april 2015

Steikt servelat med rotmos og erter

 

I dag ble det en enkel men god middag, nemlig servelatpølse fra Bønes gård (en lokal produsent), og en deilig  rotmos til. Egentlig elsker jeg erter, men det blir sjeldent til at jeg bruker det til middag.

Gulerot blomsten på toppen av mosen er laget med en skreller som du kan se den her.

Rotmosen laget jeg av:

Sellerirot

Blomkål

Smør

Salt

Pepper

Jeg renset og delte selleri og blomkål, skylte godt, og satte de så på kok  med litt vann. Grønnsakene blir ganske fort ferdig kokte, sil av vannet og ha på smøre,  bruk så enten en moser eller en stavmikser til å mose grønnsakene med. Smak  til med salt og pepper.

Pølsene steikte jeg på steikepannen, og for kreativitetens skyldt, delte jeg pølsene i 4, og satte de pent inn i rotmosen.

Siden jeg brukte frosne erter, kokte jeg opp litt vann, og hadde ertene i vannet, ertene er ferdig på et minutt eller to. Ertene la jeg rundt rotmosen.

 

Gulerot blomsten spiste jeg også, den er jo laget av økologiske gulerøtter så de er bar helt NYDELIG.




Stilig? ;-) 

Torsk i ovnen med røde linser

 

I dag hadde en plan, og den planen kom jeg ikke på før jeg hadde spist opp maten he he he. Jeg hadde rester av røde linser, og de hadde jeg til i stedet for poteter.

Beregn 1- 2 torskefileter (eller annen fisk)

Løk (ikke heng deg opp i at du må ha disse grønnsakene, bruk de du liker og har, verken mer eller mindre stress. Du kan også bruke frosne grønnsaker)

Blomkål

Squash

Søt rød paprika

Tomater

Pastinakk

Buljong

Vann

Salt

Pepper

Smør

 

Jeg delte alle grønnsakene og la de i en ildfast form med fisken på toppen, strødde på litt buljong, salt og pepper, og ha så på vann og smør. Formen jeg bruker har lokk, har du ikke ildfast form med lokk så bruk aluminiumsfolie å ha over. La formen stå nederst i ovnen som er forvarmet til 210 grader. Fisken er ferdig på rundt 20 minutter.





Moussaka med masse grønnsaker




 

Saus:

2 bokser knuste tomater (Bruk gjerne økologiske produkter)

Litt vann som man skyller ut av boksene

1 løk

1 kinahvitløk

1 godt stykke med sellerirot

Kokosfett eller smør til steiking

------ de grønnsakene som er under streken behøver du ikke ha i, men jeg hadde en del biter av grønnsaker som jeg gjerne ville bruke opp. Dessuten gir de veldig god smak og moussakaen blir veldig mye mer næringsrikt med alle grønnsakene J. Bruk de grønnsakene du har, det skal veldig mye til for at det blir feil.

Et lite stykke ingefær

1 stykke persillerot

Et lite stykke fennikel

Buljong

Salt

Pepper

2,5 dl fløte/melk/havremelk

Hvit ost (jeg kjøpte en godt lys geitost)

???

Ca.900 g kjøttdeig (jeg er så heldig å ha elgkjøttdeig)

2-3 Aubergine 

Krydder på kjøttdeigen: Her kan man bruke det kryddere man har og liker, for å gjøre det enkelt for eksempel Provencekrydder.

Jeg brukte:

 Ca. 2 ts oregano

 1 ts koriander

1 ts chilipulver

1 ts basilikum

Litt gurkemeie

Jeg hadde alle krydrende på mens jeg steikte kjøttdeigen, dette  er en vane jeg har, men sannsynligvis blir det samme smaken om du har de rett i sausen J

Rens og del grønnsakene i biter og ha de i en panne med smør og la det få surre godt sammen, hel så på knuste tomater, vann og buljong. La alt få koke sammen til grønnsakene er god og møre, bruk stavmikser for å knuse grønnsakene. Ha i fløte, ost og smak til med pepper og salt.

1 aubergine (jeg hadde litt lite aubergine, derfor supplerte jeg med poteter)

Ca. 6 små poteter (man kan også velge å kun bruke poteter om man ønsker det, potetene gir litt stivelse slik at sausen blir tykkere når potetene er ferdig)

Auberginen skjæres i tynne skiver (om du orker så strør du på salt og lar de ligge litt, i dag gjorde jeg det men det funker helt fint uten å gjøre det). Steik auberginen på pannen. Potetene skrelles og skjæres opp i tynne skiver (skal de ligge litt før du bruker de så ha potetskivene i vann så de ikke blir brune.

Steikt kjøttdeigen og ha på krydder, ha kjøttdeigen i sausen.

Ha saus og aubergine/potet lagvis i en ildfast form. Ha gjerne ost på toppen når moussakaen nærmer seg ferdig, da slipper du brent ost.

Moussakaen trenger å stå 45-60 minutter i ovnen på nederste rille med ovnen på rundt 200 grader.

 

Ha gjerne salat til J

Små rumpetroll, små rumpetroll er morsomme å se

video:mov0316     
Bilde av frosken som passer på eggene er det min datter Marte som har tatt da hun var hjemme


Jeg går meg en liten ruten, nesten hver dag, og der har jeg sett både froskeegg, baby hoggorm, Nå har jeg fulgt med disse eggene en stund og blir litt ekstatisk av slike fenomen :-)

blomster som spretter ut og andre magiske ting som skjer i naturen akkurat nå.

Denne snutten filmet jeg med mobilen, noe je aldri har forsøkt å gjøre før. Men om du er litt tålmodig og tar på deg brillene så kan man se de pittesmå rumpetrollene som leker seg.

Jeg blir 

Portugisisk inspirert kylling

 

Denne oppskriften er gjenskapelse av en middag jeg lagde i 2011, så jeg gjentar meg ikke for mye ;-) Liker du koriander vil du elske denne retten.

Til 4 personer

4-6 kyllinglår eller kyllingfileter (i dag brukte jeg kyllingfilet)

2 ss smør-olje eller kokosfett til steiking

1 hakket løk

1-2 chili (den norske vanlige chilien smaker nesten ikke noe, men  ta i mer eller mindre etter hvor sterkt man liker maten)

3 fedd hakket hvitløk,

To store bunter med fersk koriander

5 dl vann

2 terninger kyllingbuljong

100 frosne erter

3 store gulrøtter                  

8 middels poteter (kan byttes ut med for eksempel søtpotet eller sellerirot)

Salt og pepper etter smak

Koriander blader for pynt

Rens og hakk løk, hvitløk og chili og ha de på en varm steikepanne med litt kant på. Når dette har blitt blankt har man på kyllingfiletene/lår og steiker disse på begge sider til de er brune.

Hell deretter på vann og ha i buljong på og la det få koke.

Skrell og del de øvrige grønnsakene og ha også disse i pannen (ertene kan man gjerne vente litt med). Finhakk mesteparten av korianderen og ha den sammen med de øvrige ingrediensene, og la alt få koke til kyllingen og potetene er gjennomkokt. Ha i erter og smak til med salt og pepper, og rett før servering strør man på litt koriander for syns skyld.

 

Siden det er poteter i retten behøver man ikke å ha noe mer til, men jeg valgte å ha røde linser til, og det smakte nydelig sammen med denne retten. Men man kan også for eksempel ha ris til om man ønsker det.


    
Røde linser er nydelig


sjefen i huset

 

 

 

Jeg glemte det jeg egentlig skulle, og det var å skrive en liten snutt om kattematen Purina jeg fikk i posten til Jenny Dyp. 

Den kresne pusen likte utrolig nok dette tørrforet og kastet seg over det. Ti poeng til Purina.




Dette er reklame som jeg har fått i posten. #purina





Jordskokksuppe med bacon

 

I dag var Marte her igjen og hjalp meg med suppen til middag. Marte er bare godheten selv den jenten, jeg er heldig og evig takknemlig som har fått slike barn.




Siden jeg hadde fått masse flotte økologiske jordskokk fra Finnegarden så må jeg jo bruke de og da ble det jordskokksuppe. Har du smakt jordskokk før?

Jordskokk ligner på små poteter, de har en nøttaktig og er litt søt i smaken, men den har et høyt innhold av fiber. I tillegg er jordskokk rik på B vitaminet Folat, kalium og fosfor. Den blir fort brun når den er skrelt, akkurat som poteten kan det være en fordel å ha de i vann gjerne med litt sitron i.




Dette er nok til tre til 4 personer om man har litt brød til!

1 løk

300 g jordskokk

2 poteter (de brukes til tykningsmiddel i suppen så slipper man å bruke mel)

2 skiver sellerirot

Smør eller kokosfett til steiking

4 dl vann

2 dl fløte/melk/ havremelk eller lignende (jeg brukte havremelk)

1 ss økologisk buljong

½ bunt koriander

Salt

Pepper

Litt steikt bacon til topping om man ønsker det.

 

Rens og skjær løken i biter og surr den i pannen. Skrell jordskokk, poteter og sellerirot skyll det godt, del de litt og ha de i pannen sammen med løken. Ha på vann, buljong og halvparten av den hakkede koriander og la det får koke til grønnsakene er møre. Bruk stavmikser og mos alt, ha i melken og smak til med salt og pepper. Steik litt bacon om du ønsker å ha det til, og legg den og resten av korianderen på toppen av suppetallerkenen.




Server gjerne med brød og smør.

Her er den økologiske buljongen jeg bruker

Her er havremelken jeg brukte, den har ikke glutenfri merket, men jeg tåler den fint.




Red curry suppe med scampi og torsk

 

Døtrene mine har vært å laget middag til meg en dag hver, og det er bare så utrolig deilig å slippe å lage maten selv.

Her er dagens kokk, Miriam J


Dere må bare legge merke til lyset bak henne, ja det er sol!!!!!!! 
Emoji

Til to personer:

1 normal stor kinahvitløk eller 1fedd

2 sjalottløk eller 1 liten løk

1 bit ingefær

Scampi

1-2 ss smør eller kokossmør

4 dl vann

1 ss maizena

 1 god ss med red curry

1 fiskebuljongterning

Pepper

1 torskefilet

Litt oppskåret vårløk til pynt.

Datteren min liker ikke smaken av cocosmelk så godt derfor hadde ikke hun det i, men jeg tror den hadde fått en rundere smak med cocosmelk.

 

Fremgangsmåte:

Rens og findel løk og ingefær og ha de i en varm panne med smør og surr de godt. Bruker du ferdigkokte scampi er saken grei og da venter du med å ha de i pannen til suppen begynner å bli ferdig. Men om man bruker rå scampi med skall, må man ha disse gradvis i pannen og steike de. Legg de så til avkjøling og ta av skallet og skjær de opp i ryggen å ta ut det sorte som eventuelt er der.

Ta pannen av platen og hell i vann, maizena, buljong og red curry og rør godt før pannen settes på platen igjen for oppkoking.

 

Når suppen har kokt opp har man i oppdelt torskestykker og smaker suppen til. Ha i rekene og ha på finhakket vårløk.





Se hva som stod på døren min. LYKKE

Se hva som stod på døren min. Emoji LYKKE Emoji

 

For en tid tilbake fikk jeg høre om Finnegarden på Voss som leverte økologiske grønnsaker osv. hjem på døren, og dette måtte jeg teste. Og for en lykke, grønnsakene smakte bare helt himmelsk og de er fantastisk friske og flotte produkter. Man kan nå si hva man vil om økologiske produkter, men en ting er nå sikkert og det er at min eldste datter har rotter og de er svært selektiv i hva de spiser. De liker ikke gulerøtter, men disse spiste de. Og det har vi sett mange ganger at rottene nekter å spise vanlige sprøytete grønnsaker og frukt, eller de bare spiser innholdet og ikke skalet. Rotter en nok intelligente dyr som vet hva som er bra for de og ikke. Jeg anbefaler alle som har mulighet til å kjøpe økologiske produkter å prøve, de er enorm smaksforskjell og man slipper all giften som er på vanlige grønnsaker og frukt.

Nå blir det mye god mat fremover dere :-)

 






Steikt ris med bacon og egg

 

I dag har jeg vært på reise og min «lille» datter hadde laget mat til seg og sine venninner. Det eneste som var igjen  var litt ris, men jeg hadde bacon og egg og jeg smelte alt i hop. Datteren min som allerede hadde spist syntes dette var så godt at hun oppfordret meg å legge det ut på bloggen siden dette var "kongemat"

Jeg hadde litt kokt ris

2 egg

Rundt 8 sneisere med bacon

2 vårløk

Litt paprika

Litt koriander (kan sløyfes)

Salt

Pepper

 

Jeg delte bacon, løk og paprika og steikte de i en panne, og hadde så på risen og steik den også. Jeg blandet eggene sammen med kryddere, og helte det over det andre i pannen, dette må også få seg en liten omgang i pannen til de  stivnet.  Maten er ferdig og det er bare å sette gaffelen i maten J




 

Kake til min mamma

 

I går hadde min mamma bursdag og da var det naturlig å smelle i hop en kake.




I dag legger jeg ved en liten hilsen til Andrea som en ung skjønn jente som også snart har bursdag og takker henne for å være en trofast leser.

Kakebunn:

4 egg

100 g sukker

100 g glutenfritt mel eller hvetemel om man kan bruke det

1 ts bakepulver

 

Pisk eggedosis av egg og sukker. Smør en kakeform (22-24 cm rund form), sett steikeovnen på 200 grader. Sikt melet og bakepulveret i eggedosisen og vend forsiktig inn slik at luften ikke går ut av eggedosisen. Hell røren i formen og sett den på nederste rille i ovnen. Steik den i 20-25 min, begynner den å se brent ut opp på toppen, tar du bare på litt bake- eller matpapir over formen. Ikke åpne ovnen for tidlig da kan den falle sammen. Stikk i kaken med en pinn eller liknende. Henger det deig igjen på pinnen må den steike litt til. Når den er ferdig er det lurt at den får kjølne i formen, da forblir den saftig.

Når kaken er helt avkjølt, deles den i to eller tre.

Fyll:

Ha syltetøy på alle delene, jeg brukte rørte villbringebær

Banan oppdelt

Blåbær

1-2 beger pisket krem med vanilje til hele kaken. Jeg brukte kun en pakke med havrefløte siden jeg ikke hadde mer, men det hadde nok gjort seg med litt til. Tåler man melk så pisker man vanlig kremfløte. Fordel kremen både i og opp på kaken.

Legg den andre delen av kakebunnen opp på kremen og fyll krem opp på den igjen.

På toppen av kaken hadde jeg

Krem

Oppdelte jordbær

Bringebær

Blåbær

Physalis

 

PS, advarsel!!  Kanen har en tendens til å forsvinne på et blunk ;-)

Raspeball/klubb/komler

I går ble det raspeballer til middag, og det er mat som må deles. Vi var tre stykker som spiste glutenfrie raspeballer og tre som spiste vanlige raspeballer oppskriften finner du HER. Det er lurt å først lage de glutenfrie raspeballene, og sette lokk på pannen slik at man ikke får mel med gluten i seg. Til raspeballer har jeg saltkjøtt, aller helst av lam, men en kan bruke salte svineknoker også, som er mye billigere enn lammekjøtt.

Her i huset har vi saltkjøtt, bacon, pølse og kålrabi til raspeballene, så det blir ingen maraton etter dette måltidet.

Sett kjøttet på kok og ta bort skummet som kommer når det koker (jeg bruker en liten tesil). Bruk en stor panne, så en får plass til raspeballene i også. La kjøttet få koke ca. ½ time før en tar i raspeballene, skal du lage både glutenfrie og vanlige raspeballer må man huske å kjøtt i den pannen med glutenfrie raspeballer også.

4 personer

Skrell 6 potet (1 ½ potet pr person)

 2 ½ -3 dl glutenfritt mel. Bruk det melet du har eller for eksempel Jyttemel siden det smaker veldig likt byggmel, og er naturlig glutenfritt. I går brukte jeg Toro sitt lyse (mengde mel kan variere ut fra hvilke poteter en bruker, og hvor faste raper man liker).

ca. 1 ts salt 

Det letteste er å bruke en foodprosessor, men en kan også raspe potetene på den fineste siden av en rasp, men nå tar jeg utgangspunkt i å bruke foodprosessor. Da tar man en og en potet i maskinen til de er helt most (for all orden skyld, det skal være rå poteter). Ha i salt og mesteparten av melet (la litt være igjen i tilfelle en ikke trenger så mye). Deigen skal ikke være hard, men fast nok til at den ikke løser seg når man slipper den i kokende vann. Da bruker jeg å forme en raspeball i hånden og ha den opp i det kokende vannet. Så må de ligge å kose seg i minst 1 1/2 time.

Kålrabien trenger lang tid for å bli ferdig kokt, så den bruker jeg å sette til koking når det er ca. 1 time igjen

Kålrabistappe 

1 stor kålrabi

100 g smør eller mer (jeg bruker aldri annet enn setersmør eller olje i mat, fuskesmør er fullt av e-stoffer og tull som overhode ikke er naturlig eller sunt for oss)

2 krm salt

1 krm pepper

Jeg skreller og deler kålrabi i biter (da blir den fortere ferdigkokt). Ha den i en panne med vann som akkurat dekker kålroten. Den trenger mellom 45-60 minutters koking før den er helt myk. Når den er kokt, heller en av vannet, har i smøret og bruker en stauke/stavmikser/mikser for å lage mos. Så smaker en til med salt og pepper.

 

Steik baconet og legg pølsen til varming sammen med raspeballene eller i en egen panne. 

 

 



 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits