april 2012

Linsestuing med laks til

I dag fikk jeg verdens beste tilbakemelding, en melding som varmet veldig mitt "bloggehjerte". En venninne av meg har tre barn som hun er aleine med og har derfor ikke all verdens råd. Hun fortalte at barna hennes kun har vært en gang på restaurant i hele sitt liv. Men etter at hun begynte å bruke bloggen min, har hun fått mot og inspirasjon til å lage litt annerledes mat, og dandere den pent på tallerknene til barna. Så har de en høytidsstund rundt bordet og forestiller seg at de er på restaurant. Intensjonen med bloggen har hele tiden vært å kunne inspirere og vise hvor enkelt det er å lage sunn, god mat og nå har jeg klart å oppnå dette målet iallfall med en. Tusen takk snille, dyktige Siv!

Så var det middagen i dag. Det ble linser med brokkoli i og laks. Og jeg må si at jeg er veldig overasket over hvor god kombinasjonen med linser og brokkoli ble. Helt ærlig så er jeg ikke helt sikker på hvor mye linser jeg tømte i pannen, men les på linsepakken hvor mye de beregner pr. porsjon.

Jeg brukte ca. 1 ½ dl linser som jeg skylte godt og kokte i litt rikelig med vann og litt salt. Da linsene hadde kokt i rundt 5 minutter, hadde jeg i 4 bunter med brokkoli som jeg lot koke sammen med linsene. Da alt vannet var kokt inn, hadde jeg i en klatt smør og brukte stavmikseren for å mose alt sammen. Så var stuingen ferdig til servering.

Laksen skar jeg opp i biter så den skulle bli fort steikt (men bruk gjerne hele fileter)

Så hadde jeg surrede asparges og en liten rømmeskvett til.

Utrolig enkelt, velsmakende og sunt! 

 

Guacamole

1 moden avocado

1-2 fedd hvitløk

1 ss majones

(1 ss rømme om man tåler melkeprodukter, jeg brukte det mye før, men nå har jeg kuttet det ut siden jeg bør holde meg mest mulig borte fra melkeprodukter)

½ lime

1 krm chilipepper

1 krm pepper

½ ts salt

Del avocadoen i to, og ta ut steinen. Ha kjøttet i en skål og ha i krydder, majones, rømme, hvitløk og lime. Bruk stavmikser eller en gaffel, og mos det hele godt . 

Steikt laks med guacamole

Regn ett til to laksestykker pr person

Ha smør i pannen og la det bli brunt før man tar laksestykkene i pannen. La fisken få en fin brunfarge på begge sider, før man skrur ned temperaturen og lar fisken steike på begge sider i ca. 15 minutter (avhengig av hvor store laksestykkene er).

Jeg hadde aubergine, blomkål og asparges til.

Lag til guacamolen og ha den på fisken etter at denne er på servert på fatet, for guacamole egner seg ikke så godt for oppvarming.

Guacamole

1 moden avocado

1-2 fedd hvitløk

1 ss majones

1 ss rømme (kan man sløyfe)

½ lime

1 krm chilipepper

1 krm pepper

½ ts salt

Del avocadoen i to, og ta ut steinen. Ha kjøttet i en skål og ha i krydder, majones, rømme, hvitløk og lime. Bruk stavmikser eller en gaffel, og mos det hele godt sammen.

 Ingen Kims, Ingen kos?

 

Det ser ikke direkte vont ut dette heller, eller? ;-) Bringebær, blåbær, jorbær og soyafløte

 

 

Blåbær, jordbær, tyrkisk yoghurt og hjemmelagde knekkebrød til lunch.

Knekkebrødene finne du under brød på bloggmenyen

http://morsmiddag.blogg.no/1318434507_knekkebrd.html 

 

 

Matpakketips utenom det vanlige skivene? 

 

Jeg har en boks som er inndelt i tre rom. Da kan jeg ha de forskjellige ingrediensene hver for seg.  Denne gangen hadde jeg tyrkisk yoghurt i et rom, knekkebrød i et annet og frukt i det siste, så blander jeg det når jeg skal spise. Man kan for eksempel bytte ut knekkebrødene med nøtter. Det var mange som hadde "lange øyner" på matpakken min.Siden jeg har yoghurt i boksen, tar jeg plastfolie over slik at jeg er sikker på å ikke søle i vesken. Ta gjerne en pose på etter lokket er satt på.


En utroig grei boks som jeg kjøpte på Obs supermarked


 

Gresk salat

Noen av mine kjære naboer har vært i Hellas på ferie og kom fulle av begeistring hjem igjen. Og det morsomme var at de ville jeg skulle lage gresk salat så vi kunne ha en gresk aften, og det gjorde jeg selvsagt. Jeg var på en innvandrerbutikk og kjøpte fetaost og greske oliven med stein (for de synes jeg er best), og det andre som skulle til.

Vi var 7 personer:

400 g fetaost ( man kan bruke mozzarella i stedet for fetaost) (tåler man ikke mekeprodukter, så kan man bruke soyaost)

1 agurk

5 bifftomater (men bruk gjerne andre tomater, men da må en kanskje ha flere)

2 rødløk

Greske oliven (så mye eller lite man ønsker)

Ha litt olivenolje over, eller bruk oljen som er på fetaosten.

Vask og skjær grønnsakene i skiver, og det samme gjør man med fetaosten, om den ikke allerede er delt.

Legg alt lagvis og legg oliven på toppen og hell over litt olje.Vi hadde ekstra oliven i en skål, og tzatziki og tortillachips til. Vi hadde også brød til som vi hadde tzatziki på.

Tzatziki

3 dl yoghurt naturell

1 stk. slangeagurk

2 fedd hvitløk

1 ss olivenolje

½ ts pepper

½ ts salt

Rasp agurken på et rivjern og press av vannet i en sikt eller lignende. Ha agurken i yoghurten og tilsett renset og presset hvitløk, salt og pepper. Ha olivenolje i til sist.

Det er en fordel å la den stå noen timer før bruk så smaken får sette seg, og rør om før servering.

 

Pølse "nammelett" i ovnen med søtpotetTil 4 personer

8-10 pølser avhengig av hvilke pølser man bruker

8 egg

6 ss vann eller melk

4 ss yoghurt naturell (tyrkisk yoghurt er super, men yoghurten kan kuttes ut)

1-2 søtpoteter (de kan variere veldig i størrelse, men jeg mener en stor eller to små)

Ca. ½ blomkålhode

1 purreløk eller vanlig løk

Salt

Pepper

Bruk gjerne andre grønnsaker.

Rens og del grønnsakene i forholdsvis små biter og del også pølsene i biter. Jeg surret pølsebitene og purreløken litt på en panne med smør først, men det er ikke nødvendig. Knekk eggene i en bolle og ha i vann, yoghurt, salt og pepper og bland det godt sammen. Ha blandingen i en smurt ildfast form med høye kanter. Ha i alle de delte grønnsakene og pølsene og ha det i forvarmet ovn på 200 grader. Hvor lang tid det tar før omeletten/'nammeletten' er ferdig, avhenger av hvor dyp formen er, men den er ferdig når eggene er stivnet og det er etter ca. 30 minutter. 

Kyllingklubber med OystersausDa har jeg enda en gang vært og sneket rundt på en innvandrerbutikk for å se hvilke andre godsaker jeg kunne finne. Og da kom jeg over Oystersaus, noe jeg ikke har brukt på lenge, siden den jeg brukte å kjøpe viste seg å inneholde hvetemel (og derfor gluten). Men denne var utrolig nok uten hvete. Og jeg må si at den var sjeldent god, jeg nesten sleikte sausen av tallerkenen. Det eneste jeg vil gjøre annerledes neste gang, er å ha mer ingefær i, for det synes jeg er usedvanlig godt og passer perfekt til denne sausen. Sausen er en sukkerbombe og inneholder østersekstrakt, om noen skulle være allergisk mot skalldyr.

1 person

Ca. 300 g kyllingklubber

Smør å steike i

½ aubergine (i stedet for å bruke ris, poteter, nudler osv.)

Litt løk

En bit fennikel

½ liten paprika

4 små asparges

Ca. 1 cm med ingefær

Ca. 1 dl med oystersaus og noen dråper vann

Rens og del grønnsakene i passe biter. Ingefæren kan man presse gjennom hvitøkspressen om man ikke liker biter med ingefær eller den har begynt å bli trevlete. Bruk en vid teflonpanne eller wok og la smøret bli brunt. Begynn med å steike kyllingklubbene, deretter løk, aubergine, fennikel, paprika og ingefær. Når alt har fått en god omgang i pannen, tømmer man over oystersausen og alt får kose seg sammen i rundt 5 minutter før man tar i aspargesen. Retten er ferdig når aspargesen er ferdig.

Ønsker man andre grønnsaker og for eksempel ris eller lignende til, så har man det. 

 

Linsesuppe180 g røde linser

Skyll og kok etter pakkens anvisning. Linser trenger ikke ligge i bløt og er ferdige på ca. 10 minutter.

Lag suppen av:

4 ss søt chilisaus

Saft av 1 lime

1 neve hakket persille

1 neve hakket koriander

3-4 dl vann

2 ss rapsolje

2 ss tomatpuré

1 ss spisskummin

1 ts gurkemeie

2 fedd hvitløk

1 løk

1 laurbærblad

2 gulrøtter

100 g selleri

Salt og pepper

Ha chilisaus, lime, vann, tomatpuré, olje og krydder i en panne. Rens og finhakk grønnsakene og ha de i sammen med de andre ingrediensene og la de få småkoke i rundt 10 minutter.

Ha også de ferdigkokte linsene i pannen og smak nå til med salt, pepper og ha eventuelt også i litt mer vann.

En knallgod og sunn middag, med masse mat i. 

Innbakt svinekjøtt med sursøt saus a la Carl Berner

Min flinke datter Marte har laget middag i dag :-)

Innbakt svinekjøtt med sursøt saus har vært en favoritt lenge, men jeg har aldri visst helt hvordan man lager det. Det har vært en mytisk kinarestaurant- hemmelighet, som virker veldig vanskelig, men det er det altså ikke. I mitt nye kjøkken på Carl Berner tok en veldig smakfull middag form. Jeg startet med sausen.

 

 

Sursøt saus 

En boks hermetisk oppkuttet ananas

1/2 dl vineddik

1/2 dl sukker

3-4 fedd hvitløk

1 chilli

3 ts revet ingefær

1/4 paprika 

 

Grovkutt hvitløk, chilli og ingefær og legg i en panne. Hell sausen til ananasen og ca halvparten av bitene og resten av ingrediensene i pannen. La det koke opp, ta det av platen og la det stå i 10-15 minutter. Når det er litt mer kjølig, bruk en stavmikser og lag en jevn saus uten alt for masse klumper. Kok så opp igjen sausen, og ha i paprika og resten av ananasen, kutt det gjerne i ganske små biter. Dersom sausen er veldig tynn kan man bruke litt maizena for å få den tykkere, men jeg syns den var helt perfekt uten. Smak til med salt, men jeg brukte bare en halv tesje.

 

 

Innbakt svinekjøtt

Indrefilet av svin

1 dl speltmel

3 ss sesamfrø

2-3 ts salt

Kutt svinekjøttet i ganske store biter. Bland mel, sesamfrø og salt, og vend svinekjøttet i melet. Stek svinekjøttet på ganske sterk varme i olje ganske kort på begge sider til det er lett gyllent. Putt så de lettstekte bitene i en skål, og ha på et lokk, la det stå til resten av maten er ferdig.

 

Jeg serverte med wokede grønnsaker og ris. Når man woker grønnsaker starter man med det som tar lengst tid, her var det gullerøttene. Etter to minutt tilsatte jeg brokoli og blomkål, etter to minutter løk, og til slutt paprika. Ikke vær redd for å bruke olje, det verste jeg vet er grønnsaker som er woket i for lite olje, da blir de gjerne svidd og tørr.

  

Korma med kylling

4-6 kyllingfileter eller tilsvarende

Ca. 2-3 cm frisk ingefær

50 g smør

1-2 stor løk,

1-2 chili, finhakket (chili kan variere veldig i styrke)

2-3 stort hvitløksfedd

2 ss malt koriander

1 ts gurkemeie

½ ts malt kardemomme

½ ts malt nellik

½ ts malt cumin/spisskummen

½ ts pepper

3 dl yoghurt naturell/ Crème Fraîche/rømme (tåler man ikke melkeprodukter, så bruk soyayoghurt)

½-1 ts salt

Saften av ½ sitron/lime

En håndfull cashewnøtter (jeg hadde bare valnøtter)

Noen stilker grovhakket frisk koriander om man har

Rens og finhakk ingefær, løk, hvitløk og chili, skjær kjøttet i terninger og fres det i en panne. Tilsett alle krydderene og fres videre i ett minutt slik at krydderet blir godt blandet med kjøttet og at kjøttet blir pent brunt. Rør inn yoghurt og salt og la det hele få et oppkok. Tilsett deretter sitron/limesaft og cashewnøttene og la alt koke videre i ca.10 minutter.Laks med Teriyaki saus


Jeg så på tre retters middag på tv, og der hadde de Teriyaki saus, så det var jo helt klart at den måtte jeg teste ut. Min saus ble nok ikke helt som den på tv, men forhåpentligvis ganske lik. Det var en litt uvant smak, men absolutt velsmakende.

 

Teriyaki saus

1 dl Soyasaus (jeg brukte glutenfri soyasaus og den er ikke så salt som vanlig soyasaus)

1 dl eplejuice

1 ss honning

Lime

1-2 ss revet ingefær

1 fedd hvitløk

2 Annisstjerne (dette krydderet hadde verken jeg eller naboen, så det får jeg ta med neste gang)

Sesamfrø, knus

4-8 minutter

Trenger man å jevne den, bruk maizena

Rens og finhakk hvitløk. Skrell og riv ingefær og ha det så i en panne sammen med væsken, honning, anis og knuste sesamfrø. La det hele få koke opp og la det stå å putre i 10-12 minutter. Er ikke tykk nok, så ta en ss maizena og bland i litt vann og ha i, og deretter gi den et oppkok.

Jeg hadde laksen på steikepannen og brukte verken salt eller pepper, siden sausen var mer en nok smak i.

Jeg hadde fullkornsris og wokket brokkoli, paprika og asparges til.

  

Hjemmelagde fiskekaker og surret kålDet er et ordtak som seier "naken kvinne lærer fort å spinne", men jeg tror jeg døper det om til "sulten kvinne lærer fort å trylle". Jeg hadde tatt ut fiskekaker fra fryseren og hadde i grunnen planlagt å lage dem tradisjonelt i brun saus osv. Men så gikk tiden veldig fort og jeg ble uhemmet sulten. 

Jeg la derfor fiskekakene på stekepannen så de ble varme.

Renset så kålen og gulrøttene, delte dem i tynne biter, før jeg surret dem i smør til de var mør. Når de var nesten ferdig hadde jeg Maldon salt (ekstra godt salt, men det er rikelig godt nok med vanlig salt).

Noe mer hadde jeg ikke til maten, men snakk om god mat.

Hjemmelagde fiskekaker

Lyr er ikke lett å få tak i lenger, uten at en fisker den selv. Hyse kan være lettere å få tak i. En kan bruke begge disse to fiskesortene for å lage gode fiskekaker.

En må filetere eller få ferdig filetert, også skinn og benfri, for å lage fiskekaker. Det optimale er om fisken har fått ligge et døgn før en lager farsen, men denne gangen hadde jeg ikke anledning til det.

1 kg filet av lyr eller hyse

2 ss potetmel

1 ¼ ss salt (det virker mye, men fisk trenger mye salt)

½ ts muskat(har en ikke dette, så sløyfer en det)

7 dl melk( tåler en ikke melk kan en eventuelt bruke soyafløte eller lignende, men se til at en ikke bruker noe som er tilsatt sukker, fordi det går ikke bra. Jeg bruker ca 2 dl fløte og resten vann, det går fint for min del og kakene ble nydelige X 2 ;-)

Ha all fisken i en foodprosessor og ha i salt og potetmel. Vær litt påpasselig med hvor sterk maskinen din er. Det er ikke bra om den elter altfor hardt. Jeg lot den gå på fullt en liten stund til fisken begynte å bli delt. Deretter skrudde jeg den kraftig ned. Det er viktig at både fisken og væsken har samme temperatur når en begynner å spe deigen. Ha i litt og litt væske i farsen. Ha stekepannen klar og stek fisken så den blir brun på begge sider. For at fisken skal bli gjennomstekt, må en skru ned platen så man ikke risikerer at den blir brent. Lager man mye fiskemat på en gang, og man har en steketakke, kan det være lurt å benytte den. Når deigen står en stund må man gjerne røre litt for den stivner når den står en stund.

Verdens beste fiskekaker 

 

// ]]>

Wok med ytrefilet og hjemmelaget pesto

Pesto

1-2 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.(*1.Se under)

1 potte basilikum

75 g parmesan (*2. se under) PS: Det står gjerne ikke parmesan på osten, men Grana Padano).

1,5 dl olje

Pepper

SaltSkrell hvitløk og del den i biter, klipp av en potte med basilikumen og valnøtter og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesan. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.*1. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man nøtteallergiker så kan man bruke pinjekjerner sidne de ikke er i sekt med nøttefamiien.*2.Om man ikke tåler melkeprodukter, så kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker å ikke erstatte den, bare bruke mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner i stedet for.

Ytrefilet eller annet mørt oksekjøtt

Beregn mellom 150-200g

Jeg brukte følgende grønnsaker, men man velger de man har og liker selv:

Vårløk

Sjampinjong

Fennikel

Blomkål

Paprika

Skjær biffen i strimler. Rens og del grønnsakene i biter. Ha en varm wokpanne eller en litt stor teflonpanne og ha smør i. Pannen må være veldig god og varm før man begynner med å ha i litt og litt kjøtt, så fortsetter man med blomkål, løk, fennikel, paprika og til slutt sjampinjong. Når alt er steikt tar man pannen bort fra pannen og blander i pestoen og blander alt godt. Server med ris, pasta eller hva man ønsker til.

  

Sjampinjongsuppe


Til 4 personer

8-10 sjampinjong litt etter hvor store de er

Ca. 20 g smør

1 stor løk

7 dl vann

1 dl fløte eller melk (tåler man ikke melkeprodukter, så bruker man soyafløte eller lignende)

2 ½ ss maizena

2 terninger grønnsaksbuljong

Ca. ½ ts pepper

Eventuelt salt (min ble salt nok bare med buljongen, men det vil nok variere hvilke type man bruker)

Jeg, som vokste opp med Ingrid Espelid på tv, tyr både titt og ofte til en dusk persille for å sette farge og spiss på maten.

Rens og skjær løken i små biter og surr den i en panne med smør. Rens og del sjampinjongen og skjær den i passende biter, små nok biter til å få plass i skjeen når man skal spise suppen. Surr også sjampinjongen sammen med løken, til de er litt surret. Ta pannen av platen, og ha i væsken, buljong og maizena. Ha pannen på platen igjen og la det hele få et oppkok under stadig omrøring. Smak til med pepper og eventuelt salt. 

Pizza med rester av hummus og kjøttdeig

Det ble en grov pizzadeig i dag med restene fra i forgårs, da jeg hadde tacobåt med hummus og kjøttdeig med salat til.

Pizza til 3-4 personer

2 dl grovt sammalt speltmel

1 dl siktet speltmel (Glutenfritt se linken under)

Ca. 1.5 dl vann

½ dl rapsolje

1 ½ ts salt

½ pakke tørrgjærHa alt det tørre i en skål og hell på væsken og bland alt godt sammen (deigen hever seg fortere om man lunker væsken litt). Sett deigen til heving et lunt sted med en klut eller lignede over i ca. 30 min (til deigen har hevet seg litt). Har man litt dårlig tid, kan man sette bollen med deigen i varmt vann. Men det er veldig viktig at det ikke er mer enn rundt 40 grader, er det varmere kan man ta knekken på gjæren og deigen vil ikke heve seg. Når deigen har hevet seg, knar man og kjevler den ut til en flat runding og har den på et stekebrett med bakepapir.

Denne gangen lar du deigen heve mellom 10-15 minutter før man har på fyllet.Jeg hadde altså på

Hummus med kjøttdeig

300g kjøttdeig

Stek kjøttdeigen som til vanlig taco.

1 pakke ferdig kokte kikerter (380g)

1 chili

½ boks hermetiserte tomater, eventuelt ca. 4 ferske, hakkede tomater

1 løk

3 ts salt

1 ts pepper

1 ts koriander

1 potter persille (kan sløyfes eller man kan bruke tørket persille)

Litt vann til å skylle ut av tomatboksen

Rens og hakk chili, løk og persille og ha det i en skål sammen med kikerter, tomater, vann, krydder og salt. Har du stavmikser så bruk den og knus blandingen. Ha den ferdigstekte kjøttdeigen og hummusen sammen i en panne og la det hele få koke i ca. 5 minutter. Smak til om det er ønskelig med mer krydder.

I tillegg hadde jeg på

2 vårløk

½ spiss paprika

Greddost (tåler man ikke melkeprodukter, kan man kutte ut osten eller bruke soyaost)

Stek pizzaen midt i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter eller til bunnen har skiftet farge og osten er godt smeltet.

     

 

   

Enkel og veldig god skinkegrateng med grønnsaker

 

 

Skinkegrateng med grønnsaker

 

Til 2 personer

Ca. 300 g skinke (jeg brukte rester fra en røykt og kokt skinkesteik)

1 1/2 dl fløte (*1)

1 ½ dl vann (ønsker man å kun bruke melk, så gjør man det)

2 egg

2 ts salt

1 krm pepper

2 vårløk

3 bit med blomkål

3 bit brokkoli

Bruk gjerne andre eller flere grønnsaker.

Ønsker man ost på toppen, rasper man den og har den på mot slutten, slik at den ikke blir brent.

Bland fløte, vann, egg og krydder godt sammen. Rens og del så grønnsakene i forholdsvis små biter og ha de i den ildfaste formen. Skjær skinken i biter og legg de sammen med grønnsakene og hell fløteblandingen over. Sett formen i steikeovnen og la den stå i 20-30 minutter på ca. 200grader. Servér gjerne med poteter eller hva du ønsker. For min egen del, syntes det var så mange gode grønnsaker at jeg spiste den som den var uten noe mer til.


 *1 Tåler man ikke melkeprodukter, anbefaler jeg å bruke soyafløte.For råd se http://morsmiddag.blogg.no/minus_melkeprodukter.html 

Marinert kalkunfilet med steikte poteterDet er utrolig hva jeg har i fryseren og nå dukket det opp en marinert kalkunfilet, enkelt, godt og sunt. Siden jeg var begynt å bli veldig sulten, så delte jeg den i to før steiking, slik at den ble fort ferdig.

En kalkunfilet på ca. 150 g var helt passe til meg og siden den allerede var marinert, hadde jeg ikke på mer krydder da jeg steikte den.

Jeg brukte ferdigkokte poteter som var blitt til overs fra dagen før og de delte jeg og steikte sammen med fileten. Da de var nesten ferdige, strødde jeg på litt salt.

Jeg hadde en salat til bestående av isbergsalat, avocado, cherrytomater og rester av kokte gulrøtter.

 Tacobåt med" hummus og kanari"

Tacobåt med hummus og kanari

Utgangspunktet for denne retten var at jeg hadde tatt kjøttdeig ut av fryseren før på dagen, men ellers ingen planer om hva jeg skulle lage av den. Jeg skal spare dere for alle detaljer som svirret rundt i mitt hode før jeg hadde bestemt meg og heller gi dere oppskriften slik som den bleJ Og om dere er i tvil, det ble knakende godt og tacoen fikk en mye bedre smak enn vanlig taco. Hummusen drøyer kjøttdeigen, gir mer fiber, gir få kalorier og er svært mettende. Et tips som garantert er godt til denne retten, det er guacamole.

Til 4 personer

400 g kjøttdeig

Steik kjøttdeigen som til vanlig taco.

Hummus lages av:

1 pakke ferdig kokte kikerter (380g)

1 chili

½ boks hermetiserte tomater, eventuelt ca. 4 ferske, hakkede tomater

1 løk

3 ts salt

1 ts pepper

1 ts koriander

1 potter persille (kan sløyfes eller man kan bruke tørket persille)

Litt vann til å skylle ut av tomatboksen

Rens og hakk chili, løk og persille og ha de i en skål sammen med kikerter, tomater, vann, krydder og salt. Har du stavmikser så bruk den og knus blandingen. Ha den ferdigsteikte kjøttdeigen og hummusen sammen i en panne og la det hele få koke i ca. 5 minutter. Smak til om det er ønskelig med mer krydder. Lag en salat til og server gjerne med ost og rømme, om ønskelig, og som nevnt over; guacamole er helt sikkert kanongodt til. Varm tacobåter eller lignede til. Denne blandingen kan også brukes som for eksempel pizzafyll.

  

Laks i påskegul sausHvorfor alt skal være gult i påsken vet jeg ikke noe om, men det er en herlig, frisk farge etter en lang vinter. Derfor ble det gul saus i dag, noe som kanskje kan gjøre det litt mer spennende for barna å spise fisk?

1-2 laksebiter pr. person Legg laksen i folie med litt smør i og ha den i steikeovnen i ca. 20-25 minutter på 200 grader. Eller man kan også legge den innpakkede laksen opp på potetene som koker.

For å lage påskegul saus trenger du til 4 personer:

Ca.6 dl fløte

0,5 g safran (det er en veldig sterk farge, derfor trenger man svært lite). Gurkemeie kan også brukes for fargen sin del, men smaker ganske så annerledes.

Litt buljong (smak til, det er ikke mye som trengs. Kok fløten sammen med safranen, det tar ca. 20-30 minutter (den skal koke inn så den blir litt tykkere). Når sausen har kokt inn, smaker man den til med buljong.

  

Safransaus

Ca.6 dl fløte

0,5 g safran (det er en veldig sterk farge, derfor trenger man svært lite). Gurkemeie kan også brukes for fargen sin del, men smaker ganske så annerledes.

Litt buljong (smak til, det er ikke mye som trengs. Kok fløten sammen med safranen, det tar ca. 20-30 minutter (den skal koke inn så den blir litt tykkere). Når sausen har kokt inn, smaker man den til med buljong. 

Skinke med koriandersausDet må være mange år siden sist jeg laget skinkesteik. Det er veldig billig mat, så selv om ikke skinkesteik står øverst på min favorittrettliste, er det greitt til en forandring. Koriander, derimot, er en krydderurt jeg setter stor pris på, så da ble det "prikken over retten" med koriandersaus.

Jeg kjøpte en ferdig kokt skinkesteik og den kan man servere kald eller varm. Ønsker man den varm, så skjærer man den opp og legger den enten i en ildfast form eller i folie, med skyen som er i skinkeposen.

Beregn mellom 150- 200 g pr. person med ferdig kokt skinke.

Koriandersaus

Ca. 25 g smør

3 dl vann

1 dl fløte

2 potter med fersk koriander

1 ss maizena

1 grønnsaks-/kjøttbuljong

½ liten ts pepper

Kraften som skinken er varmet i

Eventuelt salt

Hakk korianderen og surr den i smeltet smør. Ta pannen av platen og ha i væsken, maizena, buljong og pepper og la det få et oppkok. Ha i kraften fra skinken og smak til om det behøves salt og eventuelt mer pepper. Blir sausen for tynn, rører man ut litt maizena i litt vann og heller over. Blir sausen derimot for tykk, så tar man i mer væske. Skulle sausen bli for salt, så hjelper det veldig å ha i mer fløte.

Jeg serverte med kokte poteter, surrede tomater, asparges og brokkoli. 

Scampi og pastaJeg spiser svært lite pasta, men av og til får jeg likevel så lyst på det at jeg bare MÅ ha det. I utgangspunktet hadde jeg bestemt meg for at det skulle bli en rett uten hvitløk, for en gang skyld, men jeg klarte ikke å motstå fristelsen denne gangen heller.

Personlig synes jeg at scampi med skall er aller best på smak, så derfor steiker jeg de og skreller de når de er litt avkjølt.

Beregn så mye scampi du ønsker å spandere, men 150-200 g pr. person er vanlig å beregne.

Denne gangen hadde jeg ingen smakstilsetning på scampien. De ble tint og steikt på panne med god varme til de skiftet farge. Når scampien har kjølnet, renser man de.

2 personer

2 dl fløte (tåler man ikke melkeprodukter, så bruk soyafløte. Se info under minus melkeprodukter)

1 glass tomatpuré

1 chili (chili kan variere veldig i styrke, så forsøk deg frem)

1 kinahvitløk

Ca. 1 ts salt

Ca. ½ ts pepper

Rens og hakk hvitløk og chili og ha det i en panne sammen med fløte og tomatpuré. La det hele få koke opp og la det deretter stå og trekke helt opp under kokepunktet til resten av maten er ferdig

4-6 buketter med brokkoli

1-2 stenger selleri

½ pakke asparges

½ pakke sukkererter

Rens og del alle grønnsakene i passe biter. Forvell (dvs. ha grønnsakene ca. 1 minutt i kokende vann) alle grønnsakene bortsett fra sukkerertene, for de er best sprø, etter min mening.

Kok pasta etter anvisning på pakken (det kan være lurt å velge grove pastasorter, da disse er bedre for helsen)

Ha den ferdigkokte pastaen og grønnsakene i tomatsausen og bland alt godt.

Strø scampien på toppen. 

 

Soyamelk: "alpro soya"Denne melkeerstatningen er etter min mening god på smak og er derfor god som erstatning for melk. Det som selvsagt alltid er et minus, er at melkeerstatninger ofte inneholder mye rare e-stoffer, så har man mulighet og økonomi til det, anbefaler jeg å få tak i økologiske produkter. Denne her selges i de fleste butikker, men økologiske alternativer til soyamelk må en gjerne i helsekostbutikker for å finne. // '); // ]]>

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits