mars 2011

Steinbitfilet med Hollandaisesaus

I dag ble det et skikkelig herremåltid, selv om fisken ble litt brun og sausen skilte seg opp til flere ganger før jeg fikk den på tallerken. Smaken var helt fantastisk nydelig, så for å være ærlig kunne jeg ikke brydd meg noe mindre, siden det ikke var til andre enn til meg.

 

 

 



 Steinbitfilet med Hollandaisesaus

Ca 200- 250 g steinbitfilet pr person

Til 4 personer

Til å vende fisken i bruker jeg

6 ss mel (har du cøliaki bruker du glutenfritt mel)

Ca 1 ½ ss salt (dette høres gjerne mye ut, men fisk krever mye salt)

1 ts pepper

Ta alt i en plastpose og rist fiskestykkene godt slik at det blir mel på hele fiskefileten.

Ha en god og varm steikepanne med smør og legg fisken på og steik på begge sider, skru ned platen og la fisken steike ca 15 minutter(det avhenger av hvor stor stykkene er) Vend de med jevne mellomrom.

Hollandaisesaus

4 personer

150 gr smør som smeltes

4 eggeplommer

1 ½ ss sitronsaft (synes du den ikke er syrlig nok tar du mer i)

1 ss vann

1 krm salt

1 krm pepper

Smelt smøret. Ta en panne med vann og la den bli ganske varm. Bland eggeplomme, sitron og vann og pisk det godt sammen i en skål og ha hele skålen opp i pannen (dette kalles vannbad). Visp godt mens en tilsetter litt og litt smør. Vannet bør ikke koke. Når sausen er passe tykk er den ferdig. Smak til med salt og pepper.

 ?Cluet? når sausen sprekker som min gjorde; ha den i varmen igjen og ha i litt kaldt vann og rør kraftig. Så ordner den seg igjen (men er en sulten nok så spiller det ingen rolle hehe)

Server med de grønnsakene en har, jeg brukte gulrot, brokkoli og rettich.

Kylling frikassé

Rart hva som plutselig ?detter? inn i hodet. Kom til å tenke på da jeg var liten og min mor laget hønsefrikassé. Det var noe veldig utenom det vi vanligvis hadde, og vi hadde noe så kulinarisk til som risJ

Nå er det nesten sånn at det å ha poteter til middagen er uvanlig. Det finnes knapt høns å få tak i, så jeg brukte kyllingfilet. Da trenger du kylling buljong, for uten å koke hønen, får du ikke den gode kraften som du kan bruke. Fikk akkurat vite av Tone at de har ukokt høns på Kiwi og da ville jeg helst ha valt det.

 



Kylling frikassé

4 personer

Ca. 4 kyllingfileter eller 400 g kylling pr person(får du tak i høns, koker du denne i ca 1 time gjerne med løk, gullerot og selleri. En tar bort disse grønnsakene og erstatter de med nye)

2 kylling buljong terninger(har en kraft trenger en ikke så mye buljong)

8 dl vann

4 store gulrøtter

Ca 150 g sellerirot

200-300 g grønne erter

150 g purreløk

4 ss hvetemel eller 4 ss maisenna

2 ½ dl melk/fløte/soyafløte        

Ca 1 ts Salt (buljong har ulik saltinnhold, så derfor må du smake til med salt)

½ ts hvit pepper (når det er lyse retter, skal en helst bruke hvit pepper. Personlig bruker jeg nesten alltid hvit pepper)

Server med ris eller poteter etter ønske.

Ha vann og buljong i en panne. Bruker du hvetemel må en lage jevning med mel og melk/fløte/soyamelk og ha det i så det får koke. Rens og del grønnsakene i biter og ha de i vannet ( ikke ertene, de har en i til slutt). Bruker en rå kyllingfilet trenger dette lenger koketid enn om en bruker ferdig grillet kylling. Del kyllingen i biter å la den koke sammen med resten.

Med maisenna lager du en jevning som med hvetemel, og har det over og rører godt. Ha i erter og smak til med salt og pepper.

Laks i koriandersaus

 

Laks i koriandersaus

 

Laks er en av de fete fiskene som en bør spise minst 3 ganger i uken, for å dekke behovet for omega 3 i kosten.

Så her er denne ukens bidrag. (http://www.nifes.no/index.php?page_id=323)

Til 4 personer:



4 dl matfløte/fløte/soyafløte

1 potte koriander

1 ts tørket koriander

1 buljongterning

1 krm pepper

Salt etter smak

Grønnsaker om en ønsker (jeg brukte asparges og squash)

Kok opp matfløte/fløte/soyafløte. Klipp av hele korianderplante, så langt ned en kan uten at det blir med jord og hakk den opp. Ha den i pannen sammen med buljong, den tørkede korianderen og pepper. Smak til med salt. Del laksen og eventuelt grønnsakene i terninger og legg de i sausen. Laksen trenger ikke mer enn 3-5 minutter før den er ferdig.

Server med fullkornspasta eller fullkorns ris.

 

Proteinbrød

Proteinbrød

 

Her er et alternativt brød med lav GI.



1 dl solsikkefrø(mineralrik)

5 ss sesamfrø (rik på mineraler og E vitamin)

4 ss linfrø (rik på omega 6)

1 dl kruska kli (fiberrik) (tåler en ikke hvete eller har cøliaki kan en bruker fiberhus i stedet for)

1,5 dl havrekli (Har en cøliaki bør en bruke glutenfri havregryn i stede for)

4 egg

3 ss Raps- eller olivenolje

½ boks cottage Cheese(en kan bytte ut cottage cheese og kesam,  med naturell yoghurt eller med kokosmelk) (kokosmelk om en ikke skal ha melkeprodukter)

½ boks kesam

1 ts salt

1 ½ ss bakepulver

Sett steikeovnen på 180 grader. Smør en brødform godt, en kan gjerne ha bakepapir i, da blir det lettere å få brøde ut av formen når det er ferdig. Har en food prosessor er dette det aller enkleste å bruke siden frøene bør knuses litt. Ha alle tørre ingrediensene i food prosessoren (ikke bakepulveret) og tilsett egg, det våte og salt. Ta lokket på og la det blande seg godt sammen. Og når en ser at deigen er fast, men ikke steinhard tar en i bakepulveret og lar det eltes til det er godt fordelt (når en tar i bakepulveret i helt til slutt er det lettere å få det til å heve). Ha deigen i brødformen og sett den midt i ovnen og la det steike i ca 1 time.

Når det er steikt, tar en det ut av formen og avkjøles på en rist.

Salat til middag

Salat til middag

Salat til middag er ganske uvanlig her i Norge, spesielt om vinteren. Men det er godt og det kan jo være en ide til for eksempel klubbmat osv.

Når jeg lager salat som et eget måltid bruker jeg rikelig med tilbehør.

Så til to salater brukte jeg her:

1 pakke med varmrøykt krydderlaks

3 egg

Litt isbergsalat (Bruk den salaten en ønsker og de grønnsakene en måtte ønske, de jeg har brukt, er for de passet til og det var de som var i kjøleskapet).

6 sukkererter

Litt paprika

Litt granat eple

En bit squash

6 asparges

Litt reddik som jeg raspet

½ gulerot raspet (det var rester etter maten i helgen)

Som dressing har jeg en rapsolje som jeg har stående med hvitløk og chilipepper i.

Server brød til om du ønsker det.

Pølser og kålrotstappe

Pølser og kålrotstappe

Alle mine tre barn elsker min kålrotstappe. Til og med katten min, Jenny Dyp (hun er kusinen til Johnny Deep;-) liker den, så da må jeg lage det av og til. Siden datteren min ikke spiser noe kjøtt utenom pølser, så ble det pølser til middag i dag.

Til oss to brukte jeg:

1 liten kålrot

50 g smør (Bruker aldri annet en setersmør eller olje i mat, fuskesmør er fullt av e-stoffer og tull som overhode ikke er naturlig eller sunt for oss).

1 krm salt

1 krm pepper

Jeg skreller og deler kålroten i biter, slik at den blir fortere kokt. Ha den i en panne med vann som akkurat dekker kålroten. Den trenger mellom 45-60 minutters koking før den er helt myk. Når den er kokt, heller en av vannet og har i smøret og bruker en stauke/stavmikser/mikser for å Lage mos. Så smaker en til med salt og pepper.

I dag brukte jeg grillpølser, delte de i to og laget et snitt x 2 i begge ender før jeg steikte de. Dette er selvfølgelig overhode ikke nødvendig, men det blir den lille ekstra prikken over måltidet. Server sammen med kokte poteter.



Margrethe og Theodors «man tar hva man har» middag

 

Margrethe og Theodors «man tar hva man har» middag

 

Denne kyllingretten er fantastisk enkel å smelle sammen når 2-åringen er sulten og man ønsker å tilby middag laget fra grunnen i løpet av en havtime.



Ingredienser:

2 kyllingfile i biter

7 dl melk (det var det jeg hadde i kjøleskapet)

2 ss hvetemel til sausen

1 buljongterning (den siste som var igjen i pakken)

gurkemeiekrydder (gir fin gulfarge)

brokkoli i små bunter

fullkornspasta, mengde etter ønske og behov

en pakke boil in bag villris

 

Med Theodor trygt plassert ved kjøkkenbordet sammen med noen rosiner å gomle på, setter jeg i gang å steker kyllingbitene, mens melk, buljongterning og gurkemeiekrydder får koke opp med 2 ss hvetemel til å gjøre sausen passe tykk. Ris og pasta koker for seg selv i en gryte.

Jeg skjærer opp brokkoli i biter, og prøver for morro skyld å fóre poden med en liten bit, uten videre hell.. rosiner er visst bedre.

 

Kyllingbitene er ferdig stekt, pastaen er myk og god, og gurkemeiesausen passe tykk, så da er det bare å slenge alt inkl brokkoli i sausen og la det hele få trekke noen minutter. Risen serveres ved siden av kyllingretten.

 

Bón appetit!

Til dessert spiste vi American sjokoladecookies:) Skikkelig seige gode og laaangt fra sunne cookies. Oppskriften er hentet fra en blogg for søtmonser (som meg, Theo og mannen).

http://www.passionforbaking.com/blog/2010/07/29/jumbo-3-chip-cookies-fra-nestle-tollhouse/

Sølvis Bacalao

 

Sølvis Bacalao

4 personer

Sølvi er fra Ålesund og kan dette med fisk, så denne anbefales.

1 kg utvannet skinn og benfri klippfisk i små stykker

8 store poteter

2 store løk i skiver

1 hakket chili

1 glass finhakket hermetisk paprika

3 dl vann

2 dl tomatpure

2 dl olivenolje

15 vaskede og rensede blåskjell(friske med skall)

 

Vann ut fisken i 10- 12 timer med rikelig med vann. (Sølvi seier det kan være lurt å koke en liten bit for å se om den er passe salt)

Legg poteter, fisk, løk, chili og paprika lagvis i en gryte. Bland sammen vann og tomatpure og hell dette over i gryten. Varm oljen til den ryker ?blått? og hell den over i gryten til slutt.

La det småkoke i 1- 1 1/2time, drei på pannen innimellom, ikke rør om.

Stikk ned blåskjellene de siste 5 minuttene.( Jeg hadde ikke blåskjell)

Bacalaoen ble stående litt lenge å vente på min datter skule komme hjem, derfor ble den vel innkokt ;-) Men smaken var nydelig 



 

Helge kos

 

 


Helge kos

 

Kyllingvinger

Oppskårne grønnsaker (sukkererter, paprika, Rettich, squash og gulrot).


 

Ramsløkdipp

Majones

Ramsløk etter smak

(en kan kjøpe ramsløk på glass på bondens marked i Bergen, Stend gardsbutikk og enkelte delikatesse butikker. Ramsløk kan en også plukke selv om våren. http://no.wikipedia.org/wiki/Ramsløk)

Litt sitron/lime

Salt

Ha majones i en skål og ha i resten, det er en fordel om det får stå 10-15 minutter eller lenger før en bruker den, da får smaken utvikle seg litt. Utrolig godt og sunt

 

Guacamole

1 Avokado

½ finnhakket løk (jeg foretrekker Sjalottløk, men det er en smakssak og en kan utelate den om en ikke er glad i løk)

1 fedd hvitløk

2 ss majones

1 ss rømme(er ikke vanlig å bruke, men jeg synes det setter en ekstra spiss)

1 ss lime/sitron

1 krm chilipepper

2 krm salt

Er avokadoen godt moden er den lettere å jobbe med. Legg den ned på benken og før kniven rundt den(det er en stor stein i midten). Del den i to og ta ut steinen. Bruk en skje å ta av skallet. Legg det i et litt dypt fat(bruker en stavmikser bruker en noe som er høyt) og bruk en gaffel å mose den. Ha det i en skål og tilsett resten. Denne blir også bedre om den får stå og godgjøre seg litt før servering.

Skipperens suppe

 

Spinatsuppe med egg og grove rundstykker

Når jeg var liten, så vi på Skippern på tv som spiste spinat og ble verdens sterkeste mann. Siden det ikke var så mye å se på tv den gangen så var vi totalt oppslukt av denne serien som man bare viste av og til. Spinat er ikke noe som er godt innarbeidet i vårt kosthold, og det er synd, for spinat har utrolig mange ernæringsmessige positive egenskaper og det smaker utrolig godt etter min personlige mening. Dessuten fikk jeg vannvittig lyst på spinatsuppe i dag.

(http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Content_6140&Main_4489=6177:0:10,4422&Content_6140=6185:0:10,4425)

Til ca 4 personer

Skipperens suppe lager jeg slik:

Jeg bruker vanligvis frossen spinat til supper. Til retter der spinaten skal vise litt mer bruker jeg gjerne fersk om jeg får tak i.

300-400 g frossen spinat (litt etter hvor glad en er i smaken)

Litt smør til å surre spinaten i

ca 8-9 dl vann

1 dl melk/fløte/rismelk/soyamelk

4 strøkne ss maizena

1 buljongterning

1 ts salt

Ca ½ ts pepper (vær litt forsiktig så kan en heller ta mer i om ønskelig)

Smelt smøret i en panne og ha i spinaten og la den smelte. Trekk pannen fra varmen og ha på vannet og maizenaen, og rør godt til melet er utblandet. Sett gryten på platen igjen og kok opp. Når den har tyknet tar du i melk til den er passe tykk. Ha i buljong, salt og pepper.

Suppen er ferdig. Mange barn samt voksne for den del, liker ikke klumper i suppen. Da kan en bruke en stavmikser å jevne suppen.

Det er godt og mettende med egg i suppen og gjerne grovt brød/rundstykke til. (Jeg har spandert på meg glutenfrie grove rundstykker fra Baker brun i dag. De er fryktelig dyr, men utrolig god. De er frossen).

 

 

Lime og koriandermarinert kyllingfilet

Lime og koriandermarinert kyllingfilet

I dag har jeg våget meg ut på ville veier og kjøpt både søtpotet og pastinakk, noe jeg aldri har forsøkt før. Så hvis dere trodde det var marineringen av kyllingen som var det spesielle, så lurte jeg dere. Obs er ikke min yndlingsbutikk akkurat, hater å gå kilometervis og brøyte meg frem i folkemassen.  Men de har fantastisk mye spesielle grønnsaker og gjerne økologiske, det er veldig positivt. Me like SMIL

 

 

 

1-2 kyllingfileter pr. person

 


Ca. 1 lime (lager en til mange bør en nok ha mer)

1 potte med fersk koriander

1 ss olje

½ ts pepper

Det kan være lurt å dele filetene så marinaden kommer godt til. Ha fileten i en pose og press limen og ha alt sammen med olje, pepper og hakket koriander. Knyt igjen posen og snu posen godt slik at alt blir godt fordelt. La det ligge å trekke i noen timer (min lå i 4 timer).

Søtpoteten (http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Content_6140&Main_4489=6177:0:10,2691&Content_6140=6178:0:10,2909)

Pastinakk (http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Content_6140&Main_4489=6128:0:10,2249:1:0:0:::0:0&Main_6128=6135:0:10,3131&Content_6140=6185:0:10,3336)

 

Søtpotet har jeg aldri forsøt så det var litt sånn skrekkblandet fryd å skulle ha folk på middag og servere noe jeg ikke aner hvordan smakte eller fungerte. Men den som intet våger intet vinner så jeg bestemte meg for å lage stappe av den. Jeg skrelte den og skar den opp i biter. Fant ut at det sikkert var lurt å dampe disse, så jeg la dem på rist (om det egentlig har noen betydning er jeg usikker på, men når de ikke ligger i så mye vann vil jeg tro næringsinnholdet vil holde seg bedre). De tok kortere tid å koke enn vanlige poteter.

 



 

Jeg brukte en søtpotet på ca 300 g ( en kan sikkert bruke halvdelen med vanlige poteter om en vil)

Ca 50 g smør

½ dl av vannet (her må en føle seg litt frem for det kan variere)

½ ts salt

1 krm pepper

Brukte stavmikser og moste det godt.

Så var det pastinakken som jeg skrelte og delte opp i staver. Jeg wok?et den og resten av grønnsakene som var sjampinjong, søt paprika, sukkererter og asparges.



Når en steiker kyllingfilet er det svært viktig å ha varm panne og ikke ta for mye på av gangen. Snu stykkene og skru ned varmen. Når det ikke er så store stykker, blir de fort gjennomsteikte. Er de for lenge på pannen, blir de tørre.

Den syrlige kyllingen og den søte poteten var ganske spesiell, men det hele ble veldig godt. Pastinakken var søt og deilig og kan anbefales.



Spanske kjøttboller i tomatsaus

 

Spanske kjøttboller i tomatsaus

2-3 personer

 

 

 

 



1 pakke karbonade/kjøttdeig(400g)

1 ss potetmel

1 dl vann(kan bruke melk om det er ønskelig)

1 ts salt

½ ts pepper

2 fedd hvitløk

2 gode ts med provencekrydder(inneholder Timian, rosmarin, merian, basilikum, oregano og persille)

Jeg brukte også et godt stykke med ingefærrot, men det er ikke nødvendig

Om en vil kan en ha i løk i tillegg, vårløk gir ekstra fin farge på bollene.

Ta deigen i en bolle, ta i alle krydderene, potetmelet og løken og bland det godt sammen. Ha litt og litt vann i og bland alt godt sammen. Det kan variere hvor mye væske en trenger, det kan være kvalitetsforskjell på deigen. Blir deigen for bløt, tar en bare litt mer potetmel i.

Ha god varme på steikepannen sammen med olje eller smør. Bruk en stor ts eller en is skje med vann på og form bollene og legg de på pannen. Snu de når de er brune. Ha de i sausen og la de trekke en stund. Disse bollene egner seg godt om en vil lage tapas.

 

Tomatsaus

1 boks knuste tomater (Det aller beste er å bruke ferske tomater, men da må en huske å kjøpe de og det går ganske mange tomater til, så det blir en god del dyrere.) Vil du forsøke med tomater, må en beregne ca 8-10 tomater som en deler og har i en panne med ca 1 ss olje eller vann)

1-2 fedd hvitløk eller en bruker løk

1 ts salt

1/2 ts pepper

2 krm chilipepper

2 ts sukker (i tomater i boks er det tilsatt askorbinsyre, for at tomatene skal holde på fargen, derfor blir det syrlig og det er en fordel med sukker)

Jeg brukte litt koriander (kan selvfølgelig utelates)

1 ts med provencekrydder her også (inneholder Timian, rosmarin, merian, basilikum, oregano og persille)

Ha de knuste tomatene i en panne, ha i oppskåret løk, krydder og sukker. La det få et godt oppkok og smak til om en vil ha mer krydder eller annet i. En mildner smaken om en har en melke/fløte/kokosmelk/soyamelk skvett i. Sausen er ferdig, ta oppi kjøttbollene og server med spagetti eller ris til.

 

 

 

 

Laks med safransaus

Laks med safransaus



1-2 laksebiter pr person (Som vanlig legger jeg laksen i folie med litt smør i og har de i steikeovnen i ca 20-25 minutter på 200 grader.)

For å lage safransaus trenger du:

1 ½ dl fløte pr person

Et krm med safran

Litt buljong (smak til, det skal ikke mye til)

Kok fløten sammen med safranen, det tar ca 20-30 minutter (den skal koke inn så den blir litt tykkere)

Så tar du i buljongen og sausen er ferdig.

Server med poteter/ris/pasta etter ønske.

Jeg wokket blomkål, sukkererter, søt paprika, brokkoli og squash.

Oskar`s Gratinerte tacogrye

Velkommen til Oskar`s ungkars middag ( gjeste innlegg  )

Hei alle sammen, jeg har jo en mamma som er kokk som dere kanskje   har lagt merke til så den kreative mat- lagings ånden har jeg fått av mutter`n.  I dag skal jeg lage min egen spesial middag nemmelig Gratinert Taco Gryte med tortilla lefse.

Begyn med å brune 400gram kjøttdeig, samtidig koker du opp 4dl vann ( står også på taco gryte posen ),

når kjøttdeigen er klar hiver du den oppi det kokende vannet sammen med innholdet i tacogryte posen, når dette er gjort venter du litt. Skru ovnen på 250 grader celsius , ta to eller flere tortilla lefser i bunn kast oppå litt paprika og mais ( masse mais for de som liker det )

 



Husk å ikke ha gryteretten på full guffe for då brenner risen, så skru platen ned på tre og skjenk deg en kald øl.

( anbefaler Hansa ) og la det små koke i 15 minutter.


( har valgt å ikke ta bilder av ølen pga det kan være personer under 18 som leser dette )



Så når tacogryteretten er klar slenger du den oppå tortilla`ene og topper med skivet ost.

sett den midt i ovenen og la osten smelte i ca 5 minutter ( så lenge ovnen er varm )

drikk gjerne opp ølen slik at du kan jekke en ny når maten er klar.



Maten er herved klar, kan også toppes med litt taco saus.



Serveres med en dugfisk Hansa. velbekommen.

 

Ingedienser :

Toro Tacogryterett

Kjøttdeig ( sånn firstprise 500 gram funker fint )

Ost ( så mye du vil ha )

Tortilla lefser ( så mangen du vil ha )

Grønnsaker ( som paprika, mais vist du spiser sånt, kan gjerne skippes vist ønskelig )

Øl ( helst mer en 1 og anbefaler Hansa for smaken )

 

 

PS. Vist du ikke eier en ildfast form så kan du kjøre talerken med en tortilla lefse på men då må du huske at

talerkenen blir varm "det glemte jeg en gang var jo takogryte over hele kjøkkenet )

 

 

 

Kjøttkaker og erterstuing

Kjøttkaker og erterstuing

I dag ble det kjøttkaker og erterstuing som jeg hadde i fryseren. Så det var egentlig bare å koke potene og varme resten, deilig av og til det.

Men her er oppskriften om du ønsker å lage det en gang.

400gr kjøttdeig(karbonadedeig)

Ca ½ ts salt

½ ts pepper

11/2 ss potetmel

Ca 2-3 dl vann(eventuelt melk) Hvor mye salt og væske som må til for å få en passe deig, avhenger av kvaliteten på kjøttdeigen.

1 krm muskat om du vil og har, det setter en ekstra spiss på kjøttkakene.

½ løk finhakket om du ønsker det.

Ha kjøttdeigen i en bolle(eventuelt en mikser) og ha i salt, pepper(muskat) og potetmel og bland det godt sammen. Tøm litt og litt vann i deigen og slutt når den er smidig, men ikke for tynn (skal kunne forme deigen med en ss)

Det kan være lurt å steike en liten tynn kake for å se om den er passe smak på.

For å få runde kaker, kan det lurt å bruke en ss som er dyppet i vann og hjelpe til med hånden å forme de.

Steik kakene til de er brune på begge sider. Det kan være lurt å koke kakene i saus slik at en er sikker på at de er gjennom kokt.

Brun saus på gamlemåten

3ss (30-40 g) smør

3-4 ss hvetemel

Ca 4 dl vann/kraft

1 terning buljong

Salt

Ca 1 krm pepper

Ha smøret på steikepannen og la det bli brunt, ha på melet og rør ofte så det ikke svir. Denne prosessen tar sin tid  (Det er mulig å ha i sukkerkulør om den ikke blir mørk nok. Fru Virkesdal var en klok kvinne og en fantastisk kokk, og hun sa alltid at det var bedre å ta i litt sukkerkulør enn å brenne sausen) Om du har en steikepanne som har høye kanter kan du fortsette å bruke den, ellers må du helle det over i en panne. Spe med litt og litt væske til sausen er passe tykk. Når det er hvetemel tykner den når den står og koker. La sausen koke minst i 10-15 minutter og smak til med buljong, salt og pepper. En kan lage en ekstra spiss på sausen med å ha i litt brunost eller fløte (eller begge deler, da er det fest du)

Ha i kjøttkakene og la de få koke en stund.

 

Brun saus på jevning

4 dl vann/kraft

1 1/2 -2 ss hvetemel eller 2 ss maisenna (glutenfri)

Buljong

Salt

Pepper

Sukkerkulør

Ha kald veske i en panne og ha i mel og buljong og sett på platen, og rør med jevne mellomrom til sausen er kokt opp. Bruker du hvetemel må det koke i minimum 10-15 minutter, maisenna trenger kun et oppkok. Ta i sukkerkulør til du har rette fargen og smak til med salt og pepper. Her kan en også sette en ekstra spiss på sausen med å ha i litt brunost eller fløte (eller begge deler, da er det fest du) Legg i kjøttekakene og la de trekke en stund.

 

Grønn erterstuing

Jeg kjøper jeg gjerne flere pakker med grønne erter. Erter bør ligge et døgn i bløt, så bør de skylles og deretter settes på kok. Hvor mye en lager, avhenger selvsagt av hvor god plass en har i fryseren. Men jeg liker å være litt effektiv og forberedt og derfor gjør jeg det slik. Ertene bør koke 2- 3 timer.

De grønne ertene bruker jeg å lage helt ferdig erterstuing av og så fryser jeg de i porsjonsposer. Kan være lurt å skrive med sort sprittusj på posen før en tar noe ned i posene.

 

Ca 250 g grønne erter som er godt kokt

1 ts salt

2-3 ts sukker

1 ss smør i fast form (mange vil ikke ha smør i, men det gjør susen)

Skal bare putre, litt så er den ferdig

 

Wock med svinekjøtt og byggryn

 

I dag har jeg vært på besøk hos min kjære venninne Helga der jeg hadde et lite miniforedrag og livsstilsendring. Det var veldig kjekt å få øve seg med en så entusiastisk og kjekke damer.

Helga laget deilig wock til meg og her er oppskriften

til 2 pers

 

1 pk stimlet svinekjøtt

2 prosjonspakke byggryn

1 pk wockblanding

1/2 løk

event. 1/2 paprika

2 kvitløkfedd

olje til steking

salt, pepper

 

Steik kjøttet i wocken i olje, med salt og pepper. Når de e ferdig ta det over på et fat.

Steik løken litt før en tar i wockblanding og kvitøk.

Ha deretter kjøttet tillbake i wocken.

 

Kok byggryn etter anvisning på pakken.

Ha det deretter opp i wocken.

 

Serveres med event. sweet chilisaus og soya saus

 

Håper det vil smake og vel bekomme :)

 

 

 

En utrolig enkel, sunn og velsmakende rett.

Tusen takk for nydelig mat Helga

Hvitløks og chilimarinerte Scampi

 

Hvitløks og chilimarinerte Scampi

Datteren min hadde bursdag i går og siden hun var ute og spiste med venner fikk hun yndlingsmaten i dag.


Helene og min datter Miriam

 

1 pose med scampi

4-5 fedd hvitløk som en knuser eller findeler

½-1 chili som findeles

3 ss olje

Ta frosne scampi i en brødpose sammen med olje, hvitløk og chili og legg de i en skål natten over. Det kan være lurt å snu litt på posen av og til.

Jeg hadde wokkede grønnsaker og ris til.

Grønnsaker: sukkererter, squash, rød paprika, vårløk og asparges.

Så brukte jeg villris.

Det siste som gjøres er å steike scampien, blir den stående for lenge blir de seig. Ha en varm steikepanne med olje i, ikke legg scampien i pannen før pannen er varm. Det kan være lurt å ha silt av rekene før en begynner å steike de. Ikke ha for mye på pannen av gangen. Når de er blitt rosa på begge sider er de ferdig(det tar kun et minutt eller to)



 

Paella

Paella

Spansk rett som kan sammenlignes med norsk lapskaus, altså man tar det man har.

4 personer

3 dl lang kornet ris/villris , kok etter pakningsbeskrivelsen

(vil du bruke ?boil in bag? ta safranen/gurkemeien i etter at den er tatt ut av vannet og posen)

Ca 4 ss olje til å steike i

2 små løk

3 fedd (eller mer) hvitløk

1/4 g safran eller ½ ts gurkemeie (safran fås kjøpt på butikker med et litt større matvareutvalg, de kommer i ca o.5 g poser. Den billigste safranen får en på innvandrer butikker) (Gurkemeie får en kjøpt på de aller fleste butikker)

1 ts salt

2 dl grønne hermetiske erter

1 boks hermetiske tomater (dette er ikke jeg så begeistret for, men det er en smakssak)     Jeg brukte litt

1 steikt kylling (eller hva en ønsker å ha i, det kan være kalkun, fisk, kjøttdeig, rester av kjøtt osv)

14-16 scampi eller reker i lake (men scampi både smaker og ser bedre ut i paellaen)

Ca 12 blåskjell (Fikk ikke tak i blåskjell, så det droppet jeg)

2 krm pepper

Kok risen etter anvisningen på pakken. Steik løk, hvitløk og scampien. Rens kylingen og del den i biter. Når risen er kokt har en i safran/gurkemeie, salt, pepper, kylling, erter tomat/paprika og pynter med rekene og eventuelt blåskjell. Smak til med eventuelt litt mer salt og pepper om dette skulle være ønskelig.

 

Kalkunfilè med råsteikte poteter

 

1-2 kalkunfileter (spørs hvor mye en bruker å spise)

Ha smør i steikepannen og brun den på begge sider, skru ned platen å la den ligge å surre.

Det er veldig godt med steikte tomater med pesto til. Del tomatene i to og steik de først med den delen som er skjært i, snu de og ha på pesto. Tomatene trenger toppen 10 minutter på steikepannen.

Her kan du bruke de grønnsakene du har eller liker, jeg brukte asparges i tilegg til tomatene. Aspargesen legger du bare litt på steike pannen eller en kan koke opp litt vann og la de trekke i to minutter.

 

Råsteikte poteter

2-3 poteter pr person(vask og tørk potetene godt)

Ca 1 fedd hvitløk knust

2 ss olje

Grillkrydder eller en kan bruke salt og pepper

Skjær potene i båter og ha de i en ildfast form. Bland olje, hvitløk og krydder i en kopp og fordel de ut over potene og bland det godt sammen.

Sett de øverst i oven i ca 20 minutter på 220 g, vend de en gang eller to.



 

Nam nam stenda-lam

Jeg er så heldig å bo i nærheten av Stend Gardsbutikk i Rådal, der selger de økologisk og kortreist mat. Denne gangen lot jeg meg friste til å kjøpe kjøtt av lam, og det var utrolig godt. De kalte det for indrefilet, men for meg så det mer ut som sadel, med ytrefilet fortsatt på. Det er nok gjort med viten og vilje, for med beine på ble resultatet helt perfekt, det beste jeg har smakt på veldig lenge. Så bor du i nærheten eller har tilgang til slikt kjøtt, kan jeg anbefale det på det varmeste.

 

Jeg kjøpte et stykke som var passe til to personer. Skar opp 1 løk, en gulrot, litt paprika i store biter og la det i en hau i en ildfast form. På kjøttet tok jeg frisk rosmarin, salt og pepper på begge sider. Så la jeg kjøttet opp på grønnsakene og helte litt vann på sidene.

 

 

Oven stod på ca 180 g og jeg satte det midt i ovnen. For en gang skyld brukte jeg steketermometer, som egentlig hører til sjeldenhetene. Likevel vil jeg si at det er et svært nyttig redskap som gjør at man lett unngår at kjøttet blir for mye steikt og blir tørt og seigt. Jeg måtte fylle på med vann i den ildfaste formen noen ganger, så jeg holdt et øye med termometeret samtidig, og passet på at temperaturen ikke ble for høy.

Saus

Bruk kraften som er på kjøttet til å lage saus av.

Ca 3 dl kraft

1 ss maizena

½ dl fløte/melk/kokosmelk eller lignende.

Ca ½ buljongterning (siden kraften kan være forskjelig, må en gjerne bare smake seg til når det er passe smak)

Rosmarin som er finhakket

Salt og pepper etter smak og behag. Det kan sette en ekstra spiss på sausen å ha litt brunost eller geitost i den.

Jeg brukte grønnsakene som jeg hadde steikt steiken sammen med, men det blir nok bedre grønnsaker om du koker eller woker nye.

Klikk her for link til stend gardsbutikk

Pizza

 

Pizza

Ca. 4 personer

Gjærdeig av hvete

2 dl sammalt hvete

Ca. 2 dl hvetemel

1 pakke gjær (om du ikke tar deg tid til å heve deigen, kan du bruke ½ ss bakepulver som du tar i helt til slutt. Da må du ta deigen rett på platen og ha fyllet på før du setter pizzaen i ovnen)

3 dl vann (lunkent)

4 ss olje

½ ts salt

Ha alt det tørre i en bolle. Ha deretter i væsken og bland godt. Sett deigen til heving i ca. 20 minutter, slå den så sammen igjen og så kjevles den ut på bakepapir til den er så tynn som du ønsker den. La den stå og heve ca. 20 minutter til.

 

Glutenfri bunn

1 pakke Toro grov glutenfri melblanding

4 dl vann eller melk

½ pakke gjær

Litt olje til å fordele deigen på platen med

Ha melblandingen i en bolle sammen med gjæren. Ha i vesken og bland deigen godt. legg deigen på et bakepapir, og bruk oljen til å fordele deigen utover med (det letteste er å bruke hendene). La deigen stå til heving i 20-30 minutter.

 

Pizzafyll

1 pakke kjøttdeig( 400gr) (man kan bruke annet enn kjøtteig, om man ønsker det)

2 -3 ts Provencekrydder

1 ts salt

1 krm pepper

1 krm chilipulver

1-2 fedd hvitløk

1 løk

1 glass tomatpurre

½ dl vann

3-5 dl revet ost

Steik kjøttdeigen, løk og hvitløk. Ha så i tomatpurre, vann og krydder. La det koke litt og smak for å se om den er passe krydret.

Når deigen er ferdig hevet, heller man kjøttsausen på bunnen og fordeler den jevnt utover. Ha på så mye revet ost som du ønsker. Sett så pizzaen midt i ovnen på rundt 200 grader i ca 15-20 minutter. Bunnen skal være gylden og osten skal være smeltet.

Server med salat

 

Pølser og potetstappe

Pølser og potetstappe

Regn ca 2 store poteter pr person      

Til 2 personer

4-5 store poteter

Ca ½-1 dl melk (Jeg bruker minst mulig melkeprodukter, så jeg bruker potetvannet i stede for melk. Jeg bruker derfor også litt mer smør en i oppskriften for å få god stappe)

½ ts salt

1 krm pepper

Gressløk (Det gir en god smak om du ønsker å bruke det)

Skrell og kok potetene (Om du har dårlig tid kan du dele potetene, da koker de fortere)

Mos poteter sammen med smør og veske. Du bruker da en moser, stavmikser eller mikser. Men vær svært forsiktig om du bruker stavmikser eller mikser, så potetmosen ikke blir seig. Det går helt fint å mose andre grønnsaker sammen med potetene. Når potene er most ,uten for mye klumper, tilsetter en salt, pepper og eventuelt gressløk.

Server med pølser som er trekket i vann/buljong og eventuelt grønnsaker.

Gratinert klippfisk

 

Gratinert klippfisk

 

En tilnærmet denne retten smakte jeg på en restaurant ved Atlanterhavsveien, en gang for mange år siden da jeg var på ferietur der. Noe så nydelig delikat og godt var det lenge siden jeg hadde smakt og tenkte at dette måtte jeg forsøke å lage hjemme, og her er resultatet. Virkelig verd å forsøke.

Til 4 personer



Ca 1 kg utvannet skinn og benfri klippfisk i små stykker

8 poteter

6dl  ( 2 beger) fløte/matfløte/soyafløte(kokosmelk kan også brukes, men det blir ikke elt det samme)

1 krm pepper

ca. 150 g  bacon (eller så mye man ønsker, det kan også sløyfes)

½ dl reker i lake eller det du måtte ha(kan også sløyfes eller du kan bruke for eksempel blåskjell)

 

Vann ut fisken i 10- 12 timer med rikelig med vann.

Kok og rens fisken. Skrell potetene og del de opp i skiver og legg de i en ildfast form med litt høy kant.

Hell på fløten og pepper i og legg fisken opp på. Baconet skjæres i stykker og steikes og has på toppen. Du kan ha litt revet ost på om du ønsker det, men det er ikke nødvendig for det er ganske mektig, som det er.

Sett det i ovnen i 1 til 1½ time midt i ovnen på 200 grader,  Kjenn på potetene etter en time. Fløten/væsken du bruker skal trekke inn i potetene, så det blir en litt mer fast masse. Rekene strør en på de siste minuttene.

 

Salat med kylling fra i går

Jeg har brukt restene fra middagen i går til lunsjsalaten i dag.

Denne gangen har jeg kjøpt Crispisalat

(For at salaten som er igjen skal holde seg frisk lenge, skyller jeg den i kalt vann og tørker de godt. Så legger jeg de i en brødpose og lar det være godt med luft i og snurrer den rundt og knyter igjen, da holder den lenge.)

Kyllingen fra i gårsdagens middag

Squash som også var i middagen

Tomater

Pinjekjerne

Men en bruker det en har

Sunn kyllingform

Oppskriften har jeg fått av Grethe Pernille

Sunn kyllingform(Dette er til 6 porsjoner)
Ingredienser

6 stk kyllingfilet

1 ½ stk rødløk

4 ½ stk tomat

1 ½ stk grønn squash

4-5 gulerøtter

10 poteter

6 ss olivenolje
1 ½ ss hakket frisk rosmarin
Slik gjør du
1. Brun og krydre kyllingfiletene lett på panne.
2. Del grønnsakene i passe biter og legg dem i en ildfast form sammen med kyllingfiletene. Hell over olje og dryss på krydder, salt og pepper.

3. Sett formen i stekeovnen ved 180 °C og stek i ca. 20 minutter.(Det tok mye lenger tid i min steikovn, men det vil gjerne variere fra steikovn til steiovn)

Server med søt chilisaus, deilig brød eller hva man måtte ønske( jeg hadde pesto på)

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits