oktober 2012

Katten og høna

Dette har ikke noe med mat å gjøre, eller det vil vel si at i god drikke er det mye god mat :-)

Denne høna fikk jeg av en veldig god venninne som hadde laget den til meg, og som dere sikkert ser, så har den et uttak for vin.

Men det som ble morsomt var jo at katten ble veldig nysgjerrig på høna, selv om den ikke ville innrømme det med det samme, da.


Hm ,jeg er da vel ikke nysjgjerrig på om den kommer til å bevege seg, slik at jeg kan spise den.

Hm, skal den ikke bevege seg da?

Beveget beina seg litt, eller?Nei, jeg legger meg ned og later som vi er venner, jeg!

 

Lynkjapp og god eplekake

I dag har jeg hatt besøk av en tidligere kollega som jeg ikke har sett på minst 10 år, verdens festligste dame! Nå har vi snakket i munnen på hverandre, gapskrattet og riktig kost oss, så da må det bli noe søtt og godt å spise til.

Lynkjapp og god eplekake (glutenfri)

4 egg

1 dl sukker

1 kopp mel (jeg brukte Toro sitt havremel, siden jeg bruker glutenfritt, men originaloppskriften er med ½ kopp potetmel og ½ kopp hvetemel)

1 ts bakepulver

Ca. 3 epler

Kanel, og eventuelt sukker til å ha på toppen

Lag eggedosis av egg og sukker, ha så i mel og bakepulver og bland forsiktig sammen.

Ha deigen i en smurt form og strø godt med kanel på. Ta kjernehuset ut av eplene og del de i båter og ha de opp i deigen. Til slutt kan man strø på litt sukker på toppen, om man ønsker dette. Steik kaken midt i ovnen, på ca. 200 grader i rundt 20-25 minutter eller til kaken er steikt. Stikk i selve kaken med en steikepinne for å se om kaken er ferdigsteik (stikk i selve kakedeigen, og ikke i en eplebit)

           
Kalunfilet med spinatsalat og råsteikt poteter

 

De kalkunfiletene jeg kjøpte denne gangen var veldig tynne, så man måtte ha minst to til hver. Jeg steikte de så vidt på begge sidene og tok pannen av platen og lot de hvile seg mens jeg laget salaten. Siden jeg skulle ha spinatsalat med litt mye smak i, hadde jeg bare salt og pepper på filetene.

Råsteikte poteter er godt vaskede poteter delt i båter, og lagt i en ildfast form med olje, salt og pepper på. Men man kan ha alle mulige krydder, hvitløk eller hva man måtte ønske, eller alt etter hva man skal ha potetene til. Så steiker man potetene øverst i ovnen på 200-220 grader i 15- 20 minutter. Husk å vende litt på de.

 

Spinatsalat

Til en person brukte jeg:

1 god hånd med sCa. ½ søt spisspaprika                                                                

Ca. 1 ts sennep (jeg brukte den sterkeste, og det kan bli litt «heavy»)

Ca. 2 ss olje

Den spinaten jeg kjøpte i dag var vasket, og stilkene var av, så da slapp jeg å gjøre det.

Ha spinaten i en skål og ha oppskåret paprika i. Ha sennepen i en kopp og ha litt og litt olje i så den ikke brester. Poenget med å ha olje i sennepen, er at den skal bli tynnere slik at den fordeler seg rundt spinaten. Når man så  man har gjort dette, heller man dressingen over spinaten og blander godt sammen. Og vips! så er salaten ferdig til å spise. Om man bruker en mild sennep kan det hende at man ønsker å ha salt og pepper i, men dette må man bare smake seg fram til

 

 

 

 

 

   


 

Laks med estragon

 

Det var meningen å ha fisken i folie, men det var jeg tom for, derfor ble det i steikepose og det er ikke noe dumt alternativ.

Laksefilet

Estragon, tørket eller fersk (bare ta litt godt på med estragon på begge sider av fileten)

Salt

Lime eller sitronsaft

Smør

Asparges

Søtpoteter (bruk gjerne vanlige poteter eller andre grønnsaker, jeg brukte søtpotet siden jeg hadde det i kjøleskapet)

Bruk folie eller steikepose og ha tynne skiver med poteter (tynne skiver slik at de blir ferdige samtidig med laksen). Ha laksefilet opp på potetene og ha på salt, estragon og smør. Ha også i skrelte asparges på toppen. Ha alt i ovnen på ca. 200 grader i rundt 20 minutter, eller til fisken er ferdig. 

 
Fredagskos?

Avocado med fyll

 

En smakfull, enkel og sunn rett.

 

1 stykke isbergsalat

Et lite stykke søt paprika

Så mye reker du vil spandere

Ca. 1 ss tyrkisk yoghurt

Litt salt og pepper

 

Et eller flere egg (egentlig hadde jeg tenkt å ha egget i salaten, men siden det ikke var helt hardkokt og det da hadde blitt en «smørje», la jeg heller egget på fatet ved siden av. Det funket flott).

½ avocado

Skjær salat og paprika i biter og ha i yoghurt og reker, og bland det sammen, deretter smaker man til med salt og pepper. Man kan gjerne dele egget opp i biter og ha de i salaten, men da bør egget være hardkokt. Legg salaten i en halv avocado (tar man og skjærer en liten bit av bunnen på avocadoen, så står den stødig på tallerkenen).

 
 

Elgkarbonader med brød og grønnsaker

 

Rester av god mat må nyttes og da ble det restene fra i går, da jeg hadde elgkarbonader til middag. Min bestefar brukte si at "Heller skal buk sprenges, enn god mat skal slenges", et artig utsagn og helt sikkert fordi de var nøysome folk.

1 elgkarbonade

Salat

Tomat

Brød (jeg hadde noen grove glutenfrie chiabatta)

Som tilbehør hadde jeg rester av poteter, asparges, squash og tomater som jeg steikte lett på pannen.

 

 


Oppskrift på elgkarbonader finner man under retter av kjøttdeig på bloggen min

http://morsmiddag.blogg.no/1351098525_elgkarbonader.html

Elgkarbonader

 

½ kg grovkvernet karbonadedeig av elg (eller annet viltkjøtt)

1 stykke purreløk

2 ts viltkrydder

1 ts salt

Litt pepper

Ca. 3 ss vann

1 ss potetmel (potetmel er naturlig glutenfritt)

 

Hakk løken og ha den sammen med deigen i en bolle. Tilsett krydder, vann og mel og bland det hele godt sammen. Jeg bruker å steike en prøvekake for å se om deigen er passe krydret. Steik gjerne noe store, tykke karbonadekaker, da blir de saftigere. Steik kakene på begge sider i smør eller olje til de er gjennomsteikte.

Jeg serverte kakene med poteter, blomkål, asparges, tomater og squash, og til saus hadde jeg hjemmelaget bernaisesaus.

 

«Steikje god mat»

 

Oppskrift på bernaisesaus finner man under sauser på bloggen min

http://morsmiddag.blogg.no/1321203302_bearnaisesaus.html

 
Epler i ovnenEpler

rosiner

valnøtter

Vaniljekesam

Eple ble hulet ut og jeg tok rosiner og nøtter. Eplene hadde jeg i en ildfast form i steikeovnen på 180 grader i rundt 20 minutter.

Pølser med steikte søtpoteter

 

 

Jeg forsøker alltid å kjøpe pølser som inneholder minst mulig annet enn kjøtt og krydder. De er dyrere enn vanlige pølser, men man trenger til gjengjeld mye mindre for å bli mett.

Jeg renset søtpoteten, delte den i tynne skiver og hadde den på steikepannen med litt smør. Man må vende de av og til under steiking.

Jeg hadde steikte tomater til.

 
Kyllingvinger og wok med østerssaus

 

Rød paprika

Aubergine

Vårløk

Asparges

Squash

Østerssaus (det eneste ankepunktet jeg har mot denne sausen, er at den inneholder svært mye sukker. Derfor bør man ikke overdrive bruken).

Salt og pepper

 

Kyllingvinger som jeg hadde litt grillkrydder på da de nesten var ferdigsteikte.

Rens og del grønnsakene i litt store biter. Ha smør eller rapsolje i en gryte eller wok, og når det er blitt varmt, har man i litt og litt grønnsaker. Mot slutten av steiketiden har man i sausen og smaker til med salt og pepper. Nam nam

 

 
Scampi og spinatpizza

 

En utrolig god kombinasjon, tro det eller ei!

Denne gangen brukte jeg en ferdig pizzabunn, det trakk nok ned litt, men slik blir det av og til.

 

1 kinahvitløk

1 chili

Litt fersk ingefær

1 løk

Ca.16 frosne terninger med spinat, eller en pakke med fersk

Salt

Eventuelt litt vann

Ca. ½ kg scampi, eller så mye man vil spandere.

 

Personlig liker jeg best scampi med skall, så jeg steikte de litt på forhånd, men man må gjerne bruke ferdigkokte scampi, og da tar man de rett på pizzaen uten å varme de. (Men velger man i utgangspunktet scampi med skall, så skal man altså renske dem før man legger dem på pizzaen).

 

Fyllet til pizzaen:

Rens og hakk løk, chili og ingefær og surr i en panne med smør eller rapsolje. Når alt har fått surret litt, har man i spinaten (fersk spinat bør hakkes opp litt før den has i gryten) og ha eventuelt et par spiseskjeer med vann i. La det surre seg godt sammen og smak til, ønsker du enda mer smak, ha i mer chili og eventuelt hvitløk og tilsett salt etter ønske.

Ha fyllet på pizzabunnen og legg scampi oppå der igjen. Ha på raspet ost om man ønsker dette, tåler man ikke melkeprodukter så bruker man en soyaost. Etter hvert er det kommet et godt utvalg av slike produkter i mange dagligvarebutikker. Jeg vet at

Rema 1000 og ICA her i Bergen har slike.

 

Steik pizzaen midt i ovnen på 180-200 grader i ca. 15 minutter, eller til den er gylden brun.
Smellende god salat med reker

 

 Denne dressingen kan selvfølgelig lages med hjemmelaget majones. Den smakte meg udmerket.

1 pakke ekte majones

½ chili (chili varierer veldig i styrke, så forsøk deg frem, om du ønsker den sterkere)

2 eller flere hvitløksfedd

Et stykke med søt paprika

½ ss saft av en lime

Ca. ½ ts salt

Ca. 1 krm pepper

Ha majonesen i en skål. Rens og finhakk chili, hvitløk og paprika og ha de i majonesen. Ha så i saften av lime, og smak til med salt og pepper.

Til å ha i dressingen for å gjøre det hele til en salat

3-4 blomkålbunter

3-4 brokkolibunter

Ca. ½ pakke sukkererter

Eventuelt mer søt paprika

Fersk dill hadde nok passet godt i denne salaten

Ca. ½ kg eller mer med reker (hvor mye man ønsker å spandere)

Her kan man velge om man ønsker å forvelle blomkålen og brokkolien (å forvelle betyr å ha grønnsaker i kokende vann ca. ett minutt slik at de blir litt lettere å spise). Del grønnsakene opp i forholdsvis små biter og ha de i en skål sammen med pillede reker, hell på dressingen og bland godt. Ha gjerne litt paprika og reker til pynt. Ønsker du å ha i dill, så finhakkes den og blandes i salaten
.

 
Her er flere alternativer til bruk av dressingen med smell i:

http://morsmiddag.blogg.no/1331234780_scampi_med_salat_med_.html  Scampi med salat med smell i under skalldyr på bloggen min

http://morsmiddag.blogg.no/1331234211_dressing_til_feks_ska.html Dressing til feks. skalldyr, tapas og til brød

Sweet, sweet little things

 

Wok er usedvanlig enkel og god mat. Jeg har i kjøleskapet en diger flaske med sweet chilisaus som jeg kjøpte i en innvandrerbutikk. Det merkelige er at jeg i utgangspunktet ikke er så glad i sweet chilisaus, men denne synes jeg virkelig er smakfull.

 

Laks med søt chilisaus

Til en person

1 laksefilet

Ca.2 bunter blomkål

Ca. 2 bunter brokkoli

1 stykke purreløk

Et godt stykke med ingefær (jeg er veldig glad i ingefær og jeg kjenner at den gjør meg godt, derfor kan det hende at det er litt mye for noen, men da har man bare mindre i)

½ liten aubergine

Tre gode sneiser med squash

Sweet chilisaus

 Salt

Pepper

Rens og del alle grønsakene, og ha de i en god, varm gryte eller wokpanne med olje/smør i. Begynn med de grønnsakene som trenger lengst tid (blomkål, løk, ingefær, aubergine, laks, og squash til slutt). Ha på chilisausen og smak til med salt og pepper.

Jeg hadde verken ris eller annet til, men det er selvfølgelig opp til hver enkelt.
Salat på alle fat

Matpakken min

Salat med kyllingskinke og tomatpesto

Kyllingskinke

Isbergsalat

Agurk

Cherrytomater

Greske oliven


Tomatpesto
1-2 fedd hvitløk

 5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.  (*1.Se under)
1 pakke soltørkede tomater
75 g parmesanost (*2. se under) PS: Det står gjerne ikke parmesan på osten, men Grana Padano ).
1,5 dl eller mer med olivenolje (det spørs hvor tykk pesto man ønsker og hvordan tomatene er når det gjelder hvor mye olje man må ha i).
Pepper
Salt
Skrell hvitløk og del den i biter, ha de soltørkede tomatene og pinjekjernene/valnøttene i og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesanost. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.
*1. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man  nøtteallergiker, kan man bruke pinjekjerner isteden siden disse ikke er i slekt med nøttefamiien.
*2.Om man ikke tåler melkeprodukter, kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker å ikke erstatte den,  bruker bare mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner.
Regnbueørret

Av og til er jeg SÅ utrolig heldig og denne gangen fikk jeg regnbueørret. av en meget hyggelig og snill dame!

.

Fisken ble skyllet i kaldt vann og tørket godt før steiking.

Ørreten har en så utrolig god egensmak at jeg ville ikke ha noe annet enn litt salt på.

Jeg steikte regnbueørreten i smør på pannen, og vendte den et par ganger under steiking.

Til ørreten hadde jeg kokte poteter, grønnsaker (blomkål og brokkoli) og rømme 

 
 

 

 

Kald roastbiff med peppersaus og saltsteikte poteter

Min sønn Oskar bor i Kristiansand og kom på overaskende besøk etter at jeg allerede hadde spist middag. 

Men det er sjelden jeg lager for lite mat, så det var selvsagt roastbiff og poteter igjen til han også.

Oskar er ikke så glad i avokadosalat og ville heller ha peppersaus, og det var selvfølgelig ikke noe problem.

Jeg hadde rester av kald roastbiff.

Rester av de saltsteikte potetene og kokte ny blomkål, brokkoli og asparges.

 

Peppersaus på 5 minutter

3 dl fløte (bruk kokosmelk eller soyafløte om man ikke tåler melkeprodukter)

1/2 ss malt peppermix

1 ts hel pepper

1 ss maizena

1 buljongterning

Ca. 1 ts sukkerkulør

Smak til med salt                  
 

Framgangsmåte:

Ha fløte, pepper, buljong, sukkerkulør og maizena i en panne og la det koke opp under omrøring. Når sausen er kokt opp, smaker en evt. til med salt og pepper. Fargen på sausen kan justeres med sukkerkulør, om ønskelig.

Saltsteikte poteter:

Saltsteikte poteter:
Bruk små poterer, og gjerne mandelpoteter.

Ha potetene i en ildfast form eller en kjele (ikke bruk teflonbelagt kjele, den kan bli ødelagt av saltet) og ha godt med salt og olje på. 

Bland alt godt sammen og sett det inn i steikeovnen på ca. 200 grader og la det stå i rundt 20-25 minutter, eller til de er gjenomsteikte. Det kan være lurt å

vende de noen ganger under steikingen. 

 

Kald roastbiff med saltsteikte poteter og avokadosalat

Etter koldtbordet jeg hadde til bursdagsfeiringen min, var det igjen en del roastbiff og den bør ikke ligge lenge i fryseren før den får frysesmak. 

For å få den oppspist hadde jeg den kald til middag og hadde saltsteikte poteter til, og avokadosalat som passer helt supert til, etter min mening.

Roastbiffen var oppskåret i litt gode stykker så de la jeg på et fat og pyntet enkelt med tomater og frisk basilikum.
Saltsteikte poteter:
Bruk små poterer, og gjerne mandelpoteter.

Ha potetene i en ildfast form eller en kjele (ikke bruk teflonbelagt kjele, den kan bli ødelagt av saltet) og ha godt med salt og olje på. 

Bland alt godt sammen og sett det inn i steikeovnen på ca. 200 grader og la det stå i rundt 20-25 minutter, eller til de er gjenomsteikte. Det kan være lurt å

vende de noen ganger under steikingen. 

 

Avokadosalat
½ avokado

Ca. 6 cherrytomater, eller tilsvarende med annen tomat

Ca. ½ ss majones

Worcestersaus (kan sløyfes, eller man kan bruke soyasaus)

Salt og

litt pepper

Del avokado og tomater i små biter og ha i en skål sammen med majones, Worcestersaus og bland alt godt sammen. Bruk gjerne en gaffel og "kverk" alt litt. Smak til med salt og pepper. 
 

Indisk Kyllingsuppe

Jeg har vært så heldig å få jobbe litt med en utrolig dyktig og fantastisk dame som heter Tove på Frivillighetssentralen i Os, og av henne fikk jeg oppskriften på denne veldig gode suppen.

 

Til 6-8 personer

2-3 ss olje eller smør

1-2 løk

3 fedd hvitløk

1 stor grønn paprika

3 grønne epler

3 stilker selleri

3 gulrøtter

1/4 ts kanel

1/4 ts chilipulver eller en fresk chili

1 ts karri

1 ts tandoori masala, indisk krydder som man får kjøpt i de fleste butikker (obs. noen typer er tilsatt svært mye salt).

1/2 ts tørket eller 2 ts revet ingefær

2 l vann

4 blokker hønsebuljong

2 beger crème fraîche (tåler man ikke melkeprodukter, kan man bruke for eksempel soyayoghurt, se forøvrig under minus melkeprodukter på min blogg).

5-6 kyllingfileter (eller ca. 100 g pr. person) man kan eventuelt bruke ferdig renset grillet kylling

 

Hakk alle grønnsakene, eplene og eventuelt den ferske ingefæren. Surr alt lett i olje/smør sammen i en kasserolle til det er blankt. Tilsett vannet, buljongen og krydderne, og la det koke i 10 minutter.

Skjær kyllingen i biter og brun bitene, og tilsett crème fraîche og smak til med salt og eventuelt pepper.

Kyllingklubber med tomatpesto

Kyllingklubber med tomatpesto

Jeg hadde hjemlaget tomatpesto i kjøleskapet og hadde først tenkt å steike kyllingvingene i den. Men så begynte jeg å tenke på at det ville gjerne bli fryktelig sølete, siden kyllingklubbene er enklest å spise med hendene. Derfor hadde jeg pestoen ved siden av i en skål og dyppet kyllingvingene i den. Og det funket som bare det. Kyllingklubbene hadde jeg i en ildfast form med litt olje og i steikeovnen i ca. 25 minutter på rundt 200 grader (men vær oppmerksom på at ovnene kan variere veldig i styrke)
Jeg hadde kokt ris til og raspede gulerøtter, hvitbiter og litt fersk basilikum til.


Tomatpesto
1-2 fedd hvitløk
 5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.  (*1.Se under)
1 pakke soltørkede tomater
75 g parmesanost (*2. se under) PS: Det står gjerne ikke parmesan på osten, men Grana Padano ).
1,5 dl eller mer med olivenolje (det spørs hvor tykk pesto man ønsker og hvordan tomatene er når det gjelder hvor mye olje man må ha i).
Pepper
Salt
Skrell hvitløk og del den i biter, ha de soltørkede tomatene og pinjekjernene/valnøttene i og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesanost. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.
*1. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man  nøtteallergiker, kan man bruke pinjekjerner isteden siden disse ikke er i slekt med nøttefamiien.
*2.Om man ikke tåler melkeprodukter, kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker å ikke erstatte den,  bruker bare mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner.
Tomatpesto

1-2 fedd hvitløk

 5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.  (*1.Se under)
1 pakke soltørkede tomater
75 g parmesanost (*2. se under) PS: Det står gjerne ikke parmesan på osten, men Grana Padano ).
1,5 dl eller mer med olivenolje (det spørs hvor tykk pesto man ønsker og hvordan tomatene er når det gjelder hvor mye olje man må ha i).
Pepper
Salt
Skrell hvitløk og del den i biter, ha de soltørkede tomatene og pinjekjernene/valnøttene i og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesanost. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.
*1. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man  nøtteallergiker, kan man bruke pinjekjerner isteden siden disse ikke er i slekt med nøttefamiien.
*2.Om man ikke tåler melkeprodukter, kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker å ikke erstatte den,  bruker bare mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner.

Svinegryte med tomater og ris 

Denne retten ble bare til nesten helt sånn tilfeldig, så jeg har ikke noen nøyaktige mål, men det blir sånn  cirkamål (ikke at det er noe uvanlig for mine retter - hehe).

 

Til en person:

Ca. 150 g svinefilet, men bruk gjerne annet kjøtt

1/2 løk

2 godt modne tomater

1-2 buketter med blomkål

1 bit med squash

Ca. 1 ss soyasaus (det finnes glutenfri soyasaus på de fleste butikker)

Ca. 1 1/2 dl kokt ris

Ca 1 dl vann

Litt salt

Litt pepper

 

Skrell og del løken i biter, del fileten i stykker og steik begge deler på pannen.

Ha i delte tomater og la disse få surre litt før man tar på vannet og små biter med blomkålen. Ha i risen, soyasaus og oppdelt squash og la det få trekke sammen. Smak til med salt og pepper.

Jeg strødde på litt cashewnøtter, bare fordi jeg ville det :-)
Godt krydrede karbonader

1 pakke kjøttdeig eller karbonadedeig

1/2 løk

1 dl vann

2 ss Provencekrydder (fås kjøpt i de aller fleste butikker)

Ca. 1 ts salt

Ca. 1/2 ts pepper

Ha deigen i en bolle og ha i vann, krydder og en finhakket løk (jeg liker å bruke stavmikseren til å mose løken, men dette er ikke nødvendig, det er kun en smaksak),

Bland alt godt sammen og form karbonadene til litt store, flate kaker. Jeg bruker alltid å steike en liten bit først for å se at degen er passe salt og krydret.  Steik karbonadene enten på en steikepanne eller i steikeovnen. Kjøttdeig er svært viktig å få gjennomsteikt, for den kan inneholde farlige bakterier (men disse uskadeliggjøres ved gjennomsteiking). Brun de på god varme på begge sider og la de så få ligge og kose med noen vendinger i ny og ne.

Knallgode, smakfulle karbonader.

 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits