hits

oktober 2018

Høns med curry paste og Crème Fraîche

Etter gårsdagen kjappe hønsekoking (HER) måtte jeg ha middag, og med ferdig kokt både høns og kraft var dette en god begynnelse. 

Men jeg hadde noe Crème Fraîche som måtte brukes opp, og da var det bare å stikke hode i kjøleskapet for å se hva som var der.

Og slik ble middagen, knallgod om jeg må skryte selv, og det må jeg jo siden jeg var kun meg :-D

1/2 løk

1 porsjon (gang opp om du skal lage til flere)

2 hvitløkfedd

1/2 rød chili

1 gulerot

1 bit sellerirot

1/2 dl ferdig hønsekraft (vil man lage denne retten men ikke har ferdig kraft kan man bruke hønsebuljong og vann Ps: Sjekk den for gluten om må unngå det)

1 bit squash

1/2-1 ts med curry paste, og eller kun pulver karripulver alt etter hvor sterkt man liker det (jeg er veldig glad i sterk smak, så jeg hadde 1 ts paste og rundt 1 ts vanlig pulver for å få mer farge)

Litt fersk basilikum (kan sløyfes)

3 gode ss med( Laktosefri til oss som trenger det) Crème Fraîche 

Hønsekjøtt etter ønske. Jeg brukte et sted mellom 50 og 75 g

Litt salt og pepper (min kraft var allerede litt saltet så jeg trengte ikke mye salt)

 

Bruk de grønnsakene du har og liker, dette valgte jeg for jeg hadde de.

Rens opp løk og hvitløk og del i biter, chilien finhakkes ha deretter alt i en panne med smør og surr det mens du renser og deler guleroten og sellerien. Ha også de i pannen og hell over kraften, og carry paste/karripulver. La det koke under lokk til guleroten og selleriroten er mør. Ha så i Crème Fraîche og hakket basilikum, hønsekjøtt, og smak til med eventuelt salt, pepper og mer karri om du ønsker. 

Server gjerne med ris. 

TIPS: Bruker du høsekraft å koke risen i får du en deilig smak

#Høns #Høne #middag #hønsekraft #middagstips #kajpp #middag #godt #sundt  #smakfullt #billig #morsmiddag #glutenfritt #laktosefritt #Hjemmelaget #blogg #matblogg #middagsblogg #crock-pot #bloggtopp

Crème FraîcheCrème FraîcheCrème FraîcheCrème Fraîche

Koking av høns på 30 minutter i Crock-pot

Reklame | ACRETO AB Crock-pot

Høns tar som vanlig lang tid å koke, og derfor er det mange som synes det tar for mye tid og det er ikke verd bryderiet. Men hva om den er ferdig på rundt 30 minutter mot vanligvis 2 timer? 

I dag har jeg nemelig forsøkt meg på koking av høns i Crock-poten, og ikke hvilken som helst høns nei, men nemelig gullhøns. Hva hønsen vant er jeg usikker på, men muligens noe så enkelt som at den ble til mat i steden for å gå i sementen. 

Hønsen delte jeg i to, da var den fortsatt litt frossen i midten selv om den hadde stått et døgn i kjøleskapet. Jeg la hønsen opp i crock-poten, hadde på vann, salt og pepper.

Jeg brukte rundt 1,5 liter vann

Hønsen var 2,4 kg

1 ss salt

1 ss hel pepper

Vannet bør dekke mesteparten av hønsen

Den ene funksjonen på maskinen er kylling(poultry på engelsk), den tenkte jeg at jeg måtte teste. Siden hønsen ikke var helt tint, tok det litt tid bare å varme opp vannet men det ville det gjort om man kokte den også.

Det  STOR forskjell på koketid  på høns og kylling , så man trenger ikke være rakertforsker for å forstå at  hønsen ikke kunne bli ferdig kokt på 15 minutter. Men utrolig nok, var den begynt å bli nokså ferdig, så jeg satte den på 15 minutter en gang til.

 

Og under over alle under, den var kokt, på 30 minutter!!!! Waw, dette var imponerende. 

Da blir det noe med høns i dag, dere får se i morgen ;-)  Oppskrifter med høns finner dere HER

Deilig kraft ble det også som kan porsjoneres og fryses for bruk i sauser, supper og gryter.

#gull #høns #til #middag #høne #redd en #Høne #middag #redusert #koketid #30 minutter #koketips #Middagstips #morsmiddag #glutenfritt #melkefritt #laktosefritt #allergivennlig #hjemmelaget Blogg #bloggtopp #crock_+pot

Fårikål testing av Crock-pot

Reklame | ACRETO AB Crock-pot

Det hender jeg takker ja til å teste ut produkter, og denne Crock_pot kunne jeg rett og slett ikke motså

Det hender jeg takker ja til å teste ut produkter, og denne kunne jeg rett og slett ikke motstå. Jeg må innrømme at jeg var litt spent på hvordan dette skulle gå, og lurte veldig på hva jeg skulle begynne med å lage. Valget falt på fårikål, for hva kan vel gå galt med slike gode ingredienser. I motsetning til andre lignende produkter kan denne også brukes til å forsteike ting, og å holde maten varm om man trenger det. Jeg var redd at dette bare enda en ting som fyller opp i kjøkkenskapet mitt, men jeg er allerede betatt. 

Jeg måtte lese bruksanvisningen og se på you tube før jeg turte å sette i gang, men selv om denne har mange funksjoner var den veldig enkel å bruke. Rett og slett bare å sette lokket skikkelig på, trykke start og på den knappensom viste hva jeg skulle tilbered

Her er alle funksjonene

Det er et lite lokk på lokket, der skal dampen komme ut, den er løs selv om den er på lukket. Jeg ringte produsenten for å høre om dette var riktig, og en hyggelig dame fortalte at det var det. Vær veldig forsiktig når du åpner denne ventilen før du åpner selve lokket. Det kommer ekstrem varm damp ut, og man kan brenner seg på dampen. Når trykket er ute kan du åpne selve lokket forsiktig, husk å ta lokket fra deg så du ikke får dampen på deg. 

 Her er ventilen åpen

Her er den lukket, og slik skal den være for å få trykk under koking

Slik ser den ut nedi, uten pannen

Slik ser pannen ut, den settes bare rett ned i maskinen.

Da ser det slik ut.

 

Jeg valgte å begynne med langtidskoking, men det trenger ikke du gjøre for man kan sette den rett på kjøtt. Det er spennende å se om smaken ble annerledes når de fikk brukt lang tid på å bli ferdig. Fordelen med denne maskinen er at den ikke koker over, det blir ikke søl, og man kan i følge produsenten gå fra den. Dette er jo supert for familier som har mange jern i ilden og kan lage maten til og la den stå til man f.eks.. er kommet hjem fra trening eller lignede.

I morgen tenkte jeg å forsøke meg på hurtigkoking av høns, så følg med på dette eksperimentet

I følge oppskriftene kan man koke bla. Langkornet ris på 10 minutter, jeg gleder meg å forsøke alle funksjonene. 

Det som helt klart også er et pluss med denne typen matlaging er at vitaminer og mineraler damper ikke bort som når man koker på vanlig måte.

Til 3-4 personer (4 vanlige porsjoner)

Jeg brukte 1 kg ferskt fårekjøtt

1 liter vann

 3 ss salt (er du ikke glad i at maten er salt reduserer du denne mengden til omtrent det halve)

 1 sylinder med hel pepper, dvs. rundt 1 ss  (jeg er ikke så glad i pepper, så derfor har jeg pepper i en egen beholder, men det er selvsagt ikke nødvendig)

1 kålhode

Jeg rørte salte ut i vannet først slik at salte ikke ble liggende på bunnen av panne, det vil muligens ødelegge teflonlaget. La alt som vanlig i pannen, dvs. lagvis.

Her er lokket skrudd riktig på, og lpkket er låst i pannen

Satte den på lav temperatur, og der stod den nesten tre timer. Da måtte jeg se hvordan kjøtte og kålen var. Kjøtte begynte å bli ferdig, og det samme var kålen, hadde fårikålen fått stått tiden ut, altså fire timer hadde den vært perfekt kokt.  Men jeg hadde invitert naboen på middag, for fårikål er mat man må spise sammen med andre. Hun skulle komme mindre en 1/2 time seinere, så da var det bare å avslutte det lave programmet, og fyre opp på høy temperatur og kjøtt i rundt 30 minutter, og maten var ferdig. 

For et kjøtt, det ble helt perfekt, og kålen var fortsatt hel men helt ferdig. Dette kommer jeg uten tvil til å gjøre flere ganger.

HER er siden deres der du kan få enda mer inspirasjon.

Her  står mer om instilling osv.

#crockpot #testing #moderne #trykkoker #fårikål #middag #morsmiddag #Enkelt #lett #middags #tips #glutenfritt #melkefri #laktosefri #naturlig #Hjemmelaget #slow #cooking #blogg #bloggtopp

Plukking og behandling av sopp, og flotte bloggvenner

Lørdan var jeg på sopptur med Laila, hun har plukket kantarell i mange år, så hun viste helt sikkert hvordan de så ut. Og det er en forutsetning for å plukke sopp, at en selv eller andre er sikker på hvilke sopp det er, uten kan de få fatale følger. Jeg har vært på sopptur med min gode nabo Ingrid en ettermiddag, men den måtte vi kaste siden vi ikke fikk noen til å kontrolere soppen. 

Da jeg kom hjem med en hel kurv med sopp seint lørdag, var soppen så våt at Laila anbefalte meg å legge den på papir til dagen etter. Derfor gikk nesten hele søndagen med til å sjekke soppen for rusk og steike den. Men nå har jeg gull i fryseren.

Men dette var heldigvis ikke det enste jeg gjorde søndag, for jeg møtte også p andre bloggere jeg har blitt kjent med og spiste middag med de. Frodith blogg som kommer fra Oslo og som finner på alslags sprell, og gjerne sammen med Kjersti som har Matgale verden og som også har elleville ideer og kromspring. Margarites blogg skriver om dalige nære ting, og som er veldig flink å ta bilder av naturen og er ofte på tur med bobilen.  cuskima.blogg skriver om det som faller henne inn og som engasjerer henne "Akkurat nå", en frittalende og raus person. Vi skarvelt i timesvis om løst og fast og hadde det virkelig koselig, så tusen takk alle sammen.

 

Så var det soppen igjen

Her er fangsten fra soppturen på lørdag. Snille Laila lot meg få mesteparten av soppen.

Traktkantarell har et hull i mitten, og stilken er delevis hul, og sansynligvis derfra navnet er kommet fra siden den kan minne om en trakt.

Stilken er gulig, og den er stripete under toppen. 

Her kan dere se at soppen er nokså hul inni. 

Jeg brukte en liten børste for å få bort smus som var på soppen og inni stilken etter jeg hadde delt den med kniv.

Men å få til å dele noen av disse stilkene med kniv var ikke lett, så til slutt tok jeg grep på toppen av soppen med tomler og pekefingre på hver side, og delte den slik. Dette synest jeg var enklere, men dette kan du gjøre som du selv liker best å gjøre.

Jeg hadde porsjoner med soppen på tørr stekepanne, og svak varme til det meste av vannet var fordampet, la de til avkjøling på et matpapir.

Da var soppen blitt adskillig mindre, så en hel kurv med sopp ble til en flatpakket brødpose. 

Jeg måtte lage meg soppsaus og biff da jeg kom hjem, jeg legger ut oppskriften seinere.

#sopp #traktkantarell #trakt #kantarell #sanke #i  #naturen Soppkontroll #Hjemmelaget #glutenfritt #melkefritt #laktosefritt #middag #morsmiddag #blogg #bloggtopp #oppbevaring #av #sopp #tilberedning #prikevering #behandling #av #sopp

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen