april 2016

Fylt kjøttrull med egg (naturlig gluten og melke fritt)
Siden jeg nesten aldri lager en rett på samme måte to ganger  kan du også se på disse alternativene:

Klikk HER Kjøttpudding fylt med persille og ruccula

Klikk HER Kjøttpudding med egg

Klikk HER Kjøttpudding med grønnsaker
 

Min yngste datter Miriam ville ha middag, og da blir alltid spørsmålet til henne,"hva vil du ha?". Men tror du jeg får svar, nopp, kun "lag noe godt", som om jeg går inn for å lage noe dårlig middag, he he.

Vel, hun går på fodmap (testing av matvarer man kan reagere på), og da ble det ikke enklere å lage middag. Men dette er jeg vel ganske god til. om jeg skal skryte av meg selv da ;-), og det må jeg vel siden jeg ikke har bygden å lite på ;-)!

Etter å ha vridd hode noen sekunder fant jeg ut at det fikk bli kjøttpudding som er fylt med egg, og en tomatsaus til.

400 g kjøttdeig

1 egg

1 ts salt

Ca. 1/2 ts pepper

Ca. 1/2 ts spisskummen

1 knivspiss chilipepper

1 ts oregano

1 ss potetmel (er naturlig glutenfri). Man kan bytte potetmel med hvetemel(da er det ikke glutenfritt lenger) eller annet glutefritt mel, eller 1 ts johanneskjernemel.

Bland alt sammen godt i en skål, vet et bakepapir eller lignede, og lag en flat avlang fasong på deigen.Lag eggerøre av 

4 egg

1 ss vann

1 knivspiss salt

1 knivspiss pepper

Bland alt godt sammen, og ha det på en varm panne med smør. Rør hele tiden til eggerøren er stivnet, hell den så på kjøttdeigen, og rull deigen sammen,Steik  rullen på en steikepanne og vend den slik at den blir brun  på alle sidene. Man kan velge å la den ligge på steikepannen (men man snur den med jevne mellomrom), eller man kan sette kjøttpuddingen i ovnen i rundt 15 minutter, det gjorde jeg. I mellomtiden kokke jeg fullkornsris og lage saus Miriam kunne spise.

Saus:

1 bok med tomater

litt vann som jeg skylte ut av boksen

1/2 ts chilipulver

1 ts økologisk og vegetabilsk buljong (bruk den buljongen du har, men husk at all buljong er ikke glutenfri)

salt

 pepper

1 ts gurkemeie

1 ss kokosfett

Ha alt i en panne og la det koke opp, bruk stavmikser å jevn sausen. Sausen kan gjerne stå å putre noen minutter, men den er i grunnen ferdig. 

  

 

Sjokoladerullekake med krem og bær til dessert (glutenfritt)


Nesten alt som er litt søtt kan bli dessert, og siden jeg liker å ha desserten omtrent ferdig når gjestene kommer så kom jeg på denne krasjonen.

Oppskriften på den glutenfrie sjokoladekakerullen finner du HER

Kremen pisket jeg på forhånd, det hadde nok blitt mer lekkert om jeg hadde den i en sprøytepose og sprutet kremen på, men slik ble det ikke. Tåler man ikke melkeprodukter, kan man enten piske soyakrem eller man kan bruke spraykrem som bare er til å spraye på Klikk  HER for å se

Bærene var oppskåret på forhånd så de var bare å legge på sammen med en liten kvast sitronmelisse.

Lammeskank i hvitvin og tomat

4 lammeska

nker (1 til hver person)

Ca. 150 g bacon

1 ss rosmarin

1 ss oregano

1 ts chilipuder

4 hvitløksfedd eller 2 kinahvitløk

2 løk

2 store gulerøtter

1 liten kålrot

1 liten fenikkel

2 bokser hermetiske tomater

2 dl tørr hvitvin

Salt

Pepper

Steik lammeskankene og oppskåret bacon godt på alle sider, ha de i enn panne, og ha på vin og tomater. Skrell og rens og del alle grønnsakene før man også har de i gryten, sammen med krydder. La det hele koke under lokk i rundt 2-3 timer alt etter hvor store de er, snu skankene innimellom.

Når skankene løsner fra beinet er de ferdig. Ta de opp av gryten, og hold de varm. Bruk stavmikser å jevne de kokte grønnsakene til saus.  Ha de grønnsakene du ønsker til middagen, jeg hadde rosenkål og asparges, og rotmos av poteter og sellerirot(oppskrift på rotmors finner du HER)

Ingen tryllekunst akkurat.:-) Fikk du lyst å prøve å lage lammeskank?

Har du spist lammeskank noen gang? 

Vinkokt ris med pamesan, parmaskinke og dampet asparges

Dette er samme forretten jeg hadde for to uker siden, men denne gange forsøkte jeg meg med parmaskinke i stede for røykelaks, fremgangsmåten er den samme, men jeg valgte å kutte ut hvitløken denne gangen. 

Når tilbereder en forrett  skal det ikke være mye på tallerken og derfor kokte jeg kun en porsjon ris til 4 porsjoner.

1 porsjon ris som er litt klebrig ca. 50 g

½ løk, du kan gjerne bruke sjalottløk om du foretrekker det

Smør eller olje til steiking

2 dl hvitvin helst litt tørr

Etterfyll med vann om nødvendig

Salt

Pepper

2-3 ss raspet parmesan ost (bruk gjerne mer om du liker smaken)

Parmaskinke

Dampet asparges 

Tomat til pynt

Og et  litte strø med  parmesan til pynt

Rens og findel løk og surr i en panne, ha deretter i risen og la også den få litt steiking før man har på hvitvinen. Kok som etter anvisning på pakken med salt og pepper, og etterfyll med vann om nødvendig.  Når risen er ferdig kokt har man i parmesanen, og smaker til om den trenges mer salt eller pepper.

Jeg brukte en liten rund form slik at jeg fikk en fin  forme på risen på tallerken, deretter la oppskåret parmaskoinke på toppen av risen, jeg strødde litt parmesan på rett før servering. Aspargesen dampet jeg i noen minutter i en panne, og danderte den pent på tallerken, og en delt cherrytomat for fargen sin skyld. 

V
  

WAW, over 1000 lesere i går, hva skjer?

Bloggverden kommer jeg neppe til å kunne forstå, men i går hadde jeg faktisk 1026 Norske lesere og 1335 klikk, Jeg kan ikke annet en å si tusen tak  til alle som har vært innom. jeg er overveldet og glad!

Tredje plass i Bergen

Og 5 plass på toppblogg over 40 år :-)
 

 

Tre rettes middag i april :-)

Det er litt morsomt hvor ting kan gå i perioder, nå har jeg knapt hatt besøk på månedsvis, og så blir det noe hver eneste helg. Og jeg er jammen meg glad for at jeg har gode venner og familie som har lyst å komme på besøk, det er ingen selvfølge.

Gårsdagens meny bestod av:

Vinkokt ris med parmesan, parmaskinke og dampet asparges Middagen ble lammeskank kokt i hvitvin,tomater og masse grønnsaker og med rotmos til, og middagen ble toppet med en Faustino Gran Reserva 2001 som gjesten hadde med seg. Det er bare helt perfekt mach.

 

Til dessert ble det sjokoladerullekake med pisket krem og friske bær og med en kopp kaffe til.  

Oppskriftene kommer 
 

 

 

 

Kakaorullekake med smørkrem (gluten og melkefri)

Jeg er med i en forening som heter NPIF Klikk HER om du vil vite mer (Norsk protein intoleranse forening ), og der fant jeg denne oppskriften som var linket til en blogg som du kan se HER

Sjokoladerullen skal jeg ha til dessert i kveld, da blir det middagsbesøk. Skal jeg være ærlig så synes jeg sjokoladerullen ble alt for søt, men jeg er heller ikke vant med å bruke mye sukker, så dere skal ikke se bort i fra at det er meg det er noe i veien med ;-).

Sjokoladerull

3 egg

1 eggehvite

125 g sukker (jeg skal redusere denne mengden neste gang siden jeg syntes den ble for søt)

60 g potetmel

2 ss kakao 

1 ts bakepulver 

Sett steikeovnen på 200 grader. Ha eggene og sukkeret i en bolle, og pisk helt til det er blitt "hvit" eggedosis(skulle det være noen som ikke har laget eggedosis før, så skal egg og sukker piskes helst med en mikser, siden det blir veldig tungt for hånd. Og eggedosisen skal være luftig og skifte fare slik at den blir mer mot hvitfarge). Bland alt det tørre, og om du har en sikt er det en fordel å bruke den for å sikte det tørre i eggedosisen da blir det ikke melklumper. Bland alt forsiktig sammen med en slikkepott. Hell røren på et smurt bakepapir og dra den utover hele papiret, slik at den blir tynn og jevn. Sett platen med deigen midt i ovnen og steik den på 200 grader i 10 minutter. Når bunnen er ferdig må den få avkjøles helt før man tar fyllet i, uten vil fylle smelte. For at bunnen ikke skal bli hard, siden den da ikke kan rulles sammen, snur man kaken på et bakepapir med sukker opp på en rist(må ikke være sukker på). Behold bakepapiret som kaken er steikt på, og legg formen over og la det stå slik til kaken er helt kald.

Smørkremfyll

100 g smør  (om man ikke tåler melkeprodukter i det hele tatt må man bruke smør uten melk, dette får man kjøpt i de fleste dagligvarebutikker)

120 g melis

1 eggeplomme 

2 ts vaniljesukker eller 1 ts med ekte vanilje Klikk HER om du vil vite hva ekte vanilje er 

Det kan være en fordel å la smøret bli rom temperert før man begynner å lage smørkremen. Ha alt i en bolle og pisk kraftig til blandingen blir lett og luftig, men må gjerne bruke slikkepotte innimellom for å få alt med. 

Ha blandingen jevnt utover kakebunnen, og rull kaken sammen.  

 

 

Wraps med reker og guacamole

Wraps er knallgodt og enkelt å lage. 

Hvor mange lefser man beregner kommer ant på hvor storspist man er, men 2 per person vil jeg regne med i snitt.

Jeg bruker grove glutenfrie lefser som jeg har kjøpt på vanlig butikk.

I tillegg trenger man salat og de grønnsakene man ønsker eller har, alt er lov bare man selv liker det er mitt motto :-)))))

Denne gangen hadde jeg blandet ferdig vasket salat fra pose

Cherrytomater

Squash

Sorte oliven

Reker

Oppskrift på guacamole finner du HER

                                                            

 

Vinkokt ris med parmesan og røykt ørret 

Dette er en noe uvanlig kombinasjon å koke ris i vin, men du hendelse så godt det var. Jeg hadde dette som en forrett, og jeg synes den var både enkel og delikat, eller hva synes du?

Når jeg har rester av vin fryser jeg den ned i fruktposer eller lignende og bruker den i forskjellig mat. For å se tips klikk HER

Når det skal være forrett så skal det ikke være mye på tallerken og derfor kokte jeg kun en porsjon ris til 4 porsjoner.

1 porsjon ris som er litt klebrig ca. 50 g

½ løk, du kan gjerne bruke sjalottløk om du foretrekker det

1 fedd hvitløk eller tilsvarende med kinahvitløk (ca. ½)  

Smør eller olje til steiking

2 dl hvitvin helst litt tørr

Etterfyll med vann om nødvendig

Salt

Pepper

1 ss raspet parmesan ost (bruk gjerne mer om du liker smaken)

Røykt ørret eller laks

Parmaskinke

Fersk dill

Rens og findel hvitløk og løk og surr i en panne, ha deretter i risen og la også den få litt steiking før man har på hvitvinen, kok som etter anvisning på pakken med salt og pepper. Etterfyll med vann om nødvendig.  Når risen er ferdig kokt har man i parmesanen, og smaker til om den trenger mer salt eller pepper.

Steik parmaskinken til den er blitt hard og «crispy», legg den til avkjøling på et tørkepapir.

Jeg brukte en liten rund form for å forme risen på tallerken, og la oppskåret røykt ørret på toppen av risen, og knuste den sprøsteikte parmaskinken rundt på tallerken, og toppet med litt dill. Man kan godt ha litt grønnsak til pynt rundt om man ønsker det, men ikke la det bli for mye. 

Dessert vannbakkels (glutenfri)

Av en eller annen grunn synes jeg vannbakkelse er bedre en både vafler og mange andre kaker og desserter. Vannbakkelse Det som er fascinerende med vannbakkelse er at den kan brukes som kake, dessert, men  også til for eksempel suppe. Og de er egentlig utrolig lett å lage på en god dag, he he, de dagene som ikke er god, ja da punkterer de når man har tatt de ut av ovnen. Men gode er de uansett, og da er det bedre å være «rævalaus en råalaus» som man sier der jeg er oppvokst. Og siden jeg ikke fikk vannbakkelsen «fluffy» som jeg hadde planer om men mer en katastrofe, delte jeg de og hadde bær og hjemmelaget vaniljekrem i de, og da ble de «fluffy» nok. Og jeg selv en fiasko kan bli en sukkes med litt hjelp!


Vannbakkelse

125 g smør

2 1/2 dl vann

130 g mel (jeg brukte lyst Toro mel) Tåler man hvetemel bruker man det.

4 egg

Kok opp smør og vann, ha så i melet og rør det godt sammen. Min erfaring er at vannbakkelsene blir finest om jeg bruker en kjøkkenmaskin eller lignende for å blande i eggene. Men man kan blande for hånd, da må man røre hvert egg veldig godt slik at deigen blir jevn og fin. 

Bruk skje eller sprøytepose for å sette vannbakkelsene på brett. Steik de i 20-25 minutter mitt i ovnen på 200 grader. PS: IKKE åpne ovnsdøren la de stå i ovnen til den er blitt kald, da faller ikke vannbakelsen sammen.

Del de i to eller man kan bruke sprøytepose å fylle de med for eksempel vaniljekrem.

Vaniljekrem

Det er mange måter å gjøre en ting på, og slik ble det denne gangen:

1 liten boks med fløte/soyafløte/gogreen visp eller soya visp på sprayboks Klikk HER

1/2 boksen piskes til krem/soyafløte/googren visp

----------------------

1/2 boksen has i en panne sammen med 

1 ss sukker/eller det søtningen man ønsker

1 ts med ekte vanilje For å vite hva det er klikk HER

1/2 ss maizena eller 1 ts johanneskjenremel

Ha alt i en panne og la det koke opp under omrøring. Når blandingen har kokt opp og blitt tykt, avkjøler man den helt.

Ha den kalde vaniljeblandingen i den piskede kremen, og fyll de delte vannbakkelsene. 

Jeg delte jordbær i skiver, og brukte også bjørnebær, bringebær og blåbær. 

For å få den ekstra sødmen i desserten hadde jeg rikelig med melis på toppen.

Melisblanding er enkelt å lage, det er kun vann(væske) og melis, en nybegynnerfeil er å ha alt for mye vann/væske i. 

Begynn med 1/2 ss og ta heller i dråper etter hvert. 

Man kan også bruke eggehvite om man vil bruke melisblanding til å lime sammen feks.en  kransekake..For flere bruksområder for vannbakkelse klikk HER 

 

Baligryte versjon 2

På fredag hadde jeg tre av mine barndomsvenninner på besøk  og det ble som vanlig en utrolig koselig kveld. God mat må vi ha, og siden den ene ikke tåler det ene og den andre ikke tåler en annen sort mat osv. ble det en enkel og grei Baligryte. Den laget jeg første gang for mange år siden da jeg snoket rundt på butikken for å å inspirasjon til middag. Og da kom jeg over ferdigmat varianten av Baligryten, og jeg så hva som var i gryten(ikke estoffene, for de hopper jeg bokk over ;-) ), og gikk hjem og komponerte min egen hjemmemekka  variant av den. 

Jeg laget(som vanlig) en litt annen vri på Baligryten denne gangen.Den andre Baligryten finner du HER

4 personer

1 hel kylling/høns

2 purreløk

1 rød paprika

1 grønn paprika

1 gul paprika

2 boks usukret oppdelt ananas (a 277g)          

2 bokser kokosmelk (a 400ml)

Ca. 3 ss maizena 

Ca. 1 ss karri (Men husk at det er bedre å ta i for lite enn for mye)

2-3ts  rød karri pasta 

Ca. 2 ts salt

Ca, 1 ts pepper

Litt kraft (1-2 dl) fra den koket kylling/høns.

Sett kylling eller høns på kok, høns tar litt lengre tid å koke, man bør regne rundt to timer, kylling rundt en time, men det blir aller best kraft av høns. Man kan godt dele den før den kokes, det kommer litt ant på hvor store panner du har :-)

Rens og vask purren godt og kutt den opp i biter, å surr den i pannen Den øverste delen på  purren kan være litt stygg og ødelagt, kok  den med fuglen, da blir det blir ekstra god kraft.

Rens og del paprikaen i forholdsvis små biter, og steik de sammen med  purren. Når kylling/høns er kokt tar man den opp og avkjølte den litt før den renses og har den sammen med grønnsakene . Ha deretter i kokosmelk og maizena og rør den godt ut, før den settes på platen for et oppkok, ha i så mye kraft at gryten blir passe tykk. Ha i ananas og smak til med rød karripasta,  krydder og salt.

Server gjerne med ris og salat.

Resten av kraften fryses ned i porsjoner, og kan brukes i supper og sauser.

  

Plukkfisk kaker med reker

I går hadde jeg lettsaltet torsk med poteter og gulerot til middag, nydelig og god mat. Men det er lett å lage for mye, og da kan man lage noe annet av det dagen etter.

Jeg hadde

torsken

potetene

guleroten 

pluss at jeg hadde i et egg, og resten av smøre i en skål og brukte stavmikseren på det.

Reker i lake hadde jeg i etter på og blandet de bare lett inn.. 

Siden fisken var salt trengte jeg ikke ha verken mer salt eller krydder i, men du må gjerne det om du ønsker det. 

Så formet jeg deigen til kaker og steikte de på pannen til de var fine og gyldne på begge sider. 

Ingen skulle tro at dise rosa lekkerbiskene var laget av rester av fisk :-) 

 

Gluten og melke frie Amerikanske pannekaker 

2 store egg

2 dl soyamelk/rismelk  eller melk om du tåler det(jeg brukte soyamelk, og det funket veldig bra)

150 g glutenfritt mel (jeg brukte Toro sitt lyse mel)

1-2 ss sukker

1 klype salt

1 ts vaniljesukker eller aller helst ekte vanilje

1 1/2 ts natron

smør til steking

Ha eggene i en skål og tilsett melk, og mel vekselvis og rør godt med en visp mellom hver gang man har i mel og melk. Tilsett så salt, vaniljesukker/vanilje og natron, og bland det godt i deigen. La deigen hvile i  noen minutter før man begynner å steike pannekakene. Ikke ha alt for sterk varme, da får ikke kakene tid å svelle på pannen og de blir brent. Han som var fra Amerika sa at de brukte å lage store pannekaker, men jeg ser på alle bilder på nette at disse er små. Men lag så store pannekaker du ønsker, personlig synes jeg nå de små er litt søte og utenom det vi bruker å lage.

Pannekakene skal i følge min venn serveres med smør og lønnesirup rykende varme. Og man skal ha to kaker med masse lønnesirup på, både i midten og opp på :-))))). I fare for å virke uhøflig med å ta masse bilder av maten, ble det ingen bilder av pannekakene, men til helgen kommer min datter og da skal jeg lage pannekaker til henne å legge ut her på dette innlegge :-) 

 

 

 

 

Amerikansk frokost

 Jeg har hatt en Amerikaner på besøk, og han flesket til å laget amerikanske glutenfrie Amerikanske pannekaker med smør og lønnesirup på. Og da kunne ikke jeg være verre en at jeg laget hele frokosten en annen dag, selv om jeg i grunnen ikke var våken. Jeg er så trett om morgenen at jeg er oppe, og våkner først ut på dagen etter noen kopper kaffe :-)))).

Oppskrift på de glutenfrie Amerikanske pannekakene kommer. , Frokosten besto av speilegg, bacon, steikte poteter med grillkrydder og salt, og ketchup Amerikanske pannekaker med smør og lønnesirup, og selvsakt kaffe! Litt av et måltid amerikanere klarer å spise om morgenen må jeg si :-), virkelig sikringskost :-)))). Liker du så store frokoster?

 

Løbiff, men båtpoteter og hjemmelaget bearnessaus

Mye tyder på at det er 1 april i dag ja, det første er at jeg blogger igjen, det andre er at jeg faktisk ble inspirert til å lage denne middagen av en kamerat som i grunnen ikke legger sjelen i mat lagingen kan man si ;-). Og det tredje er at jeg faktisk lager løbiff, kongen av jonk food. Men i rettferdighetens navn er potetene steikt selv og sausen hjemmelaget, pju, det var en lettelse he he!

Ser det ikke godt ut????

En liten søt historie fra barndommen til min sønn: han har alltid elsket 1 april, for da hadde han faktisk lov å skrøne, noe han fortsatt liker å gjøre :-)   Men han begynte tidlig i mars med å skrøne og med å avslutte med å si "APRIL SNART" he he. Har dere blitt lurt i dag, eller klart å lure noen?

Løbiffen kjøpte jeg, men det er ekstremt enkelt å lage selv, det er rett og slett bare å flatklemme kjøttdeig og forme den, steike den med krydde, TIPS1: HER og tips 2: HER.

 Bearnaisesaus Her

Båtpoteter HER 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits