september 2011

Ytrefilet med peppersaus på 5 minutter

Hjemmelaget peppersaus på 5 minutter

3 dl fløte (bruk kokosmelk eller soyafløte om man ikke tåler melkeprodukter)

1/2 ss malt peppermix

1 ts hel pepper

1 ss maizena

1 buljongterning

Ca 1 ts sukkerkulør

Smak til med salt                  

Framgangsmåte:

Ha fløte, pepper, buljong, sukkerkulør og maizena i en panne og la det koke opp under omrøring. Når sausen er kokt opp smaker en til med eventuelt salt og pepper. Fargen på sausen kan justeres med sukkerkulør om ønskelig.

 

 

Ukens Go'helg ytrefilet       

For å få det beste resultatet bør man bruke litt tid på stekingen av biffen. Begynn med å ha smør på en skikkelig varm stekepanne. Legg biffen på og la den bli brun på begge sider. Ta så pannen vekk fra varmen, slik at biffen får? hvile seg?. La den stå i minst 10 minutter før du har den på varmen igjen(den skal ligge på steikepannen hele tiden). Hvor mange ganger man gjentar denne prosessen avhenger av hvor lite eller godt stekt man ønsker biffen. En tynn biff som jeg hadde var helt perfekt etter to ganger på platen. Helt til slutt har man på salt og pepper.

Kiwi bugner over med fantastiske grønnsaker, så her er det bare å velge fra øverste hylle. Husk 5 om dagen kampanjen.

Wok blomkål, cherrytomater, sukkererter og asparges i noen minutter, og ha gjerne kokte poteter eller ris til.

Pai

Pai

4 dl mel

 1 1/2 dl vann

 50 g smør

 2 ts bakepulver

Ha mel i en skål og smuldre smøret i melet. Ha i vannet og elt det godt sammen. Ha deigen i kjøleskapet i ca 10 minutter så den får hvile seg. Kjevl den ut og ha den i en smurt paiform, slik at den dekker bunnen og kanten rundt. Bruk en gaffel og prikk bunnen litt før man forsteiker den i rundt 10-15 minutter på 200 grader. 

Fyll: Man kan bruke akkurat det en vil ha som fyll, denne gangen fylte jeg slik:

4-5 egg

4 ss vann

Brokkoli

Pølse

Løk

Bruk gjerne litt raspet ost

Ca 1 ts med salt

½ ts pepper

Knus eggene i en skål, og ha i vann salt og pepper. Rens og del løk og brokkoli i biter. Del pølsen, og man kan gjerne steike den litt sammen med løken for å få mer smak.

Ha eggerøren i paideigen og ha på løk, brokkoli og pølse i eggerøren. Ønsker å ha i ost, strør man det over.

Stekes i 30 min etter fyllet er tatt på.

Ønsker man å lage glutenfri pai, bytter man ut melet med grovt glutenfritt mel. Det er nesten umulig å kjevle glutenfri deig, så jeg bruker bare å trykke den utover i formen med en slikkepott.

Server med salat :-)

Kjøttboller med steikt ris og kesam salat

Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Kjøttboller med steikt ris og kesam salat

På mors bord ble det i dag kjøttboller som er laget av elgkjøttdeig. Og kjøttdeig av elg, gir en helt fantastisk smaks opplevelse. Men man kan bruke den kjøttdeigen/karbonadedeigen en vil for å lage kjøttbollene, eller en kjøper de ferdige kjøttboller.

  

 

Kesam salat

Isbergsalat

Druer

Valnøtter

Kesam med vaniljesmak

Skjær opp isbergsalaten i strimler. Del druene i to, og ta ut steinene om det er i. Ha alt i en skål og ha deretter kesam og valnøtter i. Bland alt godt sammen. Pynt gjerne med noen delte druer og valnøtter på toppen. Denne salaten tåler ikke å stå i veldig mange timer før isbergsalaten faller litt sammen. Men vil en forberede den i god tid så kan jo man på forhånd dele opp alle ingrediensene og ha i kesam rett før en skal servere den. 

Kjøttboller

4 porsjoner

500 g kjøttdeig eller karbonadedeig

1 ts salt

½ ts pepper

1kryddermål muskat (kan sløyfes)

2 ss potetmel

1 ts buljong

Ca 3 dl vann

Bland deigen med salt, og ha så i potetmel og krydder. Tilsett litt og litt av vannet, og rør godt mellom hver gang til deigen blir passe fast. Man kan velge om en vil steike eller koke kjøttbollene. Steiker man de så blir det som små kjøttkaker. Vil man koke de, så bruker en buljongvann og har små kjøttboller opp i med skje. De skal bare trekke og ikke koke. La de trekke i ca 10 minutter.

 

Steikt ris

Bruk gjerne rester av ris. Ris egner seg godt til frysing, så har man mye igjen fra et måltid er det dumt å kaste den. Jeg legger risen i en plastpose og trykker det utover så det er tynt og flatt, for da tiner den fort og det er lett å knekke av en bit om man ikke trenger alt på en gang.

Smør eller olje å steike i

Vårløk eller den løken man har

Ris

Grillkrydder

Ha smør i en panne, og la det bli varmt. Skjær opp løken og la den frese 1 minutt, før man tar i risen. Smak til med grillkrydder. La det hele bli gjennom varmt før man servere den.

En vellykket første kurskveld

Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

En vellykket første kurskveldI går var første møte på matlagingskurset og det ble meget vellykket. Det ble noen svært hyggelige og lærerike timer der vi snakket om kosthold og ernæring og hadde hovedfokus på mat som kan hjelpe en å gå ned i vekt. Men maten skal være lett å lage, og den må være smakfull.

Det var tre svært hyggelige og interesserte kursdeltagere som møtte opp.

Vi bestemte at vi skulle gå ut i fra kalkunfilet som hovedråvare, men hver enkelt skulle lage retten med forskjellig tilbehør for å vise variasjonsmulighetene. Så dermed laget kursdeltakerne

Kalkunfilet med råsteikte poteter og tomater
 

http://morsmiddag.blogg.no/1299452539_kalkunfil_med_rsteikt.html

 

Kalkunfilet med aioli
http://morsmiddag.blogg.no/1317044365_kalkunflet_med_aioli.htmlMiddelhavsmarinert kalkunfilet med kikerter

http://morsmiddag.blogg.no/1308120438_middelhavs_marinert_k.htmlDa vi var ferdige med all maten, satte vi alt på bordet og smakte og vurderte den ut i fra hvor lett den var å lage, hvordan den så ut, og hvor godt det smakte. Og etter lydene å dømme smakte maten svært godt.

Men vi var ikke ferdige enda, nå var det suppene sin tur og kursdeltakerne laget nå

Fiskesuppe http://morsmiddag.blogg.no/1302813627_fiskesuppe.html

Tomatsuppe med egg http://morsmiddag.blogg.no/1309719761_hjemelaget_tomatsuppe.html

Spinatsuppe med egg

http://morsmiddag.blogg.no/1300441384_skipperens_suppe.html

Suppene ble laget i en fei og det var nå på tide å vurdere hvor gode de var, hvordan hver enkelt hadde laget suppen og hvor godt vi likte dem.

Alle suppene smakte utrolig god,t selv om en av kursdeltakerne tydeligvis hadde sunget pepperkakebakesangen fra Hakkebakeskogen, for det ble litt for mye pepper. Men det er forsåvidt også litt positivt, for neste gang er en mye mer bevisst på hva en gjør, og man er jo her for å lære.

Vi diskuterte og evaluerte kveldens begivenheter og kom fram til at målet om å ha en lærerik og hyggelig kveld med lett matlaging var nådd. Etter dette satt vi og preket om løst og fast og koste oss veldig.

Jeg gleder meg til neste mandag.

Wok med scampi og fisk

Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Wok med scampi og fiskBruk de grønnsakene du har og liker (de har fått poser med ferske blandingsgrønnsaker i butikkene, så slipper en å bruke frosne), men jeg brukte disse grønnsakene:

Ingefær (rens et stykke og rasp det)

Hvitløk (rens og hakk, eller bruk hvitløkspresse)

Smør eller olje til å steike i

Blomkål

Aubergine

Purreløk

Brokkoli

Paprika

Squash

Scampi

Fisk (i dag brukte jeg opptint torsk i blokk)

Salt og pepper

1 krm Tandoori Masala (dette krydderet så jeg faktisk var kommet i vanlige butikker også)

(Krm betyr forøvrig kryddermål)

Rens og rasp ingefær og hvitløk, deretter rens og del de andre grønnsakene i biter. Ha smør eller olje i wok eller en annen panne (teflonpanne er helt perfekt). Så tar man ingefær, hvitløk, blomkål, purreløk og aubergine i, og når disse har fått kost seg på pannen noen minutter, tar en i paprika og brokkoli (squash tåler svært lite varme, så den er det lurt å vente med til alt det andre er ferdig). Så skjærer en fisken i biter og har den i pannen, og så scampien (jeg liker å ta av halen på den, men det er en smaksak). Så smaker en til med krydder etter ønske. Jeg hadde kokt ris til, men det holder nesten med å ha wok'en som den er, synes jeg.

Kalkunfilet med aioli1-2 kalkunfileter

Jeg kjøpte mine på Kiwi "go' helg" tilbud 

Grønnsaker man har og liker. jeg brukte: Brokkoli, tomater, gulrot og squash.

Begynn med å steke fileten, det tar ca 15 minutter. Så legger en gønnaskene i en steikepanne/wokpanne og wokker de. Begynn med de grønnsakene som trenger lengst tid. i dette tilfelle er det gulrot, brokkoli, tomat og squash.

For å gi maten en ekstra spiss laget jeg en aioli. Den er kald og kan stå lenge, tildekket i kjøleskapet.

Aioli

Skal en lage skikkelig aioli så må en lage den fra bunnen av med egg og olje (altså lage sin egen majones). Dette synes jeg gjerne ikke er nødvendig, siden majonesen vi har er god nok 

Så jeg bruker: 

3 ss majones

1 ss rømme eller yoghurt (det skal tradisjonelt sett ikke være rømme eller yoghurt i, men jeg synes bare majones blir litt voldsomt. Vil man utelate rømme/yoghurt bruker en bare litt mer sitron/lime)

½- 1 kinahvitløk

1 krm cayanepepper

1 krm pepper

Ca ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime

Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse, og ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha det i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har en den i en tett boks så står den seg lenge i kjøleskapet.

 

Får i Kål denne gangen med hel pepper

Får i kål med hel pepper

Fårikålsesongen er i full gang, så løp å kjøp. Jeg fikk litt "pepper"(ganske så humoristisk) sist jeg blogget om får i kål siden vi ikke hadde brukt hel pepper og at den skulle være i gryten og ikke i noe hylster. Så da ble det slik denne gangen(selv om jeg plukket ut pepperen når jeg spiste, ikke si det til noen da ;-) 

Til ca 4 personer:

Ca 1 ½ kg ferskt fårekjøtt(bog eller bryst)

Ca 1 kg kål (en stor)

2-3 ts salt(når fårikålen har kokt en times tid smaker man på kraften for å se om den er salt no)

1 pk hel pepper (Jeg har en liten hylse som er laget til å ha i fårikålen, slik at en slipper all den hele pepperen i maten. De får man kjøpt på noen matbutikker)

4-5 dl vann

 

Del kålen opp i litt store biter. Legg kål, salt og pepper lagvis i en panne og ha på vann. La det koke i ca 1-1/2 time til kjøtte er mørt. Rør forsiktig av og til.

Server med poteter til.

Da er det med hel pepper. Jeg glemte å ta bilde da jeg laget den så her er kålen noe overkokt, men utrolig god etter min smak :-)  

Ps. Dette bilde er fra sist jeg hadde får i kål. 

 

Sushi

Sushi

Min eldste datter er veldig flink å lage sushi så hun laget det til her hjemme og jeg var hjelpekokk. Mange forbinder sushi med rå fisk, men sushi kan bestå av mye annet. 

All rå fisk som skal brukes til sushi må vær fryst i minst ett døgn på -20 grader for å drepe eventuelle bakterier og parasitter. Dersom du kjøper fisken i store stykker, bør du også sjekke den for synlige parasitter etter frysing. Norsk oppdrettslaks har ingen parasitter og kan brukes rå og ubehandlet. Når sushien er ferdig bør den spises innen ca 6 timer. 

 Som sagt kan sushi bestå av mye annet enn rå fisk, vi brukte; 

Kyllingfilet

Laks

Scampi

Crab sticks

Avokado

Agurk

Vårløk

Sushiris

Sushi tang

Soyaolje

Dressing med chili 

Wasabi 

Og så burde vi hatt ordentlig syltet ingefær, men det fikk vi ikke tak i (den de har på vanlig butikk syns jeg er helt forferdelig, men det er sikkert en smakssak). Jeg pleier å kjøpe på innvandrerbutikk, der kan man kjøpe store glass med mye bedre ingefær.

Start med risen, følg bruksanvisningen på pakken (her kan det finnes individuelle forskjeller). Den risen vi brukte (blue dragon sin) skulle skylles grundig først, så stå i bløt i 20 min. Deretter kokes opp og stå å trekke til alt vannet er borte.

 

Så skjærer en opp kyllingen i tynne striper og ruller de i olje og sesamfrø før en steiker de igjenom.

 Så skjærer man opp laks, crab stiks, agurk, avokado, og løk i lange tynne biter og har de på et fat.

 


 

I bakgrunnen  på bilde kan du se blue dragon sin vinedikk og soyasaus sistnevnte er ikke glutenfri, men det finnes glutenfri soyasaus av andre merker. Den opprinnelig japanske soyasausen var ikke hvete i, jeg syns nesten den er best.

 


 

Når en lager sushi må en ha tang og en matte som man legger maten på og ruller det sammen med. Fordel litt ris på tangen, og fyll den med det du liker og tror passer sammen. Her er det bare fantasien som setter grense.

 


Her er det laks, avokado og agurk i tilegg til risen.

 


 

Man bruker matten til å hjelpe en å få rullet de godt sammen.

 

 

Her er den ferdig rullet. Start forsiktig, og få alt innholdet i midten, på slutten legger du litt press på, og limer risen godt sammen slik at rullen blir kompakt. Det kan lønne seg å la rullen stå litt før du starter å skjære i den, da har fuktigheten fra risen trukket litt inn i tangen, og den er ikke så "seig".

 

 

 

Kylling, agurk, avokado og vårløk. I tillegg lagde vi med crabsticks og scampi, jeg elsker avokado, så jeg hadde det i alle :) Dette kan man bestemme helt selv!

 


 

Det ferdige produktet, på noen har jeg tatt på litt chillimajones, som gir en ekstra liten "smakssnert".
 

Kyllingsuppe

Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662
Å lage hjemmelaget kyllingsuppe på 10 minutter er faktisk fullt mulig.

4 personer

8 dl vann eller kyllingkraft

1 dl melk (eller en liten dråpe fløte soyafløte eller soyamelk om man må unngå melkeprodukter)

1-2 terninger med kyllingbuljong (har en ikke det, kan man bruke kjøtt- eller grønnsaksbuljong)

3 ss maizena (er naturlig fri for gluten)

3-4 gulrøtter

½ purreløk eller tilsvarende vårløk

½ boks grønne erter

200-300 g renset kylling (jeg hadde rester av kokt høns, men grillet kylling går for det samme) (Ta gjerne i mer kylling, om ønskelig)

Ca 1 ts salt

Ca ½ ts hvit pepper

Rens og del i biter gulrøtter og purreløk. Så kan en gå frem på to måter:

1. Ha litt smør i pannen og surr grønnsakene litt (ca. 1 minutt) før en tar i vann/kraft, maizenamel og buljong, og lar det koke opp. Når en surrer grønnsakene litt, får de en litt bedre smak enn om man ikke gjør det.

2. Ha vann/kraft , maizena og buljong i en panne og kok det opp og ha så i grønnsakene.

Så har en i melk til suppen er passe tykk. Ha i oppdelt kylling og erter og smak til med salt og peppe

Pannekake med pølse og bacon

 

 
Det blir ganske sjelden at jeg lager pannekaker, og det er vel flere grunner til det. Den ene grunnen er at det tar sin tid å steike de. Men når en har tre fine ungdommer som ønsker seg dette til middag, ve,l da er ikke mor vanskelig å be. Det er ikke så vanlig å bruke pølser og bacon i pannekakene, men for min del så føles det ikke som middag uten. 

Og det som er så greit er jo at en serverer det ved siden av pannekakene, så kan jo alle ta i det de ønsker selv.

Det er selvsagt heller ikke å forakte å ta en pannekake til dessert med Bjørg'en sitt fantastiske hjemmelagde blåbærsyltetøy.

Pannekaker med hvetemel og melk

For å få litt sunnere pannekaker bruker jeg å blande i mer grovt mel, og gjerne litt havregryn.

Dette gjør at pannekakene etter min mening smaker bedre. (Vil man kun bruke hvetemel så er det da altså 2 dl hvetemel)

½ dl hvetemel

1 dl grovt sammalt mel

½ dl lettkokte havregryn

3 dl melk (tåler en ikke melk, bruker en soya eller rismelk) (personlig bruker jeg mest vann og litt fløte)

2 egg

1-2 ss smør

1 ts bakepulver

Ca ½ ts salt

Ha melet i en bolle og spe med vesken til det er en glatt deig. Ha i egg, salt, smeltet smør og til sist bakepulver.

Det kan være lurt å la deigen stå i 5-10 minutter før en steiker pannekakene.

Ha en god og varm steikepanne og ta en ause med deig på pannen og steik kakene til en ser at deigen har stivnet litt på oppsiden før en snur den. Det kan være lurt å ikke ha alt for sterk varme, for da kan kaken bli svidd på undersiden før den kan snues. Den første kaken jeg steiker blir en testkake for å se om det er nok salt i.

Glutenfrie pannekaker

1 dl For eksempel Toro Havremel (bør bruke grovt mel)

1 dl profiber

Ca 3 dl melk (tåler en ikke melk, bruker en soya eller rismelk)

2 ss smeltet smør

2 egg

1 ts salt

Ca ½ ts bakepulver

Fremgangsmåten er på samme måte som for vanlige pannekaker.

Svinefilet med sennepsaus

Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Svinefilet med sennepsaus

Jeg er så heldig å ha min eldste datter hjemme på besøk. Hun har en like stor lidenskap for mat som sin mor. Selv om hun ikke har utdannet seg til kokk slik jeg gjorde, så er hun fullt på høyde med meg når det gjelder matlaging. Og det gleder et morshjerte stort. Så når vi er sammen, går det mye i matsnakk, matlaging og veldig mange gode stunder rundt bordet.

Det er ikke ofte jeg lager noe med svinekjøtt siden det ikke er min favoritt. Men hva gjør man ikke for sine barn?

Jeg kjøpte fileten på Kiwi som "go' helg tilbud" og det bruker som oftes å ha mer igjen mandag også på min butikk.

Sennepsaus

Smør til steiking

1 løk

2 ss sennep

1 liten boks (165ml) kokosmelk. (Tåler en melkeprodukter, så kan man bruke 2 dl kesam, crême fraiche eller rømme, men da trenger en ikke lime)

½ lime

Ca ½ ts salt

1 krm pepper

Blir sausen for tykk, tar en i litt vann.

Rens og del løken i små biter. Steik med smør til den er gyldenbrun, og ha på kokosmelk (kesam, crême fraiche eller rømme), sennep, lime, salt og pepper.

Steik svinefileten på begge sider og la den ligge og kose seg på pannen før en har den ned i sausen. Der skal den ligge i 5-10 minutter avhengig av hvor stor fileten er.

Server med de grønnsakene man ønsker. Jeg brukte steikte cherrytomater, asparges og poteter.

Oppskriften er tatt som utgangspunkt fra http://www.frukt.no/kokeboka/panneretter/asparges-og-dijonfilet/ men er ikke helt identisk.

Sennepsaus er ikke noe jeg er vant med, så det var litt uvant, men absolutt verd et forsøk om en liker sennep.

Mexicansk kyllingsuppe

Mexicansk kyllingsuppe

Facebokk side:https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

I dag vil jeg gi skryt til kontordamen og de andre som jobber på Søreide legekontor, de er alltid like hyggelig, blid og imøtekommende. Selv jeg med legeskrekk synes det er hyggelig å komme innom. Og ikke minst kontordamen er daglig inn på bloggen min og det setter jeg veldig stor pris på. 

Dette er suppe til ca 6 personer

1 grillet kylling(eventuelt kjøp ferdig renset kylling i biter)

2 bokser knuste tomater

1 boks mais

3-4 stenger med selleri eller tilsvarende med sellerirot

3-4 tore gulrøtter

1 purreløk

1 ts timian(tørket)

Ca 1 ts salt

Knivspiss pepper

1 fersk Chili eller chilipulver. Smak til hvor sterk du vil ha den.

Litt kylling buljong (har man ikke det bruk vanlig buljong)

Eventuet vann om du synes den blir for tykk 

Hvitløk(det er ikke hvitløk i original oppskriften men ingen som har lest bloggen over tid blir vel overasket over at jeg har det i)

 

Suppen skal være mye mat i og forholdsvis lite væske i, men ta i litt vann om du føler den blir for tykk.

Er det noen av ingrediensene du ikke liker, så bytt de ut eller ta de bort.

Åpne bokene med knuste tomater og mais og ha de i pannen. Rens kyllingen og skjær den i biter og så i pannen. Rens selleri, gulrot og purreløk, skjær de i biter og ha i pannen(Bruker du ikke  mye selleri, kan du skjære den opp i biter ha den opp i kokkene vann i 1-2 min avkjøl og ha de i en pose i fryseren til du trenger de igjen) . Bruker du fersk chili renser du den for frø og deler den også i biter.

Ha i krydder og la det trekke i 15- 20 min. Vips så er suppen ferdig og om du vil kan du ha brød til.

Suppen er glutenfri(om det ikke er brukt hvete i kryddere på kyllingen)

Rester av Taco - hva gjør en med det?

Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Rester av Taco - hva gjør en med det?

Det er vel få ting en kan være mer sikker på enn at det stadig blir rester etter middag, og spesielt etter taco. Har en mye igjen, kan en selvfølgelig fryse ned kjøttdeigen i en plastskål eller pose som en merker og tar opp ved neste korsvei. Men en behøver ikke bare bruke kjøttdeigen til taco neste gang, man kan jo for eksempel også ha det oppå en pizza, .
Vel, i dag hadde jeg litt igjen av det meste. Riktignok ikke nok til en middag til, og nesten ikke noe å ta vare på heller. Men hvorfor ikke ta det med på jobb og ha det til lunsj eller spise det til kvelds? Det er fortsatt sunt og godt.
Jeg for min del har anledning til å varme det på en steikepanne, men en kan også varme det i et toastjern som oftest finnes i en kantine (ha en skive på toppen også da). Eller noe jeg hater som pesten: Mikrobølgeovnen! (ikke spør meg hvorfor). Ha resten av salaten og det en har igjen av rester i en skål, pose eller boks ved siden av og alle vil misunne deg den gode lunsjen :-)


En eller to skiver (glutenfritt brød er ingen hinder heller, tvert i mot. Kjør på!)
Rester av tacosaus eller guacamole til både å smøre på skiven og å ha oppå
Kjøttdeig
For eksempel tomat
Ost
(For eksempel fersk basilikum eller annet krydder)
Salat ved siden av
Ha på steikepannen (bruker en to skiver opp på hverandre, så snur en skiven) toastjern, eller i mikroen til alt er varmt. For ordens skyld: Ikke varm salaten! 

Taco

Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662?ref=ts

Taco 

Valg av mat i dag er etter min datters ønske. Hun ble helt fortvilet når jeg sa at vi burde jo lage noe ny og spennende mat til bloggen, og lurte på om vi aldri mer skulle ha taco.  Vel det er vel å gå litt langt i å være kreativ for blogg leserne. Men det er som vanlig aldri så galt at det ikke er godt for noe. For jeg oppdaget at jeg hadde ganske mange taco skjell, men ingen krydderposer, og det er vel en klassiker i mange hjem vil jeg tro. Men for meg, er det vel egentlig ikke et problem, siden jeg har hyllen full av krydder. Det merkelige er at når jeg kommer til Taco så er jeg ikke så glad i at den blir så sterk, for normalt sett liker jeg jo både chili og hvitløk. Jeg lager også gjerne guacamole til.

 Dette ble mye mikk makk før jeg kom til oppskriften, men her er det jeg gjorde i dag.

2-3 personer

1 pakke kyllingkjøttdeig (bruk den kjøtt/karbonadedeigen som man ønsker)

1 ts oregano

1 ss timian

½  ts pepper

½ ts cayanepepper

1 ts salt

3-4 ss tomatpurre

Ca 2 ½ dl vann

Ønsker man mer smak, anbefaler jeg :

Løk

Hvitløk

Chili eller chilipulver

Og gjerne grillkrydder eller lignende

Steik kjøttdeigen, og ha på krydder, tomatpurre og vann. La det så koke i ca 5 minutter.

 

Guacamole

1 moden avocado

2 fedd hvitløk

1 ss majones

1 ss rømme (Det er ikke vanlig å bruke, så det kan kuttes ut, men jeg for min del liker smaken)

½ lime

1krm chilipepper

1 krm pepper

½ ts salt

Del avokadoen i to, og ta ut steinen. Ha kjøttet i en skål og ha i krydder, majones, rømme, hvitløk og lime. Bruk stavmikser eller en gaffel, og mos det hele godt sammen.

Lag en salat etter ønske og rasp ost til om man liker det.

Matlagingskurs i BergenIndisk inspirert fiskegryte

Facebook side: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Indisk inspirert fiskegryte 

4 personer

800 g fiskeblokk av torsk eller annen fisk

1 boks kokosmelk(400ml)

1 ingefær 

1 chili

1 hvitløk 

½ purreløk

2-3 gulrøtter

½ Spiss paprika

1 fiskebuljong

1 ts salt

1 krm pepper

½ lime

1 ss tomatpurè (dette er kun for fargen sin del så den kan sløyfes).

Når en lager mat så betyr utseende mye for om vi får lyst å spise maten eller ikke. Derfor finnes det en regel i matkunsten som sier at alle ingrediensene i en rett bør være likt skjært eller i like store biter. I denne retten skar jeg alle bitene opp i staver.

Rens og hakk hvitløk, ingefær, purreløk, gulrot og paprika i strimler. Ha smør i en panne og surr alt i noen minutter. Ha i kokosmelk, krydder, buljong og tomatpurè. Skjær fisken i biter og la det hele trekke i ca 10 minutter. Server med ris.

Valgflesk

Valgflesk

I dag blir valgets kvaler avgjort og hva passer da bedre enn å ha valgflesk til middag? For i valgtiden er det visst ingen grenser for hva de kan love oss, våre kjære politikere. Så jeg håper at ved å lage flesk til middag, kan det kanskje bli litt mer kjøtt på beina framover i kommunepolitikken.

 

Steikt flesk/bacon
Et stykke med flesk /bacon som skjæres i biten og steikes. Kok poteter og lag kålrotstappe. Dette er en middagsrett som ikke var helt uvanlig da jeg var liten, og enda mer vanlig i mine foreldres oppvekst.

Kålrabi stappe

1 liten kålrabi

50 g smør (jeg bruker aldri annet en setersmør eller olje i mat; fuskesmør er fullt av e-stoffer og tull som overhodet ikke er naturlig eller sunt for oss)
1 krm salt
1 krm pepper
Jeg skreller og deler kålroten i biter (da blir den fortere kokt. Ha den i en panne med vann som akkurat dekker kålroten. Den trenger mellom 45-60 minutters koking før den er helt myk. Når den er kokt, heller man av vannet og har i smøret og bruker en stauke/stavmikser/mikser for å lage mos. Så smaker en til med salt og pepper.

Lett, god og kjapp lørdagsmat

 Lett, god og kjapp lørdagsmat

I går orket jeg ikke begynne med noe voldsom kveldsmat, så da fikset jeg sammen noe enkelt og godt.

Det var matfestival i Bergen, og der var det utrolig masse nydelig, kortreist og økologisk matvarer. Som vanlig kjøpte jeg min favoritt fetaost fra Haugaland Meieri (http://www.haugalandmeieri.no/hm/public/openIndex?ARTICLE_ID=100)

Dette er mat en kan lage til mange, eller bare til seg selv. Dessuten bruker man det som er tilgjeneglig av grønnsaker brød/kjekks og pålegg.

Jeg hadde: 

Fetaost fra Haugaland Meieri

Greske oliven (det er de beste olivenene. Sorte oliven er farget og er ikke spiselig etter min mening. De som er brune har fått tid til å modnes som de skal).

Knaske gulrøtter

Nepe

Jordbær

Hjemmelaget knekkebrød

Og for ikke å glemme rødvin, som er en del av middelhavskosten og ikke for å glemme kosen en lørdagskveld.Knekkebrød

I disse tider der ingen skal spise brød, så kan det være ok å finne noe alternativ som er mindre mel i og som er enkelt å lage.(glutenfri variant nederst)

Denne oppskriften fikk jeg av min gode venninne Solveig.

1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

4 dl mel(her velger en selv hva som passer hvetemel, havremel).

1 dl havregryn

1 dl olje (rapsolje eller oliven olje er å foretrekke)

1-3 dl vann

2 ts salt

1 ts bakepulver

 

Ha alt det tørre i en skål. Det kan være lurt å bruke lunket vann, da får bakepulveret litt hjelp til å heve. Ha i vann og olje og bland det hele sammen. Ha et bakebrett med bakepapir på og hell en del av deigen ut over. Det kan være lurt å ha et bakepapir opp på deigen og så kjevle det helt tynt.(det glutenfrie, tok jeg litt olje på deigen og brukte hendene å slette det så det ble et tynt jevnt lag utover)

Steik nederst i oven på 200 g i ca 20 -30 minutter

Knasende godt

Glutenfri versjon

1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

3 dl glutenfritt mel

1 dl profiber eller fiberhusk(ønsker man grovere knekkebrød bytter man ut litt av de glutenfrie melet og bruker mer av dette)

1 dl havregryn (ved glutenallergi bruk glutenfrie havregryn)

1 dl olje (rapsolje eller oliven olje er å foretrekke)

1-3 dl vann

2 ts salt

1 ts bakepulver

Et lite tips kan være å bruke litt olje for å få deigen utover platen.

 Biff med Røstipoteter og kantarellsaus

Biff med Røstipoteter og kantarellsaus

Nå er det masse deilig sopp i skogen, men siden jeg ikke kan noe om sopp, så kjøper jeg det på butikken. Kantarell er en smakfull sopp som har en nydelig gul -oransje farge. Biff er gjerne vanlig helgemat som de aller fleste like svært godt. Men det som jeg synes er utfordringen er å variere tilbehøret til biffen, slik at man ikke spiser det samme hele tiden. Så derfor ble det røstipoteter til denne gangen.

  

2 personer

4-6 normalt store poteter

½ løk

2 fedd hvitløk(denne kan man kutte ut)

1 ts salt

1 krm pepper

Smør/olje til å steike i

Skrell og rasp potetene. Når man har raspet potetene kan det være lurt å la de stå i ca 15-20 minutter i kaldt vann. Sil godt av vannet i en sikt og tørk de der etter i et hånddukspapir. Rens og del løken i små biter og ha de sammen med potetene, salte og pepper. Bland det hele godt sammen. Det letteste er å bruke en stor spiseskje og lage små kaker, men en kan også lage en stor og dele den etter på. Når den skal snues, bruker en et lokk som man tar litt olje på. Legg lokket på steikepannen og snu den opp ned så potetene er oppe på lokket. Sett pannen ned igjen og slipp poteten ned i pannen igjen og la den steike til den er ferdig. 

Del den opp og server umiddelbart.

Kantarellsaus

Ca 2 dl fløte(soyafløte om en ikke tåler melk)

Litt buljong

1 krm salt

1 krm pepper

1 krm gurkemeie(dette er kun for fargen sin del og kan sløyfes)

200 g kantareller 

Kok fløten buljong og krydder på svak varme mens en lager til den andre maten, da koker den litt inn og blir litt fyldigere. Rett før maten skal serveres, steiker en soppen og har den i sausen.

 

Molte krem

 

 

Gode venner kan ikke veies i gull, for de er MYE mer verd. Og jeg er vel utrolig heldig i så måte. Og jeg har fått nydelig hjemmelaget moltesyltetøy og da må de brukes med andakt

Molte krem

1 beger kremfløte(soyafløte eller erlett for de som ikke tåler melkeprodukter)

½ ss sukker

Eventuelt litt ekte vanilje

Multesyltetøy til passe smak ca 3 dl

Pisk kremen stiv med sukkeret og eventuelt vanilje. Når kremen er stiv har en i multesyltetøy. Bruker en ferske multer må en ha mye mer sukker i så det blir søtt.

La det stå å kose seg en time eller to før servering.

.

Kylling med kanel og appelsin

Kylling med kanel og appelsinKanel er noe vi vanligvis ikke bruker i middagsmat her i Norge, unntaket er vel på grøt. Men jeg lot meg inspirere av et innlegg jeg fant på nettet. Og i dag lærte jeg noe nytt om kanel som jeg ikke visste. (Jeg har brukt vanlig kanel fra butikken i min oppskrift.)

http://www.klikk.no/mat/spise/article699854.ece

http://www.forskning.no/artikler/2003/november/1069764299.75 (fra forskning.no om kanelens innvirkning på blodsukkeret)

4 personer

4-6 kyllingfileter

½ dl olje

½ appelsin (stor) saft og skall

1 ss kanel

Ta en plastpose og ha i filetene, olje og kanel. Press saften av appelsinen og ha den i, og del opp resten av det som er igjen av den og ha dette også i marinaden, for skallet på appelsinen vil gi marinaden den lille, bitre smaken som skal til. La det hele ligge i et par timer, eller så god tid en har (gjerne over natten).

Om man ønsker, kan en lage en saus av:

2 appelsiner. Bruk alt utenom skallet

Litt raspet appelsinskall

1 krm nellik

Vask appelsinen og tørk den. Rasp litt av skallet. Del appelsinen og ha alt kjøttet i en skål og bruk stavmikser og lag det jevnt. Jeg anbefaler å varme appelsinsausen opp for da blir smaken litt kraftigere.

Om en vil dele kyllingfileten i biter så det går fort å steike den, eller om man vil steike den hel, bestemmer man selv. Server med ris og salat. I dag bruker jeg fullkornsris (som er naturlig fri for gluten, men inneholder masse fiber og dermed en lavere glykemisk indeks (blodsukkeret stiger seinere og det er bra), og det er mer næringsrikt enn pol

ert ris. Om noen skulle lure på hvordan en får risen i "fasong" på talerken? Bruk litt olje i en kopp og ha i risen, klapp litt med en skje på toppen og tøm den på talerken. Som når en laget sandkaker når en var liten :-)

.

Biff Stroganoff

Biff Stroganoff 

Er jammen meg lenge siden jeg har laget. En kan bruke kyllingkjøtt også om en ikke er glad i oksekjøtt.

4 personer

600- 800 g biffkjøtt i strimler (denne gangen kjøpte jeg biff som var på helge tilbudet på Kiwi)

1 stk hakket løk

2 ss smør/olje til bruning

2 ss tomatpuré

100 g frisk sjampinjong

4 dl vann

2-3 ss maizena eller hvetemel (Bruker man hvetemel er det ikke glutenfritt og det må koke i minst 15 min).

2 dl seterrømme/ Crème Fraîche/naturell yoghurt(tåler en ikke melkeprodukter, kan en bruke naturell soya yoghurt eller soya/ris melk og litt lime/sitronsaft i).

1 ts salt

½ ts pepper

 

Kutt kjøttet opp i biter og steik det med god varme. Men ikke for lenge, da blir det tørt.

Rens og del løk og sjampinjong. Steik løken først, og så helt på slutten bruner man soppen.

Ha i vann og maizenamel og rør til det koker opp. Smak til med salt og pepper. Og helt på slutten har man i rømme eller lignende. Men vær oppmerksom på at det er kun Crème Fraîche som tåler å koke, så bruker en noen av de andre alternativene har en det i når alt er ferdig kokt.

Server med ris og en god salat. Siden jeg har vært bort reist en stud og kjøleskapet var ganske tomt, så ble det en heller kjedelig salat i dag den består av isbergsalat, tomater, Cashewnøtter og litt fersk basilikum. 

Moussaka med laks

Moussaka med laks 

 

 

4-5 laksefileter eller 400 g laks ferdig renset (en kan lage med kjøttdeig også)

  2 auberginer

Ca 1 dl olivenolje (det går gjerne litt olje når en skal steike auberginer)

3 store tomater

 1 stor løk

 1-2 fedd hvitløk

 1 kvast persille eller 2 ts tørket

 1 1/2 dl fløte (For de som ikke tåler melkeprodukter. Denne gangen brukte jeg økologisk soyafløte og det fungerte veldig fint)

 2 egg

 1/2 dl revet parmesanost eller den osten du har(En kan kutte ut osten eller bruke soyaost om en ikke kan bruke melkeprodukter)

2 ts salt

 1 ts pepper 

Skjær auberginer i cm-tykke skiver og brun dem i olje i en varm panne.

Legg dem over på et papirhåndkle og strø saltet over dem.

Varm olje i en panne og brun finhakket løk og hvitløk. Rør så inn tomater i små terninger, finhakket persille og pepper. La det kose seg noen minutter, så har man i laksebiter som er delt i passe biter. 

Legg auberginer i en smurt ildfast form. Visp sammen fløte, egg og ost og hell blandingen over formen. Stek ved 200 grader på midterste rille i ovnen i ca. 45 minutter. Server med masse gresk salat. 

Gul ertersuppe

Her kan du bruke noe av kraften etter pinnekjøtte, det er smellgodt. 

4 personer

8 dl kraft  gjerne kraften etter pinnekjøtt eller raspeballer, har du ikke det kan du bruke vann pluss buljong

Buljong etter om en har kraft eller vann. Litt buljong kan være godt i uansett, men en må bruke en del mer om man bare bruker vann.

Ca ½ kg gule erter. Jeg legger tørkede erter i vann natten over. Skyller de godt før jeg koker de i vann i ca 1 ½ -2 timer. Sil av vannet, dette er ikke lurt å bruke for vannet kan gi luft i magen. Det jeg ikke bruker av erter, fryser jeg ned til en annen gang.

Ca 400 g kokt salt kjøtt (Det billigste  er svinekjøtt, men det beste er fårekjøtt, for eksempel rester etter pinnekjøtt eller rester etter raspeball, da kan du bruke både pølse og kjøtt)

3 gulrøtter

1 stor løk

Ca ½ ts pepper

Eventuelt salt


Rens og del kjøttet, grønnsakene og ferdig kokte erter og ha alt i vannet/kraften, la det koke opp og så trekke i 15-20 minutter. Smak til med buljong, pepper og eventuelt salt om det skulle behøves.

Lyst å se flere råd og oppskrifter om erter, da kan du trykke HER og HER 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits