juli 2012

Røykt blåkveite med hvitsaus


Røykt blåkveite med hvit saus

Blåkveite er en feit fisk som inneholder omega-3 i større eller mindre grad avhengig av årstiden, og er også en god D-vitaminkilde. Røykt blåkveite med hvit saus var vanlig kost da jeg var barn, men er av en eller annen grunn ganske sjelden å få tak i og da er den som regel svindyr. Men bedre middag skal man lete lenge etter, så det anbefaler jeg dere å forsøke.

Beregn 150- 200 g blåkveitefilet pr. person.

Den skal legges i kokende vann med litt salt i, den skal da som annen fisk bare trekke og ikke koke. La den trekke i rundt 10 minutter, avhengig av hvor store stykkene er, men fisken skal løsne lett fra skinnet.

Hvit saus til 4 personer:

6 dl vann og 2 dl fløte, eller bruk bare melk (ved melkeallergi, bruk soyafløte/rismelk)

2 strøkne ss med maizena eller 2 ts johanneskjernemel (sistnevnte påvirker blodsukkeret i liten grad, se for øvrig under glutenfritt mel på bloggen min).

1 terning fiskebuljong

Salt og pepper

Ha væsken, melet og buljongen i en gryte og kok det opp under omrøring, smak til med salt og pepper.

Server med kokte poteter og gulrøtter. 

Kaldrøykt krydderlaks med sommerkålsalatOppskriften på sommerkålsalaten fant jeg i Byavisen i Bergen og tenkte at den måtte jeg forsøke. Men da jeg begynte å se nærmere på oppskriften virket den veldig lik sånn jeg bruker å lage italiensk salt, så det er nok en variant av den. Det skulle være skinke i og brukes i baguette, men jeg har som intensjon å spise mest mulig fisk, så da ble det kald sommermiddag på en annen måte. Men i steden for å raspe kålen slik det står i oppskriften, anbefaler jeg heller å kutte sommerkålen opp med kniv i litt større biter når den skal serveres til middag. Vil man bruke salaten til pålegg, så raspes kålen som i oppskriften og man kan ha for eksempel ha kuttet skinke i, eller på salaten. Et lite tips til er å ha litt finkuttet fersk chili i, så blir den litt sprekere i smaken. Kanongodt, og et sundt alternativ.

200 g sommerkål

1 stor gulerot

150g majones

2 ss crème fraîche, rømme, naturell yoghurt

½ ts chilipulver

1 ss worcestersaus (kan inneholde gluten)

Salt og pepper

Tåler man ikke melkeprodukter, så bruker man mer majones og i tilegg saft fra en lime, smak til hvor syrlig du ønsker den. Tåler man ikke majones pga. eggene, så bruker man bare melkeprodukter.

Hakk eller rasp kålen og rens og rasp guleroten. Ha dette i en skål sammen med majones, rømme, worcestersaus og krydder og bland alt sammen godt. Og vips! Salaten er ferdig! J

Siden jeg hadde kaldrøykt krydderlaks til, så hadde jeg litt vårløk og lime som tilbehør.


Utrolig godt å kunne sitte ute å nyte maten :-)


  

Skogens gull

 

Så var kantarellen, skogens gull kommet i butikken atter en gang. Og da må man benytte anledningen til å spise deg gode råvaren. I grunnen skulle jeg ha vært å plukket den selv. Men jeg må innrømme at jeg ikke kan mye om sopp og er redd for å ta giftig sopp i stede for den spiselige. Da er det trygt å greit å kjøpe den i butikken.

Marinert kalkunfilet med kantarellsaus

Beregn 1-2 kalkunfileter pr person

Fileten kan steikes på pannen eller i steikeovnen. Den bruker rundt 20 minutter å bli gjennomsteik, avhengi hvor tykk den er.

Kantarellsaus til 4 personer

Ca 6 dl fløte som kokes inn, dvs. at man gir den et oppkok og deretter lar den stå å putrer på svak varme i rundt 20 minutter. Da blir den redusert og får en fylde som gjør at man ikke trenger mel i sausen.

1 grønnsaksbuljong

Ca. 1 krm pepper

Eventuelt salt, smak til når sausen er ferdig.

Rens soppen godt så det ikke er jord på den, men bruk helst ikke vann på den, for da blir kvaliteten redusert. Steik soppen på pannen med godt med smør på bruk en sleiv å snu de lett. Kantarellen er ferdig på et minutt eller to, ha den da opp i fløten og smak om den er salt nok.

Jeg steikte aubergine til i stedet for poteter og hadde litt sukkererter til.Maizena


Maizena er naturlig glutenfritt og egner seg godt til supper og sauser. Det smaker lite og det trenger ikke mer enn et oppkok for at maten skal bli tykk og ferdig. Minuset med maizenamel er at det gir rask blodsukkerstigning, altså har den høy GI. Maizenamel får man kjøpt på alle butikker, også i utlandet har jeg funnet maizena. Det er også forholdsvis billig og det holder seg lenge.Johannesbrødkjernemel


Johannesbrødkjernemel  er ypperlig til bruk i glutenfri matlaging. Det smaker ingenting, men gjør supper og sauser tykkere og gir bedre konsistens til brød og annet bakverk laget av glutenfritt mel. Du trenger ofte kun en liten mengde for å få bedre sammenbinding og saftigere, glutenfrie bakverk.

Melet er naturlig glutenfritt og har lav GI.

Johannesbrødkjernemel får man kjøpt på helsekostforetninger.

Tatt fra: http://www.familieoghelse.no/helse-velvere/fysisk-helse/alternativer-til-gluten 

Wrap/tortilla med steikt ørretUtrolig god, lett og sunn mat. Siden jeg holder meg unna mat med gluten i, så kjøpte jeg glutenfrie wrapslefser fra Engers lefsebakeri, på Rema 1000, jeg fant de i frysedisken. De smakte godt, men dessverre er det meste av glutenfrie bakervarer ganske tørre/sprøe. Glutenet i hvetemelet er det som binder og hjelper til å heve bakverk og når man fjerner glutenet (gluten er et protein) fra melet blir det svært vanskelig å bake med det og det henger dårligere sammen. Jeg skal forsøke å lage slike lefser en annen gang.

Til en person trenger man, avhengig av hvor mye man spiser og hvor store lefsene er;

2-3 wraps/tortillalefser helst grove, siden de er sunnest.

2-3 ørretfileter

Salat

Paprika

Avokado

Sukkererter

Bruk akkurat de grønnsakene du liker og har.

Jeg hadde rikelig med aioli på lefsene (se oppskriften under dressinger på min blogg)

Steik ørretfiletene til de er gjennomsteikte og på slutten av steiketiden strør man på litt salt og pepper. Er det skinn på filetene så anbefaler jeg å steike de med skinnet på og ta det heller av før servering. Under skinnet på laks og ørret ligger alt det gode fettet, bla. omega 3, og det er i fettet det er mest smak. NB! Naboen min hevder hardnakket at det sprøsteikte skinnet, er det beste på hele fileten.

Har man dårlig tid eller ønsker mindre stykker, kan man dele filetstykkene på langs før steiking, da tar det bare et par minutter på hver side før de er ferdige.

Del salat og grønnsaker i passe biter.

Varm lefsen litt før servering, ha på aioli eller det du måtte ønske. Ha så på delte grønnsaker og fisk, deretter ruller man lefsen sammen og maten er klar. 

Rabarbra og fritert kyllingfiletHvem har ikke spist rabarbra og dyppet den i en kopp med sukker? Det gjorde nå i alle fall jeg da jeg var liten. Vi spiste nok rabrabragrøt og rabarbrasuppe også, men å ha det til hovedretten har vært langt borte fra min fantasi. Men jeg har vært en liten tur til utrolige København, og der er det meste mulig. Vi var og spiste et sted der de serverte fritert kylling med kokt rabarbra til og det smakte utrolig godt, forunderlig nok. De serverte smørdampede småpoteter til retten, men siden kyllingen skulle friteres, så bestemte jeg meg for å fritere potetene også.

Hjemmelagde friterte poteter

2 store poteter pr. person.

Skrell potetene og skjær de i staver. En venninne av meg sa at i England kokte de potetene litt før de ble fritert, så jeg hadde potetstavene på kok i ca.10 minutter. Deretter hadde jeg de i en sikt og lot de stå der til de skulle i oljen. Siden potetene tar kortere tid å fritere enn kyllingen, ventet jeg med de til etter at kyllingen var ferdig fritert.

Fritert kyllingfilet

Jeg hadde en kyllingfilet pr. person

Kyllingfileten delte jeg i to på langs, slik at de ble fort ferdigsteikte. For å være helt sikker på at de skulle bli igjennomvarmet, tok jeg og steikte de litt på steikepannen først (det er ikke sikkert det er nødvendig, men det kommer an på tykkelsen på kjøttet).

Jeg laget en røre for panering av:

(For at kyllingen skulle få en ekstra sprø skorpe, laget jeg en blanding som jeg vendte filetene i).

1 ss maizena

1 ss salt

1 egg

1 ts salt

1 krm pepper

Alt ble blandet godt sammen før filetene ble dyppet i vellingen og ble fritert.

Fritering av kylling og poteter

Jeg varmer olje i en panne til den er ordentlig varm (sett en tresleiv i oljen, bobler det godt rundt den, er oljen varm). For at oljen ikke skal bli for avkjølt, kan det være lurt å ikke ha for mye i pannen om gangen. Ha i fileten med en kjøkkenpinsett eller en tresleiv. La de ligge til de er gyldenbrune og ta de opp på et håndukspapir så de får renne av seg. Det samme gjør man med potetene. Rett før servering, strør man salt på potetene.

Vær veldig forsiktig med den varme oljen! Ikke ha nakne armer eller bein i tilfelle det skvetter olje, da vil man brenne seg kraftig! Ha alltid pannelokk ved siden av pannen og ikke la sleiven stå i, for skulle oljen ta fyr, er den beste måten å kvele flammene på å legge lokket på pannen så det ikke kommer luft til. For all del ikke ha vann på!Kokt rabarbra til middagen

2 ss vann

2 ½ ss sukker

½ ts ekte vanilje

1 stang med rabarbra

Ha vann, sukker og vanilje i en panne, skrell rabarbraen og del den i biter og ha den sammen med det andre. Sett det på kok med lokk, rør av og til. Siden det er evig mange år siden jeg har laget noe som helst med rabarbra, kunne jeg ikke huske hvor lang tid det tok før de var ferdige. Derfor ble min rabarbra kokt helt i stykker, men godt var det likevel. Men ønsker man hele biter med rabarbra, kan det gjerne være lurt å koke sukker, vann og vanilje og bare ha rabarbraen i helt til slutt uten å koke så lenge og med minimalt med omrøring. Rabarbraen var godt kokt etter bare noen minutter.

Jeg hadde salat og tomater til, men det hadde nok passet bedre med for eksempel asparges. 

Sommer eller ikke sommer, det er spørsmålet.Det virker som vi kan omdøpe sommer til regntid. Men regn eller ikke, så spiser jeg litt sommerlig. Når det er varmt, er det gjerne ikke så godt med varm mat som det er når det er kaldt. Dagens tips kan brukes når man ønsker og er en enkel rett å tilberede. Bruk gjerne andre råvarer enn det jeg har gjort, sett sammen det du har i kjøleskapet osv.

- Jeg hadde 2 kokte egg som jeg delte i to og hadde majones på, samt at jeg pyntet med tomat og agurk.

- En halv avokado som jeg delte opp i båter

- Litt agurk

- Små tomater

- Morrpølse

- Salchicha picante (Grilstad)

- Fenalår

Utrolig smakfullt, flott, enkelt, og veldig mettende 

Pangafilet i ovnen med tomatsausCa. 4 personer

Beregn 150-200 g filet pr. person med pangafilet eller tilsvarende annen fisk

2 bokser knuste tomater

2- 4 kinahvitløk

1 løk

1 godt stykke med ingefær

Litt fersk, hakket basilikum (bruk gjerne tørket, eller sløyf den)

Salt ca. 1 ½ ts

Ca. 1 ts pepper

Rens og del løk og hvitløk i forholdsvis små biter. Ingefæren renses og hakkes i små biter, eller som jeg måtte gjøre siden ingefæren var veldig trevlete; presse den gjennom hvitløkspressen. Man kan nå velge om man vil surre løken og ingefæren (jeg gjorde det ikke, men det hadde nok gitt en ekstra spiss på smaken) før man blander den med de knuste tomatene.

Ha så i hakket basilikum, salt og pepper, bland alt godt sammen og smak om man ønsker mer krydder.

Ha så sausen i en ildfast form og ha de delte fiskefiletene i. Sett formen i forvarmet steikeovn på rundt 200 grader i 30 minutter. Siden ovnene varierer i styrke, så sjekk om fisken er ferdig, eller ha den i en stund til.

Jeg tok litt raspet parmesan på for syns skyld (for det tok seg godt ut på bildet ;-)

 

TunfisksalatDet er mye mat som brukes på mange folkelige måter. Det er litt fascinerende hvor opphengt mange er i å lage mat på en nøyaktig 'rett' måte, gjerne etter oppskrift. Men oppskrifter er kun en ledetråd for å få et godt resultat av matretter som andre har testet ut og tør man være bare ?litt? nysgjerrig og tør å kaste seg ut i den kreative matverden, så vil man gjerne oppdage at det meste blir godt, og man opplever gleden ved å skape.

Vel, vel! Tunfisksalaten er i utgangspunktet laget til å ha på brødmat, men denne gangen hadde jeg den sammen med egg og grønnsaker som et måltid.

Tunfisksalat

1 boks tunfisk i vann

1 ss majones

1 ss rømme (kan sløyfes, men da må du bruke litt mer majones og litt sitron/lime)

2 vårløk eller tilsvarende mengde med annen løk

Ca. 1 krm salt

Ca. 1 krm pepper

Åpne tunfiskboksen og tøm av vannet og ha tunfisken i en skål. Hakk opp løken og ha den i skålen sammen med majones, rømme, salt og pepper. Bland alt godt sammen, og det hele kan godt stå og godgjøre seg litt før man spiser det. Denne salaten egner seg godt til pålegg, men også i en salat.

Jeg skar opp en halv avokado i biter.

Delte 6 små tomater i to.

2 hardkokte egg som jeg delte i fire

Litt fersk basilikum

Men bruk akkurat de grønnsakene du selv måtte ønske og forøvrig ellers hva du måtte ønske å ha i.

Så hadde jeg den ferdige tunfisksalaten over det hele og vips! ble det et veldig godt måltid. 

Breiflabb i form med hjemmelaget pesto

 Rester er viktig å få brukt opp og jeg hadde et stykke breiflabb, to poteter og litt brokkoli og blomkål. 

Alt dette tok jeg i en ildfast form og hadde hjemmelaget pesto på (oppskrift på pesto finner du på bloggen min, under dressinger).

De hele sto i steikeovnen i ca. 12 minutter og maten var ferdig til servering.

Man kan gjerne lage denne retten med ukokte grønnsaker, poteter og fisk, men da må steiektiden bli rundt 30 minutter eller til potetene er møre. 

Kald indrefilet med restesalat

 Når jeg steker biff liker jeg å kjøpe en hel indrefilet og helsteke den. Da blir den etter min mening mest saftig og mør. Det blir vanligvis også billigere å kjøpe en hel indrefilet enn å kjøpe biff stykkevis. Når man kjøper en hel filet, kan man få i overkant mye mat til overs. Og spørsmålet blir da,  hva skal man bruke restene til? Så i dag laget jeg salat av grønnsaksrestene og en aioli som er laget for en tid tilbake. Jeg skar opp fileten i skiver, og vips så var middagen servert. Salaten som er litt kraftig på smak, passer utmerket til den milde smaken på kjøttet.

 

1. Når jeg steker en hel indrefilet sørger jeg først og fremst for at den er fullstendig tint. Jeg lar den gjerne ligge i romtemperatur et par timer før jeg begynner å steke den.

2. Jeg tar fileten først på en god og varm stekepanne med smør, og rundsteker den(dvs. at man steker den på alle sidene).

3. Deretter legger jeg den i en ildfast form og har stekeskyet fra pannen over indrefileten i den ildfaste formen. For å få et perfekt resultat, er det nødvendig med et steketermometer. Stikk steketermometeret halvveis inn i fileten, helst der fileten går fra den tynneste delen til den tykkeste delen. Dette for at den tynneste delen ikke skal bli for tørrstekt og den tykkeste delen ikke blir for rå.

4. Sett den ildfaste formen midt i ovnen, som er forvarme til 220 grader, og der skal fileten stå i ca. 10 minutter.

5. Ta så ut fileten og sett den på kjøkkenbenken på enn rist. La stekeovnen stå på.

6. La fileten stå og hvile seg, helst 30 minutter, før du setter den inn i ovnen igjen i rundt 10 minutter til.

7. Ta den så ut igjen.

8. Nå kan den stå å hvile til det er 20 minutter igjen til dere skal spise. Da settes formen med fileten inn i ovnen igjen. Der skal den stå til termometeret viser nedre grense for roastbiff. Ta da ut fileten og sett den på en rist på benken. Temperaturen vil fortsette å stige litt i kjøttet etter at den er tatt ut, så derfor er det svært viktig å ta den ut når termometeret viser nedre grense for roastbiff. Kjøttet får hvile seg i 5-10 minutter.

9. Legg kjøttet på en skjærefjøl og skjær bitene i ønskelig størrelse for servering.

10. Ønsker man å ha indrefileten til pålegg, for eksempel til koldtbord, venter man til fileten er kald før man skjærer den i tynne skiver. Skjær helst med en maskin.

 

 

 

Restesalat med aioli

Jeg hadde en del rester av poteter og grønnsaker etter middagen for to dager siden og dette laget jeg en salat av. Man tar det man har og det man liker.

Jeg hadde:

Poteter

Brokkoli

Asparges

Sukkererter

Squash

Rømme og

Aioli laget på følgende måte:

3 ss majones

1 ss rømme eller yoghurt (det skal tradisjonelt sett ikke være rømme eller yoghurt i, men jeg synes bare majones blir litt voldsomt. Vil man utelate rømme/yoghurt, bruker en bare litt mer sitron/lime)

½- 1 kinahvitløk

1 krm cayennepepper

1 krm pepper

Ca. ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime

Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse. Ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha den i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har man den i en tett boks, står den seg lenge i kjøleskapet.

 

Fremgangsmåte for salaten:

Jeg kuttet poteter og grønnsaker opp i forholdsvis små biter og hadde alt i en skål. Hadde så på aioli og litt rømme og blandet alt godt sammen.

Jeg skjærte kjøttet opp i biter og a de på et fat og hadde Cherrytomater til. 

 

 

 

 

 

Hvordan tilberede hel indrefilet

1. Når jeg steker en hel indrefilet sørger jeg først og fremst for at den er fullstendig tint. Jeg lar den gjerne ligge i romtemperatur et par timer før jeg begynner å steke den.

2. Jeg tar fileten først på en god og varm stekepanne med smør, og rundsteker den(dvs. at man steker den på alle sidene).

3. Deretter legger jeg den i en ildfast form og har stekeskyet fra pannen over indrefileten i den ildfaste formen. For å få et perfekt resultat, er det nødvendig med et steketermometer. Stikk steketermometeret halvveis inn i fileten, helst der fileten går fra den tynneste delen til den tykkeste delen. Dette for at den tynneste delen ikke skal bli for tørrstekt og den tykkeste delen ikke blir for rå.

4. Sett den ildfaste formen midt i ovnen, som er forvarme til 220 grader, og der skal fileten stå i ca. 10 minutter.

5. Ta så ut fileten og sett den på kjøkkenbenken på enn rist. La stekeovnen stå på.

6. La fileten stå og hvile seg, helst 30 minutter, før du setter den inn i ovnen igjen i rundt 10 minutter til.

7. Ta den så ut igjen.

8. Nå kan den stå å hvile til det er 20 minutter igjen til dere skal spise. Da settes formen med fileten inn i ovnen igjen. Der skal den stå til termometeret viser nedre grense for roastbiff. Ta da ut fileten og sett den på en rist på benken. Temperaturen vil fortsette å stige litt i kjøttet etter at den er tatt ut, så derfor er det svært viktig å ta den ut når termometeret viser nedre grense for roastbiff. Kjøttet får hvile seg i 5-10 minutter.

9. Legg kjøttet på en skjærefjøl og skjær bitene i ønskelig størrelse for servering.

10. Ønsker man å ha indrefileten til pålegg, for eksempel til koldtbord, venter man til fileten er kald før man skjærer den i tynne skiver. Skjær helst med en maskin.

Breiflabb med lime og ingefærsaus

                 

Beregn ca 150g breiflabbfilet pr. person.

Jeg hadde grovt spelt, salt og pepper i en pose, og vendte filetene i dette før jeg steikte dem. Men bruk det melet du ønsker. Breiflabb bruker litt tid på å bli gjennomsteikt, så beregn rundt 15 minutter steiketid.


Min datter vile ha fotoaperatet igjen, så da blir bildene ikke så god lenger, men det får holde :-)
 

Lime og ingefærsaus

2 vårløk, eller den løken du har

Ca 2 cm med ingefærrot

Smør eller olje til å surre ingefær og løk i

Saften av ½ lime

2 dl vann

1 grønnsaksbuljong

1 ss maizena

Ca 1 dl fløte, soyafløte eller det man ønsker å bruke

Smak til med salt og pepper 

Rens og del vårløk og ingefær i forholdsvis små biter og surr dem i en kjele med litt smør eller olje. Ta kjelen bort fra varmen og ha i vann, lime, maizena og buljong. Sett kjelen på platen igjen med stadig omrøring til sausen har kokt opp og blitt tykk. Ha så i fløte eller lignende og smak til med salt og pepper.

Server med poteter og de grønnsakene du liker og har tilgjengelig. Jeg hadde asparges, blomkål, sukkererter og brokkoli til.

Lime og ingefærsaus


2 vårløk, eller den løken du har

Ca 2 cm med ingefærrot

Smør eller olje til å surre ingefær og løk i

Saften av ½ lime

2 dl vann

1 grønnsaksbuljong

1 ss maizena

Ca 1 dl fløte, soyafløte eller det man ønsker å bruke

Smak til med salt og pepper

Rens og del vårløk og ingefær i forholdsvis små biter og surr dem i en kjele med litt smør eller olje. Ta kjelen bort fra varmen og ha i vann, lime, maizena og buljong. Sett kjelen på platen igjen med stadig omrøring til sausen har kokt opp og blitt tykk. Ha så i fløte eller lignende og smak til med salt og pepper.Skillingsboller

Halaien folkens, I'm back!

Det burde gjerne vært en middagsrett, men man skal ikke bare gjøre det man burde her i livet, men det man vil J

Skillingsboller

1 kg spelt- eller hvetemel

Ca. 1 ss sukker

1 ts salt                                                                  

 1 pakke tørrgjær

Ca. 1 dl olje

5-6 dl vann

1 ts kardemomme om du ønsker det (jeg bruker det ikke)

Jeg bruker veldig lite sukker i deigen, siden det skal være sukker strødd inni og oppå før de steikes. Ønsker du søtere boller har du mer sukker i deigen, men alle her like bollene veldig godt.

Ha alt det tørre i en bolle/skål og ha så i olje og vann og bland deigen godt sammen. Jeg lager alltid deigen litt løs og har heller i mer mel om det behøves. En løs deig gir luftigere boller.

La deigen stå et lunt sted til deigen har hevet dobbelt opp. Kna deigen godt sammen og ha litt mel på benken. Bruk en kjevle og lag deigen til en rektangel (har du ikke kjevle kan du vaske en stor flaske, for eksempel vinflaske eller en brusflaske som fylles med vann, uten klemmer man den gjerne flat). Jeg bruker å smelte litt smør å smøre på deigen før jeg strør godt med kanel på og så sukker.

Rull deigen sammen til en pølse og skjær opp i passe biter og legg dem på et bakebrett.

Steik i rundt 10-15 minutter på 220 grader.

Sett de til avkjøling på en rist.

 

 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits