hits

februar 2018

Carbonara med rester av ørret

Rester av ørret eller annen fisk kan brukes til det meste, og denne gangen ble det til carbonara :-) Det kan anbefales! Det tok ti minutter å koke pastaen, og menst den kokte lagde jeg til resten, så middagen var ferdig på 15 minutter :-).

Og som en ekte beskjeden Bergenser ville sakt det! "Sekkje det godt ut?" 

4 personer:

Ca. 400 g ørret skinn og beinfri (jeg hadde rester etter en helsteikt øret i fryseren, men bruk gjerne også laks eller annen fisk)

Ca. 400 g pasta(glutenfri om man ikke tåler gluten)

4 egg

4 ss vann

salt

pepper

Jeg hadde også litt vårløk i denne gangen, det passer veldig godt til ørret

Denne gangen hadde jeg også i litt sort pepper og spisskummen 

200 g parmesan (parmesanost er regnet som laktosefri)

eventuelt 1 potte fersk basilikum

Kok pastaen etter pakkens anvisning. Når pastaen er kokt, siler man av vannet og  har i sammenpisket egg, vann, krydder og halvparten av osten  og om man har basilikum, finhakkes denne og has i gryten sammen med pastaen. Ha i den renskete fisken og la alt stå litt på platen på svak varme til fisken er gjennomvarm (det er en fordel å ha kokt/steikt fisken først, da slipper carbonaren å stå så lenge, da kan den bli tørr

#Carbonara #Carbonaramedørret #Ørret #fisk #parmesanost #pasta #tagliatelle #sunt #godt #rester #spis #opp #maten #din #Morsmiddag #glutenfritt #melkefritt #raskt #middag #fort #middagtips #blogg #bloggtopp 

Gul ertersuppe med svineknok

På en pakke tørkede gule erter og en knok fikk jeg rundt 4 liter ferdig suppe, billigere og bedre blir det ikke når man bruker kjøtt. Her kan man virkelig lage god mat for slunkne lommebøker.Svineknoken kom på rundt 40 kr, ertene 8 kr, grønnsakene  ca. 20 kr til sammen så da blir det rundt 70 kr for fire liter suppe, Jeg tåler veldig svinekjøtt, men nå og da gjør ikke så mye.

Legg en pakke tørre gule erter i bløt, ha en stor skål og ha dobbelt mengde vann på, la den stå natten over/eller fra morgen til ettermiddag.

Skyll ertene godt og ha de i reint vann og sett de på kok i rundt 1 1/2 til to timer. Ikke kok knoken i samme vannet som ertene, for det er lurt å sile av så unngår man prumpekonkuranse :-D.

Ca 4 gulerøtter Bruk gjerne andre grønnsaker om du ønsker det :-)

 ca 4 stenger med selleristang(den er billigere en roten derfor har jeg den, men roten er enda bedre etter min smak)

 1 løk

1 purreløk eller en pakke vårløk

Eventuelt salt, det måtte jeg ha i

Pepper

Kok knoken for seg, og  etter 1 1/2 time eller alt etter hvor stor knok man har, når den er kokt tar man den ut p et fat så man får rensket den. Ha i ertene i kraften, skrelte og kuttede biter av løk, gulerot, selleristang/rot og purreløk/vårløk i, og la det koke til grønnsaken er kokt, ha i renset og oppdelte biter av kjøtte. 

Frys ned i porsjoner det du ikke får brukt, så har du veldig god og rask middag en gang det passer seg. 

#Svineknok #Ertesuppe #gulertesuppe #tørkedeerter #tørre #erter Svinekjøtt #billigmat #billig #middag #midagstips #enkelt #enkelmiddag #enkel #middag

#sunt #glutenfritt #melkefritt #laktosefritt 

Steikt fisk(Steinbit) med rosépepper og spinatstuing med parmesanost

Jeg hadde et stykke fisk i fryseren som jeg mener er steinbitfilet, og der fant jeg også spinat og ferdig raspet parmesanost, så da ble det middagen i dag. 

Det var noen ferdig kokte poteter i kjøleskapet så da slapp jeg koke nye, så de steikte jeg sammen med fisken.

Fisken steikte jeg uten mel, men med salt og rosépepper, det rare er at jeg er ikke heftig begeistret for sort pepper, men denne er noe HELT annet, og den er jo også veldig dekorativ. Den kan du kjøpe i vanlig butikk, den står med vanlige krydder.

Spinatstuing:

Til en person brukte jeg:

3 frosne klumper med spina

1 fedd hvitløk

smør å surre det hele i

Ca. 1 ss revet parmesanost  (jeg kjøper gjerne to om gangen, rasper de på en rasp, fryser de ned og tar opp etter behov) Parmesan er praktisk talt helt uten laktose.

Salt

Pepper

Ha alt i pannen og la det surre til spinaten er tint, smak til om du ønsker den mer salt, pepper eller ost.

Steikte poteter med vårløk og salt, enkelt og greit, ser det ikke digg ut da?

 

#steinbit #fisk #gofisk #Spinat #spinatstuing #frossenspinat #parmesanost #rester #av #potet #spisoppmaten #spis #opp #maten #raskt #glutenfritt #laktosefritt

#raskt #morsmiddag #middag #tips #middagstips #blogg #matblogg #bloggtoppen 

Ovnsstekt torsk i eplesaus

Virkelig en smakfull rett som jeg nok tror barn vil like, og den passer nok både til pasta og ris, selv om jeg foretrekker poteter.

Til 2 personer

400 g torskefilet som er tint

3 dl eplejuice

1 dl fløte (laktosefri om du trenger det, man kan også kutte ut fløten å ha 1 dl mer juice)

Bruk de grønnsakene du har men husk at gulerot trenger litt tid i ovnen, så det kan være en fordel å bruke grønnsaker som ikke trenger alt for lang varme tid.

jeg brukte:

1 gulerot i tynne skiver

1 godt stykke squash i litt tykke skiver

2 vårløk

ca. 1/2 paprika

 1 syrlig eple

salt Ca. 3 ts for fisken trenger mye salt

Pepper

Bland juice, fløte, litt av saltet og pepper til sausen. Rens og kutt alle grønnsakene og eple , del fisken i litt gode stykker. Ha alt i en ildfast form og hell sausen på. Ha alt i for varmet ovn til  210 grader, la formen stå mitt i ovnen i rundt 30 minutter. Server med poteter, pasta eller ris.

 

#eple #eplesaus #Torskieplesaus #torsk #Fisk #sunt #godt #Enkelt #raskt #glutenfri #laktosefri 

Hjortgryte med rødvin

For en lykke :-D <3, hjortkjøtt på bordet! Jeg må innrømme at jeg synes vanlig viltgryte/hjortegryte med rømme og ost er fantastisk, men nå var det på tide å utvide smaksansen. Og hjort i rødvin er slettes ikke å forakte, det ble rett og slett nydelig. Jeg brukte de grønnsakene jeg hadde, så det er bare å trekke fra og legge til som du selv ønsker.

6 dl kraft av hjort (kokte bein av hjort i en hel dag, og frøs ned i porsjoner, da har man så god kraft at man ikke trenger verken buljong eller annet)

500 g hjortkjøtt

1 pakke bacon 120 g

2,5  dl rødvin

1 løk

2 fedd hvitløk

1/2 rød paprika 

1/2 grønn paprika

1/2 gul paprika

3 stenger sellei

1 pakke vårløk eller 1 purreløk

1/2 squash

ca. 4 bunter brokkoli

salt 

pepper

2 ss maizena

Skjær kjøttet og bacon i biter, rens løken og hvitløken og paprika og ha det i steikepannen litt av gangen så pannen ikke blir for mye nedkjølt, da koker man kjøttet og man får ikke den fine steikeskorpen. Ha så kjøttet i en gryte med kraften og vin, og la sett det på kok. Del sellerien i biter og la den få kokke med.

Rens og del squash, brokkoli og vårløk og ha det i på slutten av koketiden. Kjøtte var så mørt og fint at det var ferdig på rundt 30 minutter. Bland maizena ut i litt vin og hell det i gryten under omrøring til det er kokt opp. ha i salt og pepper etter smak. 

Jeg hadde rotmos med selleri og poteter til, det smakte aldeles nydelig til.

 

 

Fårefrikasse

Tradisjons mat på en enklere måte, UTROLIG godt, og veldig enkelt. Jeg hadde fårikålkjøtt i fryseren, og hadde en plan om å lage fårikål, derfor tok jeg hel pepper i. MEN, når jeg plutselig får mer lyst på frikasse, da blir det ingen vei tilbake.

Til 3-4 personer:

1, 3 kg ferskt fårikålkjøtt med bein (bein gir ekstra god smak i kraften. 

Vann til over kjøttet

Kok kjøttet i rundt 1, 5 time, når kjøttet begynner å nærme seg ferdig begynner man å skrelle resten.

3 store gulerøtter

4-5 skiver med sellerirot

1/2 løk

2 fedd hvitløk

2 dl fløte (laktosefri om man trenger det, eller man kan også utelate fløte helt, god mat blir det uansett)

2 buljongterninger eller 1 ss buljongpulver (vær obs på at det er mange buljongsorter som inneholder hvete, og er dermed ikke glutenfri)

1 pakke vårløk eller purreløk

1/2 pakke frosne erter (liker du ikke erter, kutter du de ut)

salt 

pepper

Ca. 2 ss maizena (det kommer selvsakt ant på hvor mye væske du hadde på kjøttet)

Når kjøttet nærmer seg ferdig skreller man gulerot, selleri, løk og hvitløk og deler i litt grove stykker, og har de i sammen med kjøttet, og lar det få koke i rundt ti minutter.Jeg tok ut kjøttet og rensket det før jeg hadde det opp i pannen igjen, men dette er ikke nødvendig, jeg gjorde det for det blir mer delikat å spise. Del vårløk og ha den og ertene i. Ha maizena i fløten og rør den ut, ha den i  frikassen og rør til den har kokt opp. Er den for tykk, tar man i litt mer væske, er den for tynn har man i mer maizena og fløte som man selfølgelig også må røre ut først. Smak til med salt og pepper

 

Hønsesuppe med gurkemeie

Høns er en sjeldenhet og nesten noe urbant og nytt, men det er egentlig noe man brukte før i tiden, ikke bare i Norge, men i alle land. For rundt 20 år siden forsvant høna og inn kom broiler og kylling, flott til sitt bruk, men ikke noe bra når man ser hvordan mange aler opp kylling. Og noe så bortkastet som å kaste billig god mat som høns er. Gurkemeie er nydelig på smak, og har en medisinsk effekt på blant annet betente ledd, du kan lese mer HER

Jeg kokte opp en høns, renset den og delte kjøtte opp i fire like store deler. En del brukte jeg og resten frøs jeg i porsjoner. Det samme gjorde jeg med kraften. 

Oppskriften er omtrent slik: 

Til 4 personer

Kokt hønsekjøtt bruk så mye du ønsker, jeg hadde litt under 400 g ferdig renset hønsekjøtt

7 dl kraft av høns

2-3 terninger av høns, eller annen buljong ( det spørs hvor innkokt og redusert kraften er som du bruker)

4-5 gulerøtter

4-5 stilker stangselleri eller tilsvarende med rotselleri

1 løk

1 fersk gurkemeie (det kan man kjøpe på invandrerbutikker og noe vanlige butikker med større utvalg) HER kan du se hvordan de ser ut

1 pose med vårløk, men det går veldig bra å bruke en purreløk også

Salt

Peppert

Eventuelt litt mer tørket gurkemeie om du ønsker mer smak

PS: Denne suppen kan man gjerne ha i nudler (risnudler om man trenger glutenfritt) eller litt ris, det passer godt i og det blir mer mat i.

Ha kraften i en panne og ha i renset og delt løk(vårløken har jeg i på slutten av koketiden så den ikke blir overkokt), gulerøtter og stangselleri, og kok det hele opp. Ha i buljong, rensket og delt gurkemeie(jeg rensker den med en liten teskje, på samme måte som med fersk ingefær), og la det få koke til grønnsakene begynner å bli møre(rundt 10 minutter). Hønsekjøttet bør være i passe biter (slik at de passer i en spiseskje), ha i purreløk og smak til med salt, pepper og eventuelt mer gurkemeie. Ha gjerne i fersk basilikum om du har. 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen