november 2013

Pizza med chorizo

I dag ble det pizza dag igjen og denne gangen med Chorizo pølse, og siden det er mye smak i den så har jeg Crème fraîche på i stede for tomatfyll.

Her er linken til pizzabunn oppskriften.

Crème fraîche

Chorizo pølse

Tomat

Squash

Steikes i rundt 10 minutter på 200 grader


#pizza  #Crème fraîche # Chorizo #enkelt #glutenfri 

Matbloggtoppen

Steik torsk i karri

Fisk er sunt og godt. Dette blir en sånn ca. oppskrift siden jeg brukte frossen kokosmelk og jeg laget mat til kun meg selv. Retten er naturlig gluten og melkefri.

Til 4 personer

1-2 løk

1 chili

4 stykker med torskefilet (eller mer om man spiser mer en et stykke fisk)

1 stor boks kokosmelk (ca.3 dl)

Ca. 2 ts karri

Salt og pepper

Rens og finhakk løk og chili, steik de på pannen før man tar på fisken. Fisken må få steike på begge sidene før man har på kokosmelken og krydderet. La alt få trekke noen få minutter og smak til om man trenger mer salt eller krydder.

«Jeg brukte ikke jevning på sausen, siden den kokte seg inn. Men blir ikke sausen tykk nok så tar man litt vann og maizena og blander til en jevning og heller over.»

Jeg hadde kokt blomkål, brokkoli og poteter til.

 


#fisk #torsk karri #kokkos #glutenfri #melkefri  

Sprøe, sunne og utrolig gode knekkebrød (glutenfrie)


Dette er virkelig grove knekkebrød og de er bare utrolig smakfull, jeg blir aldri lei av å spise de.

Jeg varierer med finhakkede valnøtter eller andre nøtter og frø.

250 g solsikkekjerner

200 g gresskarkjerner

200g linfrø

250 g sesamfrø

2 dl fiberhusk

¼ pakke Toro fiberbrød

1 ½ dl rapsolje

2 ts salt

Ca. 1 liter vann

Bland alt det tørre i en mikser eller en bolle og ha i vann og olje og elt alt godt sammen. La deigen få stå litt, siden fiberhusken trekker til seg mye vann. Blir deigen for tørr så har man i litt mere vann, dette gjelder også om deigen blir stående en stund. Ha litt olje på to bakepapir. Legg en klatt med deig midt på det ene bakepapiret, legg det andre papiret opp på igjen og bruk en kjevle å klemme deigen utover. Har man ikke kjevle kan man fylle vann på en brusflaske eller lignede og bruke den.

Del deigen opp i ruter med kniv, pizzahjul eller lignede før man har de i oven.

Man kan lage store knekkebrød eller man kan dele de i mindre ruster for å ha de til kjeks.

Steik på rundt 200 grader i rundt 15 minutter. Jeg steiker mange brett på en gang, men da må jeg lufte ofte og bytte plass på brettene i ny og ne.



Hva med å bake knekkebrød å gi i julegave, hadde ikke du blitt glad for det fra en venn?

 


#glutenfri #melkefri  #Gjærfri #knekkebrød #bakevarer

 

Lasangne på en ny måte

Det kan godt hende noen har lyst å kakke meg i hode med noe veldig hardt når jeg kaller dette lasagne, men det får som vanlig stå sin prøve. Jeg er inne i en fase der jeg må ta stilling til hva jeg skal gjøre med livet mitt fremover, dette er verken noe som er enkelt eller kun er et svar på. Men siden jeg stoler på at universet vet mitt beste, så får jeg øve meg på å lytte til det som kommer til megJ og i dag ble det denne Lasagnen.

4 personer:

4 kyllingfileter

1 stor løk

1 kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

1 chili

1 godt stykke fersk ingefær(ca. 3 cm)

1-1/2-2 glass tomatpuré

4 ss med hjemmelaget tacokrydder (paprikapulver, oregano, chilipulver, spisskum, pepper, hvitløk, salt)

1 ss hvetemel (eller Johanneskjernemel/maizenajevner for de som ikke skal ha gluten. Siden vanlig maizena ikke beholder stivheter over tid, så fungere den heller dårlig i lasagne)

Salt

1 ts sukker

Ca. 8 dl vann og 3 dl fløte eller 5 dl vann og 5 dl melk

(uten melkeprodukter kan en bruke soyamelk/soyafløte/kokosmelk)

Lasagne plater alt etter hvor mange man får i formen(Bruk glutenfrie lasagneplater om man ikke skal ha gluten, de finner man i de fleste Rema 1000 butikker og heldigvis i svært mange dalivarebutikker) 

Raspet ost om man ønsker dette.


#glutenfri  #Lasangne #Hjemmelaget #kjappt


Lasagne på en ny måte

 

4 personer:

4 kyllingfileter (fisk er også godt i, er dette uaktuelt bruker du kjøttdeig som normalt)

1 stor løk

1 kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

1 chili

1 godt stykke fersk ingefær(ca. 3 cm)

1-1/2-2 glass tomatpuré

4 ss med hjemmelaget tacokrydder  (paprikapulver, oregano, chilipulver, spisskum, pepper, hvitløk, salt)

1 ss  Johanneskjernemel som holder seg tykk eventuelt maizenajevner for de som ikke skal ha gluten. Siden vanlig maizena ikke beholder stivheter over tid, så fungere den heller dårlig i lasagne

Salt

1 ts sukker

Ca. 8 dl vann og 3 dl fløte eller 5 dl vann og 5 dl melk

(uten melkeprodukter kan en bruke soyamelk/soyafløte/kokosmelk)

Lasagne plater alt etter hvor mange man får i formen(Bruk glutenfrie lasagneplater om man ikke skal ha gluten, de finner man heldigvis i de fleste  i  dalivarebutikker) 

Raspet ost om man ønsker dette.

 


 

Hjemmelaget tacokrydder

Lag ditt eget Taco krydder blanding, mye billigere og helt uten fyllstoffer, e-stoffer og andre ulumskheter (det er ofte hvetemel i slike ferdige blandinger som tacokrydder).

Ha like stor del med:

Chilipulver

oregano

spisskum (cumin)

paprikapulver


Pepper

Hvitløk

Salt tar man i etter ønske 

Lag gjerne en del når du først er i gang, ført er i gang for eksempel 2 ss av hvert krydder. Jeg er ikke noe glad i tørket hvitløkspulver, derfor har jeg heller fersk hvitløk i når jeg lager mat. Man må tilsette salt etter ønske.  Ha krydderet i en tett boks eller glass.

Wok med laks og Teriyaki Sause

 

Til en person:

Laksefilet

En stor ferdig kokt potet

1 bunt blomkål

1 bunk brokkoli

1 stykke squash

2 ss Teriyaki Sauce

Ca. 2 ss vann

1 ss hakket frisk persille(kan sløyfes)

Litt salt og pepper

Jeg renset poteten og de andre grønnsakene, delte de i biter og hadde de i en god og varm wok med smør. Ha i biter av fisken og la den bli ferdig

varm. Ha på sausen og litt vann og strø over finhakket persille.



 

Pizza med bacon og basilikum

Med ferdig pizzabunn i fryseren er det enkelt å lage. Oppskrift på både glutenfri og vanlig pizzabunn finner du her

Pizzasaus laget jeg med:

1 ss tomatpuré

2 ss vann

1 knivspiss koriander

½ ts oregano

Litt salt og pepper

Jeg blandet alt i en skål og smurte det på pizzabunnen.

4 skiver med steikt bacon

1 ss hakket frisk basilikum

5-6 Cherrytomater

1 ss raspet parmesan

Legg alt opp på bunnen og steikte den i rundt 10 minutter med ovnen på 200 grader.





Scampi i paprikasaus


Til 4 personer

Det er ikke alle dager man er like opplagt til å lage mat, men uten middag er det noe som mangler. Jeg hadde sausen i fryseren så i dag ble den utgangspunktet for dagens middagsttips. Det smakte meg utmerket :-). Retten er naturlig gluten og melkefri.

Begynn med å lage hot paprikasaus:

Til ca. 2-3 personer (Sausen ble svært god og smakfull, derfor trengtes ikke så mye av den)

½ løk

Et godt stykke med ingefær (jeg brukte ca. 2.5-3 cm langt stykke, dette gjorde at det ble virkelig futt i sausen)

½ rød paprika

½ gul paprika

½ potte fersk koriander

1 kyllingbuljong

3 ss med søt chilisaus

1 dl vann

Rens og findel alle grønnsakene og surr de i en panne med smør/olje, og ha på vann og søt chilisaus. La det hele koke i rundt 10 minutter, bruk stavmikser eller lignede å kjøre sausen glatt.

Kok ris til ca. 3 personer

½ blomkål

½ brokkoli

Litt squash

1 pakke scampi (500g)

Sett risen på kok etter pakkens anvisning. Rens og del grønnsakene i biter, ha deretter blomkålen i sammen med risen, etter en stund har man i brokkolien, og helt på slutten squash. Ha sausen sammen med risen og bland godt sammen. Steik scampien og ha den i gryten helt til slutt.  



 #
scampi #paprikasaus #Hot #glutenfritt #melkefritt

Hot paprikasaus

Til ca. 2-3 personer (Sausen ble svært god og smakfull, derfor trengtes ikke så mye av den)

Forslag hva jeg har brukt den til: Kylling med hot paprikasaus

og Scampi med hot paprikasaus 

½ løk

Et godt stykke med ingefær (jeg brukte ca. 2.5-3 cm langt stykke, dette gjorde at det ble virkelig futt i sausen)

½ rød paprika

½ gul paprika

½ potte fersk koriander

1 kyllingbuljong

3 ss med søt chilisaus

1 dl vann

Rens og findel alle grønnsakene og surr de i en panne med smør/olje, og ha på vann og søt chilisaus. La det hele koke i rundt 10 minutter, bruk stavmikser eller lignede å kjøre sausen glatt.

I dag hoppet jeg over middagen :-)

(absurdgalleriet)


Om ikke like bokstavelig som her ;-)

Pølser og spagetti



 

Verden sunneste eller beste maten, men det får duge i dag. Jeg delte og snitte og steikte pølser og bacon. Kokte spagetti og hadde på steikefettet og litt grillkrydder. Brokkolien ble dagens helt :-)

Det finnes dessverre ikke grov glutenfri pasta. Men dere som kan spise hvete anbefaler jeg virkelig å velge grov pasta, da får dere et mye mer næringsrikt og fiberrikt måltid! 

 

Kylling med bacon i ovnen chilisaus


Kyllingfilet

Bacon i skiver

Søt chilisaus

Del kyllingfileten i litt tykke strimler, surr bacon rundt og legg de i en ildfast form. Ha de i forvarmet ovn på 220 grader, og la de stå i 6-8 minutter så de får litt farge. Hell på chilisaus å la formen stå i rundt 10 minutter til eller til kyllingen er gjennomsteikt.

Server med for eksempel råsteikte poteter eller ris.

Kan også brukes som en tapas rett.

#enkelt #kjappt #sundt #kylling #Chilisaus #steikovnen  

Bakt potet, Hollandiasesaus og steikt torsk


Jeg hadde to eggeplommer igjen etter Pavlovakaken på søndag og de burde jeg få brukt. Og så hadde jeg veldig store poteter og jeg hadde veldig lyst på fisk, da ble dagens middag gjerne noe rotete men jeg kan garantere at det saket himmelsk.

Pakk potetene inn i folie før man setter de inn i steikeovnen på 200-220 grader i mellom 11/2-2 timer avhengig av hvor store der er.

Oppskrift på Hollandiasesaus finner du her. Naturlig gluten og melkefri rett.

Fisken steikte jeg uten mel i noen minutter på hver side, bare med et strø salt på og så steikte jeg litt bacon til.

Jeg hadde rester av grønnsaker som jeg varmet litt.

 

#Hollandiasesaus #torsk #fisk #eggeplomme #glutenfri #melkefri



Sommerkoteletter i ovnen med tomater

Sommerkoteletter i ovnen med tomater

Og sommerkoteletter da, på seinhøsten? Hm 

De som leser bloggen min ofte har kanskje lagt merke til at jeg ikke bruker mye svinekjøtt. Og dette kommer av at jeg ikke er velig glad i smaken, og om jeg spiser mye svinekjøtt får jeg problemer med leddsmerter. Men siden det lå noen koteletter i fryseren så må jeg jo spise de. Og det ble en smakfull, saftig og god rett, som er naturlig gluten og melkefri.

4 personer:

Sommerkoteletter

1 boks hakkede tomater

1 løk

2 gulerøtter

1 godt stykke sellerirot

1/2 squash (Den tar jeg i på slutten av steiketiden, uten blir den helt ødelagt) 

1 ts chilipepper

2 ts koriander

1 ts timian

1 ts salt

½ ts sukker

Steik kotelettene på begge sider i steikepannen. Ha tomatene i en ildfast form sammen med krydder, salt og sukker, og bland det godt sammen. Skrell grønnsakene og del de i litt store biter og ha de i den ildfaste formen sammen med kotelettene. Her kan man velge om man vil langtidsteike kotelettene eller man vil ha de kjapt ferdig. Lager man denne retten  for eksempel en dag man har fri kan man sette ovnen på rundt 100grader og ha formen i rundt to timer og gå på tur. Vil man ha mat fort, setter man ovnen på 200grader og maten er ferdig etter rundt 30 minutter (det kommer ant på hvor store og tykke kotelettene er). Server med for eksempel ris eller poteter.



 

Indrefilet av hjort med en ekte Baron


Dette har jeg rett og slett ikke ord for, det er nesten med ærefrykt at jeg spiser så god mat. Jeg var virkelig heldig og fikk kjøpt denne nydelige fileten av en jeg jobber med.

Jeg rundsteikte fileten på en god og varm steikepanne med smør. Den ble lagt i en ildfast form og jeg gnidde den godt inn med viltkrydder og der lå den rundt 15 minutter og hvilte seg.

Jeg satte et steiketermometer mitt i fileten, og satte den mitt i ovnen på 220 grader i rundt 15 minutter denne gangen.

Og denne gangen hvilte den i rundt 30 minutter på disken.

Dette gjentok jeg en gang til.

Kjøttet var nokså rød, men jeg skar av de stykkene vi skulle spise og la de 10 sekund på hver side i en god varm steikepanne. Kjøttet var saftig, nydelig på smak og så mørt at man kunne skjære det med skje.

Resten av kjøttet ble lagt i kjøleskapet og vi spiste det til middag dagen etter. Da hadde jeg en god og varm panne og hadde de ca. 1 minutt på hver side.

Jeg hadde sjysaus, wokkete gulerøtter, brokkoli, paprika og squash, rotmos av poteter og sellerirot, tyttebærsyltetøy og en ekte baron til.

Sjysaus

1 dl Kraft fra fileten

1 dl kraft fra fryseren

1 dl fløte

½ ss maizena

Salt og pepper

Sukkerkulør



 

Her er Baronen! Gjerne ikke det du hadde trodd, men dette er min absolutte yndlingsvin.

 

Farsdag kake

Gratulere med dagen alle fedre. Dagen er blitt feiret med Pavlovaterte med Sharon, ananas, blåbær og bringebær.


En super kake med lite sukker og den er naturlig glutenfri

#sunn #diabetes #glutenfri #kake #dessert 

Sån er det i bloggverden ;-)

Blomkålsuppe på 10 minutter


Det er vel intet nytt under solen at jeg hele tiden forsøker å tenke på hvordan man kan «forbedre» oppskrifter slik at det blir minst mulig stress å lage hjemmelaget mat. For de fleste som setter sin prestisje i å lage god mat synse gjerne dette er forkastelig, men da får dere får dere bare gå fort ut av bloggen igjen ;-). For mitt mål med denne bloggen er å lage så kjapp, sunn og god mat at alle som ikke er superkokker (for de kan jo lage mat), eller av en eller annen grunn ikke orker eller kan lage mat skal bli inspirert til å forsøke siden det ser jo så enkelt ut. For ferdig mat er et utrolig mye dårligere alternativ en dette. Blir du inspirert?



Litt alfaspirer til pynt

 

Til 4 personer

5 dl vann

2 grønnsaks- eller kyllingbuljongterninger

Ca. ½ blomkålhode

Sett vannet på kok å ha i buljongen.  I mens vannet koke opp vasker man, renser og skjærer bort det som ikke er fint på  blomkålen og vasker den.  


Skjærer blomkålen opp i tynne skiver, findel den gjerne litt og ha den opp i vannet.

 



4 dl vann og 2 med fløte eller 5 dl melk (velg det som du føler passer deg best)

3 ss maizena

Pepper og eventuelt litt salt

Når blomkålen begynner å bli litt myk etter ca. 5 minutter, tar man pannen bort fra platen og heller på resten av væsken. Ha i maizena og rør godt før pannen settes på platen igjen for et oppkok. Når den har kokt opp smaker man til  med salt og pepper.

#suppe #blomkål  #Rask #lett  #sunn #god #glutenfri #vegetar

 

Fersk gurkemeie og den medisinske effekten

Fersk gurkemeie og den medisinske effekten

Det er mange år siden jeg fikk vite at gurkemeie er en svært sterk antioksidant (antialdring middel forskning.no) og at det kan hjelpe mot kronisk betennelse i kroppen, og at det kan være kreftforebyggende. Det jeg også har hørt men som ikke står i denne artikkelen er at det er svært bra for fordøyelsen.

Det er derfor utrolig artig å se at de nå er kommet fersk gurkemeie i butikken, og det her i lille Naustdal. Dette er faktisk første gang jeg har sett fersk gurkemeie, derfor måtte jeg kjøpe. Gurkemeier bruker vi for eksempel i lussekatter og paella for å gi gul farge. Gurkemeie har jeg alltid sett på som et billigere og litt kjipere alternativ til safran, og billigere er den. Men tydeligvis gull verd næringsmessig. Da jeg dreiv min virksomhet som blant annet laget mat for mennesker med allergi, brukte jeg mye gurkemeie for å farge blant annet fuske marsipan med.Man kan nok også bruke tørket gurkemeie som man får kjøpt i alle butikker.







 


 

Kylling og ris med fersk gurkemeie


Det er utrolig artig å se at de nå er kommet fersk gurkemeie i butikken, og det her i lille Naustdal. Dette er faktisk første gang jeg har sett fersk gurkemeie, derfor måtte jeg kjøpe. Helseeffekten av gurkemeie har lenge vært godt kjent og er faktisk anerkjent i Norsk forskning for sin medisinske effekt, nesten kryss i taket bare av den grunn.

Siden jeg ikke viste hvor mye jeg skulle bruke eller hvor sterkt den ville smake, så var jeg forsiktig med mengden i maten, men den var ikke sterk og smakte lite. Gurkemeie er en sterk antioksidant og siden den ikke smaker stort kan den med fordel brukes for å gjøre maten enda sunnere.

2 personer:

2 porsjoner med fullkornsris

2 stenger med gurkemeie

1 bit ingefær (ca1 cm)

½ kinahvitløk

Salt

Sett risen på kok og ha i resten av ingrediensene og la de få koke med.

2 kylling fileter

 1 ts karri

Salt og pepper

Del kyllingen i biter og steik de på pannen og ha karri, salt og pepper på, å la de bli helt gjennomsteikt. Ha kyllingbitene i risen og server med salat og gjerne med hjemmelaget guacamole.

Jeg er veldig glad i alfa spirer og i tillegg er de jo veldig dekorative også.



 

Gratinert søtpotet og kjøttdeig




Til 2 personer:

1 pakke kjøttdeig/karbonadedeig 400g

1 stor løk

½ rød chili

½ grønn chili

Blomkål (bytt gjerne med andre grønnsaker)

Brokkoli

Salt

Pepper

Koriander

Mos av søtpoteter

2 søtpoteter ca. 200 gram (kan for eksempel byttes ut med bare poteter eller poteter og selleri)

Smør

Salt og pepper

Parmesan eller annen ost om man ønsker det, men det er overhode ikke nødvendig å ha på.

Rens løk og chili og findel den, surr den på steikepannen til de er myk. Ha på kjøttdeigen og la den blir brun. Rens og del blomkål og brokkoli i små biter å ha de sammen med kjøttdeigen, og la alt få kose seg på pannen i noen minutter. Smak til med salt, pepper og koriander etter smak og behag.

Ha det i en ildfast form.



 

Mos:

Rens søtpotetene og del de gjerne i små biter alt etter hvor fort man ønsker at de skal bli ferdig kokt. Når potetene er kokt heller man av vannet, har i smør og bruker stavmikser eller en stauke å mose potetene med. Smak til med salt og pepper.

Ha mosen opp på kjøttdeigen og om man ønsker å bruke ost på tar man den på før man setter formen i ovnen.

La formen stå i rundt 10 minutter oppe i ovnen på 200 grader.



 

 

 

 

 

Taco med ørret

 

For meg er dette den beste tacoen jeg har spist, det er slik at jeg ikke kan begripe hvorfor jeg ikke har forsøkt dette før. Det som er supert med taco er at man kan ha akkurat det tilbehøret man ønsker til. Dette må derfor bli mer en inspirasjon for hvordan man lager det til enn en oppskrift.  

Beregne to fileter med ørret pr. person som skal ha Taco.

Lag ditt eget Taco krydder blanding, mye billigere og helt uten fyllstoffer, e-stoffer og andre ulumskheter (det er ofte hvetemel i slike ferdige blandinger som tacokrydder).

Ha like stor del med  (det spørs hvor mye du skal lage, men til 4 personer vie jeg hatt ½ ts av hver krydder)

Chilipulver

oregano

spisskum (cumin)

paprikapulver

Salt

Pepper

Hvitløk

Rens fisken og skjær den i biter som er passe stor til å ha i taco, fres de på pannen sammen med hvitløk og krydder. De er steikt på 3-5 minutter, utrolig mye lettere en med kjøttdeig (som jeg hater å steike).

Til hadde jeg salat med :

Feldsalat

Feldsalat

Crispisalat

Cherry tomater

Oliven

Hjemmelaget guacamole

Parmesan

Rømme

Jeg brukte de aller minste tacoskjellene, for de er mye mer håndterlig etter min smak. Men bruk gjerne lefser eller det man liker. Bruker man taco/wraps lefser kan man for eksempel dele de opp i små stykker å ha som tapas eller annen fingermat. Eller hva med matpakke?



 

 

 

 

 

Bære, bære med Oddvar Torsheim

Jeg har vært på åpningen av Oddvar Torsheim sin utskilling i Sogn og Fjordane kunstmuseum. Det var en stor begivenhet for jeg digger den kunstneren.  Men jeg kjøpte salat i kafeen der og det var ikke vellykket, for de hadde ikke vasket salaten så den var full i sand. Så nesten like sulten, bare litt småuggen, dro jeg hjem og laget meg denne. Nam nam.


Et bilde tatt fra nette av Torsheim


Og kunstneren selv


Grev Draculas brullaup 



 

Mat fra bunnen

Denne herlige tegningen fant jeg på absurdgalleriet sin side og vil ønske alle en riktig god helg. I dag blir det Taco med ørret.

 



, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits