mars 2012

Påskemat:-)


Lammekoteletter med fløtegratinerte poteter

Regn 3-4 lammekoteletter pr. person. Ha kotelettene på en god, varm steikepanne og vend de slik at de blir brune på begge sider. Skru ned varmen og strø på for eksempel rosmarin, salt og pepper (liker du ikke rosmarin, så forsøk basilikum eller timian og gjerne hvitløk). Kotelettene er ferdigsteikte etter 15- 20 minutter i pannen.

Fløtegratinerte poteter

Ca. 2 personer

6 store poteter

3 fedd hvitløk

2 ts salt

½ ts pepper

Ca. 3 dl fløte (tåler man ikke melkeprodukter, så bruker man soyafløte)

Raspet ost etter ønske

Skrell potetene og skjær de opp i tynne skiver. Ha alt i en ildfast form som har litt høye kanter. Rens og del hvitløksfeddene, og ha de i en skål sammen med salt, pepper og fløten. Fløteblandingen bør være litt salt siden potetene krever litt salt, smak den til. Hell blandingen over potetene og ha det hele i steikeovnen på 200 grader i ca. 1 time, eller til potetene er myke og fløten har trukket inn i potetene.



 

Påskekylling



Både appelsin og kylling hører påsken til, på hver sin måte, så hvorfor ikke lage kyllingvinger/klubber som er marinert i appelsin?

Beregn ca. 300 g kyllingvinger/klubber pr. person

2 personer

600 g kyllingvinger/klubber

1 ½ ss kanel

1 ts nellik

Saften av en appelsin

1-2 ss olje

1 ts salt

Ha kyllingvinger/klubber, krydder, salt, olje og saften av appelsinen i en plastpose og knyt den igjen. Er kyllingen tint, vil den ta til seg smak fortere enn om den er frossen. La den ligge minimum 1 time og gjerne lenger i kjøleskapet. Man kan gjerne lage det til kvelden før, om man ønsker.

Ha det hele i en ildfast form og ha eventuelt mer olje på og sett formen i steikeovnen på ca.200 grader i 20-30 minutter.

Jeg serverte med en salat bestående av isbergsalat, cherrytomater, sukkererter, avokado og saft av lime, og med fullkornsris til.

 

 

 



 

Spretten fiskebollesuppe


Fiskeboller er gjerne ikke den sprekeste maten jeg vet om, så da må jeg gjøre noe med det. Nå var jeg veldig heldig som hadde hjemmelagde fiskeboller i fryseren. Men likevel kan man ønske seg litt mer sprett i fiskebollene.

2-3 personer

2 mellomstore gulrøtter

1 løk (bruk gjerne purreløk om du har, det passer i grunnen bedre, men det hadde jeg ikke)

2 selleristenger

½ chili

3-4 cm med ingefær (smaken på ingefæren varierer i intensitet etter hvor gammel den er)

Sukkererter

 3 dl vann

½ dl fløte (soyafløte og yoghurt om man ikke tåler melkeprodukter)

Ca. 1 ss rømme

1 ss maizena

1 terning fiskebuljong

Ca. 1 ts salt

1 krm pepper

Så mange fiskeboller du vil spandere

Rens og skjær gulrøttene og stangsellerien i staver (eller passe biter om du ikke orker å skjære staver). Rens løk, chili og ingefær og hakk de i forholdsvis små biter. Sett en panne på platen med smør i og når den er varm har man først i de finnhakkede grønnsakene. Når disse har fått kost seg rundt et minutt eller to har man i de andre grønnsakene så de og får kost seg noen minutter. Ta pannen av platen og ha i vann, fløte, maizena og buljong som røres godt sammen før den settes på platen igjen. Gi det hele et oppkok under stadig omrøring. Så smaker man til med salt og pepper. Til slutt tar man i fiskebollene og rømmen og lar det stå på platen uten og koke til bollene er varm. Helt til slutt har man i delte sukkererter, siden de er best litt knakende sprø. Blir suppen for tykk, har man i mer vann/væske.




 

 

Steikt fersk torskefilet


Når jeg er så heldig å få HELT fersk fisk, må jeg innrømme at jeg heller velger det fremfor kjøtt. Og når det i tillegg er torsk, ja da kan jeg ikke få bedre mat, rett og slett en rein nytelse.

Siden jeg forsøker å holde meg mest mulig unna mel, valgte jeg å steike den uten å vende den i mel. I disse dager med teflonpanner, er dette ikke noe problem. Jeg hadde litt godt med smør i pannen og ikke alt for varm panne, så strødde jeg på litt salt og pepper.

Når jeg får slik fisk, så kan jeg rett og slett ikka ha noe annet en kokte poteter, gulrot og smeltet smør til.

NAM NAM



 

Marinert laks med grillsalat

Dag to med grilling, ble det marinert laks fra Fiskemannen. En stor skuff, den var alt for salt.

 Jeg hadde rester av salaten fra dagen før, men nå måtte jeg ha i litt ekstra grønnsaker for å få nok. 

 Laksen hadde jeg i folie med litt smør på og la på grillen. Den bruker mellom 15- 20 minutter for å bli ferdig. Pass på så det ikke blir alt for varmt på grillen, så maten blir brent og tørr.

 

 Grillsalat 

 Ca. 4 personer

 4 poteter

 4-6 bunter med blomkål

 4-6 bunter brokkoli

 2-3 stenger stangselleri

 1 pose/bunt med vårløk

 1 persillerot passet perfekt til laksen :-)

 Litt søt paprika

 Ca. 1 boks med seterrømme (kan man ikke bruke melkeprodukter, så er soyayoghurten fin å bruke)

 Salt og pepper etter smak

 Bruk gjerne andre grønnsaker.

 

Skrell og del potetene i biter og sett de på kok. Rens og del de øvrige grønnsakene i forholdsvis små biter. Når potetene har kokt i rundt 10 minutter, kan man ha i blomkål, deretter de øvrige grønnsakene. Ikke bruk mer vann en nødvendig til kokingen.

 

Når alt er ferdig kokt, siler man av vannet og lar det hele få bli litt kaldt (skyll det gjerne i kaldt vann, men sil godt av vannet).

 

Ha så i rømmen og smak til med salt og pepper.



 

Grillsesongen er i gang IHA


For en fantastisk årstid, solen har begynt å varme og man kan trekke utendørs igjen. Og da er det naturlig å begynne å lage mat ute også. Og denne gangen ble det ferdig marinert kyllingfilet og hjemmelaget salat til. Jeg hadde litt lite poteter og derfor ble det en blandet salat, og det var en lykke på jord, for den ble nydelig.

Grillsalat

Ca. 4 personer

4 poteter

4-6 bunter med blomkål

4-6 bunter brokkoli

2-3 stenger stangselleri

1 pose/bunt med vårløk

Ca. 1 boks med seterrømme (kan man ikke bruke melkeprodukter, så er soyayoghurten fin å bruke)

Salt og pepper etter smak

Bruk gjerne andre grønnsaker.

Skrell og del potetene i biter og sett de på kok. Rens og del de øvrige grønnsakene i forholdsvis små biter. Når potetene har kokt i rundt 10 minutter, kan man ha i blomkål, deretter de øvrige grønnsakene. Ikke bruk mer vann en nødvendig til kokingen.

Når alt er ferdig kokt, siler man av vannet og lar det hele få bli litt kaldt (skyll det gjerne i kaldt vann, men sil godt av vannet).

Ha så i rømmen og smak til med salt og pepper.

Kyllingfiletene hadde jeg bare rett på grillen og de ble fort ferdig. Husk å ha god og varm grill før en begynner. Et tips kan være å ha litt mindre grillkull på ene enden av grillen. På den måten kan man unngå at maten blir brent.



Grillsalat

 

Ca. 4 personer

4 poteter

4-6 bunter med blomkål

4-6 bunter brokkoli

2-3 stenger stangselleri

1 pose/bunt med vårløk

Ca. 1 boks med seterrømme (kan man ikke bruke melkeprodukter, så er soyayoghurten fin å bruke)

Salt og pepper etter smak

Bruk gjerne andre grønnsaker.

Skrell og del potetene i biter og sett de på kok. Rens og del de øvrige grønnsakene i forholdsvis små biter. Når potetene har kokt i rundt 10 minutter, kan man ha i blomkål, deretter de øvrige grønnsakene. Ikke bruk mer vann en nødvendig til kokingen.

Når alt er ferdig kokt, siler man av vannet og lar det hele få bli litt kaldt (skyll det gjerne i kaldt vann, men sil godt av vannet).

Ha så i rømmen og smak til med salt og pepper.



// '); // ]]>

Bisarr middag på bordet




Hvor bisarr denne middagen egentlig er, kan vel diskuteres, jeg vil vel heller si at det er utnyttelse av en fantastisk ressurs. Men at det ikke er så mange som orker spise torskehode, det er en helt annen sak. Men nå var jeg så heldig å bli invitert på torskehoder og jeg tror ikke at det kunne smakt bedre med noen annen mat.

Torskehoder skal trekkes på lik linje med torsk, hvor lenge, kommer an på hvor store de er.

Beregn rikelig med vann og 2-3 ss salt pr. liter vann. Når vannet koker, har man i saltet og rører det godt ut før man tar torskehodene i. La de trekke (de må ikke koke) til du ser de begynner å løsne fra beina. Siden det ikke er så mye mat i de, så beregn rikelig hoder. Restene kan man jo renske og fryse ned.



Tillegg til min oppskrift fra en god nabo og han har vokst opp på en fyrstasjon, så han har greie på det::

1) Han presiserer at det aller, aller beste på hodene er øynene (men selve øyeeplet spises dog ikke).

2) Hvis man skal få fullt utbytte av delikatessen, bl.a. tygge ut den deilige brusken, bør hodene trekke en del lenger enn 'vanlig' fisk.

3) Er hodene veldig store, bør man kløyve dem først. Hos mange var det vanlig å 'mangne' dem, dvs. å skjære selve skolten vekk

først, men der er det jo masse godt å smatte på (bl.a. hjernen og en del brusk), så det fraråder min nabo å gjøre.

Marinerte kyllingvinger


Ca. 300 g ukrydrede kyllingvinger pr. person

Marinade:

 1 ss curry mix

1 ss mango chutney

Ca. ½ dl olje

Rør ut curry, mango og olje sammen og ha det i en pose eller skål sammen med kyllingvingene. Man kan gjerne ta kyllingvingene rett ut av fryseren. Hvor lenge man ønsker å la de ligge i marinaden bestemmer en selv. Mine ble liggende et døgn, så legg de gjerne i marinaden kvelden før.

Ha hele blandingen i en ildfast form og steik de i 20- 30min. med steikeovnen på mellom 180-200 grader.

Jeg hadde følgende grønnsaker til:

Purreløk

Kålhode

Rød og oransje paprika

Squash

Siden kålen ikke er noe god å wokke, så surrer jeg først løken i pannen med smør. Deretter har jeg i finskjært kål som fikk surre sammen med løken, før jeg hadde i paprikaen og squashen i rett før servering.

Villris og Tzatziki smaker godt til.

Tzatziki:

3 dl yoghurt naturell

1 stk slangeagurk

2 fedd hvitløk

1 ss olivenolje

½ ts pepper

½ ts salt

Rasp agurken på et rivjern og press av vannet i en sikt eller lignende. Ha det i yoghurten og tilsett renset og presset hvitløk, salt og pepper. Ha olivenolje i til sist.

Det er en fordel å la den stå noen timer før bruk så smaken får sette seg, og rør om før servering.



Tzatziki

 

3 dl yoghurt naturell eventuelt laktosefri (tåler man ikke melkeprodukter kan man kjøpe erstatning yoghurt eller rømme erstatning man får kjøpt på butikker med litt større utvalg.  Da kan det være en fordel å bruke litt mer olje, siden denne er litt tørrere en yoghurt)

1 stk agurk (man kan også bruke squash)

2 fedd hvitløk

1 ss olivenolje

½ ts pepper

½ ts salt

Rasp agurken på et rivjern og press av vannet i en sikt eller lignende. Ha det i yoghurten og tilsett renset og presset hvitløk, salt og pepper. Ha olivenolje i til sist.

Det er en fordel å la den stå noen timer før bruk så smaken får sette seg, og rør om før servering. Den er holdbar rundt en uke i kjøleskapet. 



 



 

 

Lammesteik med rotmos



Denne steiken har jeg hatt i fryseren siden i høst da jeg fikk tak i et billig lammelår som jeg beinet ut og surret selv. Klart det er litt arbeid, men det gir ganske god timebetaling, og i tillegg vet man da hvordan kjøttet er.

Man bør regne minst 200 g rå vekt, steik pr. person.

Lammesteik

2 kinahvitløk

2 gulrøtter

Masse avskjær fra purreløk (når jeg renser purreløken så skjærer jeg bort det groveste og legger det i en pose i fryseren til slike anledninger).

1 stilk stangselleri

Ca. 1 ss rosmarin

Har du jerngryte, er den perfekt å lage steik i. Rens og del hvitløken i 4 biter og ha den i god og varm jerngryte sammen med steiken. Snu steiken så den blir brun på alle kanter. Når steiken er brunet hele veien rundt, ha så mye vann i gryten at den dekker litt mer enn halve steiken.

Rens og del resten av grønnsakene og ha de i pannen sammen med rosmarin. La det hele få et oppkok og skru ned platen så det får stå og putre. Regn ca. 1 time pr. kg kjøtt. Når halve tiden har gått, snur man steiken og har i et steiketermometer. Når steiken er ganske nært opp til der det står ?lam/får", tar man steiken ut så den ikke blir tørr.

Når den får ligge og hvile seg en stund, blir den greiere å skjære opp. Så kan man velge om man vil ha den på et fat og varme den litt i ovnen før servering (bruk da litt av den gode kraften til å ha på fatet).

Rotmos

4 personer

6-8 poteter

2 store gulrøtter

1/2 blomkål

Ca. 50 g smør eller mer

Salt etter hvor mye smør man har i siden smøret er salt.

Ca. ½ ts pepper

Eventuelt litt melk/fløte (soyamelk, om man ikke tåler melkeprodukter). Det kan variere veldig hvor mye vann det er i grønnsaker og poteter, så av og til trenger jeg ikke noe annet enn smør, og noen ganger, som denne, måtte jeg ha i litt væske.

Skrell og del potetene og grønnsakene i biter og kok de til de er møre (ca. 20-30 minutter). Sil av vannet og ha i smøret og bruk mikser til å mose poteter og grønnsakene, men vær forsiktig så mosen ikke blir seig, noe den kan bli om man kjører den for hardt i mikseren (eller man kan bruke en moser). Smak til med salt og pepper og ha eventuelt i væske.

Saus

Bruk kraft av det man har kokt steiken i, ca. 1, 2 dl pr. person

4 personer

4. 5 dl kraft

1 ss maizena

1 klatt smør

½ dl fløte/melk (soyamelk/fløte for de som ikke tåler melk)

Sukkerkulør

Salt

Pepper

Ha kraften, smøret og melk/fløte i en panne og ha i maizena og rør det godt ut og la det få et oppkok.

Smak så til med salt og pepper og ha i så mye sukkerkulør at sausen blir passe brun.

Jeg hadde rosenkål til herligheten.



 

Scampi og kamskjell i hvitvin


3-4 personer

1 pakke scampi med skall (jeg synes det smaker bedre, men man kan selvfølgeig kjøpe ferdigskrelte scampi også)

1 pakke kamskjell

1 rød chili

1kinahvitløk eller 4-5 hvitløksfedd

Smør/olje å steike i

½ purreløk

1 ½ assorter paprika

1 persillerot

4-5 buketter med blomkål

4-5 buketter brokkoli

½ pakke sukkererter

Ca 1 dl tørr hvitvin. Er ikke hvitvinen tørr nok så bruk litt lime/sitron i tilegg

1 potte med dill

Ca. 1 ts salt

Ca. ½ ts pepper

Ønsker du å bruke andre grønnsaker, så står du selvsagt fritt til det.

Rens chili og hvitløk som du finhakker. Det er en fordel om sjømaten er tint før man begynner å steike den. Surr chili og hvitløk litt før å ta så litt og litt scampi på pannen så den ikke blir så nedkjølt. Når de er blitt rød, så vender man dem. Legg dem til avkjøling på en tallerken eller papir. Rens og del alle grønnsakene i biter og wok dem. Helt til slutt steiker man kamskjellene og har et lett dryss med salt og pepper på. Rens scampien å ha dem i grønnsakene. Finhakk persillen og ha også den i grønnsakene sammen med hvitvin. Smak til med salt og pepper og eventuelt lime/sitron, helt til slutt har man kamskjellene i. Server for eksempel med ris.

 

 

Sellerifrites og kyllingvinger i pesto


Sellerifrites er ikke noe jeg har smakt før, men denne ideen fikk jeg fra http://charlotte1987.blogg.no/1331246817_grsdagens_middaglitt_.html. Det var en veldig uvanlig smak, men veldig godt. Sellerirot er en av de grønnsakene som er under jorden men likevel har lav GI (Glykemisk indeks). Mat med høy GI gjør at blodsukkeret ikke stiger fort.

Vi var to som spiste og jeg hadde en sellerirot, det var litt lite.

Beregn ca. 200 g sellerirot pr. person

Litt olje i en ildfast form

Salt

Skrell selleriroten godt og skyll av den, før du skjærer den i staver (slik som med vanlig pommes frites). Ha olje i en ildfast form og legg selleristavene i, strø så salt på. Min steikeovn tror jeg har begynt å bli litt gammel og slitt, så den måtte jeg ha på 250 grader, men det tror jeg gjerne er for mye i en vanlig steikeovn. Forsøk et sted mellom 180-200 grader i ca. 30 minutter.

Kyllingvinger i pesto

Kyllingvingene steikte jeg også i ovnen med litt olje i 15 minutter i en ildfast form. Sellerifrites steikte jeg for seg selv i en annen form samtidig. Etter 15 min tok jeg ut formen med kyllingvingene og hadde pestoen på, så fikk den kose seg i ovnen i ca. 10 minutter til.

Jeg serverte med tomatsalat til.

Pesto

1- 2 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv. (*1. Se under)

1 potte basilikum

75 g parmesan (*2. Se under)  PS: Det står gjerne ikke parmesan på osten, men Grana Padano.

1,5 dl olje

Pepper

Salt

 

Skrell hvitløk og del den i biter, klipp av en potte med basilikumen og valnøtter og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesan. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.

 

*1. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man nøtteallergiker kan man bruke pinjekjerner siden de ikke er i nøttefamilien.

 

*2. Om man ikke tåler melkeprodukter, kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker ikke å erstatte den, bare bruke mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner.

 

Tomatsalat

Tomat

Vårløk

Pesto

Vask tomaten og vårløken. Tomatene skal skjæres opp i skiver og legges i et mønster etter ønske på en tallerken eller lignende. Hakk vårløken og strø den opp på tomatene. Er pestoen veldig tykk, så ha i litt olje. Hell den over tomatene en liten stund før servering. Passer til det aller meste.



 

Tomatsalat


Tomat

Vårløk

Pesto

Vask tomaten og vårløken. Tomatene skal skjæres opp i skiver og legges i et mønster etter ønske på en tallerken eller lignende. Hakk vårløken og strø den opp på tomatene. Er pestoen veldig tykk, så ha i litt olje. Hell den over tomatene en liten stund før servering. Passer til det aller meste.



Kjøttboller i ris

Ferdig kokt ris


Brokkoli

Søt paprika

Sukkererter

Fersk basilikum

Koriander

Salt pepper

Rens og skjær grønnsakene i biter og wok dem på en panne med smør/olje. Når de begynner å bli varm har man i risen og krydder og kjøttbollene.
Kjøttboller

600 g kjøttdeig (jeg var så heldig å ha kjøttdeig av elg, men bruk det du ønsker og har. Olaug, hun jeg fikk oppskriften av, anbefalte gjerne en blanding av vanlig kjøttdeig og kyllingkjøttdeig).

40 g parmesan (tåler man ikke melkeprodukter, kutter man bare ut osten)

1 ts salt

½ ts pepper

½ ts muskat

2 egg

½ potte fersk basilikum

½ potte persille (men det hadde jeg ikke)

Ha kjøttdeig og egg i en skål eller i en mikser. Hakk basilikumen og persillen, rasp parmesan og ha det i sammen med salt og krydder i kjøttdeigen. Bland alt godt sammen. Bruk steikepapir og form kjøttbollene til passe store boller. Ønsker man å bruke steikepannen kan man selvsagt det. Sett ovnen på 200 g og la kjøttbollene stå i ovnen i 15-20 minutter





 

Tacorull




Hvordan kommer jeg på de forskjellige rettene? Vel, det er nok en kombinasjon mellom at jeg liker at ting går raskt, at det er godt, og en evig nysgjerrighet eller kreativitet (kall det hva du vil). Noen sier at jeg aldri blir voksen og en bedre kompliment kan ikke jeg få. Hva er poenget med å slutte å leke og utvikle seg og ha det gøy?

For at jeg skal kunne ta mat ut av fryseren og få tint det fort uten mikrobølgeovn, flatpakker jeg bla. kjøttdeigen. Og da ble det veldig fristende å se om jeg kunne bruke restene av en tacosaus min datter kjøpte sist hun var hjemme.


Ca. 150 g kjøttdeig

Tacosaus

2 vårløk

Litt raspet parmesan

Skjær opp vårløken i små biter og rasp litt parmesan. Ha kjøttdeigen på et vått bakepapir og trykk den utover til den er noenlunde jevnt fordelt til en firkant (jeg har kverket den flat i en plastpose).

Ha på tacosausen, løken og osten og rull den sammen.

Steik den så på en panne i rundt 20 minutter eller i steikeovnen omtrent like lenge (ca..200g). Steiketiden vil avhenge av hvor tykk rullen er. Siden det er tacosaus i den, kan den se rå ut inni.

Jeg serverte med isbergsalat, cherrytomater og sukkererter i en tacobåt og med litt rømme og tacosaus på.

Jeg laget en tynn rull og skjærte den biter. Så dette kan også være en ide å bruke til for eksempel tapas eller som en forett uten skjell men gjerne med nachos.


                                                             
PS: har du lyst å spørre om noe, eller bare kommentere? Helt øverst til venstre står det "kommentarer", trykk på den så får du frem et felt du kan skrive i.


Pangafilet med hollandaisesaus


Jeg fant en type fisk i frysedisken som jeg ikke har sett før, så den måtte jeg forsøke.

Den var gjerne litt annerledes i smaken enn vanlig norsk fisk, men variasjon gjør seg.

Beregn ca. 200 g fiskefilet pr person.

Eggehvitene blandet jeg med

Salt

Pepper

Dill

og rørte det hele godt sammen og hadde fiskestykkene i og vendte de godt. Så steikte jeg de i pannen med smør noen minutter på hver side. Jeg hadde wokket blomkål, brokkoli og gulrot til.

Hollandaisesaus

1 person                                                                             4 personer

40 g smør                                                                           150 g smør

1 eggeplomme                                                                    4 eggeplommer

Ca. ½ ss sitronsaft/hvitvinseddik                                          2 ss sitronsaft/hvitvinseddik

½ ss vann                                                                           2 ss vann

Salt                                                                                     1-2 krm salt

Pepper                                                                                1 krm pepper

 

Smelt smøret. Bland eggeplomme, sitronsaft/hvitvinseddik og vann i en glasskål og pisk det godt til det skummer lett. Lag et vannbad (en panne med vann i som er større enn skålen). Ha skålen opp i pannen og varm den opp, men vannet må ikke koke. Ha det smeltede smøret dråpevis i eggeblandingen til å begynne med, rør godt. Så fortsetter en til en har brukt opp alt smøret. Sausen skal bli tykk, blir den ikke det, kan det være at en må ha litt mer varme på, men vannet må under ingen omstendighet koke. Sausen bør serveres ganske umiddelbart. Skulle sausen sprekke, har en i litt vann og visper godt mens det er varme i vannbadet.

 



 

Hollandaisesaus


1 person                                                                             4 personer

40 g smør                                                                           150 g smør

1 eggeplomme                                                                    4 eggeplommer

Ca. ½ ss sitronsaft/hvitvinseddik                                          2 ss sitronsaft/hvitvinseddik

½ ss vann                                                                           2 ss vann

Salt                                                                                     1-2 krm salt

Pepper                                                                                1 krm pepper

 

Smelt smøret. Bland eggeplomme, sitronsaft/hvitvinseddik og vann i en glasskål og pisk det godt til det skummer lett. Lag et vannbad (en panne med vann i som er større enn skålen). Ha skålen opp i pannen og varm den opp, men vannet må ikke koke. Ha det smeltede smøret dråpevis i eggeblandingen til å begynne med, rør godt. Så fortsetter en til en har brukt opp alt smøret. Sausen skal bli tykk, blir den ikke det, kan det være at en må ha litt mer varme på, men vannet må under ingen omstendighet koke. Sausen bør serveres ganske umiddelbart. Skulle sausen sprekke, har en i litt vann og visper godt mens det er varme i vannbadet.



Matbloggtoppen

Minus melkeprodukter

 

Når man ikke tåler melkeprodukter, eller man ikke kan bruke så mye som det er vanlig å bruke her i Norge, kommer jeg her med noen alternativ som jeg synes er gode.

Personlig så liker jeg bedre soyaprodukter enn produkter laget av ris. Det som kan være negativt med soyaprodukter, er at de kan være genmanipulert, noe jeg personlig ikke liker. Derfor forsøker jeg å kjøpe økologiske produkter.

Økologisk soyayoghurt fikk jeg kjøpt på en Kiwibutikk, men det betyr dessverre ikke at alle Kiwi butikkene har den. Så her gjelder det å snakke med butikksjefen for å få det inn i din butikk.

Den koster ca. 15 kr. for 500 ml. Den må regnes som ferskvare og kan ikke stå lenger enn vanlig yoghurt. Jeg synes den smaker nesten som vanlig yoghurt.

 





Erstatning for rømme/crème fraîche = Tofutti Creamy Smooth

Denne fant jeg på ICA. Den er ikke økologisk og inneholder dessverre palmekjerneolje, så da vil jeg heller anbefale å bruke yoghurten over.





Gogreen Matfløte er vegetabilsk, men inneholder havre, så mennesker med sterk hveteallergi eller cøliaki må ikke bruke denne. Den inneholder en del E-stoffer, men er etter min mening ikke blant verstingene. Den er god til matlaging og tåler å bli varmebehandlet. Kan kjøpes på de fleste butikker med litt større utvalg.



 

 

 

Gogreen Visp er vegetabilsk, men inneholder havre, så mennesker med sterk hveteallergi eller cøliaki må ikke bruke denne. Inneholder en del E-stoffer, også palmeolje som overhodet ikke er bra å bruke. Denne inneholder også en del sukker og fungerer bra til å piske som fløte. Kan kjøpes på de fleste butikker med litt større utvalg.  




.

Det finnes en økologisk fløte som jeg har brukt å kjøpe på ICA, men den hadde de ikke nå. Men den smaker nydelig og inneholder ikke noen farlige stoffer. Denne kommer jeg tilbake til når jeg finner den igjen. Kan være at noen helsekostforetninger har den.

Kokosmelk er naturlig og ufarlig å bruke. Men den kan ikke piskes til fløte og kan bli litt sær el. dominerende i enkelte retter.







Det kommer mer info etter hvert!

Scampi med salat med smell i


Dressing 

Denne dressingen kan selvfølgelig lages med hjemmelaget majones og man behøver ikke ha den sammen med grønnsakene. Men det smakte meg udmerket.
Dressingen passer også godt til tapas, skaldyr og på brød.
1 pakke ekte majones

½ chili

2 eller flere hvitløksfedd

Et stykke med søt paprika

Ca. 1 ss finhakket fersk basilikum (tilsvarer ca. 1 ts tørket basilikum)

½ ss saft av en lime

Ca. ½ ts salt

Ca. 1 krm pepper

Ha majonesen i en skål. Rens og finhakk chili, hvitløk, paprika og basilikum og ha de i majonesen. Ha så i saften av lime og smak til med salt og pepper.

Grønnsaker til salaten

3-4 blomkålbunter

3-4 brokkolibunter

Ca. ½ pakke sukkererter

Eventuelt mer søt paprika.

Her kan man velge om man ønsker å forvelle blomkålen og brokkolien (å forvelle betyr å ha grønnsaker i kokende vann ca.ett minutt slik at de blir litt lettere å spise). Del grønnsakene opp i forholdsvis små biter og ha de i en skål og hell på dressingen og bland godt.

Scampiene hadde jeg på steikepannen til de skiftet farge og hadde så steikt aubergine til (og den kombinasjonen likte jeg veldig godt), men man tar det man liker og har i huset.

 

PS: har du lyst å spørre om noe, eller bare kommentere? Helt øverst til venstre står det "kommentarer", trykk på den så får du frem et felt du kan skrive i.



 

Dressing til feks. skalldyr, tapas og til brød

Dressing til feks. skalldyr, tapas og til brød

Denne dressingen kan selvfølgelig lages med hjemmelaget majones . Det smakte meg udmerket.

1 pakke ekte majones

½ chili

2 eller flere hvitløksfedd

Et stykke med søt paprika

Ca. 1 ss finhakket fersk basilikum (tilsvarer ca. 1 ts tørket basilikum)

½ ss saft av en lime

Ca. ½ ts salt

Ca. 1 krm pepper

Ha majonesen i en skål. Rens og finhakk chili, hvitløk, paprika og basilikum og ha de i majonesen. Ha så i saften av lime og smak til med salt og pepper.

PS: har du lyst å spørre om noe, eller bare kommentere? Helt øverst til venstre står det "kommentarer", trykk på den så får du frem et felt du kan skrive i.

 




 

Restemiddag med kylling



Å kaste mat synes jeg er utrolig sløsete, selv om jeg selvsagt ikke kan unngå det fra tid til annen. Men kan jeg bruke rester, så gjør jeg det. Og i dag hadde jeg rester av ferdig grillet kylling, gulrøtter, rosenkål og persillerotkrem. Så her er et forslag på hvordan man kan anvende rester.

Ferdig grillet kylling

½ kinahvitløk

1/3 purreløk

Rester av gulrot

Rester av rosenkål

Frisk basilikum

1 krm cumin (bytt gjerne disse krydderene ut med andre krydder om det er ønskelig)

½ ts koriander

1 knivspiss pepper

1 ts salt

1 porsjon ris

Dressing av persillerotkrem ( eller bytt gjerne ut til den dressingen du har eller måtte ønske)

Vask purreløken godt og skjær den og hvitløken opp i biter og surr de på pannen. Ha deretter på en porsjon ferdig kokt ris og la det få surre med. Rens og del kyllingen og grønnsaksrestene og ha disse sammen med risblandingen. Smak til med krydder etter ønske.

 



 

Martes fiskewok


 

400 g fersk sei

1 pakke glassnudler (de er laget av ris og er derfor naturlig glutenfri, og kan kjøpes på de fleste butikker)

1 hel kinahvitløk (hel)

Ca. 1 ss hakket ingefær

½ chili

1 boks kokosmelk (400ml)

1  terning fiskebuljong

½ lime eller sitron til å ha over fisken, og

½ lime eller sitron til å ha over grønnsakene

½ ts koriander

Rens og finhakk hvitløk, chili og ingefær. Ha det i en panne sammen med kokosmelk, og putt i krydder og buljong. Press deretter saft av en halv lime og ha det i pannen og la det koke opp. Skjær fisken i store, gode biter og la den få trekke med.  Når fisken har trukket i noen minutter, tar man så i glassnudlene. Disse må få trekke i ca. 5 minutter med lokk. Pass på at det er nok væske i pannen, tilsett eventuelt vann. Wok grønnsakene  i litt olje og ha resten av lime'n over (vi brukte gulrot, blomkål, brokkoli og purreløk). Hell så fiskeblandingen over de wokkede grønnsakene og bland lett sammen.

 



 

Tacofest med hjemmelagde maispannekaker


I dag har min eldste datter laget middag, utrolig herlig å komme til duk og dekket bord J

Maispannekaker

En boks med mais

3 egg

2 dl soyamelk eller vanlig melk

3 dl speltmel

3 ts salt

2 ss olje

Ca. 1 ss oregano

Ca. 1 ss basilikum

Bland egg, mais og soyamelk/melk i en skål. Bruk stavmikser og knus maisen, tilsett deretter olje og krydder. Dersom man ikke har oregano og basilikum, kan man bruke Provence krydderblanding. Her er det stor variasjon i hvor mye krydder folk vil ha, vi brukte ca. en spiseskje med oregano og en spiseskje med basilikum. Det er også mulig å tilsette hvitløk og eventuelt chilli, muskat og kardemomme. Etter at man har tilsatt speltmel, tilsetter man vann til røren er passe flytende, og steker på middels sterk varme i en panne.

Som tilbehør kan man ha tacokrydret kjøttdeig, eller kylling/ biffkjøtt. Ha kjøtt og salat i pannekaken, og salsa etter ønske. Vi har brukt steikt pepperbiff i biter og en salat med isberg, tomat, agurk og sukkererter.



 





Korma med lammekjøtt


3-4 porsjoner:


Ca.700 g beinfritt kjøtt av lammebog (kan også bruke kylling, men den må ikke koke mer en 30 minutter)

Ca. 2-3 cm frisk ingefær

50 g smør

1 stor løk,

1 chili, finhakket

1 stort hvitløksfedd

1 ss malt koriander

1 ts gurkemeie

½ ts malt kardemomme

½ ts malt nellik

½ ts malt cumin/spisskummen

½ ts pepper

2 dl yoghurt naturell (tåler man ikke melkeprodukter, så bruk soyayoghurt)

½-1 ts salt

Saften av ½ sitron

En håndfull cashewnøtter

Noen stilker grovhakket frisk koriander om man har

Rens og finhakk ingefær, løk, hvitløk og chili, skjær kjøttet i terninger og fres det i en panne. Tilsett alle krydderene og fres videre i ett minutt slik at krydderet blir godt blandet med kjøttet og at kjøttet blir pent brunt. Rør inn yoghurt og salt. Legg på lokk og skru ned varmen slik at det småkoker. La det koke i ca. 1 ½ time. Tilsett deretter sitronsaft og cashewnøttene og la alt koke videre i 10-15 minutter.





Har du frisk koriander, så server Korma med et dryss med frisk koriander samt ris og naanbrød som du får kjøpt nybakt i mange butikker, eller de krydrete variantene som kommer som halvstekt. Server med de grønnsakene man liker og ønsker.

 



 

Oppskriften har jeg tatt utgangspunk i fra Apéritif

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits