august 2011

Wok med kålrot

Wok med kålrot
Det er utrolig hva en tenker en skal lage og hva det faktisk blir til. Her var jeg på besøk, også tenkte vi å steike kylling og lage en salat til middag, men så ble det wok istedenfor. Jeg må innrømme at det ikke er hver dag jeg bruker kålrot i wok, sannsynligvis fordi den tar lang tid å bli ferdig, så jeg tenkte at om jeg raspet den, så ville steketiden bli kortere. Det ble utrolig godt og saftig med kålrot i, så dette kan absolutt anbefales.Gulrot

Paprika

Løk

Chili

Brokkoli

Kålrot

Grillkrydder

Kyllingkrydder

Salt pepper

Olje til steiking

Kylling (svinekjøtt, skalldyr, fisk eller pølse)

En kan bruke frosne grønnsaker om en foretrekker dette og raspe litt kålrot på i tillegg. Som vanlig så bruker en de grønnsakene en har og liker. I dag tømte jeg kjøleskapet for det som var.
Rens og del grønnsakene i passe biter. Begynn med de grønnsakene som trenger mest tid og deretter påfølgende grønnsaker og til slutt kyllingbitene. Ha på krydder og server eventuelt med grov pasta eller ris.

Råsteikte poteter med fylt kyllingfilet

Råsteikte poteter med fylt kyllingfilet


Ca 2 poteter pr person vaskes grundig (om de ikke er vasket allerede), tørkes, og deles i båter.

Skru først på stekeovnen på 200 grader!Marinade (til 4 poteter)

2 ss olje

½-1 kinahvitløk

1 krm pepper

1 ts salt(det kreves en del salt)

Ca 1 ts tikka masala (Man kan bruke for eksempel grillkrydder eller andre blandingskrydder, men da må en bruke mindre salt siden disse allerede inneholder mye salt).

Bland det hele godt sammen og ha båtpotetene i marinaden. Vend godt om slik at alle potetbåtene får godt med olje og krydder på seg. Ha det hele i en ildfast form og stek i ovnen på ca 200g i 20- 30 min. Vend potetene av og til. Ønsker man at potetene skal få en litt sprøere konsistens, setter en de litt langt oppe i steikeovnen, men da bør en passe godt på så de ikke blir brent.

Fylt kyllingfilet  høres gjerne utrolig avansert og vanskelig ut, men det er det ikke.  

Bruk en til to kyllingfileter pr person alt etter hvor godt en spiser og hvor store filetene er.

Paprika

Vårløk

Ramsløk

Vil en ha noe annet i så bruker en det, f.eks pesto eller bare olje, krydder og grønnsaker.


Det kan være en fordel at kyllingen ikke er alt for tykk når en skal rulle de. Ta bort den lille løse delen som ofte er på filetene.

 
En steiker den lille biten ved siden av. 

 Bruk en god kniv og skjær fileten på langs, men pass på så du ikke deler den i to. 

 

Brett den ut og ha på for eksempel ramsløk i olje, paprika og vårløk som man finhakker. Brett/rull fileten sammen og bruk tannstikker/grillspyd og sett de i så de holder sammen.


 

(OBS!: Ikke gjør som meg å bruke tannstikker med mint smak, det var ikke godt hehe).   Jeg la fileten sammen med potetene, men lager en til mange kan en jo steike de for seg selv i en annen form eller på steikepannen. Steik i ca 20 minutter. 

Salat med fetaost og litt til :-)

Salat med fetaost og kyllingskinke

Et sunt, godt og smakfullt måltid til middag eller lunch.

Isbergsalat

Rucculasalat

Granateple(gir en frisk smak)

Squash(for jeg har nesten aldri agurk)

Fetaost(jeg har kjøpt på bondens marked på bryggen i Bergen. Haugalande sin. Har en smakt den en gang er man hektet) (http://www.haugalandmeieri.no/hm/public/openIndex?ARTICLE_ID=100)

Kalkunskinke

Tomater

Oliven

Server gjerne med grovt  brød Ruccula salat

Ruccula salat

Ruccula er en salat som er særegen i smaken, nesten som en peppersmak. Jeg er veldig glad i ruccula, men den kommer i så store pakker at jeg nesten aldri klarer å få den oppspist før den blir dårlig. Det er egentlig utrolig i et land med så mange single mennesker at en ikke kan selge mindre pakker også. Jeg har dermed forsøkt meg frem for å se hvordan jeg kan få rucculasalaten til å holde seg best mulig. Det jeg har kommet frem til, er å vaske den godt i iskaldt vann og deretter rister av så mye vann som mulig, (jeg tar den i et kjøkkenhåndduk og rister den godt).

Så legger jeg salaten i en stor pose og snurrer den igjen med lut i. Da står den seg rimelig lenge om den var fersk når man kjøpte den da.Så min oppfordring er at dere må sende E-post til Bama om at dere vil ha rucculasalat i mindre pakkninger!!

Wokket laks med dill og dalWokket laks med dill og dal

Denne retten ble til for jeg var fullstendig utslitt etter en herlig trimtur på sykkel. Da måtte middagslaging gå fort og uten noe særlig arbeid.

1 laksefilet (eller annen fisk eller skalldyr)

1 bit blomkål

1 bit brokkoli

1 bit spis paprika

1 vårløk

1 nepe

1 bit squash

Men som alltid, bruk det du har og liker. Det hender jeg bruker frosne wok grønnsaker, men det som er det negative utenom smaken, er at når en har frosne grønnsaker i en Wokpanne så blir pannen veldig avkjølt og de blir nesten kokt i stede for wokket. Vil en bruke frosne grønnsaker, så bør de enten være tint eller ta svært lite i pannen om gangen.

Ca 1 ts tørket dill (fersk dill kan med fordel brukes om en har).

1 ts tørket gressløk

Ca 1 ts salt

1 krm pepper

12 ss sesamolje (Den gir utrolig god smak, men har du det ikke så bruk en annen. Sesamolje får en kjøpt på de aller fleste butikker med litt større utvalg).

Rens og del grønnsakene i passe store biter.

Ha olje i en wok/teflonpanne og la den bli litt varm. Begynn med de grønnsakene som trenger lengst tid, i dette tilfellet: blomkål, brokkoli, nepe, paprika, vårløk og squash. Laksen skjæres opp i litt gode stykker og wokes i til slutt med minst mulig omrøring, så bitene holder seg hele. Ha i krydder og salt og server gjerne med rømme/kesam/naturell yoghurt og poteter, ris eller pasta til. Når jeg lager wok har jeg så mye grønnsaker at jeg ikke savner poter eller annet tilbehør.

Kyllingfil med middelhavs salat

Kyllingfil med middelhavs salat

Denne retten er pinlig lett å lage, men som noen sier så greit: ?det enkle er ofte det beste?. I tillegg er retten veldig god og attpåtil sunn.

Man trenger 1-2 kyllingfilet pr person som steikes på begge sider før du skrur ned varmen og lar kyllingen ligge å kose seg til den er gjennomsteikt. Ha på litt pepper og salt på begge sider mot slutten av steketiden.Salaten er rett og slett bare:

Rucculasalat

Tomater (enten store som en skjærer i skiver eller små som deles i to).

Sukkererter eller vårløk (eller andre ting du måtte ha i kjøleskapet).

Oliven om en liker det (et tips er at Greske oliven er de beste. Sorte oliven er farget svart og de smaker deretter).

Olivenolje i en kopp, 1 krm salt, 1krm pepper og eventuelt ferske urter (jeg hakket bare litt fersk basilikum, men bruk gjerne for eksempel Provence Krydder).

Vask salaten, tomatene og sukkerertene. Vurder om du må dele ruccula salaten litt, den kan bli litt vond å få i seg om den har for store blader. Del tomatene og sukkerertene. Bland alt sammen. Bland olje, salt, pepper og urter og ha det på salaten og gjerne på kyllingfileten.

Jeg steikte noen biter aubergin til, men det passer nok veldig bra med ris til også. (Husk å velge en grov variant).

Svinaktig godt!-svinefilet med salat og potetmos

Denne retten er det min eldste datter som har laget.

Beregn ca 200 g svinefilet per person

Skjære den opp i ca 2 cm tykkelse, ha de på en varm steikepanne med olje eller smør. Steik med forholdsvis sterk varme på begge sider og skru ned platen. Ta på lokk å la dem ligge på pannen mens du lager ferdig resten av maten (husk å snu de av og til). Ha på salt og pepper og eventuelt annet krydder om man ønsker det. Dersom svinefiletene er ferdig marinert, trenger du ikke krydder.

Salat kan man lage av det man har i kjøleskapet, her har vi brukt

Isberg salat

Ruccula salat

Rødløk

Tomater

Oliven og pinjekjerner

 

Potetstappe

4-5 store poteter

75 g smør

Trenger du væske bruker du litt av kokevannet av potetene

½ ts salt

1 krm pepper

Gressløk (Det gir en god smak om du ønsker å bruke det)

Skrell og kok potetene (Om du har dårlig tid kan du dele potetene, da koker de fortere)

Mos poteter sammen med smør og væske. Om man koker potetene godt er det ikke vanskelig å få en god stappe selv uten en ordentlig stapper. Om man bruker stavmikser eller mikser kan man ende opp med en alt for fin stapp, seig som lim, så vær svært forsiktig. Det går helt fint å mose andre grønnsaker sammen med potetene. Sellerirot, kålrabi og gulerot gir en fin gyllen farge, brokkoli og erter gir en litt sær grønn stapp? Når potene er most ,med ønsket mengde klumper (noen liker en del klumper), tilsetter en salt, pepper og eventuelt gressløk.

Andre grønnsaker stekes så raskt i samme panne som man har stekt svinefiletene, de kan ligge på serverings tallerken å hvile litt, grønnsakene skal stekes raskt på middels høy varme.

Fylt pannekake
Fylt pannekake

For å få litt sunnere pannekaker bruker jeg å blande i mer grovt mel og gjerne litt havregryn.

Dette gjør at pannekakene også smaker bedre.

½ dl hvetemel

1 dl grovt sammalt mel

½ dl lettkokte havregryn

3 dl melk(tåler en ikke melk bruker en soya eller rismelk)

2 egg

1-2 ss smør

1 ts bakepulver

Ha melet i en bolle og spe med vesken til det er en glatt deig. Ha i egg, salt, smeltet smør og til sist bakepulver.

Det kan være lurt å la deigen stå i 5-10 minutter før en steiker pannekakene.

Ha en god og varm steikepanne og ta en ause med deig på pannen og steik kakene til en ser at deigen har stivnet litt på oppsiden før en snur den. Det kan være lurt å ikke ha alt for sterk varme, for da kan kaken bli svidd på undersiden før den kan snues.

Glutenfrie pannekake

1 dl For eksempel Toro Havremel(bør bruke grovt mel)

1 dl profiber

Ca 3 dl melk(tåler en ikke melk bruker en soya eller rismelk)

2 ss smeltet smør

2 egg

1 ts salt

1 ts bakepulver

Fremgangsmåten er på samme måte som vanlige pannekaker.

Fyll:

1 pakke(400gr) kjøttdeig eller karbonadedeig

2 vårløk

1 stort stykke med nykål eller kinakål

Ca 10 små tomater

ca 1 ts salt

ca 1/2 ts pepper

2 -3 ts Provence Krydde

Litt ruccula salat

Steik kjøttdeigen. Rens løken og skjær den i biter og steik sammen med kjøttdeigen.

Når kjøttdeigen begynner å bli ferdig steikt tar en finsnittet nykål/kinakål i og lar det surre sammen med det andre. Ha i krydder og bruk gjerne mer eller andre krydder etter smak.

Del små tomater i to og ha de oppi til slutt, de skal bare bli lunet.

Så tok jeg aioli på pannekaken, så det ferdig steikte fyllet og så strødde jeg litt ruccula salat på toppen og rullet pannekaken sammen. Veldig saftig, smakfullt og mektig. Verd et forsøk.

Er det noe her du ikke liker, så bytter du det bare ut med noe annet.

Aioli

Skal en lage skikkelig aioli så må en lage den fra bunnen av med egg og olje (altså lage sin egen majones). Dette synes jeg gjerne ikke er nødvendig siden majonesen vi har er god nok.

Så jeg bruker

3 ss majones

1 ss rømme eller yoghurt(det skal tradisjonelt sett ikke være rømme eller yoghurt i, men jeg sysnes bare majones blir litt voldsomt. Vil man utelate rømme/yoghurt bruker en bare litt mer sitron/lime)

½- 1 kinahvitløk

1 krm cayanepepper

1 krm pepper

Ca ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime
Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse og ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha det i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har en den i en tett boks så står den seg lenge i kjøleskapet.

Steinbitfilet med ramsløk og auberginer

Steinbitfilet med ramsløk og auberginer


Ramsløk er Nordens hvitløk og har blitt brukt siden vikingtiden, om ikke lenger. Den er gjerne ikke så kjent i dag, men den har begynt å bli mer tilgjengelig igjen. I Bergen kan det virke som om det er lite ramsløk, mens i hardanger vokser den vilt i store mengder om våren, og helt sikkert mange andre steder i Norges land. Men når en ikke kan plukke den selv, får en kjøpe den selv!Ramsløk i olje får man tak i på bondens marked i Bergen, og på butikker med et litt bedre utvalg enn vanlige dagligvarebutikker. (Så at Obs supermarked hadde).

Løken er temmelig kostbar, så det er gjerne ikke noe en bruker masse av.

Jeg personlig, forøker å spise mindre poteter, pasta og ris, så derfor har jeg auberginer til i stedet. Dette er et alternativ om en vil kutte ned på raske karbohydrater.

(http://www.næringsinnhold.no/aubergine-rå.html)1-2 steinbitfileter til hver person (steinbitfilet fant jeg i Kiwi sin fryseboks, den kostet ca 40 kr og da er det til to personer).

Smør til å steike iSteinbitfileten bør være tint før en har den på pannen. Ha god varm panne med smør i og legg fisken i. Vend den når den har fått farge, og la den stå litt å kose seg på pannen, det kommer ant på hvor tykke stykkene er hvor lang tid det tar før de er gjennomsteikt. Når fisken nærmer seg ferdig har en på salt og pepper.

Auberginen skjæres i tykke skiver. Det kan være en fordel å ta av skallet. Auberginen trenger noen minutter på hver side. Ramsløken hadde jeg i en liten panne og tok litt ekstra olje i. Den bør varmes forsiktig. Så hadde jeg den bare over fisken.Server med de grønnsakene du ønsker å ha.

Alternativ frokost- lunsj- eller kvelds

Alternativ frokost- lunsj- eller kvelds

Jeg lager stadig nye knekkebrød og spiser med stor vellyst. Men når brødboksen min begynner å bli tom, er det alltid mye smuler eller knekte knekkebrød igjen som jeg synes er for galt å kaste. Først tenkte jeg at det var greit å bruke smulene til å strø på gratenger osv. men så fikk jeg en lys ide om å ha det i yoghurt sammen med bær. Og dette synes jeg er så godt at jeg har begynt å knuse knekkebrødene i yoghurten og har bær eller syltetøy i.

Her bruker jeg knuste knekkebrød, jordbær og tyrkisk naturell yoghurt kjøpt i innvandrerbutikk.

                                                                                          

Siden det er lengesiden jeg la ut knekkebrødene og mange har spurt etter oppskriften, så legger jeg den ut igjen.

Knekkebrød

I disse tider der ingen skal spise brød, så kan det være ok å finne noe alternativ som er mindre mel i og som er enkelt å lage.

Denne oppskriften fikk jeg av min gode venninne Solveig:1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

4 dl mel (her velger en selv hva som passer av hvetemel, havremel el). (Jeg brukte mel fra en pakke med havrebrød fra Toro som er glutenfritt).

1 dl olje (rapsolje eller oliven er å foretrekke)

1-3 dl vann

2 TS salt

1 ts bakepulverHa alt det tørre i en skål. Det kan være lurt å bruke lunket vann slik at bakepulveret får litt hjelp til å heve. Ha i vann og olje og bland det hele sammen.

Ha et bakebrett med bakepapir på og hell en del av deigen ut over. Det kan være lurt å ha et bakepapir oppå deigen og så kjevle det helt tynt. (På det glutenfrie knekkebrødet, tok jeg litt olje på deigen og brukte hendene å trykke det ut så det ble et tynt jevnt lag utover). Det som jeg gjør forskjellig nå fra første gang jeg laget det er at jeg tar mer vann i slik at jeg bare dytter det utover papiret med en slikkepott. (nå lager jeg glutenfrie, men det går like fint å gjøre det med den oppskriften med hvetemel).

Steik nederst i oven på 200 g i ca 20 minutter
Knasende godt

Lammekoteletter med aioli

Lammekjøtt er en av de kjøttsortene som er blant mine favoritter. Det er ikke så lett tilgjengelig, noe som egentlig er merkelig, siden det eneste dyret bøndene nesten har igjen her på vestlandet er sauer. Vi er nok mye styrt av markedskrefter og staten. Siden det er heller sjeldent jeg spiser fårekjøtt, blir det lett til at jeg lager det tradisjonelt med saus, poteter og kokte grønnsaker, så nå måtte jeg ta meg selv i nakken å tenke nytt. I dag ble det dermed steikte koteletter med aioli og salat. (må innrømme at jeg hadde poteter til). Til lammekjøtt er det veldig godt med hvitløk, og siden jeg ikke skulle ha saus passet det veldig godt med aioli som har masse hvitløk i seg. Det vil nok passe godt med for eksempel pasta, ris eller couscous til for dere som ikke er så glade i poteter som meg. Men husk det kan være lurt å velge de grove typene som er sunnere en de hvite.

Når jeg steiker koteletter, lager jeg små hakk i yttersiden på de, dette for at de da ikke krøller seg i pannen og de blir jevnere brun.                      

 

Bruk smør som er godt og varmt i pannen før en legger på kjøttet. Snu kotelettene når de har fått passe farge og skru ned platen, eventuelt ta pannen bort fra platen litt.
Aioli                                                                                            Skal en lage skikkelig aioli så må en lage den fra bunnen av med egg og olje (altså lage sin egen majones). Dette synes jeg gjerne ikke er nødvendig siden majonesen vi har er god nok.

Så jeg bruker

3 ss majones

1 ss rømme eller yoghurt (det skal tradisjonelt sett ikke være rømme eller yoghurt i, men jeg synes at kun majones blir litt voldsomt. Vil man utelate rømme/yoghurt bruker en bare litt mer sitron/lime)

½- 1 kinahvitløk

1 krm cayanepepper

1 krm pepper

Ca ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime

Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse og ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha det i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har en den i en tett boks så står den seg lenge i kjøleskapet.
Jeg serverte det hele med en salat med isbergsalat, ruccola, tomater og cashewnøtter. Jeg hadde en mandarin som jeg brukte litt av saften over salaten og resten brukte jeg til pynt.

Tikka Masala

Tikka MasalaEtter at min yngste datter hadde vært i Hellas, ville hun at jeg skulle lage Tikka Masala, noe jeg ikke viste hva var for noe. Så etter å ha leitet på nettet og lest utallige oppskrifter med mange ingredienser jeg aldri har hørt om heller, så begynte jeg å sette sammen det som var mest vanlig i alle oppskriftene jeg fant. Denne oppskriften ble noe tungvint, så jeg har tenkt å lage den flere ganger for å se om resultatet kan bli like godt uten at en legger kyllingen i marinade dagen før, så fortsettelse kommer. Retten smakte aldeles fantastisk og jeg tror jeg har smakt noe lignede da jeg var i København. Deng gangen fikk vi servert Rosévin til, noe jeg var skeptisk til, men som ble gjort til skamme, for det passet utmerket til retten.

2-3 personer

2 kyllingfileter

1 dl yoghurt(det var noen oppskrifter som hadde bare olje i marinaden eller begge deler) (Om en ikke tåler melkeprodukter marineren en i olje)

1 kinahvitløk

1 chili

1 bit ingefær

1 ts koriander(tørket siden jeg ikke hadde fersk)

1 1/2 ts med tandoori masalaRens og del hvitløk, chili og ingefær og ha de i en skål eller plastpose sammen med korianderen og yoghurten. Skjær kyllingfiletene i biter å ha de i sammen med det andre. Bland alt godt sammen og sett det i kjøleskapet til neste dag eller etter noen timer.(som sakt så er dette kanskje unødvendig å gjøre, jeg skal forsøke flere måter etter hvert)

Neste dag:

1 chili

1 hvitløk

1 stor løk

1 god bit med ingefær

½ bunt med fersk koriander(en kan helt sikkert bruke tørket koriander også, men da blir det mindre farge i retten)

1 ts kardemomme

1 ts gurkemeie (det krydderet en har i når en lager lussekatter, det gir ikke så veldig mye smak, men er der mest for den gule fargen sin skyld)

1 ts salt

1 boks knuste tomater eller 3-4 store tomater som en hakker

2 ss naturell yoghurt (tåler en ikke melkeprodukter, bruker en soyayoughurt eller soya fløte og lime for å få den syrlige smaken)

Rens og del hvitløk, løk, chili og ingefær og ha det i en varm panne med smør og la det surre i noen minutter. Så tar en innholdet som har lagt i kjøleskapet og har det i pannen sammen med det andre. La dette også få litt tid i pannen før en tar i de knuste tomatene og krydderet. Vask, tørk og hakk den ferske korianderen og ha det i gryten. Helt til slutt har en i yoghurten og nå kan en smake om en trenger litt mer eller mindre youghurt. (yoghurten demper smaken om den er blitt litt for sterk).
Server med ris og en salat.

Kyllingskinke med tomat og basilikum

Kyllingskinke med tomat og basilikum 

4 personer

Litt olje eller smør til steiking

2 kinahvitløk

1 chilipepper

½- 1 løk

4-6 store tomater

2 neper(bruk andre grønnsaker i om du ønsker det)        

1-2 ts Provence Krydder

1 krm pepper

Ca 1 ts salt

1 potte med fersk basilikum(man kan bytte ut med tørket basilikum, men da får en ikke den fine fargesammensetningen)

1 boks med kyllingskinke

Rens og del i biter hvitløk, løk og chili, ha de på en panne og surr de noen minutter. Del tomatene grovt opp og ha de på pannen. La de stå å godgjøre seg i ca 5 minutter eller til de er blitt gjennomvarme og skallet løsner. Del kyllingskinken i biter og ha de i pannen. Smak til med krydder og salt. Helt til slutt hakker en basilikum og har den i gryten.

Jeg serverte med villris.

Hot karbonadedeig

Hot karbonadedeig

Denne gangen ville min datter ha ris til middagen og jeg er ikke glad i ris og forsøker å unngå det i størst mulig grad. Så i dag steikte jeg bare skiver av Aubergine til meg, så var vi begge fornøyd. Aubergine har svært mye fiber så den gir svært liten blodsukkerstigning så den kan anbefales for alle som forsøker å begrense inntaket av ?kjappe? karbohydrater.

(http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Container_6185&Main_4489=6177:0:10,3116&Content_6140=6185:0:10,3759&Container_6185=6184:1641428::0:6179:1:::0:0)

4 personer

2 pakker karbonadedeig eller kjøttdeig

4 vårløk

1-2 kina hvitløk

1 chili

2 neper(kutt ut eller bruk noe annet om en ikke har)

½ blomkål

½ squash

(som vanlig bruk det du har og liker, men det kan være greit å prøve nye smaker)

1-2 ts curry mix og litt vann så en får blandet den ut(fås kjøpt i de aller fleste butikker)

Litt salt

Vann(ca ½ dl)

(jeg var litt heftig med curry mixen så jeg måtte dempe smaken med litt naturell yoghurt)

Rens og skrell, løk og chili og steik det sammen med karbonade/kjøttdeigen med litt smør.

Rens nepene og blomkålen del de og ha så de i pannen. Ha i curry mixen og vanne også i pannen og bland de godt ut. Smak til med salt. Blir den for sterk kan en ha i melk(soyamelk), fløte, rømme eller yoghurt for å dempe smaken litt.

Server med ris, spagetti eller for eksempel aubergine. Vil du forsøke med aubergine til må man varmebehandle den. Jeg skar den opp i skiver og steikte den litt på begge sider i noen minutter. Personlig synes jeg det er mye bedre en ris.Med ris eller med aubergine 

Laks med Tandoori Masala

Laks med Tandoori Masala

Tandoori Masala er en krydderblanding som jeg har kjøpt på en innvandrer butikk, jeg er ikke sikker på om man får kjøpt det på vanlige butikker. Jeg betalte 12 kr for en stor pose, så prisen er det ikke noe å si på. Posen jeg kjøpte var det noen e stoffer i uten at jeg har undersøkt hva de er for noe(det får jeg heller komme tilbake til, men kan tenke meg det er farge og smaksforsterker). Det inneholdt ikke gluten, nøtter eller melkeprodukter. Det er kjekt å forsøke noe nytt, og dette var overraskende godt og ikke sterkt som jeg var litt skeptisk på.

2 personer

2 ? 3 laksefileter

Smør å steike i

2 krm (Ca 1 ts) Tandoori Masala

1 krm salt

Er det skinn og bein i fileten, tar man det bort (Fisken bør være tint). Skjær fisken opp i store terninger, ha smør på pannen og la det bli godt og varmt før man tar terningene på pannen. Når fisken har fått surret noen minutter under lett vending av stykkene, tar man på Tandoori Masala og salt. Da skal den bare kose seg litt på pannen slik at kryddere får satt seg.

Jeg serverte den med spagetti og steikte grønnsaker. (Man kan gjerne bytte ut spagettien med noe annet, dette gjelder også grønnsakene)

Vårløk

Hvitløk

Spinat

Fersk koriander

Salt pepper

Denne gangen hadde jeg vårløk, hvitløk og paprika som jeg renset og kuttet i biter. Jeg hadde fått tak i fersk spinat og koriander, disse vasket jeg og ristet godt vannet av. Så kuttet jeg korianderen opp, spinaten var så små blader at det ikke var nødvendig.

Først surret jeg løk og paprika, før jeg til sist hadde i spinat, koriander, litt salt og pepper. 

Havets gleder

Havets gleder

Hva er vel en sommer uten å kunne sitte ute å spise krabbe eller annet havet( eller butikken;-) har å by på. Fra mine barn var små, har vi kost oss med krabber, reker, blåskjell osv. Og dette nyter vi gjerne sammen med gode venner og naboer. Så når det endelig ble varmt og godt i været,  snudde vi oss på hælene og laget et spleiselag så vi fikk en skikkelig matfest.

Og slik ble menyen til slutt:

Dampede blåskjell, reker, scampi, krabbe og ikke for å glemme is med Bjørg sitt mest fanatsiske hjemelagde bringebærsylteøy til dessert.  Med bord og stoler fra naboene, er vi godt hjulpet for å få en trivelig stund sammenKrabbene ble levert på døren og naboen kokte og renset de slik at de ble klar for servering.

Når man koker krabbe, må en ha levende krabbe i kokende salt vann.(omternt like salt som sjøvann)

De bør trekke i ca 30 minutter, alt etter hvor store de er, og så må de avkjøles før de renses.

Fantastisk god mat!For å få gode blåskjell bruker jeg å ha løk, litt hvitløk, fersk chili, smør og hvitvin til å dampe blåskjellene i.

Rens løk og chili. Smelt smøret i en stor panne og surr løk og chili noen minutter. Ha i hvitvin, og når det koker opp, har man i blåskjellene. Ha på lokket og la de trekke i ca 10 minutter eller til skjellene har åpnet seg. Er det skjell som ikke åpner seg, så kaster man de. Vil en lage blåskjell suppe, kan man ha i en skvett fløte eller evt. søyafløte om man ikke tåler melk. Vi spiste blåskjellene og lagde suppe av kraften dagen etter på. Da hadde jeg i litt purreløk og reker i tilegg til litt fløte. Nam nam og atter nam.

Scampien ble tint og marinet i olje, chili og hvitløk noen timer før servering. Rett før servering ble scampien lagt i et dørslag så den fikk renne av seg marinaden. De ble stekt på en god, varm panne med smør på begge sider i noen minutter, så fikk de et lite strø av salt. Det er viktig å ikke ta for mye på pannen av gangen så den blir for kald, da blir scampien kokt i stede for steikt.

Rekene ble tint på avispapir og lagt i skåler. Som tilbehør hadde vi salat, hvitt brød, smør, majones og sitron/lime. Så var det bare å sette seg til bordet med den viktigeste bestandelen, og det er mine barn og mine  fantastiske venner. Noe bedre kan man neppe finne på en herlig, varm sommerdag!

Hjemmelagde fiskekaker

Hjemmelagde fiskekaker

 

Gode venner er ikke bare gull verd, men er livsnødvendig. Og jeg er usedvanlig heldig i så måte. I dag fikk jeg lyr av en venn og da kunne jeg endelig få lage hjemmelagde fiskekaker igjen. Når jeg var liten så hang jeg over skulderen til min farmor for å se hvordan hun lagde mat. Nå hadde hun ikke slikt utstyr som en har i dag, så hun kvernet fisken flere ganger i gjennom en håndkvern og all speing av deigen var med håndmakt.

Lyr er ikke lett å få tak i lenger uten at en fisker den selv, men hyse kan være lettere. En kan bruke begge de to fiskesortene for å lage gode fiskekaker.

En må filetere eller få ferdig filetert som også er skinn og benfri for å lage fiskekaker. Det optimale er om fisken har fått lagt et døgn før en lager farsen, men denne gangen hadde jeg ikke anledning til det.

1 kg filet av lyr eller hyse

2 ss potetmel

1 ¼ ss salt (det virker mye, men fisk trenger mye salt)

½ ts muskat(har en ikke dette, så sløyfer en det)

7 dl melk( tåler en ikke melk kan en eventuelt bruke soyafløte eller lignende, men se at en ikke bruker noe som er tilsatt sukker, for det går ikke bra. Jeg bruker ca 2 dl fløte og resten vann, det går fint for min del og kakene ble nydelige X 2 ;-)

Ha all fisken i en foodprosessor og ha i salt og potetmel. Vær litt obs på hvor sterk maskinen din er, det er ikke bra den elter alt for hardt. Jeg lot den gå på fullt en liten stund til fisken var begynt å bli delt, så skrudde jeg den kraftig ned. Det er viktig at både fisk og vesken har samme temperaturen når en begynner å spe deigen. Ha i litt og litt veske i farsen. Ha steikepannen klar og steik de så de blir brun på begge sider. For at de skal bli gjennomsteikt, må en skru ned platen så de ikke blir for brente. Lager en mye fiskemat på en gang og en har en steiketakke, kan det være lurt å bruke den. Når deigen står en stund må en gjerne røre i den for den stivner når den står en stund.

Verdens beste fiskekaker 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits