mars 2013

Påskelunsj i solen

For meg er det svært viktig å få med seg mest mulig sol og gode
venner. Det er ikke å forakte å ha noe godt på bordet heller. Denne
gangen ble det en omelett med kylling og bacon.


Purreløk

Kokte poteter

Steikt bacon

Ferdigrensede biter av kylling

Brokkoli

Litt tomater

Egg

Vann

Pepper og salt

Parmesan


Vi hadde rundstykker og brød til.

Jeg renset og delte poteter og grønnsaker og steikte det på pannen
sammen med baconet.Deretter rørte jeg sammen knuste egg, vann og
krydder. Denne blandingen helte jeg over på det stekte. Så tok jeg på
ost og delte tomater, og lot den stå på platen til den var stivnet.
Jeg bruker å dytte litt i omeletten med en steikespade til å begynne
med før den stivner, slik at den blir fortere steikt og den ikke
brenner.

      




Fiskegrateng søtpoteter, uten mel (gluten)

 

2 personer

Ca. 300 g fisk (*1)

 

100 g bacon

2 dl fløte (*2)

2-3 egg

2 ts salt

1 ts muskatnøtt

1 krm pepper

½ purreløk

1 søtpotet


Bland fløte, egg og krydder godt sammen. Rens og del søtpotetene, det kan være en fordel å koke dem litt før man har dem i den ildfaste formen (man kan eventuelt surre de litt sammen med det andre på steikepannen).  Rens purren og del den og baconet i biter, surr det litt sammen på pannen, og ha også dette i formen. Del fisken i biter og legg den sammen med grønnsakene. Hell egg/fløteblandingen over. Sett formen i steikeovnen og la den stå i 20-30 minutter på ca. 200g. Siden jeg hadde søtpoteter i gratengen, så hadde jeg ikke poteter til. 


*1 Bruker man salt fisk må man ta mindre salt i enn beskrevet. Jeg brukte fiskeblokk som ikke var kokt, men 
bruk gjerne rester av kokt fisk.

*2 Tåler man ikke melkeprodukter, anbefaler jeg å bruke soyafløte.





Fylt kylling med bacon og parmesanost

 

 

Om du ble nervøs kan jeg kan garantere at det ikke var en påskekylling jeg spiste ;-)



Jeg delte kyllingfileten slik at den nesten ble til to biter, steikte så baconet litt før jeg hadde det i fileten.

Så hadde jeg på raspet parmesan og brettet kyllingfileten sammen og steikte den i ca. 20 minutter (steketiden avhenger av størrelsen på filetene), og jeg hadde et lite strø med salt og pepper på.

  

Saus

Ca. 5 dl. kraften fra de kokte søtpotetene

1 dl fløte

1 ½ ss maizena

1 ss curry paste

Litt salt og pepper

En heftig og god saus

Ha kraften fra de kokte søtpotetene i en panne og ha i curry paste, ha i fløte og så maizena. Rør den godt ut før man setter gryten på platen igjen. Kok opp og smak til med salt og pepper, så har man en heftig saus på null tid.

 

Søtpotetmos

 

Søtpoteter

Smør

Salt og pepper

Søtpotetene renses og deles, og kokes rundt 15 minutter (eller til de er kokte). Ta vare på kokevannet til sausen. Jeg lager dette som en vanlig potetstappe, med at jeg har i smøret og bruker en stauke (søtpoteter er lettere å mose en vanlige poteter) eller en stavmikser, og moser  alt sammen. Til slutt smaker man til med litt salt og pepper.

Så hadde jeg en salat til og pyntet litt med agurk og tomat. Jeg skar opp agurk i skiver litt på skrått. Så delte jeg agurkskivene i to og la de motsatt vei for hverandre. En cherrytomat som er delt i 4 biter i midten og en halv under der igjen.

Da har man nesten en sommerfugl på tallerken, kult ikke sant?





Sitron is

 

2 egg

2 ss sukker

 2 ½ dl fløte eller soyafløte

Saften av ½ sitron (smak deg til siden sitronene varierer i størrelse og hvor saftige de er)

Eventuelt raspet sitronskall til pynt

Piskeggedosis av egg og sukker og stivpisk fløten, bland de sammen. Ønsker man å pynte isen med revet sitronskall, er det en fordel å raspe skallet av før man presser saften av sitronen. Press saften av sitronen og ha den i egge/fløteblandingen. Sett skålen i frysen, og det er lurt å røre i den av og til mens den fryses inn, da får man en mer porøs is (men glemmer man det, sår det veldig fint også. Før servering har man eventuelt på revet sitronskall

 




Lamme skank

Jeg var på butikken for å kjøpe noe godt til middag og hadde veldig lyst på fårekjøtt. På Meny på Lagunen var det en kjekk ung man som hjalp meg og han kom med denne ideen. Det er fordelen med å gå i en butikk der de har ferskvaredisk, for der kan man også få råd og tips. Det oppfordrer jeg dere til å gjøre, for kun da kan vi utfordre de butikkansatte til å bli kreative og yte oss god service.


Lamme skanke har jeg faktisk verken laget eller spist før, men det var knallgodt og veldig enkelt å lage til. Sist men ikke minst var det utrolig stilig på tallerken.

Beregn 1 lammeskanke pr. person og rundsteik den litt i gryten før den settes på kok med vann og vin eller vinekstrakt og masse grønnsaker som gir god smak.

Jeg brukte bare ½ l vann og 5 ss vinekstrakt til tre skanker og måtte derfor snu de en gang eller to under koking. Jeg kokte de tidlig på dagen og la de så i en ildfast for og hadde litt vinekstrakt på, så stod de i kjøleskapet til jeg det nærmet seg mat. Da hadde jeg hele formen i ovnen i rundt 15 minutter på 200 grader.

Kokekraften stod og koste seg på platen og ble redusert(reduserte= koke inn så det blir mer konsentrert smak). Og når middagstiden nærmet seg hadde jeg i litt fløte, maizena (bruk ca 1 ½ ss maizena på ½ l væske), salt, pepper og smakte til med litt mer rødvinekstrakt.

Retten ble servert med smørdampede grønnsaker (purreløk, gulrøtter, brokkoli og squash) og poteter.

Virkelig verd et forsøk!


Se gjerne hele menyen på Påslefest http://morsmiddag.blogg.no/1364374105_pske_fest.html

Reker på en eng av salat med sweet chilisaus

 

Jeg kjøpte en pakke som inneholdt forskjellige salater, skylte den, tørket den deretter godt og fordelte den på tallerkenene. Denne gangen brukte jeg frosne reker som jeg tinte, pillet og la opp på salaten. Rett før servering hadde jeg på sweet chilisaus og pyntet med agurk og sitron. Lettere kan det vel egentlig ikke gjøres. Men etter min mening ble det ganske stilig og veldig smakfullt og godt.

 




Påske fest

Reker på en eng av salat med sweet chilisaus

 

Jeg kjøpte en pakke med salat som inneholdt forskjellige typer salater, skylte den, tørket den deretter godt og fordelte den på tallerkenene. Denne gangen brukte jeg frosne reker som jeg tinte, pillet og la opp på salaten. Rett før servering hadde jeg på sweet chilisaus og pyntet med agurk og sitron. Lettere kan det vel egentlig ikke gjøres. Men etter min mening ble det ganske stilig og veldig smakfullt og godt.






 

 

Lammeskank

Jeg var på butikken for å kjøpe noe godt til middag og hadde veldig lyst på fårekjøtt. På Meny på Lagunen var det en kjekk ung man som hjalp meg og han kom med denne ideen. Det er fordelen med å gå i en butikk der de har ferskvaredisk, for der kan man også få råd og tips. Det oppfordrer jeg dere til å gjøre, for kun da kan vi utfordre de butikkansatte til å bli kreative og yte oss god service.


Lamme skanke har jeg faktisk verken laget eller spist før, men det var knallgodt og veldig enkelt å lage til. Sist men ikke minst var det utrolig stilig på tallerken.

Beregn 1 lammeskanke pr. person og rundsteik den litt i gryten før den settes på kok med vann og vin eller vinekstrakt og masse grønnsaker som gir god smak.

Jeg brukte bare ½ l vann og 5 ss vinekstrakt til tre skanker og måtte derfor snu de en gang eller to under koking. Jeg kokte de tidlig på dagen og la de så i en ildfast for og hadde litt vinekstrakt på, så stod de i kjøleskapet til jeg det nærmet seg mat. Da hadde jeg hele formen i ovnen i rundt 15 minutter på 200 grader.

Kokekraften stod og koste seg på platen og ble redusert(reduserte= koke inn så det blir mer konsentrert smak). Og når middagstiden nærmet seg hadde jeg i litt fløte, maizena (bruk ca 1 ½ ss maizena på ½ l væske), salt, pepper og smakte til med litt mer rødvinekstrakt.

Retten ble servert med smørdampede grønnsaker (purreløk, gulrøtter, brokkoli og squash) og poteter.

Virkelig verd et forsøk!

 

 




Sitron is

2 egg

2 ss sukker

 2 ½ dl fløte eller soyafløte

Saften av ½ sitron (smak deg til siden sitronene varierer i størrelse og hvor saftige de er)

Eventuelt raspet sitronskall til pynt

Piskeggedosis av egg og sukker og stivpisk fløten, bland de sammen. Ønsker man å pynte isen med revet sitronskall, er det en fordel å raspe skallet av før man presser saften av sitronen. Press saften av sitronen og ha den i egge/fløteblandingen. Sett skålen i frysen, og det er lurt å røre i den av og til mens den fryses inn, da får man en mer porøs is (men glemmer man det, sår det veldig fint også. Før servering har man eventuelt på revet sitronskall.

 




Bønnerop

Det finnes mange slags bønnerop og dette var et rop om å få maten kjapt ferdig, kombinert med at jeg måtte bruke opp noen matvarer. Bønner er utrolig mettende, inneholder masse fiber og proteiner, altså superbra mat. Nå må jeg innrømme at det er noen dager siden jeg laget denne retten, pluss at jeg brukte rester av grønsakene mine, derfor er det mulig at oppskriften her ikke er nøyaktig lik min fremgangsmåte. Så moralen er, putt i det du har av grønnsaker, og ikke vær redd for å variere og endre på oppskrifterJ

4 personer

1 løk

2 fedd hvitløk

1 chili

Ca. 2 cm eller en god bit ingefær

2 bokser knuste tomater

1pakke kjøttdeig (jeg brukte kyllingkjøttdeig for det var det jeg hadde)

4-6 gulerøtter

1 aubergine

2 buljongterninger

2 pakker salat og grytebønner (380g i hver)

Ca. 1 ts timian

Salt og pepper

 

 

Rens og del løk, ingefær, aubergine og chili. Surr det i pannen og steik så kjøttdeigen. Rens gulerøttene og del de i forholdsvis små biter. Ha også de i gryten, sammen med knuste tomater og bønnene (tøm vannet av bønnene før man har de i gryten). Ha i buljong og krydder og la alt koke sammen i 5-10 minutter.

Utrolig godt og jeg var mett resten av den dagen J

Hvor sannsynlig er det at du vil forsøke å lage denne retten?




Pølser og kikkerter

 

600 g ferdig kokte kikkerter (det finnes både ferdig kokte erter og erter som må ligge i bløt)

Ca. 400 g kjøttpølse

2 løk

Ca. 1 rød chili (tilpass selv)

1 rød søt paprika (man bruker den paprikaen man har)

½ squash

1 potte basilikum (man kan bruke tørket basilikum også, men fersk ser finere ut og gir retten en ekstra spiss)

Allkrydder (allround)

Salt

Pepper


Kikkerter er som erter flest, men smaker gjerne litt mer og er litt mer saftige en gule erter. Dessuten holder de godt på fasongen. Som nevnt over kan man få kjøpt bløtende og kokte kikkerter. Tar man seg bryet med å legge erter i bløt over natten og koke dem i en time, blir det mye billigere og man kan fryse ned det man ikke bruker til en annen gang.


Rens og finhakk løk, paprika og chili. Steik alt i smør, og ha deretter i pølsebiter. Når alt har lett brunet, tar man i kikkerter og oppdelt squash og tilsetter krydder og finhakket basilikum.


Maten er klar for servering når ertene er varme og man har tatt på passelig krydret etter din smak!

 

Ville du kommet og spist middag om du fikk servert dette?




Laks med ett snev av tandoori

Laks og ørret er vel den fisken fleste folk liker, og ikke nok med det, den inneholder også sårt tiltrengte omega-3. Jeg steikte laksen, auberginen og squashen på pannen til dalt var ferdig steikt. Før servering hadde jeg på krydderet "tandoori masala". Dette krydderet vil jeg tro  faller i smak hos de fleste barn og unge, og man får kjøpt det på de aller fleste dagligvarebutikker. Det som er synd med mange av disse krydderne  er at de inneholder svært mye salt, derfor bør man smake på tandoori masala krydderet før man eventuelt tar salt på maten, slik at man ikke får et saltsjokk. Jeg kjøper det jeg bruker på innvandrerbutikk og det inneholder ikke salt, noe jeg setter pris på, for da kan jeg bruke så mye krydder jeg vil og tilsette saltet etterpå.

 

Jeg hadde en salat til med en pose av ferdig oppskåret forskjellige salater (jeg bruker normalt sett ikke det, men i dag ble det slik). Så hadde jeg i cherrytomater og cashewnøtter.


Enkelt, raskt, sunt og veldig godt J






 

Kjøttdeig i restesaus

 

Som vanlig liker jeg å bruke opp restene som er igjen og da var det en super idé å ha steikt kjøttdeig i sausen med rødvin i. Litt råsteikte poteter også igjen og de varmet jeg litt på pannen og grønnsakene hadde i sausen. Og dette ble en herlig gryterett på bare noen minutter.

Jeg steikte kjøttdeigen og hadde den i restene av saus med rødvin.  Hadde i ferdig varmebehandlede grønnsaker og varmet de råsteikte potene. Hadde jeg ikke hatt mer poteter kunne jeg for eksempel kokt litt ris til.



http://morsmiddag.blogg.no/1363545501_kylling_rsteikte_pote.html

 

Saus med rødvin

 

1 løk

100 g tomater

2 ½ dl fløte

Ca. 2 dl rødvin

Steikesjy som man får etter å ha steikt kyllingen

Salt

Pepper

Ønsker man en fyldigere saus, kan man tilsette litt maizena, men det følte jeg ikke var nødvendig.

Rens løken og del tomatene i biter. Ha løken først på pannen så den blir blank, før man tar på tomatene og lar også disse få litt varme. Ha på fløte og rødvin og la alt få koke sammen, gjerne med litt salt og pepper. Når sausen har fått småputret i rundt 15 minutter, bruker man stavmikser for å jevne sausen (har man ikke stavmikser, kan man la det være som den er, da blir det biter av løk og tomat i).

Så ble kyllingen steikt. jeg hadde den i sausen og kokte ut pannen med litt vann og hadde også dette i sausen.

 

Råsteikte poteter

Regn litt rikelig med poteter, for dette er momsemat J

2-4 poteter pr. person, litt avhengig av hvor store potetene er

Olje

Chili

Hvitløk

Salt.

Pepper

Og så hadde jeg litt allkrydder på til slutt, siden jeg ikke syntes det var nok smak på de ferdigsteikte potetene.

 

 

Kylling, råsteikte poteter og en saus med rødvin i


Selv om jeg begynner å bli voksen, er jeg fortsattså  heldig å få bli kjent med kjekke mennesker. Og den beste måten å bli bedre kjent er gjerne å spise et godt måltid sammen. 

 

Saus med rødvin

1 løk

100 g tomater

2 ½ dl fløte

Ca. 2 dl rødvin

Steikesjy som man får etter å ha steikt kyllingen

Salt

Pepper

Ønsker man en fyldigere saus, kan man tilsette litt maizena, men det følte jeg ikke var nødvendig.

Rens løken og del tomatene i biter. Ha løken først på pannen så den blir blank, før man tar på tomatene og lar også disse få litt varme. Ha på fløte og rødvin og la alt få koke sammen, gjerne med litt salt og pepper. Når sausen har fått småputret i rundt 15 minutter, bruker man stavmikser for å jevne sausen (har man ikke stavmikser, kan man la det være som den er, da blir det biter av løk og tomat i).

Så ble kyllingen steikt. jeg hadde den i sausen og kokte ut pannen med litt vann og hadde også dette i sausen.

 

Råsteikte poteter

 

Regn litt rikelig med poteter, for dette er momsemat J

2-4 poteter pr. person, litt avhengig av hvor store potetene er

Olje

Chili

Hvitløk

Salt

Pepper

Og så hadde jeg litt allkrydder på til slutt, siden jeg ikke syntes det var nok smak på de ferdigsteikte potetene.

Jeg hadde wokkede gulerøtter og brokkoli til.




Sjømatsalat

 

Når man har litt igjen av det meste, da gjelder det å lage noe godt av dette.

Og jeg hadde følgende:

Fiskeboller

Reker

Avokado

Fresk koriander

Majones

Avokado og fiskebollene delte jeg i biter og finhakket korianderen. Hadde på reker og majones og på en, tro, tre  hadde jeg en mettende og svært god lunsj. 




Fiskeboller i koriandersaus

 

Da er jeg endelig på nett igjen etter å ha flyttet og begynt i ny jobb. Veldig spennende og aldri så lite skummelt. Men mat må jeg ha uansett, så her er dagens bidrag.  Fiskeboller i koriandersaus

800-1000 g fiskeboller

8 dl væske (jeg brukte kraften som fiskebollene lå i, litt vann og resten fløte. Men bruk gjerne melk, og tåler man ikke melk, bruker man soya- eller rismelk ).

Ca. 3 ½ ss maizena

1 stor potte koriander

Salt eller buljong

Pepper

Ca. 200 g reker (man kan selvsagt kutte ut rekene)

Ha all væsken i en gryte og ha i maizena og gi alt et oppkok (kraften som var på fiskebollene jeg kjøpte var veldig salt, så jeg hadde ikke salt i). Hakk korianderen og ha den i sausen. Smak sausen til med salt eller buljong og pepper. Deretter har man i fiskebollene og lar de bli varme, det tar rundt 5 minutter (det er ikke lurt å bruke visp når bollene er kommet i sausen, for da kan de lett bli delt). Ønsker man å ha reker i maten, har man disse i helt til slutt.

Jeg hadde poteter, gulrot og brokkoli til.





Brownies med kakao (gluten- og melkefrie)

Min kjære Margrethe var så snill å lage kake da jeg stod på hodet med andre ting, og hun kom med noen fantastisk gode brownies. Og det beste av alt var at hun hadde tatt seg bryet med å lage de glutenfrir, slik at vi alle kunne spise dem. Margrethe syntes at brownies med glutenfritt mel ble enda mer saftige enn med hvetemel, så det er ingen fare å lage denne til alle, om man skulle ha noen som ikke kan spise hvete/gluten.

Utenom den utrolige gode smaken så kan det nevnes at de var så mettende at selv lille, skjønne kakemonsteret mitt Theodor klarte mer enn ett stykke, he he.

Oppskriften Margrethe har brukt har hun funnet på http://detsoteliv.no/searchresults_other1gruppe.php?482       

400 g smør (må man ha kaken helt melkefri, bruker man smør uten melk)
1 kg sukker
8 egg
12 ss kakao
2 ts vaniljesukker (bruk gjerne ekte vanilje)
7 dl Toro glutenfritt mel 

Smelt og avkjøl smøret. Ha egg og sukker i en stor bakebolle og pisk sammen med en stålvisp (ikke pisk eggedosis). Rør i smøret, kakao og vaniljesukker. Tilsett deretter melet og bland sammen til en jevn deig. Ha eventuelt i hakkede nøtter til slutt. Stek midt i ovnen ved 170°C i ca. 40 min. Avkjøl i langpannen. Hvelv kaken ut av formen og fjern bakepapir 

Hell deigen i en stor, bakepapirkledd langpanne (ca 30x40 cm). Stek midt i ovnen ved 170 grader. Del opp i passe store firkanter. Pynt kakestykkene eventuelt med litt melisdryss.

 





Brownies med kakao

Min kjære Margrethe var så snill å lage kake når jeg stod på hode med andre ting, og hun kom med en fantastisk god Brownies. Og det beste av alt var at hun hadde tatt seg bryet med å lage den glutenfri, slik at vi alle kunne spise av den. Margrethe syntes at Brownies med glutenfritt mel ble enda mer saftig en med hvetemel, så det er ingen fare å lage denne til alle om man skulle ha noen som ikke kan spise hvete/gluten.

Utenom den utrolige gode smaken så kan det nevnes at den var så mettende at selv lille skjønne kakemonsteret mitt Theodor klarte mer en et stykke he he.

Oppskriften Margrethe har brukt har hun funnet på http://detsoteliv.no/searchresults_other1gruppe.php?482       

400 g smør
1 kg sukker
8 egg
12 ss kakao
2 ts vaniljesukker (Bruk gjerne ekte vanilje)
7 dl hvete mel (men Margrethe brukte tilsvarende mengde glutenfritt mel fra Toro).

Smelt og avkjøl smøret. Ha egg og sukker i en stor bakebolle og pisk sammen med en stålvisp (ikke pisk eggedosis). Rør i smøret, kakao og vaniljesukker. Tilsett deretter hvetemelet og bland sammen til en jevn deig. Ha eventuelt i hakkede nøtter til slutt (se tips).
Stek midt i ovnen ved 170°C i ca. 40 min. Avkjøl i langpannen. Hvelv kaken ut av formen og fjern bakepapir
Hell deigen i en stor, bakepapirkledd langpanne (ca 30x40 cm). Del opp i passe store firkanter. Pynt kakestykkene eventuelt med litt melisdryss.

 

 

 

Biffsnadder i kryddersmør

 Kryddersmør

 

Kryddersmør er enkelt å lage selv, man kan ta i akkurat hva man liker og ønsker.

Jeg hadde masse hvitløk

Litt finhakket purreløk

Provencekrydder

Pepper                    

Koriander

Litt salt

Smøret bør stå i romtemperatur til det er mykt. Skrell løk og finhakk den og ha den i smøret sammen med krydderene og bland alt godt sammen. Ha det blandede smøret inn i folie og form det til en pølse og ha det i kjøleskapet til det blir hardt (har man dårlig tid, kan man ha det i fryseren). Skjær det opp i skiver.

 

Skjær biffen opp i strimler og steik den i kryddersmør. For å ikke få seigt kjøtt, ha kjøttbitene på en god og varm panne og bare la de bli brune. Ta så hele pannen bort fra platen og la kjøttet stå og hvile seg og trekke til seg smaken fra smøret. Imens koker man poteter eller det tilbehøret man ønsker til. Jeg hadde poteter, gulrot og asparges. Rett før servering har man kjøttet en liten tur på platen igjen slik at det blir varmt.




Kylling carbonara




  

 

 

400 g kyllingfilet eller eventuelt kyllingkjøttdeig 

 

Smør til steking

Ca. 300 g spagetti /tagliatelle 

1 bunt grønn frisk asparges 

1 beger røde cherrytomater 

1 løk 

 ½ båt finhakket hvitløk 

Ca. 2 ts salt

Ca. 1 ts pepper

2 dl fløte/matfløte/soyafløte

3 eggeplommer 

4 ss raspet ost eller parmesan (sistnevnte gir en ekstra spiss på smaken). Men man trenger jo ikke bruke ost, om man ikke ønsker det.

Frisk basilikum gjør det lille ekstra, men det går også fint uten.

 

Sett pastaen på kok etter anvisningen på pakken.

Rens løk og finhakk den før steiking, del kyllingfiletene i biter og ha disse også i pannen.

Når kyllingen har fått farge, har man på delte tomater og asparges som er renset og delt i biter. Skill eggehviten fra plommen og bruk kun eggeplommene og bland de sammen med fløten, salt og pepper, og hell også dette på pannen. La det bli varmt og smak til og ha eventuelt mer salt og pepper på. Sil av pastaen og ha i kyllingblandingen og ha på eventuelt ost og finhakket basilikum.

 

 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits