katte (Jenny Dyp) fant ut at dette var jo perfekt til å få litt kos, 

 

Men som dere ser ble middagen ferdig og jeg fikk stilt min sult.

Jeg har fått kjøpt noe helt fantastisk kvalitets karbonadedeig som jeg laget kjøttkakene av.

1 kg karbonadedeig

3 egg

3 strøkne ss med potetmel

2 ss pulver grønnsaksbuljong

Ca. 3 ts pepper

Ca.  2 ts salt

Bland alt godt sammen og lag en liten prøvekake for å se om du trenger mer krydder eller salt, jeg måtte ha litt  mer pepper i. 

Steik kakene  på begge sidene. Skal du fryse noen kjøttkaker, trenger man ikke gjennomsteike de, for da skal de jo varmes opp igjen, men skal man spise kakene på direkten har man de i sausen og lar kakene koke i rundt 10 minutter, slik at de  helt sikkert er gjennomkokt, og sausen.

Oppskrift på grønn erterstuing finner du  HER og på brun saus HER (men denne gangen hadde jeg 1 løk i sausen i tillegg). 

Og jeg hadde ripsgele til, det er bare magisk godt til slik mat, oppskriften finner du HER

1 søndag i advent, da må jeg jo lufte den lilla duken.

                                        


 

 

Fullstendig meningsløst benløst

Noen ganger kan man lure på om de som gir navn til en rett har vært helt med sine fulle fem!!! Og hva er nå dette for noe greier da? 

Benløse fugler!!! Hvordan kan kjøttdeig bli fugler, ikke vet jeg. 

Tenk karbonadedeigen fikk jeg av en utrolig grei nabo, den er hjemmelaget og fullstendig rein for all ulumskheter,.den var faktisk så rein at jeg måtte ha enn og potetmel i for å få den til å henge sammen. Og jeg var litt i overkant raus med løken, siden løken var gedigen. 

500 g kjøttdeig

1/2 -1 løk

1 kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk (kan kuttes ut, for dette er min personlige lille vri siden jeg elsker hvitløk)

Ca. 100 g bacon 

Ca.1 ss finhakke fersk eller tørket persille
Ca.1 ½ ts salt

Ca.1 ts pepper

2 ts raspet fersk ingefær eller 1/2 ts tørket 

½ ts nellik

1-2 egg

1 ss potetmel (kan hende at du ikke trenger det, det spørs hvilke deig du bruker)
 

Rens og findel løk og hvitløk, og ha den opp i deigen sammen med salt og resten av krydderne og bland alt godt sammen. 

Poenget med egg og potetmel er at deigen skal bli litt seig slik at den blir formbar. Så det kan hende at om du feks. bruker kjøttdeig trenger du kun ett egg og ikke potetmel, forsøk deg frem. Klarer du å forme deigen og den henger sammen, ja da er den perfekt. Form deigen til avlange kaker, og legg de på steikepannen med god varme på.  Opprinnelig skal kakene kokes i enten brun saus eller fløtesaus, men det synes jeg er utrolig kjedelig. 

Så jeg lot de ligge på steikepannen ved stadige vendinger til de var ferdige. 

Jeg laget blomkålmos for jeg hadde ikke poteter, men det smakte himmelsk til de benløse fuglene :-)

jeg hadde litt soyasaus på. og det syntes jeg var kanonbra til.  

 

Lammekaker med lun salsa og rotmos         

Det beste med høsten er definitivt ikke været, her er det bare storm og regn, så da får man være inne og finne det positive med høsten, nemlig at lammekjøtte er kommet. Og du hendelse for en lykke!

Det ble 6 store kompakte kaker, nok til to storspisere eller tre  litt mer småspiste personer. 

1 pakke  lamme kjøttdeig (400g)

2 vårløk (bruk gjerne vanlig løk eller den løken du har, jeg hadde ikke vanlig løk)

1/2 kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

1 egg

1 ts koriander

1 1/2 ts spisskummen 

ca. 1 ts salt

1 ts eller mer med chilipulver (kommer ant på hvor sterk smak man er vant til, kan også sløyfes, man da må man ha litt pepper i)

Bland alt godt sammen og lag en liten prøvekake for å se om den er passe krydret etter din smak.  Lag så store kaker du ønsker, men de steiker selvsakt fortere igjennom om de er små, men de bli saftigere når de er store.


Steik kakene på begge sider, snu de med jevne mellomrom til de er gjennomsteikt.

 

Jeg laget en lun salasa med gulerot, bare for at jeg ville det, men det er ikke et møst å ha den til, for kakene er fulle av smak i seg selv.  

1/2 kinaløk

1/2 chili, bruk gjerne mer

1/2 vanlig løk eller 1/2 purreløk

1/2 gulerot

Olivenolje

2 tomater eller rundt 6 ss med knuste tomater

Saften av 1 god båt med lime eller sitron

litt salt

Når man  bruker olivenolje skal man ikke bruke høy varme for da ødelegger man oljen. Rens løken og chilien og findel, rens guleroten og rasp den, ha alt i en panne med oljen, og la alt kose seg 3-5 minutter i pannen. Ha så i tomatene, krydderet, salt og lime/sitronsaften. Smak til og ha eventuelt mer krydder eller lime/sitron i. Server til kakene. 

Oppskrift på rotmosen finner du HER 


#lam #lammekjøttdeig #lammedeig #lammekaker  #rotmos #lavkarbo #glutenfritt #melkefritt #hjemmelaget #mor #mamma #enkelt #godt #sunt #morsmidag #middag #middagstips #hverdagsmat #festmat 

Lubne karbonader og båtpoteter med Garam Masala

Hver gang jeg prøver noe nytt må jeg utforske det videre, som krydderet Garam Masala. Jeg kan jo ikke ha det bare til en rett, så derfor forsøkte jeg det på båtpoteter i ovnen i dag. Det ble veldig smakfullt, og passet godt til de hjemmelagde karbonadene med chili. 

Til 4 personer:

2 pk kjøttdeig/karbonadedeig(800 g)

1 løk

 1/2  stor kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

1 chili uten frø

2 egg

Ca. 2 ts salt

Finhakk løk, hvitløk og chili og ha de i deigen sammen med eggene, og bland godt sammen. Jeg lager alltid en liten prøvekake slik at jeg kan korrigere om det er noe som mangler.  Lag store tykke karbonader og ha de på en god og varm stekepanne, snu med jevne mellomrom etter at varmen er skrudd ned. 

Karbonadene må steike i rundt 10-15 minutter eller lenger alt etter størrelse. 

Båtpoteten lager jeg med å vaske og tørke potetene, skjære de opp i båter, ha  de i en ildfast form og ha på olje, krydder(Garam Masala) og salt.  Steik de øverst i ovnen gjerne med grill den siste  tiden om de ikke allerede er brune. Potetene er ferdig på rundt 20 minutter.

HER er oppskrift på korianderdressing

                           

 

Fylt kjøttrull med egg (naturlig gluten og melke fritt)
Siden jeg nesten aldri lager en rett på samme måte to ganger  kan du også se på disse alternativene:

Klikk HER Kjøttpudding fylt med persille og ruccula

Klikk HER Kjøttpudding med egg

Klikk HER Kjøttpudding med grønnsaker
 

Min yngste datter Miriam ville ha middag, og da blir alltid spørsmålet til henne,"hva vil du ha?". Men tror du jeg får svar, nopp, kun "lag noe godt", som om jeg går inn for å lage noe dårlig middag, he he.

Vel, hun går på fodmap (testing av matvarer man kan reagere på), og da ble det ikke enklere å lage middag. Men dette er jeg vel ganske god til. om jeg skal skryte av meg selv da ;-), og det må jeg vel siden jeg ikke har bygden å lite på ;-)!

Etter å ha vridd hode noen sekunder fant jeg ut at det fikk bli kjøttpudding som er fylt med egg, og en tomatsaus til.

400 g kjøttdeig

1 egg

1 ts salt

Ca. 1/2 ts pepper

Ca. 1/2 ts spisskummen

1 knivspiss chilipepper

1 ts oregano

1 ss potetmel (er naturlig glutenfri). Man kan bytte potetmel med hvetemel(da er det ikke glutenfritt lenger) eller annet glutefritt mel, eller 1 ts johanneskjernemel.

Bland alt sammen godt i en skål, vet et bakepapir eller lignede, og lag en flat avlang fasong på deigen.Lag eggerøre av 

4 egg

1 ss vann

1 knivspiss salt

1 knivspiss pepper

Bland alt godt sammen, og ha det på en varm panne med smør. Rør hele tiden til eggerøren er stivnet, hell den så på kjøttdeigen, og rull deigen sammen,Steik  rullen på en steikepanne og vend den slik at den blir brun  på alle sidene. Man kan velge å la den ligge på steikepannen (men man snur den med jevne mellomrom), eller man kan sette kjøttpuddingen i ovnen i rundt 15 minutter, det gjorde jeg. I mellomtiden kokke jeg fullkornsris og lage saus Miriam kunne spise.

Saus:

1 bok med tomater

litt vann som jeg skylte ut av boksen

1/2 ts chilipulver

1 ts økologisk og vegetabilsk buljong (bruk den buljongen du har, men husk at all buljong er ikke glutenfri)

salt

 pepper

1 ts gurkemeie

1 ss kokosfett

Ha alt i en panne og la det koke opp, bruk stavmikser å jevn sausen. Sausen kan gjerne stå å putre noen minutter, men den er i grunnen ferdig. 

  

 

Løbiff, men båtpoteter og hjemmelaget bearnessaus

Mye tyder på at det er 1 april i dag ja, det første er at jeg blogger igjen, det andre er at jeg faktisk ble inspirert til å lage denne middagen av en kamerat som i grunnen ikke legger sjelen i mat lagingen kan man si ;-). Og det tredje er at jeg faktisk lager løbiff, kongen av jonk food. Men i rettferdighetens navn er potetene steikt selv og sausen hjemmelaget, pju, det var en lettelse he he!

Ser det ikke godt ut????

En liten søt historie fra barndommen til min sønn: han har alltid elsket 1 april, for da hadde han faktisk lov å skrøne, noe han fortsatt liker å gjøre :-)   Men han begynte tidlig i mars med å skrøne og med å avslutte med å si "APRIL SNART" he he. Har dere blitt lurt i dag, eller klart å lure noen?

Løbiffen kjøpte jeg, men det er ekstremt enkelt å lage selv, det er rett og slett bare å flatklemme kjøttdeig og forme den, steike den med krydde, TIPS1: HER og tips 2: HER.

 Bearnaisesaus Her

Båtpoteter HER 

Chili con carne med rester av taco

Jeg trenger vel i grunnen ikke å fortelle at jeg ikke liker å kaste mat :-)))))! Vi hadde taco her om dagen og da ble det kjøttdeig og litt tomater igjen, og siden krydderne i taco og chili con care er nokså like, ble jo dette en gylden mulighet å bruke kjøttdeigen i stede for å fylle fryseren. Når man vil bruke mat igjen bør man være obs på at maten må kjøles fort ned, og settes kjølig eller fryses så fort det bre lar seg gjøre. For det er ingen stas å bli syk, heldigvis har jeg aldri vært med på at verken jeg eller andre har blitt syk av at jeg lager :-))

Dette må bli en ca. oppskrift siden jeg ikke helt vet hvor mye kjøttdeig som var igjen. 

Dette er nok til to vanlige porsjoner, er man litt mer storspist bør man nok lage litt mer :-)

Ca. 200 g kjøttdeig

I tacokjøttdeigen hadde jeg: 

Hjemmelaget taco krydder Klikk HER for å se oppskriften. Ikke nøl med å blande tacokrydderet selv, de mye billigere, og man slipper alle tilsetning og fyllstoffene som er i det som er ferdig i pakker.

1  kinahvitløk

løk

vann

-----

1 beger ferdig kokte bønner 380 g men bruk gjerne mer. 

1 beger med knuste tomater 390 g (om du har en boks som ikke veier like mye, spiller det liten rolle)

Rester av tomatene fra tacoen, det var vel rundt 1/2 kan jeg tenke meg.

1/2 rød chili

Litt blomkål og brokkoli (egentlig skal det være paprika i denne retten, men det hadde jeg ikke, og da tar man det man har) 

Vann til den er passe tynn, rundt 1 1/2 dl vann

Salt etter smak

Har du laget Tacokrydder selv noen gang, fikk du lyst å prøve?  

 

 

 

 

Fylt aubergine

Aubergine er en av mine virkelige favoritter innen grønnsaker, den har en utrolig god smak, den er lett å tilberede, og er veldig sunn. Til en person:

1/2 noenlunde stor aubergine 

Ca. 200 g kjøtt/karbonadedeig

1/2 løk

1 fedd hvitløk eller 1/2 kinahvitløk. (kan kuttes ut om du ikke liker eller tåler hvitløk)

Ca. 1 cm med ingefær

Jeg hadde ikke tomater i, men jeg anbefaler i grunnen å ha i en findelt tomat , så blir kjøttdeigen ikke så tørr.

1/2 ssTandoori masala krydder (jeg kjøper krydderet på internasjonal butikk, det er uten salt noe som er en fordel. Da kan man ha så mye krydder man vil uten at det blir for salt)

Salt (hvor mye salt man bruker kommer ant på hvor mye salt det er i krydderet 

Pepper

Litt parmesanost eller annen ost (man behøver selvsakt ikke ha ost på)

Del auberginen i to på langs og strø litt salt på den og la den stå en stund før man begynner å steike den (det går i grunnen veldig fint uten å gjøre det også, men man bruker gjerne mer fett om man kutter ut å salte den). 

Auberginen kan enten settes i en ildfast form i steikeovn, som er forvarmet  til 210 grader da bør man ha olje eller tilsvarende på,, eller  man steike den på steikepannen. En halv aubergine trenger litt varme før den er ferdig, de vil si 20-30 minutter avhengig av størrelsen. 

Rensk løk og ingefær og steik det på pannen, og deretter på kjøttdeigen. Har du tomater deler men disse og har de i kjøttdeigen. Smak til med tandoodri masala, salt og pepper.

For å se om auberginen er ferdig kan man ta en skje og se om kjøttet løsner fra skallet, her kan man se at den er hvit inni, da er den ikke ferdig. 

 

Før man fyller auberginen med kjøttdeig,kan man godt ta ut litt av auberginekjøttet slik at man får plass til litt rikelig med kjøttdeigfyll. Når man har fylt auberginen med kjøttdeigen har man på eventuelt raspet ost, så setter man det hele i ovnen på 210 grader til osten er smeltet. Server gjerne en salat tl. 

Karbonader med bacon og ostKjøpe kjøpekarbonader klarer jeg ikke å spise, men hjemmelagde er noe helt annet.

1 pakke karbonadedeig (400g)

4 sleiser med bacon

Ca. 2 ss med parmesanost (bruk så mye eller lite du ønsker)

½ kinahvitløk eller 1-2 fedd hvitløk

½ løk

1 egg

1 ts grønnsaksbuljong (ikke all buljong er glutenfri, så sjekk dette før du bruker buljongen om du er gluten allergiker)

Salt

Pepper

Rens løken og findel den, rasp osten og ha det i kjøttdeig/karbonadedeigen, ha så i egg, buljong og salt og pepper. Bland alt godt sammen. Jeg brukte en foodprosecor, og hadde løk og bacon og ost i så slapp jeg hakkingen og til slutt resten av ingrediensene. Det er lurt å ikke la Kjøtt/karbonadedeigen få gå for hardt og lenge i maskinen. Jeg lager meg alltid en liten prøvekake som jeg steiker slik at jeg kan justere smaken om den trenger mer salt osv.


Jeg har noen former som jeg bruker til å forme kakene i, men det er ikke nødvendig. det er jo gøy at at man kan se at maten er hjemmelaget.

Form kakene og ha de på en varm panne og la de bli brun på begge sider. Skru så temperaturen ned på helt svak varme, og snu de med jevne mellomrom til de er gjennomsteikt. Et lite tips er å kjenne om Karbonaden gir etter på midten, da må den få steike litt til. Dette er en teknikk, men det man gjør ofte gir erfaring J

Jeg hadde steikte søtpoteter, salat og hjemmelagd tzatzik  (oppskrift trykk HERtil, gjett om jeg koste meg ;-)Taco med Theodor

I dag var jeg heldig å få låne Theodor etter SFO. Egentlig hadde jeg tenkt å lage Tandori Maasala, men siden han ville ha taco( klikk her) ble det slik. Hjemmelaget tacokrydder klikk her.


Theodor er skikkelig flink å spise, han liker det aller meste. Jeg hører aldri han klager at han ikke vil spise grønnsaker eller grove produkter, her må noen ha gjort et fantastisk godt forarbeid  ;-)


Siden vi var på butikken å handlet så kan jeg gi etter for presse som foreldrene stort sett ikke kan. Så det ble Bamsedrikke(som mammaen til Theodor seier bare inneholder sukker og vann, og det er dessverre tilfelle). og en skolebolle til dessert. Det er utrolig deilig å ikke være foreldre å kunne si ja ;-) 

Jeg som ikke kan spise gluten, og for tiden forsøker å krympe litt spiste en halv avokado til i stede for lefse eller tacoskjell 

Fylt kjøttrull

Denne kjøttrullen er det lenge siden jeg.Det er bare til å bruke akkurat de grønnsakene du måtte ønske å bruke i.


 

Til ca. 2 personer.

1 pakke kjøttdeig eller karbonadedeig (jeg kjøpte kjøttdeig uten tilsatt vann og salt, men de kan nå si hva de vil, men de må ha tilsatt nitritt som er at saltstoff. For kjøttdeigen var ilende rød, og det er ikke kjøttdeig som ikke er tilsatt nitritt.)

1/2 løk

1 egg

1 ts spisskummen 

1 ts koriander

Litt pepper ca. 1 knivspiss

2 ts salt (vær obs jeg er fæl til å salte)

Rens og findel løken og alt i en skål og bland godt sammen. jeg bruker alltid å steike en liten prøvebit for å se om den er passe salt og krydret. 

Blomkål

Aubergine 

sukkererter 

Grønnsakene vaskes, renses og hakkes i forholdsvis små biter.Det er en fordel å ha grønnsakene litt på pannen slik at de ikke er uferdig når rullen er ferdig. 


 

Bruk et bakepair eller matpapir å ha olje på, legg kjøttdeigen på papiret og klem den utover. Legg grønnsakene opp på kjøttdeigen og rull den sammen. Legg rullen i en ildfast form med litt smør eller olje i, ha den i forvarmet ovn til 200 grader. La den stå i omtrent 30 minutter. Jeg hadde bare litt tomater i formen, siden jeg elsker varme tomater. 


 

Jeg brukte bare kraften fra kjøttrullen, men du må gjerne lage saus til. 

 

Moussaka med masse grønnsaker
 

Saus:

2 bokser knuste tomater (Bruk gjerne økologiske produkter)

Litt vann som man skyller ut av boksene

1 løk

1 kinahvitløk

1 godt stykke med sellerirot

Kokosfett eller smør til steiking

------ de grønnsakene som er under streken behøver du ikke ha i, men jeg hadde en del biter av grønnsaker som jeg gjerne ville bruke opp. Dessuten gir de veldig god smak og moussakaen blir veldig mye mer næringsrikt med alle grønnsakene J. Bruk de grønnsakene du har, det skal veldig mye til for at det blir feil.

Et lite stykke ingefær

1 stykke persillerot

Et lite stykke fennikel

Buljong

Salt

Pepper

2,5 dl fløte/melk/havremelk

Hvit ost (jeg kjøpte en godt lys geitost)

???

Ca.900 g kjøttdeig (jeg er så heldig å ha elgkjøttdeig)

2-3 Aubergine 

Krydder på kjøttdeigen: Her kan man bruke det kryddere man har og liker, for å gjøre det enkelt for eksempel Provencekrydder.

Jeg brukte:

 Ca. 2 ts oregano

 1 ts koriander

1 ts chilipulver

1 ts basilikum

Litt gurkemeie

Jeg hadde alle krydrende på mens jeg steikte kjøttdeigen, dette  er en vane jeg har, men sannsynligvis blir det samme smaken om du har de rett i sausen J

Rens og del grønnsakene i biter og ha de i en panne med smør og la det få surre godt sammen, hel så på knuste tomater, vann og buljong. La alt få koke sammen til grønnsakene er god og møre, bruk stavmikser for å knuse grønnsakene. Ha i fløte, ost og smak til med pepper og salt.

1 aubergine (jeg hadde litt lite aubergine, derfor supplerte jeg med poteter)

Ca. 6 små poteter (man kan også velge å kun bruke poteter om man ønsker det, potetene gir litt stivelse slik at sausen blir tykkere når potetene er ferdig)

Auberginen skjæres i tynne skiver (om du orker så strør du på salt og lar de ligge litt, i dag gjorde jeg det men det funker helt fint uten å gjøre det). Steik auberginen på pannen. Potetene skrelles og skjæres opp i tynne skiver (skal de ligge litt før du bruker de så ha potetskivene i vann så de ikke blir brune.

Steikt kjøttdeigen og ha på krydder, ha kjøttdeigen i sausen.

Ha saus og aubergine/potet lagvis i en ildfast form. Ha gjerne ost på toppen når moussakaen nærmer seg ferdig, da slipper du brent ost.

Moussakaen trenger å stå 45-60 minutter i ovnen på nederste rille med ovnen på rundt 200 grader.

 

Ha gjerne salat til J

Karbonader av lam med hjemmelaget pesto
 

1 pakke kjøttdeig av lam (400 g)

1 hvitløk

3 vårløk

½ rød chili

½ ss potetmel (kan sløyfes)

2 egg

½ ts cumin

1 ts salt

Litt estragon (jeg hadde en fersk plante, men den kan godt sløyfes)

Pepper

 

Fin hakk løk og chili og ha det sammen med kjøttdeigen i en skål. Ha resten av ingrediensene i, og bland godt sammen. Ha smør på en steikepanne og la den bli god og varm før man tar på formede karbonader. Når de er blitt brun på begge sider skrur man ned varmen, snu de med jevne mellomrom til de er gjennomsteikt.

 

Oppskrift på pesto finner du her

 

Oppskrift på båtpoteter finner du her 

Potet tog til bursdagsbarnet Theodor

I dag er lov å leke seg med maten  Emoji

 

 

 

Jeg er så heldig å få være venner og reservebestemor til to nydelige barn Theodor og Mia, dette fyller virkelig energikoppen.

Theodor har hatt bursdag og først var jeg på besøk hos de og der fikk jeg servert deilig oppskåret frukt og skumboller. Det artige var at de hadde tatt kakelys i frukten, veldig artig og kreativt synes da jeg.

I dag lørdag var jeg heldig å få ha de på besøk, og da benyttet jeg anledningen til å få leke meg litt og laget potet tog med kjøttsaus.

Det var enkelt å lage og det ble ikke så verst. Ideen fikk jeg fra frukt.no og jeg har tenkt på å forøke meg på tog potet. Det beste med dette til en bursdag er at man slipper å tenke på om det inneholder gluten eller melk (om man ikke har ost på toppen, HURRA

På frukt.no brukt de bakepoteter og delt potetene i to, jeg hadde bare små poteter derfor skar jeg av toppen og grov ut litt av poteten. Og jeg kokte potetene i stedet for å bake de, siden det tar lengre tid. Dette gjør du som du ønsker selv, men med å bruke små poteter ble det passe porsjon til små barnemager.  

Ønsker man å bruke bakepoteter vasker og tørker man store poteter og pakker de i folie. Potetene må stå i ovnen på 220 grader i rundt 1 ½ time alt etter hvor store potetene er. Når poteten er ferdig deles de i to på langs.

Kjøttsaus:

1 pakke kjøttdeig (jeg brukte kjøttdeig av får)

1 boks hakkede hermetiske tomater eller 3 ss tomatpure

 1kinahvitløk eller 2 fedd

1 løk

1 buljongterning

Salt

Pepper

Chilipepper

Cumin/spisskummen

Oregano

Eventuelt litt sukker om du bruker syrlige tomater

Ca. 1 ½ dl vann

Rens løken og surr på pannen samen med kjøttdeigen, ha på tomatene, vann og buljong. Smak til med salt og krydder og la det få koke litt.

 

Når potetene er ferdig kokt/bakt og delt setts de på et bakebrett eller et fat som tåler varme. Ta ut en del av innmaten i poteten slik at det blir plass til kjøttsaus.

Skjær opp squash til hjul og paprika i tynne staver som skal være drivarmene på toget, fest med tannstikker eller lignede.

Fest cherrytomater med tannstikkere mellom potetbåtene.

Fyll så potetene med kjøttsaus og eventuelt ost på toppen, og sett hele brette i ovnen i rundt 5 minutter slik at grønnsakene får litt varme og ostet smelter.

Førerhuset brukte jeg en potet som var delt i to, og den ene delen delt i to igjen.

Mia sitter fint og tålmodig å venter.


Nam nam


Mia står slik at hun vokser å bli like stor som sin storebror Emoji


 

Her er fruktfatet med kakelys, herlig! 


Lyset må blåses ut, Mia står å venter på å kunne spise av herligheten.


Hjorte burger med tyttebær
Nå er det på tide å tømme frysen, slik at man overlever til mai da alle regningene forhåpentligvis er betalt. Men hvem kan klage når man finner en bortgjemt pakke med hjortekjøttdeig i fryseren.

De fleste har vel ikkekjøttdeig  av hjortei liggende, men bruker du disse ingrediensene vil man kunne få den gode smaken av natur.

500 g kjøttdeig som du har (hjortekjøttdeig)

1 ss tyttebærsyltetøy

1 egg

1 kinahvitløk

10 knuste einebær (kjøpes i vanlige butikker)

1 ss cumin (spisskummen, kjøpes i vanlige butikker)

1 ts timian

1 buljong

2 ss salt

½ pepper

½ ss potetmel men kan godt sløyfes det gjorde jeg, men burgerne blir litt løse uten potetmel.

Ha kjøttdeigen i en bolle, knus einebærene, rens og press hvitløken, og ha alt i kjøttdeigen. Ha i resten av ingrediensene og bland alt godt sammen, la det stå noen minutter å hvile. 

Lag kaker og steik de på en god og varm panne, snu kakene av og til.

 

Jeg brukte rundstykke (glutenfrie for min del), hadde rømme på bunnen og toppen, isbergsalat, cherrytomater og litt steikt champignon. En god skje tyttebær hører med, og jeg var  heldig å få et glass med nydelig tyttebærsyltetøy uten tilsetningstoffer til jul. Det som er morsomt er at tyttebær overhode ikke trenger å tilsettes noen som helst tilsetningstoffer. Tyttebær er  nemlig full av benzosyre som naturlig konserverer syltetøyet, men likevel putter produsentene syltetøyet fullt av tull og unødvendige tilsetningstoffer.


Fantastisk godt syltetøy !!

Variant av kjøttkaker på topp


 

 

I går laget jeg kjøttkaker på topp med saus, og brukte små rester av grønnsaker jeg hadde liggende i kjøleskapet.For å se om jeg kunne lage saus rett i formen ,blandet   jeg maizena, vann og sukkerkulør som jeg helte i formen på slutten av steiketiden. Det funket veldig bra. En endring til jeg gjorde  var at jeg  ikke hadde potetene i den ildfaste formen,men kokte de utenom siden jeg var så sulten at jeg ikke orket vente i en time på mat skulle bli ferdig.

Poteter  bruker kortere tid på å bli ferdig når man koker de, enn i ovnen selv om de er oppskåret.

Det er i grunnen det samme hvilke grønnsaker man bruker, bare man liker de, og jeg hadde masse små rester jeg måtte få brukt opp.

Til 2 personer brukte jeg:

2 gulerøtter

3 sjarlottløk

1 stykke selleri

1 stykke gul squash

1 stykke grønn squash

En liten bunt brokkoli

1 klatt eller to med smør

4 dl kokende vann

 2 buljongterninger

½ ts Pepper

Rens og del grønnsaken opp i forholdsvis små biter, og ha de i en ildfast form. Kok opp vann på vannkokeren, og blandet buljongen ut i det varme vannet  før en heller  det over grønnsakene. Oven er forhåndvarmet  til  180 grader og formen settes litt nede i ovnen slik at grønnsakene får begynne å godgjøre seg.

 

Begynn på kjøttkakene.

Til kjøttkakene:

1 pakke  (400 g)kjøttdeig/karbonadedeig

1 ½  ss potetmel

1 dl vann

1 ts salt

 ½ ts pepper

Bland deigen med alt det tørre og spe med vann til den er passe tykk. Form ikke alt for store kaker, og sett de på en tallerken. Når alle kakene er ferdig formet tar man ut den ildfaste formen ut av ovnen og legger kakene på toppen av grønnsakene.

Sett formen tilbake i steikeovnen og la de stå der i rundt 25 minutter. Da tar man ut formen og sjekk om grønnsakene er noenlunde møre.

Til å ha i den ildfaste formen slik at det blir saus:

Dette tok jeg i helt til slutt:

1 ½ ss maizena

1 dl vann

Og litt sukkerkulør

 

Bland ut maizena i vann og ha i sukkerkulør til den er passe brun. Hell blandingen over i den ildfaste formen, og rør litt rundt før formen settes inn 5 minutter til  i ovnen.

 

Da er det blitt ferdig saus på kjøttkakene og grønnsakene og maten er klar til å servere. 

Matbloggtoppen

Hjemmelagde kjøttkaker med smørdampet rødkål.

 

 

Jeg hadde kjøttkaker og saus i fryseren. Rødkålen finsnittet jeg, og hadde den deretter i en panne sammen med smør. Det er viktig å ikke ha for sterk varme slik at kålen brenner, bare surres den da smaker kålen himmelsk godt. Ha et strø med salt på rett før servering.
Matbloggtoppen

Kjøttkaker i brun saus, ertestuing og med ripsgele

 
Noen ganger lurer jeg på meg selv(mange lurer på meg hele tiden hi hi). For her kom jeg trett og sliten hjem, og hadde så lyst på kjøttkaker. Helt merkelig i grunnen siden det er langt fra min favorittmat. Jeg tenkte dette gidder eg isje, men jaggu giddet eg.

Det går egentlig ganske fort når man først begynner.

Jeg har fått en aldeles nydelig ripsgele av en på jobben, og det lille jeg hadde igjen hadde jeg til middagen. Fantastisk nydelig.

Kjøttkaker:

700 g kjøttdeig eller karbonadedeig

1 stor ss potetmel

1 /2 ss kjøttbuljong

½- 1 ts salt

 Ca. 1 ts pepper

Rundt 2 ½ dl vann (det kommer litt ant på hvilke deig man bruker, siden kvaliteten på kjøtt/karbonadedeigene variere mye,  feks. Kyllingkjøttdeig trenger man sannsynligvis ikke vann i det hele).

½ løk kan sløyfes(noe jeg gjorde i dag)

Ha alt i en bolle og elt alt godt sammen. Jeg lager alltid en "pitte"liten prøvekake for å smake om kjøttkakene er passe på smak. Form kaker med en skje som dyppes i kaldt vann. Legg kakene på en god og varm steikepanne med smør. Når kakene er brune på begge sidene skrur man ned platen og vender kakene med jevne mellomrom. Kjøttkakene bør være helt gjennomsteikt før man spiser de.

Saus til 4 personer:

4 skiver sellerirot eller 2 stenger selleri

2 gulerøtter

½ løk

1-2 buljongterninger buljong

7 dl vann

Salt og pepper

Sukkerkulør til den er passe brun.

Steikeskyet fra kjøttkakene

Rens og del grønnsakene i små biter og surr de i en gryte, og ha på vann og buljong og la det koke til alt er mørt. Bruk stavmikser og ha i sukkerkulør til sausen er passe farge, ha i steikeskyen og smak til med salt og pepper.

Ertestuing:

Vanligvis er jeg aller mest glad i helt vanlig gammeldags ertestuing, men jeg fant ikke mer i fryseren, og da ble det plan B.

1 boks hermetiserte erter

1 god klatt smør

Salt og pepper

Kok opp alt og bruk stavmikser og ertestuingen er ferdig.

 

 

Lammeburger med kantarell, salat og tzatziki

I dag hadde jeg lammeburger med kantarell, salt og tzatziki. burgernee hadde jeg i fryseren fra sist jeg laget. Ser det ikke utrolig godt ut? Vel det smakte meg helt fantastisk :-)

Oppskriften på burgerne finner du her.

I salaten hadde jeg:

 Isbergsalat 

Neper

Agurk

Cherrytomater

Og steikt kantarell

 

Oppskrift på den knallgode og enkle tzatzikien finner du her.

Jeg hadde også båtpoteter til, mendu kan gjerne ha brød til om du ønsker det.


Matbloggtoppen

 

Lammeburger med tyttebærkrem og båtpoteter

 

Et herremåltid! Naturlig glutenfri.

400 g lammekjøttdeig

1 kinahvitløk

1 egg

 2 ts spisskummen

1 ts pepper

1 ts salt

Ha kjøttdeigen i en bolle å ha i knust hvitløk, egg og krydder, bland deigen godt sammen.

Det kan være lurt å ha en kopp med vann slik at en kan dyppe skjeen i, det vil da bli lettere å arbeide med å forme kakene.

Form kakene og steik de på sterk varme på begge sider, skru deretter ned platen og lar kakene surre videre i 5-7 minutter, snu  kakene av og til.

Jeg hadde soyafløte som måtte brukes opp, og da måtte jeg se hvordan det ville fungere med tyttebærsyltetøy i sammen med hamburgeren. Det ble 

Jeg pisket soyakrem, men bruk gjerne vanlig krem, rømme, yoghurt eller lignede.

2 ss pisket fløte

2 ss tyttebærsyltetøy

Bland lett sammen og ha det opp på burgeren ved servering.

Båtpoteter er bare snadder til.

 

Jeg hadde smørdampede gulerøtter og squash til.

 

Matbloggtoppen

Wraps med guacamole og deilig krydret kjøttdeig

Av og til er jeg mer fornøyd med meg selv enn andre ganger. I dag er en av de gode dageneJ. Solen skinner, jeg sitter i hagen og spiser og ikke minst, maten smaker utrolig aldeles fortreffelig i mitt eget gode selskap.
Har du ikke reine krydder (Piffi og Fiskekrydder f.eks. er  blandingskrydder) i kjøkkenskapet ditt, så anbefaler jeg deg å investere i litt av gangen. Krydder er det som gjør den STORE forskjellen i  smaksopplevelsen.
Til ca. 4 personer
2 pakker kjøttdeig eller karbonadedeig (800g)
1 chili
1 løk
1 kinahvitløk
1 ts paprikapulver
1 ts koriander
½ ts spisskummen (cumin)
1 ts basilikum
1 ts timian
1 ts gurkemeie
Oregano. Jeg brukte 1 potte fersk oregano, det tilsvarer rundt 1 ts tørket.
Pepper
Salt etter smak
Ca. 1 dl vann
I dag hadde jeg pose med kjøpt, ferdigblandet salat til, og i tillegg hadde jeg cherrytomater og hjemmedyrket squash som jeg fikk av min eldste datter.
Rens og del chili, løk og hvitløk og surr det på pannen, så har man på kjøttdeigen og bruner den sammen med resten. Ha på krydderet og la det få bli med på steikingen. Når kjøttdeigen er ferdig brunet, har man på vann, og lar det hele koke i 5-10 minutter. Smak til om du synes den er passe krydret etter din smak.
Varm lefsene og smør godt på med guacamole og salat før man har på kjøttdeigen.  For orden skyld, wrapslefser inneholder gluten, men det finnes heldigvis glutenfrie å få kjøpt i mange butikker.Jeg ble litt ivrig, så det ble så mye fyll at jeg bare måtte brette lefsen og ikke rulle den sammen.

Matbloggtoppen

Karbonader med koriander og båtpoteter
2 pakker kjøttdeig eller karbonadedeig (400g)

2 potter finhakket fersk koriander

2 egg

Ca.2 ts salt

Ca 1 ts pepper

Eventuelt en ½ ss potetmel

Finhakk korianderen og ha den i deigen sammen med salt, pepper og egg, bland alt godt sammen(jeg hadde ikke i potetmel, men det vil nok variere litt på kvaliteten på deigen man bruker). Sett pannen på platen med smør på og vent med å legge kakene på til den er god og varm(smøre begynner å bli brunt). Form kakene og ha de på pannen, snu de underveis. Skru ned varmen og la de bli gjenomsteikt.

Båtpoteter:

Vask og tørk potetene og del de i båter og legg de i en ildfast form.

Ha på olje, pepper og salt. Sett de øverst i steikovnen på rundt 220 grader og gjerne med grillelemente på. Men da gjelder det å passe på å vende de innimellom slik at de ikke blir brent.

Råkost:

Isbergsalat

Raspet gulerot

Tomat

Koriander

Vårløk

 

Jeg hadde aioli  til. Denne oppskriften anbefales!

 


Matbloggtoppen

Hakkebiff av hjort med selleri pomfri og Bearnaisesaus
 

Når jeg først lager så god mat som hakkebiff av hjort, er det nesten umulig å ikke ha det minst to dager på rad.

Men det kan være greit å variere tilbehøret.

Hakkebiff oppskrift 

Selleri pomfri oppskrift 

Bearnaisesaus oppskrift 

Matbloggtoppen

«Hamburger» fylt med spinat


Jeg flatpakker nesten alltid kjøttdeigen når jeg kjøper og fryser ned. Dette er for at da tar kjøttdeig/karbonadedeigen mye mindre plass i fryseren, den tiner fort og jeg kan bryte av et stykke av om jeg ønsker det.

Til en person:

250 g flatklemt kjøttdeig/karbonadedeig

En håndfull med fersk spinat

Salt og pepper

Ha salt og pepper på den flate kjøttdeigen. Vask og ta stilkene av spinaten og legg de også på kjøttdeigen.Brett kjøttdeigen sammen til den er en hamburger lignede sak, og legg den på en god og varm steikepanne. Snu hamburgeren med jevne mellomrom til den er helt gjennomsteikt. 

Ha et strø med salt og pepper på den under steikingen også.

Jeg serverte den med salat, tomat, glutenfritt rundstykke (bruk det du har for eksempel en skiver) og en koriander dressing.

Matbloggtoppen

Grillet tandori kjøttpølser


Grillsesongen har vart i mange uker i Bergen allerede, siden det har vært så flott sol. Og et særtrekk med Bergensere og gjerne de fleste fra Vestlandet, er at om solen titter frem, slipper vi alt vi holder på og løper ut i solen. Det er vel i grunnen ikke så veldig rart, siden alle som har bodd i Bergen vet at det kan være den dagen det var sommer i Bergen i år! 

2 personer:

400 g kjøttdeig/karbonadedeig

1 ss potetmel

4 ts tandorikrydder (jeg har kjøpt det i en innvandrerbutikk, og dette inneholder ikke salt i motsetning til for eksempel Toro sitt Tandorikrydder)

½ ts pepper

1 ts buljongpulver (buljong kan inneholde gluten)

1 ts salt

Ca. 3 ss vann

Ønsker man løk og hvitløk i er det bare å hakke å ha i deigen.

Ha kjøttdeigen i en skål og ha i alt krydder, mel og vann, og bland deigen godt sammen. Form deigen til tykke pølser, og stikk i en grillpinne. Ha pølsene på grillen og snu de ofte. Flytt de bort fra varmen innimellom slik at de ikke blir brent. Disse egner seg godt å lage masse av og fryse ned. Dette vil være et bedre og sunnere alternativ til for eksempel pølser.

I dag valgte jeg å lage en mos av poteter og sellerirot til. Nå er gressløken i hagen helt nydelig, derfor hadde jeg masse finklipt gressløk i mosen.

Jeg valgte å bare grillet squash til i dag.

Matbloggtoppen

Ris fort gjort

Ris fort gjort

Risotto kan lages på mange forskjellige måter, akkurat som andre retter.

Det er sikkert noen som er uenig i at dette har noe som helst med risotto å gjøre. Men det vi kan være enig om er at retten inneholder ris, og sikker en eller annen form for otto som da = risotto ;-)

Vel slutt på tullet mitt. Er det noen av ingrediensene du ikke har eller ikke liker, så kutt de ut. Vil du ha mer smak så ha på mer krydder.

2-3 personer:

400 g kjøttdeig

1 løk

1 halv kinahvitløk

Litt ingefær

½ chili

4-5 deilige søte små tomater

Ca. 2 porsjoner kokt ris med buljong og salt.

Rens og findel alle grønnsakene og steik på pannen, ha på kjøttdeigen og la den bli brun.

Ha i delte tomater og den kokte risen og eventuelt litt vann, smak til med salt og pepper. 

Matbloggtoppen

Cannelloni eller fylte lasagneplater


Jeg var på nett for å leite etter inspirasjon og kom over Cannelloni på matprat. Jeg har endret på oppskriften siden jeg ikke hadde alt som stod i den opskriften, og for jeg ikke spiser svinekjøtt eller rødløk. Men det jeg vil gjøre neste gang er å ha noe væske av et eller annet slag i, for det ble litt tørt, men veldig god smak. Med rødvin til så gjorde det virkelig susen ;-).

Ca. 4 personer

400 g kjøttdeig

8 lasagneplater

1 løk

1 kinahvitløk

1 persillerot

½ paprika

Litt blomkål

Parmesan

1 ts koriander

1 ts timian

1 ts basilikum

1 ts oregano

Salt

Pepper

Jeg bruker glutenfrie lasagneplater og de er litt mindre en vanlige, de er også litt mindre håndterlige som de meste av glutenfrie produkter er. De skulle egentlig ha blitt rullet i lengden og ikke i bredden, men da fikk jeg så lite fyll i.

Kok platene tilde er nesten bløte, legg de på plastfolie som er smurt inn med olje når de er ferdig kokt.

Rens og del løk og grønnsakene. Steik kjøttdeigen og ha i løken og grønnsakene og surr de sammen med kjøttdeigen en stund. Ha på krydder og salt og smak til.

Ha blandingen på lasagneplater(ønsker du parmesan i rullene så må man gjerne det), og rull de sammen, og ha de i en ildfast form. Ha raspet parmesan på, å ha de i rundt 10 minutter i ovnen på 210 grader.

Server gjerne med salat.Matbloggtoppen

Godt krydrede kjøttboller med søtpotetmos


600 g (1 ½ pk)kjøttdeig

2 ss potetmel

2 fedd finhakket hvitløk

2 Sjalottløk

 Ca. 1 cm ingefær

3 ss Provencekrydder (fås kjøpt i de aller fleste butikker)

1 ts pepper

Ca. 1 ts salt

1 ts koriander

1 ½ dl vann

Rens og finhakk løken og rasp ingefær å ha det sammen med kjøttdeigen. Ha også i potetmel og krydderne, og bland alt godt sammen og spe med vann.

Form bollene i passe store boller og ha de på steikepannen eller i steikeovnen.

Det er sært viktig at all mat med kjøttdeig blir godt gjennomvarmet.

Søtpotetmos

Rens og del søtpotet og kok til de er mør, sil av vannet å ha i smør. Mos med stavmikser eller en «stauke» og smak til med salt og pepper.

Jeg hadde asparges til.Matbloggtoppen

 

#tapas  #Glutenfri #melkefri  #middag #oppskrift

Kjøttdeig med bønner og curry

2 pakker kjøtt- eller karbonadedeig

1 chili

2 fedd hvitløk

1 løk

½ blomkål (bruk gjerne andre grønnsaker du har og liker)

1 paprika

½ squash

2 beger salat og grytebønner (eller de bønnene du har)

1stor boks kokosmelk + litt vann man skyller ut av boksen med

1-2 ts curry paste (alt etter hvor sterk mat man liker)

Salt

Rens løk og chili og finhakk de før det steikes på pannen sammen med kjøttdeigen. Rens og del de øvrige grønnsakene (squash er lurt å ha i mot slutten av steiketiden) å ha også de på pannen. Når de har fått surret litt har man på kokosmelk og bønnene og la de få småkoke noen minutter. Smak til med salt.


#bønner #curry #glutenfri #oppskrift #melkefri #kokosmelk
 

Matbloggtoppen

Gryte med kjøttdeig, rødkål og kikerter

 

Rødkål har en nydelig farge og er derfor flott å ha i maten. I disse juletider kan det jo være at man kjøper rødkål og sitter igjen med en rest, så her har du et eksempel på hvordan den kan brukes.

Til 4 personer

1 pakke kjøttdeig (400g siden kikertene er svært mye mat i, men ønsker du mer kjøttdeig så kjør på)

2 bokser kikerter (jeg hadde ferdig bløtt og kokte kikerter i fryseren som jeg brukte)

1-1/2 bokser tomater (400g)

1 boks kokosmelk (400 ml)

1 chili

1 stor løk

1 kinahvitløk eller to fedd hvitløk

1 stykke ingefær ca. 1 cm.(ingefær varierer veldig i størrelse, derfor er det ikke lett å si nøyaktig mål. Så her kan man ta i mye om man liker den smaken).

2 terninger kjøttbuljong

1 ts paprikapulver

Salt og pepper

Rens og del løk, chili og ingefær og ha alt på en varm panne sammen med kjøttdeigen og steik alt. Når kjøttdeigen er ferdig steikt har man på tomatene, kokosmelken, finsnittet kål og kikertene (om det er vann på kikertene så tøm det av før du har de i gryten). Ha også i buljongen det kan være lurt og smuldret den litt opp før den has i gryten.

Smak til med paprikapulver, salt og pepper. Når kålen er kokt er maten ferdig.

Denne gangen forsøkte jeg å ta bilde med nettbrette siden kamerate streiker, men jeg har vist ikke fått teken på det enda. #kikkerter #rødkål #kokosmelk #glutenfri #melkefri 

 

Matbloggtoppen

Kjøttdeig og pasta


4 personer

800 g kjøttdeig

1 stor løk

1 kinahvitløk

2 bokser knuste tomater og litt vann

2-3 ts hjemmelaget tacokrydder (Chilipulver, oregano, spiskum, paprikapulver, hitløk, pepper)

Salt og pepper

Pasta

Sett på pastaen etter pakkens anvisning.

Rens og findel løken, og steik den sammen med kjøttdeigen på steikepannen. Ha på tomatene, ta litt vann i boksen og ha også dette på den steikte kjøttdeigen. Ha på krydder og salt og la det få koke sammen noen minutter.

 Er retten for tørr, så ha på litt mer vann og gi den et lite oppkok til.

Et grufullt bilde, men jeg måtte ta det med mobilen for kameraet streiket   

Matbloggtoppen

Gratinert søtpotet og kjøttdeig
Til 2 personer:

1 pakke kjøttdeig/karbonadedeig 400g

1 stor løk

½ rød chili

½ grønn chili

Blomkål (bytt gjerne med andre grønnsaker)

Brokkoli

Salt

Pepper

Koriander

Mos av søtpoteter

2 søtpoteter ca. 200 gram (kan for eksempel byttes ut med bare poteter eller poteter og selleri)

Smør

Salt og pepper

Parmesan eller annen ost om man ønsker det, men det er overhode ikke nødvendig å ha på.

Rens løk og chili og findel den, surr den på steikepannen til de er myk. Ha på kjøttdeigen og la den blir brun. Rens og del blomkål og brokkoli i små biter å ha de sammen med kjøttdeigen, og la alt få kose seg på pannen i noen minutter. Smak til med salt, pepper og koriander etter smak og behag.

Ha det i en ildfast form. 

Mos:

Rens søtpotetene og del de gjerne i små biter alt etter hvor fort man ønsker at de skal bli ferdig kokt. Når potetene er kokt heller man av vannet, har i smør og bruker stavmikser eller en stauke å mose potetene med. Smak til med salt og pepper.

Ha mosen opp på kjøttdeigen og om man ønsker å bruke ost på tar man den på før man setter formen i ovnen.

La formen stå i rundt 10 minutter oppe i ovnen på 200 grader. 

 

 

 

 

Løvbiff med selleristappe og erter
I dag hadde jeg tenkt å ha kokt skinke til selleristappe, men så hadde jeg ikke skinke! Det er da jeg er glad for at jeg fryser kjøttdeig ned flatpakket og gjerne i porsjoner. Da var det bare å gå i fryseren å hente en porsjon kjøttdeig og ha den rett på pannen.  Det er reint uten tilsetningsstoffer, enkelt og godt.

Flat banket kjøttdeig ca. 150 g pr. person med salt og pepper, rett på steikepannen. Steikes til den er godt gjennomsteikt. 

Selleristappe er utrolig godt og sunt, og selv om det er en grønnsak som vokser under jorden har den en lav GI (den påvirker blodsukkeret i liten grad, noe som er veldig bra for mennesker med Diabetes og ellers andre som ikke tåler så godt karbohydrater eller bare ønsker å unngå de).

Selleri koster en del mer enn poteter, så man kan for eksempel bytte ut halvparten av sellerien med poteter eller blomkål.

Ca. 250 g selleri (poteter/blomkål) pr person

En smørklatt

Salt og pepper

Ta skallet av sellerien og vask den godt, del den gjerne i biter og kok den(den blir fortere kokt enn poteter).

Slå av vannet, det tar jeg vare på til en gang jeg skal ha saus eller suppe.

Ha i smør, salt og pepper og mos det hele med en stavmikser eller en stauke.

Jeg hadde rett og slett grønne erter til, og en liten kvist med oregano til pynt for det er godt for øye.

Kjøttdeig og spaghetti med masse grønnsaker?


(jeg har mistet stavekontrollen, så i dag er rettskrivingen på topp;-) 

Hvor er grønnsakene da?

Jeg opplever hele tiden at foreldre sliter med å få sine små håpefulle til å like grønnsaker. Det er jo ikke bra siden grønnsaker inneholder svært mange vitaminer, mineraler og fiber som vi alle trenger.
Derfor har jeg denne gangen laget en tomatsaus med masse grønnsaker som er most i sausen, og da er grønnsakene i maten uten at man ser de eller kan ta de bort. Men jeg vil anbefale å la barna være med å lage maten, de kan feks. dele grønnsaker. Jeg har vel sjeldent sett et barn eller voksen for den del som ikke da putter en bit av grønnsakene i munnen? Barna erfarer da at maten er god selv med grønnsaker i, og de lærer å lage mat, og ikke for å glemme hvor kjekt det er å lage mat sammen.

Hvorfor liker ikke barn det ene og det andre?

Den gangen det ikke fantes butikker man kunne gå å handle i men man måtte sanke maten selv, kunne man dø om man var så dum å spise feks. en giftig sopp. Dette ligger fortsatt nedarvet i de aller fleste mennesker, og lar vi barna våres slippe å smake på maten vil de mest sannsynlig forbli kresne.
Men jeg mener ikke at man skal tvinge noen til å spise noe man overhode ikke liker, men man kan smake en liten bit. Sannsynligheten er stor for at de da vil begynne å like mat som de ikke har spist før. Dette dreier seg selvsagt også om vaner og uvaner og hvilke grenser og rammer vi foreldre setter for våres barn.

400 g kjøtt- eller karbonadedeig

Saus:
4 ss tomatpuré
ca. 3 1/2- 4 1/2 dl vann gjerne mer også alt etter hvor tykk sausen blir
1 fedd hvitløk
1/2-1 løk
2 buljongterninger
salt
pepper bruk gjerne oregano, koriander eller andre krydder i tillegg.
Grønnsaker jeg hadde i var, men bruk de du måtte ønske.
Gulerot
Brokkoli
Blomkål
Selleristang

Bland alt sammen og gi det et oppkok. Rens og del grønnsakene opp i forholdsvis små biter og la de koke med. Når grønnsakene er noen lunde møre, bruker man en stavmikser og lar den gå til sausen blir jevn
Steik kjøttdeigen og ha den sammen med sausen, og kok pasta etter anvisning på pakken.

Jeg blogger igjen, HURRA!

Kjøttrull med pesto

½ kg kjøttdeig eller karbonadedeig

1 ts salt

½ ts pepper

Bland salt og pepper godt inn i deigen. Flat deigen ut (som når du lager skillingsboller)

Pesto enten hjemmelaget eller ferdig kjøpt smøres på deigen.

1bunt vårløk, men bruk gjerne annen løk (men vårløk gir fin farge)

½- 1 chili

Ca.1/2 squash eller andre grønnsaker du ønsker å bruke.

Findel grønnsakene og gi de en omgang på steikepannen, og ha også disse på kjøttdeigen.

Litt parmesan (kan sløyfes)på til slutt.

Rull hele herligheten sammen og ha den i en ildfast form i steikeovnen i ca. 25 minutter på 200 grader.

Server med de grønnsakene og tilbehør du ønsker å ha til.

Jeg hadde spagetti, brokkoli og brekkbønner. 

Spicy chicken meatballsDet er litt rart hvor mye som er på engelsk her i landet, det ville ikke forundre meg dersom vi også snakker engelsk om 100 år. Kyllingkjøttdeig smaker lite og er gjerne litt løs i konsistensen, derfor er det svært lite væske i disse bollene.400 g kyllingkjøttdeig men bruk gjerne en annen type om du ønsker det.

1 barneskje chilipaste

1 ss soyasaus (jeg brukte glutenfri)

½ ts pepper

½ ss pulverbuljong (jeg har en grønnsaksbuljong som jeg har kjøpt på helsekosten)

2 ss potetmel

Bland rett og slett alt godt sammen og kok opp vann eller kraft. Kok deretter en prøvekjøttbolle for å se om den er passe i smaken for deg. Er det passe krydret koker man resten av bollene i ca. 10 minutter. De må være gjennomkokte.


Jeg laget en saus av kraften jeg kokte bollene i, samen med havrefløte (jeg forsøker å holde meg helt borte fra melkeprodukter en periode for å se om allergien min vil bli bedre).

Ca. 2 dl kraft fra kyllingbollene

1 ts chilipast

½ ts salt

1 ss soyasaus

Jeg hadde alt i pannen og ga det et oppkok. Jeg wokket grønnsaker, og kokte pasta som jeg blandet sammen med kjøttbollene. Til slutt strødde jeg litt koriander over.

 
Kjøttdeig i restesaus

 

Som vanlig liker jeg å bruke opp restene som er igjen og da var det en super idé å ha steikt kjøttdeig i sausen med rødvin i. Litt råsteikte poteter også igjen og de varmet jeg litt på pannen og grønnsakene hadde i sausen. Og dette ble en herlig gryterett på bare noen minutter.

Jeg steikte kjøttdeigen og hadde den i restene av saus med rødvin.  Hadde i ferdig varmebehandlede grønnsaker og varmet de råsteikte potene. Hadde jeg ikke hatt mer poteter kunne jeg for eksempel kokt litt ris til.http://morsmiddag.blogg.no/1363545501_kylling_rsteikte_pote.html

 

Saus med rødvin

 

1 løk

100 g tomater

2 ½ dl fløte

Ca. 2 dl rødvin

Steikesjy som man får etter å ha steikt kyllingen

Salt

Pepper

Ønsker man en fyldigere saus, kan man tilsette litt maizena, men det følte jeg ikke var nødvendig.

Rens løken og del tomatene i biter. Ha løken først på pannen så den blir blank, før man tar på tomatene og lar også disse få litt varme. Ha på fløte og rødvin og la alt få koke sammen, gjerne med litt salt og pepper. Når sausen har fått småputret i rundt 15 minutter, bruker man stavmikser for å jevne sausen (har man ikke stavmikser, kan man la det være som den er, da blir det biter av løk og tomat i).

Så ble kyllingen steikt. jeg hadde den i sausen og kokte ut pannen med litt vann og hadde også dette i sausen.

 

Råsteikte poteter

Regn litt rikelig med poteter, for dette er momsemat J

2-4 poteter pr. person, litt avhengig av hvor store potetene er

Olje

Chili

Hvitløk

Salt.

Pepper

Og så hadde jeg litt allkrydder på til slutt, siden jeg ikke syntes det var nok smak på de ferdigsteikte potetene.

 

 

Kålruletter
Jammen er det lenge siden jeg laget denne retten sist, men den var faktisk både enkelt å lage og veldig god. Det eneste jeg gjerne syntes var et minus, var den bleike sausen, den burde det vært mer farge på, men nå laget jeg den ganske så tradisjonelt.

Kålruletter er naturlig glutenfrie siden de kun inneholder potetmel som er laget av stivelsen i poteter.

For å lage kålruletter til 4-6 personer:

800 g kjøtt- eller karbonadedeig

Muskat, om man ønsker å bruke det, men det er ikke nødvendig

1 kålhode

Bomullshyssing

 Slik går du frem:

Kok opp vann, gjerne tilsatt litt buljong, det gir en god smak. Rens kålen for blader som ikke er fine. Skjær av en del av stilken på kålen, da blir det lettere å få av bladene.  Ta av litt rikelig med kålblader og ha disse i det kokende vannet. Bladene trenger rundt 5 minutter i vannet før man tar de ut og setter de til avkjøling.

 

Bland kjøttdeigen godt sammen med mel, vann og krydder.

 

Ta et kålblad eller to og legg en kjøttkakestor kjøttdeigklump i kålen. Man kan bruke flere blader også, om man trenger det, eller ønsker mer kål på.

Bruk bomullshyssing og lag en løkke på den og tre denne på ene enden av rullen, lag så en ny løkke osv. Ta gjerne tau rundt andre veien også slik at man er helt sikker på at kålbladet holder seg på plass.

Poenget med tauet er at kjøttdeigen skal holde seg inne i kålen, derfor betyr det lite hvordan man surrer tauet rundt. 

              

Bruk samme vannet som man kokte kålen i og ha rullene i vannet og la de få trekke i 20 minutter, eller til de er helt gjennomkokte.

Jeg hadde både poteter og gulerøtter i samme panne for da får jeg alle smakene med, og jeg trengte ikke mange panner. Men det er klart at skal man lage til mange, kan dette bli litt upraktisk.

 


Lag saus av kraften eller litt av den.

6 dl kraft

2 dl fløte eller melk (ris- eller soyamelk, om man ikke tåler melkeprodukt)

2 ss maizena

Salt

Pepper

Ta pannen av platen og ha fløte i, deretter maizena og rør godt (man kan også røre melet ut i fløte og tømme jevningen i, om det føles enklere). Kok det hele opp og smak til med salt og pepper.

               
Ta hyssingen av før servering.

Noen pleier å brune kålrulettene litt

 


Ovnsbakt aubergine med kjøttsaus

 

Hvorfor ikke forsøke noe nytt, aubergine er en utrolig god, kalorifattig og anvendelig grønnsak.

Til 4 personer

2 store auberginer (er man storspiser, kan man gjerne ta flere auberginer)

600g kjøttdeig

1-2 røde chili, alt etter hvor sterk man ønsker maten

Ca. 2 cm med fersk ingefær

1 purreløk

2 bokser hakkede tomater

Eventuelt ost på toppen, men den kan sløyfes (tåler man ikke melkeprodukter, kan man bruke soyaost)

Ca. 1ss eller mer etter smak med Provencekrydder

Salt og pepper

Skjær av enden der stilken har vært og del auberginene i to på langs, skjær gjerne vekk et lite stykke på undersiden av den slik at den ligger/står støtt.

                   
Nå kan man velge om man vil hule ut litt av auberginen slik at man får plass til mer fyll i den, gjør man det tar man det man skjærer bort i kjøttsausen.

               
Steik den på begge sider, enten på steikepannen eller i steikeovnen, slik at den får forvarmet seg litt før man tar fyllet på.

Rens og del ingefær, chili og løk og steik dette litt før man har på kjøttdeigen og steiker dette sammen til kjøttdeigen er brun og delt. Ha på hakkede tomater, krydder og salt og la det få koke sammen i minst 5 minutter slik at smakene får utviklet seg sammen, ha på mer vann om nødvendig.

Ha de delte auberginene i en ildfast form og ta fyllet opp på dem, ha eventuelt også ost på. Ha den ildfaste formen i ovnen som er forvarmet til ca. 200 grader og steik det hele i 20 minutter, eller til auberginen er løsnet fra skinnet.

 

                 


Utrolig godt og ganske stilig, ikke sant?


Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Kjøttdeig, bacon og kål i sesamolje

 

4 personer

1 pakke kjøttdeig 400-500g

2 pakker med skåret bacon

Litt smør  

4 løk

Ca. 1 kålhode, litt avhengig av størrelsen

2 pakker brekkbønner            

4 ss sesamolje

3 ts tørket basilikum

2 ts tørket oregano

2 ts tørket timian

Salt og pepper

Jeg steikte kjøttdeig, bacon og løk i skiver i smør siden det trenger ganske hard varme og det er ikke bra for sesamoljen, da denne blir ødelagt av for høy temperatur. Så hadde jeg i tynne strimler av kål så den fikk surret litt før jeg hadde i brekkbønner, sesamolje og krydder som fikk trekke sammen. Jeg smakte til slutt til med salt og pepper og serverte med villris. 
Kjøttdeig med spagetti2-3 personer

400 g (1 pakke) kjøttdeig

1 glass tomatpuré eller 1 boks knuste tomater

Ca. 1 glass vann

1 buljongterning (kan sløyfes)

1 kinahvitløk eller 2 fedd vanlig

1 løk

Bruk gjerne grønnsaker i retten, for eksempel er aubergine svært egnet og den gir ikke så mye smak at barna ikke vil ha den. Man kan også bruke gulerøtter, paprika eller hva man har, og et tips kan være å mose grønnsakene, da blir det veldig god smak, man kan ikke se grønnsakene.  

Krydderene kan variere i det uendelige, men det enkleste er gjerne provencekrydder, salt og pepper.

Men man kan godt bruke for eksempel 1 ts av timian, oregano og basilikum .

Chili setter også en ekstra spiss på sausen. Ikke vær redd for å forsøk deg frem med krydder, det blir variasjon på retten.

Vel, jeg steiker kjøttdeigen og finhakket løkhar på tomatpuré og vann (jeg har vann i glasset og rister det til alt løsner og tømmer det i pannen, da får jeg med meg alt innholdet og jeg får den mengde vann man trenger. Det kan være at man må ha litt mer vann enn et glass).

Bruker jeg flere grønnsaker, har jeg disse i så de får koke med, det samme gjelder om jeg bruker buljong. Så har jeg på krydder og lar det få koke sammen i rundt 5-6 minutter så alt er godt kokt, deretter smaker jeg om det skulle trenges mer krydder.

Server med spagetti som er kokt etter anvisning på pakken, men bruk gjerne fullkornspagetti, som er næringsrik og god.


Eller man kan gjøre som Theodor..........

Kjøttdeig med kikerter

 

4-6 personer

2 pakker kjøttdeig eller karbonadedeig

2 store løk

Ca. 1 chili

2 store løk

2 bokser knuste tomater

2 beger med ferdige kikerter

Tandoorikrydder

½ ts gurkemeie (kan sløyfes)

Salt og pepper

Rens og del løk og chili og fres på pannen sammen med kjøttdeigen. Ha i knuste tomater, kikerter og krydder. La pannen få putre i ca. 5 minutter og smak om retten er passe sterk

Elgkarbonader med brød og grønnsaker

 

Rester av god mat må nyttes og da ble det restene fra i går, da jeg hadde elgkarbonader til middag. Min bestefar brukte si at "Heller skal buk sprenges, enn god mat skal slenges", et artig utsagn og helt sikkert fordi de var nøysome folk.

1 elgkarbonade

Salat

Tomat

Brød (jeg hadde noen grove glutenfrie chiabatta)

Som tilbehør hadde jeg rester av poteter, asparges, squash og tomater som jeg steikte lett på pannen.

 

 


Oppskrift på elgkarbonader finner man under retter av kjøttdeig på bloggen min

http://morsmiddag.blogg.no/1351098525_elgkarbonader.html

Elgkarbonader

 

½ kg grovkvernet karbonadedeig av elg (eller annet viltkjøtt)

1 stykke purreløk

2 ts viltkrydder

1 ts salt

Litt pepper

Ca. 3 ss vann

1 ss potetmel (potetmel er naturlig glutenfritt)

 

Hakk løken og ha den sammen med deigen i en bolle. Tilsett krydder, vann og mel og bland det hele godt sammen. Jeg bruker å steike en prøvekake for å se om deigen er passe krydret. Steik gjerne noe store, tykke karbonadekaker, da blir de saftigere. Steik kakene på begge sider i smør eller olje til de er gjennomsteikte.

Jeg serverte kakene med poteter, blomkål, asparges, tomater og squash, og til saus hadde jeg hjemmelaget bernaisesaus.

 

«Steikje god mat»

 

Oppskrift på bernaisesaus finner man under sauser på bloggen min

http://morsmiddag.blogg.no/1321203302_bearnaisesaus.html

 
Godt krydrede karbonader

1 pakke kjøttdeig eller karbonadedeig

1/2 løk

1 dl vann

2 ss Provencekrydder (fås kjøpt i de aller fleste butikker)

Ca. 1 ts salt

Ca. 1/2 ts pepper

Ha deigen i en bolle og ha i vann, krydder og en finhakket løk (jeg liker å bruke stavmikseren til å mose løken, men dette er ikke nødvendig, det er kun en smaksak),

Bland alt godt sammen og form karbonadene til litt store, flate kaker. Jeg bruker alltid å steike en liten bit først for å se at degen er passe salt og krydret.  Steik karbonadene enten på en steikepanne eller i steikeovnen. Kjøttdeig er svært viktig å få gjennomsteikt, for den kan inneholde farlige bakterier (men disse uskadeliggjøres ved gjennomsteiking). Brun de på god varme på begge sider og la de så få ligge og kose med noen vendinger i ny og ne.

Knallgode, smakfulle karbonader.

 

Kjøttpudding med persille og ruccolaJeg elsker ruccolasalat, men det er alt for mye i pakken til at jeg klarer å bruke den opp før den er ødelagt. Så derfor ville jeg se hvordan den fungerte i kjøttpudding og det var veldig vellykket!

1 pakke kyllingkjøttdeig (bruk annen kjøttdeig om du ønsker, men da må du gjerne ha i litt mer væske, siden kyllingkjøttdeig er fuktigere enn vanlig kjøttdeig).

1 liten potte persille

Ca. ½ pakke ruccolasalat

1 løk

2 ss Worcestersaus

Ca. 2 ss vann

1 ts pepper

1 ts saltHakk løk, persille og ruccola og ha det i en bolle sammen med kjøttdeig, væsken og salt, og bland alt godt sammen. Jeg formet den bare litt og hadde den i en ildfast form med litt olje i. Forvarm steikeovnen til 220 grader og sett i kjøttpuddingen. Steik den i ca. 45 minutt.

Jeg serverte med poteter og guacamole og en salat bestående av isbergsalat, ruccola, tomater og cashewnøtter.

               

Linsesuppe med kjøttdeig og kålDet utrolige er at jeg har veldig mye mat stående både i skap og kjøleskap, men likevel er det 'alltid 'noe jeg mangler når jeg leser en oppskrift. Jeg tok med meg et oppskrifthefte på en suppe på Rema 1000 og der fant jeg en oppskrift som så litt spennende ut, men det ble en helt annen variant hos meg. Men det gjorde jo ikke noe, for suppen ble knallgod og det var mye mat i den.

Ca. 4 personer

1 pakke kyllingkjøttdeig eller annen kjøttdeig

4 dl tørre, delte røde linser

1 kinahvitløk

1 rød chili (chilien kan variere veldig i styrke, så bruk gjerne mer, om det er ønskelig)

1 løk

1 godt stykke med kål

Cherrytomater om man ønsker og har disse, jeg hadde de i for å få litt farge på maten

Ca. 1 ts cayennepepper

Salt og pepper

2 terninger hønsebuljong, eller annen buljong du måtte ha

Skyll og sett linsene til kok, de trenger mellom 10-15 minutter. Del grønnsakene i biter og surr de i panne eller en gryte. Steik kjøttdeigen for seg og ha på salt og pepper. Til slutt blandes alt i en gryte sammen med linsene, grønnsakene, vannet og buljongen. La alt putre sammen noen minutter og smak til med cayennepepper og eventuelt mer salt og pepper.

Jeg hadde på delte cherrytomater så suppen fikk litt mer farge. 

Kjøttdeig og ris

Kjøttdeig og ris

Her har jeg brukt samme oppskrift som på Wraps og Wrops på bloggen min, men jeg har ikke tomater i, men har kokt fullkornsris.1 pakke kjøttdeig

1 kinahvitløk eller ca. 4 fedd vanlig hvitløk

½ chili

2 vårløk eller annen løk

1 god kvast persille

Ca. 2 ts koriander

Ca. 1 ts salt

Cherrytomater

Salat etter ønske

Rens og del løk og chili, finhakk persillen og steik kjøttdeigen sammen med dette og ha i krydder. Jeg hadde ferdigkokt fullkornsris i fryseren, og knekte bare av en bit og blandet med kjøttdeigen, og middagen var ferdig. Se gjerne under ?små tips i hverdagen" på min blogg. http://morsmiddag.blogg.no/1322682036_frysing_av_ris_og_and.html) 

 

Kylling med søtpotet/blomkålmos

Så kjekt du stakk innom, legg du igjen en komentar, så gjør du en glad i dag også ;-)

Steikt kyllingfilet med provencekrydder og saltMos til ca. 4 personer

2 søtpoteter

½ blomkål

Ca. 30 g smør (jo mer smør jo bedre på smak)

Pepper

Salt

Skrell søtpotetene og del i biter og ha de i en gryte sammen med blomkålbuketter og kok til begge er møre. Sil av vannet og ha i smør og bruk en stauke eller en stavmikser til å mose det hele med. Smak så til med salt og pepper.

Jeg hadde store stykker med steikt squash til. 

 

Wraps og wrops er alltid godtJeg fikk utrolig lyst på noe med kjøttdeig, for det spiser jeg forholdsvis sjelden. Men jeg kjente at det måtte bli med noe annet enn tomatpuré. Hva wrops er?

Vel, det må bli det jeg har laget da, siden det ikke helt er wraps, hehe.1 pakke kjøttdeig

1 kinahvitløk eller ca. 4 fedd vanlig hvitløk

½ chili

2 vårløk eller annen løk

1 god kvast persille

Ca. 2 ts koriander

Ca. 1 ts salt

Cherrytomater

Salat etter ønske

Rens og del løk og chili, finhakk persillen og steik kjøttdeigen sammen med dette. Ha i krydder og delte tomater og la det hele stå og surre 5-10 minutter.

Varm tortilla/wrapslefser. Lag salat (jeg hadde ruccola og isbergsalat) og bruk gjerne aioli på lefsene. Ønsker du å lage aioli, så finner du oppskriften under 'dressinger' på bloggen min.

Ps. Jeg brukte glutenfrie lefser, de er nokså små og detter lett fra hverandre så derfor tok jeg en under og en over.

 

 

Hamburger

 Man får sine lyster, og i dag fikk jeg utrolig lyst på hamburger. Det er litt rart siden jeg ikke egentlig er så glad i det, men det kan jo være veldig godt å spise noe totalt annerledes innimellom. Her skal jeg også innrømme at jeg lagde verken hamburgeren eller brødet selv.

Siden jeg for det meste kun spiser glutenfri mat, så er ikke hamburgerbrød noe jeg har i hus. Derfor ble det ciabatta istedenfor hamburgerbrød og det smakte veldig godt (innholdet ser jeg ikke på når jeg for en gang skyld spanderer på meg slik mat).

 Jeg varmet ciabattabrødet etter pakkens anvisning og stekte hamburgerkarbonaden (jeg kjøper de som inneholder mest kjøtt) og hadde en sneie med gräddost på, men den kan sløyfes.

Når brødet var ferdig stekt, smurte jeg på aioli (oppskrift på aioli finer du under dressinger på bloggen min), hadde på salat og steikte tomater og selvsagt karbonaden. Nam nam :-)


Disse fåes kjøpt i de fleste dagligvarerbutikkene etter hvert
 

Kjøttdeig med linser og Teriyakisaus

Kjøttdeig med linser og Teriyakisaus

Til 2-3 personer

Ca.300 g kjøttdeig

Ca. 4 skiver med bacon

2 løk

1 kinahvitløk (kinahvitløk er hel hvitløk uten båter, men bruk gjerne 3-4 fedd i stedenfor)

1-2 cm med ingefærrot

½ paprika

1 ½ dl ukokte røde linser

Ca. 2 dl ferdig teriyakisaus (jeg hadde stående ferdiglaget i kjøleskapet)

Ha en panne med ca. 5 dl vann og litt salt og kok det opp og ha linsene i og la de småkoke i rundt 10 minutter. Rens all løken, ingefær og paprika og surr alt i en panne med smør. Skjær baconet opp i biter og steik denne og kjøttdeigen sammen med løken osv. Når alt er gjennomsteikt, heller man på sausen og lar det blande seg godt med kjøttdeigblandingen ,og til slutt har man i linsene. Synes du retten blir for lite salt eller mangler pepper eller andre krydder, så smakes det til før servering.Teriyakisaus1 dl soyasaus (jeg brukte glutenfri soyasaus og den er ikke så salt som vanlig soyasaus)

1 dl eplejuice

1 ss honning

Lime

1-2 ss revet ingefær

1 fedd hvitløk

2 anisstjerne (dette krydderet hadde verken jeg eller naboen, så det får jeg ta med neste gang)

Sesamfrø, knuste

La det hele koke i 4-8 minutter

Trenger man å jevne sausen, bruk maizena

Rens og finhakk hvitløk. Skrell og riv ingefær og ha det så i en panne sammen med væsken, honning, anis og knuste sesamfrø. La det hele få koke opp og la det stå og putre i 10-12 minutter. Er sausen ikke tykk nok, så ta en ss maizena og bland i litt vann og ha i, og gi den deretter et oppkok. Sausen tåler godt å stå i kjøleskapet i et lukket glass eller lignende i 2-3 uker.

 

 

Tacobåt med" hummus og kanari"

Tacobåt med hummus og kanari

Utgangspunktet for denne retten var at jeg hadde tatt kjøttdeig ut av fryseren før på dagen, men ellers ingen planer om hva jeg skulle lage av den. Jeg skal spare dere for alle detaljer som svirret rundt i mitt hode før jeg hadde bestemt meg og heller gi dere oppskriften slik som den bleJ Og om dere er i tvil, det ble knakende godt og tacoen fikk en mye bedre smak enn vanlig taco. Hummusen drøyer kjøttdeigen, gir mer fiber, gir få kalorier og er svært mettende. Et tips som garantert er godt til denne retten, det er guacamole.

Til 4 personer

400 g kjøttdeig

Steik kjøttdeigen som til vanlig taco.

Hummus lages av:

1 pakke ferdig kokte kikerter (380g)

1 chili

½ boks hermetiserte tomater, eventuelt ca. 4 ferske, hakkede tomater

1 løk

3 ts salt

1 ts pepper

1 ts koriander

1 potter persille (kan sløyfes eller man kan bruke tørket persille)

Litt vann til å skylle ut av tomatboksen

Rens og hakk chili, løk og persille og ha de i en skål sammen med kikerter, tomater, vann, krydder og salt. Har du stavmikser så bruk den og knus blandingen. Ha den ferdigsteikte kjøttdeigen og hummusen sammen i en panne og la det hele få koke i ca. 5 minutter. Smak til om det er ønskelig med mer krydder. Lag en salat til og server gjerne med ost og rømme, om ønskelig, og som nevnt over; guacamole er helt sikkert kanongodt til. Varm tacobåter eller lignede til. Denne blandingen kan også brukes som for eksempel pizzafyll.

  

Kjøttboller i ris

Ferdig kokt ris


Brokkoli

Søt paprika

Sukkererter

Fersk basilikum

Koriander

Salt pepper

Rens og skjær grønnsakene i biter og wok dem på en panne med smør/olje. Når de begynner å bli varm har man i risen og krydder og kjøttbollene.
Kjøttboller

600 g kjøttdeig (jeg var så heldig å ha kjøttdeig av elg, men bruk det du ønsker og har. Olaug, hun jeg fikk oppskriften av, anbefalte gjerne en blanding av vanlig kjøttdeig og kyllingkjøttdeig).

40 g parmesan (tåler man ikke melkeprodukter, kutter man bare ut osten)

1 ts salt

½ ts pepper

½ ts muskat

2 egg

½ potte fersk basilikum

½ potte persille (men det hadde jeg ikke)

Ha kjøttdeig og egg i en skål eller i en mikser. Hakk basilikumen og persillen, rasp parmesan og ha det i sammen med salt og krydder i kjøttdeigen. Bland alt godt sammen. Bruk steikepapir og form kjøttbollene til passe store boller. Ønsker man å bruke steikepannen kan man selvsagt det. Sett ovnen på 200 g og la kjøttbollene stå i ovnen i 15-20 minutter

 

Tacorull
Hvordan kommer jeg på de forskjellige rettene? Vel, det er nok en kombinasjon mellom at jeg liker at ting går raskt, at det er godt, og en evig nysgjerrighet eller kreativitet (kall det hva du vil). Noen sier at jeg aldri blir voksen og en bedre kompliment kan ikke jeg få. Hva er poenget med å slutte å leke og utvikle seg og ha det gøy?

For at jeg skal kunne ta mat ut av fryseren og få tint det fort uten mikrobølgeovn, flatpakker jeg bla. kjøttdeigen. Og da ble det veldig fristende å se om jeg kunne bruke restene av en tacosaus min datter kjøpte sist hun var hjemme.


Ca. 150 g kjøttdeig

Tacosaus

2 vårløk

Litt raspet parmesan

Skjær opp vårløken i små biter og rasp litt parmesan. Ha kjøttdeigen på et vått bakepapir og trykk den utover til den er noenlunde jevnt fordelt til en firkant (jeg har kverket den flat i en plastpose).

Ha på tacosausen, løken og osten og rull den sammen.

Steik den så på en panne i rundt 20 minutter eller i steikeovnen omtrent like lenge (ca..200g). Steiketiden vil avhenge av hvor tykk rullen er. Siden det er tacosaus i den, kan den se rå ut inni.

Jeg serverte med isbergsalat, cherrytomater og sukkererter i en tacobåt og med litt rømme og tacosaus på.

Jeg laget en tynn rull og skjærte den biter. Så dette kan også være en ide å bruke til for eksempel tapas eller som en forett uten skjell men gjerne med nachos.


                                                             
PS: har du lyst å spørre om noe, eller bare kommentere? Helt øverst til venstre står det "kommentarer", trykk på den så får du frem et felt du kan skrive i.


Benløse fuglerDette er verken fugl eller fisk, men derimot en slags kjøttkake. Så hvordan denne retten har fått navnet sitt, ja, det må fuglene vite.

2 personer

300 g kjøttdeig

2 sneier med bacon

Ca.1 ss finhakket persille

½ løk

Ca.1 ½ ts salt

Ca.1 ts pepper

2 ts raspet fersk ingefær

½ ts nellik

1 dl vann

1 ss potetmel, om man ønsker det. Jeg hadde ikke i potetmel og det ble litt 'løse fugler' (hehe). En morsom rett dette her. Det er nå iallfall en som ler og det er meg ;-)

Rens og hakk løk og persille, rasp ingefæren og ha alt i en skål sammen med kjøttdeigen og de andre krydderene. Ha i vann og eventuelt potetmel og bland det godt sammen til deigen er smidig.

Ha en varm steikepanne med smør og form deigen til avlange kaker og steik de på begge sider. De bør ligge på pannen og surre i minst 10 minutter (man kan gjerne steike de i steikeovnen, da midt i). Husk å vende kakene med jevne mellomrom.

Fløtesaus

2 dl fløte (tåler man ikke melkeprodukter, velger man soyafløte)

Kraften fra steikepannen som du får når du koker ut steikepannen med

litt vann når kakene er ferdige, så får man med den gode smaken

Ca. 2 ss hakket fersk persille

Ca. ½ ts salt

1 krm pepper

(½ ss maizena om man vil ha sausen ferdig på et blunk)

Har man god tid og begynner med sausen, vil fløten reduseres slik at den blir litt tykk og man slipper å ha jevning i den. Ønsker man at sausen skal bli fort ferdig, tilsetter man maizena før den kokes opp. Ha i finhakket persille og smak til med salt og pepper.

Min datter ønsket spagetti og jeg spiser helst ikke det, så da ble det steikt aubergine til mine fugler :-) 

Kjøttpudding fylt med grønnsaker

Denne fylte kjøttpuddingen er det en av kursdeltagerne mine som har laget, ser den ikke lekker ut?

4-6 personer

2 pakker kjøttdeig/karbonadedeig (800g)

4 ts salt

1 ½ ts pepper

4 ts provencekrydder

2-3 ss vann

Ha alt i en skål og bland alt godt sammen. Så skjærer man opp fyllet.

 

Forslag til grønnsaksfyll:

2 gulrøtter

1 stilk stangselleri

1 løk

½ chili

Rens og del grønnsakene i forholdsvis små biter.

 

Ha så kjøtt/karbonadedeigen på et vått bakepapir og smør den utover som når en lager skillingsboller. Spre de finkuttede grønnsakene jevnt utover og rull det sammen. Det kan være lettere om en holder i enden på bakepapiret og letter det litt opp. Synes du dette blir for mye styr, så tar du først halvparten av deigen i en smurt form og tar på grønnsakene og så tar du resten av deigen opp på det igjen. Eller man blander alle grønnsaken i deigen. En kan enten bare sette den inn i steikeovnen eller ha den i en form først (eventuelt kan en steike den på steikepannen).

Stei på ca. 200 g (litt alt etter som hvor sterk ovnen er) mitt i ovenen mellom 30-45 minutter :-) 

 


                                          

                                                                        Slik skal den se ut når man har på grønnsakene 

 

Tomatsaus

½ eller mer kinahvitløk      

½ løk

Smør å surre løken i

1 glass tomatpuré

Ca. 2 dl vann

Ca. 2ss soyafløte eller melk (kan sløyfes)

2 ss maizenamel 

1 buljongterning

1 ts salt

½ ts pepper

2 ts oregano

½ ts chilipepper

Rens og skjær løken I biter og surr den litt i pannen. Ta pannen til sides og ha i væsken, melet og tomatpuréen. Bruker en hvetemel, bør den koke i minimum 10 minutter, med maizena er den ferdig når den koker opp. Ha i buljong og krydder og smak til.

Server med grønnsaker/salat og eventuelt ris eller poteter etter ønske.

Kjøttdeig på en seng med søtpoteter

 

 

 Ha en nydelig valentinsdag om du feirer den eller ikke, her kommer en klem fra meg til deg

                                          
                  

I min kreative verden er jeg stadig på jakt etter nye måter å lage mat på, og det er utrolig artig,

Søtpoteter er fulle av karotener (oransjefargen) slik som gulrøtter, og dermed fulle av antioksidanter og den hjelper oss også til å bli lettere brune (forutsetningen er at man ser solen, noe vi ikke gjør så altfor ofte her på Vestlandet).

4 personer

1 stor søtpotet (bruk gjerne poteter i stede for søtpoteter om det er ønskelig)

1-2 ss usmeltet smør

1 ts salt

½ ts pepper

Skrell søtpotetene (har man det travelt, deler man de i små biter så blir de fortere kokt) og kok dem til de er møre. Hell av vannet og ha i smør, salt og pepper, bruk stavmikser eller en stauke til å mose blandingen med.

Ca. 800 g kjøttdeig

2 løk

4-6 hvitløksfedd

1 chili

Litt parmesanost (Tåler man ikke melk kan man uten noe probem sløyfe osten) 

Ca.2 ss provencekrydder

Ca. 1 ½ ts salt

Ca. 1 ts pepper Bruk gjerne mer, og også andre krydder

Rens og del løk og chili og steik de litt på pannen før man tar på kjøttdeigen og steiker alt sammen. Ha på krydderene og smak om det er passe etter din smak.

Ta en ildfast form og ha halve mengden med mosen av søtpoteter i bunnen av formen, deretter den steikte kjøttdeigen og eventuelt parmesan, og så resten av mosen av søtpoteter og mer ost, om man ønsker dette.

Sett formen i ovnen til gratinering på ca. 200 g i rundt 15-20 minutter. 

Hjemmelaget tagliatelle som er glutenfri og sunn med kjøttsaus

 


Denne oppskriften fant jeg på bloggen til Charlotte og jeg måtte bare forsøke den, selv om skepsisen min var stor til om dette kunne være godt ,og hvordan den fungerte. Men heldigvis er jeg utrolig nysgjerrig så jeg satte i gang dagen etter, og ble virkelig positivt overasket. (Grunnen til min skepsis i utgangspunktet, var at dette er en helt uvanlig måte å lage pasta på).

http://charlotte1987.blogg.no/1327006607_sunn_glutenfri_og_lav.html


4 egg

125 g naturell kremost (jeg brukte 1 pakke Snøfrisk) (Jeg vet ikke helt hvordan jeg kan age den melkefri enda, kom med forslag) 

35 g Fiberhusk eller Psylium og

1 krm salt

2 bakepapir og formfett eller olje

Forvarm steikeovnen til 150g

Pisk egg og kremost godt sammen med en visp og ha i salt og Fiberhusk/Psylium og rør alt til en jevn blanding. Så er det bare å la røren som er veldig tynn, stå og svelle i 10 minutter, slik at den blir fast.

Ta to bakepapir og ha på formfett eller olje og sørg for at den ene siden på begge papirene har godt med fett på seg.

Når røren har stått 10 minutter, har den blitt adskillig stivere enn den var og nå tømmer man den ned på midten av den smurte siden av det ene bakepapiret. Bruk en slikkepott og jevn det litt før man tar det andre matpapiret med smørsiden ned på deigen. Dvs. man har deigen melom to smurte bakepapir. Bruk en kjevle (har man ikke kjevle kan man fylle en flaske med kaldt vann og bruke den) og rull opp på bakepapirene slik at deigen blir klemt flat imellom. Legg bakepapirene med deigen i mellom på en steikeplate og sett det hele i ovnen. BEGGE papirene skal være på når den steikes.

Steikes i 10 minutter.

Når den kommer ut av ovnen, lar man den stå og hvile til den er litt avkjølt.

Da er den ferdigsteikte deigen fortsatt lys og ganske så seig.

Rull den sammen som når man lager skillingsboller og så kan man skjære så tynne eller tykke strimler som man ønsker.
 

 

Man kan også bruke det til lasagneplater.

Det jeg lurte på var om jeg skulle koke "pastaen" etterpå når man skulle bruke den, men det skal den altså ikke. Varm den i steikeovnen eller bare ha den kald til.

Den kan oppbevares i kjøleskapet noen dager eller man kan fryse den.Kjøttsaus1 pakke karbonadedeig/kjøttdeig (bruk gjerne for eksempel bacon og grønnsaker i)

1 stor løk

3 fedd hvitløk

5 ss tomatpuré

Ca ½ dl vann

Ca.1 ss provencekrydder

Ca. 1 ts salt

Ca. ½ ts pepper

Litt smør eller rapsolje til å steike i

Steik kjøttdeigen sammen med renset og hakket løk og hvitløk. Ha så på tomatpuréen, vann og krydder og rør det godt sammen og la det få putre i pannen i ca. 5 minutter. Smak til med mer krydder, om man skulle ønske det. Ønsker man en mer flytende konsistens på kjøttsausen, så har man i mer vann.

 

 

Italienske kjøttbollerDenne oppskriften på kjøttboller i tomatsaus fikk jeg av Olaug, en veldig hyggelig og hjelpsom dame. Èn ting må jeg bare få si (selv om jeg skryter av maten min selv hele tiden hehe), disse kjøttbollene er de beste jeg har smakt. Kjøttbollene smakte noe aldeles nydelig!!! Det kan ha en sammenheng med at jeg har vært på min første trening på Barry's Bootcamp i Bergen for første gang. Instruktøren Margrethe var helt rå, og hun pusjet oss alle til vi nesten ba om nåde. En helt fantastisk treningstime, selv om det slettens ikke er sikkert jeg klarer å gå i morgen hehehe. Margrethe er helt nyutdannet personlig trener også om noen i Bergen trenger det, så vet dere hvor hun befinner seg.4 personer:Kjøttboller
600 g kjøttdeig (jeg var så heldig å ha kjøttdeig av elg, men bruk det du ønsker og har. Olaug anbefalte gjerne en blanding av vanlig  kjøttdeig og kyllingkjøttdeig).

40 g parmesan  (tåler man ikke melkeprodukter så kuter man bare ut osten)

1 ts salt

½ ts pepper

½ ts muskat

2 egg

½ potte fersk basilikum

½ potte persille (det hadde jeg ikke)Ha kjøttdeig og egg i en skål eller i en mikser. Hakk basilikumen og persillen, rasp parmesan og ha det i sammen med salt og krydder i kjøttdeigen. Bland alt godt sammen. Bruk steikepapir og form kjøttbollene til passe store boller. 

Ønsker man å bruke steikepannen kan man selvsagt det. Sett ovnen på 200 g og la kjøttbollene stå i ovnen i mellom 15-20 minutter.

Tomatsaus

3 ss olivenolje

3 fedd hvitløk

½ løk

2 bokser hakkede hermetiske tomater (Jeg brukte 8 ferske tomater for da unngår jeg sukkeret i sausen. Hermetiske tomater inneholder ofte sitronsyre som gjør den litt syrlig).

1 ts salt

2 ts sukker om du må ha det

1 dl basilikumHakk hvitløk og løk, og ha det i en panne og surr det litt sammen. Tilsett så tomatene og la dette småputre rundt 10 minutter. Ha i hakket basilikum og smak til med salt, pepper og eventuelt sukker. Siden dette er Italiensk inspirert, så kan man ha spagetti til. Jeg anbefaler da å bruke fullkorns spagetti.

Jeg er vel gjerne litt vanemenneske så jeg hadde blomkål, brokkoli og asparges til, men dere bruker selvfølgelig akkurat de grønnsakene som dere liker.

Karbonader med diverseNår man har diverse smak og behov, så gjelder det å finne en grunnmat og heller ha forskjellig tilbehør. Jeg elsker erterstuing, men min yngste datter kan ikke fordra det. Nudler derimot er hun svært glad i, og det spiser overhodet ikke jeg. Vel, det er ingen stor sak.

Derfor ble det en todelt middag i dag.

Med erterstuing

 


Med nuddler

Karbonader (85% kjøtt)

Erterstuing

Isbergsalat

Sherrytomater

Sukkererter

Asparges

Agurk

Grønn erterstuing

4 porsjoner

250 g tørkede grønne erter

Vann til bløtlegging og koking

30-50 g smør

Ca.1/2 ts salt

1 knivspiss pepper

1-2 ts sukker (det er ganske vanlig å ha i sukker, men det unngår jeg)

Ha erter i bløt natten over i rikelig med vann. Sil av vannet og skyll ertene godt før man tar i nytt vann og setter de på kok i 2-3 timer. Når de er godt kokt, siler man vannet av og har i smør, salt og pepper (eventuelt litt sukker). La det hele stå et par minutter og godgjøre seg under omrøring, og erterstuingen er ferdig til servering.

Jeg kjøper gjerne flere pakker med grønne erter. Hvor mye man lager, avhenger selvsagt av hvor god plass man har i fryseren. For min egen del så vet jeg at det hadde blitt lite erterstuing i denne familien om jeg ikke hadde hatt liggende ferdig i fryseren.

Velger du å lage mer enn du bruker, legger man erterstuingen i porsjoner flatt i plastposer. Skriv med sprittusj på posen før en tar noe ned i posene.

Man kan selvsagt bruke hermetiserte erter om man ønsker det, bruk da en stavmikser eller lignende for å mose de.

Wrap med kjøttdeig og grønnsaker


Kjøttdeig

Krydder etter ønske eller tacokrydder blanding

Paprika oransje, gul

Asparges

Squash

Tomater

Dressing etter ønske

Steik kjøttdeigen og ha i krydder. Skjær opp de grønnsakene en ønsker for eksempel som over. Legg kjøttdeig og grønnsaker på en grov tortillalefse.

Ha på dressing for eksempel

Aioli

Skal en lage skikkelig aioli, så må en lage den fra bunnen av med egg og olje (altså lage sin egen majones). Dette synes jeg gjerne ikke er nødvendig, siden majonesen vi har er god nok 

Jeg bruker: 

3 ss majones

1 ss rømme eller yoghurt (det skal tradisjonelt sett ikke være rømme eller yoghurt i, men jeg synes bare majones blir litt voldsomt. Vil man utelate rømme/yoghurt bruker en bare litt mer sitron/lime)

½- 1 kinahvitløk

1 krm cayanepepper

1 krm pepper

Ca ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime

Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse. Ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha det i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har man den i en tett boks, så står den seg lenge i kjøleskapet. 

Risotto med lite ris og masse otto


4-5 personer

600 ? 800 g kjøttdeig (her har jeg brukt kyllingkjøttdeig)

2-3 dl ferdig kokt ris (Det er veldig sjeldent jeg ikke får rester etter ris, jeg legger det i en plastpose og fryser den ned flatt i en flastpose. Da kan jeg ta ut så mye eller så lite jeg ønsker og legge resten tilbake i fryseren).Se side for mer info:  http://morsmiddag.blogg.no/1322682036_frysing_av_ris_og_and.html

½-1 hvitløk     

1 stor løk       

Champingjong eller annen sopp

1 stykke ingefær (Verken sopp eller ingefær er vanlig i risotto, men hvem sier man bare må gjøre det som er vanlig?).

Ca. 1 ts salt

Eventuelt litt pepper

Det er veldig fint med litt grønt på toppen, så hakk gjerne litt persille, basilikum osv.

Jeg pyntet med delte sherrytomater og sukkererter. 

 

Gratinert kjøttdeig med potetmos

4 personer

2 pakker kjøttdeig

2 løk

1 ts pepper

1 ts koriander

1 ts chilipulver

1 ts timian

1 ts basilikum

2 ts oregano

2 ts salt

Rens og del løken, la den surre på steikepanne. Ha så i kjøttdeigen. Når det begynner å bli ferdig steikt, har man i krydderet. Har du ikke alle disse krydderene, bruker man de man har, for eksempel et blandingskrydder. Denne retten ble litt fargeløs, så man kan med fordel ha i litt grønnsaker også, eller servere til.

Potetmos

Ca. 10 store poteter(2-3 store poteter)

½ blomkålhode

Ca 2 dl melk (Jeg bruker minst mulig melkeprodukter, derfor bruker jeg litt av potetvannet i stede for melk. Jeg bruker også litt mer smør enn i oppskriften for å få god stappe)

Ca. 25 g smør

1 ts salt

1 krm pepper

Gressløk (Det gir en god smak om du ønsker å bruke det)

Skrell og kok potetene (Om du har dårlig tid kan du dele potetene, da koker de fortere)

Mos poteter sammen med smør og veske. Du bruker da en moser, stavmikser eller mikser. Men vær svært forsiktig om du bruker stavmikser eller mikser, så potetmosen ikke blir seig. Det går helt fint å mose andre grønnsaker sammen med potetene. Når potene er most, uten for mye klumper, tilsetter man salt, pepper og eventuelt gressløk.

Smør en ildfast form og ha i kjøttdeigen. Ha potetmosen opp på og ha så formen øverst i ovnen på ca 220 g i noen minutter, eventuelt til den har fått litt farge. Ønsker man ost på, så passer det godt også. 

Burger uten brød med baconI hurten og sturten kan man også lage både god og sunn mat og det ble burger (kjøp de med minst 80% kjøtt i om du ikke lager de selv, de er sunnest, mest økonomiske og best).

Jeg steikte burgeren og hadde litt grillkrydder på,

steikte bacon og litt champingjong.

Tilslutt laget jeg en enkel salat med isbergsalat og tomater,


Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662
 

 

Moussaka


Denne retten er naturlig glutenfri. Ønsker man den melkefri, må en bytte ut fløten med soyafløte og osten med soyaost.

1 pakke kjøtt- eller karbonadedeig (400g). (Denne retten kan også lages med f.eks laks)

2 auberginer

Ca. 1 dl raspolje (det går gjerne litt olje når en skal steike auberginer)

2 store tomater

1/2 stor løk

1-2 fedd hvitløk

1 kvast persille eller 2 ts tørket persille

1 1/2 dl fløte

2 egg

1/2 dl revet parmesanost, gräddost eller den osten du har

2 ts salt

1 ts pepper

2 ts Provencekrydder

Skjær auberginer i cm-tykke skiver og brun dem i olje i en varm panne.

Varm olje i en panne og brun finhakket løk, hvitløk og kjøttdeig eller karbonadedeig. Rør så inn tomater i små terninger, finhakket persille, salt og pepper. La det kose seg noen minutter. Legg auberginer i en smurt ildfast form og ha det steikte over auberginen. Visp sammen fløte, egg og ost og hell blandingen over formen. Steik ved 200 grader på midterste rille i ovnen i ca. 45 minutter. Server med masse gresk salat. 

 

Nachos

 

Nachos

Enkel og god mat som de aller fleste liker. I denne oppskriften har jeg brukt ferdig krydderblanding, noe jeg i grunnen ikke er så veldig glad i, men det fungerer fint.

4-6 personer

2 pakker med kjøtt- eller karbonadedeig

2 pakker med tacokrydder, og vann etter anvisning på pakken

300-400 g tortillachips så det skjuler godt bunnen i formen du bruker

2-3 dl revet ost

Eventuelt tacosaus, rømme, guacamole, og selvfølgelig en god salat

Steik deigen og ha i krydderet etter anvisning på pakken og la det surre noen minutter. Riv ost. Legg chipsen i en ildfast form og ha den ferdig steikte deigen oppå, og til slutt den raspede osten. Sett formen midt i steikeovnen på ca. 200 g i 5- 10 minutter.

Guacamole

1 moden avocado

2 fedd hvitløk

1 ss majones

1 ss rømme (det er ikke vanlig å bruke rømme i guacamole, så det kan kuttes ut, men jeg synes det hever smaken et hakk)

½ lime

1 krm chilipepper

1 krm pepper

½ ts salt

Del avokadoen i to, og ta ut steinen. Ha kjøttet i en skål og ha i krydder, majones, rømme, hvitløk og lime. Bruk stavmikser eller en gaffel, og mos det hele godt sammen.

 

  

Godt krydrede kjøttboller i tomatsaus

Godt krydrede kjøttboller i tomatsaus

4 personer

2 pakker karbonade-/kjøttdeig (800g)

1 kinahvitløk (den uten fedd, eller bruk vanlig hvitløk)

4 vårløk eller ½ purreløk renset og skåret i små biter

2 ts salt

1 ts pepper

3 ts provencekrydder

Ha alt i en skål eller mikser og bland det godt sammen. Lag små boller og steik dem på begge sider.

Tomatsaus

2 bokser knuste tomater

1 løk

2 ts provencekrydder

Litt buljong

Ca. 1 ts salt

1 ts pepper

Ca. 2 ss fløte (ønsker man den sausen fri for melkeprodukter, kutter man ut fløten eller erstatter den med soyafløte eller lignende)

Ha boksene med tomater i en panne, ha i hakket løk, krydder, buljong og fløte og la det koke i noen minutter. Ha i kjøttbollene og la de trekke i sausen i ca. 10 minutter, slik at de er gjennomvarme.

Server med for eksempel ris og wokede grønnsaker (brokkoli, asparges, squash og paprika)

Hummer og kanari
Hummer og kanari er vel den mest kjente retten noensinne, selv om ingen egentlig kjenner oppskriften. Og det er så enkelt som at det finnes ingen egentlig oppskrift, for det er en betegnelse på at man bruker de restene man har.

Og i min hummer og kanari er det ingen hummer, men kyllingkjøttdeig.

Kjøttdeig

Curry mix

Asparges

Salt

Pepper

Spinat

Fløte (hvis man ikke tåler melkeprodukter, er kokosmelk et perfekt alternativ)

Buljong

Rester av villris

Jeg hadde steikt kyllingkjøttdeig i fryseren som jeg hadde hatt curry mix, salt og pepper i. Dette varmet jeg i en panne sammen med en rest av villris. Jeg hadde fersk spinat som jeg surret i en panne med litt smør(spinaten faller veldig sammen i volum når den blir varmebehandlet, så man må ha en god del). Så hadde jeg i en skvett fløte, salt, pepper og buljong, og brukte stavmikser slik at det ble en jevn blanding. Deretter hadde jeg spinatblandingen opp i kyllingkjøttdeigen og blandet det godt sammen.

Jeg hadde en salat til som bestod av isbergsalat, ruccolasalat, cherry tomater og cashewnøtter.

Kjøttboller med steikt ris og kesam salat

Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Kjøttboller med steikt ris og kesam salat

På mors bord ble det i dag kjøttboller som er laget av elgkjøttdeig. Og kjøttdeig av elg, gir en helt fantastisk smaks opplevelse. Men man kan bruke den kjøttdeigen/karbonadedeigen en vil for å lage kjøttbollene, eller en kjøper de ferdige kjøttboller.

  

 

Kesam salat

Isbergsalat

Druer

Valnøtter

Kesam med vaniljesmak

Skjær opp isbergsalaten i strimler. Del druene i to, og ta ut steinene om det er i. Ha alt i en skål og ha deretter kesam og valnøtter i. Bland alt godt sammen. Pynt gjerne med noen delte druer og valnøtter på toppen. Denne salaten tåler ikke å stå i veldig mange timer før isbergsalaten faller litt sammen. Men vil en forberede den i god tid så kan jo man på forhånd dele opp alle ingrediensene og ha i kesam rett før en skal servere den. 

Kjøttboller

4 porsjoner

500 g kjøttdeig eller karbonadedeig

1 ts salt

½ ts pepper

1kryddermål muskat (kan sløyfes)

2 ss potetmel

1 ts buljong

Ca 3 dl vann

Bland deigen med salt, og ha så i potetmel og krydder. Tilsett litt og litt av vannet, og rør godt mellom hver gang til deigen blir passe fast. Man kan velge om en vil steike eller koke kjøttbollene. Steiker man de så blir det som små kjøttkaker. Vil man koke de, så bruker en buljongvann og har små kjøttboller opp i med skje. De skal bare trekke og ikke koke. La de trekke i ca 10 minutter.

 

Steikt ris

Bruk gjerne rester av ris. Ris egner seg godt til frysing, så har man mye igjen fra et måltid er det dumt å kaste den. Jeg legger risen i en plastpose og trykker det utover så det er tynt og flatt, for da tiner den fort og det er lett å knekke av en bit om man ikke trenger alt på en gang.

Smør eller olje å steike i

Vårløk eller den løken man har

Ris

Grillkrydder

Ha smør i en panne, og la det bli varmt. Skjær opp løken og la den frese 1 minutt, før man tar i risen. Smak til med grillkrydder. La det hele bli gjennom varmt før man servere den.

Rester av Taco - hva gjør en med det?

Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Rester av Taco - hva gjør en med det?

Det er vel få ting en kan være mer sikker på enn at det stadig blir rester etter middag, og spesielt etter taco. Har en mye igjen, kan en selvfølgelig fryse ned kjøttdeigen i en plastskål eller pose som en merker og tar opp ved neste korsvei. Men en behøver ikke bare bruke kjøttdeigen til taco neste gang, man kan jo for eksempel også ha det oppå en pizza, .
Vel, i dag hadde jeg litt igjen av det meste. Riktignok ikke nok til en middag til, og nesten ikke noe å ta vare på heller. Men hvorfor ikke ta det med på jobb og ha det til lunsj eller spise det til kvelds? Det er fortsatt sunt og godt.
Jeg for min del har anledning til å varme det på en steikepanne, men en kan også varme det i et toastjern som oftest finnes i en kantine (ha en skive på toppen også da). Eller noe jeg hater som pesten: Mikrobølgeovnen! (ikke spør meg hvorfor). Ha resten av salaten og det en har igjen av rester i en skål, pose eller boks ved siden av og alle vil misunne deg den gode lunsjen :-)


En eller to skiver (glutenfritt brød er ingen hinder heller, tvert i mot. Kjør på!)
Rester av tacosaus eller guacamole til både å smøre på skiven og å ha oppå
Kjøttdeig
For eksempel tomat
Ost
(For eksempel fersk basilikum eller annet krydder)
Salat ved siden av
Ha på steikepannen (bruker en to skiver opp på hverandre, så snur en skiven) toastjern, eller i mikroen til alt er varmt. For ordens skyld: Ikke varm salaten! 

Taco

Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662?ref=ts

Taco 

Valg av mat i dag er etter min datters ønske. Hun ble helt fortvilet når jeg sa at vi burde jo lage noe ny og spennende mat til bloggen, og lurte på om vi aldri mer skulle ha taco.  Vel det er vel å gå litt langt i å være kreativ for blogg leserne. Men det er som vanlig aldri så galt at det ikke er godt for noe. For jeg oppdaget at jeg hadde ganske mange taco skjell, men ingen krydderposer, og det er vel en klassiker i mange hjem vil jeg tro. Men for meg, er det vel egentlig ikke et problem, siden jeg har hyllen full av krydder. Det merkelige er at når jeg kommer til Taco så er jeg ikke så glad i at den blir så sterk, for normalt sett liker jeg jo både chili og hvitløk. Jeg lager også gjerne guacamole til.

 Dette ble mye mikk makk før jeg kom til oppskriften, men her er det jeg gjorde i dag.

2-3 personer

1 pakke kyllingkjøttdeig (bruk den kjøtt/karbonadedeigen som man ønsker)

1 ts oregano

1 ss timian

½  ts pepper

½ ts cayanepepper

1 ts salt

3-4 ss tomatpurre

Ca 2 ½ dl vann

Ønsker man mer smak, anbefaler jeg :

Løk

Hvitløk

Chili eller chilipulver

Og gjerne grillkrydder eller lignende

Steik kjøttdeigen, og ha på krydder, tomatpurre og vann. La det så koke i ca 5 minutter.

 

Guacamole

1 moden avocado

2 fedd hvitløk

1 ss majones

1 ss rømme (Det er ikke vanlig å bruke, så det kan kuttes ut, men jeg for min del liker smaken)

½ lime

1krm chilipepper

1 krm pepper

½ ts salt

Del avokadoen i to, og ta ut steinen. Ha kjøttet i en skål og ha i krydder, majones, rømme, hvitløk og lime. Bruk stavmikser eller en gaffel, og mos det hele godt sammen.

Lag en salat etter ønske og rasp ost til om man liker det.

Fylt pannekake
Fylt pannekake

For å få litt sunnere pannekaker bruker jeg å blande i mer grovt mel og gjerne litt havregryn.

Dette gjør at pannekakene også smaker bedre.

½ dl hvetemel

1 dl grovt sammalt mel

½ dl lettkokte havregryn

3 dl melk(tåler en ikke melk bruker en soya eller rismelk)

2 egg

1-2 ss smør

1 ts bakepulver

Ha melet i en bolle og spe med vesken til det er en glatt deig. Ha i egg, salt, smeltet smør og til sist bakepulver.

Det kan være lurt å la deigen stå i 5-10 minutter før en steiker pannekakene.

Ha en god og varm steikepanne og ta en ause med deig på pannen og steik kakene til en ser at deigen har stivnet litt på oppsiden før en snur den. Det kan være lurt å ikke ha alt for sterk varme, for da kan kaken bli svidd på undersiden før den kan snues.

Glutenfrie pannekake

1 dl For eksempel Toro Havremel(bør bruke grovt mel)

1 dl profiber

Ca 3 dl melk(tåler en ikke melk bruker en soya eller rismelk)

2 ss smeltet smør

2 egg

1 ts salt

1 ts bakepulver

Fremgangsmåten er på samme måte som vanlige pannekaker.

Fyll:

1 pakke(400gr) kjøttdeig eller karbonadedeig

2 vårløk

1 stort stykke med nykål eller kinakål

Ca 10 små tomater

ca 1 ts salt

ca 1/2 ts pepper

2 -3 ts Provence Krydde

Litt ruccula salat

Steik kjøttdeigen. Rens løken og skjær den i biter og steik sammen med kjøttdeigen.

Når kjøttdeigen begynner å bli ferdig steikt tar en finsnittet nykål/kinakål i og lar det surre sammen med det andre. Ha i krydder og bruk gjerne mer eller andre krydder etter smak.

Del små tomater i to og ha de oppi til slutt, de skal bare bli lunet.

Så tok jeg aioli på pannekaken, så det ferdig steikte fyllet og så strødde jeg litt ruccula salat på toppen og rullet pannekaken sammen. Veldig saftig, smakfullt og mektig. Verd et forsøk.

Er det noe her du ikke liker, så bytter du det bare ut med noe annet.

Aioli

Skal en lage skikkelig aioli så må en lage den fra bunnen av med egg og olje (altså lage sin egen majones). Dette synes jeg gjerne ikke er nødvendig siden majonesen vi har er god nok.

Så jeg bruker

3 ss majones

1 ss rømme eller yoghurt(det skal tradisjonelt sett ikke være rømme eller yoghurt i, men jeg sysnes bare majones blir litt voldsomt. Vil man utelate rømme/yoghurt bruker en bare litt mer sitron/lime)

½- 1 kinahvitløk

1 krm cayanepepper

1 krm pepper

Ca ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime
Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse og ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha det i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har en den i en tett boks så står den seg lenge i kjøleskapet.

Hot karbonadedeig

Hot karbonadedeig

Denne gangen ville min datter ha ris til middagen og jeg er ikke glad i ris og forsøker å unngå det i størst mulig grad. Så i dag steikte jeg bare skiver av Aubergine til meg, så var vi begge fornøyd. Aubergine har svært mye fiber så den gir svært liten blodsukkerstigning så den kan anbefales for alle som forsøker å begrense inntaket av ?kjappe? karbohydrater.

(http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Container_6185&Main_4489=6177:0:10,3116&Content_6140=6185:0:10,3759&Container_6185=6184:1641428::0:6179:1:::0:0)

4 personer

2 pakker karbonadedeig eller kjøttdeig

4 vårløk

1-2 kina hvitløk

1 chili

2 neper(kutt ut eller bruk noe annet om en ikke har)

½ blomkål

½ squash

(som vanlig bruk det du har og liker, men det kan være greit å prøve nye smaker)

1-2 ts curry mix og litt vann så en får blandet den ut(fås kjøpt i de aller fleste butikker)

Litt salt

Vann(ca ½ dl)

(jeg var litt heftig med curry mixen så jeg måtte dempe smaken med litt naturell yoghurt)

Rens og skrell, løk og chili og steik det sammen med karbonade/kjøttdeigen med litt smør.

Rens nepene og blomkålen del de og ha så de i pannen. Ha i curry mixen og vanne også i pannen og bland de godt ut. Smak til med salt. Blir den for sterk kan en ha i melk(soyamelk), fløte, rømme eller yoghurt for å dempe smaken litt.

Server med ris, spagetti eller for eksempel aubergine. Vil du forsøke med aubergine til må man varmebehandle den. Jeg skar den opp i skiver og steikte den litt på begge sider i noen minutter. Personlig synes jeg det er mye bedre en ris.Med ris eller med aubergine 

Kjøttpudding med egg

Kjøttpudding med egg

4-6 personer

2 pakker kjøttdeig/karbonadedeig(800g)

4ts salt

1 1/2ts pepper

4ts provence krydder

2-3 ss vann

Bland alt godt sammen.

Lag eggerøre av

5-6 egg

4 ss vann

½ ts salt

1 krm pepper

Gressløk om en ønsker det

Smør eller olje til å lage den i

Knus eggene og ha i vann og krydder og ha den i en varm panne med smør i og la den bli fast.

Ha så kjøtt/karbonadedeigen på et vått bakepapir og smør den utover som når en lager skillingsboller.

Ha så eggerøren jevnt utover og rull det sammen. Det kan være lettere om en holder i enden på bakepapiret og letter det litt opp.

Synes du dette blir for mye styr, så tar du først halvparten av deigen i en smurt form og tar på eggerøren og så tar du resten opp på igjen. En kan enten bare sette den inn i steikeovnen eller ha den i en form først(eventuelt kan en steike den på steikepannen).

 

Jeg laget en tomatsaus til

½ eller mer kinahvitløk     

½ løk

Smør å surre løken i

1 glass tomatpurre

Ca 2 dl vann

Ca 2ss soyafløte eller melk(kan sløyfes)

2 ss maizenamel eller hvetemel

1 buljongterning

1 ts salt

½ ts pepper

2 ts oregano

½ ts chilipepper

Rens og skjær løken I biter og surr den litt i pannen. Ta pannen til sides og ha i væsken, melet og tomatpurren. Bruker en hvetemel bør den koke i minimum i 10 minutter, med maizena er den ferdig når den koker opp. Ha i buljong og krydder og smak til.

Server med grønnsaker/salat og eventuelt ris eller poteter etter ønske.

Steikt kjøttdeig med fennikel og soyasaus

Steikt kjøttdeig med fennikel og soyasaus 

4 personer

½ brokkoli

6 store asparges

½ Fennikel

1 paprika

1 (kinahvitløk er hel så en slipper å rense så mye) men bruk gjerne vanlig hvitløk

½ blomkålhode

1-2 pakker kjøtt/karbonadedeig

2-3 ss sesamolje(har en ikke det så sløyf den, men den gir en veldig god smak, fås kjøpt på de fleste store butikker)

10 ss soyasaus(det fines glutenfri soyasaus å få kjøpt i butikker med større utvalg)

1 ts Koriander

 ½ ts Chilipower

Salt

Pepper

(en kan ha i litt rømme om en ønsker å variere litt)

Steik kjøttdeigen i sesamoljen og ha krydder i. Rens og del grønnsakene i ikke alt for store biter og la de surre i en annen panne. Når alt er passe mørt, blander en kjøttdeigen og grønnsakene i pannen og har på soyasausen. La det stå å trekke i noen minutter. Server med ris eller pasta.

Auberginen med kjøttdeig og tomatsaus

Auberginen med kjøttdeig og tomatsaus

Auberginen er ikke en grønnsak jeg bruker ofte, men den er veldig god samtidig så det er kjekt å variere. Den inneholder lite kalorier og er rik på fiber(http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Content_6140&Main_4489=6177:0:10,3116&Content_6140=6185:0:10,3759).

I utgangspunktet var denne retten vegetarrett, dvs den inneholder ikke noen produkter fra dyrerike(animalske). Men uten noen form for kjøtt eller fisk blir jeg ikke mett, så da tilpasset jeg den bare.

4 personer

4 Auberginen(lager en den som vegetarrett bør en doble)

2 ss Olivenolje til steiking(eller bruk det en ønsker)

Saus:

2 eller flere fedd hvitløk

1 løk

1 paprika

2 bokser hakkede tomater eller eventuelt ferske 8 tomater

1 buljongterning

1 ts frisk timian eller 2 ts tørket

1ts frisk merian eller 2 tørket

2 ts frisk oregano eller 2 ts tørket(har en for mye tørket oregano, synes jeg det kan bli såpesmak).

1-2 ts sukker avhengig av hvor sur de hakkede tomatene er

2 ts fersk basilikum eller 2 tørket

Ca 1 ts salt

1 ts pepper

½ ts Chilipower

-----------------

2 pakker kjøtt/karbonadedeig

Eventuelt ost på toppen

Auberginen deles og det er en fordel å ta av skinnet(det glemte jeg, men det er ingen krise).

Ha olje i steikepannen og ha Auberginene på og la de steike på begge sider. Legg de i en ildfast form. Steik kjøtt/karbonadedeigen.Sausen kan en gjerne lage på forhånd om en ønsker. 

Rens løk, hvitløk og paprika og del i biter. Ha olje i pannen og surr de litt. Ha i de knuste tomatene(bruker en ferske tomater, vaskes og deles de og has i pannen). Ha i krydderene, skulle en ikke ha disse som står i oppskriften så bruk noen andre, men krydder er svært viktig for smaken skyld(for eksempel kan en bruke Provencekrydder). La det putre i pannen i ca 10 minutter. Ha så den ferdig steikte kjøttdeigen sammen med sausen, er den for tørr tar en i litt vann. Smak om det er god kryddersmak, ellers har en på mer.

Ha så det hele over Auberginene og eventuelt ha eventuelt på ost. Sett formen i steikeovnen på 180-200 g i ca 30 minutter.Å ha ungdommer i hus kan kreve en god porsjon tålmodighet og dette ble denne retten offer for. Da 20 minutter ble til over en time, blir maten der etter. Selv om det ser litt vell mørkt ut, så smakte det utmerket                                                                                              

Karbonader med salat

Karbonader med salat 

Enkelte dager blir det ikke tid til å lage mat helt fra grunnen av og da gjelder det å velge de ferdigproduserte varene som er noenlunde ok. Med det mener jeg minst mulig tilsettingsstoffer og fyllstoff uten mål og mening. Det er utrolig hva en putter i maten for å lage billige produkter, så det billige er ikke nødvendigvis det som gjør deg mettest og er best for helsen. Derfor velger jeg produkter som er reinest mulig og i dette tilfelle betyr det at det er karbonader som inneholder minst 85 % kjøtt. Det som var det morsomme når jeg leste på varedeklarasjonen, var at det ikke var den dyreste varianten som var den beste. Det som er endret på vare deklarasjonene nå mot før, er at nå står det ikke E-stoffer, men det står navn på hva det heter. Men det betyr ikke at det ikke er et tilsetningsstoff. Så vær kritisk til hva du kjøper.

Vel i dag er det altså rett og slett karbonader med salat uten verken poteter, ris eller hamburgerbrød.

Jeg brukte isbergsalat, tomat, agurk og avokado som metter godt og som er et godt alternativ til poteter osv.

Vel enklere kan det vel ikke gjøres.

Kjøttkaker på topp

Min kjære, kjære, nabo Rigmor hevder hun ikke kan lage mat, men her kommer motbeviset. Hun lager kjøttkaker på topp, noe som er helt genialt, siden en slipper all steikingen på pannen, noe jeg ikke kan fordra.

  

Kjøttkaker på topp

5-6 personer

2 pakker karbonadedeig(800g)

3 ss potetmel

3- 4 dl vann

2 ts salt

1 ½ ts pepper

Bland karbonadedeigen med alt det tørre og spe med vann til den er passe tykk.

 

Ca 10 poteter (kommer litt an på hvor store de er, skal dekke bunnen i formen)

2 løk

5-6 gulrøtter

2-3 ss smør

Jeg anbefaler å  også ha på litt buljongvann på om en ønsker mindre smør. Ca.4 dl vann og 3 buljongterninger som blandes ut i kokende vann selv om dette ikke stod i den opprinnelige oppskriften til Rigmor. 

Skrell poteter, løk og gulrøtter. Potetene og gulrøttene skjæres i skiver. Ha potetene i bunnen av en ildfast form eller en langpanne, så legger en gulrøttene oppå.. Form karbonadedeigen som små kjøttkaker og legg de opp på toppen. Strø løken over til slutt. Så tar en eventuelt buljongvann over og smør.

Sett hele formen midt i ovnen på ca. 210 grader i ca 45-60 minutter. Grønnsakene må være mørne.

 

Server med brun saus om en ønsker.

 

  

Brun saus på jevning

4 dl vann/kraft

1 1/2 -2 ss hvetemel eller 2 ss maizena(glutenfri)

 1 terning Buljong

 ½ ts Salt

1 krm Pepper

Sukkerkulør

Ha kald væske i en panne og ha i mel og buljong og sett på platen og rør med jevne mellomrom til sausen er kokt opp. Bruker du hvetemel må det koke i minimum 10-15 minutter, maizena trenger kun et oppkok. Ta i sukkerkulør til du har rett farge og smak til med salt og pepper. Her kan en også sette en ekstra spiss på sausen med å ha i litt brunost eller fløte(eller begge deler, da er det fest du).

 Brun saus på gamlemåten

3ss (30- 40 g ) smør

3-4 ss hvetemel

Ca 4 dl vann/kraft

1 terning buljong

Salt

Ca 1 krm pepper

 

Ha smøret på steikepannen og la det bli brunt, ha på melet og rør ofte så det ikke svir. Denne prosessen tar sin tid (Det er mulig å ha i sukkerkulør om den ikke blir mørk nok. Fru Virkesdal var en klok kvinne og en fantastisk kokk, og hun sa alltid at det var bedre å ta i litt sukkerkulør enn å brenne sausen) Om du har en steikepanne som har høye kanter kan du fortsette å bruke den, ellers må du helle det over i en panne. Spe med litt og litt væske til sausen er passe tykk. Når det er hvetemel tykner den når den står og koker. La sausen koke minst i 10-15 minutter og smak til med buljong, salt og pepper. En kan lage en ekstra spiss på sausen med å ha i litt brunost eller fløte (eller begge

Matbloggtoppen

Bakt potet med karbonadedeig og Bearnaisesaus

Bakt potet med karbonadedeig og Bearnaisesaus !

Etter en herlig vårdag ute, ble det plutselig middagstid. Så da var det å finne ut hva jeg skulle lage til middag, svært lite planlagt denne helgen! Jeg hadde kjøpt noe store poteter i løs vekt for noen dager siden med tanke på bakepoteter av et eller annet slag en dag, og den dagen ble i dag. De potetene som er pakket i folie på butikken er normalt sett mye dyrere enn om en plukker seg store poteter selv og pakker de i folie.

1 person1-2 store poteter(alt etter hvor mye en spiser og hvor store potene er)

Steik i 1-1/2 time på 210gr

 

150-200g karbonade/kjøttdeig(jeg hadde ferdig steikt karbonadedeig i frysen med tacokrydder på, så jeg bare varmet den)

Tacokrydder eller krydder etter ønske( for eksempel provence krydder, salt og pepper. Eller bare grillkrydder)

Steik kjøtt/karbonadedeigen og ha krydder på.

Jeg valgte i dag å wokke asparges, paprika og squash som jeg hadde opp på kjøttdeigen i poteten og så hadde jeg salat ved siden av.

Siden det er lørdag så bevilget jeg meg bearnaisesaus til (vil du ikke lage fra bunnen av, så synes jeg Knorr sin er best)

Bearnaisesaus

1 person                                         4 personer

40 g smør                                                     150 g smør

1 eggeplomme                                             4 eggeplommer

½ ss sitronsaft/hvitvinseddik                        2 ss sitronsaft/hvitvinseddik 

½ ss vann                                                      2 ss vann

½ ts estragon                                                2 ts estragon

Salt                                                                1-2 krm salt

Pepper                                                                      1 krm pepper

Smelt smøret. Bland eggeplomme, sitronsaft/hvitvinseddik og vann i en glass skål og pisk det godt til det skummer lett. Lag et vannbad(en panne med vann i som er større enn skålen). Ha skålen opp i pannen og varm den opp, men den må ikke koke. Ha det smeltede smøret i dråpevis i egge blandingen til å begynne med, rør godt. Så fortsetter en til en har brukt opp alt smøret. Ha i krydder og server ganske umiddelbart. Skulle sausen sprekke, har en i litt vann og visper godt mens det er varme i vannbadet.

Risotto med karbonadedeig

Risotto med karbonadedeig

Denne risottoen har jeg laget ut fra hva jeg liker best sammen, så det er ikke sikkert det egentlig er helt ?rett? en gang å kalle det for risotto. Så da dette er min tolkning av hvordan en kan lage det.

Til ca 4 personerKokt ris (jeg regner ca 1 dl ris per person) (Bruker du litt buljong i vannet setter det en ekstra spiss på risen)

600-800g karbonade/kjøttdeig

½-1 hvitløk

1 stor løk

Basilikum(kan godt være tørket, men jeg hadde fersk basilikum) eller for eksempel oregano, timian, persille eller hvilke smak en liker). Her må en nesten smake seg frem til hva en synes er passe for den enkelte.

1 ts salt

1 krm pepper

 ½ liten Ingefær om en ønsker det.

( Jeg bare elsker smaken av ingefær og jeg kjenner den gjør meg godt, så jeg bruker et stort stykke med hakket ingefær i når maten er klar for servering, da forsvinner ikke smaken).

Liker du det og andre ikke kan en jo ha ingefæren ved siden av i en skål så en kan forsyne seg etter ønske.

Mine barn har alltid forlangt å ha ketchup på, men på sin tallerken. (grøsser av ketchup av en eller annen grunn) Så er alle fornøyd.

Ønsker en å ha mer grønnsaker i er dette selvfølgelig bare flott(eksempelvis paprika, tomater, asparges, erter)

 

Kok ris etter posens anvisning. Rens og del løken og steik den sammen med karbonadedeigen. Når både ris og karbonadedeigen er ferdig, så blandes de. Ha i urtene en måtte ønske å ha i og smak til med pepper og salt. Vil du bruke ingefær, skrelles og hakkes den og strøs i rett før servering.

http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Content_6140&Main_4489=6177:0:10,2542&Content_6140=6185:0:10,2839

Spanske kjøttboller i tomatsaus

 

Spanske kjøttboller i tomatsaus

2-3 personer

 

 

 

 1 pakke karbonade/kjøttdeig(400g)

1 ss potetmel

1 dl vann(kan bruke melk om det er ønskelig)

1 ts salt

½ ts pepper

2 fedd hvitløk

2 gode ts med provencekrydder(inneholder Timian, rosmarin, merian, basilikum, oregano og persille)

Jeg brukte også et godt stykke med ingefærrot, men det er ikke nødvendig

Om en vil kan en ha i løk i tillegg, vårløk gir ekstra fin farge på bollene.

Ta deigen i en bolle, ta i alle krydderene, potetmelet og løken og bland det godt sammen. Ha litt og litt vann i og bland alt godt sammen. Det kan variere hvor mye væske en trenger, det kan være kvalitetsforskjell på deigen. Blir deigen for bløt, tar en bare litt mer potetmel i.

Ha god varme på steikepannen sammen med olje eller smør. Bruk en stor ts eller en is skje med vann på og form bollene og legg de på pannen. Snu de når de er brune. Ha de i sausen og la de trekke en stund. Disse bollene egner seg godt om en vil lage tapas.

 

Tomatsaus

1 boks knuste tomater (Det aller beste er å bruke ferske tomater, men da må en huske å kjøpe de og det går ganske mange tomater til, så det blir en god del dyrere.) Vil du forsøke med tomater, må en beregne ca 8-10 tomater som en deler og har i en panne med ca 1 ss olje eller vann)

1-2 fedd hvitløk eller en bruker løk

1 ts salt

1/2 ts pepper

2 krm chilipepper

2 ts sukker (i tomater i boks er det tilsatt askorbinsyre, for at tomatene skal holde på fargen, derfor blir det syrlig og det er en fordel med sukker)

Jeg brukte litt koriander (kan selvfølgelig utelates)

1 ts med provencekrydder her også (inneholder Timian, rosmarin, merian, basilikum, oregano og persille)

Ha de knuste tomatene i en panne, ha i oppskåret løk, krydder og sukker. La det få et godt oppkok og smak til om en vil ha mer krydder eller annet i. En mildner smaken om en har en melke/fløte/kokosmelk/soyamelk skvett i. Sausen er ferdig, ta oppi kjøttbollene og server med spagetti eller ris til.

 

 

 

 

Oskar`s Gratinerte tacogrye

Velkommen til Oskar`s ungkars middag ( gjeste innlegg  )

Hei alle sammen, jeg har jo en mamma som er kokk som dere kanskje   har lagt merke til så den kreative mat- lagings ånden har jeg fått av mutter`n.  I dag skal jeg lage min egen spesial middag nemmelig Gratinert Taco Gryte med tortilla lefse.

Begyn med å brune 400gram kjøttdeig, samtidig koker du opp 4dl vann ( står også på taco gryte posen ),

når kjøttdeigen er klar hiver du den oppi det kokende vannet sammen med innholdet i tacogryte posen, når dette er gjort venter du litt. Skru ovnen på 250 grader celsius , ta to eller flere tortilla lefser i bunn kast oppå litt paprika og mais ( masse mais for de som liker det )

 Husk å ikke ha gryteretten på full guffe for då brenner risen, så skru platen ned på tre og skjenk deg en kald øl.

( anbefaler Hansa ) og la det små koke i 15 minutter.


( har valgt å ikke ta bilder av ølen pga det kan være personer under 18 som leser dette )Så når tacogryteretten er klar slenger du den oppå tortilla`ene og topper med skivet ost.

sett den midt i ovenen og la osten smelte i ca 5 minutter ( så lenge ovnen er varm )

drikk gjerne opp ølen slik at du kan jekke en ny når maten er klar.Maten er herved klar, kan også toppes med litt taco saus.Serveres med en dugfisk Hansa. velbekommen.

 

Ingedienser :

Toro Tacogryterett

Kjøttdeig ( sånn firstprise 500 gram funker fint )

Ost ( så mye du vil ha )

Tortilla lefser ( så mangen du vil ha )

Grønnsaker ( som paprika, mais vist du spiser sånt, kan gjerne skippes vist ønskelig )

Øl ( helst mer en 1 og anbefaler Hansa for smaken )

 

 

PS. Vist du ikke eier en ildfast form så kan du kjøre talerken med en tortilla lefse på men då må du huske at

talerkenen blir varm "det glemte jeg en gang var jo takogryte over hele kjøkkenet )

 

 

 

Kjøttkaker og erterstuing

Kjøttkaker og erterstuing

I dag ble det kjøttkaker og erterstuing som jeg hadde i fryseren. Så det var egentlig bare å koke potene og varme resten, deilig av og til det.

Men her er oppskriften om du ønsker å lage det en gang.

400gr kjøttdeig(karbonadedeig)

Ca ½ ts salt

½ ts pepper

11/2 ss potetmel

Ca 2-3 dl vann(eventuelt melk) Hvor mye salt og væske som må til for å få en passe deig, avhenger av kvaliteten på kjøttdeigen.

1 krm muskat om du vil og har, det setter en ekstra spiss på kjøttkakene.

½ løk finhakket om du ønsker det.

Ha kjøttdeigen i en bolle(eventuelt en mikser) og ha i salt, pepper(muskat) og potetmel og bland det godt sammen. Tøm litt og litt vann i deigen og slutt når den er smidig, men ikke for tynn (skal kunne forme deigen med en ss)

Det kan være lurt å steike en liten tynn kake for å se om den er passe smak på.

For å få runde kaker, kan det lurt å bruke en ss som er dyppet i vann og hjelpe til med hånden å forme de.

Steik kakene til de er brune på begge sider. Det kan være lurt å koke kakene i saus slik at en er sikker på at de er gjennom kokt.

Brun saus på gamlemåten

3ss (30-40 g) smør

3-4 ss hvetemel

Ca 4 dl vann/kraft

1 terning buljong

Salt

Ca 1 krm pepper

Ha smøret på steikepannen og la det bli brunt, ha på melet og rør ofte så det ikke svir. Denne prosessen tar sin tid  (Det er mulig å ha i sukkerkulør om den ikke blir mørk nok. Fru Virkesdal var en klok kvinne og en fantastisk kokk, og hun sa alltid at det var bedre å ta i litt sukkerkulør enn å brenne sausen) Om du har en steikepanne som har høye kanter kan du fortsette å bruke den, ellers må du helle det over i en panne. Spe med litt og litt væske til sausen er passe tykk. Når det er hvetemel tykner den når den står og koker. La sausen koke minst i 10-15 minutter og smak til med buljong, salt og pepper. En kan lage en ekstra spiss på sausen med å ha i litt brunost eller fløte (eller begge deler, da er det fest du)

Ha i kjøttkakene og la de få koke en stund.

 

Brun saus på jevning

4 dl vann/kraft

1 1/2 -2 ss hvetemel eller 2 ss maisenna (glutenfri)

Buljong

Salt

Pepper

Sukkerkulør

Ha kald veske i en panne og ha i mel og buljong og sett på platen, og rør med jevne mellomrom til sausen er kokt opp. Bruker du hvetemel må det koke i minimum 10-15 minutter, maisenna trenger kun et oppkok. Ta i sukkerkulør til du har rette fargen og smak til med salt og pepper. Her kan en også sette en ekstra spiss på sausen med å ha i litt brunost eller fløte (eller begge deler, da er det fest du) Legg i kjøttekakene og la de trekke en stund.

 

Grønn erterstuing

Jeg kjøper jeg gjerne flere pakker med grønne erter. Erter bør ligge et døgn i bløt, så bør de skylles og deretter settes på kok. Hvor mye en lager, avhenger selvsagt av hvor god plass en har i fryseren. Men jeg liker å være litt effektiv og forberedt og derfor gjør jeg det slik. Ertene bør koke 2- 3 timer.

De grønne ertene bruker jeg å lage helt ferdig erterstuing av og så fryser jeg de i porsjonsposer. Kan være lurt å skrive med sort sprittusj på posen før en tar noe ned i posene.

 

Ca 250 g grønne erter som er godt kokt

1 ts salt

2-3 ts sukker

1 ss smør i fast form (mange vil ikke ha smør i, men det gjør susen)

Skal bare putre, litt så er den ferdig

 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen