hits

november 2016

Kromkaker

Kromkaker er vel nesten de enste julekakene jeg egentlig spiser selv, og det er for jeg kan bruke de til dessert eller  med annet tilbehør til.

Resultatet av en dobbel porsjon, litt mye arbeid men herlig å være ferdig.

Disse kromkakene er virkelig gode å lage, de faller ikke fra hverandre og smaker nydelig. Oppskriften fikk jeg av min fantastiske venninne Grethe, og så har jeg bare byttet ut hvetemelet med glutenfritt mel. Så om du ikke trenger glutenfrie kromkaker, bruker du bare hvetemel.

2 store egg

200 g sukker

150 g smeltet smør

150 g potetmel  (er naturlig glutenfritt)

150 g Toro sitt lyse glutenfrie mel (tåler du gluten kan du erstatte med hvetemel)

2 dl vann

10 dråper sitronessens

Pisk eggedosis av egg og sukker, sikt melet i røren vekselvis med væsken.

Røren skal være ganske tynn.  Det kan være en fordel å la røren stå rundt 15 minutter før man begynner å steike den, for da setter den seg litt er min erfaring.

Har du ikke den kromkake formeren, kan du bruke skaftet på en tresleiv. 

For å forme skåler, bruker du en skål, glass eller lignede og legger kromkakene. Kakene er utrolig varme, jeg brukte en rein kjøkkenklut å la over kakene når jeg formet de som skåler. 

Kreolsk inspirert ørret

Denne retten smalt i sikringsboksen, men for noen smaker! Er du glad i litt sterk mat må du prøve denne.

For evig mange år siden var det en Kreolsk restaurant i Bergen, der var vel min aller første smaksvekker, det var mat som var totalt forskjellig fra Norsk tradisjons mat, jeg var bergtatt og dypt forelsket etter første bit. Men det tok ikke lang tid før de begynte å fornorske maten, og da ble det aldri mer det samme. Av en eller annen grunn har jeg aldri  laget kreolsk mat selv, så nå var det på tide.  denne oppskriften fant jeg på God fisk.

 Kreolsk mat er sammensatt av amerikansk, afrikansk, spansk og fransk mattradisjoner og er mat som  ble laget av den fattige delen av befolkningen i Louisiana, og de bruke de råvarene de hadde og gjerne rester, de brukter også masse forskjellige krydder, er det rart jeg elsker denne maten.

 

600 g ørret eller laksefilet, uten skinn og bein, (jeg bruker ørret, er ikke glad i laks)
1 ss  salt, gjerne grovt om du har
2 stk  tomat (jeg brukte cherrytomater siden jeg laget kun en porsjon, og det var de jeg hadde)
1 stk  løk 
2 fedd  hvitløk 
1 stk  paprika, rød 
2 ss  smør 
0,5 ts  timian, tørket 
1 ts  paprikapulver 

2,5 dl vann

1 fiskebuljong terning eller grønnsaksbuljong

(0,5 ts  tabasco ) Jeg hadde ikke tabaco  så jeg brukte følgene ingredienser i stede for Tabaco)

3 chili med frøene

Ca. 1 1/2 ss eddik

Siden fisken er forsaltet, og det også er salt i buljongen trenger du mest sannsynlig mer salt

Legg fisken på et fat og strø på salt, og la den stå i rundt 10 minutter. Rens og del hvitløk og løk, og skjær opp i forholdsvis små biter(og chili om du ikke bruker tabaco), surr i en panne. Del tomtene i biter (ønsker du å ta skinne av må du skolle de først, jeg hadde skallet på), ha også de i pannen og la de få litt varme. Ha så i vann, buljong og krydder (og tabaco om du ikke bruker chili), la alt få koke godt sammen, de må minst få stå å putre i 5 minutter, gjerne litt til slik at smakene  virkelig får godgjort seg. Skyll saltet av fisken, del den i litt gode biter og ha den i sausen, fisken skal  bli gjennomkokt, det tar bare noen minutter.

Det passer godt med ris til.

                                       

 

 

Tomatsuppen Hellstrøm hadde besvimt av

Mandag er kjøttfri dag eller meat free monday om du vil, nå skal jeg ikke skryte på meg at jeg er konsekvent, men det hender. Og når alle monner drar får det være godt nok. Noe også min hjemmelage tomatsuppe  får være, selv om jeg har sett på Hellstrøm som siler av grønnsakene i suppen. Jeg synes det er rein sløseri, og fullstendig uaktuelt for meg, i grønnsaker er det jo masse fibrene , og ikke for å glemme at jeg ikke trenger mel til jevning når jeg lager den slik. Så sorry  Hellstrøm, og alle hans tilhengere, dere må nok finne en annen blogg en min ;-) 

Tomatsuppen ble  nydelig  som alltid med alle de deilige grønnsakene i. 

Suppe til 3-4 personer:

1 løk

1 purreløk

2 gulerøtter

2 skiver sellerirot

2 røde chili

4 hvitløkfedd (Både chili og hvitløk kan reduseres kraftig eller kuttes ut om man ønsker det)

2 beger eller bokser knuste tomater (a. ca.400g, det er slike merkelige mål på boksene, derfor ca g.)

2 terninger med grønnsaksbuljong

5 dl vann

Olje eller smør å surre grønnsakene i

Eventuelt salt om det er ønskelig

Friske urter om du har og feks. et strø parmesan. Ønsker man pasta koker man det til etter pakkens anvisning.  

Tomatsuppe er jo mat man kan ha alt mulig i som pølser, bacon, krutonger, egg, pasta osv.

Rensk løk, chili og grønnsaker ,og kutt i biter før man har det i pannen med olje eller smør, og surrer alt en stund, ha på vann, hakkede tomater, buljong og pepper. La alt få koke til grønsakene er passe mør, da bruker man stavmikser å jevne suppen,  synes du suppen blir for tykk, har man i litt mer vann eller eventuelt melk eller fløte om man ønsker det.   Smak på suppen for å se om det trengs mer salt eller pepper.    

                                                              

#tomatsuppe #hjemmelaget #suppe #grønnsaker #glutenfri #melkefri #middag #enkelt Middagstips #meatfreemonday #meat  #free #monday #kjøttfrimandag 

#kjøtt #fri #mandag #morsmiddag #Hellstrøm 

Hjemmelagde kjøttkaker og ertestuing

Utrolig saftige, smakfulle kjøttkaker!

 

Erterstuing er en virkelig favoritt, jeg kan spise det uten noe som helst annet. I går kjøpte jeg tre pakker med tørkede erter, og la i vann slik at jeg kunne koke ertestuing å fryse ned. Kjøpe erterstuing sitter langt inne å spise, for det første er den ikke så god, og  den er fire ganger så dyr som når man lager den selv. Jeg satt ertene på kok, og gikk en tur, da jeg kom hjem var de kokte, egentlig for lenge siden. Jeg svingte meg rundt å satte på poteter, laget kjøttkakene, og hadde begynt på sausen, og der låste hoften seg. Ufattelig typisk og lite praktisk. Ikke kom jeg meg verken frem eller tilbake, så det ente med at jeg måtte skru ned platene på et minimum, og  lirke meg inn på sofaen. Sulten som en ulv, og maten var nesten ferdig, vel ikke mye å gjøre med det en å vente.

Men katte (Jenny Dyp) fant ut at dette var jo perfekt til å få litt kos, 

 

Men som dere ser ble middagen ferdig og jeg fikk stilt min sult.

Jeg har fått kjøpt noe helt fantastisk kvalitets karbonadedeig som jeg laget kjøttkakene av.

1 kg karbonadedeig

3 egg

3 strøkne ss med potetmel

2 ss pulver grønnsaksbuljong

Ca. 3 ts pepper

Ca.  2 ts salt

Bland alt godt sammen og lag en liten prøvekake for å se om du trenger mer krydder eller salt, jeg måtte ha litt  mer pepper i. 

Steik kakene  på begge sidene. Skal du fryse noen kjøttkaker, trenger man ikke gjennomsteike de, for da skal de jo varmes opp igjen, men skal man spise kakene på direkten har man de i sausen og lar kakene koke i rundt 10 minutter, slik at de  helt sikkert er gjennomkokt, og sausen.

Oppskrift på grønn erterstuing finner du  HER og på brun saus HER (men denne gangen hadde jeg 1 løk i sausen i tillegg). 

Og jeg hadde ripsgele til, det er bare magisk godt til slik mat, oppskriften finner du HER

1 søndag i advent, da må jeg jo lufte den lilla duken.

                                        


 

 

Lapskaus med røykt pinnekjøtt og pølser

Jeg fant jeg fant, nei egentlig viste jeg om at det lå ferdig kokt pinnekjøtt i fryseren. Men det har rett og slett ikke blitt til at jeg har tatt det opp av fryseren. Men så begynte en venninne av meg å snakke om betasuppe og lapskaus, da måtte jeg bare lage det, for nå drømte jeg om det. 

Nå var det ikke så mye pinnekjøtt som jeg innbilte meg, men bare litt gir en himmelsk smak, så får man heller ha i litt pølse. 

Det er sikkert tusen måter å lage lapskaus og betasuppe på, og her er en variant!

Gidder du ikke skjære opp alle grønnsakene, så kan du kjøpe frosne, og bruk de grønnsakene du ønsker. Men i lapskaus MÅ man ha rikelig med poteter, siden det er de som gjør at lapskausen blir tykk. 

600 g ferdig kokt røykt pinnekjøtt.  Men man kan bruke vanlig pinnekjøtt, saltet lammekjøtt, svine knog eller pølse , ditt valg. 

6 pølser

600 g kålrot  

850 g poteter

300 g sellerirot

300 g gulerot

200 g purreløk
 

Noen buketter blomkål som holdt på å visne hen 

4 dl vann

Ca 2 ts salt (men salt må man bare smake seg til når alt er ferdig, for det variere veldig hvor salt kjøttet er.

Pepper

Buljong om nødvendig. Bruker men mye kjøtt, vil det sannsynlig vis ikke være nødvendig, med mye pølse trenger man nok en del. 

Begynn med kålroten rens og del i biter og sett på kok siden den trenger lengst koketid , og fortsett kronologisk nedover. Det virker som det er lite vann, men du kan se at det ble rikelig når lapskausen ble ferdig, den ble nesten for bløt. Men når den nå får stått og kjølnet seg og jeg fryser resten er den passe neste gang .La alt få koke til alle grønnsakene er møre, ha i kjøtte og eventuelt oppdelte pølser, smak til med  salt, pepper og buljong om nødvendig. Dette er mat som ikke er så mye arbeid, men som må få tid å putre på komfyren lenge. Så man kan like godt lage rikelig, for å fryse ned til en annen dag. Ikke  noe er bedre en å komme hjem til ferdig middag vel?

                                                                   Server gjerne med flat brød :-)

                                                   

Steikt hyse med klementinsaus

Når man surfer rundt på nette så dukker det opp både det ene og det andre ideen, inspirasjonen kommer, og jeg får kreert nye matretter. 

Det høres gjerne helt feil ut med klementin saus til fisk, men tro meg det ble en innertier. Tenker vi etter så bruker man sitron og lime (syre) på fisk, og bruker også søte gulerøtter(sødme) til. Om man ser på oppskrifter fra Asiatiske land, er det ikke så uvanlig å bruke appelsin, klementin osv.

Når man beregner saus til tradisjonelle retter her i landet er det vanlig å beregne 1 dl saus per.person, men denne sausen skal bare være en smakstilsetting som for eksempel tacosaus er på taco. Derfor er dette  en liten oppskrift siden man bare skal ha en spiseskje eller der omkring på fisken.

Det eneste jeg ville gjort anderledes, var å sløyfe skallet fra klementin i sausen, det syntes jeg ble for bittert siden ikke jeg er glad i biter mat. . 

Beregn 150-200 g hysefilet per person

Steikes på pannen med salt og pepper, ønsker du å rulle den i mel kan du det, men jeg synes det er ekstra arbeid og tull.

Klementin saus:

Til 3-4 personer (siden det ikke skal være  mer en en skje eller to per person, virker dette lite, men det er rikelig)

1 klementin

1 sjalottløk (eller tilsvarende annen løk)

Litt raspet skall av klementin om du liker den bitre smaken, eller kan du kutte den ut

1 ts grønnsaksbuljong eller  1/4 buljongterning

Ca.  1 dl vann

Salt

Rens og del løken og surr den i smøre eller olje. Del klementinen, og skjær den i biter,  la den surre sammen med løken noen minutter. Ha så på vann, buljong, og smak til med salt. Bruk stavmikseren å jevne sausen litt. 

PS: Noen mener gjerne at jeg bare skulle brukt saften av klementinen, menjeg kan ikke se noen grunn for at jeg ikke skal kunne bruke hele, jeg hater jo å kaste mat.  

 

 

 

 

Mocca dukka (Monica Mo) sin gryte

For noen år siden jobbet jeg med to fantastiske damer, den ene het Monica og ble umiddelbart døpt til Mocca dukka, og hun andre var vår sjef Solveig. Vi tre hadde det virkelig utrolig gøy sammen, selv om vi jobbet skoene av oss. Hver fredag kl 10.00 på radio 1 som det den gang het, spilte de Jams Brown sin sang "i feel good", og det var jo fredag og praktisk talt helg (selv om halve dagen ikke hadde gått en gang he he). Og vi ragget rundt på kjøkkenet og hylte og sang, gjestene som var i kantinen fikk seg nok en god latter om de ikke var fryktelig morgengretten, og hvem kan være det med tre blide damer.

Vel så er det dagens middag, det er Mocca Dokka  (Monica Mo) som har  lager denne utrolig matwn i dag.  Hun er fantastisk lage mat og legger ut bilder på facebook, så jeg nesten blir matt, det ene bedre en det andre. Og siden jeg ikke har laget middag i dag, tenkte jeg at dette var da en fantastisk anledning til å dele en av hennes fantastiske   middager. 

                                            

                                 Oppskriften og bilde er Monica Mo sitt, som jeg har vært så heldig å få dele her med dere.

Dagens middags gryte 😀

Til 2-3 personer

450 gr grytekjøtt av okse
1 løk
1 rød paprika 
2 ts tomatpuré
1 bx hakket tomat 
2-3 dl kjøttkraft
2 ss creme fraiche 
Salt og pepper etter smak.

Stek kjøtt, løk og paprika. Ha det over i en gryte og tilsett tomater, purre og kraft. La det putrer til kjøttet er mørt. Tilsett så creme fraiche helt på slutten og smak til med salt og pepper. 
Server med ris og gjerne litt salat 😀
Velbekomme

Gourmet plukkfisk til middag

                                        

                                           Vil du komme å spise middag når jeg har denne plukkfisken?

Det er et utrykk som heter noe slik som, "det er ikke hvordan du har det, men hvordan man tar det", og det er på mange måter et knakkende godt  ordtak (men ikke alltid like lett å gjennomføre). Vel slik er det i matverden også,  det handler ikke om hvilke rester man har igjen, eller hva man lager, men hvordan man tilbereder, og ikke minst presenterer den! Men her som ellers må man gjerne bli bevist, og få inspirasjon til hvordan man kan gjøre det. Igår hadde jeg torsk med  eggesmør, poteter og gulerøtter og brekkbønner til middag, utrolig deilig mat, men jeg klarte ikke å spise opp. Resten ble dekket til , og satt rett i kjøleskapet. Er man mange og bare har litt fisk igjen, kan man fryse ned fisk hver gang man har en rest, til slutt er det nok til plukkfisk, fiskegrateng, fisketaco osv. Det samme gjerder med osterester. 


 Potet gulerot  og fisk var igjen fra i går, selleriroten, gulerot til rasping, og spekeskinke fra Stranda er nytt :-), 

For å gjøre det litt systematisk så hadde jeg:

3 små ukokte biter av sellerirot ( det er ikke nødvendig, men jeg synse at  maten smaker uendelig mye bedre med litt sellerirot i)

1 kokt potet

1 kokt gulerot

Fisk uten bein og skinn (ingen liker å spise et piggsvin)

1 god klatt med smør

Litt av kokevannet

salt

Pepper

2 sneier med spekeskinke som jeg steikte og hadde på tørkepapir for at fettet skulle renne av, og så knuste jeg det over plukkfisken     

En fersk gulerot til rasping (jeg har en liten rasp som lager remser i stedet for den tradisjonelle raspen.

Fremgangsmåte:

Jeg renset sellerien og satte den på kok først, hadde så i en renset potet og restene av gulerot, og lot det koke til sellerien var mør.

Da silte jeg av mesteparten av vannet, hadde i en klatt smør, fisken, salt og pepper, for deretter å bruke en stavmikser. Vær litt forsiktig når du bruker stavmikseren så maten ikke blir seig. jeg lar stavmikseren kun gå i korte sekunder, før jeg flytter den. Har du ikke en stavmikser bruk en gaffel eller en potetmoser.

Smak om du trenger mer salt, pepper eller eventuelt smør. 

Spekeskinken hadde jeg  kun et minutt på steikepannen på hver side, og hadde den  på tørkepapir for at fettet skulle renne av, og knuste den j over plukkfisken.   

#gourmet #plukkfisk #rester  #spisoppmaten #spis #opp #maten  #Ikke #kast #Mat #restemiddag #middagstips #morsmiddag #glutenfritt #glutenfri #melkefri #melkefritt #naturlig #sunt #godt #glad #gjester

 

Kokt torsk med eggesmør

Kokt torsk er blant mine favoritter, utrolig god smak og enkelt å tilberede. 

For å få det aller beste ut av smaken på fisken, kand en ikke være for lite saltet, derfor bruker jeg  rundt 3 ss salt per. liter vann.

Fisken skal aldri koke, men trekke. Man koker opp vannet, tilsetter saltet og har fisken i, vent til vanne begynner å boble igjen, og skru ned så mye at vannet ikke bobler mer. Etter dette skal fisken bare ligge å kose seg i det salte vannet til den er ferdig, det kan variere utrolig mye avhengig av hvor store og tykke fiskestykkene er. Det som vises på bilde, trengte 15 minutter, men er det tynne små fiskestykker, kan  fisken være ferdig på tre minutter.

Man kan dytte med en kniv eller lignede  i midten av fisken, deler den seg fint i skiver, er den ferdig, er det motstand lar du den ligge litt til.

Eggesmør er rett og slett kun kokt egg og smeltet smør, men det gir et ekstra løft på middagen. 

Jeg hadde kokte poteter, gulerøtter og brekkbønner til, og litt persille til pynt, Ingrid Espelid er tross alt min helt. kokt #torsk #kokttorsk #fisk #sunt #middag #middagstips # tips #morsmiddag #mamma #pappa  #mor #glutenfritt #melkefritt 

Jeg er en dyslektisk logger, eller er det blogger? hm

Denne gangen blir det ikke mat for magen, men forhåpentligvis noe å tygge på. Jeg har blogget siden 2011, da var det min datter som plutselig hadde laget en blogg til meg, og jeg som ikke kan skrive uææææææææ.  Skrekkslagen, men tøff i tryne satte jeg meg likevel ned å begynte å skrive.  Jeg som virkelig HATER å skrive, lese også forresten. Men jeg elsker å lage mat, og jeg har et stort ønske om å gjøre en forskjell, og  gjerne kunne vise hvor lett man egentlig kan lage mat uten de store greiene. 

 I mange år løpte jeg ned til min kjære tidligere nabo Aksel (han er en pensjonert lærer som vant tittelen som årets lærer) for at han skulle hjelpe meg å rette før jeg la det ut på bloggen.  Jeg var der faktisk så mye, at en veldig nysgjerrig nabo (tittende bak gardinen, og fikk med seg alt, utenom sannheten da), mente at vi hadde nok et forhold he he. Jo det har vi og, vi er fantastisk gode venner, og ikke for å glemme hans nydelige kjære Bjørg som er hans samboer. Hun var like blid og tålmodig uansett når jeg kom rennende for at Aksel skulle hjelpe meg å rette blogg innlegget. Å når han ikke var hjemme, var det min datter som ble nedringt, kunne heller ikke hun så måtte jeg fortsette min leiting etter noen som kunne rette for meg....

Som dere sikkert forstår, kunne ikke dette fortsette, det ble alt for slitsomt og alt for vanskelig og plagsomt. Jeg måtte bare gi F... som Per Fuglelid sa det så treffende godt, "og det er godt nok". Så jeg har rett og slett kastet meg ut i det med hele meg. Og  jeg må virkelig bare si at for det meste har jeg ikke fått mye pes, men noen er det alltid.  Og selv om man ikke vil la seg påvirke av det kan det egentlig være sårende likevel.  Jeg kan jo ikke noe for det, ingen ler av en uten arm, eller er blind, så hvorfor skal mitt handicap kunne harseleres med?

"Herlighet kan du ikke bare bruke stavekontroll da?! er en vanlig kommentar! Jo jeg bruker den, men jeg ser dessverre ikke hvor alle bokstavene står i ordet, så jeg leser det jeg tror det er. Googel er min beste venn, men dessverre har den også dysleksi, så da så er jeg vel like langt he he. Jeg har en god porsjon selvironi, og tåler en spøk, og ler også av mine feil. Men jeg er nok dessverre ikke laget av stein, og det er nok heller ikke andre som har lese og skrivevansker, og dermed et skjult handicap. Jeg og andre med denne utfordringer kjemper en kamp hver dag, med å få med seg tekst, med å skrive.

Så kjære alle der ute i den vide verden, jeg vet at jeg ikke skal ta det personlig (selv om jeg gjør det noen ganger likevel). Jeg er så heldig å ha gått på Unique Minde kurs (Nysgjerrig  trykk HER), og har klart å jobbe bort mye av min angst og frykt for dysleksien, og da forsvinner også mye av mine skrivefeil. For er man livrett for å dumme seg ut blir man ikke bedre, heller tvert i mot. Men mange er dessverre ikke så heldig som meg, så vær så snill å tenk deg om neste gang du kommentere noen eller harseler med hva andre har skrevet, de kan være akkurat  det som tippe noen utfor kanten. 

                                            

 

 

 

Brente mandler (julegaver, julegodt)

Det har virkelig tatt sin tid for meg å komme i gang med å lage litt julegaver/gleder, men den som venter på noe godt osv.

Hvorfor vi  kaller de for brente mandler aner ikke jeg, for om mandlene blir brent , da er de jo ødelagt. Jeg fant en oppskrift på Meny sine sider, og der var kjemien med det samme, disse måtte jeg prøve meg på, og du hendelse hvor gode de ble!

                                                      

500 g mandler

200 g sukker

2 dl vann

2 gode klatter smør

Et par klyper salt

Bruk gjerne en steikepanne eller en vid panne, da blir det lettere å få det til.  Et godt råd er å bruke en tresleiv eller noe i stål, for plastikk vil smelte siden det blir så høy varme. Jeg må også advare mot å ta på mandlene eller sukkeret når de koker, da kan man brenne seg stygt, for sukker brenner seg inn i huden. He he reine skremselen propaganda dette! Neida, det er ikke slik ment, bare et moderlig "pass på".

 Ha sukker og vann i pannen, og skru varmen på fullt, rør med jevne mellomrom, når den begynner å skifte farge har du i mandlene (jeg var nok litt for kjapp med å ha mandlene i sukkervannet før det var brunt nok, derfor ble de ikke blank, men de ble knallgod like vell ).

                                                

Rør  godt hele tiden helt til de begynner å bli "tørt", se at alle mandlene er omtrent like mye kartellisert. Ta pannen av platen og fordel smøret og saltet utover, rør det godt inn, og ha alt på et bakepapir.   Spre de godt utover over papiret og la de bli kalde. 

                                                           

  Om man ønsker å gi mandlene som gave kan man for eksempel  ha de i poser eller lage kremmerhus som her av julepapir, eller som over med        gråpapir. Noen fine glass er også en ide. Hva ville du ha gjort?

                                                        

   Ekstra fint blir det med plastfolie rundt !


#brentemandler #brente #mandler #julegodt #godt #julegaver #gaver #snop #gotteri #konfekt  #glutenfritt #melkefri #mamma #kos #mor # morsmiddagstips

Kylling lår med pomfritt og aioli

Har du tenkt tanken noen gang at noe mat bare føles godt å spise? Da mener jeg at feks. som kylling som har blitt behandlet noenlunde når den levde, eller at maten er økologisk, eller plukket selv, et krydder som er godt for kroppen?  Vel det gjør jeg, og jeg spiser nok med utrolig mange sanser, og jeg synes faktisk det er normalt og veldig godt,  men vi har vel alle våres preferanser. I går hadde jeg kylling år fra en Stange kylling jeg hadde del opp før jeg frøs den ned i biter. I går ble kyllinglåret tint, og krydret med bla. gurkemeie først og fremst for det gir så utrolig fin farge på maten, men også for det kan hjelpe på leddene. Og for dere som husker den serien som gikk på begynnelsen av 90 tallet, som het "Livet med Larkins" , forstår hva jeg mener når jeg seier  "PERFECT" :-)

 

På kyllingen hadde jeg:

Olje

Gurkemeie

chilipulver

salt

spisskummen 

koriander

olje

Kyllingen ble stekt mitt i ovnen i en ildfast form, på slutten av steiketiden snudde jeg den slik at den ble crispy på begge sidene. 

Jeg hadde ovnen 200 grader, kyllinglårene var store så det tok nesten 30 minutt i ovnen. 

pomfritten var kjøpt, så der fulgte jeg anvisningen på pakken.

Oppskrift på aioli finner du ved å trykke HER 

Hjemmelaget ripsgele til julegaver

Å lage julegaver selv har jeg tenkt på i sikkert 30 år, og det har da hent at jeg har laget noen få ting. Der jeg bodde før hadde jeg to store ripsbærbusker, og en solbærbusk, men jeg tror nesten aldri jeg plukket de. Da ungene var små spise de litt, nå før jeg flyttet var det naboen sine barn som gikk på ripsbærslang he he.Og skjoren da selvsakt, men de måtte da få noe godt de også. Nå har jeg flyttet til et sted der det også er noen ripsbusker, men her er hagen helt grusom, så den er døpt til Damaskus. Jeg forstår at alle ikke synes det er morsomt, men for meg ble det veldig betegnede. Forhåpentligvis er det mulig med litt tålmodighet og tid å få det fint der også. 

Vel, vell   så var det julegavene da! 

Ripsgele er godt både på brødmat og til middag, den er søt men har også en fin friskhet. Å bruke naturens grøde burde vi alle vært flinkere til, men det handler vel en del om overskudd for min del. 

Oppskrift på ripsgele finner du HER

Jeg har samlet glass i passe størrelse av venner i hele høst. Å få av lim og gammel etiketter kan være den vanskeligste jobbe, jeg kokte glassene i rikelig vann, da forsvant de fleste etikettene let, men limen var igjen. Noen  glass gikk greit når jeg skrubbet med en svamp med zalo, mens neglelakkfjerner  ble neste steg, mens noen ga jeg bare opp. Da var jeg nøye med å lime den nye etiketten der.

Men  først måtte jeg ha etiketter. De laget jeg  i programmet "paint" på pc, og så limte jeg de inn i word i passe størrelse. Jeg fikk vel plass til fire  etiketter etter hverandre, så printet jeg de ut. 

                                 


Når man klipper i pair blir det gjerne ujevnt, derfor brukte jeg to skjærefjøler som jeg la papiret imellom , brukte en  skarp kniv, og skar etikettene ut. 

Jeg hadde lim på baksiden av etiketten, og lime på glassene.


Jeg kjøpte julepapir og juleband for å ha på lokkene.  Jeg brukte en skål for å tegne rundt, så klippet jeg ut. Jeg måtte ha overraskende store rundinger for at det skulle  bli passe på glassene.


For å få knyttet julebandet rundt glasset var nesten helt umulig, så til slutt fant jeg et gummistrikk å hadde på for å holde papiret i ro, så jeg fikk knyttet båndet. Strikke tok jeg selvsakt av igjen.


Jeg krøllet båndet, og klippet et godt hakk i begge endene, og delte de i to. Da ble det litt luftigere. 
Masse glede på glass, både for meg, og forhåpentligvis for andre. :-)

 

#ripsgele #hjemmelaget #ripsgele  #gaver #julegaver #Middag #middagstips #morshjemmelagde #glutenfritt #glutenfri #melkefri #mamma #pappa #godt #sunt 

Ripsgele

Mange som har hage har gjerne ripsbusker siden de er lett å få til, og rips er godt. Å kalle bakhagen min hage, er vel en smule overdrevet, derfor har jeg døpt den for Damaskus. Men det var rips på trærne og jeg hang rundt rundt i hagen for å nå bærene. 

                                                  

 

                                        

Jeg hadde ikke glass å ha gele i derfor frøs jeg ned saften til jeg hadde fått samlet en del passe store glass. Da jeg hadde plukket bærene så saftet jeg de i en bærkoker, Det er virkelig enkleste  måten å gjøre det på, 

                         
                                                                  Bilde er lånt fra googel

Her ser vi tre deler, del en har man vann i, del to er den som saften renner ned i, og del tre er silen der bærene skal være i. 


Dette bilde er også lånt fra googel for å vise at man også kan lage saft uten saftkoker, da koker man bærene med litt vann, og siler som vist.

Når det begynner å bli litt saft så tapper man av saften. Jeg avkjølte den og frøs den ned i en lites bokser. Når jeg skulle koke gele, tok jeg de opp og hadde de rett opp i pannen(selvsakt kan man ta de ut av fryseren så de tiner først. Men du kan selvfølgelig lage gele eller saft på direkten. 

1 liter saft

700 g sukker eller mer om bærene er veldig sure

Jeg kokte opp saften og hadde sukke

Skyll boksen eller det du har hatt saften i, og ha de i  saften (toppen  1 dl  pr liter)

Kok opp saften og ha i sukker, rør sukkeret godt ut, det vil komme skum på saften, ta dette bort, uten blir det hvite felt i gelen og den blir ikke blank. 

Jeg bruker en liten tesil. La geleen koke i minst 15 minutter, forsøk på  en tallerken om gelen stivner når du holder den opp, renner den for mye må den koke videre. 

Vask glassene grundig , ta av etiketter, kok de i vann eller ha de i stekeovnen  . Forsiktig når du tar de opp av vannet eller ut av ovnen så du ikke brenner deg, sett glassene på et kjøkkenhåndkle. Fyll gele på glassene, jeg har et litermål i stål som jeg bruker, med en tallerken under. Skru på lokket, og la de avkjøle. Sett glassene kaldt.

Gelen ble utrolig god og passer både på brødmat og til middag, og utrolig kjekt å gi i gave. 

                                       


                               

                                                             

                                                  
#ripsgele #hjemmelaget #ripsgele  #gaver #julegaver #Middag #middagstips #morshjemmelagde #glutenfritt #glutenfri #melkefri #mamma #pappa #godt #sunt 

 

DISC analyse

Sponset innlegg.

Det hender det detter inn noen tilbud om å gjøre,få eller teste diverse  produkter, og for det meste takker jeg nei. Men her klarte ikke nysgjerrigheten å styre seg, så jeg takket ja takk til å ta testen hos DISC analyse.Klikk HER for å lese mer

 

e836435e

Det å blir testet på hvilke personlighetstype man er, synes jeg kun er spenene, for jeg elsker i grunne å analysere andre, men hvordan er egentlig jeg, har jeg selvinnsikt? Det er vel spørsmål alle burde spørre seg om når det gjelder i forhold til jobb og relasjoner både på jobb og privat. Men spesielt når det gjelder jobb kan dette være ekstremt nyttig kunnskap både for deg og for de som ansetter deg. 

Tenk å være bevist om man kan samarbeide, jobbe sammen med andre, ha kontroll, er fleksibel, liker praktisk eller teoretisk arbeid osv. osv. Herlighet, det viser både deg og en eventuelt sjef hvem du  er og om dette er jobben for deg, eller du burde se etter andre typer arbeid. Vi tilbringer så mye tid på jobb at da bør man trives og glede seg til å gå på jobb hver dag :-) 

Personligheten vår er ikke mye å gjøre med, men det er klart at uansett hvilke type man er er det alltid både positive og ikke så gode sider, men om man er bevist hva som er vår sterke side ved vår personlighet, kan man fremheve det, og være bevist på de områdene det kan være utfordringer. Dette har DISC sin analyse på en veldig bra måte vist gjennom testen sin, ganske finurlig egentlig.

                                     

? Dominans (D) ? karakteriserer mennesker som er åpenhjertige, bestemt og målrettet.

? Innflytelse (I) ? karakteriserer folk som er sosiale, kommunikative og teambyggere.

? Stabilitet (S) ? karakteriserer folk som er rolige, lojale og lagspillere.

? Konformitets (C) ? karakteriserer folk som er strukturert, grundig og profesjonelle

Hvilke personlighetstype tror du jeg er? Eller like så viktig, hvilke personlighetstype er du? 

Testen består av mange emne, når man svarer på de 28 spørmålene som testen består av får man et klart svar på utrolig mange viktige spørsmål som:

*Hva er naturlig for deg

*Dette motiverer deg

* Slik organiserer og planlegger du

*Slik tar du avgjørelser

*Slik kommuniserer du med andre

* Konsekvensen av hvordan du kommuniserer på (og den var så "Spot on" at jeg må dele he he)

-Tenk på hvordan du fordeler tiden mellom arbeid og sosial omgang

-Husk bare at ikke alle nødvendigvis har samme humoristiske sans som deg

-Husk at selv du har rett til å si nei av og til

-Prøv å ikke bli irritert på kollegaer som vil gjøre en oppgave på sin egen måte

*informasjon til din leder

*Slik kan du øke din effektivitet 

*Slik forholder du deg til utfordringer

Det er rett og slett fascinerende lesning, og DISC testen burde alle arbeidsgivere gitt til sine ansatte, da tror jeg mangt et arbeidsmiljø hadde blitt bedre og mer effektivt. Er du nysgjerrig så spander på deg denne testen det kan lønne seg på sikt. 

 

Kylling nuggets med rotmos

Sist  jeg laget disse sist, fikk jeg straks melding fra min yngste datter at hun kom på middag og hun ville ha nuggets med rotmos. Og hva gjør vel man ikke for siden barn :-)))). Veldig koselig ha henne på middag. 

Jeg kunne ikke lage nuggetsene før  hun var her, for de er best ny steikte. Hun stod å så på da jeg lagde de og var overasket over hvor enkelt det var :-). Oppskriften på nuggets finner  du HER og rotmos HER
 

Tante Anna sine fantastiske hjemmelage fiskekaker

Jeg har en ung sprek tante på rundt de 80, som egentlig ser ut og oppfører seg som en sprek 60 åring. Hun er bare helt fantastisk å lage mat, og hun har nok begynt svært tidlig å lage mat sammen med min bestemor som også var ekstrem god på matlaging. Da jeg var liten hang jeg over skulderen på min bestemor, jeg bare elsket å vær med henne på kjøkkenet. Det var nesten kun i sommerferiene vi var der, men den gangen var sommerferiene lange, og det var  alltid sol ;-).
Vel for å komme til saken, så var tante Anna og mannen her i mai, og da hadde hun med seg hjemmelagde fiskekaker til meg. Og de fiskekakene er bare så fantastisk at jeg nesten ikke kan spise de, for da tar de jo slutt.  Og i dag gikk de tre siste kakene, men for en nytelse. 
 
Dette er en oppskrift jeg mener jeg har fått av min kjære tante Anna. 
 

For å lage gode fiskekaker  bør man bruke fisk av lyr eller hyse,

Lyr er ikke lett å få tak i lenger uten at en fisker den selv, men hyse kan være lettere å få tak i. En kan bruke begge fiskesortene for å lage gode fiskekaker.

En må filetere eller få ferdig filetert som også er skinn og benfri for å lage fiskekaker. Det optimale er om fisken har fått lagt et døgn før en lager farsen.

1 kg filet av lyr eller hyse

2 ss potetmel

1 ¼ ss salt (det virker mye, men fisk trenger mye salt)

½ ts muskat(har en ikke dette, så sløyfer en det)

7 dl melk( tåler en ikke melk kan en eventuelt bruke soyafløte eller lignende, men se at en ikke bruker noe som er tilsatt sukker, for det går ikke bra. Jeg bruker ca 2 dl fløte og resten vann).

Ha all fisken i en food processor og ha i salt og potetmel. Vær litt obs på hvor sterk maskinen din er, det er ikke bra den elter alt for hardt.

La deigen gå på fullt en liten stund til fisken har begynt å bli delt, sku så maskinen kraftig ned. Det er viktig at både fisk og vesken har samme temperaturen når en begynner å spe deigen. Ha i litt og litt veske i farsen. Ha steikepannen klar og steik de så de blir brun på begge sider. For at de skal bli gjennomsteikt, må en skru ned platen så de ikke blir for brente. Lager en mye fiskemat på en gang og en har en steiketakke, kan det være lurt å bruke den. Når deigen står en stund må en gjerne røre i den for den stivner når den står en stund.

Verdens beste fiskekaker

Sausen er resten ete\ter i går "brun saus på 5 minutter" oppskriften finner du HER

Middagspølse i brun saus på 5 minutter

Jeg kan ikke ha deilige kylling nuggets hver dag, for med litt middagspølse fra Bønes kjøtt, rester etter middagen lørdag  passet det godt i dag.

Siden jeg også hadde ferdig kokte poteter var det bare å lage litt kjapp brun saus,

 og koke gulerøtter sammen med potene som skulle bli varm. 

Brun saus på 5 minutter:

Til 4 personer.

6 dl vann (man kan bytte litt av vannet ut med litt fløte eller melk om man ønsker det)

2 buljongterninger som knuses litt

1- 2 ts sukkerkulør

2 ss maizena

Ca. 1/2 ts salt

Litt pepper

(ønsker man å ha i løk, renser og deler man løken, surrer den i litt smør, før man tar pannen av platen. Ha alle andre ingrediensene i, og gjør som det står i fremgangsmåten under. Bruker du løk tar det noen minutter lenger å lage :-))

Ha alt i en panne og sett platen på og kok opp under stadig omrøring. Når sausen har kokt opp smaker du om den er passe med salt og pepper, har i det du ønsker å ha i sausen, det kan være pølse som jeg hadde eller kjøttkaker, fiskekaker osv. 

                                                   Som Jamie Oliver  seier "easy peasy"

 

 

Brun saus på 5 minutter

Til 4 personer.

6 dl vann (man kan bytte litt av vannet ut med litt fløte eller melk om man ønsker det)

2 buljongterninger som knuses litt

1- 2 ts sukkerkulør (jeg var litt uforsiktig å ikke brukte teskje, så sausen ble litt vel mørk, om jeg hadde brukt litt fløte eller lignede, ville den blitt lysere)

2 ss maizena

Ca. 1/2 ts salt

Litt pepper

(ønsker man å ha i løk, renser og deler man løken, surrer den i litt smør, før man tar pannen av platen. Ha alle andre ingrediensene i, og gjør som det står i fremgangsmåten under. Bruker du løk tar det noen minutter lenger å lage :-))

Ha alt i en panne og sett platen på og kok opp under stadig omrøring. Når sausen har kokt opp smaker du om den er passe med salt og pepper, har i det du ønsker å ha i sausen, det kan være pølse som jeg hadde eller kjøttkaker, fiskekaker osv. 

                                                   Som Jamie Oliver  seier "easy peasy"

                                                           

 

 

Cøliakifruens kylling nuggets (glutenfri)

Jeg nevnte for en tid tilbake at jeg har kjøpt meg en fantastisk flott kokebok av Wenche Romslo som jobbet for meg da jeg drev "Det sunne hjørne" Kokeboken hennes heter "Cøliakifruens glutenfrie favoritter", du finner linken HER og HER

Trenger man ikke glutenfritt, bruker man vanlig hvetemel og cornflakes, verre er det ikke ;-) 

Noe treghet i systemet  gjør at ting tar tid ;-). Men i går bestemte jeg meg rett og slett for at i dag skulle jeg begynne, og da så kylling nuggets utrolig fristende ut.

OG DU HENDELSE  SÅ GODE DE BLE!
 

Dette ble terningkast 6.Bilderesultat for terningkast 6

                                            

 

Oppskriften er slik:

(For orden skyld, alt i parentes er morsmidag kommentarer )

1 bolle glutenfritt mel (jeg bruker en plastpose og har alt opp i og rister den så går det fortere)

1 bolle sammenpisket egg

1 bolle knust glutenfri cornflakes 

Kyllingfilet (beregn 1 til pr. person)

Olje til å steike i (vær veldig forsiktig når du steiker i olje, ikke la sleiven stå i og ha alltid et lokk eller lignede som passer til pannen tilgjengelig i tilfelle den tar fyr. Bruk også lange armer så du ikke brenner deg om det skvetter)

(jeg kan rett og slett ikke la være å ha krydder i  , så jeg hadde salt, pepper, cayennepepper og spisskummen i eggeblandingen)

Fremgangsmåte:

Sett først oljen på oljen, kutt så kyllingen i passe biter (blir de alt for store kan man risikere at de blir brent før de blir gjennomsteikt).

Kyllingbitene dyppes først i glutenfritt mel (Det er da jeg bruker en plastpose og har alt opp i og rister den så går det fortere), så i egg, for deretter å rulles i cornflakes. Da var var bitene klar for en runde i frityrgryten. Jeg bruker som oftest en wokpanne til frityrsteiking.  Når kyllingen har fått en gylden farge, tas de over på en rist (jeg bruker et fat med tørkepapir). Wenche seier: Crispy og saftige nuggets, og det har hun virkelig helt rett i.

                                           

                

Jeg hadde steikte båtpoteter (oppskrift finner du HER) til, aioli (oppskrift finner du HER), og en salat med isbergsalat, paprika, mango, squash, brekkbønnerog chili.

                                          


 

Steikt ørret med mangosalat

En lynkjapp middag på en søndag!

Inspisert av maten til Åse i går kveld, ble det ørret og mangosalat i dag etter tur. Åse er en barndomsvenninne som virkelig inspirer meg i matveien, hun tråler hver eneste kokebok som finnes i dette landet, og sikkert ellers i verden også ;-). Og hun følger faktisk oppskriftene, det er mer en jeg gjør, he, he. Åse lager utrolig spenene og nydelig mat, med alt mulige krydder, oljer og grønnsaker osv. Planen var å lage noe tilsvarende som henne, men da jeg kom hjem fra en lang tur i ruskeværet, var jeg så sulten at jeg gikk for min vanlige stil, som er litt sånn tut og kjør, og gjør det enkelt. 

Mango og ørret passer merkelig nok utrolig godt sammen, er du i tvil så lar du nysgjerrigheten vinne og forsøker det ;-)

  


 

1 mango (den bør være moden, da blir salaten best) 

Ca. 1/2 purreløk

1 rød chili (bruk så mye du ønsker)

Ca. 2 ss olivenolje med sitron i (kan også bruke olivenolje og ha sitron eller lime i)

Ca. 2 ts saft av en sitron eller lime

Et ørlite dryss med salt 

Del mangoen og skjær mangoen i biter inn til skallet, bruk en skje eller lignede å  skrap mangoen fra skallet, og ha den i en skål. 

Rens, vask og skjær purre  og chili i fine biter, og surr det litt i en panne slik at det blir blankt, ha det så sammen med mangoen.  Ha på oljen, saften av sitron/lime og litt salt , og bland alt godt sammen. 

Ca.150  g ørret per person.

Ørreten steiker man på pannen med salt og pepper, i rundt 10 minutter der man snur stykkene med jevne mellomrom. Ørret og laks blir veldig lett tørr om den ligger for lenge i varme. 

 

                                                               Bilderesultat for smilefjes

 

 

Steikt middagspølser med rotmos

I kveld skal jeg møte tre barndomsvenninner, og det blir nok noe deilig mat der tenker jeg. Men jeg var på Bønes kjøtt (lokal kjøttproduksjon) for å kjøpe fåresvange til å lage lammerull av, og der har de utrolig mye nydelig mat. Og jeg kunne da ikke kjøpe med meg litt forskjellig når jeg først var der. Og jeg måtte simpelt tenn bare ha steikt middagspølse selv om jeg får mat seinere. 

Det er ikke så lett å se det, men i mosen er det både gulerøtter og blomkål i tillegg til poteter, en god klatt smør, litt salt og hvit pepper så har man verdens beste rotmos. Jeg bruker aldri melk i. 

Jeg bruker stavmikser til å mose herligheten med, men da må man vær ytterst forsiktig slik at ikke mosen blir seig .    

Pølsen deler jeg i to før jeg ta skalet av og steiker den. 

 

                                                   

 

Wok med kylling

Av en eller annen grunn er det VELDIG lenge siden jeg har woket noe som helst.   Men nå hadde jeg så mye gode grønnsaker at jeg ble fristet til å woke igjen. 

Når man woker bruker man de grønnsakene man har og liker, om de er frossen eller ferske. 

Jeg brukte:

Gulerot

Noen biter brokkoli 

Noen biter blomkål

Sukkererter

Rød paprika

hvitløk

ingefær

Kylling (ca 150 g pr. person (bruk så mye eller så lite du ønsker, jeg delte en Stangekylling og av den fikk jeg to fileter, to lår , og resten hadde jeg i woken)

Teriyakisaus (PS. Om du ikke tåler gluten,for sikkerhetskyld, sjekk om det kan være gluten i, det er dessverre gluten i alt mulig man ikke forventer det skal være i)

Soyasaus (det samme som over, får glutenfri i butikken)

Salt og eventuelt pepper

Rens og del grønnsakene i ikke alt for store biter, og begynn med de grønnsakene som trenger lengst tid (som gulerot og blomkål), ikke bruk alt for hard varme da svir grønnsakene.  Har du rå kylling, deles denne i biter og steikes sammen med grønnsakene. Hell på sausen, soyasausen og saltet. Smak til og server. Ønsker du å ha ris eller noe annet til lager du det. 

                                      

 

 

 

 

 

 

Steikt ris med egg og grønnsaker

BIR (den lokale søppelbedriften vi har i Bergen og omegn) burde egentlig elsket bloggen min, for halvparten av alt jeg lager er rester ;-). 

Vel , jeg hadde rundt en halv porsjon ferdig kokt ris igjen etter middagen i går, og jeg ser ingen grunn til å kaste den risen. Det er mange som er redd for å spise ris som er opp igjen varmet, og det er selvsakt en reel fare for å bli syk av alle rester om man ikke behandler dem med fornuft. For å ta rester av ris, så gjelder det å avkjøle den fort etter middag, legg den gjerne utover et fat eller lignede så den blir fort nedkjølt (se tips HER). Med det samme risen er så pass kald at man kan sette den i kjøleskapet eller fryse den, så gjør man det. Står risen mange timer fremme på benken eller bordet, er det bare å kaste den. Det som er med ris, er at den har så mye overflate (hvert korn), og da har bakteriene god mulighet å formere seg fort (dette gjelder all mat som er slik, feks. kjøttdeig, spagetti,  linser osv. og tenk risgrøten mange lager). Men  bruker man matvett, og avkjøler kjapt for så å sette i kjøleskap/frys er det ikke noe problemer. For å være å holde tungen helt rett i munnen her, må jeg bemerke at ingen mat kan stå ukes vis i kjøleskapet (en dag eller to, alt etter hvilke mat det er), og mat som er frossen en gang, bør ikke fryses ned igjen. 

Dette ble lunsjen min i dag :-)

Denne retten blir ikke noen oppskrift, men en ide oppskrift. 

2 personer:

Kokt ris (jeg hadde igjen ca.1/2 porsjon, men de er vanlig å bruke mer)

1 raspet gulerot

1/2 liten løk

ca. 1/2 liten rød paprika

2- 3 bunter brokkoli

1 stykke squash

3 egg (kan bruke mindre)

Ca. 2-3 ts spisskummen 

Ca 1 ts salt

Ca. 1 knivspiss pepper

Ca. 1/2 ts chilipepper

Ca. 2 ts koriander

Ca. 1 ts estragonEr det noen grønnsaker eller krydder du ikke har, så spiller det "aine kasserolle", bruk det du har!

Rens og del grønnsakene (squashen har jeg alltid i på slutten av steiketiden, for den tåler lite varme) i forholdsvis små biter, surr alt til det blir litt mørt, ha i risen og squashen. Pisk sammen egg og krydder og hell alt litt sakte på pannen under omrøring,  slik at eggeblandingen blir gjevt fordelt.

Smak om du trenger mer krydder eller salt. Ønsker du å ha i noe kjøtt, fisk, reker, bacon osv. er det også veldig godt.  

Thai inspirert suppe med steinbit og ørret

                                  

Jeg blir mer og mer glad i mat med mye smak, og mat som er inspirert fra Thailand  er akkurat det. At det også er naturlig uten verken melk eller gluten, er herlig rett og slett, bra for alle. 

Til 4 personer trenger man:

Ca. 250 g ørret eller laks uten skinn og ben

Ca. 250 g steinbit eller annen hvit fisk uten skinn og ben

1 stor løk (vil du ha mer farge kan du bruke rødløk)

2 røde chili

1 sitronstang (Lurt å begynne å leite etter denne tidlig, jeg fikk ikke tak i, så man kan kutte den ut, og bruke mer lime)

1 lime

1 fedd hvitløk 

2 limblad (jeg fant kun tørket i pakke på Meny)

2 vårløk

30- 50 g frisk koriander (ca. 1 potte)

2 kylling buljong terninger

3 dl  vann

2 bokser kokosmelk (a 400 g)

3- 5 ts chilipaste 

4 ss fiskesaus

1 ts sukker

olje eller smør til steiking

Eventuelt litt salt om nødvendig (jeg måtte ha i litt i)

Om du bare har en type fisk så går det også fint. Rens og del chili, løk og hvitløk og surr de til de blir mykt, ha i vann, kokosmelk, buljong, og paste,  fiskesaus, oppdelt sitrongress, limblad, presset lime og sukker. Del fisken i ikke alt for store biter og ha de i pannen sammen med resten. Smak til og se om du må ha mer chilipasta eller lim osv.   Rett før servering har man i oppskjært koriander og vårløk. 

Jeg kjøpte meg noen glutenfrie baugetter og hadde hvitløkssmør på, og steikte de i ovnen. 

de var helt vilt godt. 

Hvitløksmør: En ca. beregning:  2 hvitløksfedd

Ca. 50 g smør, litt salt. Bland alt godt sammen og smør på brød eller baugetter før steiking. 

 

 

 

Fullstendig meningsløst benløst

Noen ganger kan man lure på om de som gir navn til en rett har vært helt med sine fulle fem!!! Og hva er nå dette for noe greier da? 

Benløse fugler!!! Hvordan kan kjøttdeig bli fugler, ikke vet jeg. 

Tenk karbonadedeigen fikk jeg av en utrolig grei nabo, den er hjemmelaget og fullstendig rein for all ulumskheter,.den var faktisk så rein at jeg måtte ha enn og potetmel i for å få den til å henge sammen. Og jeg var litt i overkant raus med løken, siden løken var gedigen. 

500 g kjøttdeig

1/2 -1 løk

1 kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk (kan kuttes ut, for dette er min personlige lille vri siden jeg elsker hvitløk)

Ca. 100 g bacon 

Ca.1 ss finhakke fersk eller tørket persille
Ca.1 ½ ts salt

Ca.1 ts pepper

2 ts raspet fersk ingefær eller 1/2 ts tørket 

½ ts nellik

1-2 egg

1 ss potetmel (kan hende at du ikke trenger det, det spørs hvilke deig du bruker)
 

Rens og findel løk og hvitløk, og ha den opp i deigen sammen med salt og resten av krydderne og bland alt godt sammen. 

Poenget med egg og potetmel er at deigen skal bli litt seig slik at den blir formbar. Så det kan hende at om du feks. bruker kjøttdeig trenger du kun ett egg og ikke potetmel, forsøk deg frem. Klarer du å forme deigen og den henger sammen, ja da er den perfekt. Form deigen til avlange kaker, og legg de på steikepannen med god varme på.  Opprinnelig skal kakene kokes i enten brun saus eller fløtesaus, men det synes jeg er utrolig kjedelig. 

Så jeg lot de ligge på steikepannen ved stadige vendinger til de var ferdige. 

Jeg laget blomkålmos for jeg hadde ikke poteter, men det smakte himmelsk til de benløse fuglene :-)

jeg hadde litt soyasaus på. og det syntes jeg var kanonbra til.  

 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen