oktober 2011

Torsk med dill og fennikel

  Torsk med dill og fennikel


4 personer

2 pakker frossen torskefilet ca. 700-800g (denne retten kan laget med den fisken man ønsker)

Smør til steiking

1 purreløk

1-2 fennikel

1 stor rød paprika

1-2 potter med dill

2 stk. fiskebuljongterninger

Rundt 10-15 reker (kan sløyfes, men det setter en ekstra spiss på måltidet)

Ca. 2 ts salt

1 ts pepper

Vann så det dekker grønnsakene (ca. 5 dl)

3 ss maizena (blir den for tynn, tar man i mer maizena).

Det kan være en fordel at fiskeblokken er litt tint så man kan skjære den i biter.

Rens, vask og del purreløken i nokså små biter og fennikelen og paprikaen i litt større og grovere biter. Ha smør i en panne og surr grønnsakene et par minutter på svak varme.

Ha på vann, fiskebuljong og maizenamel og la det koke opp under omrøring. Klipp eller kutt dillen i små biter og ha den i pannen sammen med de andre ingrediensene. Del fisken i litt gode biter og ha også den i pannen, men nå bør man ikke røre for mye, for da går fisken i oppløsning. Smak til med salt og pepper. Når fisken er gjennomkokt, er gryten ferdig. Ha på rekene rett før servering.

Server med kokte poteter eller ris.

  (Retten er naturlig melke og glutenfri)   


 Anbefales :-)
 

 

Finnebiffgryte





Finnebiff er det lenge siden jeg har laget, og nå er det sesong for nesten det meste av mat, det er tross alt høst, og det meste skal høstes inn.

Selv om jeg ikke er så glad i høsten, er dette en tid for fantastisk overflod av flott mat.

Som de fleste dager tok jeg hva jeg hadde av ingredienser og satte de sammen til denne retten. Her er det bare å bytte ut med andre grønnsaker om man ønsker det, for eksempel er sopp veldig godt til nesten alt viltkjøtt.

3-4 personer

1 pakke finnebiff (400g)

1 stor løk

1 paprika

1-2 stenger selleri

Rosenkål

Ca. ½ brokkoli

Ca. 5 dl fløte (tåler man ikke fløte, kan man bruke soyafløte)

4-6 ts villtkrydder (det er forskjell på hvilke viltkrydder man bruker, så begynn forsiktig, så kan man ta mer på om det er ønskelig)

Ca. 1 ts salt

1 krm pepper

Begynn med å rense og dele løk og stangselleri i små biter og surr de på steikepannen. Når de er blitt blanke, tar man litt og litt av finnebiffen på (dette for at pannen ikke skal bli for avkjølt). Når kjøttet begynner å få fin farge, har man i resten av grønnsakene, fløten og krydderet og lar det stå og putre i ca. 5 minutter.

Som tilbehør hadde jeg villris og det tar uhorvelig lang tid å lage til, siden den først skal ligge i vann en time og koke i enda en time. Derfor laget jeg masse på en gang og frøs det jeg ikke brukte ned i plastposer.



Det er viktig at risen er helt avkjølt før man legger den i plastpose. For å slippe å porsjonspakke, legger jeg risen flatt i posen, for da blir det veldig lett å knekke av så mye man trenger uten å måtte tine alt.

Så har jeg bare litt vann i pannen og varmer den.



 

Lammesteik





Jeg kjøpte faktisk lammelår som jeg beinet ut og laget to lammesteiker av. I tilegg fikk jeg noe grytekjøtt, og beinet kokte jeg kraft av.

De to steikene hadde jeg masse hvitløk i før jeg rullet dem godt sammen og hadde hyssing rundt slik at de holdt godt sammen. Dette ble adskillig billigere enn om man kjøper ferdige steiker. Men selvsagt er det litt mer arbeid, men ikke så mye.

Jeg rundsteikte steiken på steikepannen og hadde den så i en panne med fårekraft sammen med 1 ss rosmarin, 1 buljongterning og kokte den til steiketermometeret kom opp på ?lam?.

Da tok jeg ut steiken og lot den hvile mens jeg laget sausen.

I sausen hadde jeg:

Maizena til den ble passe tykk

Salt

Pepper

Brunost

Sukkerkulør

Fløteskvett

Steiken ble servert med kokte poteter og grønnsaker (rosenkål, gulrot og asparges)

Krydderbiff med soppstuing

Krydderbiff er go helg tilbud på Kiwi :-)

Soppstuing

250 g fersk champignon

2 ss margarin eller olje til å steike i

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

2 dl fløte eller matfløte (tåler mann ikke melkeprodukter bytter en ut fløten med soyafløte)

Del champignonen i tynne skiver. Ha en varm steikepanne med smør og ha i soppen og la den surre til den blir gyllen. Ha så på fløte, salt og pepper og la det hele stå til det tykner litt.

Steiketips for en mør og saftig biff

For å få det beste resultatet på biffen, bør man bruke litt tid på steike den. Begynn med å ha smør på en skikkelig varm stekepanne. Legg biffen på og la den bli brun på begge sider. Ta så pannen med biffen bort fra varmen, slik at biffen får ?hvile seg?. La den stå i minst 10 minutter før du har den på varmen igjen (den skal ligge på steikepannen hele tiden). Hvor mange ganger man gjentar denne prosessen avhenger av hvor lite eller godt steikt man ønsker biffen. 

Server med poteter (feks bakt potet) eler ris. 



 

Nøttegodter







Ca. 10 stk. 

100 g mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold

150 g blandede nøtter, gjerne saltede

½ ts vanilje

½ ss smør

Ca. ½ ts salt, om man har usaltede nøtter



Smelt sjokoladen og smøret sammen, rør inn vanilje og nøttene og hell røren i små kakeformer. Sett formene kaldt så sjokoladen stivner. Oppbevares i kjøleskap.

Svinefilet i soyasaus







1 dl soyasaus (finnes også glutenfri)

1 dl vann

Ca. 1 ½ ss maizena

Litt løk i små biter

Bland alt og gi det et oppkok.

Steik svinefileten og hell sausen over og la det koke sammen til fileten er gjennomvarm.

Dette blir en ganske salt saus, så jeg anbefaler ris eller pasta til og selvsagt en god salat.

I min salat var det ruccula, hjertesalat, rød lollo og paprika.

Kokosboller

;

 


12-14 stk. eller mange kuler

1 dl sukrin

50 g kokosfett

1 dl fløte (man kan bruke kun kokosmelk, jeg har forsøkt begge deler, og like gode og fristene er de)

1 dl kokosmelk 

200 g revet kokos 

100 g mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold (over 70 %)

                                     





Smelt sukrin og kokosfett i en gryte. Tilsett kokosmelk, fløte og kokos og la det koke svakt. Rør sammen alt og la det stå i kjøleskapet og hvile 1 time. Smelt sjokoladen forsiktig i mikrobølgeovn eller vannbad. Dypp kokosbitene i sjokoladen. Sett bitene i fryseren for at de skal kjølne. Oppbevares deretter i kjøleskap.

                                                                           
                                                                         Her har jeg laget den som en "kake" og så delte jeg den i små konfektbiter

 

 

 


 

                                             

 


                                                                                 


 

Godt krydrede kjøttboller i tomatsaus

Godt krydrede kjøttboller i tomatsaus





4 personer

2 pakker karbonade-/kjøttdeig (800g)

1 kinahvitløk (den uten fedd, eller bruk vanlig hvitløk)

4 vårløk eller ½ purreløk renset og skåret i små biter

2 ts salt

1 ts pepper

3 ts provencekrydder

Ha alt i en skål eller mikser og bland det godt sammen. Lag små boller og steik dem på begge sider.

Tomatsaus

2 bokser knuste tomater

1 løk

2 ts provencekrydder

Litt buljong

Ca. 1 ts salt

1 ts pepper

Ca. 2 ss fløte (ønsker man den sausen fri for melkeprodukter, kutter man ut fløten eller erstatter den med soyafløte eller lignende)

Ha boksene med tomater i en panne, ha i hakket løk, krydder, buljong og fløte og la det koke i noen minutter. Ha i kjøttbollene og la de trekke i sausen i ca. 10 minutter, slik at de er gjennomvarme.

Server med for eksempel ris og wokede grønnsaker (brokkoli, asparges, squash og paprika)

Eplekake med lite karbohydrater

Eplekake  


Oppskriften er naturlig uten gluten
 

 

 100 g malte mandler

 50 g malte valnøtter

 2,5 dl søtningsmiddel

 3 egg

 1 bok cottagecheese

 en fløteskvett

 2 ts kanel

 2 ts bakepulver

½ ts ekte vanilje (kjøpes på helsekostforetning)

 1-2stort eple(ca 150g)

Mal nøtter og mandler. Kjør egg, fløte og cottagecheese glatt med stavmixer.

 Bland det i det tørre og hell i godt smurt rund form. Strø over hakkede eplebiter, litt nøttehakk og kanel.

 

 Stek midt i ovnen på 200g i ca 30 min

 Server kaken lunken med pisket krem

Fjerde og siste kurskveld

Fjerde og siste kurskveld

Da er 4 fantastisk lærerike kurskvelder over for både meg og kursdeltagerne. Nå er vi blitt godt kjent og er blitt en fin sosial gruppe som liker å snakke, og det snakkes om en tidsregning før kurs og en etter. Nå har de fått innsikt i en kreativ matverden og har fått en nysgjerrighet rundt maten som jeg ikke trodde jeg skulle klare å motivere til. Den ene kursdeltageren har til og med begynt å regne ut forskjellige næringsstoffer i maten, og blant annet funnet ut at det kun er 17g karbohydrater i knekkebrødene vi laget (for ikke å skremme bort noen, så dypt går vi ikke i kurset, dette er kun hans egen nysgjerrighet).  Men slikt er utrolig inspirerende for mitt videre arbeid. Det fine, slik som kurset ble til underveis, var at man kan lage mat som passer til den livsstilsforandring man ønsker. Kursdeltagerne snakker om videregående kurs.

Uansett hvilket kosthold og hvilken livsstil man følger, vil de aller fleste komme i en situasjon der man ønsker noe søtt, eller skal ha selskap der man vil servere noe søtt. Derfor var det viktig også å ta med dette på kurset, så denne gangen laget vi forskjellige søte fristelser som inneholder lite karbohydrater.



 Nøttegodteri


Kokoskuler


 
Eplekake

Men først spiste vi middag og da ble det servert kanelmarinert kyllingfilet med appelsinsaus, svinefilet med sennepsaus og laks med safransaus. Og denne gangen hadde vi søtpoteter som vi laget puré av og selvfølgelig en god salat til.

 

 



 

Til slutt må jeg få takke deltagerne for fire fantstisk inspirerende kurskvelder.

 

Wok med ytrefilet av svin

Wok med ytrefilet av svin



4 personer

1 løk

1 hvitløk uten fedd (Chinahvitløk, som det heter), eller mer

1 stykke med ingefær

1 chili

Ca. ½ blomkål

Ca. ½ brokkoli

6 store tomater

Sukkererter

Salt

2 gulrøtter

4 ytrefileter av svin

Skjær opp løk, hvitløk, chili og ingefær i små biter. Del de øvrige grønnsakene og kjøttet i passe store biter. Tomatene deles i forholdsvis små biter.

Ha smør eller olje i en wokpanne eller en litt vid panne med teflonbelegg, og surr løk, hvitløk, chili og ingefær sammen. Ha så i gulrøtter, blomkål, brokkoli og svinefileten etter tur, og ha deretter i de hakkede tomatene så de blir "ihelkokt" og blir en slags ?saus?. Helt til slutt har man i de delte sukkerertene og smaker til med salt og eventuelt litt pepper. Server med ris eller spagetti.

Blomkålsuppe på en annen måte




4 personer (suppen er naturlig glutenfri)

600 g blomkål

2 terninger fiskebuljong

4 dl fløte eller melk (melkefritt, se nedenfor)

5 dl vann

Ca. 40 reker, rensede

4 ss crême fraîche eller rømme

4 ss hakket gressløk

1 ½ ts salt

1 ts pepper



Ha blomkål, vesken og fiskebuljongen i en panne og kok det mørt. Bruk stavmikseren til suppen er jevn og fin. Ha i crême fraîche og smak til med salt og pepper.

Ha reker og persille i skålen og hell suppen over.



Suppen fri for melkeprodukter:

600 g blomkål

2 terninger fiskebuljong

4 dl soyafløte/soyamelk (det kan bli en litt sær smak på suppen om man bruker så mye kokosmelk)

5 dl vann

Ca. 40 reker, rensede

4 ss soyayoghurt (har man ikke soyayoghurt, bruker man ca. en halv lime som gir en fin, syrlig smak)

4 ss hakket gressløk

1 ½ ts salt

1 ts pepper

Fremgangsmåte som over

Kyllingfilet med spinatsalat og søtpotetpuré



Kyllingfilet med spinatsalat og søtpotetpuré



Steik kyllingfileten som vanlig og krydre med det krydderet man ønsker. Selv hadde jeg bare litt salt og pepper på helt til slutt.



 Spinatsalat


Ca. 4 personer

Spinat (fersk spinat veier nesten ikke noe, så bruk ca. halve pakken)

4 stk vårløk

Ca. 10 cherrytomater

2 ss sennep

Ca. 1 ss olje (blandingen skal være litt flytende, slik at den blir fordelt over spinatsalaten)

Ca. 2 krm salt

Ca. 1 krm pepper

Vask spinaten og eventuelt ta bort stilken om denne er veldig stor. Skjær vårløken opp i små biter, del cherrytomater i to og bland alt sammen.

Ha olje, sennep, salt og pepper i en skål og bland alt godt sammen og hell det over salatblandingen. Vend den godt slik at dressingen blir godt fordelt i salaten.



 Søtpotetpuré
4 personer

400-500 g søtpoteter

4 ss smør

1 ts salt

½ ts pepper

Rens og del søtpoteter og kok de som vanlige poteter til de er møre. Hell av vannet og bruk en stavmixer eller en moser og mos potetene.

Ha i smør, salt og pepper.

Ertersuppe med bacon

Ertersuppe med bacon

 

Gule erter

Bacon (i terninger)

Løk

Selleri

Gulrot

Vann

Salt buljong

Pepper

Ertene må legges i vann natten over, skylles og koke i 1 ½ time. Man kan legge mange pakker i bløt samtidig, koke dem ferdig og fryse ned porsjoner. (Jeg er faktisk ikke sikker om det finnes hermetiserte gule erter). Skrell og rensk grønnsaker og ha de i gryten sammen med litt buljong og vann (eventuelt kraft, om man har det). Steik bacon og ha det i gryten. La det få koke sammen en stund og smak til med salt og pepper.



Laks/ørret med Tandoori Masala


En svært barnevennlig og nydelig middag, som er så enkel å lage at den er ferdig når risen er kokt.

4 personer 

4-6 lakse- eller ørretfilet (tint)

1 stor løk

Smør eller olje til å steike i

1 boks rømme eller crême fresh(3dl) (Tåler man ikke melkeprodukter så kan man bruke soyafløte eller kokosmelk og ha i en del saft av lime,så får man den friske smaken, og for at den skal bli tykk bør man ha i litt maizena)

Ca 3 ts tandoori masala-krydder (ønsker man retten sterkere krydret, så har man mer i)

Ca 2 ts salt om det ikke er salt i krydderet

 

pepper

Rens og skjær løken i biter. Ha smør i pannen og la den bli varm, og surr løken. Ta skinnet av laksefileten og del den i litt gode stykker, og ha disse i pannen og ha på krydderet. La det hele steike noen minutter og ha så i rømme eller crême fresh. Bland det godt sammen. Ha i salt og eventuelt mer tandoori masala. 

Server med for eksempel ris og salat. Her er det brukt hjertesalat, ruccolasalat og rød og gul paprika.



 

Matbloggtoppen

Aspargessuppe

Aspargessuppe





4 personer

8 dl vann eller kraft

1 dl fløte eller melk (kokosmelk eller soyafløte, om man ikke tåler melkeprodukter)

Ca. 1 bunt med asparges (man kan også bruke hermetiserte asparges, da bytter man ut litt av vannet med kraften de ligger i).

3 ss maizenamel

2 terninger med grønnsaksbuljong (har man ikke grønnsaksbuljong, kan man bruke kjøttbuljong i steden)

½ ts pepper

Salt, om nødvendig

Ha vann, fløte, maizenamel og buljong i pannen og la det koke opp under omrøring. Rens og del aspargesene i forholdsvis små biter slik at de lett kan spises med skje. Når det gjelder de store aspargesene, bør man ta av den nederste stilken og skrelle de litt oppover, ellers kan de bli litt trevlete. De små kan man spise som de er. Ha aspargesen i suppen og smak til med pepper og eventuelt salt. Er suppen for tykk, ha i litt mer vann, er den for tynn, blander man litt maizena i en skål med vann og heller på litt mer.

Knekkebrød

Knekkebrød                                                                                                                            

 

(Glutenfritt knekkebrød er nederst på siden)

1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

4 dl mel (jo grovere jo bedre, gjerne malt helkorn, sammalt hvete grovt, rug osv.)

1 dl olje (rapsolje eller olivenolje er å foretrekke)

1-3 dl vann

2 ts salt

1 ts bakepulver

Ha alt det tørre i en skål. Det kan være lurt å bruke lunkent vann, da får bakepulveret litt hjelp til å heve. Ha i vann og olje og bland det hele sammen. Ha et bakebrett med bakepapir på og hell en del av deigen utover. Det kan være lurt å ha et bakepapir som man sprøyter med steikefett og legger dette opp på deigen og så kjevler man det helt tynt (bakepapairet skal da altså være mellom deigen og kjevla). Del deigen i ruter før den steikes.

PS: Man kan variere hvilke frø og nøtter man vil ha i og hvor mye man ønsker å bruke i deigen.

De kan være lurt å åpne steikeovnsdøren av og til for å slippe ut damp. Blir knekkebrødene ikke helt harde, kan man helt på slutten skru ned varmen og la steikeovnsdøren stå på gløtt en stund.

Steikes på 200 g i ca. 20 - 30 minutter

Knasende godt



Glutenfritt knekkebrød



1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

2 dl mel (jo grovere jo bedre, Toro sitt havremel, jyttemel og lignende. Man kan også bruke glutenfrie havregryn)

2 dl profiber eller fisberhusk

1 dl olje (rapsolje eller olivenolje er å foretrekke)

1-3 dl vann

2 ts salt

1 ts bakepulver

var uri = 'http://impno.tradedoubler.com/imp?type(js)g(20002716)a(2026019)' + new String (Math.random()).substring (2, 11); document.write(''); >

Ha alt det tørre i en skål. Det kan være lurt å bruke lunkent vann, da får bakepulveret litt hjelp til å heve. Ha i vann og olje og bland det hele sammen. Ha et bakebrett med bakepapir på og hell en del av deigen utover. Det er nesten umulig å kjevle den glutenfrie deigen, så jeg har litt olje på deigen og bruker slikkepott og hendene til å smøre deigen utover. Del deigen i ruter før den steikes. Man kan variere hvilke frø og/eller nøtter man vil bruke og hvor mye av disse man ønsker å ha i deigen.

Det kan være lurt å åpne steikeovnsdøren av og til for å slippe ut damp. Blir knekkebrødene ikke helt harde, kan man helt på slutten skru ned varmen og la steikeovnsdøren stå på gløtt en stund.

 

 

 

Kurskveld 3

Kurskveld tre

Denne kurskvelden var temaet fisk til middag og så laget vi grove knekkebrød.

Det var tydelig at kursdeltagerne har fått mer selvtillit på kjøkkenet og at matgleden er økende. Deltagerne har merket at vekten er på vei ned og at kroppen fungerer bedre enn før de la om kosten, og dette bare etter 14 dager.  Så matkurset har gitt en kickstart og inspirasjon til å lage god, smakfull og sunn mat, og det beste av alt er at de har fått en bedre helse.

Her er bilder av det vi laget


Åsemoren sin indiske tunfisk gryte

 

 


moussaka med laks

 


Torsk med lime

 


Indisk inspirert fiskegryte


Salat må altid være med og i tilegg hadde vi kokt villris

 




Knekkebrød



 

Hummer og kanari




Hummer og kanari er vel den mest kjente retten noensinne, selv om ingen egentlig kjenner oppskriften. Og det er så enkelt som at det finnes ingen egentlig oppskrift, for det er en betegnelse på at man bruker de restene man har.

Og i min hummer og kanari er det ingen hummer, men kyllingkjøttdeig.

Kjøttdeig

Curry mix

Asparges

Salt

Pepper

Spinat

Fløte (hvis man ikke tåler melkeprodukter, er kokosmelk et perfekt alternativ)

Buljong

Rester av villris

Jeg hadde steikt kyllingkjøttdeig i fryseren som jeg hadde hatt curry mix, salt og pepper i. Dette varmet jeg i en panne sammen med en rest av villris. Jeg hadde fersk spinat som jeg surret i en panne med litt smør(spinaten faller veldig sammen i volum når den blir varmebehandlet, så man må ha en god del). Så hadde jeg i en skvett fløte, salt, pepper og buljong, og brukte stavmikser slik at det ble en jevn blanding. Deretter hadde jeg spinatblandingen opp i kyllingkjøttdeigen og blandet det godt sammen.

Jeg hadde en salat til som bestod av isbergsalat, ruccolasalat, cherry tomater og cashewnøtter.

Lammekoteletter.

Lammekoteletter.




Nå er det sesong for fårekjøtt. Det som forundrer meg er at vi kan få tak i svinekjøtt hele året, trass i at vi har en forholdsvis liten produksjon av svinekjøtt her på Vestlandet, og, uten å være skråsikker på akkurat det, også ellers i landet vårt. Men fårekjøtt som nesten er det eneste kjøttet vi produserer her på Vestlandet, det får vi nesten bare tak i på denne tiden av året. UTROLIG synd.

Men da får jeg ha fårekjøtt nå som det går an å få tak i det.

Jeg steikte lammekotelettene på steikepannen og da de var nesten ferdige, hadde jeg salt pepper og rosmarin på.

Sausen bestod av (til en person)

½ dl fløte

½ dl vann som man tar og koker ut i steikepannen når kotelettene er ferdig steikte

½ ss maizena

1 buljongterning

Sukkerkulør

1 fedd hvitløk

Salt

Pepper

½ ts rosmarin

Ha fløte, maizena, buljong, hvitløk, rosmarin og litt sukkerkulør i en panne, rør godt og sett den på platen. La det få koke opp. Når kotelettene er ferdig steikte, koker man ut steikepannen med ca ½ dl vann og har det opp i pannen. Rør godt sammen og smak til med salt og pepper og ta i mer sukkerkulør om man ønsker en mørkere saus.

Server med poteter og ønskete grønnsaker; jeg hadde blomkål, rosenkål og gulrøtter.

Pitabrød med kylling og hjemmelaget pesto

Pitabrød med kylling og hjemmelaget pesto

 





Det er jammen meg lenge siden jeg har spist pitabrød, så da var det bare å sette i gang å lage. 

Jeg brukte

Isbergsalat

Rød lollo rosso-salat

Agurk

Cerrytomater

Kylling

Oliven

Hjemmelaget pesto

Og selvsagt pitabrød (glutenfrie, se nederst på siden)

Bruk de grønnsakene du har og liker. Rens, vask og del grønnsakene. Åpne pitabrødet med en kniv. Har du ikke pesto, så bruk en annen dressing og smør på begge sidene inne i pitabrødet. Ha grønnsaker, kylling og dressing lagvis i brødet. Bon apetitt



Glutenfritt pitabrød kan lages slik

Oppskriften er fra: http://www.allergikokken.no/oppskriftsamling-/glutenfritt-brod/pitabrod-glutenfritt/
Dette trenger du
3 dl lunket vann
1/2 pk gjær
3/4 ts salt
400 g glutenfri fin brødmiks
Slik gjør du
Rør sammen lunkent vann og gjær, bland i salt og mel og elt deigen godt.
Deles i 5 deler som hver formes til en ball som klappes ut på bakepapir i 3/4 cm tykkelse.
Heves i 30 minutter, pensles med egg dersom dette tåles.
Stekes i 10 minutter ved 225 C.

Det jeg gjorde var å dele en glutenfri pizzabunn i to og dele den.



Pesto

1-2 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv. (jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3).

1 potte basilikum

75 g parmesan (melkefritt, se nederst på siden)

1,5 dl olje

Pepper

Salt



Skrell hvitløk og del den i biter, klipp av en potte med basilikumen og valnøtter og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesan. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper. 

Svinfilet med eple

 



 Svinfilet med eple 

4 personer 

1-2 filetkotelett pr person

Smør til steiking

3 ss tomatpuré

3 dl fløte/matfløte(kokosmelk om en ikke skal ha melkeprodukter)

2 epler

1 ½ ts pepper

 

Server med poteter eller ris og ønskede grønnsaker

Fremgangsmåte:

Steik filetene på begge sider. Bland fløten, tomatpuré og pepper i en skål og hell det over filetene i pannen. Vask, rens og del eplene i grove biter og ha de på toppen. La det hele få putre i ca. 10 minutter. Smak til med salt, om nødvendig.

Ønsker man å ha det i steikeovnen, tar man filetene i en ildfast form.

Laks med grønnsakspuré

 

Laks med grønnsakspuré 



Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Hva lager man til laks når man vil unngå poteter, ris eller pasta? Her er en mulighet. Og det smakte utrolig godt sammen, noe jeg faktisk var litt skeptisk til i utgangspunktet.



Laksen bør trekkes med salt i ca. 10 minutter.

Grønnsakspuré

Ca. 4 personer

1 blomkål

½ brokkoli

4 stenger sellerirot

4-6 vårløk

2 buljongterninger

Ca. 50 g smør

Salt

Pepper

Ha vann i en panne sammen buljong og grønnsakene og la de koke møre. Tøm av vannet og ha i smøret og bruk stavmikser eller en kjøkkenmaskin og la den gå til alt er godt most. Smak til med salt, pepper og mer smør om man ønsker.

Kyllingwok med hjemmelaget pesto

Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Kyllingwok med hjemmelaget pesto

 

Inspirert av den gode pestoen vi laget på kurs 2, bestemte jeg meg for å lage til meg selv også.  Og da måtte jeg jo selvsagt lage middag der jeg kunne ha pesto i. Så da ble følgende resultatet og det må jeg få si, uten å skryte, det var ufattelig smakfullt. Når jeg var liten og fikk noe jeg likte særdeles godt, satt jeg under hele måltidet og mol og sa 'mmmm' og det var rett før jeg tok opp igjen dette.

 

Pesto                                

1-2 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv. (jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3).

1 potte basilikum

75 g parmesan (melkefritt, se nederst på siden) 

1,5 dl olje

Pepper

Salt

 

Skrell hvitløk og del den i biter, klipp av en potte med basilikumen og valnøtter og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesan. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.

 

Kyllingwok

Kylling, enten ferdig steikt eller rå filet

Olje å wokke i

Blomkål

Gulrot

Paprika

Brokkoli

Vårløk

Asparges

Squash

 

Her er det fritt frem å bruke de grønnsakene man liker og har i heimen. Bruker man rå kyllingfilet, må den deles i biter og steikes først. Så renser og deler man alle grønnsakene. Det er lurt å begynne å wokke de grønnsakene som trenger lengst tid. Jeg har satt øverst de jeg begynte å steike først osv. På slutten av steiketiden tok jeg i litt av pestoen, og her bestemmer man selv hvor mye man ønsker å ha i.

Kan man ikke bruke melkeprodukter : Jeg har bare kuttet ut osten og har tilsatt litt mer salt, men jeg søkte litt på nette og fant denne siden med vegetarost som man lett kan lage, så det skal jeg forsøke en gang. Her er linken. http://vegetarbloggen.wordpress.com/2011/05/06/naeringsgjaer/ 

Proteinbrød

Proteinbrød



Her er et alternativt brød med lav GI.

1 dl solsikkefrø (mineralrik)

5 ss sesamfrø (rik på mineraler og E-vitamin)

4 ss linfrø (rik på omega 6)

1 dl kruska kli (Ønsker man glutenfritt brød bytter man ut kruska kli og havre kli med profiber eller fiberhusk og glutenfrie havregryn).

1,5 dl havrekli

4 egg

3 ss raps-eller olivenolje

½ boks cottage cheese (en kan bytte ut cottage cheese og kesam med naturell yoghurt eller med kokosmelk)(kokosmelk om en ikke skal ha melkeprodukter)

½ boks kesam

1 ts salt

1 ½ ss bakepulver

Sett steikeovnen på 180 grader. Smør en brødform godt, en kan gjerne ha bakepapir i, da blir det lettere å få brødet ut av formen når det er ferdig. Har man food-processor er dette det aller enklest å bruke siden frøene bør knuses litt.

Ha alt, utenom bakepulveret, i food processoren og la den gå til det er blitt en jevn blanding. Er deigen for tykk, tar man bare i litt mer vann. Blir deigen derimot for tynn, tar man i litt mer kli. Når deigen er passe tykk(den skal ikke være så fast som når man lager vanlig brød, den skal kunne helles i en form) tar man i bakepulveret og lar processoren gå i ca. 30 sekunder til bakepulveret er blandet godt i deigen.

Hel deigen i brødformen og sett den midt i oven og la det steike i ca. 1 time. Deigen skal ikke heves først. Når brødet er steikt, tar en det ut av formen og på en rist.

Kurskveld to. Der vi laget proteinbrød, salater og dressinger





 For meg var kurs nr. to like spennende som første kurskveld, for nå skulle det vise seg om kursdeltagerne fremdeles var like entusiastiske som første gang, og om de hadde forsøkt å lage noe av maten fra siste kurs. Og til min store glede viste det seg at alle hadde laget en eller flere av rettene - en kanonstart!

 

På denne kurskvelden skulle vi lage lavkarbobrød, salater, diverse dressinger og ha en kjapp innføring i hvordan man bør lese innholdsfortegnelsen på matvarer. Å lese hva som virkelig var i enkelte produkter, ble en aha-opplevelse. Noen av produktene man tidligere antok var svært så sunne, viste seg å være langt mindre sunne enn reklamen vil ha oss til å tro. Det hele handler vel gjerne om hvor bevisst man er når man gjør sine innkjøp. Reklamen er usedvanlig flink å fortelle oss hvor sunt produktet er og utelater gjerne de negative sidene ved dette. For eksempel når det står mindre fett, hva betyr egentlig det? Jo, som oftest betyr det at man har erstattet fettet med hvete, sukker eller andre produkter som får blodsukkeret til å gå rett til værs, og som så omdanner seg til fett i kroppen. Nøkkelhullmerkingen er enda et påfunn man kan undre seg litt over, for hvordan kan ferdigpizza ha nøkkelhullmerking når frukt og grønnsaker ikke har det?  


Lavproteinbrødet var lett å lage når man først hadde gjort det en gang, og sånn er det gjerne for de aller fleste, så det er bare å sette i gang og bake.

 

 

Til salater og mye annen mat er det godt med en god dressing. Dressinger som er kjøpt, inneholder ofte mye sukker, noe man bør unngå i størst mulig grad, men det er det ikke lett å unngå i industriproduserte matvarer. Der er det som oftest svært mye av både sukker, salt, hvetemel og e-stoffer.

 

 

Vi laget 4 forskjellige salater og hjemmelaget pesto og tomatpesto. Dessuten laget vi tzatziki, hvitløksdressing og guacamole. Og før vi spiste, smakte vi på både kjøpepesto og den hjemmelagede, og da kjente man den enormt store forskjellen i smaken. Den ferdige ble plutselig svært sur og veldig salt, den hjemmelagede var bare en fryd for ganen.


 

Salat med isbergsalat, brokkoli, granateple, egg og kylling

 

 


 

Salat med isbergsalat, rød lollorosso, gul paprika, oliven, granateple, kokt laks

 


 Salat med isbergsalat, rød lollorosso, agurk, brokkoli, tomat, fetaost og røykt ørret


 
Isbergsalat, rød lollo rosso, avokado, asparges, squash, granateple som gjorde seg veldig med den fine fargen ;-)

egg og krydder ørret 


Så var det bare å sette seg ned og diskutere det vi hadde gjort i løpet av denne kurskvelden og rett og slett NYTE maten og det gode selskapet. 

 
Her er et bilde jeg fikk av en av kursdeltagerne i dag. Det er proteinbrød med tomatpesto, røykt ørret og salat. 

Ørret salat til middag

Å tilfredsstille alle i matveien er nok ikke bare enkelt, og min datter er ikke noe unntak. Så det ble salat til oss begge, bare med litt variasjon. Det er enkelt og sunt å lage salat, og har man rikelig med fisk eller annet tilbehør så blir man mett og vell så det.



På min salat brukte jeg:

Røykt øret

Egg

Asparges

Avokado

Isberg salat

Rød lollorosso

Paprika

Agurk

 

 





På min datter sin salat ble det:

Røykt øret

Egg

Asparges

Isberg salat

Rød lollorosso

Agurk

Carry tomater

Spagetti



Pasta med kjøttboller og scampi

Pasta med kjøttboller og scampi

Det er ganske utrolig hva en kan komme på å kombinere, og at det kan funke sammen også. Så denne gangen ble det rester av det ene og det andre, men steike godt var det.

Pasta kokes etter pakkens anvisning. (ved gluten allergi osv. bruk glutenfri pasta eller bytt ut med ris)

----------------------------------------------------

Smør eller olje å steike i

1 løk

2 store modne tomater

2 dl fløte        (kokosmelk eller soyafløte om man ikke tåler melkeprodukter)

6-8 kjøttboller

Scampi 10- eller så mange man spanderer

Sukkererter

En bit squash

Ca 6 asparges

½ pote basilikum

1 ½ ts salt

½ ts pepper

Rens og hakk løk, del tomatene i biter. Steik løken, og ha i tomatene. Når dette har surret i noen minutter, ta så i fløten, salt og pepper. Del kjøttboller, squash, sukkererter, asparges, hakk basilikumen og ha alt i pannen. Til slutt har man i scampi og har eventuelt mer salt og pepper i om nødvendig.

 



, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits