hits

mars 2018

Ovnsteik ørret med urter

I dag fikk jeg utrolig lyst på ørret med friske urter, og det, som vanlig er det i alle enkelhet, men både fristende og veldig godt.

Beregn et til to stykker ørret eller laks per. pers.

En klatt smør på hvert fiskestylle

Ureter etter ønske, men jeg hadde persille, koriander og basilikum

Salt

Pepper

Legg fisken med skinnsiden opp om den har skinn, legg den i en ildfast form, ha litt smør på. Vent med å legge på urtene før man snur fisken da ungår man å brenne urtene, men ta gjerne på salt og pepper. Ha oven på 210 grader og sett fisken mitt i oven. Etter at fisken har fått stått rundt 15 minutter i ovnen(kansje litt mindre om det er tynne stykker), strø på urene, og litt smør på hver av stykkene, og sett formen inn i ovnen igjen til fisken er ferdig (5-10 min).

Jeg hadde noen kokte poteteter fra i går som jeg steikte, og woket blomkål, paprika og squash. 

Jeg brukte smøret fra formen over, snadder mat.

#ørret #laks #urter #friske #urter #basilikum #koriander #persille Wok #steikte #poteter #smør #glutenfritt #glutenfri #melkefri #melkefritt #laktosefri #middag #enkelt #kjapt #sunt #fisk #morsmiddag #middagstips #nlogg #matblogg #bloggtopp

Limesorbet med Limoncello

Limoncello er en Italiensk likør, som er laget av sitron, og den er gul som passer til påske og skummel god.

Vi hadde en lite smak ved siden av også.😋

Kombibnasjonen med Limesorbet og den likøren var en innertier. Men saken er den at jeg måtte justere på mengdene med vann og sukkerosv underveis for å få den stiv, så jeg må lage den en gang til med en litt annen fordeling på råvarene.Så skikkelig oppskrift får dere litt seinere. Dere får gå på polet å kjøpe likøren så skal jeg fikke ferdig oppskriften 😁

 

Jeg hadde  i:

Vann

Sukker

Saften av Lime

eggehvite

Mynte

Men jeg hadde tydeligvis for mye sukker i seg siden den ikke ble så hard som den skulle. 

Likøren hadde jeg over sorbeten, og en friskere dessert skal man lete lenge etter

#likør #Limoncello #sorbet #limesorbet #lime #påske #påskegult #Glutenfritt #glutenfri #melkefri #melkefritt #laktosefri #middag #middagstips #morsmiddag #blogg #matblogg #bloggtopp

Salt lammekjøtt med kålrotstappe

Det er vår i Bergen selv om luften ikke er så varm, spiler det ingen rolle. Bergensere slipper alt de har i hendene og løper ut ved første solstråle, uansett hva de holder på med. Og det er klart at skal vi få sol er det eneste måte å få noen stråler på 😎Sun With Face on Samsung Experience 9.0

Salt fårekjøtt er nydelig mat og kålotsatppe er helt nydelig, og det beste er jo at det nesten lager seg selv.

Beregn rundt 300-400 g kjøtt per person.  Lammekjøtt har ofte mye bein, så derfor kan det være lurt å beregn litt rikelig med kjøtt.Harman kjøtt igjen kan man jo bruke det  lapskaus neste dag eller frys og ha til neste gang man lager lapskaus eller betasuppe.

Lammekjøtte bør kokes i rundt 1 1/2 -2 timer alt etter hvor store stykkene er. Når kjøttet begynner å koke kan man godt ta av skommet som kommer på toppen. 

Kjøtte er kokt når det løsner lett fra beina.

Kålrotstappe finner du HER

#Fårekjøtt #lammekjøtt #sau #salt #Kålrotstappe #kolerabistappe #Enkelt #godt #påske #mat #middag #middagstips #morsmiddag #glutenfri #glutenfritt #melkefritt #Blogg #matblogg #bloggtopp 

Røykt blåkveite med persillesaus

Røykt blåkveite er bare HELT utrolig godt, og det passet veldig godt med persillesaus til. Blåkveite har veldig mye bein, så det går mye mer fisk en til vanlig. Keite inneholder masse omega-3 og  litt Dvitamin blant annet, en god grunn til for å spise denne nydelige fisken.

Beregn 300-400 g fisk per person. Jeg kjøpte 400 g og spiste hver  en smitt og smule 😁

Fisken trekker som vanlig fisk i rikelig vann, men vær forsiktig med  salte, i rundt 10 minutter. Ikke kok fisken, kun rett under kokepunktet.

Persillesaus:

Beregn rikelig med saus, for det går litt mer saus til slik mat.

Til rundt 4 personer

4 dl fløte (jeg brukte laktosefri som vanlig

4 dl vann

1/2 ss buljongpuler eller 2 terninger (PS: Sjekk om at den ikke inneholder gluten om du har cøliaki osv.)

2 ss maizena

pepper

Eventuelt mer salt om du ønsker det.

1 stor potte fersk perille

Ha fløte, vann, buljong og maizena i en panne, rør ut maizenanen, og sett pannen på kok under omrøring. Når den har kokt opp hakker man persillen og smaker til sausen med pepper og eventuelt mer salt(ikke ha den for salt siden fisken har mye smak og er litt salt)

#Røytblåkveite #Røykt #blåkveite #Fisk #feit  #fisk #glutenfritt #glutenfri #laktosefri #Middag #middagstips #mattips #pesille #persillesaus #blogg #matblogg #bloggtopp

Vaffelhjetets dag

Gled noen med et vaffelhjerte i da💝

                            

Til rundt 10 vaffler:

2 egg

2 dl væske Jeg brukte usukret soyamelk, men bruk gjerne melk/laktosefri melk om du tåler det

1 1/2 dl Toro sitt lyse mel Bruk det mele du ønsker og har

2 ts fiberhusk

ca. 50 gram smør

1 klype salt

 ca,.1/2 ts bakepulver

2 ss sukker (bruk gjerne mer om du liker de søtere)

Ca. 1 ts ekte vanilje (man kan bruke vanlig vaniljesukker, men dette gir en ekstra tusj) Se HER om du lurer på hva det er 

Ha egg i en bolle og ha i mel og fiberhusk, og spe med væsken (det betyr å ta litt å litt av væsken i mens du rører), ha i bakepulver, sukker og smeltet smør. La røren stå å svelle i rundt 15 minutter. Steik så mange du vil ha, røren holder seg i kjølekapet opp til en uke. :-D

 

 

Bjørg ❤️sitt nydelige solbær og ripssyltetøy, og Aksel 💙 sin svært utfyllende og meget forseggjort etiket. Jeg hadde litt krem på boks som ikke inneholder melk, det gjorde susen.

#vaffler #vaffelhjertes #dag #godt #gled #noen #glutenfritt #melkefri #Glutenfri #søte #gleder #blogg #matblogg 

Kebab med lammekjøtt

Av en eller anne grunn har jeg en stor skepsis til kebabsjapper, og sansynligvis er det kun i hode mitt.  Og ikke vet jeg hvor den skepsisen kommer fra, jeg er jo veldig glad i  mat og folk  fra alle forskjellige deler av verden. Jeg har vært et par ganger å spist kebab, og aldri blitt syk eller noe vonde opplevelser, men  vi har vel alle våres ideer.

                                           

Vel i dag fikk jeg kjøpt skavet lammekjøtt, og da var det bare å sette i gang å lage kebab :-). Påske er jo lammets høytid, og jeg som bare elsker lammekjøtt.Ewe on Samsung Experience 9.0

Nå skal ikke jeg være veldig bastant på at det jeg nå lager er ekte kebab, men som alle retter finnes det millioner måte å lage samme retten på. Så verrsegod her kommer min variant. Smiling Face With Smiling Eyes on Facebook 2.2

Til 4 personer trenger man:

Lammekjøtt/kjøtt:

Ca. 400 g lammekjøtt (100 g per person), man kan selvsakt lage av både okse og kylling

Ca. 2 ss g Garam masala HER er oppskrift. Den er veldig enkelt å lage selv, og fordelen er jo at man slipper å ha tusen forskjelige krydderblandinger. Vil du kjøpe ferdig får man den i internasjonale butikker.

1- 2 hvitløksfedd eller 1 kinahvitløk eller  2 ts hvitløkspulver

Salt

Pepper

Har du ikke lammeskav må du skjære kjøtte opp i tynne sneier, ha hvitløk, krydderet og salt på kjøttet. La kjøtte stå et par timer eller mer for å trekke.  I mellomtiden lager du den røde og den hvite sausene som man bør ha til :-) Se under.

                                 

Når man skal steike kjøttet har man forvarmet steikeovnen til 250 grader. Legg kjøttet i en ildfast form eller steikebrett, og setter kjøttet øverst i ovnen. Man kan bruke grillfungsjon, men da må man passe på som en smed så ikke kjøtte svir og blir tørt. Vend på kjøttet underveis, det blir fort ferdig, mitt var ferdig på 4-5 minutter.

                                                           

Rød saus:

1/2 boks knuste tomater

1 fedd hvitløk eller tilsvarende med kinahvitløk eller pulver

1/2 ss garam masala

2 ts spisskummen

1/2 liten løk

1/2 rød paprika

1/2 chili med frø eller mer om du liker litt styrke. Man kan også bruke tørket chili

Salt 

Pepper

Vi har alle ulik smak etter hvor vant  man er med fremmede krydder, smaker og styrke på disse, husk det er enkelere å ta i mer krydder en å ta ut igjen om det blir for voldsomt. Har du stavmikser skjærer du alt i biter, har tomater, løk, paprika og krydder i en skål og lar stavmikseren knuse alt, har du ikke stavmikser findeler du alt og blander godt sammen.

La blandingen stå å kose seg noen timer. Har du for mye igjen etter du har spist, egner denne seg godt til frysing. Den kan brukes en annen gang du har kebab, elelr du kan feks. ha den i kjøttdeig som saus. 

Hvitløksdressing eller hvit dressing:

1/2 beger rømme (laktosefri for oss som trenger det) eller naturell yoghurt. Jeg hadde rømme og da kjøper jeg ikke yoghurt.

Like mye majones som rømme/yoghurt

3-4 sneier sylteagurk

3-4 ts av karften sylteagurken ligger i

1 båt sitron eller lime (bruker man yoghurt kan man smake til før man har for mye sitron/lime i så det ikke blir for surt)

2-3 hvitløksfedd eller så mye du ønsker

Salt

Pepper

Ha rømme/yoghurt, majones, kraft av sylteagurker, saft av sitron/lime i en skål. Findel hvitløk/eller bruk hvitløkspresse, finhakk sylteagurk og ha i skålen, og bland godt sammen. Smak til med salt og pepper og eventuelt mer noen av de andre ingrediensene om du synes det trenger det. Denne dressingen er også bra å la stå en stund før man spiser. 

Lag gjerne begge dagen før. 

Hva man ønsker å ha i kebaben er opp til den enkelte, men jeg hadde isbergsalat, hjertesalat, tomat, maiskorn og litt squash.

Jeg brukte glutenfrie pitabrød(jeg synes de er urolig god på smak). Men man kan gjerne bruke lefser/wraps de får man både vanlig og som glutenfrie. 

#Hjemmelaget #kebab #Kebabkrydder #garammasala #godt #sundt #lammeskav #lammekjøtt #Middag #middagtips #morsmiddag #matblogg #blogg #bloggtopp  #ungdom #mat # mat #for #unge #eller #de #som #ønsker#være #ung #glutenfi #glutenfritt #melkefritt #laktosefritt

Kyllingklubber med honning og soyasaus og blomkålris

                                     

Noe mat er bare så enkel å god at det er en sann fryd, og det er dette. Marinaden  bestående av to ingredienser, og det gjør at kyllingen blir spør og smakfull. Så her kan du imponere stort i påsken 

Jeg valgte å ha blomkålris og wokede grønnsaker, litt anderledes men vell verd å prøve, du blir nok positivt overasket! Baby Chick on Google Android 8.1

Kyllingklubber etter hvor mye man spiser,men regner man mellom 7-10 per person burde det være rikelig.

Til 1 person brukte jeg;

2 ss soyasaus (glutenfri for oss som ikke skal ha gluten)

2 ss honning

Ha begge deler i en panne og varm på svak varme til honningen er smeltet. Ha kyllingklubbene i en ildfast form og bruk pensel å smør de inn med sausen. Resten av sausen hadde jeg til middagen, det var utrolig godt. Steik den ildfaste formen  nederst i ovnen på  200 grader i rundt 20 minutter. Det kan være lurt å snu på kyllingklubbene en gang under steiking.

Er man god å planlegge vil jeg anbefale å legge kyllingklubbene i marinaden natten over slik at smaken får trekt enda bedre inn, men det er ikke et møst. De ble kanongod som de var.

Blomkålris finer du oppskrift på HER

#kylling #klubber #vinger #honning #soyasaus #Glutenfritt #melkefri #Laktosefri #enkelt #kjapt #Nydelig #godt #sunt #blomkål #blomkålris #ris #blogg #matblogg #middag #middagstips #Morsmiddag #bloggtopp #Mat #Påske #påskemat

 

Pannekaker med pølse og bacon 😋

Jeg lager sjelden pannekaker for jeg sjelden får de til, de faller fra hverandre og ikke synes jeg de har smakt som pannekaker skal heller siden jeg lager glutenfrie. Men i dag ble det de fineste og beste pannekakene jeg noen gang har smakt(nå kan jo dette komme av en selektiv hukommelse). De er helt SYKT  gode, og de var utrolig enkel å få tynne og fine som pannekaker skal være. De holdt helt fint sammen, og var enkle å snu. Da ungene var små hadde vi ofte pannekaker, pølser(enten winerpølser eller grillpølser) og bacon og selvsakt ketchup :-D. I dag skar jeg opp pølser med mye kjøtt i og bacon og steikte det sammen på pannen.

Ser de ikke helt fantastisk ut?

 Red Heart on Messenger 1.0

Til rundt 10 pannekaker:

2 egg

2 dl væske Jeg brukte usukret soyamelk, men bruk gjerne melk/laktosefri melk om du tåler det

1 1/2 dl Toro sitt lyse mel Bruk det mele du ønsker og har

2 ts fiberhusk

ca. 50 gram smør

1 klype salt

 ca,.1/2 ts bakepulver

Ha egg i en bolle og ha i mel og fiberhusk, og spe med væsken (det betyr å ta litt å litt av væsken i mens du rører), ha i smeltet smør og salt. La røren stå å svelle i rundt 15 minutter.

Ha en varm panne med litt smør og hell en øse med røre på pannen, og snu litt på pannen for at røren skal bli fint fordelt. Når deigen er stivnet snur du pannekaken. Ha på pølser og steikt bacon på den måten du måtte ønske, og bruk ketchup om du ønsker det. Vell bekommen!

 

#glutenfri #pannekaker #melkefritt #godt #pølser #bacon #enkelt #middag #middagstips #blogg #bloggtopp #matblogg #morsmiddag 

Kyllingfilet med potetchips og guacamole

Jeg har aldri forsøkt å steike råe poteter på panne før, men det gikk veldig bra. Nå er det gjerne ikke de sunneste potetene, men det er sunt å variereBilderesultat for emoji figurer 

Kyllingfileten steikte jeg helt vanlig på steikepanne til den var gjennomsteikt, hadde på salt og pepper.

Steikte poteter:

Beregn 1-2 poteter per person

Skjær de opp i tynne skiver, har du et rivjern (mandolin), eller foodprocessor som kan skjære er det enklest. Legg potetene i en skål med kaldt vann i rundt 15 minutter, dette er for å kvitte seg med en del av stivelsen som er i poteten

Ha en god og varm steikepanne med smør, tørk potetene godt før man har litt og litt på steikepannen. Stek til potetene er brune og crispy. Ikke alle potetene ble like crispy, men de var gode likevel. 

Jeg hadde wokede grønnsaker og guacamole til og HER finner du oppskrift på guacamole

#kylling #morsmiddag #Middag #guacomole #steikt #potetchips   #blogg #bloggtopp #matblogg #glutenfritt #melkefritt

Spinatsuppe med ristede Pinjekjerne og egg (meat free monday)

Det er greit å ha en dag uten verken kjøtt eller fisk, og spinatsuppe er enkelt, veldig godt og sunt.

For at den skulle få en litt annen smak ristet jeg litt Pinjekjerner, det gjorde seg godt.

Til 4 personer: 

10-12 terninger med frossen spinat

Smør

8 dl vann 

2 dl fløte/melk/soyamelk/fløte(laktosefri) Jeg brukte kun vann og bare en skvett soyafløte, men den får en litt rundere smak med fløte.

2 ss maizena

2 buljongterninger av grønnsaker eller annen buljong (sjekk at det ikke inneholder gluten)

Salt

Pepper

1 pakke a. 60 g pinkjekjerner

4 hardkokte egg

Smelt smør i en panne og ha i spinatterningene, la de surre i smøret til spinatterningene begynner å gå i oppløsning. Ha så i vann, buljong og maizena og rør til suppen har kokt opp. Smak så til med salt, pepper, fløte/melk. Jeg brukte en stavmikser å jevne suppen med, men det er ikke nødvendig om man ikke har det. 

Pinjekjerne har man på en tørr steikepanne og lar de ligge på mellomvarm panne og man røre i de med jevne mellomrom til de får litt farge. 

Hardkok eggene i rundt 6-7 minutter, del de og ha i suppen.

 

#meat #free #monday #meatfreemonday #enkelt #rimelig #sunt #suppe #godt #spinat #spinatsuppe #egg #pinjekjerner #middag #middagstisps #morsmiddag #blogg #bloggtopp #matblogg 

Fiskehamburger

Jeg har hatt et glutenfritt hamburgerbrød liggende i fryseren som jeg har flyttet rundt i minst et år, og da er det godt  få det brukt opp. 

Fiskehamburger med hyse og torsk 80% fisk er i grunnen ok mat, den inneholder melk men ikke gluten. Man kan lett lake fiskeburger selv HER finner du en med laks uten melk og gluten.

Jeg steikte fiskeburgeren etter anvisning på pakken, og hadde hamburgerbrøde på pannen også. Blir du overasket over at jeg hadde aioli på? 😍 

Isbergsalat, agurk, tomat og søt minipaprika hadde jeg på. Det er nesten ikke noe vits å ha alt opp på burgeren for det paller jo av uansett, så jeg har en del av tilbehøret ved siden av.

#fisk #hyse #torsk #fiskeburger #middag #middagstips #enkelt #kjapt #fort #ferdig #Blogg #bloggtopp #matblogg #Morsmiddag #glutenfri 

Rester av lam og fløtegratinert potet

Jeg hadde litt rester av ferskt lammekjøtt i fryseren og da er fløtegratinerte poteter bare digg til.

Kjøtte varmet jeg i en panne med smør på ikke alt for høy varme.

Snakk om digg middag på lille lørdag 🤩💋

Fløtegratinert potet til 1 pers: Klikk HER så ser du til ¤ personer

1 stor potete

Litt  kinahvitløk eller 1 lite(eller så mye du ønsker) fedd hvitløk

Ca. 1 1/2 dl fløte(laktosefri om man ikke tåler laktose (den skal nesten dekke potetene)

Ca. 1 klype salt

 Pepper

Ost om man ønsker det, parmesanost er praktisk talt laktosefri. Jeg hadde ikke ost i dag.

Ha fløten i en skål og ha i renset og finpresset hvitløk, salt og pepper i. Smak om det er nok salt, det skal være nokså salt siden potetene trenger en del salt.

Rens og del potetene opp i skiver og legg de fint i en ildfast form, og hell fløteblandingen over. Er det for lite fløte har du bare på mer slik at det nesten dekker potetene, dette vil variere etter hvilke form man bruker. Men ha heller på for mye en for lite fløte.

Sett formen midt i ovnen på 200 grader, den trenger rundt 30- 45 minutter på å bli ferdig. Fløten skal være trakt inn i potetene. På slutten av steiketiden har man på osten om man ønsker det, dette er for å unngå at osten blir brent.

Det er en fordel å la formen få hvile 5 minutter før man servere den.

#rester #lam #lammekjøtt #Fersktlammekjøtt #fløtegratinertpoteter #fløtegratinert #poteter  #Restemiddag #spis #opp #maten #middag #Middagstips #blogg #bloggtopp #matblogg #morsmiddag #glutenfritt #laktosefritt #laktosefri

Forvelling av brokkoli og blomkål (til frysing)

De aller fleste har vel kommet i den situasjonen at man har noen grønnsaker som har tenkt å ta kvelden(de holder på å bli dårlig). Jeg bruker å være veldig flink  passe på å bruke alle grønnsakene før de begynner å bli dårlig, men av og til blir ikke uken som du hadde tenkt.  Spesielt brokkoli tåler dårlig å bli liggende, blomkål derimot tåler adskillig mer.

Jeg hadde en liten blomkål og en brokkoli som har blitt liggende så lenge at jeg ikke kommer til å rekke å bruke før de vil bli dårlig.  Men da er et bare å forvelle og fryse ned, og de tas de opp og hives rett i kokende vann i et eller to minutter, så har man flott brokkoli og blomkål til middag.

Slik går man frem:

Del brokkoli og blomkål med å knekke de av, da knekker de der det er naturlig for de å knekke, og man taper ikke næringstoffene i samme grad som om man bruker kniv å skjærer de opp.

Jeg hadde egentlig litt for lite vann i, så ha så mye at det dekker alle grønnsakene!

Ha en panne med rikelig vann, og litt salt sett den på kok, når vannet koker har man buketter med blomkål i vannet, blomkål trenger rundt 1 minutt i vannet før man har den over i en sikt eller dørslag og skyller med kaldt.

  

La vannet renne godt av før man har de i en plastpose.

Brokkoli gjør man på samme måte, men den trenger kun å være i vannet til man har telt til ti uten å skynde deg, altså rundt 10 sekunder. Da har man den i dørslag/sikt og skyller godt med kaldt vann og lar vannet renne godt av før man har i plastpose. 

Siden jeg hadde bare litt blomkål begynte jeg med den, og når de begynte å nærme seg at man skulle ta den opp, hadde jeg i brokkolien, da behøvde jeg ikke ta den i flere omganger.

 Ha grønnsaken i en pose, frys grønnsakene flatt og spredd utover, da blir de singelfrossen, og man kan ta ut en og en bit om man ønsker det. Ha de rett fra fryseren og i kokende vann, la de ligge i et minutt eller to, da har du flotte grønnsaker til middag.

#spis #opp #maten #spisoppmaten #forvelling #frysing #av #grønnsaker #frysingav brokkoli #brokkoli #blomkål #ta #vare #på #maten #middag #middagstips #glutenfritt #melkefritt #tips  #mattips #blogg #bloggtopp #matblogg #hjemmelaget #sunt #godt 

Meat free monday Tomat og kålsuppe

Tomat og kålsuppe

Å lage mat uten kjøtt og fisk av og til er spennende sunt og billig. Denne oppskriften fant jeg i en av mine svært mange kokebøker "grønne retter" Mortensen forlag. Så mange kokebøker og de står å tøver ned, det er jo sørgelig, så nå fikk jeg tørket støv av denne. Når sant skal sies er ikke det en kokebok som jeg synes har noe "WAW" innhold, men helt ok. 

Supper var veldig enkel å lage, var veldig smakfull  og hadde mye mat i seg.

Til 4 personer:

1/4 hodekål

3 poteter

1 løk

8 dl vann  eller 8 dl kraft

 3 grønnsaksbuljongterninger (buljong kan inneholde gluten så sjekk på pakken)

1 boks knuste tomater. Jeg brukte ferske tomater som var begynt å bli bløt(1 pakke cherrytomat)

1 fedd hvitløk

1 potte kjørvel eller basilikum (jeg hadde basilikum) Jeg hadde 1 ts tørket og rundt en halv potte fersk

Det stod at man skulle tilsette cottage cheese, det hadde ikke jeg, men jeg hadde laktosefri rømme som jeg hadde en skje i.

Det stod ikke noe om salt og pepper, men jeg hadde litt salt og peper i også. 

Rens og del kål, løk og poteter i en panne med van og buljong. Ha i boksen med knuste tomater, eller del tomatene i små biter og ha de i pannen, og la det hele få koke i rundt 15 minutter. Smak eventuelt til med salt og pepper om du ønsker det, og ha i basilikum eller kjørvel rett før servering.

det stod at man skulle ha 200 g cottage cheese/Crème Fraîche i når man serverer, det er overhode ikke nødvendig. 

Ønsker man å ha i cottage cheese/Crème Fraîche eller rømme(laktosefri om man ikke tåler laktose) har man den i når man har øst suppen i tallerken. Man må gjerne ha brød til om man ønsker det.

#Meat #free #monday #Meatfreemonday #vegetar #vegetarrett #Vegetarmiddag #Kjøttfri #middag #middagtips #Enkelt #kjapt #godt #sunt #billig #blogg #bloggtopp #matblogg #morsmiddag #glutenfri #melkefri 

 

Kyllingklubber, båtpoteter og aioli ❤️

Hver gang min yngste datter er på middag spør hun om jeg har aioli, uansett hva jeg har laget he he. Så nå har jeg laget en diger skål, så da får jeg invitere henne på middag igjen. Og jeg kan vel ikke klandre henne for den gode smaken, den har hun nok arvet etter sin mor (må skryte selv når jeg ikke har bygden å lite på he he). Aioli kan man lage på flere måter både fra bunnen av se HER, med kjøpe majones HER (og det må jeg innrømme jeg lager oftere en helt fra bunnen), aioli med chili HER eller man kan bruke sriracha saus(det har jeg aldri laget selv, men kjøpt på sushi restaurant), og ellers hva man kommer på av kreative ideer :-D. 

Kyllingklubbene hadde jeg olje og Tandoori masala på, og steikte de i rundt 20-25 minutter. 

Båtpotetene (se HER)hadde jeg olje og salt på, og de steikte jeg sammen med kyllingen på 210 grader. 

Enkelt og veldig godt :-)

   

  Å dyppe potetbåten i aioli, er en rein nytelse 😋                                

#aioli  #kyllingklubber #kyllingvinger #Båt#poteter #tandoorimasala #hjemmelaget #enkelt #kjapt #middag #Middagstips #fredagsmat #lørdagsmat #fredagkos #lørdagskos #Middag #morsmiddag #majones #hvitløk #blogg #bloggtopp #matblogg #mamma #pappa #barn #mor #mors 

Hjemmelaget aioli

Et tips før man setter i gang for aller første gang ,er å ta ut alle ingrediensene en stund før slik at de er rom temperert, da kan det være enklere å få det til. Aiolien er holdbar minst 14 dager, men det er neppe et problem for man klarer ikke å slutte å spise av den ;-)

4 eggeplommer

1 liten ts med sennep, man kan bruke mer om man liker at den smaken blir litt mer fremtredende.

1 ss med enten sitronsaft, limesaft eller vinedikk

salt 

Pepper

2 dl rapsolje (man kan bruke den oljen man ønsker, men rapsolje er en nøytral olje, og den inneholder en del omega-3 som vi ikke kan få nok av i kostholdet vårt)

1.2 fedd hvitløk eller 1/2 kinahvitløk

1 knivspiss caianepepper


 

Først må man skille eggene, dvs. at man må knekke egget ,og skille eggeplommen fra eggehviten.


 

Ikke kast eggehviten, den kan du bruke til andre ting som i en grateng, sufflé, pavlovakake eller rett og slett i en omelett, viste du forresten at man kan fryse eggehvite? 

Har du stavmikser er det enklest å bruke den, men man kan godt bruke en vanlig visp men det kreves selvsakt litt muskler i armene ;-).

Eggeplommen tar man i en smal skål om man skal bruke stavmikser, bruker man visp bruker men en passe glassskål. 


Så har man i alt ingrediensene utenom oljen, og visper dette godt sammen, dette er veldig viktig for et vellykket resultat for å få   majones stiv og ikke en suppe.

Nå kan man begynne å ta i litt olje i eggeblandingen, det er veldig lurt å begynne ytterst forsiktig, da er det lettere å få et vellykket resultat. Pisk veldig godt mellom hver gang du har i olje. Etter vert tåler blandingen mer olje, og det er bare til å ha i større dose olje av gangen. Det kan hende du må bruke mer eller mindre olje, dette vil være avhengig av hvor store og hvor ferske eggeplommene er. Men det er ikke mye til eller fra. Bruk en hvitløkspresse eller finhakk hvitløken å ha den i majonesen, smak til med caianepepper og eventuelt mer salt, pepper.

Aiolien er holdbar minst 14dager, men det er neppe et problem for man klarer ikke å slutte å spise av den ;-)

#hjemmelaget #majones #aioli #dressing #hvitløk #godt #sunt #enkelt #middag #middagstips #morsmiddag #kjapt #lett #blogg #bloggtopp  #matblogg #mor #mamma #pappa #barn 

Jod i mat

Tabell nederst på siden med jod innhold i diverse mat!

Nå er jeg kraftig lei av den propagandaen som meieriene har lov å komme og som at på til er offentlig godkjent om at melkeprodukter er en god jod kilde. Det er jo direkte feilinformasjon og veldig missvisende! Det er blitt en trend i Norge å bruke mindre melkeprodukter og der  med taper meieriene penger, dette er nok motivasjonen til denne feilinformasjonen. Vi skal skremmes til å spise mer melkeprodukter. Jeg husker da jeg var liten og da mine barn vokste opp at melkeprodukter var fremstilt som det produktet som MÅTTE brukes eller kom vi til å dø! Vel det har vist seg at de fleste i vår familie ble syk av melkeprodukter, og de var helsebringende å kutte de ut. 

For det første er det ikke mye naturlig jod i melkeprodukter, derfor hadde enormt mange (jeg har lest at rundt 80% Se HER) som bodde i innlandet struma altså jodmangel. Så hvordan kunne så mange få struma når de hadde tilgang til meieriprodukter? Jo svaret er enkelt, de bodde i innlandet uten tilgang til fisk og sjømat. Så på 50 tallet tilsatte de jod i kraftforet for å løse på dette problemet, og det er jo et godt tiltak, men det er ikke naturlig i melk. Og de fleste kan vel tenke seg til at det som er naturlig er bedre en det som er tilsatt. Det som bør anbefales er jo fisk og sjømat som er naturlig rik på jod, og veldig sunt! Man kan spise to måltider fisk pr uke og ha dekket behovet for jod. Mens med melkeprodukter må man virkelig pøse på. 

 For å illustrere dette har jeg laget en tabell over diverse matvarer som inneholder jod, de er tatt fra Klikk HER for å komme til matvaretabellen . Og den viser klart at sjømat og fisk er gode kilder til jod ikke melkeprodukter. 

Ale tallene er  tatt fra Matvaretabellen pr 100 g vare. Det er ikke alle matvarer som er oppgitt jod nivå i,  står det "-" bak har den jod men det er ikke oppgitt verdi,  står det 0 inneholder matvaren ikke jod. Tang og tare fant jeg ikke, men det vet jeg inneholder mye jod. 

Det skumle med ette er at det dessverre er et raskt økende helseproblem med stoffskifteproblematikken, etter min mening kunne i alle fall noen av tilfellene vært unngått om man hadde spist mer fiskeprodukter eller tatt tilskudd om man ikke tåler fisk. 

"Jodmangel, hva skjer i kroppen" Dette er kopiert fra Norsk Helseinformatikk. Klikk HER om du ønsker å lese.

Dersom kroppen får for lite jod, vil den forsøke å beholde mest mulig jod i skjoldkjertelen. Dersom underskuddet vedvarer vil det gå ut over produksjonen av skjoldkjertelhormoner, og stoffskiftet blir lavt. Hvis dette skjer hos en gravid kvinne, vil fosteret kunne få alvorlige, permanente utviklingsforstyrrelser i hjernen og resten av nervesystemet. Hos eldre barn og voksne, vil kronisk jodmangel føre til apati og lavt stoffskifte.

Et symptom på lavt (og høyt) stoffskifte, er struma, en hevelse på halsen. Struma som oppstår i forbindelse med jodmangel, er et uttrykk for at kroppen strever med å lage nok skjoldkjertelhormoner og forsøker å kompensere ved at selve kjertelen vokser."

De skriver også at melk er en god kilde for jod, og fremhever ikke stort fisk noe som er helt ufattelig. Som det fremkommer i tabellen under som hetet fra matvaretabellen HER er det jo tydelig at melkeprodukter ikke er noen god jodkilde. Dessuten er jod tilsatt i kraftforet for at det skal være jod i melkeprodukter. 

   

Bilde er fra gofisk  fra             Hyse inneholder 320 µg            Lettmelk 20 µg dvs at det er 300 µg mer jod i hyse en i melk er da melk fortsatt en god kilde?

Hjemmelagde fiskekaker er ofte laget av hyse eller lyr, lett å få barn til å spise. 

 

Hyse Rå

Jod 100 g vare

320 µg

Kokt krabbe

 

218 µg

Torsk filet ovnsstekt

 

198,6

Rå tosk lever

 

380 µg

Rå blåskjell

 

140 µg

 

Kryddersild

 

143 µg

Kokt ørret

 

4,5 µg

Rå lyr

 

143 µg

Kokt Sei

 

83,7 µg

Kokt kveite

 

7,2 µg

Kokt steinbit

 

81 µg

Breiflabb

 

Ikke oppgitt

Reker i lake

 

10 µg

Rå torskerogn

 

107 µg

Reker kokt

 

Ikke oppgitt

Røykt Laks

 

9 µg

Røykt ørret

 

13 µg

Kokt Laks

 

10, 8 µg

Kokt kamskjell

 

3,6 µg                                                                                             

Makrell rå /sushi

 

13,3 µg

Lett melk

 

20 µg

Norvegian

 

31 µg

Naturell Yoghurt

 

13 µg

Eggeplomme

 

80,2 µg

Cheddarost

 

30 µg

Hevtemel

 

1 µg

Langkornet tørr ris

 

2 µg

Banan

 

0 µg

Hvregryn store

 

0,5 µg

 

Solsikkefrø

 

5 µg

Eple juice

 

1 µg

Norsk/asiatisk fiskesuppe

Norske råvarer asiatisk smak!

Tenk på denne flotte dagen der alle damer/jenter har sin egen dag fikk jeg min skjønne datter for 24 år siden, gratulere med dagen Miriam og alle dere andre damer/jenter. 

Hadde man ikke forøkt å lage noe nytt så hadde vi aldri oppdaget nye retter :-D. Nå skal jeg ikke hevde at jeg har funnet kruttet opp på nytt, men artig å forsøke å lage mat med ny vri. Når sant skal sies synes jeg det  det alle meste av mat er nydelig, og denne suppen var intet unntak. 

Denne suppen er sunnheten selv det er hyse som er proppfull av vitaminer, mineraler som D, E, B,  jod, selen, magnesium osv. Ørret med sin omega 3 og som selvsakt også har masse vitaminer og mineraler også jod, hvitløk som er super for å ta knekken på virus og bakterier, Gurkemeie er en fantastisk antioksida som er stappfull av karoten og som er veldig bra for vonde ledd blant annet. Ingefær er super mot kvalme og er også en sterk antioksidant  som også er bra for vonde ledd, bedrer blodsirkulasjonen osv osv. Grønnsaker er full av fiber og vitaminer og mineraler, jeg kunne holdt på i hele dag, men skal gi meg nå. He he dere har nok fattet poenget ;.)

Suppe til rundt 4 personer

Jeg hadde hjemmelage suppeboller av hyse oppskriften finner du HER rundt 300 g

2 filetter av ørret men bruk gjerne laks eller annen fisk 

1/2 løk

2 fedd hvitløk

2 vårløk

2 gulerøtter

Ca. 4 skiver med sellerirot eller selleristang om du foretrekker det

1 bit ingefær ca. 1 cm

1 fersk gurkemeie (får du ikke tak i det kan du bruke tørket, den er ikke like god men det funker helt fint)

1/2-1 ts currupaste (sjekk for gluten om du ikke  tåler gluten)

7 dl vann

Jeg brukte litt buljong også, det rundet av smaken

2 dl kokosmelk er melkefritt,  eller vanlig fløte(laktosefri om man ikke tåler laktose)

salt

Pepper

1/2 ts spisskummen (kan sløyfes)

Har du fersk koriander er det utrolig godt i (om du liker den smaken da:- ) 

Og som alltid er det noe dere hater som pesten eller mangler kutt det ut og erstatt med noe annet, den som intet våger intet nytt får smake ;-)

Skjær rens og skjær opp all løk, ingefær, grønnsaker og gurkemeie og sutt i smør i pannen på middels varme, hell på vann (buljong om du vil bruke det) og kokosmelk/fløte og carrypaste la det få koke i rundt 5 minutter. Ha i oppdelt skinn og benfri fisk og fiskeboller og smak til med salt, pepper og eventuelt mer currypaste. Vent et par minutter til fisken er trekt og bollene varme, server gjerne med brød om det er ønskelig.

 

 

#sunt #fiskesuppe #fisk #ørret #hjemmelaget #fiskeboller #asiatisk #middag #suppe #fiskesuppe #gurkemeie #ferskgurkemeie #middag #middagstisp #morsmiddag #Melkefritt #laktosefri #glutenfri #blogg #matblogg #Bloggtopp #Bergen #mat #Kjapt #godt 

Hjemmelaget fiskegrateng

Fiskegrateng tror jeg det nå være minst 10 år siden jeg både har smakt og laget, så da var det bare å hive seg rundt å lage når jeg først fikk det på hjernen.

Har dere forresten fått med dere at vi har et økende problem med jodmangel i kosten vårt her i landet? Torsk er en fiskesortene med masse jod, den har faktisk 185,7µg i 100 gram torsk(data hentet fra matvaretabellen), det vil si at man har dekket hele dagsbehovet på 150 µg på en middag. 

Egentlig veldig enkelt å lage, men det tar jo litt tid å steike, så det er nå i grunnen lurt å lage en stor form når man først holder på, så har man i fryseren til en annen gang. Man kan gjerne bruke rester av fisk, jeg har en pose i fryseren, og der har jeg rester av fikk i, jeg blander allslags fisk. Men i dag hadde jeg ikke noen rester så det ble torskefilet.

2-3 personer:

ca. 250 g fisk rester eller fersk

1,5 dl makaroni (glutenfri til oss som ikke kan spise gluten)

2 dl laktosefri fløte/eller vanlig fløte om du tåler det/eventuelt bare bruke melk som væske

3 dl vann

2 ss mel (jeg brukte Toro sitt lyse mel siden det tåler varmebehandling) Tåler du hvetemel kan du bruke det selvfølgelig

1/2 ss buljong eller 1 terning (sjekk om buljongen er glutenfri, mange buljonger inneholder hvetemel)

en klatt smør

1-2 egg

1/2 ts muskatnøtt (kan sløyfes)

Pepper 

Salt

Brød strø eller ost om du ønsker det (parmesan ost er praktisk talt helt laktosefri)

Sett makaronien på kok etter pakningens beskrivelse. Ha mesteparten av væsken i pannen(det kan være lurt å holde litt igjen så kan du heller ha i resten om sausen  blir for tykk) sammen med smør, mel og buljong. Sett det på platen og la det få et oppkok, smak så til med salt, pepper og eventuelt muskatnøtt. Er den litt tykk har du i resten av væsken. Ha i fisken, sil av de ferdig kokte makaroniene og ha de også i sausen. Pisk godt sammen egget og ha det i sausen, og rør det godt ut. Hell alt i en smurt ildfast form, og sett den i for varmet ovn til 200 grader. Sett formen nesten nederst i ovnen. Strø eller ost er lurt å ha på på slutten av steiketiden slik at de ikke blir brent. Gratengen er ferdig på rundt 30 minutter. 

#jod #jodmangel #stoffskiftet #fisk #torsk #fiskegrateng #glutenfritt #laktosefri #Sunt #godt #enkelt #middag #middagstips #Morsmiddag #blogg #bloggtopp #matblogg

 

Hjemmelaget løvbiff på 5 minutter, med bearnessaus

Min datter kom på middag og da passer det jo fint med løvbiff, hun spiste mer en jeg har sett henne spise på veldig lenge :-) Deilig for et mammahjerte!

Løvbiff er utrolig enkelt og kjapt å lage, det tar kun få minutter fra man begynner til den er ferdig steikt.

To personer:

400 g karbonadedeig eller kjøttedeig

Grillkrydder

Bruk en plastpose eller plastfolie å legg en god klatt på, ha på plast på toppen og trykk deigen utover. Har du kjevle kan du bruke den, eller du kan fylle kaldt vann i en stor brusflaske eller vinflaske, poenget er å fp deigen utover og flat. Ønsker du å få den helt rundt, kan du legge en tallerken over deigen nr den er ferdig kjevlet og skjære rundt. Ha en god og varm stekepanne og ha løvbiffen i pannen. Steik i et minutt og snu den, og det samme på andre suden, har du kjevlet tynt nok er den ferdig. Er du litt usikker, kan du la den ligge litt i pannen, men den blri fort tørr om den ligger for lenge. Ha på grillkrydder på begge sidene.

Jeg hadde til chips, bearnessaus oppskrift finner du HER, og en enkel salat med isbergsalat, tomat, mais og avocado.  

#hjemmelaget #løvbiff #Kjøttdeig #karbonadedeig #enkelt #rask #middag #Kjapt #å  #lage #morsmiddag #middagstips #blogg #matblogg #bloggtoppen #kaskavihatemiddag #Ka ska vi ha te middag idag #glutenfritt #laktosefri #melkefritt 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen