På sparebluss

Pølsewok med hjemmelaget woksaus

Det er gøy når man smokker sammen noe og får et kjempegodt resultat, som her. Jeg hadde fått en pakke vakumert wok blanding av noen som skulle på ferie, og jeg hadde noe pølser, men ingen woksaus. Da er det greit at de små grå fortsatt kan være kreativ. Det ble virkelig knallgodt, og jeg er superfornøyd med å ha laget kjap, god og billig saus og middag.

Woksaus til 2 personer:

1 dl soyasaus glutenfri får kjøpt på de fleste dagligvarebutikker

1 ss Balsamico eddik

1 ts maizena 

Ca. 1/2 ts ts finraspet ingefær

En tøtsj pepper

Ha alt i en panne, og kok opp under omrøring. Smak til om du trenger mer av noe, det kan feks. hende du synes den er for syrlig, da kan du ha i litt sukker.

Vil du ha mer smak kan du tilsette mer ingefær osv. osv. 

Pølsene skar jeg  opp i biter og steikte, så skrudde jeg ned temperaturen og hadde på wokgrønnsakene, og lot de få varme, og til slutt hadde jeg på sausen og blandet den godt med woken. 

 

 

Risrett på Hong Kong vis

Noe av det morsomste med å ha besøk av folk fra hele verden er å høre om deres tradisjoner også blant annet mattradisjoner.  Når jeg ikke kan dra ut i verden, så er det jo helt fantastisk å få verden rett inn i stuen :-D. Og denne gangen var det Luna eller Yip som hun egentlig heter som laget en enkel og god hverdagsrett fra hennes hjemby Hong Kong. Der bruker de å ha flere retter og plukke litt av alle rettene slik vi gjør det når vi har tapas.  Luna bor sammen med familien sin og det er vanligvis moren som lager maten, så hun var ikke så veldig vant å lage mat, men godt ble det. Luna fortalte også at de ofte hadde ris med ketchup på, det synes jeg faktisk var veldig morsomt, hvem skulle tro :-D!

      

                                                                               Her er Luna (Yip) som var så snill å laget mat til meg, tusen takk for maten og for et veldig koselig besøk.

 

Dette er ikke en oppskrift  på mål, men mer en inspirasjon til å forsøke ris på en annen måte.

Ca. 3 dl ferdig kokt ris 

4 tomater

3 egg

Salt

Litt sukker

Tomatene ble delt opp i biter og surret til de var møre, og så hadde hun i salt og sukker. 

Eggene laget hun som eggerøre. Tomatene og eggerøren ble dandert på en tallerken før servering, risen var ved siden av.

Jeg hadde nok tatt litt krydder i tomatene og risen, men det var veldig godt som dette også, og når man vet at de har det som tilbehør til annen mat så kan man jo prøve det til både kjøtt og fisk. 

          

Vossakurv med ertestuing

For en tid tilbake spurte jeg i en mat side på facebook hva de brukte ertestuing til, og svarene var mange  og variert, men også de vanlige rettene som kjøttkake og lutefisk. Her er en av svarene, nemlig vossakorv med ertestuing, og det passet utmerket sammen. Nå er jeg så glad i ertestuing at det er ikke mange ting de ikke passer til ;-). Oppskrift på ertestuing finner du HER, og hvordan man kan fryse den flatt finner dere HER.

Kunne du ha spist dette til  middag?



 

Pølse og makaroni

Dette er til inspirasjon og ikke oppskrift :-) For enklere mat kan man vel neppe lage, men det smaker godt. Dette kan jeg ikke hske at jeg har spist siden jeg var liten, så det er ikke vær dag jeg spiser pølse og makaroni :-D

Makaronien (jeg bruker glutenfri) var en rest jeg hadde, og den hadde jeg litt smør i og opp kuttet vårløk og litt krydder, 

Pølsene (Pølser kan inneholde gluten, og veldig vanlig med melk i, så sjekk dette om du trenger det) delte jeg i to og skar kryss i begge endene, det gjør en fin effekt. 

Jeg er veldig glad i grønnsaker som har fått en liten tur i pannen, så det ble litt steikt squash, paprika og noen sukkererter, og litt fersk salat. Det ble pittelitt ketchup på makaronien, men man kan gjerne ha en god hjemmelaget dressing på. 

Du finner mange forslag på dressinger  HER

                                              

 

Tørkede kikerter kontra ferdig kokte



Hvor makelig er vi egentlig blitt, eller er det mangel på kunnskap?

Jeg var på butikken for å kjøpe tørkede kikerter, siden de er billigere en ferdig kokte. Der jobbet det en ung hjelpsom mann som fortalte at tørkede kikerter hadde de ikke, og han viste ikke at det fantes heller. Vi pratet i vei om mat og erter osv. og var begge enig i at kikerter (som jeg ikke uttaler rett) var utrolig god mat. Og jeg skulle lage Falafel som jeg jallefall ikke klarte å uttale!

Vel nok om det, som dere kan se fikk jeg 1275 g kikerter av to pakker tørkede erter (a 450g), og i en pakke ferdig kokte kikerter er det 380 g  Det vil si at om man tar seg tid til å legge erter i bløt natten over, og skyller de før man har de i en panne og lar de koke i ca. 1 1/2 t, får man rundt 1275 g ferdig kokt kikerter til 32 kr, om man kjøper de ferdig betaler man 32kr for 760g kikerter. 

De tørkede kikertene var ikke økologiske, det har selvsakt en betydning på prisen. 

 Ertene jeg ikke bruker fryser jeg ned flatpakket i plastposer, Easy Peasy 

Hvordan dele en hel kylling og spare penger

I dagens samfunn er de mange ikke vant å lage noe som ikke allerede er delt i fine stykker, det er på mange måter veldig bra for da har flere muligheten til  enkelt å lage matretter uten å begynne en hel prosess. Man får kjøpt ferdig filetert fisk, oppdelt kylling, malt kjøttdeig og biffen er porsjonert. Dette er jo enkelt og greit, men må man snu på kronene og fortsatt her lyst å lage skikkelig hjemmelaget mat. Da kan det være lurt å følle med på når det er feks.er hel kylling på tilbud (må ikke har vært frossen, for da bør man ikke fryse den igjen), hele indrefileter,  eller hele sider med fisk, eller enda bedre man kjøper hel fisk å fileterer selv.

Her vil jeg forsøke å vise hvordan man lett kan dele en fersk kylling i biter og eventuelt fryse det man ikke trenger.

Dette er en Stangekylling som jeg liker å kjøpe siden den er alet opp på en sunn og god måte, den kostet 59 kr kg, og veide 1,5 kg og den kom da på 88 kr. Et lår koster 80 kr kg, så man har mye å hente med å dele den selv. Et annet element er at for hver ting man singelpakker fra fabrikk, får vi enda mer emballasje og søppel. 


Det er lurt å ha en spiss kniv når man skal dele kylling og andre fugler. Ha  tørkepapir og et fat eller lignede klart, for litt søl blir det jo. 

Det er mange måter å dele en kylling på, dette er et forslag på hvordan man kan gjøre det på. 


I kyllingen er det et brystben som går ytterst mitt igjennom kyllingen, kjenn med fingrene hvor det er, og velg en av sidene du vil begynne på. Det spiller ingen rolle hvilke side man velger. Når man har funnet kanten og stikker kniven helt inn til beinet, begynner man på midten av kyllingen, og bare fører kniven igjennom. Så snur jeg den, og deler resten av siden.


Da ser kyllingen slik ut. 

 


Så snur jeg den igjen og gjentar prosessen.


Kyllingen er delt i to, egentlig ikke mye arbeid. Nå begynner mulighetene å vise seg.

 


Man kan nå rett og slett bare dele hver del i to og være fornøyd med det. 


Men om man  ønsker den mer findelt, så fortsetter vi å dele.


Her er delen med kyllinglåret, den kan deles i to. Da tar man i begge endene av stykket, og bretter det godt bakover, og deretter  frem igjen noen ganger. Det man oppnår er å knekke beinet i ledde, og det blir lett å dele stykke i to. 


Her kan du se at beine er delt i to, og jeg setter kniven rett på beinet og trykker kniven hardt ned med hånden. Etter dette er det bare å skjære vanlig resten. 


Som vist her.


Man har da et lår og nesten en filet (det er litt bein i denne delen)


Ønsker man å ta av kyllingvingen, gjentar man prosessen med å først brekke bene, for deretter bruke kniven. 

Trykk til og skjær resten når man har kommet igjennom benet. 

På resten av delen ligger fileten på kyllingen, den er ganske enkel å skjære ut. Som da du begynte å dele kyllingen, gjelder det nå å finne hvor beinet går, og begynne forsiktig med å føre kniven langs benet. Husk at øvelse gjør mester, de færreste får dette til på første forsøk. Men fileten kommer ut, om den ikke er helt hel :-). Ikke gi opp. 

 


Da er den ene fileten ute, hurra :-).


På en side har jeg nå fått en filet, en kyllingvinge, et kyllinglår og et godt skrogstykke. 


Beinet som blir igjen koker jeg kraft av,  eller puter jeg det i en pose og fryser til kraft en annen gang. 

Dette virker kanskje som veldig mye arbeid, og litt uoverkommelig, men tro meg det er det ikke. Skulle man maltraktere en kylling, så kan man jo koke den og rense den etter på  og bruke den i suppe eller gryte;-). 

Delene fryser jeg slik at jeg kan ta opp det jeg ønsker. Husk å merk posen med tusj eller på annen måte. 

Lykke til :-)

 

 

 




.

Kjøttsuppe med kikerter (På sparebluss?)

Det å lage god hjemmelaget mat som ikke nødvendigvis koster så mye kan være en kunst, men ingen umulighet.

Denne suppen er uten tvil bland billigvarianten, men det var ikke noe å si på smaken, og heller ikke på næringsinnholdet.

Dette ble suppe til minst 6 personer alt etter hvor storspist man er. Jeg har fryst ned porsjoner i plastposer som jeg har merket med sprittusj, da har jeg gode, sunne og kjapp middager flere ganger. 

1 pakke tørkede kikerter (man kan også bruke ferdig kokte erter men da blir det en god del dyrere. Man kan også bytte ut kikerter med gulerter, de blir enda billigere)

1 svineknok

Vann til over knoken. 

 3-4 gulerøtter

1 purreløk

1/2 sellerirot

Litt blomkål

Litt Brokkoli

Salt 

pepper 

Legg ertene i bløt med rikelig vann over natten eller rundt 8 timer, tøm av vannet og skyll ertene godt. Legg knoken i en litt romslig panne, ha på ertene og fyll på vann til de dekker knoken. Nå skal dette koke til ertene er gjennomkokt og knoken løsner fra benet, det vil ta et sted mellom 1 1/2 -2 timer, men det kommer litt an på hvor stor knoken er. 

Ta knoken ut av pannen og la den få avkjøle seg slik at man klarer å rense den. Skyll, rens og del grønnsakene i biter og ha de i pannen med ertene, man kan bruke de grønnsakene man har (men det passer veldig godt med sellerirot, purreløk og gulerøtter i).

La alt få koke sammen, og når grønnsakene er kokte, er det bare til å smake til med salt og pepper og ha de oppdelte kjøttet i suppen. Server gjerne med brød eller flatbrød til. 


For å oppsummere med hva denne suppen kostet for rundt 6 personer:

1 svineknok                         Kr. 30

1 pakke tørkete kikerter       Kr.20 

Sellerirot                       Ca. Kr. 10

Purreløk                        Ca. Kr 10 Bruker man vanlig løk blir det enda billigere, men for meg betyr fargene i maten en del.

4 gulerøtter                   Ca. Kr.  5

Litt blomkål og brokkoli Ca. kr 10

Salt og pepper              Ca. Kr 0,50

                                   =       Kr. 85.50 øre og deler man på 6 personer blir det Kr. 14, 25 per porsjon, ikke verst det eller?

Har man brød eller flatbrød til blir det litt dyrere, men da blir suppen enda drøyere.

 

 

 

 

Hverdags "fårikål"

 

Det er ikke alltid det passer med mat som tar mange timer å lage, eller som gjerne koster en del. Det er da det er kjekt å ha noen triks i erme,  som for eksempel å bruke kjøttdeig og kål,  i stede for å bruke fårekjøtt. Det mest fascinerende med denne retten er at det smaker fårikål selv om man ikke bruker fårekjøtt. 

Til 4 personer:

8 poteter skjæres i skiver

½ -1 kålhode avhengig av størrelsen

4 gulerøtter

2 skiver selleri (kan sløyfes, men gir en ekstra god smak)

8 dl vann

800 g kjøtt/karbonadedeig (får du tak i kjøttdeig av får blir det ekstra godt)

4 terninger buljong

Ca. 1 ts pepper

Salt

Rens og skrell poteter og grønsakene å del de i passe store biter.

Ha alle grønnsakene i en panne (gryte) med vann, pepper og buljong, og la det koke opp. Jeg bruker å bare ta kjøttdeigen rett fra pakken og i gryten, men ønsker du å spe deigen først gjør du det. Du kan forme kjøttdeigen eller bare bruke sleiven å dele som når man steiker kjøttdeig.

 

La det hele få koke rundt en halv times tid med lett omrøring et par ganger i løpet av koketiden. Smak den til med salt og eventuelt mer pepper.  



 

Matbloggtoppen

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits