desember 2011

Sviskekake


Her er oppskriften på en aldeles nydelig kake, den er ikke direkte slankende, men det kan man tenke på en annen dag. Jeg vil ønske dere en riktig fin og god feiring og takk for at der leser bloggen min. Håper jeg ser masse til dere det neste året også

4 eggehviter

3 dl sukker

2 dl kokos

½ plate kokesjokolade(sjekk at den ikke inneholder gluten)

Pisk egg hvite og sukker hvitt, hakk sjokolade og ha den og kokosen i og bland det hele forsiktig sammen. Ha blandingen i en smurt form og steik i en time på 175 g.

Fyll på kaken:

Ca.15 svisker

4 eggeplommer

1 dl sukker

1 dl fløte/soyafløte/gooogren visp

100 g smør

Ha sviskene i litt kokende vann med litt sukker i. Når de har stått en stund og trukket, tømmer man av vannet. Så har man i fløten, eggeplommene og sukkeret, og gir det hele et oppkok.

Når blandingen begynner å bli avkjølt, har man smøret i og rører til det har løst seg opp.

Når fyllet er helt kaldt, har man det på kaken.

Pynt kaken med litt pisket kremfløte og raspet sjokolade.


Bruk en 22 form så blir den ikke så høy

 

 

 

Hjemmelaget bringebæris

 

 

I julen så blir det laget søtsaker som vi normalt ikke lager, men det er viktig å ha forskjell på hverdag og fest. Min eldste datter tåler ikke melkeprodukter, så jeg brukte soyafløte i isen, og den ble knallgod. Nå er jeg utrolig heldig å ha en nabo som lager det beste bringebærsyltetøyet man bare kan ønske seg. Man kan bruke syltetøy, eller andre ingredienser som for eksempel sjokolade, i isen.

2 egg

2-3 ss sukker (Syltetøyet er sukker i så jeg brukte bare 2 ss sukker)

3 dl fløte (soyakrem om man ikke tåler melkeprodukter)

Ca 2 dl bringebærsyltetøy

Pisk egg og sukker hvitt og pisk fløten stiv, og bland så disse to forsiktig sammen. Ha i syltetøyet og vent blandingen til alt er jevnt fordelt. Ha det i en skål, kakeform eller lignende som kan fryses. Ha den i fryseren. Den første halvtimen kan det være lurt å ta den ut og røre litt i den. Den vil være stiv etter 1 ½- 2 timer.  Vil en ha isen som iskake har man formen litt i varmt vann og hvelver den på et fat. Ha gjerne syltetøy over isen når den serveres. 

 

Hjemmelaget sjokoladepudding med vaniljesaus

Min eldste datter bir 27 år i dag og har nesten nådd meg igjen i alder (siden jeg forblir 29). Hurra for Marte! Hun ønsker seg biff til middag og sjokoladepudding til dessert. Hun tåler svært dårlig melkeprodukter, så derfor ble desserten laget med soyafløte og havremelk uten at det forringet smaken. Oppskriften jeg publiserer her er med melk, men om man ønsker å lage den ute, er det bare å bruke soya istedenfor.

 

Sjokoladepudding

8 dl melk (eller halvparten vann og halvparten fløte, tåler man ikke melkeprodukter kan man bruke kun soyafløte eller halvparten havremelk)

2 ss maizena

2 ss kakao

4-5 ruter 75% mørk sjokolade

1 ss sukker

1 ts ekte vanilje (Selges på helsekostforetninger)

1 knivspiss salt

Ha alt i en panne og la det koke opp under omrøring. Før man heller røren i en skål, så kan det være lurt å se etter at sjokoladen er oppløst. La den stå kalt i en time, eller lenger, den har godt av å stå litt, derfor kan man godt lage den god tid før den skal serveres.

Vaniljesaus

Jeg liker å ha rikelig med saus til, Marte liker sjokoladepuddingen best uten noe annet enn kanskje litt revet sjokolade.

Vaniljesausen lager man med 6 dl melk (eller halvparten vann og halvparten fløte, tåler man ikke melkeprodukter kan man bruke kun soyafløte eller halvparten havremelk)

2 ½ ts ekte vanilje (kjøpes i helsekostforetning)

1 ss maizena

1 ½ ss sukker

1 knivspiss gurkemeie for fargen (man kan også bruke litt gul farge som man bruker til marsipan osv.)

Bruker man ikke melk i kan det være lurt å ha en knivspiss med salt i da forsvinner vannsmaken.

Ha alt i en panne og kok den opp. Den har også godt av å stå en stund slik at smaken får utvikle seg. Blir den for tykk, ha i litt mer veske og rør godt om før servering.

  

 

Røykelaks med akevittsaus


 

 

Noen ganger blir det en helt annen mat på menyen enn det som var planlagt, slik ble dette måltidet til. Jeg var hos min far og hadde tatt ut noe hjortekjøtt, men det ble aldri ferdig kokt og trengte å koke en god stund til før det kunne blitt spisende. Jeg var utrolig sulten og det enste som var ferdig var potetene. Siden jeg ikke var hjemme og jeg hadde begrenset tilgang til råvarer, var det bare til å sette sammen av det lille som lå i kjøleskapet. Jeg hadde fått noe utrolig god hjemmerøykt laks jeg kunne bruke og sik ble denne retten til.

1 beger fløte

1 drammeglass akevitt

Ca 300 g røykelaks

Ørlite pepper

Rosenkål

Jeg hadde fløten i steikepannen med høy kant, hadde i akevitten og ørlite pepper. Deretter tok jeg skinnet av laksen og delte den i stykker og hadde den i sammen med det andre i pannen. Etter ca 5-8 minutter var retten ferdig.

Noe bedre mat har jeg knapt smakt, så moralen er at man kan lage god mat av lite om man bare har gode råvarer. 

'+uri+'

Koltbord hos min søster og svoger

Julen er et etegilde og denne julen er intet untak. I år var vi hos min søster og svoger på øyne og der fikk vi nydelig koltbord.


Gravlaks med sennepsaus, aldelses nydelig begge deler


 

Kortreist krydderlaks, laks og eggerøre fra Lerøy/


Reker hører med


Spekeskinke (men da var jeg allerede begynt å bli alvorlig mett)

 


Hjemesteikt roastbiff med remulade og sprøsteikt løk

 


Potetsalat med epler nam nam


Grønn salat hører med


Det er lurt å ha noe som tilbehør i stede for å ha alt i salaten


Et utrolig godt brød med Maldonsalt og grove rundstykker (skal nok lure oppskriften ut av de en dag ;-)


I tillegg var det både hjemmelaget sjokolade- og karamellpudding, kaker og kaffe.

Tusen takk for et utrolig koselig juleselskap Matgot og Atle


 

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt

En julaften uten pinnekjøtt er ikke julaften, så enkelt er det her i huset. I tillegg så hører det med at vi blir så mette at vi ikke kan gjør noe mer resten av kvelden og til langt ut på neste dag.

Pinnekjøtt er enkel mat å lage, men det tar litt tid. Jeg foretrekker urøykt kjøtt, men det er en smakssak. Beregn ½ kg pinnekjøtt pr. person.

Pinnekjøttet må være delt opp i biter/pinner og det er best å få det gjort i butikken.

Det bør ligge i rikelig med vann et døgn. Slå av vannet og ha det i en stor panne med rist eller bjørkepinner og vann opp til rist/pinnene.

Kjøttet må dampe i tre til 4 timer eller til det løsner fra beinet. Etter 2 timer må man gjerne fylle på litt vann, så det ikke tørrkoker.

Kålrabistappe

Å beregne kålrabi er ingen lett oppgave her i huset, vi elsker kålrabistappe og jeg er alltid redd for at det skal bli for lite, derfor blir det alltid ALT for mye. Men det gjør i grunnen ikke så mye, for restene spiser vi etter hvert.

Ca. 4 personer

2 stor kålrabi

250 g smør eller mer (jeg bruker aldri annet enn setersmør eller olje i mat, fuskesmør er fullt av e-stoffer og tull som overhode ikke er naturlig eller sunt for oss)

Ca. 1 ts salt

Ca. 1 krm pepper

Jeg skreller og deler kålrabi i biter (da blir den fortere ferdigkokt). Ha den i en panne med vann som akkurat dekker kålroten. Den trenger mellom 1-1 ½ times koking før den er helt myk. Når den er kokt, heller en av vannet, har i smøret og bruker en stauke/stavmikser/mikser for å lage mos. Så smaker en til med salt og pepper.

Vi bruker minimalt med poteter når vi spiser pinnekjøtt og mine barn vil også ha surkål til middagen. 
Mine tre fantastikse barn


Jenny Dyp (hun er kusinen til Jonny Depp)min bortskjemte katt. Hun var blodig fornermet siden hun KUN fikk en gave og stolen hennes var opptatt!
 

God jul

En riktig god julefering til alle

Pinnekjøtte kommer på bloggen når jeg har laget det 

Men her er to små herrlige engler


Sander som er utroig glad i biler og tigergutt

og

Theodor som elsker kakedeig :-)

 
 

Lutefisk med kikerterstuingLutefisk er vel ikke min styrke, men da finner man noen som innehar den kunnskapen!

Siden jeg var på tur og ikke hadde planlagt lutefisk, så ble det fryst lutefisk fra Bunnpris, noe fisken bar preg av. Men fisken ble tint og dandert etter beste evne og ble rimelig god likevel. På Vestlandet er det vanlig å ha gul erterstuing til lutefisk, men det var jeg for seint ute til å lage, så da ble det hermetiserte moste kikerter til og det var ikke noe å si på den smaken.

Beregn mellom ½ og 1 kg lutefisk pr. person (1 kilo er rikelig selv om alle er pasjonerte lutefiskelskere).

For at lutefisken ikke skal bli for geleaktig, er det lurt å ha grovt salt på den en tid, så vannet renner av den. Det kan for eksempel være en fordel å legge den opp på en snudd talerken slik at vannet får renne bort fra fisken. Tiden det tar kan variere noe etter hvilken kvalitet det er på fisken. Men fra en til tre timer vil være sånn noenlunde. Skyll av grovsaltet.

Så ble lutefisken lagt på rist i en panne med vann slik at den ble dampet, men man kan også legge den i en langpanne med litt vann og ha den i steikeovnen med aluminiumsfolie på ca. 200 - 225 g. Men et godt råd er å legge en våt kjørlehånduk opp på fisken før man tar på folien, for om folien kommer i kontakt med fisken kan denne bli svart og gi en dårlig smak (pga. luten i fisken).

Lutefisken trenger mellom 40 minutter til en time på å bli ferdig. Fisken er ferdig når den slipper beina og skinnet lett.

Kikerterstuing

Jeg brukte en pakke kikkerter pr. person.

Kikertene hadde jeg i en foodprocessor (men man kan også for eksempel bruke stavmikser) og moste med litt vann.

Så hadde jeg massen i en panne og hadde i ca. 50 g smør.

Ca.1 ts salt

Ca.1/2 ts pepper

Så varmet jeg den og den var klar til servering.

Vi hadde også steikt bacon og poteter til. (Naboen min insisterer på at også pinnekjøttfett er et høyst nødvendig tilbehør).

  

Fiskepudding1 kg filet av lyr eller hyse

2 ss potetmel

1 ¼ ss salt (dette virker kanskje mye, men fisk trenger mye salt).

½ ts muskat (har en ikke dette, så sløyfer en det).

7 dl melk (tåler en ikke melk, kan man eventuelt bruke soyafløte eller lignende, men se at den man bruker ikke er tilsatt sukker, for det vil ikke passe bra). Jeg bruker ca. 2 dl fløte og resten vann, det går fint for min del og fiskematen blir nydelig X 2 ;-)

Ha all fisken i en foodprocessor og ha i salt og potetmel. Vær litt obs. på hvor sterk maskinen din er, det er ikke bra om den elter massen alt for hardt. Jeg lot den gå på fullt en liten stund til fisken var begynt å bli delt, så skrudde jeg den kraftig ned. Det er viktig at både fisken og vesken har samme temperatur når en begynner å spe deigen. Ha i litt og litt veske i farsen. Om deigen står en stund, må en gjerne røre i den slik at den unngår å stivne.

Ha fiskefarsen i en eller to former som er godt smurt. Sett den i steikeovnen i vannbad (vann i en form med høy kant) ha ovnen på 150 g i ca. 45 minutter.

Fiskesaus:

4 dl vann eller fiskekraft

2 fiskebuljongterninger

2 dl fløte eller melk (bruk soyamelk/fløte om man ikke tåler melkeprodukter)

3 ss maizena

Ca.1 ts salt

½ ts pepper

Gulrot, brokkoli og grønnerter

Ha all vesken kald i en panne sammen med maizena og buljong. Rør om under oppkok. Blir det for tykt, har man i mer veske. Smak så til med salt og pepper.

Jeg hadde fiskepuddingen i en ildfast form og helte sausen over. Så hadde jeg gulrøtter i tynne skiver og brokkoli i, grønnertene hadde jeg i midten av fiskepuddingen. Satte deretter det hele inn i ovnen på ca. 180 g til fiskepuddingen var varm og grønnsakene møre.

Se også annen fiskemat::  http://morsmiddag.blogg.no/1322740321_fiskemat_fiskeboller_.html

Fiskekraft: http://morsmiddag.blogg.no/1322777099_koking_av_kraft_til_s.html
 

Karbonader med diverseNår man har diverse smak og behov, så gjelder det å finne en grunnmat og heller ha forskjellig tilbehør. Jeg elsker erterstuing, men min yngste datter kan ikke fordra det. Nudler derimot er hun svært glad i, og det spiser overhodet ikke jeg. Vel, det er ingen stor sak.

Derfor ble det en todelt middag i dag.

Med erterstuing

 


Med nuddler

Karbonader (85% kjøtt)

Erterstuing

Isbergsalat

Sherrytomater

Sukkererter

Asparges

Agurk

Grønn erterstuing

4 porsjoner

250 g tørkede grønne erter

Vann til bløtlegging og koking

30-50 g smør

Ca.1/2 ts salt

1 knivspiss pepper

1-2 ts sukker (det er ganske vanlig å ha i sukker, men det unngår jeg)

Ha erter i bløt natten over i rikelig med vann. Sil av vannet og skyll ertene godt før man tar i nytt vann og setter de på kok i 2-3 timer. Når de er godt kokt, siler man vannet av og har i smør, salt og pepper (eventuelt litt sukker). La det hele stå et par minutter og godgjøre seg under omrøring, og erterstuingen er ferdig til servering.

Jeg kjøper gjerne flere pakker med grønne erter. Hvor mye man lager, avhenger selvsagt av hvor god plass man har i fryseren. For min egen del så vet jeg at det hadde blitt lite erterstuing i denne familien om jeg ikke hadde hatt liggende ferdig i fryseren.

Velger du å lage mer enn du bruker, legger man erterstuingen i porsjoner flatt i plastposer. Skriv med sprittusj på posen før en tar noe ned i posene.

Man kan selvsagt bruke hermetiserte erter om man ønsker det, bruk da en stavmikser eller lignende for å mose de.

Scampi i spinat4 personer

1 pakke scampi (med skall blir smaken best, men bruk gjerne ferdigrenskede)

Smør eller olje til steiking

2 pakker spinat

1 hvitløk uten fedd

1 chili

1 pakke vårløk eller tilsvarende annen løk

1 paprika

1 pakke sukkererter

Ca.2 dl fløte (tåler man ikke melkeprodukter, bruker man soyafløte eller kokosmelk)

1 ts salt

½ ts pepper

Rens og del hvitløk, løk og chili i biter. Her vil det bli forskjellig om man bruker scampi med eller uten skall. Scampien med skall surres sammen med det overnevnte og tas bort igjen for skrelling og legges så i til slutt. Scampi som er renset tar man i på slutten, da unngår man at de blir seige.

Ha spinaten på pannen og la den få surre. Rens og del paprikaen og ha den i. Ha på fløten og smak til med salt og pepper. Helt på slutten tar man i sukkererter og scampien, og maten serveres med villris, fullkornsris eller lignende.

Kakemenn


Theodor har virkelig teken på bakingen


Atter en gang var jeg så heldig å få låne Theodor, og denne gangen på overnatting. Det er ikke hver dag en liten krabat ligger i sengen min og sover, fullstendig utslitt. For etter en lang dag i barnehagen og kakemannbaking og maling av kakemenn, var batteriet tomt. Med sikkert et kilo deig og litt havregryn og melk i magen var han fornøyd. Huset ser ut som et bombenedslag, men hva gjør vel det, har aldri sett at noen har tatt rotet fra meg :-)

Kakemannoppskriften har lange tradisjoner i min familie, tror også det var den som min mor brukte.

Den er utrolig enkel å lbruke og veldig god å jobbe med.

½ kg mel (jeg brukte speltmel) (glutenfri, se under)

200 g sukker (jeg reduserer alltid mengden sukker i det aller meste, så jeg brukte 150g sukker)

250 g smør

3 ts hornsalt

1 ½ dl vann

Ha mel, sukker, smuldret smør og hjortesalt i en miksmasterbolle. La det blande seg godt og ha i vannet til slutt og la deigen bli jevn, før den settes kaldt noen timer før bruk.

Er deigen bløt er det bare en fordel, for da slipper man å være redd for å bruke for mye mel ved utkjevling. Kjevl den jevnt tynn og trykk ut de figurene du har.

Steik på ca.180 g i rundt 10 minutter. Kakemennene er fortsatt lyse når de er ferdigsteikte. Ta hele brettet ut og la kakemennene kjølne på platen.
Glutenfritt

Jeg har ikke forsøkt å lage denne glutenfri, men det burde ikke være noe problem. Tror jeg ville ha tatt olje på et bakepapir og lagt en del av deigen midt på. Legg et bakepapir som er smurt opp på der igjen, bruk en kjevle eller lignende og klem deigen utover. Ta bort det øverste bakepapiret, trykk ut rett på bakeplaten. Ta bort deigen rundt formene og sett brettet i ovnen.

Dette er mammen og pappaen til Theodor og de er veldig glad i hverandre, og da må vi ha hjerte med :-)


Enkelt med stilig hjerte som Theodror laget og malte


Ekte kjærlighet
 


Giraff der hode falt av og trykkt godt på igjen :-)


Juletre er svært viktig i følge Theodor, for han har allerede pyntet sitt tre med julekuler


Kunstnerne Miriam og Theodor

Jeg fikk låne noen former som kunne settes sammen som juletre. Det kreves nok litt mer nøyaktighet en vi fikk tid til, med en liten ivrig gutt. Men artig ble det nå synes jeg. Formene er kjøpt på en hobby butikk og jeg brukte bare halvparten av formene.


 


 
 

Kokosmakroner med og uten sukkerJeg måtte forsøke hvordan kokosmakroner ble med sukrin, og det var overhodet ikke noe problem å få de til. Klok av skade, tok jeg litt mindre sukrin i denne gangen. Men jeg må innrømme at jeg foretrekker de med sukker, jeg kan ikke si jeg er så veldig glad i kunstige søtstoffer. Da er det gjerne bedre å spise mindre kaker. Men om en ønsker å lage med sukrin, så er det fullt mulig og ikke noe problem; de ble vellykkede og gode.

4 eggehviter;

150 dl sukrin eller 2 dl sukker

1 pakke med kokos (250g)

Skill eggehviten fra eggeplommen. Personlig bruker jeg å ha en kopp som jeg har eggehvite i, en som jeg har plommene i og en der jeg deler eggene. Jeg gjør det slik i tilfelle skillingen av ett av eggene skulle mislykkes slik at hvite og plomme blir blandet, da slipper jeg å begynne helt forfra igjen.

Pisk eggehvite og sukker/sukrin til det er stivt. Ha i kokosmassen og rør inn med en slikkepott. Bruk en isskje og sett makronene på en plate.

Steik de midt i ovnen på 180 g i 12 minutter.

Julepølse med bacon og kålrabistappe

Snart er det jul og en må jo smake litt på julematen, og hva er da mer naturlig å lage enn julepølse? Her på Vestlandet har vi ikke noen særlig tradisjon for julepølse slik som der det er vanlig med svineribbe. Derfor er det vel gjerne naturlig å lage vår egen vri på retten, derfor bacon og kålrabistappe til. Og det falt i smak hos min yngste datter og da er alt såre vel.

Jeg delte pølsene i biter, delte dem deretter i to på langs og så tok jeg av skinnet før jeg steikte de.

Baconet ble delt i biter og steikt.

Kålrabistappe

1 stor kålrabi

100 g smør eller mer (jeg bruker aldri annet enn sætersmør eller olje i mat, fuskesmør er fullt av e-stoffer og tull som overhodet ikke er naturlig eller sunt for oss)

2 krm salt

1 krm pepper

Jeg skreller og deler kålrabien i biter (da blir den fortere ferdigkokt). Ha den i en panne med vann som akkurat dekker kålroten. Den trenger mellom 45-60 minutters koking før den er helt myk. Når den er kokt, heller en av vannet, har i smøret og bruker en stauke/stavmikser/mikser for å lage mos. Så smaker en til med salt og pepper. 

Svineribbe

Snakk om å ha griseflaks, i dag ble jeg invitert på svineribbe. Og det var en utroig nydelig saftig ribbe. Så tusen takk for en nydelig god middag Arne!

 

Svineribbe med bare litt tilbehør ? enkelt og greit på en tursøndag!

 

4 porsjoner 

2 kg tynnribbe eller familieribbe (disse kommer nå til dags ofte ferdig rutet opp)
3 ts salt 
2 ts pepper 
ca. 2 dl vann 

3 - 4 epler

200 g svisker 

1 pakke rødkål eller surkål

Poteter og gulrøtter

 

 

Fremgangsmåte

 

Gni inn ribben med salt og pepper (om ribben ikke er rutet opp må dette gjøres først.) La den ligge kjølig i ett til to døgn.

 

Legg ribben med svoren opp i en langpanne, bygg under ribben med en asjett eller eventuelt aluminiumsfolie.

 

Ha vannet i pannen

 

Legg aluminiumsfolie over pannen

 

Sett langpannen på mitterste ribbe i steikeovnen som er forvarmet til 230 grader i 45 min.

 

På grunn av en 3 - 4 timers fjelltur ? senkes temperaturem til 75 grader og aluminiumsfolien tas bort..

 

Tilbake fra fjellet settes temperaturen til 200 grader i ca 1 time. Legg oppskjærte eplebåtene og sviskene i langpannen. Kontroller stekeprosessen med termometer.

 

Når ribben er passe stekt settes langpannen øverst i ovnen og still inn på høyeste grillinnstilling. Overvåk ribben hele tiden slik at den ikke blir brent, men passe sprø svor. Om nødvendig kan det brukes en gassbrenner til å få sprø svor.

 

Bruk sjyen i langpannen som basis for sausen. Bruk gjerne litt fløte, og smak den til med ønskede krydder.

 

 Skrell og skjæe opp epler i båter 

 

Kylling wok med sweet chili wok saus..

I dag har jeg æren av å ha fått et innegg fra mitt tantebarn Renate. Hun er virkelig flink. Så tusen takk Renate

2-3 personer 

Ingredisenser:
To kyllingfileter
Tre gulrøtter
En middelsstor rød paprika( for både farge og smak)
En brokkoli bukett
Ca to hender med gode crispy sukkererter
En boks med vannkastanjer( oppdelt )
To poser med sweet chili wok saus ( blue dragon)

En pakke naturell mr lee ( eller lignende) nudler . Kan også bruke ris
Tre indiske nan- brød ( kommer i pakker på seks fra Toro)

Tilberedning Ca. 20 min
Ha olje i en panne. (wokpanne hvis du har).
Mens oljen blir varm kutter man opp kyllingfiletene i strimler.
Pannen skal være kjempe varm, og man kan teste dette med å knipse noen dråper vann ned i pannen. Hvis oljen spretter er pannen varm nok.
Man begynner å steike kyllingen først siden denne trenger lengst steketid.
Mens kyllingen stekes ferdig kan man kutte opp gulrøttene i strimler.
Gulrøttene tilsettes når kyllingen er så godt som gjennomstekt.
Deretter kutter man opp paprika og har i . Rett etter kommer brokkoli. man kan godt smake litt på grønnsakene etterhvert for å beregne når hver grønnsak skal i. rett før man har på saus tar man oppi vannkastanjene.
Dette får frest ett minutt eller to før man har på saus.
Sukkerertene har man på helt tilslutt for å bevare den crispy konsistensen.
Pass hele tiden på at grønnsakene ikke blir ihel stekt. Det mister mye av matopplevelsen.

Nudlene skal være koke i ca. min og nan brøene skal varmes i steike ovn ca 4 min på 220 grader.
Nudlene tilsettes i woken og brødet blir serrvert ved siden av.

Bon Apetitt :-) 

Når en pepperkakebaker, baker pepper kaker....


Teodor har pyntet dette flotte hjerte helt alene!

Dette har vært en ordentlig koselig dag med Skjønne Teodor og Margrethe på pepperkakebaking. Det var en ivrig liten baker som kjevlet, og ropte høyt av begeistring for hver ny pepperkakeform han oppdaget.? Næææ se en pus, mann, hjerte, giraff?  osv. ?Å for en deilig deig? var neste kommentar, nesten like mye deig i magen som kom på brettet.

Og når pepperkakene var ferdig steikt så ble det enda mer nam nam nam. Så i dag spiste han KUN en is, normalt sett forsvinner det 5-6 stykker på ett besøk. Det er en reservebestemor sitt privilegium.

Dette er en veldig lett deig både å lage og å kjevle. Jeg laget én vanlig deig og én glutenfri deig. Denne oppskriften har jeg brukt siden før barna var født, så den har lange tradisjoner her i huset.

Pepperkaker

125 g mørk sirup

150 g sukker

150 g smør 

1 dl fløte (tåler man ikke melkeprodukter, bytter man fløten ut med soyafløte)

½ ts ingefær

½ ts nellik

½ ts pepper

1 ts sitronskall

400 g mel (tradisjonelt så har jeg brukt hvetemel, men denne gangen brukte jeg siktet fullkornsmel, det gjør deigen litt sunnere)

2 ts bakepulver

Ha sirup, sukker og smør i en litt stor panne og la det smelte på ikke alt for sterk varme. Mål opp alt det tørre og rasp sitronen. Mål så opp fløten. Når innholdet i pannen er smeltet, tar man i fløten og så i alt det tørre, og rører alt til det blir en jevn masse. Da virker deigen litt tynn, men når den får stått kald noen timer eller over natten, så blir den knallhard.

Så det kan være lurt å ta den i romtemperatur en time eller to før den skal brukes.

Når man begynner å kna den for å kunne kjevle den, så blir den fort myk. Bruk litt mel til utbaking, men vær forsiktig så det ikke blir for mye.

Steik kakene på ca 180 g i 10-15 minutter. Når de begynner å bli gylden brun er de ferdig. Da er de litt myk, men la de stå på brette litt så blir de som de skal.

 


Disse er laget med siktet fullkonsmel
 

Glutenfrie pepperkaker

150 g mørk sirup ( jeg brukte litt mer sirup i de glutenfrie for å få de til å binde seg bedre)

150 g sukker

1 dl fløte (tåler man ikke melkeprodukter, bytter man fløten ut med soyafløte)

½ ts ingefær

½ ts nellik

½ ts pepper

1 ts sitronskall

400 g mel (Jeg brukte Toro sitt havremel, pepperkakene ble utrolig gode. Men det er frø osv. i det melet, så ønsker du å unngå det, så bruk et annet mel)

2 ts bakepulver

Ellers lager man pepperkakene på samme måte som de over. Den eneste forskjellen er at jeg laget de litt tykkere, siden de er litt vanskelig å kjevle ut og glutenfrie deiger detter lettere fra hverandre enn hvetedeig. Vil man lage store hjerter osv. kan man legge deigen på et bakepapir med sprayfett, gjør det samme med det du legger over deigen. Kjevl opp på pairene. Så trykker man ut de formene en ønsker og tar bort resten av deigen uten å røre det som er trykket ut.


Disse er glutenfri og her kan man se konrene i melet komme frem

 


To giraffer på tur. Den ene mistet hode og vi satte det på feil vei, så det ser ut som han seier Kommer du eller?


Ikke lett å sitte stille når mann har spist et halvt kg deig og er full av sukker


 
Margrethe sitt hjerte


Når man er nesten ferdig å steiker, så slapper man litt av og da brenner man selvsakt et eller annet. Så dette blr mitt hjerte ;-)


 Bør prøves utrolig morro og fantsatisk koselig!


 

Laks med rømmesaus

Beregn 1-2 laksefileter pr. person

Steik laksefilet i steikeovnen Ca. 200 g i 20 minutter eller på steikepannen.

Ha gjerne på sitron, smør og gressløk

Rømmesaus

Ca. 4 personer. Sausen er naturlig glutenfri. Ønsker man å lage tilnærmende lik saus uten melk, bruk soyafløte og mer sitron/lime.

3 dl rømme/Laktosefri rømme/ Crème Fraîche/ /Soyarømme (Rømmen bør ikke kokes. Crème Fraîche tåler koking)

1 bunt frisk gressløk eller 2 ss tørket gressløk

Ca. 1 ts sitron eller lime

1 ts salt

Ørlite pepper

Ha rømmen i en panne sammen med gressløk, sitron, salt og pepper. Varm det opp mot kokepunktet, og sausen er ferdig.

Server med de grønnsakene du ønsker, jeg brukte blomkål, brokkoli og asparges. 

Rømmesaus


Ca. 4 personer. Sausen er naturlig glutenfri. Ønsker man å lage tilnærmende lik saus uten melk, bruk soyafløte og mer sitron/lime. 

3 dl rømme/ Crème Fraîche (Rømmen bør ikke kokes. Crème Fraîche tåler koking)

1 bunt frisk gressløk eller 2 ss tørket gressløk

Ca. 1 ts sitron eller lime

1 ts salt

Ørlite pepper

Ha rømmen i en panne sammen med gressløk, sitron, salt og pepper. Varm det opp mot kokepunktet, og sausen er ferdig. 

Wrap med kjøttdeig og grønnsaker


Kjøttdeig

Krydder etter ønske eller tacokrydder blanding

Paprika oransje, gul

Asparges

Squash

Tomater

Dressing etter ønske

Steik kjøttdeigen og ha i krydder. Skjær opp de grønnsakene en ønsker for eksempel som over. Legg kjøttdeig og grønnsaker på en grov tortillalefse.

Ha på dressing for eksempel

Aioli

Skal en lage skikkelig aioli, så må en lage den fra bunnen av med egg og olje (altså lage sin egen majones). Dette synes jeg gjerne ikke er nødvendig, siden majonesen vi har er god nok 

Jeg bruker: 

3 ss majones

1 ss rømme eller yoghurt (det skal tradisjonelt sett ikke være rømme eller yoghurt i, men jeg synes bare majones blir litt voldsomt. Vil man utelate rømme/yoghurt bruker en bare litt mer sitron/lime)

½- 1 kinahvitløk

1 krm cayanepepper

1 krm pepper

Ca ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime

Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse. Ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha det i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har man den i en tett boks, så står den seg lenge i kjøleskapet. 

Aioli

 

Skal en lage skikkelig aioli, må en lage den fra bunnen av med egg og olje (altså lage sin egen majones). Men dette synes jeg gjerne ikke er nødvendig, siden majonesen vi har egentlig er god nok

Jeg bruker:

1/2 pk majones


½- 1 kinahvitløk

1 krm cayennepepper

1 krm pepper

Ca. ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime

Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse. Ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha den i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har man den i en tett boks, står den seg lenge i kjøleskapet. 

Koking av kraft til supper og sauser osv.FISKEKRAFT

Å lage fiskekraft er nok lettere en man tror. Har man fiskebein og fiskehode (eventuelt bare en av delene), så er man allerede godt i gang. Det er viktig at det ikke er for mye blod på beina og hode, derfor vaskes dette av før man har det i gryten. Det er ikke uvanlig å brune alt før man koker det, dette er ikke et must, men det gir gjerne det lille ekstra. Grønnsaker er svært viktig når man koker kraft og da er det en fordel å bruke grønnsaker som er smaksfremende.Det mest vanlige å bruke til kraft er:

Gulrot

Løk

purreløk

Selleri (stang- eller rotsellei)

Hel pepper

Vann og eventuelt hvitvinMen det passer også godt med:

Hvitløk

Fennikel

Har man tilgang til Løpstikke er den super å bruke.

Dessuten kan man også bruke for eksempel timian, laurbærblad, persille, dill og lignende i.

Bruk ca. like mye av alle grønnsaksortene. Grønnsakene må vaskes, skrelles og skjæres i grove biter, så har man dette i pannen. Ha vann og eventuelt vin til det nesten dekker innholdet i pannen.

Man trenger ikke ha alle typer grønnsaker i for å få god kraft, men flesteparten bør man ha i.

Jeg liker å bruke mest mulig av maten ,og når jeg skjærer bort for eksempel det grove på purreløken, så legger jeg det i en plastpose og fryser det ned. Dette er perfekt å koke kraft på. Den må selvsagt være frisk og vasket før man fryser den.

Kok det hele i ca 30 minutter eller til vesken er halvert. Det blir et brunt skum når man koker kraft, dette er proteiner som løser seg opp. Skummet er ikke pent å ha i en kraft, så bruk en tesil eller en skje å ta det bort. Tesil er genialt, for da renner kraften ned i pannen igjen, men skummet ligger igjen i silen. Frys kraften ned i porsjonsbeger eller plastposer. Husk å merk hva det inneholder, når kraften er fryst, er det umulig å se hvilken type det er. Jeg bruker en sprittusj. På plastposer skriver jeg direkte på posen, men på beger jeg vil bruke flere ganger, tar jeg på et limbånd og skriver på dette heller.KJØTTKRAFT

For kjøttkraft gjelder i grunnen samme fremgangsmåte som for fiskekraft, men kjøttkraft skal koke lengre en fiskekraft. Vil man ha mørk kraft, må man steike alt før man koker det, til lys kraft skal det kun kokes.

Storfe kokes 5-8 timer, lys kraft trenger mindre koketid

Lys fårekraft kokes 3 timer, og brun lammekraft kokes 4-6 timer.For viltkjøtt  er det stor forskjell på koketiden, siden vilt er alt fra hare til elg. Koketiden vil variere med tykkelsen på bena, fra 1,5 til 8 timer. Bruk gjerne einebær og rosmarin og timian i denne kraften.Svinekraft kokes i 3-6 timer.

Lys kalvekraft kokes i 3-4 timer og brun kalvekraft kokes i 5-6 timer.

Fuglekraft kokes i 3 timer.

Hønsekraft: kokes i 2-3 timer.

I stede for hvitvin som brukes i fiskekraft, bruker man gjerne rødvin i kjøttkraft, men dette er absolutt ikke nødvendig. Men man kan også tilsette rødvin når man lager saus eller suppe.

Det ser gjerne fryktelig lenge ut å la det stå å koke, men sett det på når man eller er hjemme og gjør andre ting, kraften koker seg selv.GRØNNSAKSKRAFT

Som over, men da selvfølgelig med kun grønnsaker. 

Fiskesuppe med suppeboller og chiliI dag har jeg tatt utgangspunkt i en suppe jeg har laget før: http://morsmiddag.blogg.no/1302813627_fiskesuppe.html, men denne gangen har jeg tilsatt hjemmelaget suppeboller og litt chili.


Ca 4 personer:


Ca. 10 suppeboller av fisk pr person (hjemmelagde suppeboller eller ferdigkjøpt)

Ca 20 reker (kutt ut om du ikke vil ha i reker). Jeg bruker å kjøpe frosne reker og renser dem selv, billig og bedre enn reker i lake, men dette er selvfølgelig en smakssak.

2 gulrøtter

1 chili

Ca ½ purreløk eller to vårløk (gir fin farge til suppen)

2 biter fiskebuljong (dersom du ikke forskjellige typer buljong i skapet, så anbefaler jeg på det sterkeste å kjøpe dette inn. buljong hever smaken på maten, den har lang holdbarhet, er forholdsvis billig og finnes i alle butikker).

9 dl vann eller fiskekraft (har en kraft kan en minke på buljongen, i dag brukte jeg kraften som jeg kokte fiskebollene i).

3-4 ss maisenna eller hvetemel (hvetemel må koke i minimum 10 min).

3-4 ss rømme/Creme fraiche (kan en ikke bruke melkeprodukter, kan en bruke litt hvitvin, lime/sitron eller hvitvinseddik og litt kokosmelk eller soyamelk).

1-2 ts salt

½ ts pepper (dette er en lys suppe da foretrekker jeg hvit pepper, men har du kun sort, så bruk det).

Ønsker en litt friskere suppe, kan en ha i litt hvitvin, lime/sitron eller hvitvinseddik.Skrell og skjer opp gulrot og purreløk i staver.

Ha vann/kraft, buljong og maisenna/hvetemel i en panne og kok opp under omrøring (husk at hvetemel må koke i minst 10 minutter). Ha i salt og pepper. Ha i rensete og delte grønnsaker og la de kose seg et par minutter. Når en bruker rømme i varm mat bør en ikke la den koke for da kan den sprekke (bruker man Creme fraice, tåler denne varme og den kan has i selv om den koker). Smak på suppen og kjenn om den er syrlig nok og passe krydret. Når suppen er helt ferdig tar en rekene i eller en strør de rett på tallerkenen når suppen er servert.

Ha i rensede reker og suppeboller helt på slutten så de ikke blir ødelagt.

http://morsmiddag.blogg.no/1322740321_fiskemat_fiskeboller_.html

Fisk er sunt året rundt!!!

Fiskemat (fiskeboller, suppeboller og fiskepudding)Lyr er ikke lett å få tak i lenger uten at en fisker den selv, hyse kan være lettere å få tak i. En kan bruke begge de to fiskesortene for å lage god fiskemat.

En må filetere eller få ferdig filetert fisk som også er skinn og benfri for å lage fiskekaker. Det optimale er om fisken har fått ligget et døgn før en lager farsen, men denne gangen hadde jeg ikke anledning til det.Man trenger:

1 kg filet av lyr eller hyse

2 ss potetmel

1 ¼ ss salt (dette virker kanskje mye, men fisk trenger mye salt).

½ ts muskat (har en ikke dette, så sløyfer en det).

7 dl melk (tåler en ikke melk kan man eventuelt bruke soyafløte eller lignende, men se at den man bruker ikke er tilsatt sukker, for det vil ikke passe bra). Jeg bruker ca 2 dl fløte og resten vann, det går fint for min del og fiskematen blir nydelige X 2 ;-)Ha all fisken i en foodprosessor og ha i salt og potetmel. Vær litt obs på hvor sterk maskinen din er, det er ikke bra om den elter massen alt for hardt. Jeg lot den gå på fullt en liten stund til fisken var begynt å bli delt, så skrudde jeg den kraftig ned. Det er viktig at både fisk og vesken har samme temperaturen når en begynner å spe deigen. Ha i litt og litt veske i farsen. Om deigen står en stund må en gjerne røre i den slik at den unngår å stivne.

Jeg hadde ferdig fiskekraft i fryseren, så jeg brukte denne, men bruk gjerne vann med fiskebuljong i. Kok den opp og ha en skål eller lignede med kaldt vann i, og form så store eller små boller man ønsker. Jeg brukte først en isskje å lagde suppeboller og etter på tok jeg en spiseskje og lagde vanlige fiskeboller. De små bollene var ferdig på ca. 5 minutter de store bør ligge 10-15 minutter avhengi av hvor store de er. De man ikke spiser fryser man ned i en plastpose, legger man de flatt i fryseren blir det lett å få de fra hverandre når man tar de opp. Jeg laget også en fiskepudding. Den hadde jeg i form og satt den i vannbad (vann i en form med høy kant) og hadde steikeovnen på 150 g i ca 45 minutter.

Suppeboller 

 

Store fiskeboller


Fiskepudding
 

 

 

 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits