september 2013

Spansk gryte

 

Når man blogger er det naturlig å lese andre sine blogger, og her kom utfordringen denne gangen. Jeg leste trygdepartiet sin blogg, og han hadde laget spansk gryte fra pakke, og jeg spurte hvilke ingredienser som var i den. Og «VIPS» her er oppskriften uten tilsetningsstoffer, laget på under 20 minutter. Dette er verken noe hokus eller Pokus å lage, og om jeg må skryte selv, NAM NAM ,NAM!

Til 4 personer:

4 kyllingfileter 300-400g eller man kan bruke tilsvarende med svinekjøtt

1 løk

1 kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

1 chili

10-12 tomater eller 1 boks knuste tomater (bruker man tomater på boks kan det være at man trenger litt sukker i)

1 paprika rød

1 stang selleri

Ca. 10 champignon eller anen sopp

1 pk. fersk persille (persille gir litt smak, men er også god for øyet, men kan kuttes ut, eller brukes tørket)

4 ts paprikapulver

Salt og pepper

Ca. 6 dl vann om du bruker ferske  tomater og 4 dl vann man bruker hermetiske tomater :-)

2 dl fløte eller melk (tåler man ikke melk kan man bruke soyamelk eller fløteerstatning)

2 ½ ss maizena eller to ts johanneskjernemel om du går på LK.

Ca. 4 ts paprikapulver

Er det noen av grønnsakene man ikke liker eller ikke har så kutt de ut. Det eneste unntaket er gjerne tomatene og paprikapulveret som gir smaken i denne retten.

Del kjøttet opp i biter og begynn å steike de først, ha så på opp kuttet løk, chili, sopp, paprika, selleri og til slutt tomatene (bruker man boksetomater tømmer man boksen på når resten er steikt). Ta pannen bort fra varmen og hell på vann, fløte og maizena, ha i paprikapulver og sett det på pannen igjen og la det koke opp.  Bruker du persille finhakkes den og smaker til med salt og pepper.Mitt turtereng i Naustdal


Jeg bor midelertidig i Naustdal i Sogn og Fjordane, her er det en nydelig natur, men det er bratt.
Da jeg begynnte å gå denne turen brukte jeg 45 minutter opp, og nå er jeg oppe på rundt 30 minutter alt etter dagsformen. Ikke verst spør du meg. Men man kan jo nesten ikke ungå å bli i bedre form når man klatrer he he :-)


På toppen med utsikt over bygden  Her tar jeg meg en velfortjent hvil


Høsten er definitivt kommet 

Lammeskank med søtpotetmos


Jeg rett og slett digger lammekjøtt, derfor har jeg litt etter litt fylt opp fryseren med diverse stykker av lammekjøtt.

Lammeskanke har jeg kun laget en gang før og det var i påsken i år, og jeg må innrømme den smakte hakke bedre en denne som jeg ikke marinert (se her for den andre lammeskanen). Eller kan det være at da hadde jeg selskap da jeg spiste? Ikke umulig, for godt selskap betyr mye for et måltid. Siden dette er ganske nytt for meg, er det noen som har gode tips til å lage til lammeskank, jeg har 8 til i fryseren.

 

 

  

Beregn en lammeskanke pr. person om det ikke er storspisere, da bør man gjerne ha flere.

Jeg hadde lammesankene på pannen og rundsteikte de, 

og deretter rett i en panne med kokende vann, gulrot, selleri,  løk, salt og pepper. 

Jeg hadde så mye vann i pannen at det nesten dekket knokene, de kokte i rundt 1 ½ time. De ble lagt i en ildfast form og i steikovnen på 200 grader i rundt 15 minutter, da får de et litt sprø skorpe som gir ekstra god snak.

Til hadde jeg søtpoteter og brokkolimos, kokte gulrøtter, brokkoli og sukkererter.

Saus til 4 personer:

5 dl kraft fra lammeskankene

1 ss maizena

Salt

Pepper

En dråpe sukkerkulør

Litt buljong

Rømme

Jeg tok av den kraften jeg ville lage saus av og satte den til kjøling. Når den var blitt lunket hadde jeg i maizena og sukkerkulør og rørte godt til blandingen var kokt opp igjen.Da smakte jeg til med salt, pepper og buljong. Tåler man ikke melkeprodukter så må man ikke ha i rømme, for kraften hadde en nydelig smak i seg selv.

Kraften som er igjen fryser en ned og bruker til supper og sauser.


Jeg limer på en tapbit og skriver på den, da er det bare til å rive den bort når du skal ha noe annet i boksen :-)
 

Pavlovaterte


Er naturlig glutenfri og den er faktisk en av de mer sunne kakene man kan lage, de er jo lite sukker i forhold til vanlige kaker, det er nesten ikke mel i og eggehviter er kun proteiner, fløte og bær har nesten ikke melkesukker heller.

2 eggehviter

1 dl sukker

1 ts potetmel

½ ts vanilje(sukker) (bruk helst frø fra vaniljestang eller kjøp ferdig vanilje på helsekost)

Del eggene og skill plommen fra hviten, det er viktig at det ikke kommer eggeplomme i hviten for da blir den ikke stiv. Et tips kan være å skille et og ett egg over et glass eller lignede og så i bollen. (Lag for eksempel majones eller remulade av eggeplommene). Ha eggehvitene i en bolle sammen med sukkeret og pisk det helt til det er så stivt at du kan snu bollen opp ned uten at blandingen detter ut. Bruk slikkepott og bland i potetmel og vanilje.

Jeg brukte et keramikkfat som er beregnet til å ha i ovnen og sprøytet litt fett på. Bruker man vanlig kakeform, er det en fordel å ha bakepapir i bunnen som man smører litt før man tar deigen på, da er den mye lettere å få av uten at den knuser. Smør mesteparten av deigen ut på brette og bruk sprøytepose for å lage kant rundt med resten av deigen.

Sett den nederst i oven på ca. 140 grader i mellom 45-60 minutter. Lett gjerne på døren innimellom og det kan være lurt å ha døren åpne  på slutten av steiketiden.

Avkjøl kaken.

Pisk 1 ½ dl kremfløte (tåler man ikke melkeprodukter kjøper man fløte erstatning, det brukte jeg denne gangen)

Bruk de bærene du liker og har. Min kjære nabo Bjørg har masse hjemmelaget villbringebær syltetøy på, det er rett og slett himmelsk.

Jeg hadde jordbær

Blåbær og

Physalis 

Español arresto cena La Paella

Jeg tviler egentlig på at dette er helt rett skrevet, for Spansk kan jeg ikke (men det er gøy med Google Translate)

 Paella er naturlig gluten og melkefri

Jeg hadde frossen kokt ris og hadde bare rester av grønnsaker, derfor ble det naturlig å lage en paella, som er Spansk «lapskaus» (man tar det man har av rester). Har du kokt ris så ikke kast den ha den i plastpose og frys den flatt ned, så kan man bruke til slike retter som dette.

 

4 stykker filet av laks, ørret eller hva man har og gjerne rester av fisk.

 

8 -10 dl ferdig kokt ris eller 3 dl lang kornet ris/villris , kok etter pakkens beskrivelsen

 

Ca 4 ss olje eller smør til å steike i

 

2 små løk og litt gressløk siden jeg har så mye i hagen

 

2 fedd (eller mer) hvitløk

 

1/4 g safran eller ½ ts gurkemeie (safran fås kjøpt på butikker med et litt større matvareutvalg, de kommer i ca o.5 g poser. Den billigste safranen får en på innvandrer butikker) (Gurkemeie får en kjøpt på de aller fleste butikker)

 

blomkål

 

selleristilk

 

gulerot

 

litt aubergine

 

litt squash. Men bruk de grønnsakene du har jeg har, for dette var små biter som enten kom til å bli kastet om jeg ikke snart fikk brukt de

 

Reker (jeg hadde rester av en boks med reker i lake, men man kan bruke, vanlige reker, scampi, blåskjell osv.

 

Ca.1 ts salt

 

Ca. 1/2 pepper

 

Har du ikke ris så kok. Rens og del alle grønnsakene i forholdsvis små biter, og ha de på steikepannen, deretter risen og safran. Ha på fisken (den kan være en fordel å ha steikt litt i biter før man har den i risen). Smak til med salt og pepper og ha på rekene.

 

Hot gulerot suppe med Moorpølse

Til 4 personer:

 

6-8 gulrøtter

1 ingefær rot (ta mindre om du ikke liker at suppen så sterk)

1 kinahvitløk eller 3 fedd hvitløk

8 dl vann

2 buljongterninger

Eventuelt :

finstrimlet Morrpølse, bacon er et annet alternativ

Parmesanost

 

Skrell og findel gulerøttene og sett de på kok sammen med buljongterningene. Ha i renset og findelt ingefær og hvitløk også i pannen(noen ganger er ingefæren veldig trevlete, da tar jeg den igjennom hvitløk pressen). Når gulerøttene er møre, bruker man en stavmikser å jevne suppen, blir den for tykk tar man i mer vann . For min del trengte jeg ikke salt og pepper i denne suppen.

 

Jeg hadde oppdelt Morrpølse i ved servering slik at det ble litt mer mat i suppen og brød til.

Ønsker man et dryss parmesanost på kan man strø rett på suppen i tallerken.


Mer Moorpølse men uten ost

 


Og med ost for de som tåler det :-)
 

 

Kjøttdeig og spaghetti med masse grønnsaker?


(jeg har mistet stavekontrollen, så i dag er rettskrivingen på topp;-) 

Hvor er grønnsakene da?

Jeg opplever hele tiden at foreldre sliter med å få sine små håpefulle til å like grønnsaker. Det er jo ikke bra siden grønnsaker inneholder svært mange vitaminer, mineraler og fiber som vi alle trenger.
Derfor har jeg denne gangen laget en tomatsaus med masse grønnsaker som er most i sausen, og da er grønnsakene i maten uten at man ser de eller kan ta de bort. Men jeg vil anbefale å la barna være med å lage maten, de kan feks. dele grønnsaker. Jeg har vel sjeldent sett et barn eller voksen for den del som ikke da putter en bit av grønnsakene i munnen? Barna erfarer da at maten er god selv med grønnsaker i, og de lærer å lage mat, og ikke for å glemme hvor kjekt det er å lage mat sammen.

Hvorfor liker ikke barn det ene og det andre?

Den gangen det ikke fantes butikker man kunne gå å handle i men man måtte sanke maten selv, kunne man dø om man var så dum å spise feks. en giftig sopp. Dette ligger fortsatt nedarvet i de aller fleste mennesker, og lar vi barna våres slippe å smake på maten vil de mest sannsynlig forbli kresne.
Men jeg mener ikke at man skal tvinge noen til å spise noe man overhode ikke liker, men man kan smake en liten bit. Sannsynligheten er stor for at de da vil begynne å like mat som de ikke har spist før. Dette dreier seg selvsagt også om vaner og uvaner og hvilke grenser og rammer vi foreldre setter for våres barn.

400 g kjøtt- eller karbonadedeig

Saus:
4 ss tomatpuré
ca. 3 1/2- 4 1/2 dl vann gjerne mer også alt etter hvor tykk sausen blir
1 fedd hvitløk
1/2-1 løk
2 buljongterninger
salt
pepper bruk gjerne oregano, koriander eller andre krydder i tillegg.
Grønnsaker jeg hadde i var, men bruk de du måtte ønske.
Gulerot
Brokkoli
Blomkål
Selleristang

Bland alt sammen og gi det et oppkok. Rens og del grønnsakene opp i forholdsvis små biter og la de koke med. Når grønnsakene er noen lunde møre, bruker man en stavmikser og lar den gå til sausen blir jevn
Steik kjøttdeigen og ha den sammen med sausen, og kok pasta etter anvisning på pakken.

Raspeball (glutenfrie)

 

Oppskrift på vanlige raspe finner du her. Jeg koker to panner med raspeballer, jeg begynner altid med de glutenfrie. Har de for seg selv i en egen panne sammen med en passe porsjon med kjøtt. Så har jeg lokket godt på pannen, før jeg begynner med de vanlige raspene.

               

4 personer

Begynn med å koke kjøttet det mest vanlige er å bruke salt fårekjøtt eller salte svineknoker til rasper/komle. Når kjøttet koker bruker jeg en liten sil å skumme av kraften. 

Skrell potet 6-8 (1 ½-2 potet pr person avhengi av størrelsen på potetene)

Ca. 5dl glutenfritt mel (jeg brukte toro havremel, siden jeg ikke hadde jyttemel). Velg helst et grovt mel, jyttemel er perfekt til rasper/komle.

Det letteste er å bruke en foodprosessor, men en kan også raspe potetene på den fineste siden av en rasp, men nå tar jeg utgangspunkt i å bruke foodprosessor. Da tar man en og en potet i maskinen til alle potetene er helt most (for all orden skyld, det skal være rå poteter). Ha i salt og mesteparten av melet (la litt være igjen i tilfelle en ikke trenger så mye, vanninnholdet i potetene varierer en god del). Deigen skal ikke være hard, men fast nok til at den ikke løser seg når man slipper den i kokende vann. Da bruker jeg å forme en raspeball i hånden og ha den opp i det kokende kraften (bruk en så stor panne at du kan koke både kjøtt og raspeballer sammen, det gir en veldi god smak). Så må de ligge å kose seg i minst 1 1/2 time.

 

 

Kålrabien trenger lang tid for å bli ferdig kokt, så den bruker jeg å sette til koking når det er ca 1 time igjen.

Kålrabistappe

1 stor kålrabi

100 g smør eller mer (jeg bruker aldri annet enn setersmør eller olje i mat, fuskesmør er fullt av e-stoffer og tull som overhode ikke er naturlig eller sunt for oss)

2 krm salt

1 krm pepper

Jeg skreller og deler kålrabi i biter (da blir den fortere ferdigkokt). Ha den i en panne med vann som akkurat dekker kålroten. Den trenger mellom 45-60 minutters koking før den er helt myk. Når den er kokt, heller en av vannet, har i smøret og bruker en stauke/stavmikser/mikser for å lage mos. Så smaker en til med salt og pepper. 

 

Steik baconet og legg pølsen(pølser kan inneholde gluten og melkepulver) til varming sammen med raspeballene eller i en egen panne. Middagen er servert.

Fest middag

,Forrett:

Chilimarinert roastbiff med avokado
Hovedrett:

Breiflabb med basilikum og safranris

 Dessert:

Steikt ananas i Madeiravin 

 

Chili-marinert roastbiff med avokado

 

Jeg stekte et helt stykke biff i panne på sterk varme til den var brun på alle kanter. Så la jeg den i en ildfast form og jeg smurte chilipaste rundt hele. Den fikk stå å hvile seg på disken i rundt 20 minutter før jeg satte den i ovnen som var forvarmet til 200 grader. Der fikk den stå i omtrent 20 minutter før den fikk hvile på disken igjen. Hele prosessen ble gjentatt en gang til.

Når den hadde fått hvilt seg skar jeg den i tynne skiver og la den på et fat sammen med båter av avokado og delte tomater.

Enkelt og utrolig velsmakende.

 

 

Breiflabb med basilikum og safranris

Fisken hadde jeg i en ildfast form og tok på finhakket basilikum, salt og smør på. Den måtte stå i ca 35 minutter før den var ferdig. Breiflabb er en fast fisk så den vil ha en annen konsistens enn det vi gjerne er vant til.

 

Safranris:

Jeg kokte ris og tok i en halv pakke safran(0,25 g) og salt etter anvisning på pakken. Safran får man kjøpt på de fleste store butikker. Når risen hadde kokt litt hadde jeg i finkuttet gulrot og vårløk i, og helt til slutt finkuttet brokkoli. Risen ble kanongod.

 

Ovnsstekt ananas i Madeiravin

 

Jeg delte ananasen i fire båter og skjærte den i ruter slik at den fine vinen(det er vel neppe alle som har vin fra Madeira, men den ligner veldi på portvin) la seg nedimellom og for at ananasen ikke skulle bli så vanskelig å spise. Jeg hadde pisket krem (Siden min datter ikke tåler melkeprodukter, brukte jeg go green sin piskefløte) med madeiravin i, litt melis og noen korn med salt. Ananasen stod i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter. Jeg tok den ut og hadde litt smør på før jeg serverte den.

Grønn curry

Min flinke datter har laget middag og du verden så godt det ser ut.

 

2 kyllingbryst
4 fedd hvitløk
1 hel løk
2,5 ts ingefær
2,5 ts koriander (jeg har brukt paste)
4 stilker vårløk
1/2 brokkoli
1/2 blomkål
1 paprika
1/2 - 2 grønn chilli
2 bokser kokosnøttmelk
1 lime
1-2 ss soya
1 ts spisskummin
ca 4 ts salt
1 stilk sitrongress (hermetisk fra glass)


Steik først kyllingen i litt av ingefær, hvitløk, koriander og chillien. 
Brun så finhakket løk sammen med hvitløk, ingefær, chilli, koriander og sitrongress. 
Tilsett kokosmelk, lime og soya. La det småkoke i ca 20 min.
 Wok grønnsaker og hell over sausen og kylling. Kok det opp og tilsett krydder. Smak til med lime og salt. Det skal være friskt og godt, men om man i tillegg vil ha det litt spicy er det bare å fyre på med chilli. En halv chilli vil knapt merkes. 

Skeptisk rødbetsuppe

 

Rødbeter er vel en av de grønnsakene vi ikke er vant å bruke her i landet, i alle fall ikke jeg.

Men det er en nydelig grønnsak med en helt unik rødfarge. Den gang jeg laget mat for mennesker med allergier og spesielle matbehov brukte jeg rødbetsaft til å farge marsipan med, en enkel naturlig farge. Men utenom det har den vært lite bruk, så jeg må innrømme jeg var» litt» skeptisk til hvordan denne suppen ville smake. Men min skepsis ble gjort til skamme, den ble skamgod. Om jeg lager den en gang til så vil jeg ha litt kylling i eller noe lignede for jeg savnet litt kjøtt i. Næringsverdien i rødbeter, sjekk Her .

Utgangspunktet for suppe fant jeg på denne siden Her.

Til 4 personer:

6 mellomstore rødbeter

2 løk

2 fedd hvitløk (kan sløyfes)

2 ss smør eller olje

4 gulerøtter

250 g kål

1 l vann

4 kylling buljong terninger

2 laurbærblad

Salt

Pepper

Rens og finhakk løk og hvitløk, gulerøttene og rødbetene skjæres i litt større biter, og kålen i tynne strimler. Begynn å surre løken, ha i gulerøttene, rødbeter og kål, og hell på vannet og la det få koke opp. Ha i buljongen og laurbærblad og la det få koke med. Suppen må få koke rundt 15 minutter til alle grønnsakene er godt kokt. Smak til med pepper og salt.
 

Ovnssteik ørret med aubergine og sweet chilisaus


Folie steikt mat er enkelt og de blir lite oppvask, den kan tas med på tur og ha den rett på bålet. Men skal man lage mat til mange kan det være likeså enkelt å ha alt i en ildfast form.

Hva foretrekker dere?

     
                                             

Før den er steikt                                                                                                             Ferdig og det smakte meg helt fantastisk 
l

Om du lurer på hvordan man tilbereder og hva man kan bruke aubergine til så se her.

Til 4 personer:

6-8 stykker med ørret eller laks

Ca. 8 skiver med aubergine pr person, dette vil være ca. 1 ½ store aubergine

link

Ca. ½ squash

1 paprika

1 dl olje

12-14 ss med sweet chilisaus

Salt

Skjær auberginen i skiver og ha salt og olje mellom lagene(aubergine trenger en del olje). Del squashen også i skiver og legg den opp på auberginen og delt paprika til slutt. Ha fisken på toppen og dryss litt salt på og chilisausen. Lukk folien (bruker man ildfast form kan det være lurt å dekke den med folie) og sett den mitt i ovnen på 200 grader i rundt 20 minutter.

Jeg spiste den uten noe mer tilbehør, men de er opp til hver enkelt.


Ris og pølser


I dag ble det en veldig lllllaaaaaannng dag på jobb, og da er det herlig med mat i nesten «mer» en full fart.

Jeg hadde kokt ris, pølser og grønnsaker, og slik ble det. Spisende eller? 

Til 4 personer:

Ca. 1o grillpølser eller lignede pølser(jeg foretrekker å kjøpe pølser som ikke er så mye utspedd)

Ca. 6 dl ferdig kokt ris

1 løk

¼ blomkål

¼ brokkoli

1 gul paprika

1 Orange paprika(bruk den paprikaen du har og det samme gjelder med de andre grønnsakene)

Litt fersk basilikum (bruk gjerne tørket)

2 ts koriander

Ca. 1 ts salt

½ -1 ts pepper

Rens løken og de andre grønnsakene, skjær de i passe store biter og steik på pannen. Når de har fått kost seg litt der, har man på oppdelte pølser og ris. Ha på krydder og smak til.

Thailandsk fiskegryte (naturlig gluten og melkefri)

I dag har jeg to spørsmål til dere leser, hva synes dere om at jeg skriver at retten er naturlig glutenfrimelkefri osv.? Og det andre er hvilke bilde dere synes er best, jeg klarte ikke bli enig med meg selv. Jeg har blitt veldig glad i å ta bilder, og synes det er veldig spennende å se hvordan bildene blir for hver rett jeg lager.

Bilde 1Bilde 2


1 purreløk

1 rød paprika

1 gul paprika

2-4 cm ingefær

Olje eller smør til å steike i

2 dl kokosmelk

2 ss søt chilisaus

1 terning med grønnsaksbuljong (eller en det du har)(buljong kan inneholde gluten)

1 dl vann

400 g fiskefilet (velg selv hvilke fisk du vil bruke, jeg valgte ørret)

Ca. ½ ts salt

Ca. ½ ts pepper

Rens og del alle grønnsakene, finhakk ingefæren og surr alt i pannen(gryten). Ha deretter i kokosmelk, chilisaus, vann og buljong, og la alt få koke litt sammen. Del fisken i biter og la den koke med (6-8 minutter alt etter hvor store fiskebiter det er og hvilke type fisk). Til slutt smaker man til med salt og pepper.

 

 

Knallgod tomatsuppe med pølse (Naturlig gluten- og melkefri)


Jammen har jeg klart å bli skikkelig forkjølt og elendig, det kom som kastet på meg. Hva er da bedre en suppe med hvitløk, chili og ingefær, men jeg hadde ikke hvitløk?. Hjelpe meg, det tror jeg omtrent ikke har skjedd i mitt voksne liv at jeg ikke har hvitløk i hus (da kan det jo komme både vampyrer og forkjølelse, så da har vi forklaringen på at jeg er blitt syk). (Vampyrene har jeg heldigvis sluppet unna;-).

Men mat må man ha like vell, og hva er vell bedre en varmende god suppe.   

Til to personer:

1 boks knuste tomater eller bruk ferske tomater (da må du finhakke de først)

½ løk

½ chili

2-3 cm med ingefær(se hvordan du lett kan skrelle ingefæren)

Smør eller olje

1 boks knuste tomater(jeg foretrekker de økologiske om jeg får tak i, siden disse ikke har tilsatt så mye sitronsyre og dermed ikke så syrlige)

2 dl vann

1 buljongterning (buljong kan inneholde hvetemel/gluten)

½ potte frisk basilikum (du kan også bruke tørket, da blir det ca. 1 ts tørket)

Ca. 1 ts salt

Ca. ½ ts pepper

Ca. ½ ts sukker (jeg hater å bruke sukker i maten men av og til må man det)

2-3 pølser pr. person 

Skrell løk, chili og ingefær og finhakk alt. Ha alt i en panne med varmt smør eller olje og surr til de er begynt å mykne (noen minutter). Ha i tomatene, vann og buljong og la det koke opp. La alt få koke i 3-4 minutter, bruk stavmikser å jevne suppen. Ha i finhakket basilikum og smak til med salt, pepper og sukker. Ha i pølsebiter så de blir varme (jeg delte pølsene i tre og skar et kryss på hver ende, da blir det litt ekstra stas). Ønsker du å ha i en fløte/melkeskvett så gjør du det.

  

Når man kjøper en bukett roser er det alltid en som er knoket av, da er det kjekt å ha den i en liten vase.


Wok med strimlet biff og Teriyakisaus

Beregne mellom 100 -150 gram biffkjøtt pr. person. 

Bruk de grønnsakene du måtte ønske, men jeg brukte følgende:

Blomkål

Aubergine

Brekkbønner

Rød paprika

Squash

Teriyakisaus (sjekk at den er glutenfri om du ikke tåler gluten)

Det er en fordel om kjøttet har stått ut av kjøleskapet en stund før man begynner å steike det. Seigt kjøtt er noe av det verste jeg vet, derfor passer jeg på å kjøpe godt modnet kjøtt(da er det ganske mørkt i fargen).

Jeg delte kjøttet opp i biter, hadde det på en skikkelig varm steikepanne med smør. Bitene fikk ligge og brune seg mens jeg dyttet de rundt til de var brun på alle sidene. Dette tok rundt 2-3 minutter, deretter tok jeg kjøttet av pannen og hadde i blomkålen som trenger lengst tid og fortsatte nedover listen. Da grønnsakene var ferdig hadde jeg på litt vann og helte Teriyakisaus over. Helt til slutt hadde jeg i kjøttet, og lot det ligge et par minutter sammen med de andre ingrediensene før jeg serverte maten.

Enkelt ikke sant? Jeg bruker ikke verken ris eller poteter til når jeg lager slik mat, hva foretrekker du?

 
 

Kyllingsalat

 

I dag brukte jeg resten av kyllingen fra Stange i en salat og den ble dagens middag. 

I salaten hadde jeg:

Isbergsalat

Kylling som er renset og delt i biter

Avokado

Resten av den steikte auberginen

Gul og rød paprika

Og selvsakt måtte jeg ha i  squash

Jeg hadde litt olivenolje og salt på rett før servering

Mye god, mettende sund mat og jeg fikk brukt opp restene. 

Ørret og kål

Ørret (jeg liker ørret bedre en laks, men du må gjerne bruk laks)

Kålen i båter (ikke alt for tykke stykker, så ikke fisken blir ferdig før kålen)

Gul paprika

Vårløk

Salt

Pepper

Smør

Del kålen i tynne båter, del paprikaen og vårløk i biter og ha de i en ildfast form(det er en fordel å ha folie over) eller ha alt i kun  i folie og dryss på litt salt. Legg fisken opp på og strø den med salt og pepper og en klatt smør på toppen.

Ha alt i oven på ca. 200 grader i 20-25 minutter. Servers med poteter eller det tilbehøret du måtte ønske.

 

 

Stange kylling med aubergine

Jeg kjøpte kylling fra Stange og ville prøve egensmaken i den, og brukte derfor nesten ikke krydder denne gangen. Men jeg tror nok den hadde vært himmels om jeg honning glaserte den, så det skal jeg forsøke en annen gang. 

Jeg brukte:

Kyllinglår

Salt

Pepper

Smør eller olje til å steike i.

Jeg gnidde inn kyllinglårene med salt og litt pepper og jeg steikte de på steikepannen. Det er veldig viktig å snu de relativt ofte, når man har de på pannen. Det er nok en fordel å ha de i steikeovnen og da på 200 grader i ca. 45 minutter.

Som tilbehør hadde jeg steikte båter av aubergine og

en salat av:

Isbergsalat

Tomater

Brekkbønner

Avokado

Og litt lime 

Hjemmelaget is og eplemuffins

Alright, da har jeg jammen lært noe nytt i dag også :-)

Jeg har lenge lurt på hvordan man i alle dager fikk til å ha en link på denne bloggsiden som henviser for eksempel til en oppskrift som allerede er på bloggen.

Det som er fantastisk med å blogge er at man blir kjent med utrolig mange hyggelige mennesker. Og en av dem er alias Lisbeth Pedersen, som har vært så snill at hun hjalp meg med dette, derfor blir den første klikk her til hennes blogg.

I helgen laget jeg eplemuffins "klikk her"  og hadde jeg hjemmelaget is "Klikk her" i fryseren, så da jeg fikk besøk ble det slik. 

Skivet lammelår

 

Nå er det lammekjøtt sesong igjen og da er det bare å fylle fryseren.

Jeg kjøpte skivet ferskt lammelår og var litt rådvill på hvordan jeg skulle gripe den an, og slik ble det denne gangen.

Til to personer:

2 skiver med lammelår som jeg steikte på pannen, deretter hadde jeg vann på til det nesten dekket skivene. (lager man til mange kan man ha de i langpanne i steikeovnen).

Deretter hadde jeg i:

1 potte fersk basilikum

Ca. 1 ts salt

Ca. ½ ts pepper

Dette lot jeg koke i rundt 1 ½ time under lokk, jeg bare snudde skivene av og til.

Siden jeg brukte steikepannen var det god plass til også å ha i grønnsakene på slutten av koketiden. Da sparte jeg en panne(gryte) og grønnsakskraften forble i sausen.

Når kjøttet og grønnsakene var ferdig kokte plukket jeg de ut og jevnet sausen.

Ca. 1 ss maizena

Ca. 1 dl fløte (tåler man ikke melk, kan man bruke en fløte/melkeerstatning som man får kjøpt på butikken eller helsekosten)

1 buljongterning

Sukkerkulør for å få litt farge på sausen

Eventuelt mer salt og pepper.

Jeg hadde fløten i en kopp og rørte ut maizenanen i den, og helte det over kraften, mens jeg rørte.

Til hadde jeg en purè av:

 4 poteter

½ stor sellerirot

1 god klatt smør

Noen korn salt og pepper

Jeg moste det hele med en stavmikser, men man kan bruke en stauke om man ikke har stavmikser., Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits