februar 2016

Steikt ørret med steikt quinoa og grønnsaker

Man skal stadig utforske nye matvaregrupper, og i går forsøkte jeg quinoa for første gang i mitt liv. Skuffelsen var stor da den ikke smakte noe som helst,  verken godt eller vont. Quinoa er naturlig glutenfri og har perfekt sammensetning av aminosyrer, og har et høyt innhold av kostfiber, og som det ikker er nok er den svært rik på jern Fosfor, kalsium, magnesium og jern , Vitamin K, B-vitaminer, som tiamin, riboflavin, folat. Det høye innholde av kostfiber og proteiner kan ha en positiv efekt på blodsukkeret og det dårlige kolesterolet, så det er verd et forsøk. Kan brukes til forskjelig som feks. erstatning for ris, grøt, som mel osv. så dette kan bli spennede. 

Derfor tenkte jeg at i dag måtte jeg finne på en måte å bruke resten av quinoa ved å tilsette smak, og slik ble det! Faktisk veldig godt.

Ørreten steikte jeg helt vanlig på steikepannen med salt og pepper på.

Jeg hadde ferdig kokt quinoa fra i går

1/2løk

Litt chili'

Litt ingefærrot

Paprika 

Brokkoli

Spisskummen 

Gurkemeie

Salt

Litt lime

Jeg hadde oppskjært løk, chili og ingefær på pannen først slik at de ble blank, så hadde jeg på paprika og brokkoli i passe biter. Quinoa var ferdig kokt så den tok jeg på til slutt og kryddret godt. Bruk gjerne andre krydder eller grønnsaker om du ønsker det :-). Men gurkemeie og ingefær er veldig bra spise mer av.



 

 

 

 

Seibiff med en liten vri

Da jeg vokste opp hadde vi seibiff stadig vekk, det er faktisk ikke ofte at jeg spise sei nå for tiden, så dette var en 

"reunion" for å si det på godt Norsk.Nå har jeg laget den med en litt annen vri. Er du vant til å spise seibiff?

                                                 

 Til 2 personer:

Beregn rundt 150 g seifilet per person

1 løk

1 bit sellerirot

4-6 buketter blomkål

4-6 bukketter brokkoli

1- 2 gulerøtter 

Bruk de grønnsakene du ønsker og har.

Salt (det behøves en del sal siden det er fisk)

pepper

Litt sukkerkulør (kan sløyfes, man da fr man ikke den fine brunfargen)

Ca. 3 dl vann

1 ss maizena eller 1 ts johanneskjernemel mel (man kan bruke hvetemel, men da må det hele koke i minst 15 minutter for at mel smaken skal forsvinne, og så er det jo ikke glutenfritt heller) 

Rens og del løken i i to og så deretter i skiver, rens og del de andre grønnsakene i passe biter. Ha smør eller eventuelt rapsolje på pannen og la den bli skikkelig brun, før man har fisken og løken i pannen, snu fisken når den er blitt gylden, og løken blir gylden. Når fisken har fått farge, blander man vann og mel til det ikke er klumper og heller det på pannen med omrøring til det har kokt opp (man kan eventuelt ta ut fisken akkurat et lite øyeblikk, da blir det lettere å røre, og det blir ikke så lett klumper). Man kan også skippe melet, men da blir sausen tynt. 

Ha i resten av grønnsakene,og ha  på salt og pepper. La alt få putre sammen til grønnsakene blir møre og fisken gjennomvarm, snu fisken innimellom.



 



 

 

 

 

 

 

Kylling "burger" med tomatpesto og bacon

Den gan da jeg bodde i København var jeg ute å spiste minst to ganger i uken, noe jeg aldri gjør her. Der fikk man grovt rugbrød eller hamburgerbrød til burgere og andre retter. Og en av rettene jeg ofte bestille var kyllingburger, men jeg bestilte uten brød siden de ikke ante hva glutenfritt var for noe. Men det var rikelig nok mat uten brødet. 

Og i dag tenkte jeg å gjenskape litt av den nytelsen det var den gang. 

Jeg har bakt steinalderbrød eller glutenfritt lavkarbobrød (oppskriften finner du HER)om du vil, kjært barn har mange navn, og det brukte jeg i stede for hamburgerbrød eller rugbrød. Man velger det  som passer en best.

 

Beregn 1 kyllingfilet per person om de ikke er veldig store

Kyllingen steikes som vanlig på steikepannen, jeg hadde bare litt salt og pepper på siden jeg skulle ha tomatpesto på, og den smaker mye.

Steikt bacon om du ønsker det

Når kyllingen var ferdig steikt, delte jeg den på langs, da blir det lettere å spise siden man har så mange lag.

Oppskriften på tomatpestoen finne du HER

Jeg skar litt tynne skiver av brødet og hadde tomapesto på begge skivene, en skive som bunn, og en som topp.

Så hadde jeg på oppskåret salat, tomat og paprika på skiven, og til slutt den oppdelte kyllingen, to skiver steikt bacon for å toppe måltidet, og en skive med tomatpesto på toppen. 

Berre lekkert :-)


 


 

 

 

Tomatpesto




1-2 fedd hvitløk
 5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.  (*1.Se under)
1 pakke soltørkede tomater
75 g parmesanost  i dag sløyfet jeg osten(*2. se under)

1,5 dl eller mer med olivenolje (det spørs hvor tykk pesto man ønsker og hvordan tomatene er når det gjelder hvor mye olje man må ha i).
Pepper
Salt
Skrell hvitløk og del den i biter, ha de soltørkede tomatene og pinjekjernene/valnøttene i og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesanost. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.

*1. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man  nøtteallergiker, kan man bruke pinjekjerner isteden siden disse ikke er i slekt med nøttefamiien.

*2.Om man ikke tåler melkeprodukter, kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker å ikke erstatte den,  bruker bare mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner.

Steikt ørret med Hollandaisesaus

Hollandaisesaus er utrolig godt, og absolutt verd å forsøke på fisk. Det er heller ikke vanskelig å lage, om man tørr å sette i gang.

Oppskriften på Hollandaisesaus finner du HER, vil man ikke lage den får man også kjøpt ferdig, men den blir aldri like god. 

Ørreten steikte jeg på pannen, og den strør jeg bare et lett dryss med salt og pepper på, fisken må vendes av og til, den er ferdig på ca. 10 minutter.

Brokkolien hadde jeg litt i kokende vann, og paprikaen steikte jeg med fisken (bruk de grønnsakene du ønsker og har).



Knasende god lunsj


Det er lenge siden jeg har spist hjemmelaget flatbrød, så da ble kveldsen min i går eggerøre, seranoskinke, tomater og hjemmelaget flatbrød. Enkelt meg godt!

Prøvebaking av glutenfrie flatbrød

Man får stadig nye utfordringer, og en av de som er utrolig flink å fremme forslag er Vinhønablogg/oldemorblogg HER

Hun skriver en utrolig morsom blogg om hverdagslige ting. Hun ville ha oppskrift på flatbrød, og det har jeg ikke fått til før. så da ble de bakeprøve i dag. Å bake glutenfrie ting er i seg selv et kunststykke, som mange etter hvert behersker. Først forsøkte jeg meg med mandelmel, men det gikk ikke i det hele tatt, men denne oppskriften begynner å ligne på noe. Smaken likte jeg veldig godt, men det er kunsten å få de tynne nok ned på pannen.

 

1 ss fiberhusk

100 g grovt glutenfritt mel (jeg brukte Toro sitt fiberike, men kan være at jyttemel egner seg bedre)

1 ss olje (rapsolje er bra)

Ca. 1 ts med salt, jeg er gjerne i overkant glad i salt

2 dl vann

Ha det tørre i en bolle og ha i vann og olje, rør veldig godt sammen.  La deigen stå å svelle i 10-15 minutter.


Da begynner kunsten å få de tynnest mulig. To bakepapir med olje imellom gjør det lettere å få deigen utover.


Det blir ike noe kliss når man trykker deigen utover.


Ta det øverste bakepapiret bort. Det andre papiret legger du på pannen med bakepapiret på, nå kan man også stryke deigen eventuelt enda mer utover. Når flatbrødet har lagt noen sekunder, løsner bakepapiret lett.


Steik på forholdsvis sterk varme, og snu innimellom.


Legg de på steikerist og la de bli avkjølt. Alle ble ikke like harde, siden det ikke var så enkelt å få de jevnt tynne.

Men man kan eventuelt legge de i steikeovnen  på svak varme og med døren på gløtt. Da burde de bli sprø. 



 




 

Egge og rekesalat

God morgen og lørdag :-)

Her kommer en ide på hva man lett kan lage av hjemmelaget majones.


Det ble mer dekorativt med rekene opp på eggesalaten, men de kan man velge hva man skal ha den til.

For å lage salaten trenger du

Majones HER finner du oppskriften på hjemmelaget majones 

Egg

Reker 

Hardkok egg, avkjøl, og skrell de, bruk eggedeler eller kniv å dele eggene i biter. Ha eggene i en skål og ha på så mye majones som du synes er passe. Jeg brukte reker i lake, og da bør man tørke rekene i håndukspapir før man har de i salaten. 

Majonesen hadde så god smak at jeg verken trengte salt eller pepper, men trenger du mer smak så tar man mer i til man synse det er passe. Man kan også ha andre krydder i som for eksempel litt chili. 

Vil du se oppskriften på knekkebrødene finner du oppskriften HER

Easy pesy som Jamie Oliver seier :-))))

Pizza med røykt ørret


frodith vil ha pizza, hva med denne? HER finner du bloggen hennes 

 

Denne pizzaen lager jeg stadig vekk, jeg bare elsker den. Sulle forsøke meg på en lavkarbobunn, men den ble litt rar, så jeg får øve meg litt mer før jeg legger ut den oppskriften ja ;-)

HER finner du oppskriften :-)

Hjemmelaget majones

Majones er utrolig godt, og hjemmelaget er enda bedre  Hjemmelaget majones er enkelt å lage, men nå er det nå en gang slik at alt er enkelt når man har gjort det noen ganger :-). Og jeg kan love deg at jeg har ødelagt masse mat før jeg har fått det til, noe ganger har jeg fått det til etter andre forsøk,  og andre ting har jeg fortsatt ikke fått til og  har vel i grunnen gitt opp he he (kan ikke helt huske hva, men dette er heldigvis hjernen sin vidunderlige måte å glemme våres tabber). Det er litt utrolig at jeg ikke har lagt ut oppskrift på majones før, var i grunnen overbevist om jeg hadde gjort det, men fant den ikke når jeg leitet. :-) Slik kan det gå :-)

Har du forsøkt deg på å lage majones noen gang?

Et tips før man setter i gang for aller første gang ,er å ta ut alle ingrediensene en stund før slik at de er rom temperert, da kan det være enklere å få det til. For orden skyld, så laget jeg kun halv porsjon. 

4 eggeplommer

1 liten ts med sennep, man kan bruke mer om man liker at den smaken blir litt mer fremtredende.

1 ss med enten sitronsaft, limesaft eller vinedikk

salt 

Pepper

2 dl rapsolje (man kan bruke den oljen man ønsker, men rapsolje er en nøytral olje, og den inneholder en del omega-3 som vi ikke kan få nok av i kostholdet vårt)



Først må man skille eggene, dvs. at man må knekke egget ,og skille eggeplommen fra eggehviten.



Ikke kast eggehviten, den kan du bruke til andre ting som i en grateng, sufflé, pavlovakake eller rett og slett i en omelett, viste du forresten at man kan fryse eggehvite? 

Har du stavmikser er det enklest å bruke den, men man kan godt bruke en vanlig visp men det kreves selvsakt litt muskler i armene ;-).

Eggeplommen tar man i en smal skål om man skal bruke stavmikser, bruker man visp bruker men en passe glassskål. 


Så har man i alt ingrediensene utenom oljen, og visper dette godt sammen, dette er veldig viktig for et vellykket resultat for å få   majones stiv og ikke en suppe.

Nå kan man begynne å ta i litt olje i eggeblandingen, det er veldig lurt å begynne ytterst forsiktig, da er det lettere å få et vellykket resultat. Pisk veldig godt mellom hver gang du har i olje. Etter vert tåler blandingen mer olje, og det er bare til å ha i større dose olje av gangen. Det kan hende du må bruke mer eller mindre olje, dette vil være avhengig av hvor store og hvor ferske eggeplommene er. Men det er ikke mye til eller fra. Ønsker du mer salt, pepper eller mer sennepsmak har man det i til slutt :-) 

For å si det slik, majonesen er holdbar i kjøleskapet i rundt 14 dager, men jeg tror neppe den blir så gammel her ;-)



 

 

 

Chili con carne med rester av taco

Jeg trenger vel i grunnen ikke å fortelle at jeg ikke liker å kaste mat :-)))))! Vi hadde taco her om dagen og da ble det kjøttdeig og litt tomater igjen, og siden krydderne i taco og chili con care er nokså like, ble jo dette en gylden mulighet å bruke kjøttdeigen i stede for å fylle fryseren. Når man vil bruke mat igjen bør man være obs på at maten må kjøles fort ned, og settes kjølig eller fryses så fort det bre lar seg gjøre. For det er ingen stas å bli syk, heldigvis har jeg aldri vært med på at verken jeg eller andre har blitt syk av at jeg lager :-))

Dette må bli en ca. oppskrift siden jeg ikke helt vet hvor mye kjøttdeig som var igjen. 

Dette er nok til to vanlige porsjoner, er man litt mer storspist bør man nok lage litt mer :-)

Ca. 200 g kjøttdeig

I tacokjøttdeigen hadde jeg: 

Hjemmelaget taco krydder Klikk HER for å se oppskriften. Ikke nøl med å blande tacokrydderet selv, de mye billigere, og man slipper alle tilsetning og fyllstoffene som er i det som er ferdig i pakker.

1  kinahvitløk

løk

vann

-----

1 beger ferdig kokte bønner 380 g men bruk gjerne mer. 

1 beger med knuste tomater 390 g (om du har en boks som ikke veier like mye, spiller det liten rolle)

Rester av tomatene fra tacoen, det var vel rundt 1/2 kan jeg tenke meg.

1/2 rød chili

Litt blomkål og brokkoli (egentlig skal det være paprika i denne retten, men det hadde jeg ikke, og da tar man det man har) 

Vann til den er passe tynn, rundt 1 1/2 dl vann

Salt etter smak

Har du laget Tacokrydder selv noen gang, fikk du lyst å prøve?



 



 

 

 

 

 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits