desember 2013

God riskrem fortrinnsvis med skollede mandler og Appelsinsirup




Denne riskremen med appelsinsirup har jeg fått fra en matelskende venn. Den smakte vidunderlig?

Riskrem

Ferdig kokt og avkjølt risgrøt. For å beregne dessert til 4 personer vil det være passe å lage ca. 2 porsjoner grøt, siden det er dessert og ikke middag.

Pisk kremfløte med sukker. Bland fløte og grøt og riskremen er ferdig. Ønsker man å ha hakkede mandler i, så gjør man følgende:

Hvordan skoller man mandler?

Kok opp vann og ha mandlene i og tell til ti. Ta de ut og legg de i kjøkkenpapir eller kjøkkenhåndkle og «gnikk» godt. Da skal skallet løsne omtrent av seg selv. For at mandlene skal bli helt tørr og god kan det være en fordel å la de tørke litt før man hakker de.  

Appelsinsirup

1/2 l appelsinjuice (best om den er egen presset men går fint fra kartong

også)

250 Sukker

1 vanilje stang

1 ts sambal oelek ( chilli saus/pasta)

 

Kok appelsinjuice, sukker, vaniljefrø, sambal oelek til en tynn sirup

Server og nyt

# Appelsinsirup #riskrem #skolledemandler


Matbloggtoppen

Sitromasj kake

Sitromasj kake (etter familieråd ble det navnet på kaken)

Kaken er baturlig glutenfri. 

Bunn:

3 eggehviter

1 ½ dl sukker

1 pakke kokos

Stivpisk eggehvite og sukker, velt så forsiktig i kokosen. Ha det i en smurt form og steik den på 180 grader i rundt 15 minutter. Avkjøl den.

Fromasj:

3 eggeplommer

1 ½ dl sukker

Saft og skall av 1 sitron

6 plater gelatin

2 ½ dl fløte eller soyafløte (jeg laget med soyafløte)

Legg gelatin i vann i rundt 5 minutter før den smeltes opp i litt vann i en panne.

Pisk kremen stiv. Pisk eggedosis av egg og sukker. Rasp skallet av sitronen og press saften av den. Bland så sammen den piskede fløten, eggedosisen, saften og skallet av sitronen og til slutt har man i den smeltede gelatinen.

Ha blandingen opp på kokosbunnen.

Gele:

1 dl lime saft

1 dl sitronsaft

1 dl vann

Ca. 4 ss sukker

6 pl gelatin

Legg gelatin til bløt i kaldt vann i rundt 5 minutter. Press saften av lime og sitron , sil den, og ha det i en panne sammen med sukker og gelatin. Når den begynner å stivne så har man den opp på fromasjen og lar den stivne. Pynt gjerne med bær eller annet.



 

Matbloggtoppen

GOD JUL



Jeg vil ønsker alle mine bloggvenner 

Naturlig glutenfrie kokosmakroner

4 eggehviter;

 2 dl sukker (jeg brukte litt mindre)

1 pakke med kokos (250g)

Skill eggehviten fra eggeplommen. Personlig bruker jeg å ha en kopp som jeg har eggehvite i, en som jeg har plommene i og en der jeg deler eggene. Jeg gjør det slik i tilfelle skillingen av ett av eggene skulle mislykkes slik at hvite og plomme blir blandet, da slipper jeg å begynne helt forfra igjen.

Pisk eggehvite og sukker/sukrin til det er stivt. Ha i kokosmassen og rør inn med en slikkepott. Bruk en isskje og sett makronene på en plate.

 Steik de midt i ovnen på 180 g i 12 minutter   

Matbloggtoppen

Konfekt egg




Dette er en av de morsomste konfektene jeg noen gang har laget. Det er eggeskall som er vasket og så er de fylt med konfekt som jeg laget. Oppskriften fikk jeg av en av mine utrolig flinke bloggvenner.

Jeg kjøpte en marsipan som inneholdt en del aprikoskjerner og ikke så mye mandler, siden min eldste ikke bør spise for mye mandler. Denne marsipanen var mørkere en vanlig hvit marsipan så derfor ble «eggeplommene ikke like gul som hennes. Og i «eggehviten» brukte jeg havrefløte og ekte vanilje så den ble rett og slett heller ikke rette fargen (hi hi). Jeg lover å legge ut bilde av den ekte vaniljen litt seinere.Her fant jeg oppskriften 

 

Eggehvite:                                                   

 

4 dl havrefløte( gogreen) eller soyafløte eller 4 dl kremfløte     

1 ts ekte vanilje eller 2 ts vaniljesukker

4 gelatinplater    

105 gram hvit sjokolade 

Marsipan til eggeplommene tilsetter man gul konditorfarge eller man kan bruke gurkemeie eller safran.

 

Legg gelatinen i kaldt vann i ca. 5-6 min.

Fløten og vaniljen og hakk sjokoladen i små biter som varmes til kokepunktet (ikke la det koke for da kan sjokoladen bli kornete).

Klem vannet ut av gelatinplatene, og rør de inn i fløten til gelatinen er oppløst.

La blandingen bli romtemperert før du fyller eggene. Eggene skal fylles nesten helt opp til randen. Lag kulene avfarget marsipan, men ikke ha de ned i eggeskallet før fløtemassen er begynt å bli stiv, eller faller de til buns.

 La stivne i kjøleskap i ca. 4-5 timer eller natten over.



 

Matbloggtoppen

Gryte med kjøttdeig, rødkål og kikerter

 

Rødkål har en nydelig farge og er derfor flott å ha i maten. I disse juletider kan det jo være at man kjøper rødkål og sitter igjen med en rest, så her har du et eksempel på hvordan den kan brukes.

Til 4 personer

1 pakke kjøttdeig (400g siden kikertene er svært mye mat i, men ønsker du mer kjøttdeig så kjør på)

2 bokser kikerter (jeg hadde ferdig bløtt og kokte kikerter i fryseren som jeg brukte)

1-1/2 bokser tomater (400g)

1 boks kokosmelk (400 ml)

1 chili

1 stor løk

1 kinahvitløk eller to fedd hvitløk

1 stykke ingefær ca. 1 cm.(ingefær varierer veldig i størrelse, derfor er det ikke lett å si nøyaktig mål. Så her kan man ta i mye om man liker den smaken).

2 terninger kjøttbuljong

1 ts paprikapulver

Salt og pepper

Rens og del løk, chili og ingefær og ha alt på en varm panne sammen med kjøttdeigen og steik alt. Når kjøttdeigen er ferdig steikt har man på tomatene, kokosmelken, finsnittet kål og kikertene (om det er vann på kikertene så tøm det av før du har de i gryten). Ha også i buljongen det kan være lurt og smuldret den litt opp før den has i gryten.

Smak til med paprikapulver, salt og pepper. Når kålen er kokt er maten ferdig.

Denne gangen forsøkte jeg å ta bilde med nettbrette siden kamerate streiker, men jeg har vist ikke fått teken på det enda. 



#kikkerter #rødkål #kokosmelk #glutenfri #melkefri 

 

Matbloggtoppen

Jeg er lykkelig :-)

 

Det er helg :-) Ha en riktig god helg, forsøk å nyte nuet for denne dagen kommer ikke igjen :-)



Kjøttdeig og pasta


4 personer

800 g kjøttdeig

1 stor løk

1 kinahvitløk

2 bokser knuste tomater og litt vann

2-3 ts hjemmelaget tacokrydder (Chilipulver, oregano, spiskum, paprikapulver, hitløk, pepper)

Salt og pepper

Pasta

Sett på pastaen etter pakkens anvisning.

Rens og findel løken, og steik den sammen med kjøttdeigen på steikepannen. Ha på tomatene, ta litt vann i boksen og ha også dette på den steikte kjøttdeigen. Ha på krydder og salt og la det få koke sammen noen minutter.

 Er retten for tørr, så ha på litt mer vann og gi den et lite oppkok til.

Et grufullt bilde, men jeg måtte ta det med mobilen for kameraet streiket  



 

Matbloggtoppen

Fløtegratinerte poteter

 

4 personer

10 poteter

½ kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

Ca. 5 dl fløte (den skal nesten dekke potetene)

Ca. 1 ts salt

 Pepper

1-2 dl raspet ost

Ha fløten i en skål og ha i renset og finpresset hvitløk, salt og pepper i. Smak om det er nok salt, det skal være nokså salt siden potetene trenger en del salt.

Rens og del potetene opp i skiver og legg de fint i en ildfast form, og hell fløten over. Er det for lite fløte har du bare på mer slik at det nesten dekker potetene, dette vil variere etter hvilke form man bruker. Men ha heller på for mye en for lite fløte.

Sett formen midt i ovnen på 200 grader, den trenger rundt 45 minutter på å bli ferdig. Fløten skal være trakt inn i potetene. På slutten av steiketiden har man på osten, dette er for å unngå at osten blir brent.

Det er en fordel å la formen få hvile 5 minutter før man servere den.



 

 

Matbloggtoppen

Matbloggtoppen

Rigmor kokkelerer 2


Denne har jeg hatt liggende siden jeg var på besøk hos Rigmor og Terje i Bergen. Rigmor ble veldig inspirert av å lære å lage fløtegratinerte poteter, og begynte ganske umiddelbart å eksperimentere med flere varianter.

Her hadde hun pølser og tomater i  fløtegratinerte potetene, og det var utrolig godt.   

Fløtegratinerte poteter

4 personer

10 poteter

½ kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

Ca. 5 dl fløte (den skal nesten dekke potetene)

Ca. 1 ts salt

 Pepper

6-8 tomater

Ca. 600 g pølse


1-2 dl raspet ost

Ha fløten i en skål og ha i renset og finpresset hvitløk, salt og pepper i. Smak om det er nok salt, det skal være nokså salt siden potetene trenger en del salt.

Rens og del potetene opp i skiver og legg de fint i en ildfast form, og hell fløteblandingen over. Er det for lite fløte har du bare på mer slik at det nesten dekker potetene, dette vil variere etter hvilke form man bruker. Men ha heller på for mye enn for lite fløte. Del pølser og tomater og ha de sammen med potetene.

Sett formen midt i ovnen på 200 grader, den trenger rundt 45 minutter på å bli ferdig. Fløten skal være trakt inn i potetene. På slutten av steiketiden har man på osten, dette er for å unngå at osten blir brent.

Det er en fordel å la formen få hvile 5 minutter før man servere den. 

Rigmors tips er å servere hvitløksbrød og salat til :-) 



 

Matbloggtoppen

Hysesuppe med røde linser

 

Jeg tar nesten alltid vare på rester, nesten uansett hvor lite det er. Og da må man av og til huske å sjekke hva man har i fryseren uten kan det bli ganske fullt. Jeg hadde kokt hyse og ferdig kokte røde linser, og viste at i fryseren hadde jeg litt hakkede tomater. Og vips så var maten klar J

4 personer

4 dl ferdig kokte linser

2 bokser hakkede tomater

Litt vann (Det holder å skylle ut av boksene)

Ca. 400 hyse eller annen fisk

1 pakke vårløk (150g)

1 kinahvitløk

Ingefær om man ønsker (Den ble gjerne litt dominerende, så elsker du ikke ingefær som meg, kutter du den ut)

2 terninger med fiskebuljong

Salt og pepper

Eventuelt litt sukker (noe tomat boks merker er veldig sur og da må man gjerne ha i litt sukker. Min erfaring er at økologiske er best)

Rens og del løk og(eventuelt ingefær) ha den opp i en gryte sammen med  tomatene. Ha i buljong, linsene og fisken og la alt få koke sammen i rundt 5 minutter. Smak til med salt og pepper, og skulle suppen være alt for tykk så har man i litt mere vann.  

 


#middag #suppe #fisk
 

Matbloggtoppen

Kylling gryte med Østens smaker


Jeg var omtrent ferdig med å lage middag da jeg fikk uventet besøk av en kollega, og da måtte jeg lage mer mat. En virkelig gledelig overraskelse.   Dette gjorte at jeg kom jeg litt ut av det med hvor mye jeg hadde i av de forskjellige ingrediensene, og derfor blir dette også en av mine «omtrent» oppskrifter.

Til 4 personer

4-6 kyllingfileter (er filetene små bør man ha mer enn 1 pr. person)

Ca. 2 cm med fersk ingefær

1 kinahvitløk

1 løk

1 potte finhakket koriander (Tips: ha litt av koranderen til å strø over ved servering) 

Squash

Ca. 4 dl fløte (tåler man ikke melkeprodukter så kan man bruke soya fløte)

Eventuelt litt maizena til jevning om den ikke tykner naturlig

4ts Curry paste (tåler man ikke gluten så sjekk at den ikke inneholder hvete, for enkelte merke har dessverre det. Santa Maria sin var fri for gluten)

1-2 ts gurkemeie (jeg hadde litt fersk gurkemeie som jeg brukte jeg da jeg fikk besøk hadde jeg i litt tørket for å få den fine fargen).

Salt og pepper

Rens og del løk, ingefær og kyllingen og fres alt i en panne. Ha på fløte og krydder og la det få koke til kyllingen er gjennomkokt. Blir ikke retten tykk nok så rører man ut litt (ca. 1ss) maizena og gir alt et oppkok. Helt på slutten har man i biter av squash.

Jeg hadde kokt ris og asparges til.





 #kylling #østen #krydret #thaiinspirert #glutenfritt #raskt #oppskrift #middag

Matbloggtoppen

Fløtegratinert hyse


Alt går i perioder og jeg har vist kommet inn i den gratinerte perioden :-).

Til 4 personer

10 poteter

Ca. 500 g hysefilet

½ kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

Ca. 5 dl fløte (den skal nesten dekke potetene)

Ca. 1 ts salt

 Pepper

1-2 dl raspet ost

Reker om man har og ønsker det eller man kan for eksempel erstatte med blåskjell (jeg brukte reker i lake)

Ha fløten i en skål og ha i renset og finpresset hvitløk, salt og pepper i. Smak om det er nok salt, det skal være nokså salt siden både potetene og fisken trenger en del salt.

Rens og del potetene opp i skiver og legg de fint i en ildfast form, og hell fløten over. Er det for lite fløte har du bare på mer slik at det nesten dekker potetene og fisken, dette vil variere etter hvilke form man bruker. Men ha heller på for mye en for lite fløte. Jeg kokte (trakk for orden skyld) hysen før jeg hadde den i sammen med potetene, men dette er ikke nødvendig om fisken er tint og man vet den er ben fri. Da kan man skjære den i terninger og ha den rå i formen.

Sett formen midt i ovnen på 200 grader, retten trenger rundt 45 minutter på å bli ferdig. Fløten skal være trakt inn i potetene. På slutten av steiketiden har man på reker og osten, dette er for å unngå at osten blir brent og rekene seige.

Det er en fordel å la formen få hvile 5 minutter før man servere den.



#glutenfri  #fisk #iovnen 

Matbloggtoppen

Lammesadel


Lammesadel tror jeg må være et av det mest saftige delen på lammet man kan bruke. Det ser avansert ut å lage, men det kan jeg forsikre deg om at det ikke er.

Det er en god del bein i lammesadel så derfor kan det være greit å beregne litt rikelig kjøtt. For de fleste vil 200-250 gram lammesadel per person være passe mengde kjøtt.

Til 4 personer

Mellom 800g- 1 kg lammesadel

Løk

Hvitløk

Koriander

Pepper

Brun lammesadelen på pannen slik at den får en fin steikeskorpe, ha den i en ildfast form. Rens og del løken, surr den og legg den godt rundt lammesadelen, steik ut pannen å ha det også i formen. Ha koriander og pepper på lammesadelen, og sett i forvarmet ovn (220grader) og la den steike i 20-30 minutter. Bruk steiketermometer og ikke la den blir for gjennomsteikt. Når steiketermometeret viser rundt 70 grader, tar man den ut og lar den hvile seg i 15-20minutter. Da er det lett å skjære den opp med en kniv langs beina. Del kjøttet opp i biter og legg på fat.

Jeg hadde smørdampet fennikel (som passet veldig godt til), gulrøtter, blomkål og squash til. Og mos av poteter og sellerirot, noe jeg bare synes er helt utrolig nydelig til.

Dagen etter hadde jeg restene av kjøttet og da med  smørdampetrødkål til.



 


 #lammesadel #lam #fårekjøtt #fennikel #rotmos #selleri #festmiddag



 

Matbloggtoppen

Selleri og potetmos


Til 4 personer

8 vanlige poteter

Ca. 500 g sellerirot

50 g smør (eller mer )

Salt og pepper

Skrell poteter og selleri og kok de til alt er mørt. Tøm av vannet og ha i smør og bruk en mikser, stauke eller stavmikser for å mose poteter og selleri. Ikke kjør blandingen for hardt og lenge, da kan den bli seig. Smak til med salt og pepper.

#sellerimos #potetmos #rotmos #potetogsellerimos 

Matbloggtoppen

Nisse dessert



 

 

 



 #Dessert #jul #Nisser #jul

Matbloggtoppen

Ørret med Crème Fraîche


4 ørret eller laksefileter

1 løk

1 fedd hvitløk eller tilsvarende med kinahvitløk

Ca.½ blomkål

Ca. ½ brokkoli

Ca. ½ squash

3-4 kokte poteter (jeg hadde rester av poteter og hadde de i stedet for å koke poteter til)

1 boks Crème Fraîche eller rømme (tåler man ikke melkeprodukter bruker man soya yoghurt)

Litt vann

1 ts tørket dill eller fersk om man har

Salt og pepper

Rens løk og grønnsakene, og del de i passe biter. Ha de i en panne og surr til de er møre. Del fisken i biter og steik den sammen med grønnsakene. Ha på Crème Fraîche , vann og krydder. La de får kose seg litt sammen, og ta så en ekstra smaksprøve for å se om retten er passe salt og krydret. Server mer ris eller poteter om man ønsker det.



 

Matbloggtoppen

Pinnekjøtt av villsau fra Solund


Min utrolige omtenksomme og snille datter Marte kom på middag. Og siden vi er like glad i god mat begge to er det ekstra kjekt å lage god mat, og da kan man kvalitetssikre pinnekjøttet før julaften.

Det var gjerne litt lite salt så til jul skal det ligge litt mindre en et døgn i vann.

Vill sauen fra Solund er herved testet og mer en godkjent nome nomen om.

Oppskrift finner du her



 

Matbloggtoppen

Rigmor kokkelerer


Sist helg var jeg i Bergen hos mine kjære naboer Rigmor og Terje.  Rigmor laget mat og styrte på så jeg ikke fikk gjort noe ting annet en og bare late meg. Veldig kjekt at andre lager mat til en også da.

Lørdag hadde vi lammesteik med fløtegratinerte poteter, hjemmelaget saus, asparges og brokkoli til. Det varet helt fantastisk måltid.

Rigmor hadde kjøpt ferdig steikt lammesteik som var godt krydret. Hun tok av plasten og hadde all kraften i en panne som hun laget saus av.

Steiken ble skåret opp i sneier og lagt i en ildfast form med litt av kraften sammen med og folie over. Den ble satt inn i ovnen sammen med de fløtegratinerte potetene de siste 15 minuttene.

Fløtegratinerte poteter

4 personer

10 poteter

½ kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

Ca. 5 dl fløte (den skal nesten dekke potetene)

Ca. 1 ts salt

 Pepper

1-2 dl raspet ost

Ha fløten i en skål og ha i renset og finpresset hvitløk, salt og pepper i. Smak om det er nok salt, det skal være nokså salt siden potetene trenger en del salt.

Rens og del potetene opp i skiver og legg de fint i en ildfast form, og hell fløten over. Er det for lite fløte har du bare på mer slik at det nesten dekker potetene, dette vil variere etter hvilke form man bruker. Men ha heller på for mye en for lite fløte.

Sett formen midt i ovnen på 200 grader, den trenger rundt 45 minutter på å bli ferdig. Fløten skal være trakt inn i potetene. På slutten av steiketiden har man på osten, dette er for å unngå at osten blir brent.

Det er en fordel å la formen få hvile 5 minutter før man servere den.



#lammesteik #glutenfri #fløtegratinertepoteter #mat #middag 



 

Matbloggtoppen

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits