november 2012

Krydderbiff med råsteikte poteter

Har man biff som er godt krydret, trenger man ikke å krydre tilbehøret noe særlig. 

Derfor ble det kun Maldonsalt på de råsteikte potetene.

Er ikke potetene godt vasket, bør man gjøre dette og tørke de før man skjærer de opp i båter og har de i 

en ildfast form med salt og olje på. Steik potetene øverst i ovnen på 250 grader i rundt 20 minutter.

 

Hvordan steike biff!

De fleste steiker biffen for mye og lenge.

Når en skal steike biff er det svært viktig å ha veldig god varme på steikepannen. Jeg bruker alltid smør (og da mener jeg ordentlig setersmør, margarin osv. er et substitutt fullt av E-stoffer, usj!!!) og nesten aldri olje, dette er for at steikeskorpen blir mye finere med smør.

Steik biffen til den er gylden på begge sider (det tar ikke lang tid om steikepannen er varm nok)

Ta steikepannen bort fra platen og la biffen ligge og hvile seg der. Sett på poteter eller hva du ønsker til biffen (fløtegratinerte- og bakte poteter tar ca. en time, så det må en sette på først. Se oppskrift under)

Skru platen på fullt igjen og la biffen få steike ca. ett minutt på hver side, den skal selvsagt ikke på noen som helst måte brenne. Er det en tynn biff, kan dette være nok steikt. Er biffen tykk eller du vil ha den godt steikt, gjentar du prosessen. En tommelfingerregel er at når kjøttet er hardt er det gjennomsteikt og det bør ikke en biff være, da er den ødelagt og tørr.

Enkelt forklart HARD VARME, KORT TID. HVILE LANG TID. STEIK PÅ HARD VARME, HVIL UTEN Å BRENNE BIFFEN.

Jeg wok'et brokkoli, søt paprika og squash til.




Laksegryte med ekte villris

Ekte villris må man på innvandrerbutikk eller spesialbutikker for å få tak i,  "boil in bag"- villrisen inneholder bare litt villris, resten er vanlig ris (det er kun de brune kornene som er villris). Ekte villris må legges i vann i en time og deretter koke rundt en time med litt salt. Når jeg koker denne risen, lager jeg masse på en gang, hurtigavkjøler den og fryser den flatt i plastposer slik at jeg senere kan slå av så store biter som jeg trenger.

 

Laksegryte

4 laksefileter (rundt 400g)

1 gul løk eller annen tilsvarende løk

1-2 kinahvitløk

Ca.1 chili (chili varierer veldig i styrke, så forsøk deg frem)

1 stykke ingefær, alt etter hvor godt du liker denne smaken

Ca. 2 gulrøtter

½ aubergine (har du ikke eller ikke liker noen av grønnsakene, så ta det du har og liker)

½ squash

2 dl kokosmelk

4 ss soyasaus (tåler man ikke gluten, må man kjøpe glutenfri)

2 ss maizena

2 terninger med fiskebuljong

Salt og pepper

 

Rens og del alle grønnsakene og fisken i biter og begynn med å surre alt utenom fisken og squashen.

Når dette har fått surre i rundt 3-5 minutter, ha i fisken og squashen, og rør litt rundt og la de få surre rundt 1 minutt. Ta pannen litt bort fra varmen og ha i kokosmelk, soyasaus, buljong og maizena og rør det sammen. Sett gryten på platen igjen og la det få koke opp og smak til med salt og pepper og eventuelt annet man måtte ønske.







 

Grønnsakspuré med pølse i

I dag skulle jeg til tannlegen og hadde liten tid, så til middag tok jeg rester av grønnsakspuré som jeg hadde til torsken i går,

 og den tok jeg og hadde pølsebiter i.

4-8 pølser avhengig av  hvilken kvalitet man velger

 

Grønnsakspuré

 

4 gulrøtter

4 poteter

Ca. 1 blomkålhode

Ca.50 g smør (eller avhengig av hvor mye man ønsker å spandere)

 

Salt og pepper

Jeg renset og delte alt i forholdsvis små biter (det måtte gå fort, siden jeg var sulten som en ulv) og lot de koke til grønnsakene var møre. Da silte jeg av vannet, hadde smøret i og brukte en stavmikser til å mose grønnsakene med, og til slutt smakte jeg til med salt og pepper.



 



 

 

dw12dt

Nyfisket torsk med bacon og grønnsakspuré

 

Jeg har fått en ny ladning med fersk torsk som jeg har 'prikevert' og dandert og som nå ligger pent i fryseren og venter på å bli spist. Fiskehodene var vi en hel gjeng som samlet oss og hadde et herremåltid av.

Grønnsakspuré

4 gulrøtter

4 poteter

Ca. 1 blomkålhode

Ca.50 g smør (eller avhengig av hvor mye man ønsker å spandere)

Salt og pepper

Jeg renset og delte alt i forholdsvis små biter (det måtte gå fort, siden jeg var sulten som en ulv) og lot de koke til grønnsakene var møre. Da silte jeg av vannet, hadde smøret i og brukte en stavmikser til å mose grønnsakene med, og til slutt smakte jeg til med salt og pepper.

Jeg steikte først baconet og deretter steikte jeg filetene uten mel på, men hadde på et strø med salt og pepper.





dw12dt

Kickstart med smoothie

Vi hadde kurs på jobben og da hadde vi smoothie som en kickstart på dagen.

Med denne oppskriften var det nok til 10 porsjoner.

Ca. 500 g frosne blåbær eller 1 ½ pakke           

400 g bringebær

2 ½ -3 bananer

5 dl vaniljeyoghurt eller vaniljekesam som ikke inneholder så mye sukker

Ca.2 dl eplejuice, men kan hende må du ha litt mer i

Tåler man ikke melkeprodukter, så foreslår jeg å bruke flere bananer og mer juice i stedet for yoghurt.

Ha alt i en hurtigmikser, er smoothie'en for tykk, så ha i mer juice, kjør til den er jevn.

For å få det lille ekstra pyntet jeg glassene med grillpinner som jeg hadde blåbær og jordbær på, men man kan for eksempel også bruke sugerør.

 Bilde er tatt av Sigrun Bukkholm





dw12dt

Kyllingsalat av rester

 

Jeg hadde en salat med isbergsalat, squash, sharonfrukt og tomater. Restene av dressingen, kyllingen og salaten blandet jeg og hadde de til salat på rundstykkene.

Fra 

Kylling burger med karridressing

http://morsmiddag.blogg.no/1353001520_kylling_burger_med_ka.html

dw12dt
dw12dt

Kyllingburger med karridressing

 

Jeg delte kyllingfiletene i to på langs, slik at de ble tynnere og dermed lettere å ha i brød.

Jeg hadde på karri, salt, pepper og olje i en ildfast form og hadde kyllingen i og steikte de i ovnen på 200 grader i rundt 15 minutter (men de kan også steikes på pannen).

Jeg hadde råsteikte poteter til og de vasket jeg godt, tørket og delte i båter. Disse hadde jeg også i ildfast form og hadde olje, Maldon salt og litt pepper på og blandet det godt. Potetene satte jeg først inn i steikeovnen på 220 grader øverst i ovnen. Så skrudde jeg den ned da jeg hadde kyllingen inn i steikeovnen.

Siden alt glutenfritt er lyst brød, bestemte jeg meg for å lage grove rundstykker.

1 pakke Toro havremel (bruk det melet du ønsker og liker)

1 ½ dl glutenfri havregryn

1 dl solsikkefrø

½ dl sesamfrø

1 dl fiberhusk

1 god ts salt

1 dl rapsolje eller smør (bruker man smør, så ha i litt mindre salt, siden det er salt i smøret)

1 pakke tørrgjær

Ca. 5-6dl vann (jeg hadde litt for lite vann i mine)

Bland alt det tørre sammen og ha i vesken, bland godt sammen. Fiberhusken trekker til seg veldig mye vann, så det kan lønne seg å vente noen minutter før man begynner å forme rundstykkene for å se om de er passe faste. Glutenfrie produkter kan ikke på noen som helst måte sammenlignes med hveteprodukter, de blir en mye løsere og klissete deig. Er den ikke klissete, er den rett og slett for fast.

Form så store rundstykker du måtte ønske, men skal du ha de til burgerbrød, er det en fordel at de er litt store. Bruk litt olje på hendene for å forme emnene og sett de på bakebrett, gjerne med bakepapir under. Glutenfrie produkter skal KUN heves en gang! Derfor skal de rett inn i forvarmet ovn (rundt 200grader) etter heving og la de steike i rundt 15 minutter. Steiketiden vil variere etter hvor store rundstykkene er og hvor sterk steikeovnen er.

Sett de på enn rist når de er ferdige og la de få bli litt avkjølt før man bruker de.

Jeg hadde en salat med isbergsalat, squash, sharonfrukt og tomater.




dw12dt

Knallgode glutenfrie rundstykker

1 pakke Toro havremel (bruk det melet du ønsker og liker)

1 ½ dl glutenfritt havregryn

1 dl solsikkefrø

½ dl sesamfrø

1 dl fiberhusk

1 god ts salt

1 dl rapsolje eller smør (bruker man smør, så ha i litt mindre salt, siden det er salt i smøret)

1 pakke tørrgjær

Ca. 5-6 dl vann (jeg hadde litt for lite vann i mine)

Bland alt det tørre sammen å ha i vesken, bland godt sammen. Fiberhusken trekker til seg veldig mye vann, så det kan lønne seg å vente noen minutter før man begynner å forme rundstykkene for å se om man må ha i mer vann. Glutenfrie produkter kan ikke på noen som helst måte sammenlignes med hveteprodukter, deigen blir mye løsere og mer klissete deig. Er den ikke klissete er den rett og slett for fast.

Form så store rundstykker du måtte ønske, men skal du ha de til burgerbrød, er det en fordel at de er litt store. Bruk litt olje på hendene for å forme emnene og sett de på bakebrett, gjerne med bakepapir under. Glutenfrie produkter skal KUN heves en gang! Derfor skal de rett inn i forvarmet ovn (rundt 200grader) etter heving og la de steike i rundt 15 minutter. Steiketiden vil variere etter hvor store rundstykkene er og hvor sterk steikeovnen er. Sett de på enn rist når de er ferdige og la de få bli litt avkjølt før man bruker de.




Karridressing

 

Liker du karri, DA bør du forsøke denne karridressingen. 

 

1 pakke eller tilsvarende med hjemmelaget majones

4 biter med sylteagurk

1 bit ingefær ca. 10 g (smak deg frem, siden ingefær er veldig varierende i styrke, liker man ikke ingefær, kan man kutte den ut)

1 ts karri

Litt salt og pepper

Hakk sylteagurken, rens og rasp ingefæren og ha begge deler i majonesen. Ha også i karri, salt og pepper, smak for å se om den er passe. Skulle den være for sterk, kan man ta i mer majones, eller litt rømme. Er det for lite smak, så kjør på med med karri og det man måtte ønske.




Dw12dt

En gave til de som har alt.

 Hva da med å kjøpe noen økologiske kvalitetsprodukter som man gjerne ikke unner seg selv så ofte?

Jeg var på Stend gardsbutikk og kjøpte rognebærgelé, ramsløk, økologiske tomater og persille, satte de på et brett og pakket de inn i folie.

Ville du blitt glad for å få en slik gave?

 

All maten er kjøpt hos Stend gardsbutikk og gartneri

https://www.facebook.com/pages/Stend-Gardsbutikk-og-Gartneri/106074652806216?fref=ts






Dw12dt

Tandoorikylling med grønnsaker i tortilla

 4-6 kyllingfileter 

Tandoorikrydder etter smak

2-3 kinahvitløk          

1 purreløk

Salt og pepper

½ brokkoli

½ blomkål

Ca. ½ spiss paprika

Ca. ½ squash

Raspet ost

Rømme

Grove tortillalefser

Eventuelt saus man ønsker til

Del kyllingfileten og løken i biter og stek det på pannen. Ha det deretter i en gryte og ta på krydderet. Kok ut pannen mellom hver steking og ha kokevannet sammen med kyllingbitene. Smak til med salt og pepper og la det få småkoke sammen.

Rens og del alle grønnsakene og stek disse også. Jeg blandet ikke kjøtt og grønnsaker siden det er delte meninger om hvor mye grønnsaker man liker, dessuten kan jeg da lett fryse eller bruke resten av kjøttet en annen gang. 

Varm tortillalefsene i ovnen, innpakket i folie, i noen minutter.

Så er det bare å blande det man ønsker i lefsen. 

 




Svinekick

Til rundt 4 personer

4 svinefileter eller ca. 500 g svinekjøtt

Smør til å steke i

Sesamolje til smaktilsetting

Ingefær etter ønske (en god bit etter min mening)

6-8 sjarlottløk

600 g ferdig kokte kikerter (2 pakker)

Ca. 4 gulrøtter

Ca. ½ kål (siden de er så forskjellig størrelse på kålen)

Salt

Pepper

Skjær kjøttet opp i strimler og stek det i smøret, oljen blir ødelagt om den brukes til steking. Ha kyllingen og kikkertene i en gryte (kjøper man ferdigkokte erter, så ta av vannet de ligger i).

Rens og del løk, chili, gulrot og kålen, man kan gjerne surre alt dette på pannen før man har det i gryten sammen med kjøttet, men det er ikke nødvendig. Så er det bare å ha i sesamoljen, og salt og pepper etter smak. 

 





Blomkål og brokkolisuppe

 

Ca. 4 personer

1/2 blomkål

½ brokkoli

7 dl kaldt vann eller kraft (bruk for eksempel kraft av aspargesboks osv)

1 grønnsaksbuljongterning eller 2 ts pulver (eller den buljongen du har)

Ca.3 ss maizena eller 3 ss hvetemel (bruker en hvetemel, bør suppen koke i ca. 15 min, maizenaen er ferdig når den er kokt opp).

2 dl melk, matfløte, soyamelk, kokosmelk, eller det du har i huset

1 ts salt

Pepper etter smak og behag

Bruk gjerne andre krydder, om du ønsker det.

Denne suppen er svært mager og for å få en ekstra rund og god smak for eksempel ved festlige anledninger, kan en ha i smør.

 

Fremgangsmåte:

Rens og del blomkål og brokkoli i så små biter at en kan få de opp på en skje.

Ha kaldt vann, maizena og buljong i en panne og la det koke opp under omrøring. Når suppen har kokt opp, har du i

grønnsakbitene og lar de trekke til de er møre. Ha i melk eller lignende, og er suppen for tykk, tar du i mer væske.  Smak til med salt og pepper. Suppen er ferdig på rundt 10 minutter, eller når blomkålen er passe myk. Det tar ikke noe lenger tid enn når en lager posesuppe og i tillegg slipper en alle tilsetningsstoffene, og en kan klappe seg selv på skulderen over å ha hjemmelaget suppe på bordet.

Ønsker man å koke grønnsakene først og jevne suppen etterpå, tar man bare i nok vann til å koke grønnsakene. Så tar man grønnsakene ut av kokevannet, har på resten av væsken og melet og rører til den er kokt opp, så har man i grønnsakene igjen.




Vrengt laks med chili

Dette høres vel verre ut en det er. Jeg kjøpte laks med skinn på, la skinnsiden ned og delte den i to på midten av fileten uten å skjære igjennom skinnet. Deretter snudde jeg delene mot hverandre slik at skinnsiden kom i midten av laksen. Dette har ingen praktisk betydning, kun en liten effekt, noe jeg liker. 

Jeg hadde aubergine i bunnen av folie og la laksefileten over, så hadde jeg på hakket chili, smør og maldonsalt. 

Den ble satt i steikeovnen i ca. 20 minutter på 200 grader.

Utrolig herlig mat, selv om jeg måtte ta bort litt av chilien da jeg spiste. Men fisken gjorde virkelig et spark (i riktig retning hehe). Anbefales virkelig å lage om man liker mat som er godt krydret!




Kalkunwok med søt chilisaus

 

600 g kalkunfilet

1 bunt vårløk

3 gulrøtter

1 kinahvitløk (uten fedd)

1 brokkoli

1 søt paprika

1 pakke asparges

Søt chilisaus

Salt og pepper

Rens grønsakene (bruk de grønnsakene du liker og har) og del de i biter. Wok de eller bruk en panne, ha i biter med kalkunfilet og la det hele få surre sammen til grønnsakene begynner å bli møre. Hell på så mye chilisaus som du ønsker og smak til med salt og pepper.

Server med ris eller annet ønsket tilbehør.

 




Minestronesuppe

 

Siden jeg lager mye mat til bare meg selv, er det ikke sjelden at jeg fryser ned oppkuttede grønnsaker og andre matvarer som det er for mye av. Så i dag var jeg i fryseren og hentet oppkuttet purreløk og sellerirot og rester av tomatpuré. Da var jo nesten alt ferdig oppkuttet allerede. Jeg var på nettet for å se hvordan man laget denne suppen, siden jeg ikke tror jeg har laget den siden jeg var kokkelærling. Jeg brukte en oppskrift fra «Matprat» som et utgangspunkt, men som normalt for meg hadde jeg ikke alle ingrediensene, så dette er min variant.

 

Til ca. 2 personer

1 ½ gulrot

1 stykke purreløk (1 dl frossen oppskåret)

1 stykke sellerirot (1/2 dl frossen oppskåret)

1 hvitløksfedd

1 potet (jeg hadde en ferdigkokt, som jeg hadde i på slutten av koketiden, så ble også den nyttet)

Ca. 2 ss tomatpuré

2 pølser fra Bønes (et lokalt 'pølseri', som lager pølser uten tilsetningsstoffer)

Ca. 15 g ukokt spaghetti (bruk glutenfri spaghetti eller ris, om man ikke skal ha gluten)

1 buljongterning

Ca. 5 dl vann

Salt og pepper

 

Rens og del grønnsakene og ha de i en panne med vann, tomatpuré, buljong og vann, og la det få et oppkok. Nå kan du velge om du vil koke pastaen for seg selv eller ha den direkte i suppen (jeg hadde den direkte i suppen). Suppen må nå få koke til pastaen er ferdig, dvs. rundt 8-10 minutter. På slutten av koketiden har man i oppkuttete pølser eller hva man ønsker i. Smak så til med salt og pepper.




 Her følger originaloppskriften fra "Matprat":

Minestronesuppe med småpølser

Til 4 personer

·         300 g wienerpølser

·         150 g pasta

·         2 stk gulrot

·         100 g knollselleri (sellerirot)

·         4 stk potet

·         1 stk purre

·         1 båt hvitløk

·         4 ss tomatpuré

·         1 ½ l kjøttbuljong (utblandet)

·         1 ts salt

·         ½ ts pepper

·         1 ss friske urter

·         1 bunt bladpersille

Slik gjør du

1. Kok pastaen for seg - ellers kan den bli for mye kokt.

2. Rens grønnsakene og skjær dem i staver. Hvitløken finhakkes.

3. Ha alt i en kjele og hell over buljongen. Tilsett tomatpuré, krydder og urter og la det koke i ca. 15 minutter.

4. Legg i pølsene og la de trekke noen minutter. Ha i den ferdigkokte pastaen. Klipp persille og strø den over suppen ved  servering.

Fint eller grovt brød smaker godt til.

http://www.matprat.no/rask/raske-oppskrifter/minestronesuppe-med-smapolser/

Fylt kylling med bacon og spinat

kyllingfilet

bacon

løk

chili

spinat

Bruk en kniv og skjær opp fileten slik at den blir en flate som kan rulles sammen. Skjær opp bacon i biter, rens og del grønnsakene i forholdsvis små biter og surr alt på pannen. På slutten av steketiden har man på spinaten, la den få surre sammen med det andre. Ha alt sammen på kyllingfileten og rull det sammen. Bruk en grillpinne eller lignede og stikk den i fileten sånn at den henger sammen.

Jeg surret spinat og tomater som tilbehør, men her kan du bruke det du måtte ønske, jeg hadde også røde linser til.

 



Skinkerull/pannekakerull

Denne litt utradisjonelle oppskriften har jeg fått av min kjekke kollega Svanhild, som ofte bruker å lage den hjemme hos seg. Utrolig kjekt med nye innspill!

 

 

Pannekakerøre:

 

75 g smør

1 ½ dl hvetemel (man kan godt ha en del grovt mel i for at den skal bli sunnere) (glutenfri oppskrift under)

2 ½ dl melk

3 dl fløte

1 ts salt

1 ts bakepulver

4 egg

Smelt smøret og ha i melet. Spe med melk og deretter med fløte til det blir en tykk saus og la det få koke i 5 minutter. Ta kjelen av varmen og la den stå en stund til avkjøling. Del eggene med eggeplommene for seg og eggehviten for seg. Ha deretter eggeplommene i sausen, og ha i salt og bakepulver og blant alt godt sammen. Pisk eggehvitene og bland også de i deigen. Hell røren på et smurt bakepapir i en langpanne og steik den midt i ovnen på 225 grader i 25-30 minutter.

Når den er ferdigsteikt, må den få avkjøle seg i rundt 10 minutter.

 

Fyll:

 

Ca. 250 g kokt skinke eller 1 boks bogskinke

1 stor purre

1 dl persille

3 ½ dl revet ost

Smør til steiking

 

Rens, vask og finhakk purreløk og persille.  Del skinken i biter og surr den sammen med resten.  Rasp osten og ta av litt av osten til å ha oppå rullen. Ha ellers alt på den ferdigsteikte pannekaken og rull det hele sammen som når man lager rullekake eller skillingsboller. Strø resten av osten oppå pannekakerullen og sett hele rullen i ovnen igjen på 275 grader i 5- 10 minutter.

 

Svanhild, som jeg fikk denne oppskriften av, serverte rullen sammen med ris og bernaisesaus.

 Jeg hadde salat til

På bilde er det glutenfri rull, den vil nok se annerledes ut om den blir laget av hvetemel. Men den er ikke noe dumt alternativ, den inneholder mye fiber og er et sunt alternativ til hvete og veldig enkel å lage.





Et glutenfritt alternativ til deig: 

(http://morsmiddag.blogg.no/1327352751_hjemmelaget_tagliatel.html Glutenfri tagliatelle)

 

4 egg
125 g naturell kremost (jeg brukte 1 pakke Snøfrisk) (jeg vet ikke helt hvordan jeg kan lage den glutenfrie pannekaken melkefri enda, kom gjerne med forslag)  
35 g fiberhusk eller psyllium
1 krm salt

2 bakepapir og formfett eller olje

Forvarm steikeovnen til 150 g

Pisk egg og kremost godt sammen med en visp og ha i salt og fiberhusk/psyllium og rør alt til en jevn blanding. Så er det bare å la røren, som er veldig tynn, stå og svelle i 10 minutter slik at den blir fast.

Ta to bakepapir og ha på formfett eller olje og sørg for at den ene siden på begge papirene har godt med fett på seg. 

Når røren har stått 10 minutter, er den blitt adskillig stivere enn den var, og nå tømmer man den ned på midten av den smurte siden av det ene bakepapiret. Bruk en slikkepott og jevn det litt før man tar det andre matpapiret med smørsiden ned på deigen. Dvs. man har deigen mellom to smurte bakepapir. Bruk en kjevle (har man ikke kjevle, kan man fylle en flaske med kaldt vann og bruke den) og rull oppå bakepapirene slik at deigen blir klemt flat imellom disse. Legg bakepapirene med deigen imellom på en steikeplate og sett det hele i ovnen. BEGGE papirene skal være på når den steikes. 

Steikes i 10 minutter. 

Når den kommer ut av ovnen, lar man den stå og hvile til den er litt avkjølt.

Da er den ferdigsteikte pannekaken fortsatt lys.





 

 

Ildkvedegelé




Jeg fikk en stor overraskelse av en fantastisk kollega i dag. Hun kom med dette glasset og ville at jeg skulle se om jeg kunne smake meg til hva dette var for en gele. 

 

Men der måtte jeg melde pass, for geléen var laget av ildkvede, noe jeg ikke ante eksisterte en gang.

 

Men det er en hekkeplante som vokser over hele landet, jeg legger ved link nederst. Og geléen var altså laget av eplene fra denne ildkvedeplanten.

http://matoppskrift.org/epler-fra-liten-ildkvede-ypperlige-til-gele/

 ildkvedegeléen kan man bruke slik som tyttebærsyltetøy, rognebær gele. Fantsatisk flott til å pynte mat med.

 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits