juli 2011

Sei i seng av grønnsaker med curry

Sei i seng av grønnsaker med curry

I dag smakte maten meg ekstra godt, kanskje dette var for jeg spilte opera av blant annet av Verdi når jeg laget maten. Å herlighet tenker gjerne mange da. Men mat og musikk har mye til felles, begge deler er en smakssak, noe liker vi og noe ikke. Og smakssansene når det gjelder mat og musikk kan utvikles, og de gjør stort sett det hos de fleste av oss. Det gjelder bare å være åpen for det ukjente. Fra naturens side er vi skapt til å være skeptisk for å overleve, dette gjelder også mat. Før når en ikke kunne gå i butikker for å kjøpe den maten en trengte, så måtte en fange, høste eller sanke maten selv. Og som dere sikkert vet er det mye i naturen som er farlig å spise. Så da måtte en få en som var ?dum? nok eller bare sulten nok til å smake for å se om de overlevde. Ble den som spiste maten syk eller døde, ja da visste de andre at DET skulle de ikke spise. Dette er tydeligvis en svært nedarvet grunnegenskap hos oss mennesker, så mange vil ikke smake noe nytt. Dette trenger vi egentlig ikke tenke på nå for tiden, så kast dere rundt og forsøk noe nytt. Det som er det geniale med hjernen vår, er at om vi er skeptisk til maten vi smaker første gangen en smaker noe nytt, så smaker det ganske sikkert bedre neste gang en smaker det samme. Dette burde alle foreldre visst om slik at barna måtte smake litt av alt de laget, så slapp vi så mange kresne mennesker rundt oss.

Og sånn er det med musikk også, alt er en tilvenning. Så min oppfordring i dag er å være nysgjerrig, ikke stagner!

Vil dere gjerne vite oppskriften også ja ogher er den.

Til meg brukte jeg

1 gulrot

1 stykke løk

1 godt stykke Rettichi(http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/rettich/index.aspx) Det snaker som neper, så bytt gjerne ut om du ønsker det.

1 stor reddik

4-5 dusker med brokkoli

Ca 200 g seifilet

Ca 1 ts curry

½ fiskebuljong

1 krm pepper (Krm betyr kryddermål)

Ca 1 krm salt

1 dl kokosmelk/soyamelk eller ½ dl fløte og ½ dl vann

Ta vesken i en panne sammen med curryen og buljongen. Skrell grønnsakene og del de i små staver eller biter(uten tar det så lang tid å koke). Ha løk, gulrot, rettich og reddiken i først for de trenger å få koke litt. 

Fisken og brokkolien blir fort overkokt. Hvilken fisk en bruker spiller ingen rolle, men husk at bruker en frossen fisk, bør den absolutt tine før bruk. Når grønnsakene har fått kokt i noen minutter så tar en i brokkolien og fisken og smaker til med salt og pepper. Men da bør en ikke røre for mye, bare vende slik at fisken ikke detter helt fra hverandre. Det var så mye grønnsaker og så nydelig smak at jeg ikke ville ha verken poteter eller ris til, men det kan en bestemme selv hva en syns. 

Små glederDe små gleder er viktige gleder!

Laks med pesto og grønnsaksalat

Laks med pesto og grønnsaksalat

 

1-2 stykker laksefilet per person legges i en ildfast form og så har en godt med pesto på toppen.

Hvor salt pestoen er, vil nok variere fra merke til merke, så det kan være en ide å smake på den før du tar på fisken. Er den lite salt kan en ha på litt ekstra salt. 

Settes midt i steikeovnen på ca 180 g i 20-30 minutter alt etter hvor store og tykke fiskestykkene er. 

Grønnsaksalat med rømme og valnøtter

Til to personer brukte jeg:

2 gulrøtter

1 lite stykke squash som jeg renset og raspet på et rivjern.

½ brokkoli som jeg delte i forholdsvis små biter(orker en kan en forvelle den først, dvs. at en har de et minutt eller to i kokende vann).

Ca 5 små asparges i biter(de trenger en ikke skrelle, bare vask de før en bruker de) 

2 ss valnøtter (da får en mye omega 3 både fra fisken og nøttene)

½ beger rømme

3-5 dråper lime

Og litt salt

Jeg hadde rømmen og grønnsakene i en skål og hadde på lime og salt og lot det trekke mens maten ble ferdig. Det smakte veldig godt til fisken. Hadde også kokte poteter til

 Og i dag ble det også dessert.

Jeg pisket kremfløte(kan bruke soyafløte)

Ekte vanilje(kjøper i glass ferdig til bruk)

(dette glasset kjøpte jeg i københavn)(Vaniljesukker som kjøpes i butikken inh. vanillin som er kunstigt fremstilt og har ikke noe med vanilje å gjøre)

Bringebær i kremen og hele bringebær opp på toppen

Og til slutt litt valnøtter her også

Ønsker du sukker i må en gjerne det, men jeg liker friske desserter. 

Pølser med avokadostuing

Pølser med avokadostuing

Når det endelig er fint vær vil jeg bruke minst mulig tid inne på matlaging. Og siden jeg bare skulle lage mat til meg så blir det ingen grilling. Så da ble resultatet raskt, kjapt og billig pølser og avokadostuing. Noe uvanlig og ganske nylig kommet på.

Del avokadoen og ta ut steinen. Ta kjøttet ut av skallet og mos det med en gaffel eller stavmikser og ha gjerne i blomkål eller andre grønnsaker som er kokt. Ha i litt salt og pepper.

Jeg brukte en avokado til meg og så hadde jeg grønnsaker til. 

Kjøttpudding med egg

Kjøttpudding med egg

4-6 personer

2 pakker kjøttdeig/karbonadedeig(800g)

4ts salt

1 1/2ts pepper

4ts provence krydder

2-3 ss vann

Bland alt godt sammen.

Lag eggerøre av

5-6 egg

4 ss vann

½ ts salt

1 krm pepper

Gressløk om en ønsker det

Smør eller olje til å lage den i

Knus eggene og ha i vann og krydder og ha den i en varm panne med smør i og la den bli fast.

Ha så kjøtt/karbonadedeigen på et vått bakepapir og smør den utover som når en lager skillingsboller.

Ha så eggerøren jevnt utover og rull det sammen. Det kan være lettere om en holder i enden på bakepapiret og letter det litt opp.

Synes du dette blir for mye styr, så tar du først halvparten av deigen i en smurt form og tar på eggerøren og så tar du resten opp på igjen. En kan enten bare sette den inn i steikeovnen eller ha den i en form først(eventuelt kan en steike den på steikepannen).

 

Jeg laget en tomatsaus til

½ eller mer kinahvitløk     

½ løk

Smør å surre løken i

1 glass tomatpurre

Ca 2 dl vann

Ca 2ss soyafløte eller melk(kan sløyfes)

2 ss maizenamel eller hvetemel

1 buljongterning

1 ts salt

½ ts pepper

2 ts oregano

½ ts chilipepper

Rens og skjær løken I biter og surr den litt i pannen. Ta pannen til sides og ha i væsken, melet og tomatpurren. Bruker en hvetemel bør den koke i minimum i 10 minutter, med maizena er den ferdig når den koker opp. Ha i buljong og krydder og smak til.

Server med grønnsaker/salat og eventuelt ris eller poteter etter ønske.

Steikt kjøttdeig med fennikel og soyasaus

Steikt kjøttdeig med fennikel og soyasaus 

4 personer

½ brokkoli

6 store asparges

½ Fennikel

1 paprika

1 (kinahvitløk er hel så en slipper å rense så mye) men bruk gjerne vanlig hvitløk

½ blomkålhode

1-2 pakker kjøtt/karbonadedeig

2-3 ss sesamolje(har en ikke det så sløyf den, men den gir en veldig god smak, fås kjøpt på de fleste store butikker)

10 ss soyasaus(det fines glutenfri soyasaus å få kjøpt i butikker med større utvalg)

1 ts Koriander

 ½ ts Chilipower

Salt

Pepper

(en kan ha i litt rømme om en ønsker å variere litt)

Steik kjøttdeigen i sesamoljen og ha krydder i. Rens og del grønnsakene i ikke alt for store biter og la de surre i en annen panne. Når alt er passe mørt, blander en kjøttdeigen og grønnsakene i pannen og har på soyasausen. La det stå å trekke i noen minutter. Server med ris eller pasta.

Raspeballer

Raspeballer

Min eldste datter og kjæresten hennes er på ferie her hos meg og ønsket seg raspeballer til middag. Det er jo ekte vestlandsmat, selv om det gjerne ikke er sommermat, men nå er da heller ikke ordentlig sommeren her. 

Til raspeballer har jeg saltkjøtt, aller helst av lam, men en kan bruke salte svineknoker også, som er mye billigere enn lammekjøtt.

Her i huset har vi saltkjøtt, bacon, pølse og kålrabi til raspeballene, så det blir en omstendelig, kraftig og litt kostbar middag. Det skal det være! En annen ting er at jeg alltid lager passe mengde, altså alt for mye, så får hele nabolaget middag av restene.

Sett kjøttet på kok og ta bort skummet som kommer når det koker (jeg bruker en liten tesil). Bruk en stor panne, så en får plass til raspeballene i også. La kjøttet få koke ca ½ time før en tar i raspeballene.

4 personer

Skrell 6 potet (1 ½ potet pr person)

2 - 2 ½ dl byggmel (mengde mel kan varierer ut fra hvilke poteter en bruker, men en skal bruke mer byggmel enn hvetemel)

½ dl hvetemel (Tåler man ikke gluten, kan man bruke grovt glutenfritt mel, jyttemel smaker veldig likt som byggmel, og er naturlig glutenfritt.)

ca. 1 ts salt 

Det letteste er å bruke en foodprosessor, men en kan også raspe potetene på den fineste siden av en rasp, men nå tar jeg utgangspunkt i å bruke foodprosessor. Da tar man en og en potet i maskinen til de er helt most (for all orden skyld, det skal være rå poteter). Ha i salt og mesteparten av melet (la litt være igjen i tilfelle en ikke trenger så mye). Deigen skal ikke være hard, men fast nok til at den ikke løser seg når man slipper den i kokende vann. Da bruker jeg å forme en raspeball i hånden og ha den opp i det kokende vannet. Så må de ligge å kose seg i minst 1 1/2 time.

Kålrabien trenger lang tid for å bli ferdig kokt, så den bruker jeg å sette til koking når det er ca 1 time igjen.

Kålrabistappe 

1 stor kålrabi

100 g smør eller mer (jeg bruker aldri annet enn setersmør eller olje i mat, fuskesmør er fullt av e-stoffer og tull som overhode ikke er naturlig eller sunt for oss)

2 krm salt

1 krm pepper

Jeg skreller og deler kålrabi i biter (da blir den fortere ferdigkokt). Ha den i en panne med vann som akkurat dekker kålroten. Den trenger mellom 45-60 minutters koking før den er helt myk. Når den er kokt, heller en av vannet, har i smøret og bruker en stauke/stavmikser/mikser for å lage mos. Så smaker en til med salt og pepper.

Steik baconet og legg pølsen til varming sammen med raspeballene eller i en egen panne. Middagen er servert. 

kyllingsuppe som i provence

Fant endelig en butikk som solgte høns og tenkte at da måtte jeg lage en god suppe. Men jeg hadde ingen andre oppskrifter en den internasjonale stormsuppen og den har jeg jo laget før. Så jeg søkte på nette og fant en som så god ut på matprat(http://www.matprat.no/kos/koseoppskrifter/kyllingsuppe-som-i-provence/). Den ble god, men var litt uvant i smaken. Jeg hadde ikke poteter så jeg brukte 3 ss med maisennamel for å få fylde på den.

 

Kyllingsuppe som i Provence

 

kjøtt av 1 stk kokt kylling (800 g) (jeg har vel aldri sett maken til mager høns i hele mitt liv, så neste gang kjøper jeg heller de frosne kyllinglårene)

1 ½ l kyllingkraft

1 boks hermetiske tomater

skallet fra½ stk appelsin

4 stk potet

2 stk gulrot

½ stk purre

1 stk løk

½ stk fennikel

3 båt hvitløk

½ ts gurkemeie(er det samme krydderet som en bruker som erstatning for safran og som en bruker i lussekatter)

1 ss hakket frisk basilikum

salt og nykvernet pepper

 

Slik gjør du

 Rens kyllingen for skinn og bein. Skjær kjøttet i biter.

 Kok opp kraft, hermetiske tomater og finrevet appelsinskall. Skjær grønnsakene i små terninger og hakk hvitløken.

Fres alle grønnsakene lett i litt olje og ha dem i suppen. Tilsett gurkemeie og basilikum og smak til med salt og pepper. Ha i kyllingkjøttet.

 Server suppen rykende varm med ferskt brød til.

Torsk med Curry mix

Torsk med Curry mix

Om en ikke er så glad i fiskesmaken, bør en forsøke denne. En smakfull fiskerett utenom det vanlige. 

4 personer

2 pakker frossen torsk(800g)(eller den fisken en ønsker) Bør tines før bruk

4 dl kokosmelk (eller 2 dl fløte og 2 dl vann)

3-4 ts Curry mix(Kan kjøpt på de fleste butikker, men jeg anbefaler å kjøpe på innvandrerbutikk om en har anledning til det, for den er mye bedre etter min smak)

8-10 tomater

½ blomkål

4 vårløk eller annen løk

Stangselleri(Grønnsakene kan skiftes ut med andre om en ønsker det)

Ca 1 ts med salt

Rør Curry mixen sammen med kokosmelken(væsken) om den ikke er helt utrørt så har det ikke noe å si. Del tomatene i litt tykke skiver og legg ca halvparten i bunnen av formen. Rens og del blomkål og sellerien i forholdsvis små biter så de blir ferdig samtidig med fisken. Del fisken i grove stykker og legg de opp på grønnsakene. Rens og del løken og legg det opp på fisken sammen med resten av tomatene. Strø salt over og hell på vesken til sist. Ha steikeovnen på 18-200 grader og la den stå i 20-30 minutter(til en ser fisken deler seg fint og er ferdig). Har en ikke steikeovn kan en lage det i en panne, det kan være lurt å ikke røre alt for mye i den, for da kan fisken dele seg for mye opp. 

Server med ris eller poteter.

Auberginen med kjøttdeig og tomatsaus

Auberginen med kjøttdeig og tomatsaus

Auberginen er ikke en grønnsak jeg bruker ofte, men den er veldig god samtidig så det er kjekt å variere. Den inneholder lite kalorier og er rik på fiber(http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Content_6140&Main_4489=6177:0:10,3116&Content_6140=6185:0:10,3759).

I utgangspunktet var denne retten vegetarrett, dvs den inneholder ikke noen produkter fra dyrerike(animalske). Men uten noen form for kjøtt eller fisk blir jeg ikke mett, så da tilpasset jeg den bare.

4 personer

4 Auberginen(lager en den som vegetarrett bør en doble)

2 ss Olivenolje til steiking(eller bruk det en ønsker)

Saus:

2 eller flere fedd hvitløk

1 løk

1 paprika

2 bokser hakkede tomater eller eventuelt ferske 8 tomater

1 buljongterning

1 ts frisk timian eller 2 ts tørket

1ts frisk merian eller 2 tørket

2 ts frisk oregano eller 2 ts tørket(har en for mye tørket oregano, synes jeg det kan bli såpesmak).

1-2 ts sukker avhengig av hvor sur de hakkede tomatene er

2 ts fersk basilikum eller 2 tørket

Ca 1 ts salt

1 ts pepper

½ ts Chilipower

-----------------

2 pakker kjøtt/karbonadedeig

Eventuelt ost på toppen

Auberginen deles og det er en fordel å ta av skinnet(det glemte jeg, men det er ingen krise).

Ha olje i steikepannen og ha Auberginene på og la de steike på begge sider. Legg de i en ildfast form. Steik kjøtt/karbonadedeigen.Sausen kan en gjerne lage på forhånd om en ønsker. 

Rens løk, hvitløk og paprika og del i biter. Ha olje i pannen og surr de litt. Ha i de knuste tomatene(bruker en ferske tomater, vaskes og deles de og has i pannen). Ha i krydderene, skulle en ikke ha disse som står i oppskriften så bruk noen andre, men krydder er svært viktig for smaken skyld(for eksempel kan en bruke Provencekrydder). La det putre i pannen i ca 10 minutter. Ha så den ferdig steikte kjøttdeigen sammen med sausen, er den for tørr tar en i litt vann. Smak om det er god kryddersmak, ellers har en på mer.

Ha så det hele over Auberginene og eventuelt ha eventuelt på ost. Sett formen i steikeovnen på 180-200 g i ca 30 minutter.Å ha ungdommer i hus kan kreve en god porsjon tålmodighet og dette ble denne retten offer for. Da 20 minutter ble til over en time, blir maten der etter. Selv om det ser litt vell mørkt ut, så smakte det utmerket                                                                                              

"Prikkevering" av gressløk

Gressløk

Gressløk er en velsignet lett vekst å få til, den trives omtrent over alt. 

 En kan ha den i potter, i hagekasser eller i hagen. Den vokser opp igjen selv om en klipper den helt ned til roten. Dessverre er det alt for mye gressløk som aldri blir benyttet fullt ut. I år har det regnet så mye at jeg knapt har orket å gå ut og hente den for å ha i maten. Men nå er sommeren her og da kan jeg klippe den helt ned og "prikkevere" den så jeg har til vinteren.

Jeg bruker en god saks og klipper den ganske langt nede på stilken. Så renser den for alt gress og annet som er innimellom løken.

 

Deretter vasker og renser jeg den flere ganger. Jeg tapper kaldt vann i vasken og legger den ned i vannet. Når jeg så føler at den er OK, tar jeg den i en kjøkkenhåndduk og tørker den godt. 

Deretter klipper jeg den opp i små biter. 
Jeg liker å bruke det meste naturen har å by på, så hvorfor ikke bruke gressløkblomten til pynt!

Det er ikke noe problem å fylle findelt gressløk i plastpose og fryse den, så kan man ta opp så mye man trenger. Dette er nok den ekleste måten å gjøre det på, men min erfaring er at om jeg tørker gressløken og har den på glass eller lignende som står på kjøkkenet, for eksempel i krydderhylla, er det lettere å bruke av den enn om den ligger i fryseren.

Når gressløken er klippet opp, har jeg den på en steikeplate med bakepapir og legger den på ca. 100 grader i steikeovnen i ca. 1 time.( Det kan være lurt å bevege litt på den av og til). 

For at gressløken skal tørke (dette gjelder alt som en vil tørke) bør en ha ovnsdøren på gløtt. Til å holde døra åpen, bruker jeg en tresleiv eller lignede. Ikke bruk noe av plastikk for den kan smelte, og bruker en noe av stål, blir dette fryktelig varmt. 

Når gressløken er tørket, lar jeg den gjerne ligge litt så jeg er helt sikker på den er tørr, slik at den ikke mygler når den kommer på glass. 

Tørket gressløk kan jo være en hyggelig liten gave også! 

Sommermat

Sommermat

Når det endelig er sol og varme ute, har jeg ikke lyst å tilbringe mye tid inne i huset. Og det smaker ikke alltid like godt med varm mat når det er herlig varmt ute. Derfor blir dette et tips til middag, kos, eller turmat, og en tar med og danderer maten etter hvilken anledning en vil ha den til.

På Kiwi kjøpte Jeg spekemat som det er litt ekstra smak i, noe jeg setter pris på. Den heter Tapasmix. I tilegg hadde jeg en liten rest fenalår som jeg la på fatet. 

Sist det var bondens marked var jeg i byen og da klarte jeg ikke å motstå fristelsen til å kjøpe den økologiske fetaosten fra Haugalandet, som er marinert i hvitløk og basilikum. Den er bare så fantastisk smakfull at det aldri blir det samme med vanlig fetaost igjen. Den er økologisk og er derfor dyrere en den en kjøper på butikken, men den ene gangen i året jeg tar meg råd til det, skal jeg ha denne. (Skulle noen få lyst å kjøpe, så står de på Bryggen ca. en gang i måneden). 
(jeg har fortsatt ikke blitt bønnhørt om at jeg vil ha nytt kamera, så da bildene der etter )

Bilde: Fetaosten fra Haugalande http://www.haugalandmeieri.no/hm/public/openIndex?ARTICLE_ID=100

Så hadde jeg melon, sukkererter, druer og litt kirsebær (bærene lå på et eget fat). Men en kan selvfølgelig bruke akkurat det som passer en, jordbær for eksempel passer veldig godt til dette, synes jeg.

Eggerøre hører jo med når en har spekemat, men en kan ha kokte egg om en ikke vil lage eggerøre.

Kan ikke huske om jeg har laget eggerøre og lagt ut fremgangsmåten for denne før, men jeg gjentar den i så fall gjerne!

3 egg (jeg liker å ha rikelig med eggerør,e så jeg beregner 1 ½ egg pr pers)

1 ss vann (eventuelt fløte/melk, noe jeg meget sjelden bruker)

1-2 krm salt (litt etter hvor salt mat en skal ha det til)

1 krm pepper

Gressløk Jeg pyntet fate med gressløkblomster

Knus eggene og ha de i en skål.

Ha i vann, salt og pepper og visp godt med en gaffel. 

Bruk en teflonpanne og la smøret bli varmt (men ikke mørkt, for da blir eggerøren mørk også). Har en fersk gressløk, har en den opp i pannen noen sekunder før en tar i eggerøren. 

La den få ligge litt i pannen før en rører om. Om en ikke har for mye i pannen på en gang som jeg gjorde denne gangen, så er røren ferdig på veldig kort tid.

(Den kan fortsatt være litt lite stiv når en heller den i skålen). Når en spiser, så spiser vi også "med øynene". Derfor liker jeg å ha eggerøren i en skål slik at den får form når jeg legger den på serveringsfatet. Som oftest så bruker jeg samme skålen som jeg lager røren i og da strør jeg gressløk i bunnen,


og når jeg da snur den så har den et fint mønster av gressløk på toppen(en kan godt bruke tørket gressløk). Det er lurt å la eggerøren stå en stund i skålen så den får bli litt kald og fast.

Hvordan holde liv i en basilikumplante

Hvordan holde liv i en basilikumplante

Basilikum er en fantastsk anvendelig urt og den er ganske lett å holde liv i. Men det er forskjell på disse plantene, så noen dør før en omtrent har fått de i hus, mens andre er mer villige til å overleve. Når en tar av basilikumplanten bør en bare ta ned til det siste skuddet på stilken, for da vil den fortsette å vokse(dette gjelder alle planter med "etasje" blader).
En kan se at det vokser blader med litt mellomrom.

 
Vil en beholde planten, så bør en ikke knipe alle bladene lenger ned en til sisste blakronen.

Er en mange i familien kan en jo ha flere planter. De liker lys men ikke direkte sol. Et godt tips er å la den stå i vann minst en gang i uken, helst mer. Jeg setter den i vasken med vann og lar den få kose seg der en stund. Basilikum er også svært dekorative og koselige å ha på kjøkkenet. 

Omelett

Omelett til ca 1 person

3 egg

1 ss vann

2 krm salt

1 krm pepper

2 kyllingpølser(bruk akkurat de pølsene eller andre ting en måtte ha i omeletten)

Litt vårløk

5-6 små tomater

Squash 

 

Ha egg, vann, salt og pepper i en skål og visp de godt sammen. Del pølsene og løken i biter og ha de på en steikepanne med litt smeltet smør. (skal en lage omelett til mange kan en ha det i form i steikeovnen. Da er det lurt å steike løk og pølse først, siden det fremhever smaken, men er ikke et ?møsst?). Når pølsene og løken har fått surret litt, har en på de vispede eggene. Ikke ha for sterk varme, for da brenner den lett. Det er greit å bruke en sleiv å dytte litt lett i den til å begynne med, for da blir den fortere steikt. Ha på tomatene og squashen og la det stå til den stivner. Om en ønsker det kan en gjerne ha på ost. Server eventuelt med brød. For meg ble dette så mye mat at jeg ikke trengte brød til.

Hjemelaget tomatsuppe

Tomatsuppe

3-4 porsjoner(dette er en suppe med mye mat i)

4-6 sjalottløk eller 1 vanlig løk

1-2 hvitløk etter smak og behag (eller kutt de ut og eventuelt ha i mer vanlig løk)

Ca 2 stenger selleri(behøver ikke ha i det heller, men det hjelper suppen å få en ekstra fylde og smak).

1 ss smør eller olje(bruker en olje kreves det gjerne litt mer salt, siden den ikke inneholder salt)

1 glass tomatpuré

2-3 ts suppebuljong eller 1- 2 terninger buljong

6 dl vann

Ca 1 dl fløte/melk eller soyafløte om en ikke tåler melkeprodukter

1 potte basilikum eller tørket basilikum

Ca 1 ts pepper

1-2 ts salt

1-2 kokte egg per person for å ha i suppen ved servering 

Ha smør/olje i en panne. Rens og findel, løk, hvitløk og selleri og ha de i pannen og la det surre i noen minutter. Ha i vann, tomatpuré og buljong. Finhakk basilikum(bruker en tørket har en det bare i pannen) og la det trekke med. Nå bruker jeg en stavmikser for at suppen ikke skal ha klumper(Små barn liker ofte ikke at de kan kjenne klumper og det gir en ekstra fylte og smak i suppen) Har du ikke stavmikser, er dette en svært billig investering som en kan bruke til mye mer en bare å jevne supper og sauser og den tar liten plass. Så smaker jeg suppen til med fløte, salt og pepper. En suppe fri for hvetemel og er derfor naturlig fri for gluten. Den tar mellom 10-15 minutter å lage, er svært næringsrik og utrolig mye bedre en kjøpesuppe.

Elg biff med viltsaus

Elg biff med viltsaus

Viltkjøtt er noe av det beste kjøttet jeg vet og nå har jeg vært heldig å få elgkjøtt. Om noen skulle være i tvil om hva som regnes som vilt kjøtt, så er det Hjort, Elg, Reinsdyr og Rådyr. Dette er kjøtt som er kostbart om en må kjøpe det på butikken. Og det er så sjelden at jeg har slikt kjøtt, så da lager jeg en tradisjonell viltsaus til den.

Biffen steiker jeg først på steikepannen og så setter jeg den i ovnen i ca 15- 20 minutter før jeg tar den ut og lar den hvile. Så setter jeg den inn igjen like lenge og dette gjentar jeg til den er ferdig. Vil en forberede biffen på forhånd, så kan en gjøre samme prosessen, men ikke la den bli ferdig steikt. Og når en skal ha den, så tar en den inn i steik ovnen så den blir varm.

Steikeovnene varierer i styrke og om en har varmluft blir det fortere brent en om en bruker vanlig varme. Så pass på og skru heller ned varmen, men jeg har ca 200 g på min steikeovn, men den er gammel og godt brukt. Steiketermometeret visteopp mot øvre del av merket roast biff da den var ferdig. La biffen få hvile litt før en deler den i passe stykker for servering. 

Viltsaus

Denne sausen er sånn omtent som jeg lærte av min farmor, som var utrolig flink til å lage mat. Jeg hang over grytene og fulgte med, fra jeg var så stor at jeg kunne stå selv. Dessverre var det bare i sommerferiene jeg fikk den gleden. Og det er sikkert like mange måter å lage viltsaus på som alle andre sauser og matretter. Dette er festmat og da skal en ikke spare på noe! Dette er dessverre ingen saus for de med melkeallergi, så da kan jeg anbefale for eksempel en soppsaus eller rødvinsaus.

Ca 4 personer

2- 3 ss smør (og da mener jeg smør og overhodet ikke noe kjemisk fremstilt substitutt som margarin er)

2-3 ss hvetemel(en kan lage brun saus med maisennamel også, men vær forsiktig med varmen. Og den må nok mest sannsynlig tilsetter mer maisenna når den er ferdig for den blir tynn igjen etter å ha stått lenge på varmen).

4 dl vann eller kraft(jeg bruker alltid kraften som kommer fra kjøttet i sausen, det gir veldig god smak)

1 terning buljong(har en viltkraft bruker en selvfølgelig den i stedet for)

Brunost eller geitost etter ønske, men den gir en veldig god smak så jeg bruker et godt stykke

1-2 ss tyttebærsyltetøy eller en kan bruke tyttebær om en har

1-2 ts salt

Tips til Grillspyd

Tips til grillspyd

Sommeren har visst glemt å komme til Vestlandet i år, men vi gir ikke opp, håper og dersom det skulle komme en dag med fint vær, så er alt som kan krype å gå av både små og store ute for å virkelig ta til seg de tiltrengte soltimene eller sekundene. Skal vi da få tid å grille noe annet en pølser må det gå fort, så her er to tips for å ha på grillen.

Kjøttboller med squash, paprika og løk. Jeg hadde ferdiglagde spanske kjøttboller i fryseren som er veldig mye smak i. En bruker det en får tak i, eller har av kjøttboller og grønnsaker.Dette er garantert noe barna vil like.

Personlig er jeg veldig glad i sjømat og foretrekker dette om det lar seg gjøre, så her er en variant.

Kamskjell, scampi og rød og grønn paprika (for det var det som var i kjøleskapet). Jeg bruker å ha en ferdiglaget olje stående i kjøleskapet med rapsolje, masse hvitløk og chili og den tømte jeg over. Hadde også et dryss hvit pepper over og litt salt. Når jeg hadde grillet disse spydene ferdig på ikke for hard varme, hadde jeg på litt lime. Kanon godt og sunt. Mange vil hevde at dette er dyr mat, men da tror jeg dere må begynne å regne ut hva det koster med kjøtt og tilbehør. Grovt regnet så kom de tre grillspydene på under 20 kr tilsamen. Ta utfordringen å regn og sammenlign selv ;-) 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits