hits

november 2011

Frysing av ris og andre lignede matvarer

 

5 minutters ris er greit å bruke i nødstilfelle, men inneholder omtrent ingen næringstoffer og har en svært høy glykemiskt index (blodsukkeret stiger fort og høyt). Derfor kan det være lurt å bruke for eksempel fullkornsris eller villris , men slike typer ris trenger lang koking. Et tips for å spare tid er å koke masse ris på en gang og fryse den flatt ned i en plastpose. Så er det lett å ta den opp, ha den i en panne med litt vann og den er tint på få minutter. Men husk, ris kan lett bli dårlig, derfor bør man kjøne den fort ned og fryse den ganske fort.

 

Her har jeg fryst villris flatt, da er den lett å knuse av det man ønsker å bruke, den tiner fort og tar mindre plass i fryseren. Husk å merk det du fryser, det er ikke alltid like lett å se hvilke mat det er i frossen tilstand.

 

Her har jeg knust av to biter som er passe mengde til meg


  
Dette kan man gjøre med de aller fleste matvarer, feks. oppkuttet selleri.

 Oppkuttet gressløk

  Ferdig erterstuing eller rester etter hermetiske erter

 Tenk flatt ;-)

 


 

 

Råd og vink om matlaging. Bla. salt, pepper

 

 

Å lage mat er en kunst, det vil si at det bør være en balanse i maten, men i grunnen kan en gjøre som man selv ønsker. I grunnen ganske genialt.

Hvordan skaper man balanse i maten?

Vel, det er ikke bare en ting som spiller inn. Det er farge, smak, konsistens, salt, pepper, kraft, krydder og jeg kan ramse opp i det uendelige. Derfor får jeg begynne et sted, og da vil jeg begynne med det som uansett vil ha stor betydning, nemlig salt, pepper og buljong eller kraft. Så får jeg legge til mer informasjon etter hvert som jeg kommer på det.

Når man lager middag etter en oppskrift, er det svært sjelden at den ikke inneholder salt og pepper. Selv bakverk inneholder svært ofte salt for å fremheve smaken.

Derfor kan vi konstantere at salt fremhever egensmaken på maten. Salt konserverer også mat om det blir tilsatt i store nok mengder.

Bruker man buljong i maten, vil man trenge mindre salt, siden buljongen inneholder salt. Har man kraft som er kokt på kjøtt/bein, fisk/fiskebein, vil denne normalt inneholde lite salt.

Se egen oppskrift på koking av kraft.(kommer etter hvert)

Salter man maten for mye, blir den ikke god. Hva gjør man da?

Er det for eksempel en rett som kan ha melkeprodukter i (eller soyamelk/kokusmelk), så vil dette dempe saltsmaken. Man kan også ha mer grønnsaker eller andre matvarer som passer til retten så saltsmaken dempes. Dette gjelder også med for mye pepper eller andre ubalanser i maten. I mørke sauser og retter kan man også ha i brunost/geitost.

Lager man blank suppe som f.eks. kjøttsuppe, kan man ta ut noe av kraften (vesken) i suppen og erstatte denne med rent vann.

Oppsummering når det gjelder for mye salt:

· Ha i en eller annen form for melkeprodukt

· Ha i mer grønnsaker eller andre råvarer som ikke inneholder salt og som passer i retten

· Ta av noe av vesken og erstatt med vann

Pepper:

Når man kjenner at retten har fått rikelig salt, men den mangler noe, så forsøk med litt mer pepper.

Er man uheldig og bruker for mye pepper, er triksene de samme som med for mye salt.

Hvilke matvarer lager god smak på maten?

Selvfølgelig vil det variere litt avhengig av hvilken mat man lager, for min del synes ikke jeg hvitløk passer sammen med egg (utrolig nok, så glad som jeg er i hvitløk).

Men vi kan begynne med løk

Vi har mange forskjellige typer løk og de aller fleste passer godt som smaksforsterker i mat.

Man kan enten har løken i maten (det er nesten alltid er en eller annen form for løk i mat) eller man koker/steiker den for å lage god kraft til matlagingen. Vanlig løk er ikke så spesiell og fremtredende i smaken som for eksempel hvitløken er.

Tror jeg skal lage et eget innlegg om de forskjellige løkene.

Selleristang og sellerirot

Selleri gir en unik smak til maten, uten å måtte bli dominerende. Man kan for eksempel ha i store stykker og ta de ut om man ikke liker å spise selleri, eller man moser den med stavmikser, da blir den en del av jevningen på sausen/suppen.

Selleri kan godt brukes i for eksempel potetstappe, eller som en erstatning for poteter.

Den er super å bruke når man koker kraft.

Gulrot

Er søt og god og lager en god smak i kraft, supper og middag generelt

Fennikel

Fennikel er gjerne ikke den mest brukte grønnsaken her til lands, men slik jeg oppfatter det, er salget økende. Og det er bra, for den lager fantastisk god smak på maten. Den kan brukes som smaksforsterker i kraft, eller man har den i maten.

Ingefær

Utenom hvitløk er vel ingefær en av de tingene jeg er utrolig glad i. Ikke bare smaker den veldig godt, men den gjør også utrolig godt for kroppen. Hvor sterk den er, varierer en del, men hva som gjør dette er jeg ikke sikker på. Noe av forklaringen kan ha sammenheng med hvor fersk den er, jo ferskere, jo saftigere og mer smakfull er den. Ingefær passer gjerne ikke så godt til de fleste tradisjonelle norske rettene, men tar man bort salt fra maten, så må man bruke andre smaksforsterkninger i steden, og da er ingefær en ener.

Chili

Heftig og begeistret kan man bli av chili. Om man ikke er vant til chili, så kan man venne seg til den, det er jeg et eksempel på. Begynn forsiktig, så venner man seg til den.
 

Løpstiikke 

Er en plante som vokser rundt om kring i Norges land. Den er helt fantastisk å ha i mat, den gjør nesten samme nytte som buljong. Det dume er at den ikke selges i vanlige butikker. Men spør etter det på gardsbutikker og økologiske utsalg.  

 

Bilde jeg har tatt

 

 

Risotto med lite ris og masse otto


4-5 personer

600 ? 800 g kjøttdeig (her har jeg brukt kyllingkjøttdeig)

2-3 dl ferdig kokt ris (Det er veldig sjeldent jeg ikke får rester etter ris, jeg legger det i en plastpose og fryser den ned flatt i en flastpose. Da kan jeg ta ut så mye eller så lite jeg ønsker og legge resten tilbake i fryseren).Se side for mer info:  http://morsmiddag.blogg.no/1322682036_frysing_av_ris_og_and.html

½-1 hvitløk     

1 stor løk       

Champingjong eller annen sopp

1 stykke ingefær (Verken sopp eller ingefær er vanlig i risotto, men hvem sier man bare må gjøre det som er vanlig?).

Ca. 1 ts salt

Eventuelt litt pepper

Det er veldig fint med litt grønt på toppen, så hakk gjerne litt persille, basilikum osv.

Jeg pyntet med delte sherrytomater og sukkererter. 

 

Dette er grunnen til at jeg bare bruker smør eller olje i maten og ikke margarin

Denne siden vil jeg dele med dere. Dette er grunnen til at jeg bare bruker smør eller olje i maten.

  

 
 

Bakt øret med persille


Etter min mening er ørret bedre enn laks, men dette er selvsagt en smakssak. Det er vanligvis ikke like lett å få tak i ørret som laks, og ørreten er normalt sett dyrest. Men i dag fikk jeg tak i fersk ørret som kostet omtrent det samme som laksen, så da var det grei skuring. Noe utradisjonelt tilbehør ble det også, men slik er det når en ikke husker å kjøpe nye grønnsaker.

Hakk persille og strø litt i bunnen av en ildfast form.

Ha ørretfiletene i formen og strø resten av persillen på toppen. Ha en klatt smør på hver fiskefilet. Steik i ovnen i ca. 20-30 minutter til fisken skifter farge (den blir litt mer rosa).

Før servering strør man på litt salt og pepper.

Jeg kokte kål og gulrøtter i biter, tømte av vannet og hadde litt salt og smør på, og vendte det hele lett før servering. Man kan gjerne ha poteter og rømme til, om man ønsker det.

 

 

 

 

 

Kylling med ingefær


2-3 kyllingfiletter pr. person

1 bit av ingefær (det er tydelig at det er stor forskjell på hvor sterk smak det er på ingefæren, så forsøk deg litt frem så maten ikke blir altfor sterk).

1 løk

1/2 chili

1 paprika

½ squash

Sukkererter

Ca. 1 ½ ts salt

1 krm pepper

Rens og del ingefær, løk og chili i forholdsvis små biter, ha smør eller olje i pannen og surr det hele. Del kyllingen i biter og stek sammen med det andre. Paprika, squash og sukkererter has i på slutten av steiketiden. Smak til med salt og pepper.

Det passer godt med ris og soyasaus til. (soyasaus inneholder gluten, men det finnes glutenfrie på markedet). 

 

 

Fylte brød med tørkede tomater1 dl sammalt hvete

1 dl sammalt rug

1 dl havregryn

2 dl hvetemel

½ pk. tørr gjær

½ ts salt

2 dl lunkent vann

2 ss olje

Ca. 50 g eller mer med tørkede tomater

1 ss karve (den kan godt legges litt i bløt i vannet man bruker en stund før bruk, da gir den en ekstra god smak)

(Deigen kan lages med bare hvetemel om man ønsker det, men da blir den ikke så sunn).

Bland alt det tørre i en bolle. Hakk de tørkede tomatene i små biter og ha de i melet. Lunk vann, olje og karve, ha det i det tørre og bland deigen godt sammen. La den heve til den er dobbel så stor. Slå den ned og del deigen i mange små biter. Kjevl ut små rundinger, eller man kan lage horn. Legg på delte oliven, fetaost og persille på rundingene (men bruk det fyllet du liker). Brett deigen over fyllet, det kan være lurt å bruke litt vispet egg for å lime de sammen.

Hev de igjen og steik i ca. 200g i 15-20 minutter.

Glutenfri

Jeg lagde de glutenfrie og da brukte jeg

1 pakke Toro sitt havremel

Ca. 2 ss profiber

1 ts salt

25 g gjær

1 dl olje

3 dl vann

Deig av glutenfritt mel heves kun en gang. Og den er nesten umulig å kjevle, derfor bruker jeg olje på hendene, og lager en kule og presser den flat på bakebrettet. Resten er som for vanlige brød. Jeg laget noen litt mindre flate brød også, som jeg bare steikte uten fyll. De trenger mindre steiking.

Passer godt til gulrotsuppe: http://morsmiddag.blogg.no/1322162492_berit_sin_gulrotsuppe.html Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662 

 

Berit sin gulrotsuppe

Norges land finnes det mange utrolig flinke, matglade mennesker og i dag skal jeg presentere en av de. Det er Berit som er fra Måløy, men som både titt og ofte i er Trøndelag, slik som også jeg er. Vi møttes på vakre Hembre gård, der jeg var så heldig å få være gjest. Berit er en utrolig fargerik, munter og festlig dame som virkelig kan kunsten å lage mat. Og jeg fikk lokket ut av henne oppskriften på denne nydelige gulrotsuppen (hun var i grunnen ikke vanskelig å be, og jeg fikk lov å legge den ut her). Denne suppen bør dere virkelig prøve, den er i særklasse og utrolig enkel å lage.

Jeg fikk også lyst å lage noe brød til, og det ble brød med tørkede tomater som jeg fylte med fetaost, oliven og persille og det passet veldig godt til suppen.Berit sin gulrotsuppe

(4 personer)

600 g gulrot

½ løk

1 fedd hvitløk

6 dl kraft av hønsebuljong eller vann og hønsebuljongterning

1-2 ts salt

1 krm pepper

Aldri så lite chili eller cayennepepper

2 små laurbærblad

1 ss olje

Skrell gulrot, løk og hvitløk og del de i biter. Ha de i en varm panne med olje og surr de noen minutter. Ha så på vesken og krydderet og la det hele koke under lokk i ca. 20 minutter. Ta ut laurbærbladet, hvis ikke blir suppen prikkete. Bruk en stavmixer til suppen er blitt jevnet.

Server med rømme som er utblandet i litt vann, og persille eller noe annet grønt for fargen sin del (dette kan altså sløyfes).

Orginaloppskriften :-) 

Fylte brød med tørkede tomater

1 dl sammalt hvete

1 dl sammalt rug

1 dl havregryn

2 dl hvetemel

½ pk. tørr gjær

½ ts salt

2 dl lunkent vann

2 ss olje

Ca. 50 g eller mer med tørkede tomater

1 ss karve (den kan godt legges litt i bløt i vannet man bruker en stund før bruk, da gir den en ekstra god smak)

(Deigen kan lages med bare hvetemel om man ønsker det, men da blir den ikke så sunn).

Bland alt det tørre i en bolle. Hakk de tørkede tomatene i små biter og ha de i melet. Lunk vann, olje og karve, ha det i det tørre og bland deigen godt sammen. La den heve til den er dobbel så stor. Slå den ned og del deigen i mange små biter. Kjevl ut små rundinger, eller man kan lage horn. Legg på delte oliven, fetaost og persille på rundingene (men bruk det fyllet du liker). Brett deigen over fyllet, det kan være lurt å bruke litt vispet egg for å lime de sammen.

Hev de igjen og steik i ca. 200g i 15-20 minutter.

Glutenfri

Jeg lagde de glutenfrie og da brukte jeg

1 pakke Toro sitt havremel

Ca. 2 ss profiber

1 ts salt

25 g gjær

1 dl olje

3 dl vann

Deig av glutenfritt mel heves kun en gang. Og den er nesten umulig å kjevle, derfor bruker jeg olje på hendene, og lager en kule og presser den flat på bakebrettet. Resten er som for vanlige brød. Jeg laget noen litt mindre flate brød også, som jeg bare steikte uten fyll. De trenger mindre steiking.


Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662 
 

 

Gratinert kjøttdeig med potetmos

4 personer

2 pakker kjøttdeig

2 løk

1 ts pepper

1 ts koriander

1 ts chilipulver

1 ts timian

1 ts basilikum

2 ts oregano

2 ts salt

Rens og del løken, la den surre på steikepanne. Ha så i kjøttdeigen. Når det begynner å bli ferdig steikt, har man i krydderet. Har du ikke alle disse krydderene, bruker man de man har, for eksempel et blandingskrydder. Denne retten ble litt fargeløs, så man kan med fordel ha i litt grønnsaker også, eller servere til.

Potetmos

Ca. 10 store poteter(2-3 store poteter)

½ blomkålhode

Ca 2 dl melk (Jeg bruker minst mulig melkeprodukter, derfor bruker jeg litt av potetvannet i stede for melk. Jeg bruker også litt mer smør enn i oppskriften for å få god stappe)

Ca. 25 g smør

1 ts salt

1 krm pepper

Gressløk (Det gir en god smak om du ønsker å bruke det)

Skrell og kok potetene (Om du har dårlig tid kan du dele potetene, da koker de fortere)

Mos poteter sammen med smør og veske. Du bruker da en moser, stavmikser eller mikser. Men vær svært forsiktig om du bruker stavmikser eller mikser, så potetmosen ikke blir seig. Det går helt fint å mose andre grønnsaker sammen med potetene. Når potene er most, uten for mye klumper, tilsetter man salt, pepper og eventuelt gressløk.

Smør en ildfast form og ha i kjøttdeigen. Ha potetmosen opp på og ha så formen øverst i ovnen på ca 220 g i noen minutter, eventuelt til den har fått litt farge. Ønsker man ost på, så passer det godt også. 

Kylling med Kormasaus

 

 
Det er slettens ikke verst å komme til ferdig middag og spesielt når det både ser og smaker utrolig godt. Så jeg tror jeg skal ønske meg en kokk til jul jeg ;-)

Bruk ferdig grillet kylling, del den og ha den på steikepannen og krydre den ekstra med basilikum og provencekrydder.

Kormasasusen var fra glass som ble varmet og den smakte godt, men den skal jeg forsøke å lage fra grunnen av en dag.

På tallerkenen var det tomat som var delt og en hel ananasring, utrolig smart, dekorativt og det passet veldig godt til kyllingen og sausen.

 

  

 

Fiskeboller i hvit saus med bacon

 

  Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Hvit saus

4 personer

To beger med fiskeboller

Bruk kraften til fiskebollene (Melkefrie fiskeboller kan man få tak i på enkelte fiskebutikker, i Bergen er det en fiskebutikk i Strandgaten)

1 dl fløte eventuelt melk (Ønsker man melkefri mat bruker man soyafløte eller melk)

Ca. 3 ss maizena

25g smør

1 terning med fiskebuljong

1 ts salt

Litt pepper

Ha all vesken i en panne og ha i maizena, smør og buljong, sett pannen på platen og la det koke opp under stadig omrøring. Når den har kokt opp så smaker man den til med salt og pepper og har i fiskebollene (da bør man ikke bruke visp i pannen for da blir fiskebollene ødelagt). Server med kokte poteter, gulrot og bacon.

Noen liker å krydre med enten muskatnøtt eller karri.

 

Ytrefilet av hjortekalv med fløtegratinerte poteter

 

 

 Ytrefileten steikte jeg på steikepannen med knuste einebær. Det som er viktig når man steiker slikt kjøtt, er å ikke steike det for hardt og mye, for da blir det tørt, seigt og heller ikke så smakfullt. Ha en varm panne med smør og knuste einebær, legg den hele ytrefileten i pannen og la den blir brun på begge sider. Snu den noen ganger og ta pannen bort fra varmen og a det få hvile seg. Etter rundt 10 minutter setter man den på platen igjen og denne prosessen gjentar man til temperaturen midt i kjøttet viser på steiketermometeret roastbiff (ca 63 grader). La det få hvile litt før en skjærer det opp.

Fløtegratinerte poteter

10-15 poteter (alt etter hvor store de er)

2 bokser fløte

1 ½ kinahvitløk (den uten fedd)

3 ts salt

½ ts pepper

Ost etter ønske

Skrell potetene og skjær de opp i forholdsvis tynne skiver og legg de fint utover i en ildfast form. Rens hvitløken og press den gjennom hvitløkspresse eller finnhakk den. Ha den i en skål sammen med fløte, salt og pepper og bland alt godt sammen og hell det over potetene.

Ha den ildfaste formen i ovnen på ca. 200 grader i ca en time.

Vi hadde steikte tomater, brokkoli og sukkererter til herligheten.


 Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662
 

 

RestekakerJeg ryddet i kjøleskapet og tenkte at det burde da være mulig å lage noe av søtpotetpuréen og fisken, og det ble lettere enn jeg først tenkte.

Puré av søtpoteter

(http://www.dinside.no/349027/sotpotet-godt-og-sunt-for-diabetikere)

Ca. 150 g søtpoteter pr. person og eventuelt andre grønnsaker

Ca. 2ss smør (en god klatt, den blir nesten bedre jo mer smør man har i)

1 krm salt

Ørlite pepper

Skrell søtpotetene, deler man dem i biter, kokes de fortere. Jeg hadde litt blomkål som begynte å bli stygg, så jeg hadde den sammen med potetene.

Når potetene og eventuelt andre grønnsaker er kokt, siler man av vannet, og har så i smør, salt og pepper og moser det med en stavmikser eller lignende redskap.

(Steikt kveite med puré av søtpoteter http://morsmiddag.blogg.no/1320941274_10nov2011.html)

Ca. 100 g rester av fisk

1 egg

2 ts gressløk

Jeg rensket fisken og hadde den sammen med puréen av søtpotetene og brukte stavmikseren på det, deretter hadde jeg i egg og og vips! var deigen ferdig. Så formet jeg kakene og hadde de på steikepannen ca. 5 minutter på hver side. Denne retten klarer jeg ikke komme med en helt nøyaktig oppskrift på, men jeg skal angi circamål.

Som tilbehør smørdampet jeg kål og hadde til, dette virker nok ganske sært for de fleste, men det er etter min smak nydelig. Bruk det tilbehøret som passer deg. Jeg skal opp kål i båter (tynne stykker) og hadde de ned i en panne med litt godt med smør og lot de surre en stund under lokk. En kan gjerne strø på salt om det er ønskelig.

Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

 

 </p

Burger uten brød med baconI hurten og sturten kan man også lage både god og sunn mat og det ble burger (kjøp de med minst 80% kjøtt i om du ikke lager de selv, de er sunnest, mest økonomiske og best).

Jeg steikte burgeren og hadde litt grillkrydder på,

steikte bacon og litt champingjong.

Tilslutt laget jeg en enkel salat med isbergsalat og tomater,


Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662
 

 

Hjemmelaget peppersaus på 5 minutter


3 dl fløte (bruk kokosmelk eller soyafløte om man ikke tåler melkeprodukter)

1/2 ss malt peppermix

1 ts hel pepper

1 ss maizena

1 buljongterning

Ca 1 ts sukkerkulør

Smak til med salt                  

Framgangsmåte:

Ha fløte, pepper, buljong, sukkerkulør og maizena i en panne og la det koke opp under omrøring. Når sausen er kokt opp smaker en til med eventuelt salt og pepper. Fargen på sausen kan justeres med sukkerkulør om ønskelig. 

 

 

Kylling i karri4 personer

4 kyllingfileter eller annen kylling

1 stor løk

1 rød paprika

4 epler

Sukkererter

8 dl vann

Ca. 3 ss maizena

1-2 buljongterninger

2-3 ts karri

1-2 ts salt

Ca. 1 ts pepper

Del kyllingen i biter. Rens og del alle grønnsakene og eplene også i biter. Ha smør i en panne og steik kylling og løk sammen. Når kyllingen begynner å bli ferdig, har man de andre grønnsakene i gryten (venter man på gjester, så venter man med å ha dette i til gjestene er kommet, slik at eplene ikke blir most og grønnsakene overkokte). Mål opp vannet og ha i maizena og karri og bland det sammen så det ikke er klumper, ha det deretter over kyllingen. Ha så i buljong og la det koke opp, smak til med salt, pepper og eventuelt mer karri.

Jeg serverte retten med villris.  Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

 

Pasta med pesto og laks

 Når man har laget pesto, blir det gjerne noe mat med pesto på. Og hva passer vel bedre enn å lage pasta med pesto i? I tilegg bør man forsøke å få i seg en del fiskemåltider hver uke, og laks eller ørret passer perfekt til pesto.

Kok pasta (det beste er å velge fullkornspasta, bruker man glutenfri pasta, har ikke jeg funnet annet enn lys, dessverre).

Beregn 1-2 laks-/ørretfileter pr. person

Ha i så mye pesto at pastaen er godt smurt med pestoen.

Ha i delte fiskestykker helt på slutten, eller man kan koke eller steike fisken for seg.

Ønsker man et dryss med parmesan på toppen, ja, da tar man det.Pesto

1-2 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv. (jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3).

1 potte basilikum

70 g parmesan (melkefritt, se nederst på siden) PS: Det står gjerne ikke parmesan på osten, men Grana Padano

1,5 dl olje

Salt

Skrell hvitløk og del den i biter, klipp av en potte med basilikumen og valnøtter og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesan. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.

Ønsker man tomatpesto, bruker man ca. 150 g tørkede tomater i tillegg, og gjerne litt mer olje.

 

  Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662
 

Bearnaisesaus
1 person                                                                             4 personer

40 g smør                                                                           150 g smør

1 eggeplomme                                                                  4 eggeplommer

½ ss sitronsaft/hvitvinseddik                                          2 ss sitronsaft/hvitvinseddik 

½ ss vann                                                                           2 ss vann

½ ts estragon                                                                    2 ts estragon  (bruker en tørket estragon som har stått lenge, kan den ha mistet en del av smaken, og da kan det være at man må ha mer i)

Salt                                                                                      1-2 krm salt

Pepper                                                                                1 krm pepper


Smelt smøret. Bland eggeplomme, sitronsaft/hvitvinseddik og vann i en glasskål og pisk det godt til det skummer lett. Lag et vannbad (en panne med vann i som er større enn skålen). Ha skålen opp i pannen og varm den opp, men vannet må ikke koke. Ha det smeltede smøret i dråpevis i eggeblandingen til å begynne med, rør godt. Så fortsetter en til en har brukt opp alt smøret. Sausen skal bli tykk, blir den ikke det, kan det være at man må ha litt mer varme på, men vannet må under ingen omstendighet koke. Ha i krydder og server ganske umiddelbart. Skulle sausen sprekke, har en i litt vann og visper godt mens det er varme i vannbadet. 

  Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Matbloggtoppen

Bakt potet med bacon og svinefiletAv en eller annen grunn, så elsker jeg bearnaisesaus, jeg kan nesten spise det med skje. Men nå er det nå en gang slik at det nok kanskje ikke er så lurt, så derfor ble det med svinefilet, bacon og bakt potet, og det ble en nydelig god middag.

Bakte poteter trenger lang tid i ovnen, så jeg regner mellom 1-1 ½ time, litt avhengig av hvor store potetene er. Jeg kjøper poteter i løsvekt og pakker de inn i folie selv, da ser jeg at de er friske og det blir mye billigere.

4 personer

3 svinefileter

150-200 g bacon

1 pakke vårløk eller 1 vanlig løk

1 paprika

½ lite blomkålhode

6 sopp

Ca.2 ts salt

1 ts pepper

2 -3 ts provencekrydder

Rens og del grønnsakene og del bacon og svinefilet i biter. Ha en god og varm steikepanne og begynn å steik bacon, kjøtt, løk, blomkål, paprika og til slutt soppen. Ta litt og litt i pannen slik at den ikke blir for avkjølt. Smak til med krydder.

Bearnaisesaus

1 person 4 personer

40 g smør 150 g smør

1 eggeplomme 4 eggeplommer

½ ss sitronsaft/hvitvinseddik 2 ss sitronsaft/hvitvinseddik

½ ss vann 2 ss vann

½ ts estragon (bruker en tørket estragon som har stått lenge, kan den ha mistet en del av smaken, og da kan det være at man må ha mer i) 2 ts estragon

Salt 1-2 krm salt

Pepper 1 krm pepper

Smelt smøret. Bland eggeplomme, sitronsaft/hvitvinseddik og vann i en glasskål og pisk det godt til det skummer lett. Lag et vannbad (en panne med vann i som er større enn skålen). Ha skålen opp i pannen og varm den opp, men vannet må ikke koke. Ha det smeltede smøret i dråpevis i eggeblandingen til å begynne med, rør godt. Så fortsetter en til en har brukt opp alt smøret. Sausen skal bli tykk, blir den ikke det, kan det være at man må ha litt mer varme på, men vannet må under ingen omstendighet koke. Ha i krydder og server ganske umiddelbart. Skulle sausen sprekke, har en i litt vann og visper godt mens det er varme i vannbadet.

Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662
 

 

 

Britt Elin sin paikakeMin gode venninne Britt Elin hadde laget en kjempegod paikake i dag som hun inviterte meg på. Den var utrolig god og så veldig delikat ut. Hun brukte en rund kakeform til å ha paikaken i, veldig lurt om man skal lage til mange.

Paideig

4 dl mel

1 1/2 dl vann

50 g smør

2 ts bakepulver

Ha mel i en skål og smuldre smøret i melet. Ha i vannet og elt alt godt sammen. Ha deigen i kjøleskapet i ca. 10 minutter så den får hvile seg. Kjevl den ut og ha den i en smurt kakeform slik at den dekker bunnen og kanten rundt. Bruk en gaffel og prikk bunnen litt før man forsteiker den i rundt 10-15 minutter på 200 grader.

Ønsker man å lage glutenfri pai, bytter man ut melet med grovt glutenfritt mel (Semper har en egen paiblanding). Det er nesten umulig å kjevle glutenfri deig, så jeg bruker bare å trykke den utover i formen med en slikkepott.

Fyll

6 egg

½ boks rømme (kan sløyfes eller bruk soya yoghurt eller soyafløte)

Ca..200g bacon

300 g pølse

½ pk frossen spinat

1 ½ ts salt

1 ts pepper

2 ss olivenolje

1 kinahvitløk

Lag paideigen og la den stå og hvile litt i kjøleskapet. Knus eggene i en skål, ha i rømme, presset hvitløk, olivenolje, salt og pepper. Skjær bacon og pølse i biter og steik de lett på steikepannen og ha spinaten, i og la den få surre med litt. Når deigen er ferdig i formen som beskrevet over, har man eggeblandingen og det som man steikte i formen. Ønsker man ost på toppen eller i paikaken, kan man selvsagt ha det.

La det hele steike på 200g midt ovnen i ca. 40 minutter, eller til det hele er stivnet.

Hjemmelaget pesto er nydelig til sammen med en god salat

Pesto

1-2 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv. (jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3).

1 potte basilikum

75 g parmesan (melkefritt, se nederst på siden) PS: Det står gjerne ikke parmasan på osten, men Grana Padano

1,5 dl olje

Pepper

Salt

Skrell hvitløk og del den i biter, klipp av en potte med basilikumen og valnøtter og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesan. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.

Det går ant å lage pesto uten ost, bruk da litt mer nøtter og salt.   Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662


 

 

Hjemmelaget pesto

 

 

Pesto

1-2 fedd hvitløk

 5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.  (*1.Se under)

1 potte basilikum

75 g parmesan (*2. se under)  PS: Det står gjerne ikke parmesan på osten, men Grana Padano ).

1,5 dl olje

Pepper

Salt

Skrell hvitløk og del den i biter, klipp av en potte med basilikumen og valnøtter og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesan. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.

*1. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man  nøtteallergiker, så kan man bruke pinjekjerner siden de ikke er i slekt med nøttefamiien.

*2.Om man ikke tåler melkeprodukter, så kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker å ikke erstatte den,  bruker bare mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner.


 

 Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Dressing som smeller

 

 

Til ca. 4 personer

½ pakke majones

½-1 chili (og det er her man bestemmer hvor mye det skal smelle)

½-1 kinahvitløk (den som ikke er i fedd)

1 limebåt

Ca.1 ts salt

1 ts dill (dill passer godt til sjømat, men skal dressingen brukes til for eksempel kjøttretter, kan dillen kuttes ut)

Ha majonesen i en skål. Jeg liker veldig godt chilismaken, men er ikke så glad i å tygge store biter med chili. Derfor skar jeg opp chilien i biter og presset den gjennom hvitløkspressen sammen med hvitløken (er man ikke like pysete som meg, bare finhakker man den) og har den i majonesen, sammen med salt og lime. Rør det godt sammen og tilsett dill, om man ønsker det.

 

Reker med dressing som smeller


Når fredagen kommer, vil en gjerne ha noe godt som også er lett å lage, så her er et alternativ:

Dressing som smeller

Til ca. 4 personer

½ pakke majones

½-1 chili (og det er her man bestemmer hvor mye det skal smelle)

½-1 kinahvitløk (den som ikke er i fedd)

1 limebåt

Ca.1 ts salt

1 ts dill (dill passer godt til sjømat, men skal dressingen brukes til for eksempel kjøttretter, kan dillen kuttes ut)

Ha majonesen i en skål. Jeg liker veldig godt chilismaken, men er ikke så glad i å tygge store biter med chili. Derfor skar jeg opp chilien i biter og presset den gjennom hvitløkspressen sammen med hvitløken (er man ikke like pysete som meg, bare finhakker man den) og har den i majonesen, sammen med salt og lime. Rør det godt sammen og tilsett dill, om man ønsker det.Bruk ferdig skrelte reker eller skrell selv (de er best etter min mening). Bruk pitabrød, loff eller baguetter eller lignende, og ha dressing på begge sidene. (Jeg tok en glutenfri pizzabunn og varmet og delte den i 4 deler). Bruk salat etter ønske, jeg brukte crispisalat, paprika og squash.  Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

 

Steikt kveite med puré av søtpoteterSøtpoteter har en lavere GI (Glykemisk indeks, dvs. hvor fort blodsukkeret stiger av en matvare) enn poteter, og forskning viser at de stabiliserer blodsukkeret. Derfor er idet ikke dumt å ha søtpotetpuré til maten. Det er veldig lett å lage, det smaker godt og det er saftig, så man trenger ikke smør eller saus når man har søtpotetpuré til middagen. (http://www.dinside.no/349027/sotpotet-godt-og-sunt-for-diabetikere)

Puré  av søtpoteter

Ca. 150 g søtpoteter pr. person og eventuelt andre grønnsaker

Ca. 2ss smør (en god klatt, den blir nesten bedre jo mer smør man har i)

1 krm salt

Ørlite pepper

Skrell søtpotetene, deler man dem i biter, kokes de fortere. Jeg hadde litt blomkål som begynte å bli stygg, så jeg hadde den sammen med potetene.

Når potetene og eventuelt andre grønnsaker er kokt, siler man av vannet, og har så i smør, salt og pepper og moser det med en stavmikser eller lignende redskap.

Steiking av kveiten

Mel til å vende fisken i, ca. 2 ss (glutenfritt mel om man har glutenallergi, for eksempel er Jyttemel naturlig glutenfritt)

Fisk trenger mye salt, så ca. 1-2 ts

½ ts pepper

Smør til å steike i

Tin fisken, bland mel, pepper og salt i en skål eller pose og vend fisken i dette.

Ha en god og varm steikepanne og steik fisken på begge sider. La så fisken ligge og kose seg i pannen. Når fisken løsner fra beina er den ferdig (stikk en kniv langs et bein og se om den løsner)

Jeg wokket blomkål, stangselleri, paprika og squash til.

  

 

 


 

Moussaka


Denne retten er naturlig glutenfri. Ønsker man den melkefri, må en bytte ut fløten med soyafløte og osten med soyaost.

1 pakke kjøtt- eller karbonadedeig (400g). (Denne retten kan også lages med f.eks laks)

2 auberginer

Ca. 1 dl raspolje (det går gjerne litt olje når en skal steike auberginer)

2 store tomater

1/2 stor løk

1-2 fedd hvitløk

1 kvast persille eller 2 ts tørket persille

1 1/2 dl fløte

2 egg

1/2 dl revet parmesanost, gräddost eller den osten du har

2 ts salt

1 ts pepper

2 ts Provencekrydder

Skjær auberginer i cm-tykke skiver og brun dem i olje i en varm panne.

Varm olje i en panne og brun finhakket løk, hvitløk og kjøttdeig eller karbonadedeig. Rør så inn tomater i små terninger, finhakket persille, salt og pepper. La det kose seg noen minutter. Legg auberginer i en smurt ildfast form og ha det steikte over auberginen. Visp sammen fløte, egg og ost og hell blandingen over formen. Steik ved 200 grader på midterste rille i ovnen i ca. 45 minutter. Server med masse gresk salat. 

 

Sellerisuppe

Magiske øyeblikk er sjelden noe man kan kjøpe, men må ta seg tid til å ta de inn over seg når de dukker opp. Og i går var jeg så heldig at jeg fikk oppleve et slikt. Det var klarvær og sol i Bergen og det er tydelig at vinteren har sendt forvarsel om at den er på vei. På en liten fjelltur jeg hadde i går ettermiddag måtte jeg stanse for å se på solnedgangen. Himmelen var oransje og rød utover havet. Alt var stille og harmonisk både inni meg og i naturen, man skulle ikke tro det kunne finnes noe vondt i verden, jeg var fullstendig utenfor tid og rom. Millioner takk for at jeg er så heldig å få oppleve noe så fantastisk magisk!Suppen i dag ble til siden jeg hadde så mye stangselleri som jeg måtte bruke opp. En annerledes, men god suppe. Stangselleri inneholder masse fiber og er derfor svært kalorifattig, men er forholdsvis rik på C-vitamin og folat. (http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Content_6140&Main_4489=6177:0:10,3125&Content_6140=6185:0:10,3181)

Sellerisuppe

Ca. 4 personer

6 -8 stenger stangselleri (avhengig av hvor store de er)

6 dl vann

2 grønnsakbuljongterninger

1 god klatt smør

3 ss maizena

Ca.3 gulrøtter

3 dl fløte eller melk (tåler man ikke melkeprodukter, bruker man heller soyamelk eller -fløte).

1-2 krm pepper

(Den grønnsakbuljongen jeg brukte var så salt at jeg ikke behøvde ha salt i suppen)

Er stangsellerien grov, kan det være en fordel å skrelle den litt, ellers bare vasker man den og skjærer den i små biter, bruk bladene også. Ha vann, selleri og buljong i en panne og la det koke i ca. 10 minutter, eller til sellerien er mør. Bland fløte og maizena og rør det klumpefritt, og ha det så i den kokte sellerien. Bruk stavmikser og lag en glatt suppe og la det få et oppkok under omrøring. Smak på suppen og se om en trenger pepper og salt. Skrell og rasp gulrøttene og ha det oppå suppen så det blir litt mer mat i. Ha gjerne også et kokt egg til hver, det smaker godt og metter.

Steikt torsk med råkost av squash og gulrot


Jeg kjøpteFirst Price frossen torsk i biter og den var i grunnen ganske så bra, men selvfølgelig  ikke som fersk torsk.

3 stykker fisk pr. person

Mel til å vende fisken i, ca. 2 ss (glutenfritt mel om man har glutenallergi, for eksempel er Jyttemel naturlig glutenfritt)

Fisk trenger mye salt, så ca. 1 ts

½ ts pepper

Smør til å steike i

Tin fisken, bland mel, pepper og salt i en skål eller pose og vend fisken i dette.

Ha en god og varm steikepanne og steik fisken på begge sider. La så fisken ligge og kose seg i noen minutter på hver side før servering.

Råkost

1 gulrot

1 bit squash

Saft av ca. 1 båt lime til å ha over

Skrell gulroten og rasp denne og squashen på et rivjern.  Press limesaften over grønnsakene.

Man kan gjerne ha litt lime på fisken også, om man liker den syrlige smaken.

Dette ble veldig fine farger sammen. Jeg serverte med poteter. 

Kyllingfilet med ramsløkdressingI går var jeg på skjelte-/smalahåve- (sauehode) fest, det var litt av en opplevelse. Dette er mat som jeg spiste hver høst da jeg var barn. Min far er fra Sunnfjord og der er det lange tradisjoner for dette. I tillegg til saltet og tørket smalahåve, fikk vi raspeballer og korv til. Men nesten det beste med hele kvelden var at jeg fikk danse masse swing, utrolig kjekt og så fantastisk kjekke folk å snakke med! Så tusen takk for en helt fantastisk kveld som varte til langt på natt.

Med såre føtter og litt 'trøtt i trynet' som vi gjerne sier her i Bergen, måtte middagen bli enkel i dag. Men det er ikke vanskelig å få til noe når man bare velger gode råvarer, som for eksempel ramsløk, som gjerne blir omtalt som ?Nordens hvitløk? (http://no.wikipedia.org/wiki/Ramsløk).

Steik 1-2 kyllingfileter pr. person

Når den er nesten ferdig steikt, har man salt og pepper på.

Ramsløkdressing

1 person (gang opp til så mange man ønsker å lage til)

2 ss ekte majones

2 ts ramsløk i olje

Ørlite salt

Ørlite pepper

Bland alt dette sammen, og den er ferdig. Den blir bare bedre og bedre til lenger den får stå, men dekk den godt til og ha den i kjøleskapet til den skal brukes.

Da kyllingfileten var steikt, hadde jeg rikelig med ramsløkdressing på kyllingfileten. I dag hadde jeg bare rikelig med grønnsaker og ingen poteter eller ris, men det gjør en som man ønsker. Jeg brukte blomkål, brokkoli, asparges og steikte tomater.
 

Nachos

 

Nachos

Enkel og god mat som de aller fleste liker. I denne oppskriften har jeg brukt ferdig krydderblanding, noe jeg i grunnen ikke er så veldig glad i, men det fungerer fint.

4-6 personer

2 pakker med kjøtt- eller karbonadedeig

2 pakker med tacokrydder, og vann etter anvisning på pakken

300-400 g tortillachips så det skjuler godt bunnen i formen du bruker

2-3 dl revet ost

Eventuelt tacosaus, rømme, guacamole, og selvfølgelig en god salat

Steik deigen og ha i krydderet etter anvisning på pakken og la det surre noen minutter. Riv ost. Legg chipsen i en ildfast form og ha den ferdig steikte deigen oppå, og til slutt den raspede osten. Sett formen midt i steikeovnen på ca. 200 g i 5- 10 minutter.

Guacamole

1 moden avocado

2 fedd hvitløk

1 ss majones

1 ss rømme (det er ikke vanlig å bruke rømme i guacamole, så det kan kuttes ut, men jeg synes det hever smaken et hakk)

½ lime

1 krm chilipepper

1 krm pepper

½ ts salt

Del avokadoen i to, og ta ut steinen. Ha kjøttet i en skål og ha i krydder, majones, rømme, hvitløk og lime. Bruk stavmikser eller en gaffel, og mos det hele godt sammen.

 

  

Tikka Masala versjon 2

 Denne retten har jeg laget en gang før, og da marinerte jeg kyllingen natten over i yoghurt og diverse annet (http://morsmiddag.blogg.no/1313776788_tikka_masala.html). Denne gangen har jeg forenklet oppskriften en god del, men fortsatt smakte det nydelig. Det som jeg kjente er forskjellig, er at kyllingen var mer mør når den hadde ligget i yoghurtmarinaden. Dette skyldes nok at enzymene i yoghurten påvirker kjøttet. Men kyllingfilet er jo ikke akkurat noe seigt kjøtt, så det betyr i praksis svært lite.

4 personer

3 kyllingfileter

1 chili

1 ½ hvitløk (kinahvitløk)

1 ½ stor løk

1-2 gode biter med ingefær

½ stor bunt med fersk koriander (en kan helt sikkert bruke tørket koriander også, men da blir det mindre farge i retten)

1 ts salt

1 boks knuste tomater eller 3-4 store tomater som en hakker

2 ss eller mer tandoori masala (dette krydderet får man nå kjøpt på de fleste butikker)


Ca ½ boks(1.5dl) rømme eller crème fraîche, naturell yoghurt (tåler man ikke melkeprodukter, så bruker man heller kokosmelk eller soyaføte og lime).

Del kyllingfiletene i biter og steik de til de er gyllenbrune. Legg de deretter i en panne sammen med tomatene og la de koke. Rens og del hvitløk, løk, chili og ingefær og ha det i en varm panne med smør, og la det surre i noen minutter, og ha de så sammen med kyllingen og tomatene. Vask, tørk og hakk den ferske korianderen og ha den i gryten sammen med krydderet og saltet. Helt til slutt har en i yoghurten og nå kan en smake om en trenger litt mer eller mindre yoghurt (yoghurten demper smaken om retten er blitt litt for sterk).

Server med ris og en salat. 

Treretters middag

Det finnes vel knapt noe jeg synes er mer hyggelig enn å lage mat til mine venner som alltid setter stor pris på det.

En enkel og god forett som alle kan klare å lage.

Forrett:

2 stor asparges

1 bit med oppskåret røykelaks

Ramsløk  (har du ikke det, kan man for eksempel heller bruke pesto)

Granateple

Rens aspargesen og ha den i en panne med kokende vann og litt salt i ca. 1 minutt. Ta den så i kaldt vann så den blir avkjølt og legg den på et tørk med hånddukspapir.

Ha laksen rundt aspargesen og legg to og to pent på et fat. Pynt med ramsløk og granateple (eller etter eget ønske). 

Hovedrett:

Biffgryte med rødvinsaus

4 personer

3 biffstykker

1 kinahvitløk (uten fedd)

1 løk

Ca.3 stilker stangselleri (spørs hvor tykke de er)

1 fennikel

2-3 gulrøtter

2 dl rødvin

2 buljongterninger

Smør til steiking

1 ts tørket koriander

1 ts pepper

Ca. 1 ts salt

Del kjøttet opp i litt gode biter og ha litt og litt av kjøttet på pannen så steikepannen ikke blir for avkjølt. Når kjøttet er ferdig brunet, kokes pannen ut med litt vann og has i en panne sammen med rødvinen og buljong. Sausen settes på kok slik at den reduseres (dvs. at den kokes inn). Bare la det stå og kose seg i minst en time.

Når rødvinen er redusert, renses og deles alle grønnsakene i biter og steikes på pannen, og så blandes kjøtt, grønnsaker og saus i en panne. Ha i krydder og la det stå på varmen til grønnsakene er møre. Server med ris. 

 

 

Dessert: Créme Brûlée

5 dl fløte

2 ½ dl sukker (jeg brukte halvparten sukker og sukrin, men det ble litt for søtt, så ta heller litt mindre sukrin).

1 toppet ts med ekte vanilje (på helsekostbutikker får man kjøpt ferdig ekte vanilje klar til bruk, jeg foretrekker denne fremfor vaniljestang).

5 eggeplommer

Forvarm ovnen til 150 g. Ha fløte, vanilje og ca. halvparten av sukkeret i en panne og varm det opp slik at vaniljen får utvikke seg i smaken, og avkjøl den så litt. Pisk eggeplommene godt sammen og ha de i fløteblandingen. Rør godt og sil blandingen gjennom en sikt. Ha det i små, ildfaste porsjonsformer og sett disse i vannbad (vann i en dyp langpanne) midt i ovnen. Det kan være lurt å lage de ferdig en stund før middag, så de får stå en stund etter de er ferdige. Rett før servering fordeles resten av sukkeret på toppen av formene og bruk en liten gassbrenner og lag karamell på toppen. Har man ikke brenner, kan man sette formene øverst i ovnen med grillen på, eller bare ha overvarme på i 2-3 minutter til sukkeret er smeltet og brunt.

Jeg serverte med litt pisket krem, blåbær og bringebær.

  

 

Steikt flyndre (Gjesteinnlegg)


I dag har jeg æren av å få legge ut en middag jeg ikke har laget selv. Og denne maten er også ?fanget? eller fisket selv.

1 flyndre som er filetert

 Mel til å vende fisken i ca. 2 ss (glutenfritt mel om man har glutenallergi, for eksempel er Jyttemel naturlig glutenfritt)

Fisk trenger mye salt, så ca. 1 ts

½ ts pepper

Litt sukkerkulør (kan sløyfes)

Smør til å steike i

Bland mel, pepper og salt i en skål eller pose og vend fisken i det.

Ha en god og varm steikepanne og steik fisken på begge sider, ta med litt rikelig med mel. La så fisken ligge og kose seg i noen minutter. Ta fisken bort fra pannen og ta på litt vann slik at melet og smøret som er på pannen blir til en saus. Bruker man hvetemel, må sausen få koke i minimum 10 minutter for å få bort melsmaken. Smak så til med salt og pepper.

Ønsker man å ha retten uten hvete så den blir glutenfri, kan man, som nevnt over, bruke Jyttemel eller annet glutenfritt mel man måtte ha for hånd. Glutenfritt mel trenger ikke koke mer en ett minutt.

Råkost

Gulrot

Litt mandler

Litt rosiner

Saft av en ½ appelsin

Skrell og rasp gulrot på rivjernet, form det i en skål (se bilde) og ha på appelsinsaft. Hvelv skålen med gulrot på tallerken og ha på rosiner og mandler. 

Saltet kjøtt av villsau

Saltet kjøtt av villsau

På lørdag var det Bondens Marked i Bergen igjen, og denne gangen ble jeg fristet til å kjøpe litt saltet kjøtt av villsau. Å du hendelse for et nydelig kjøtt!

Denne gangen kokte jeg bare kjøttet i ca. 1 ½ time, slik at det løsnet fra benet. Så hadde jeg rett og slett bare kokte gulrøtter, poteter og litt smør på. Nam nam nam lam! 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen