april 2011

Blomkålsuppe

Blomkålsuppe

Nå er det herlig varmt ute og da kan det smake med litt lettere mat som for eksempel blomkålsuppe. Det er knallgodt, lett å lage og sunt.

Ca 4 personer

1 blomkål

7 dl kaldt vann eller kraft(bruk for eksempel kraft av aspargesboks osv)

1 grønnsaksbuljong eller 2 ts pulver(eller den buljongen du har)

3 ss maisennamel eller 3 ss hvetemel(bruker en hvetemel, bør suppen koke i ca 15 min.)

2 dl melk, matfløte, soyamelk, kokosmelk eller det du har i huset

1 ts salt

Pepper etter smak og behag

Bruk gjerne andre krydder om du ønsker det.

Denne suppen er svært mager og for å få en ekstra rund og god smak for eksempel ved festlige anledninger, kan en ha i smør.

 

Fremgangsmåte:

(Når jeg lærte å lage blomkålsuppe, så la vi blomkålet en stund i saltvann, slik at eventuelt smådyr kom ut av det. Men det meste er vel dyrket omtrent uten å ha vært i nærheten av verken jord eller annet, så det er svært sjeldent jeg oppdager slikt nå for tiden)

Rens og del blomkålen i så store biter at en kan få de opp på en skje. Ha kalt vann, maisenna og buljong i en panne og la det koke opp under omrøring. Når suppen har kokt opp har du i blomkål bitene og lar den trekke. Ha i melk eller lignende og er suppen for tykk, tar du mer er den for tynn kan du ta mindre melk i. Smak til med salt og pepper. Suppen er ferdig på ca 10 minutter eller når blomkålen er passe myk. Det tar ikke noe lenger tid en når en lager posesuppe og i tillegg slipper en alle tilsetningsstoffene og en kan klappe seg selv på skulderen over å ha hjemmelaget suppe på bordet.

Man tar hva man har?



Man tar hva man har

Jeg har oppdaget tur orientering, ute i naturen, trim og å lære noe nytt, det er jo rene kinderegget. Så da jeg kom hjem var jeg sulten og det måtte bli noe jeg hadde. Derfor denne litt snåle, men veldig gode retten.

2 personer

1 pk boil in bag med ris

½ pk med frosne wok grønnsaker

1 pakke crabsticks(Finner en i frysedisken, er laget av fisk, men er tilsatt aroma av skalldyr, er gluten- og melkefri)

Liker en ikke crabsticks bruker en det en ønsker som kylling, reker, fisk osv

1 løk og litt vårløk jeg hadde igjen

½ glass pesto

Litt salt

½ ts pepper

Kok risen etter anvisning på pakken. Rens og skjær opp løken og steik den lett i steikepanne.

Når risen er kokt, tar en opp risen og har grønnsakene i samme vannet til de er tinte. Sil av vannet og bland ris, grønnsaker, løk, pesto og smak til med salt og pepper. Når alt er ferdig har en oppskjært crabsticks i et minutt før servering.





Kyllinglår

Kyllinglår

Kyllinglår med pomme frites er nok ikke min yndlingsmat, men noen ganger er det ålreit, noen ganger er det ålreit, noen ganger er det HELT ålreit, som Odd Børresen sang.

For å lage det på letteste og sunneste måte, steiker jeg både kyllinglårene og pomme frites?en i ovnen og har masse salat til.

Jeg har bare litt olje i en ildfast form (Jeg har en olje stående som består av rapsolje, hvitløk og chili og den brukte jeg, men vanlig olje gjør også susen).

Setter steikeovnen på 200 g og setter de midt i ovnen. Etter ca. 15 minutter har jeg pomme frites?en i ovnen også, så blir de ferdige samtidig. (Jeg bruker en så stor form at jeg har både kyllingen og pomme frites?en i samme form).

Etter 30-40 minutter er kyllingen gjennomsteikt og pomme frites?en ferdig.

Salaten jeg hadde til er bare oppskåret isbergsalat, tomater og basilikum som jammen meg har begynt å vokse i potten sin igjen.





Lammelår

Lammelår

Uten å skryte så vil jeg påstå at jeg bor i en av de beste gatene i hele verden. Det er ikke få mennesker som har bemerket for et fantastisk samhold, vennskap og respekt det finnes blant oss som bor her. Uansett om en mangler noe, trenger hjelp til noe, trenger støtte eller trøst, så er det alltid en eller flere som stiller opp, og det er gull verd. Vi kan stikke inn og bare si ?hei? eller som i går være så heldig å bli invitert på lammelår hos Bjørg og Aksel. Bjørg er en av de aller beste til å lage mat og en av de absolutt flinkeste til å invitere oss andre på mat av ett eller annet slag. Og det unike er at uansett hvor enkelt det er, så er det gjennomført ordentlig og alltid utrolig smakfullt. Både Bjørg og Aksel er mennesker med et STORT hjerte uansett hva de gjør, så det blir alltid utrolig hyggelige møter hos de. Og på lørdag var det lammelår med fløtegratinerte poteter og deilig sommerkake til kaffe. Dessverre glemte jeg helt å ta bilde av maten.

Bjørg lager lammelår på ca. følgende måte.              

Det må være et tint lår og det gnir hun inn med salt og pepper

Legger det i en form og setter steikeovnen på 75 grader og da står det i 8- 10 timer avhengig av hvor stort det er og god hvor god tid en har. Når det har steikt en stund, tar hun litt vann i formen.                      Rett før det serveres, steiker hun det på høy temperatur så det blir sprøtt utenpå.                                           Vannet/sjyen koker ut langpannen og siles i sausen for god smak.                                                                           

 

Fløtegratinerte poteter

4 personer

14 -16 poteter

8 dl fløte eller soyafløte

Hvitløk etter ønske (jeg bruker ca. 1 hvitløk, men da bør en være glad i hvitløk)

2 ts salt

½ ts pepper eller muskatnøtt.

Hvitost

Skrell potetene og skjær de opp i skiver. Legg de i en ildfast form. Ha fløte, krydder og hvitløk i en skål og bland det godt sammen og hell det over potetene.

Sett det i steikeovnen på 200 grader i ca. 50 minutter. Når potene omtrent er ferdige, har en raspet ost på toppen (vil en ha ost som er litt brent, tar en osten på før). La det hele stå i ca. 10 minutter til osten er smeltet.

Server med de grønnsakene en har og liker!

Dessverre glemte jeg helt å ta bilde av maten, så dette lammelåret fant jeg på nette(.http://www.p4.no/resize.ashx?path=/mmo/169517.jpg&w=468)

 



Grille, grille, grille, trallala

Grille, grille, grille, trallala

Grillsesongen er brått blitt aktuell igjen, og da må en jo ha en god potetsalat til.

Personlig er jeg veldig glad i å grille fisk, men denne gangen hadde jeg allerede bestemt meg for å ha kalkunfilet til middag, så da solen tittet frem ble behovet for å lage mat ute brått vekket til liv. Hos oss er det tradisjon at uansett hva vi griller, så må det være pølser i tilegg. Det er forett, hvilerett og eller dessert, sånn er det bare. Det er utrolig hvor fort en glemmer og det merket jeg når jeg plutselig så en sort pølse på rillen, jeg kom på hvor fort det kunne skje *S*

Denne potetsalaten har jeg laget siden jeg var ganske ung, selv om jeg fortsatt er ung da selvfølgelig??

Potetsalat

Ca 4 personer

10-12 poteter

½ purreløk eller tilsvarende med annen løk (vårløk er helt supert)

1 beger rømme

Litt majones (litt mindre en halv pakke vil jeg tro)

Ca 1 ts salt

2 krm pepper

Skrell potetene og kok de. Sil vannet av potetene og ha den rensede og oppdelte løken i pannen. Vanligvis deler jeg bare potene i pannen med en vanlig smørekniv, det spiller ingen rolle om bitene blir like stor eller ikke. La de stå å avkjøle seg en stund, men ikke la de ble helt kald(Skal du lage den på forhånd så gjelder dette selvsagt ikke, dette er vist en holder på å grille). Når potetene er litt avkjølt så tar en i salt, pepper, rømme og majones. Og en har en lun deilig hjemmelaget potetsalat til maten.





Kokt torsk

Kokt torsk er vel så tradisjonelt at det nesten er gått ut av menyen for mange unge. Men det er en av de tingene jeg ikke vil forandre på, uansett hvor mange andre måter en kan servere den på. Det som er synd, er at det alt for ofte at kvaliteten på fisken er elendig. Hvordan kan en forvente at noen skal spise noe som er gammelt og dårlig lagret, det skulle rett og slett vært ulovlig å selge. Det er et fåtall av den norske befolkning som kan nok om fiskekvalitet til å kunne si noe om hvordan den skal se ut eller lukte. Så her burde de som selger fisk ta seg selv kraftig i nakken og sette sin ære i å ha ferske råvarer som forbrukeren kan kjenne på smaken når de spiser den at det er godt. Da vil en også få solgt mer på sikt. Så selv om du ikke kan en ting om fisk, så ikke vær redd for å stille krav til kunnskapen hos de som selger den, da må de skjerpe seg.

Vel nok om det. Når en skal ha ?kokt? torsk så er det jo egentlig feil i seg selv, for er det noe fisk ikke skal, så er det å koke. Er fisken frossen bør den være helt tint før en har den i gryten.

Når det er fersk fisk (dvs. at den ikke er saltet fra før, for da heter det lettsaltet torsk) så bruker jeg å koke opp rikelig vann i en panne, og når vannet koker bruker jeg ca 2-3 ss salt pr liter vann jeg har. Dette kan virke utrolig mye, men fisken skal ikke ligge lenge i vannet, så den får ikke mye tid å trekke til seg salt. Rør litt så saltet får løst seg opp. Ha fisken i og la pannen stå på platen til den nærmer seg kokepunktet da skrur en ned. Koker en fisken, blir den seig og det er ikke godt. Hvor lenge fisken skal stå å trekke, avhenger av hvor store fiskestykker en har. Når fisken er gjennom trekt, kan en stikke en kniv inn med beinet og fisken slipper beinet. Da bør poteter og annet tilbehør allerede være ferdig, så fisken ikke ligger for lenge i vannet.

Jeg er vant med å servere med kokte poteter, gulrot og smeltet smør. Enkelt og fantastisk nydelig etter min gane.





Trøndersodd

 Trøndersodd har vi ikke noe tradisjon for her på vestlandet og det er vel naturlig. Men vi tar da til oss mat fra hele verden, så jeg vil gjerne fremme denne gode retten. Jeg må innrømme at denne gangen er det ikke jeg som har laget maten, den er faktisk kjøpt, og det har jeg heller ikke gjort selv!

For de som ikke skulle vite det, så er jeg veldig glad i Trøndelag og folkene som bor der, de har en ro og et åpent sinn som de fleste kan misunne. Men jeg har aldri klart å lure ut av de helt hvordan Trøndersodd lages fra grunnen av, så er det noen som vil dele det med meg så hadde det vært artig. 

Karin er blitt en av mine gode venner i Trøndelag, og hun kjøpte Sodd så jeg skulle ha ?en smak av Trøndelag? her hjemme. Da må jeg selvsagt dele det med flere venner. :-)

 Det kommer ikke verken noe inn eller ut av en lukket hånd!

Dermed er det i dag faktisk bare et bilde av maten og ingen oppskrift.

Før fikk jeg tak i Sodd på Rema 1000, men så byttet de til et annet merke som er fullstendig uspiselig, så her er en oppfordring til butikk kjedene om å ha kvalitet fremfor kvantitet!

Lammekoteletter med fløtegratinerte poteter

2-3 Lammekoteletter per person

Kotelettene steiker en steikepanne eller en setter de i steikeovnen sammen med potetene i ca 20 minutter.

Krydre med rosmarin, salt og pepper eller det du ønsker.





Fløtegratinerte poteter

 4 personer

14 -16 poteter

8 dl fløte eller soyafløte

Hvitløk etter ønske (jeg bruker ca. 1 hvitløk, men da bør en være glad i hvitløk)

2 ts salt

½ ts pepper

Hvitost ost

Skrell potetene og skjær de opp i skiver. Legg de i en ildfast form. Ha i fløte, krydder og hvitløk i en skål og bland det godt sammen og hell det over potetene.

Sett de i steikeovnen på 200 grader i ca 50 minutter. Når potene omtrent er ferdig, har en raspet ost på toppen(vil en ha ost som er litt brent, tar en det på før). La de stå i ca 10 minutter til osten er smeltet.

Server med de grønnsakene en har og liker!

Fiskesuppe

Fiskesuppe

Fisk er sunt året rundt!!!

Ca 4 personer

3-4 fiskefileter av laks, torsk, sei eller for eksempel fiskeboller(eller evnt rester av fisk du vil bruke).

Ca 20 reker (kutt ut om du ikke vil ha i reker)(jeg bruker å kjøpe frosne reker og renser de, billig og bedre enn de i lake, men det er en smakssak).

2 gulrøtter

Ca ½ purreløk eller to vårløk (den gir en fin farge til suppen)

2 biter fiskebuljong (har du ikke forskjellig buljong i skapet, så kjøp. Det hever smaken på maten, den har lang holdbarhet og er forholdsvis billig og finnes i alle butikker)

9 dl vann eller fiskekraft(har en kraft kan en minke på buljongen)

3-4 ss maisenna eller hvetemel(hvetemel må koke i minimum 10 min)

3-4 ss rømme/Creme fraiche ( kan en ikke bruke melkeprodukter, kan en bruke litt hvitvin, lime/sitron eller hvitvinseddik og litt kokosmelk eller soyamelk)

1-2 ts salt

½ ts pepper (dette er en lys suppe da foretrekker jeg hvit pepper, men har du kun sort, så bruk det)

Ønsker en litt friskere suppe, kan en ha i litt hvitvin, lime/sitron eller hvitvinseddik.

Skrell og skjer opp gulrot og purreløk i staver(se bilde).



Del fisken i passe biter og rens rekene. 

Ha vann/kraft, buljong og maisenna/hvetemel i en panne og kok opp under omrøring (bruker du hvetemel må dette få stå og koke i minst 10 minutter.) Ha i salt og pepper. Ha i grønnsakene og fisken og la de kose seg et par minutter. Når en bruker rømme i varm mat bør en ikke la den koke for da kan den sprekke(bruker en Creme fraice, tåler denne varme og den kan haes i selv om den koker). Smak på suppen og kjenn om den er syrlig nok og passe krydret. Når suppen er helt ferdig tar en rekene i eller en strør de opp på tallerken når suppen er servert.

Tips: rekeskall kan en godt koke kraft av. Da tar en rekeskallet, vann og eventuelt litt løk av noe slag(for eksempel det som ikke er så fint på purreløken) Kok opp og la det trekke i 10-15 minutter. Så kan en bruke det i suppen.



 

Salat med kylling på boks

Jeg våget meg til å kjøpe en kylling på boks for å teste den ut. Må si jeg var meget skeptisk siden jeg ikke er så overbegeistret for skinkeboksene som fins. Men gleden var stor da jeg faktisk syntes det smakte ganske ok. Jeg brukte litt av kyllingen til i en salat til lunsj.

Salat med kylling på boks

Og jeg brukte da:

Isbergsalat

Kylling fra boks(samme som bogskinke)

1 egg

Paprika

Squash

Smakstomater

Og litt koriander siden jeg hadde det også.

Jeg bare skar opp alt i biter som jeg synes er passe og det ble en mettende god lunsj!





Grønnsaker, kylling på boks med litt spagetti

Bikinisesongen nærmer seg ser jeg på facebook, mange som forsøker å installere den der *S* Siden jeg ikke fikk det til, så er det bare å bite i det sure eple og innse at den eneste metoden som egentlig virker, er å legge om matstilen litt med blant annet å bruke mer grønnsaker, fortsatt spise små jevne måltider bevege meg mer.

Og derav denne retten

Grønnsaker, kylling på boks med litt spagetti

4 personer

1 Kylling på boks(samme som bokskinke på boks)

1 brokkoli

8 store asparges

1 paprika

Rettich (jeg har fortsatt litt igjen av det som jeg må bruke opp, så her kan en velge en annen grønnsak for eksempel blomkål)Bruk de grønnsakene du har og liker, bare bruk rikelig!

Fersk koriander (og jeg har også mer av den som må brukes. En kan bruke andre urter krydder eller for eksempel pesto)

1-2 ss olje

Salt

pepper

Spagetti (helst fullkorns) (bruk bare halvdelen av den mengden du eller bruker)

Kok spagettien etter anvisning fra pakken. Rens og skjær opp grønnsakene i passe biter. Når pastaen nesten er kokt tar en først opp i de grønnsakene som trenger mest koking(for eksempel blomkål) og de som trenger minst sist. Når alt er passe kokt, siler en av vannet i et dørslag eller en sil og heller det i pannen igjen. Så tar en eller to spiseskjeer olje i og krydder(hakket koriander), salt og pepper. Og oppdelt kyllingen i biter så den får bli lun.

ENKELT, SUNT OG GODT ;-)

(beklager det dålige bilde, jeg har nok ikke verdens beste kamra).

 

Kjøttkaker på topp

Min kjære, kjære, nabo Rigmor hevder hun ikke kan lage mat, men her kommer motbeviset. Hun lager kjøttkaker på topp, noe som er helt genialt, siden en slipper all steikingen på pannen, noe jeg ikke kan fordra.

 



 

Kjøttkaker på topp

5-6 personer

2 pakker karbonadedeig(800g)

3 ss potetmel

3- 4 dl vann

2 ts salt

1 ½ ts pepper

Bland karbonadedeigen med alt det tørre og spe med vann til den er passe tykk.

 

Ca 10 poteter (kommer litt an på hvor store de er, skal dekke bunnen i formen)

2 løk

5-6 gulrøtter

2-3 ss smør

Jeg anbefaler å  også ha på litt buljongvann på om en ønsker mindre smør. Ca.4 dl vann og 3 buljongterninger som blandes ut i kokende vann selv om dette ikke stod i den opprinnelige oppskriften til Rigmor. 

Skrell poteter, løk og gulrøtter. Potetene og gulrøttene skjæres i skiver. Ha potetene i bunnen av en ildfast form eller en langpanne, så legger en gulrøttene oppå.. Form karbonadedeigen som små kjøttkaker og legg de opp på toppen. Strø løken over til slutt. Så tar en eventuelt buljongvann over og smør.

Sett hele formen midt i ovnen på ca. 210 grader i ca 45-60 minutter. Grønnsakene må være mørne.

 

Server med brun saus om en ønsker.

 

 



 

Brun saus på jevning

4 dl vann/kraft

1 1/2 -2 ss hvetemel eller 2 ss maizena(glutenfri)

 1 terning Buljong

 ½ ts Salt

1 krm Pepper

Sukkerkulør

Ha kald væske i en panne og ha i mel og buljong og sett på platen og rør med jevne mellomrom til sausen er kokt opp. Bruker du hvetemel må det koke i minimum 10-15 minutter, maizena trenger kun et oppkok. Ta i sukkerkulør til du har rett farge og smak til med salt og pepper. Her kan en også sette en ekstra spiss på sausen med å ha i litt brunost eller fløte(eller begge deler, da er det fest du).

 



Brun saus på gamlemåten

3ss (30- 40 g ) smør

3-4 ss hvetemel

Ca 4 dl vann/kraft

1 terning buljong

Salt

Ca 1 krm pepper

 

Ha smøret på steikepannen og la det bli brunt, ha på melet og rør ofte så det ikke svir. Denne prosessen tar sin tid (Det er mulig å ha i sukkerkulør om den ikke blir mørk nok. Fru Virkesdal var en klok kvinne og en fantastisk kokk, og hun sa alltid at det var bedre å ta i litt sukkerkulør enn å brenne sausen) Om du har en steikepanne som har høye kanter kan du fortsette å bruke den, ellers må du helle det over i en panne. Spe med litt og litt væske til sausen er passe tykk. Når det er hvetemel tykner den når den står og koker. La sausen koke minst i 10-15 minutter og smak til med buljong, salt og pepper. En kan lage en ekstra spiss på sausen med å ha i litt brunost eller fløte (eller begge

Matbloggtoppen

Bakt potet med karbonadedeig og Bearnaisesaus

Bakt potet med karbonadedeig og Bearnaisesaus !

Etter en herlig vårdag ute, ble det plutselig middagstid. Så da var det å finne ut hva jeg skulle lage til middag, svært lite planlagt denne helgen! Jeg hadde kjøpt noe store poteter i løs vekt for noen dager siden med tanke på bakepoteter av et eller annet slag en dag, og den dagen ble i dag. De potetene som er pakket i folie på butikken er normalt sett mye dyrere enn om en plukker seg store poteter selv og pakker de i folie.

1 person



1-2 store poteter(alt etter hvor mye en spiser og hvor store potene er)

Steik i 1-1/2 time på 210gr

 

150-200g karbonade/kjøttdeig(jeg hadde ferdig steikt karbonadedeig i frysen med tacokrydder på, så jeg bare varmet den)

Tacokrydder eller krydder etter ønske( for eksempel provence krydder, salt og pepper. Eller bare grillkrydder)

Steik kjøtt/karbonadedeigen og ha krydder på.

Jeg valgte i dag å wokke asparges, paprika og squash som jeg hadde opp på kjøttdeigen i poteten og så hadde jeg salat ved siden av.

Siden det er lørdag så bevilget jeg meg bearnaisesaus til (vil du ikke lage fra bunnen av, så synes jeg Knorr sin er best)

Bearnaisesaus

1 person                                         4 personer

40 g smør                                                     150 g smør

1 eggeplomme                                             4 eggeplommer

½ ss sitronsaft/hvitvinseddik                        2 ss sitronsaft/hvitvinseddik 

½ ss vann                                                      2 ss vann

½ ts estragon                                                2 ts estragon

Salt                                                                1-2 krm salt

Pepper                                                                      1 krm pepper

Smelt smøret. Bland eggeplomme, sitronsaft/hvitvinseddik og vann i en glass skål og pisk det godt til det skummer lett. Lag et vannbad(en panne med vann i som er større enn skålen). Ha skålen opp i pannen og varm den opp, men den må ikke koke. Ha det smeltede smøret i dråpevis i egge blandingen til å begynne med, rør godt. Så fortsetter en til en har brukt opp alt smøret. Ha i krydder og server ganske umiddelbart. Skulle sausen sprekke, har en i litt vann og visper godt mens det er varme i vannbadet.

Bønner, bacon og pølsen

Bønner og bacon



En rask, billig og barnevennlig rett.

Ca 4personer

2 boks tomatbønner

4-8 pølser avhengig av hvilke en velger

1 pakke oppskåret bacon(det holder med bare pølse eller bare bacon også, eller annet en måtte ønske å bruke)

1 hakket løk

2 ts chilipowder eller lignende

Salt etter ønske (både bacon og pølsene er salt, så smak mør du tar for mye salt i)

 

Skjær opp bacon, pølse og løk og steik det til ønsket farge. Åpne tomatbønnene og hell de over og ha i chilipowder, smak eventuelt til med salt, når de har fått putret noen minutter.

Server gjerne med brød

Peruansk kylling

Lørdag var jeg så heldig å få bli med en av mine kjære venninner på et arrangement der vi fikk kjøpe mat fra Peru. En fantastisk opplevelse. Der fikk jeg vite at Peru er potetens opprinnelsesland, så da lærte jeg noe nytt igjen ?HURRA?. Venninnen min har vært en del i Peru og har et prosjekt gående der nede for å hjelpe spesielt mødre og barn som er blitt forlatt eller er blitt enke.(http://wakeuptime.blogspot.com/?spref=fb) Dette viser at vi alle kan gjøre litt, uten verken å blakke oss eller måtte arbeide oss i hel, så titt innom og ? be the change?!

Her er en av rettene jeg smakte, legg merke til at de verken har brukt mel eller melkeprodukter.

 

Peruansk kylling



4 kyllinglår (storspisere kan beregne flere) (en kan også bruke oksekjøtt)

2 ss smør

2 ss olivenolje

1 hakket løk

1-3 ss hakket chili pepper (jeg brukte 1 ss og det var rikelig for meg)

3 fedd hakket hvitløk,

En stor haug med Koriander - Dersom du kjøper det i en innvandrerbutikk, får du en mer smakfull og billigere koriander enn den vi får i vanlig butikk. Dette gjelder nesten alle grønnsaker. Ikke vær redd for å gå i slike butikker, det blir en utrolig hyggelig og annerledes opplevelse.

4 kopper kyllingkraft (eller vann med kylling buljong ca 1 terning)

1 medium pose frosne erter

3 store gulrøtter

8 middels poteter

Salt og pepper etter smak

Koriander blader for pynt

Serveres med ris (jeg tok litt av koriandersausen over risen når den var nesten ferdig kokt, det ble kanongod smak av)

 

Skrell potetene og gulrøttene og skjær de i skiver. Rens og skjær løk og chili i små biter(hakkes)

Vask og tørk korianderen og fjerne store deler av stammen. Ha korianderen i en blender eller food prosessor med 2 kopper av kylling kjøttkraft og kjør det til den er noenlunde jevn (dvs at det er noenlunde knust til små biter). 

Smelt smør og olje i en stor kjele over middels varme. Tilsett hakket løk, chili pepper, og hakket hvitløk og kok over middels lav varme til løken er myk og gjennomskinnelig. Legg så på kyllinglårene og la de bli brun på begge sider. Ta i koranderblandingen, poteter og gulrøtter. Hell over resten av kyllingkraften. Ha i salt og pepper og la det stå og trekke under svak varme i mellom 45-60 minutter. Mot slutten av koketiden har en i ertene.

Server med ris og hakket koriander på.



Risotto med karbonadedeig

Risotto med karbonadedeig

Denne risottoen har jeg laget ut fra hva jeg liker best sammen, så det er ikke sikkert det egentlig er helt ?rett? en gang å kalle det for risotto. Så da dette er min tolkning av hvordan en kan lage det.

Til ca 4 personer



Kokt ris (jeg regner ca 1 dl ris per person) (Bruker du litt buljong i vannet setter det en ekstra spiss på risen)

600-800g karbonade/kjøttdeig

½-1 hvitløk

1 stor løk

Basilikum(kan godt være tørket, men jeg hadde fersk basilikum) eller for eksempel oregano, timian, persille eller hvilke smak en liker). Her må en nesten smake seg frem til hva en synes er passe for den enkelte.

1 ts salt

1 krm pepper

 ½ liten Ingefær om en ønsker det.

( Jeg bare elsker smaken av ingefær og jeg kjenner den gjør meg godt, så jeg bruker et stort stykke med hakket ingefær i når maten er klar for servering, da forsvinner ikke smaken).

Liker du det og andre ikke kan en jo ha ingefæren ved siden av i en skål så en kan forsyne seg etter ønske.

Mine barn har alltid forlangt å ha ketchup på, men på sin tallerken. (grøsser av ketchup av en eller annen grunn) Så er alle fornøyd.

Ønsker en å ha mer grønnsaker i er dette selvfølgelig bare flott(eksempelvis paprika, tomater, asparges, erter)

 

Kok ris etter posens anvisning. Rens og del løken og steik den sammen med karbonadedeigen. Når både ris og karbonadedeigen er ferdig, så blandes de. Ha i urtene en måtte ønske å ha i og smak til med pepper og salt. Vil du bruke ingefær, skrelles og hakkes den og strøs i rett før servering.

http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Content_6140&Main_4489=6177:0:10,2542&Content_6140=6185:0:10,2839

Elgsteik

Elgsteik



Jeg holder på å spise tom fryseren og da dukker det opp diverse blant annet rester fra en elgsteik. Den var delt i skiver og pakket godt inn i både folie og plast, så den var like god som ny. Jeg la den i en ildfast form med litt buljongvann og med folie over og rett i oven ca 10- 15 minutter.

Min farmor var en mester til å lage mat, så når jeg var på sommerferie der, hang jeg over grytene for å se hva hun gjorde. Så det er gjerne noe i det at en skal tidlig krøkes osv.

Min farmor brukte alltid å rundbrune steiken på steikepannen først og så la hun den i en panne med vann. Det var akkurat så mye vann at det dekket ca halve steiken(det kan lønne seg å ha en panne som ikke er alt for vid, sånn at en ikke bruker for mye vann til kokingen). I gryten hadde hun løk, gulrøtter, einebær(jeg bruker gjerne bare ferdig laget viltkrydder) og pepper.

Steiken skal koke ca 30 minutter pr kilo kjøtt (tommelfingerregel), men jeg bruker gjerne steiketermometer, slik at den ikke blir for mye kokt. Når den nesten er ferdig, tar jeg hele pannen med steiken i og setter det på et kaldt sted til dagen etter. (har du ikke anledning til dette, tar en steiken opp og lar den hvile en stund før en skjærer i den)

Neste dag(eller når den har hvilt seg) skjærer jeg den opp i skiver legger den i steikeovnen med litt av kraften opp på og folie som dekker godt over, og har den i ovnen ca 10- 15 minutter før servering. (Da er det en fordel at den ikke er helt ferdigsteikt, slik at den ikke blir tørr) Så legger jeg den rett på fat med grønnsaker til.

 

Viltsaus :

på gamlemåten

3ss (30-40 g) smør

3-4 ss hvetemel

Ca 4 dl kraft som steiken er kokt i

1 terning buljong

2 ss rømme (en kan bruke Creme fraiche siden den tåler bedre varme enn rømmen)

Et stykke med brunost/geitost

Ca ½ ss tyttebær eller tyttebærsyltetøy

Salt

Ca 1 krm pepper

Viltkrydder(dette får en kjøpe på de aller fleste butikkene)

 

Ha smøret på steikepannen og la det bli brunt, ha på melet og rør ofte så det ikke svir. Denne prosessen tar sin tid  (Det er mulig å ha i sukkerkulør om den ikke blir mørk nok. Fru Virkesdal var en klok kvinne og en fantastisk kokk, og hun sa alltid at det var bedre å ta i litt sukkerkulør enn å brenne sausen) Om du har en steikepanne som har høye kanter kan du fortsette å bruke den, ellers må du helle det over i en panne. Spe med litt og litt kraft til sausen er passe tykk. Når det er hvetemel tykner den når den står og koker. La sausen koke minst i 10-15 minutter. Ha i brunost, buljong, tyttebærsyltetøy/tyttebær, salt og pepper. Når sausen er ferdig kokt smaker en til med rømme(og da bør en ikke la den koke for mye, da kan rømmen briste i sausen) eventuelt mer viltkrydder, salt og pepper.

Viltsaus på jevning

4 dl vann/kraft

1 1/2 -2 ss hvetemel eller 2 ss maisenna (glutenfri)

Buljong

1 ss smør (dette er festmat og da skal en ikke spare på smøret for det gir en ekstra god smak)

2 ss rømme (en kan bruke Creme fraiche siden den tåler bedre varme enn rømmen)

Et stykke med brunost/geitost

Ca ½ ss tyttebær eller tyttebærsyltetøy

Salt

Pepper

Viltkrydder

Sukkerkulør

Ha kald kraft i en panne og ha i mel, smør og buljong og sett på platen, og rør med jevne mellomrom til sausen er kokt opp. Bruker du hvetemel må det koke i minimum 10-15 minutter, maisenna trenger kun et oppkok. Ta i sukkerkulør til sausen har rett fargen. Ha i brunost, tyttebærsyltetøy/tyttebær, salt og pepper. Når sausen er ferdig kokt smaker en til med rømme(og da bør en ikke la den koke for mye, da kan rømmen briste i sausen) eventuelt mer viltkrydder, salt og pepper

Kjappere en kjappest

Kjappere en kjappest

I går ble dagen min ganske full fart for en gang skyld, ganske deilig egentlig. Siden det skjedde så mye uforutsett måtte jeg lage middag, spise og være i byen på en time.

Her er middagsresultatet!



 

Spagetti med basilikum og røykt pepperlaks

Ca 2 personer

Kok spagetti etter behov (fullkornspasta er absolutt å foretrekke når det gjelder det mest ernæringsmessige) (glutenfri pasta om en har cøliaki eller allergi)

½ potte basilikum

1 pakke røykt pepperlaks

Ca 1 ts salt

½ krm pepper(helst hvit)

Litt smør(ca 1 ss)

Kok spagettien etter pakkens anvisning og sil av vannet. Hakk basilikumen og ha den i spagettien sammen med salt, pepper og smør. Del laksen i ruter og ha den i rett før servering. (laksen er ikke rå, så den skal kun bli varm og det tar bare et minutt eller to)

Når en har tatt i laksen bør en ikke røre for mye, da går den i oppløsning.



 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits