februar 2013

Fersk lammebog med ertestuing

1 kg ferskt lammekjøtt av bog eller tilsvarende (det er fint om det er litt fett og bein på kjøttet for det gir en veldig god kraft)

7 dl fårekraft eller vann, og 2 buljongterninger

2 ½ ss maizena

Salt og pepper

Sukkerkulør

Steik kjøttet på pannen, dette gir en god smak, kok ut pannen og ha sjyen i resten av væsken. Ta av ca. 2 dl av væsken slik at man kan lage jevning av den etterpå når alt er ferdig kokt og man skal lage sausen. Kok opp resten av væsken og ha i kjøttet og la det få koke i rundt 2 timer eller til det er mørt og slipper beina.

Det kan være en idé å rense kjøttet når det er kokt siden det er i saus, da blir det kjekkere og enklere å spise. Lag jevning av den kalde væsken og ha den i den kokte væsken og la det få et oppkok. Ha sukkerkulør i sausen til den er passe mørk og smak til med salt og pepper. Ønsker man en fløte- eller melkeskvett i, kan man det.

 

Grønn ertestuing

Ca. 250 g grønne erter som er godt kokt

1 ts salt

2-3 ts sukker

1 ss smør i fast form (mange vil ikke ha smør i, men det gjør susen, etter min mening).

Ha alle ingrediensene i de kokte ertene, så skal erterstuingen bare putre litt, og den er ferdig

Jeg kjøper gjerne flere pakker med grønne erter, legger de i bløt, skyller av vannet og koker dem. Når ertene er avkjølt, porsjoneres de i poser som jeg flater utover. Så legges posene opp på hverandre, slik tar de mindre plass i fryseren, og de tiner fort når jeg skal bruke dem. Det kan være lurt å skrive med sprittusj på posen før en tar noe ned i posene. Hvor mye en lager, avhenger selvsagt av hvor god plass en har i fryseren. Erter bør ligge ett døgn i bløt, så skylles og deretter settes på kok i 2- 3 timer. Sil så av vannet. Ønsker man å fryse ertene ned før man lager ertestuing, gjør man det.
Hjemmelaget grønn ertestuing 

Ca. 250 g grønne erter som er godt kokt

1 ts salt

Pepper etter smak og behag

2-3 ts sukker

1 ss smør i fast form (mange vil ikke ha smør i, men det gjør susen, etter min mening).

 Erter bør ligge ett døgn i bløt, så skylles godt før de settes kok i 2- 3 timer. Sil  av kokevannet, og ha i alle ingrediensene i de kokte ertene, så skal ertestuingen bare putre litt, smakes til før den er ferdig. Bruk mye vann når du legge ertene i bløt, for de skal bli dobbelt så store

 

Jeg kjøper gjerne flere pakker med grønne erter, legger de i bløt, skyller av vannet og koker dem. Når ertene er avkjølt, porsjoneres de i poser som jeg flater utover, lager "hakk" i posen(se bilde  nederst på siden). Så legges posene opp på hverandre, slik tar de mindre plass i fryseren, og da tiner de veldig fort når jeg skal bruke dem. Det kan være lurt å skrive med sprittusj på posen før en tar ertene  i posene. Hvor mye en lager, avhenger selvsagt av hvor god plass en har i fryseren. Personlig så lager jeg ertestuingen helt ferdig før jeg fryser den ned.

 

Hvordan lage ertestuing når man ikke har tid å vente

Vanligvis er jeg aller mest glad i helt vanlig gammeldags ertestuing, men jeg fant ikke mer i fryseren, og da ble det plan B.

1 boks hermetiserte erter eller 1 pose frosne 

1 god klatt smør

Salt og pepper

Bruker du erter på boks så hell av vannet/laken den ligger i. Smelt smør (jo mer jo bedre synes jeg D-:) i en panne, ikke bruk alt for hard varme, og ha i ertene og la de få litt varme, Bruk stavmikser eller en potetmoser(men stavmikser er best) å kveld ertene så de blir stuing. Smak så til med salt og pepper, og muligens en klype sukker.

                                     
Når jeg først legger erter i bløt, koker jeg gjerne flere pakker. Men man skal jo ha plass i fryseren også, derfor har jeg den ferdige ertestuingen i en brødpose, trykker den flat, og bruker hånden å lage spor i  posen. Dette gjør jeg for at det skal være lett å ta ut av fryseren, det tar liten plass og er lett å ta til.
 

 

Matbloggtoppen

Chiligryte med byggryn

Når man får besøk av en venninne må man ha noe godt å spise.

 

Til 4 personer

4 kyllingfileter

Ca. 4 dl fløte

1 god ts rød chilipasta

2 hønsebuljongterninger

1 løk

1 kinahvitløk eller 3 fedd hvitløk

1 aubergine (kan byttes ut med andre grønnsaker, om man ønsker det, det gjelder alle grønnsaker, bortsett fra løken som bør være med for smaken sin del)

3 gulerøtter

1 paprika

½ squash

1-2 ts tørket ingefær, eller tilsvarende med fersk ingefær

Byggryn

Byggryn bør ligge i bløt natten over, men glemmer man det, går det an å koke de lenger. Når de har ligget i bløt er de ferdigkokte etter mellom 20-30 minutter, når de ikke er bløtlagt, tar det mellom 1- 1 ½ time før de er kokte.

Ha fløten, buljong og rød chilipasta i en gryte, la det koke opp, og la det så få stå og småkoke. Rens og finhakk løken og surr den i pannen, rens og kutt de andre grønnsakene og så skal disse også i pannen (ta i squashen helt til slutt, slik at den ikke blir ihelkokt). Skjær kyllingen i biter og steik også disse og ha så både grønnsaker og kylling i fløten. La alt få koke sammen og ha i ingefær, salt og pepper. Når kyllingen er gjennomkokt, er maten ferdig.
 

Rekeomelett

 

I omelett kan man ha i omtrent hva som helst, det er i grunnen litt merkelig at det ofte ender med at man har i skinke. I denne har jeg både aubergine, brokkoli og reker, noe som gjerne er noe utradisjonelt, men jeg kan garantere at det smakte himmelsk.

Omelett til meg så brukte jeg:

3 egg

Salt

Pepper

1 ss vann

1 stykke med purreløk

1 stykke aubergine

Noen bunter med brokkoli

Ca. ½ søt paprika

Reker i lake, kan tenke meg at det var rundt 100g    

Pisk egg, vann, salt og pepper godt sammen.

Rens og del alle grønnsakene og surr de i smør på pannen, og hell på eggerøren.

Rør litt forsiktig i røren og la det hele stå til omeletten er stivnet.

Server gjerne med hjemmelaget knekkebrød J

          
Kålruletter
Jammen er det lenge siden jeg laget denne retten sist, men den var faktisk både enkelt å lage og veldig god. Det eneste jeg gjerne syntes var et minus, var den bleike sausen, den burde det vært mer farge på, men nå laget jeg den ganske så tradisjonelt.

Kålruletter er naturlig glutenfrie siden de kun inneholder potetmel som er laget av stivelsen i poteter.

For å lage kålruletter til 4-6 personer:

800 g kjøtt- eller karbonadedeig

Muskat, om man ønsker å bruke det, men det er ikke nødvendig

1 kålhode

Bomullshyssing

 Slik går du frem:

Kok opp vann, gjerne tilsatt litt buljong, det gir en god smak. Rens kålen for blader som ikke er fine. Skjær av en del av stilken på kålen, da blir det lettere å få av bladene.  Ta av litt rikelig med kålblader og ha disse i det kokende vannet. Bladene trenger rundt 5 minutter i vannet før man tar de ut og setter de til avkjøling.

 

Bland kjøttdeigen godt sammen med mel, vann og krydder.

 

Ta et kålblad eller to og legg en kjøttkakestor kjøttdeigklump i kålen. Man kan bruke flere blader også, om man trenger det, eller ønsker mer kål på.

Bruk bomullshyssing og lag en løkke på den og tre denne på ene enden av rullen, lag så en ny løkke osv. Ta gjerne tau rundt andre veien også slik at man er helt sikker på at kålbladet holder seg på plass.

Poenget med tauet er at kjøttdeigen skal holde seg inne i kålen, derfor betyr det lite hvordan man surrer tauet rundt. 

              

Bruk samme vannet som man kokte kålen i og ha rullene i vannet og la de få trekke i 20 minutter, eller til de er helt gjennomkokte.

Jeg hadde både poteter og gulerøtter i samme panne for da får jeg alle smakene med, og jeg trengte ikke mange panner. Men det er klart at skal man lage til mange, kan dette bli litt upraktisk.

 


Lag saus av kraften eller litt av den.

6 dl kraft

2 dl fløte eller melk (ris- eller soyamelk, om man ikke tåler melkeprodukt)

2 ss maizena

Salt

Pepper

Ta pannen av platen og ha fløte i, deretter maizena og rør godt (man kan også røre melet ut i fløte og tømme jevningen i, om det føles enklere). Kok det hele opp og smak til med salt og pepper.

               
Ta hyssingen av før servering.

Noen pleier å brune kålrulettene litt

 


Pizza Spicy Scampi

 

Heftig og begeistret ble både min datter og jeg av denne pizzaen.

Fyll:

500 g scampi

2 ts chilipasta

1 kinahvitløk

Brokkoli            

½ søt paprika

1 boks med hakkede tomater

1 buljongterning

Ost eller soyaost

Litt vann, omtrent 1 dl (jeg tar bare litt i boksen slik at den blir skyllet)

Rens hvitløken, hakk den og ha den på steikepannen med litt smør og chilipastaen og fordel alt utover på pannen. Ha på litt og litt av scampien og steik den i noen minutter på hver side, ta de deretter på en tallerken. Kok ut pannen slik at man kan ha steikesjyen i tomatsausen.

Ha tomatene og buljong i en gryte og ha delte brokkoli i og ha kokevannet etter steikingen av scampien. Kok det hele opp og smak til med salt og pepper.

Ha tomatsausen på pizzabunnen og ha på rekene, paprika og ost. Jeg hadde halve pizzaen med soyaost og halve med vanlig ost.

Her kommer oppskrift på både glutenfri og vanlig pizzabunn:

 

Glutenfri bunn

1 pakke Toro havrebrødmel

50 g firberhusk

1 ts salt

1 dl olje

5 ½- 6 dl vann (siden det er fiberhusk i, vil den bli tykkere og trekke til seg mer vann en om man kun bruker Toro-melet)

Ha alt det tørre i en skål eller mikser og ha i vann og olje. Siden fiberhusken kan være litt varierende mht. hvor mye vann den trekker til seg, lar jeg alltid litt vann være igjen og har heller i mer når den har fått svellet i et par minutter. Når deigen er passe, har man den på et bakepapir og bruker olje og hendene og glatter den utover. Man kan også ha olje på et bakepapir og legge dette opp på deigen og bruke kjevle til å rulle den ut. La den få heve (glutenfrie bakverk skal kun heves en gang).

Det kan være lurt å steike den i 5-8 minutter før man tar på fyllet.

Steik pizzaen på 200 grader mellom 15-20 minutter.

 

Pizzadeig av hvete

2 dl sammalt hvete

Ca. 2 dl hvetemel

1 pakke gjær (om du ikke tar deg tid til å heve deigen, kan du bruke ½ ss bakepulver som du tar i helt til slutt. Da må du ta deigen rett på platen og ha fyllet på før du setter pizzaen i ovnen)

3 dl vann (lunkent)

4 ss olje

½ ts salt

Ha alt det tørre i en bolle. Ha deretter i væsken og bland godt. Sett deigen til heving i ca. 20 minutter, slå den så sammen igjen og så kjevles den ut på bakepapir til den er så tynn som du ønsker den. La den stå og heve ca. 20 minutter til.

 


Oste erstatningen jeg brukte på halve pizzaen.


 


Denne kaller jeg chilipasta om noen skulle lurer på det :-)

 


Pizza Spicy Scampi (gluten- og melkefri)

Heftig og begeistret ble både min datter og jeg av denne pizzaen.

Fyll:

500 g scampi

2 ts chilipasta

1 kinahvitløk

Brokkoli            

½ søt paprika

1 boks med hakkede tomater

1 buljongterning

Ost eller soyaost

Litt vann, omtrent 1 dl (jeg tar bare litt i boksen slik at den blir skyllet)

Rens hvitløken, hakk den og ha den på steikepannen med litt smør og chilipastaen og fordel alt utover på pannen. Ha på litt og litt av scampien og steik den i noen minutter på hver side, ta de deretter på en tallerken. Kok ut pannen slik at man kan ha steikesjyen i tomatsausen.

Ha tomatene og buljong i en gryte og ha delte brokkoli i og ha kokevannet etter steikingen av scampien. Kok det hele opp og smak til med salt og pepper.

Ha tomatsausen på pizzabunnen og ha på rekene, paprika og ost. Jeg hadde halve pizzaen med soyaost og halve med vanlig ost.

Her kommer oppskrift på både glutenfri og vanlig pizzabunn:

 

Glutenfri bunn

1 pakke Toro havrebrødmel

50 g firberhusk

1 ts salt

1 dl olje

5 ½- 6 dl vann (siden det er fiberhusk i, vil den bli tykkere og trekke til seg mer vann en om man kun bruker Toro-melet)

Ha alt det tørre i en skål eller mikser og ha i vann og olje. Siden fiberhusken kan være litt varierende mht. hvor mye vann den trekker til seg, lar jeg alltid litt vann være igjen og har heller i mer når den har fått svellet i et par minutter. Når deigen er passe, har man den på et bakepapir og bruker olje og hendene og glatter den utover. Man kan også ha olje på et bakepapir og legge dette opp på deigen og bruke kjevle til å rulle den ut. La den få heve (glutenfrie bakverk skal kun heves en gang).

Det kan være lurt å steike den i 5-8 minutter før man tar på fyllet.

Steik pizzaen på 200 grader mellom 15-20 minutter.Oste erstatningen jeg brukte på halve pizzaen.

Denne kaller jeg chilipasta om noen skulle lurer på det :-) den er også gluten og melkefri.

 

 

Under hundrelappen fra Rema 1000

Karristeikt torsk i grønn ertersaus

Jeg fant denne oppskriften i Rema 1000 sitt hefte og ville forsøke denne retten som var litt sært sammensett, etter min mening. Men min iboende nysgjerrighet tok overhånd, for man kan jo ikke vite hvordan ting er før man har forsøkt. Men jeg må innrømme at jeg har smakt det bedre, skulle jeg laget den igjen, tror jeg nok jeg hadde kuttet ut spinaten og bare brukt erter.

Men smaken er som baken, altså delt! Har dere erfaringer med oppskrifter fra Rema1000?

 

4 dl hønsebuljong (jeg brukte vann og terninger av hønsebuljong)

1 løk

2 fedd hvitløk

350 g frosne erter

Salt og pepper

200 g spinat

500 g torskefilet

Salt

Karri

Cayennepepper

Kok opp med finhakket løk og hvitløk, ha så i ertene og la det få koke opp. Bruk stavmikser eller blender og kjør alt til det er jevnt. Smak til med salt og pepper.

Steik torsken og ha på krydderne.

Når fisken er ferdig steikt, har man vasket spinat i sausen og varmer den godt opp og har i fiskestykkene.

Rema 1000 anbefalte å ha i litt yoghurt før servering, og de foreslo pitabrød eller tortillas til.

Jeg hadde kokte byggryn til PS: bygggryn er IKKE glutenfri), og det smakte meg veldig godt!
Salat med kylling og honningmelon

Isbergsalat

Cherrytomater

Honningmelon

Ferdigsteikt kylling i biter  (jeg tok et lite lår på i tillegg, det funket godt)

Jordbær til pynt

Pesto til dressing (se under Dressing på bloggen min)
 

Revolution cake


Min yngste datter er russ til våren og bussen deres heter Revolution.

For å få inn penger til den, gjør de forskjellig arbeid og i dag er det kakebaking for Revolution :-)

 Og det er jo 'a piece of cake'  for min datter å lage kake ;-) flink som hun er!

Her er oppskriften 

3 egg

135 g sukker

100 g hvetemel (tåler man ikke gluten, bytter man ut med det glutenfrie melet man har. Jeg bruker som oftest Toro sin melblanding (faktisk den grove, siden det er den jeg har i huset, og kakene blir knallgode).

1 ts bakepulver

---------

6-8 ss syltetøy


Sett steikeovnen på ca. 225 g slik at den er varm før man setter inn deigen. Pisk egg og sukker kraftig sammen, gjerne med en mikser, til det blir eggedosis. Ha så forsiktig i melet og bakepulveret. Man kan bruke mikseren, men det er svært viktig å være forsiktig slik at man ikke ødelegger den luftige eggedosisen. Bruk gjerne en slikepott og vend det hele sammen. 


Ha bakepapir på en steikeplate og bruk gjerne litt fett på slik at kaken løsner lett.

Hell deigen på steikepapiret, og bruk slikkepotten og dra det jevnt utover papiret. Sett brettet midt i ovnen og steik i 6-8 minutter. Følg med under steikingen slik at kaken ikke blir brent.

Lag til syltetøyet mens kaken steiker. Finn også frem en rist og et eksta bakepapir. 

Ta den ferdigsteikte kaken ut av ovnen, legg et bakepapir opp på den og en rist opp på der igjen og hvelv den rundt. La den ligge og avkjøle seg litt med bakepapiret på i noen minutter. Den må ikke bli helt kald, for da blir den vanskelig å rulle sammen.

 

Blir kantene litt tørre, kan man skjære disse bort, før man tar på syltetøy.

Så er det bare å rulle kaken sammen, det er lurt å bruke bakepapiret til å rulle den sammen med.

La den ligge en stund før man skjærer den opp.

Skjær opp i passe biter og legg de på fat.

 

Oh la! 

og det ble Revolution cake!

         

Facebooksiden deres :-) https://www.facebook.com/pages/Revolution-2013-Den-offisielle-Bergensbussen/280212438746888


 

 

 

Kylling med søtpoteter og eple
En balansert rett med den søtlige søtpoteten og de syrlige eplene!

4 personer:

4 kyllingfileter eller tilsvarende annen kylling

Ca. 500 g søtpotet

2 syrlige epler

1 purreløk

1 squash

Saft av 1 lime

Salt

Pepper

Basilikum om man har det, men den kan droppes uten at det gjør mye, den var mest til pynt denne gangen.

Rens alle grønnsakene og del de i passe store biter og det samme gjør man med kyllingen .

Det kan være en fordel å skjær søtpotetene i litt tynne strimler, siden de trenger litt tid på pannen for å bli ferdig. Ha først i pannen potetene, løken, kyllingen og så renset eplene i biter og la det surre på pannen. Når kyllingen nærmer seg ferdig steikt, hr man på biter med squash (den er best når den ikke får for mye varmebehandling) saften av den pressede limen og salt og pepper.

     

Et lite eksemplar av søtpotet.


Aubergine

Aubergine er en kalorifattig grønnsak, og den er mild og fin i smaken. Den finnes visstnok i mange farger, men jeg har (så vidt jeg vet da) sett den mest vanlige varianten som er svart/lilla på farge. 

 

       

Jeg ser at tilberedningsmåten er varierende, mange steder står det at man må ha den liggende med salt på og noen steder at den også skal ha sitron på i tillegg til salt. Vel, jeg gjorde dette til å begynne med, men det har jeg sluttet med. Dette er rett og slett for jeg ikke kan kjenne noen forskjell på smaken (man mener det blir en bittersmak, men det kan ikke jeg kjenne, og jeg har ganske god smaksans etter alle disse årene) og konsistensen blir fin uansett. Men dette må man selv ta stilling til, ut i fra hva hver og enkelt av dere selv ønsker. Men det man må gjøre med aubergine, er at man alltid må varmebehandle den før bruk. Min erfaring er at den krever en del smør eller olje når man steiker den. En venninne av meg som er fra Tyrkia, hadde auberginen hel i steikeovnen og snudde den med jevne mellomrom (med skallet på), det er genialt, for da trenger man overhode ikke fett. Jeg synes det blir best resultat når jeg steiker auberginen i smør fremfor olje.

Denne er ikke ferdig, den har bare vært en runde på steikepannen.

Aubergine blir forholdsvis fort ferdigsteikt, enten i skiver, biter eller delt i to. Den kan ikke kokes som en potet, men kan brukes i maten som andre grønnsaker. Jeg liker å ta av skallet på den, men det er ikke nødvendig.

Jeg bruker aubergine som tilbehør til maten i stedet for ris, poteter osv., men man kan ha den i retter som for eksempel i moussaka, gryteretter eller i wok, men her, som alle andre steder, er det kun fantasien som begrenser bruken.

Linker til noen retter jeg har brukt aubergine i eller til:

Moussaka, finner du under retter med kjøttdeig. http://morsmiddag.blogg.no/1320784331_moussaka.html

Laks i folie med aubergine, finnes unner fisk. http://morsmiddag.blogg.no/1330425708_laks_og_aubergine_i_f.html

Ørret med pesto og aubergine, finner man under fisk. http://morsmiddag.blogg.no/1328716773_rret_med_pesto_og_aub.html

Moussaka med fisk, finnes også under fisk. http://morsmiddag.blogg.no/1315065590_moussaka_med_laks.html

Det ble veldig mye fisk her, men jeg bruker aubergine mye i stedet for poteter, siden jeg liker det godt og det er kjapt å tilberede.Gå gjerne inn på Bama sin side og les også: http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/aubergine/index.aspx

 


 
Ovnsbakt aubergine med kjøttsaus

 

Hvorfor ikke forsøke noe nytt, aubergine er en utrolig god, kalorifattig og anvendelig grønnsak.

Til 4 personer

2 store auberginer (er man storspiser, kan man gjerne ta flere auberginer)

600g kjøttdeig

1-2 røde chili, alt etter hvor sterk man ønsker maten

Ca. 2 cm med fersk ingefær

1 purreløk

2 bokser hakkede tomater

Eventuelt ost på toppen, men den kan sløyfes (tåler man ikke melkeprodukter, kan man bruke soyaost)

Ca. 1ss eller mer etter smak med Provencekrydder

Salt og pepper

Skjær av enden der stilken har vært og del auberginene i to på langs, skjær gjerne vekk et lite stykke på undersiden av den slik at den ligger/står støtt.

                   
Nå kan man velge om man vil hule ut litt av auberginen slik at man får plass til mer fyll i den, gjør man det tar man det man skjærer bort i kjøttsausen.

               
Steik den på begge sider, enten på steikepannen eller i steikeovnen, slik at den får forvarmet seg litt før man tar fyllet på.

Rens og del ingefær, chili og løk og steik dette litt før man har på kjøttdeigen og steiker dette sammen til kjøttdeigen er brun og delt. Ha på hakkede tomater, krydder og salt og la det få koke sammen i minst 5 minutter slik at smakene får utviklet seg sammen, ha på mer vann om nødvendig.

Ha de delte auberginene i en ildfast form og ta fyllet opp på dem, ha eventuelt også ost på. Ha den ildfaste formen i ovnen som er forvarmet til ca. 200 grader og steik det hele i 20 minutter, eller til auberginen er løsnet fra skinnet.

 

                 


Utrolig godt og ganske stilig, ikke sant?


Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

Fylt skinkerull

Fyll:

Ca. 250 g kokt skinke eller 1 boks bogskinke

1 stor purre

1 dl persille

3 ½ dl revet ost, tåler man ikke ost, kan man kutte den ut eller kjøpe soyaost å ha på

Smør til steiking

 

Rens, vask og finhakk purreløk og persille.  Del skinken i biter og surr den sammen med resten.  Rasp osten og ta av litt av osten til å ha oppå rullen. Ha ellers alt på den ferdigsteikte pannekaken og rull det hele sammen som når man lager rullekake eller skillingsboller. Strø resten av osten oppå pannekakerullen og sett hele rullen i ovnen igjen på 275 grader i 5- 10 minutter.

 

Svanhild, som jeg fikk denne oppskriften av, serverte rullen sammen med ris og bernaisesaus.

Jeg hadde salat til.

På bildet er det glutenfri rull, den vil nok se annerledes ut om den blir laget av hvetemel. Men den er ikke noe dumt alternativ, den inneholder mye fiber og er et sunt alternativ til hvete og veldig enkel å lage. 

Et glutenfritt alternativ til deig: 

(http://morsmiddag.blogg.no/1327352751_hjemmelaget_tagliatel.htm)l Glutenfri tagliatelle)

For deg som tåler hvetemelhttp://morsmiddag.blogg.no/1351877104_skinkerullpannekakeru.html

 

4 egg
125 g naturell kremost (jeg brukte 1 pakke Snøfrisk) (jeg vet ikke helt hvordan jeg kan lage den glutenfrie pannekaken melkefri enda, kom gjerne med forslag)  
35 g fiberhusk eller psyllium
1 krm salt

2 bakepapir og formfett eller olje

Forvarm steikeovnen til 150 g

Pisk egg og kremost godt sammen med en visp og ha i salt og fiberhusk/psyllium og rør alt til en jevn blanding. Så er det bare å la røren, som er veldig tynn, stå og svelle i 10 minutter slik at den blir fast.

Ta to bakepapir og ha på formfett eller olje og sørg for at den ene siden på begge papirene har godt med fett på seg. 

Når røren har stått 10 minutter, er den blitt adskillig stivere enn den var, og nå tømmer man den ned på midten av den smurte siden av det ene bakepapiret. Bruk en slikkepott og jevn det litt før man tar det andre matpapiret med smørsiden ned på deigen. Dvs. man har deigen mellom to smurte bakepapir. Bruk en kjevle (har man ikke kjevle, kan man fylle en flaske med kaldt vann og bruke den) og rull oppå bakepapirene slik at deigen blir klemt flat imellom disse. Legg bakepapirene med deigen imellom på en steikeplate og sett det hele i ovnen. BEGGE papirene skal være på når den steikes. 

Steikes i 10 minutter. 

Når den kommer ut av ovnen, lar man den stå og hvile til den er litt avkjølt.

Da er den ferdigsteikte pannekaken fortsatt lys.


Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662


 

 

Fylte brød med tørkede tomater

Glutenfri

Jeg lagde de glutenfrie og da brukte jeg

1 pakke Toro sitt havremel

Ca. 2 ss profiber

1 ts salt

25 g gjær

1 dl olje

3 dl vann

Deig av glutenfritt mel heves kun en gang. Og den er nesten umulig å kjevle, derfor bruker jeg olje på hendene, og lager en kule og presser den flat på bakebrettet. Resten er som for vanlige brød. Jeg laget noen litt mindre flate brød også, som jeg bare steikte uten fyll. De trenger mindre steiking.

Passer godt til gulrotsuppe: http://morsmiddag.blogg.no/1322162492_berit_sin_gulrotsuppe.html 


Facebookside: https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662 

 

Glutenfrie knekkebrød

Glutenfritt knekkebrød1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

2 dl mel (jo grovere jo bedre, Toro sitt havremel, jyttemel og lignende. Man kan også bruke glutenfrie havregryn)

2 dl profiber/ fisberhusk eller begge deler

1 dl olje (rapsolje eller olivenolje er å foretrekke)

1-3 dl vann

2 ts salt

Ha alt det tørre i en skål. Ha i vann og olje og bland det hele sammen. Ha et bakebrett med bakepapir på og ha olje på papiret før man tar en del av deigen på.

Det er nesten umulig å kjevle den glutenfrie deigen, så jeg har litt olje på  bakepapiret . 

 

 

Deretter tar jeg bakepapiret opp på deigen og trykker deigen ned, og bruker en kjevle for å få det jevnt utover. Har man ikke kjevle, så fyll en flaske med vann og bruk den til kjevle.

  

Ta av det øverste papiret. Del deigen i ruter før den steikes
           

Man kan steike mange brett på en gang om man har varmluftsovn. Steik på  rundt 220 grader til de begynner å  få farge, da skrur jeg ned temperaturen til rundt 50 grader og har åpen dør til de er ferdig


Man kan variere hvilke frø og/eller nøtter man vil bruke og hvor mye av disse man ønsker å ha i deigen.

Facebook:  https://www.facebook.com/pages/Mors-Matblogg/189642584389662

 

 

Kommer froskeprinsen i dag?

         

Jeg venter og venter og 

 

  
    jeg gir aldri opp håpet ;-)

                 

       
    Og i mellomtiden får jeg nyte av livets overflod :-)                                                                       Ha en kanonfin Valentinsdag, med eller uten frosker ;-)

Kjøttdeig, bacon og kål i sesamolje

 

4 personer

1 pakke kjøttdeig 400-500g

2 pakker med skåret bacon

Litt smør  

4 løk

Ca. 1 kålhode, litt avhengig av størrelsen

2 pakker brekkbønner            

4 ss sesamolje

3 ts tørket basilikum

2 ts tørket oregano

2 ts tørket timian

Salt og pepper

Jeg steikte kjøttdeig, bacon og løk i skiver i smør siden det trenger ganske hard varme og det er ikke bra for sesamoljen, da denne blir ødelagt av for høy temperatur. Så hadde jeg i tynne strimler av kål så den fikk surret litt før jeg hadde i brekkbønner, sesamolje og krydder som fikk trekke sammen. Jeg smakte til slutt til med salt og pepper og serverte med villris. 
Randis raske fiskegryte

Denne retten ble, som mange av mine retter, laget ut i fra hva jeg har av råvarer. Jeg hadde bestemt meg for å ha fisk og fikk lyst å ha i tomatsaus i en eller annen form. Kokte poteter lå i kjøleskapet og på butikken fant jeg en nydelig potte med etterlengtet basilikum.

Mat til ca. 4 personer

500-600 g fiskefilet (jeg hadde torsk)

2 bokser knuste tomater

2 fiskebuljongterninger, eller eventuelt grønnsaksbulojoing

8-10 poteter, gjerne kokte

1 potte fersk basilikum

1 squash eller grønnsaker man har

Ca. 1 ts cayennepepper

Salt

Jeg laget retten i en panne, men man kan godt ha den i steikeovnen.

Skrell poteter og skjær de i tynne skiver. Har du kokte poteter, kan man ha tykkere skiver.

Ha knuste tomater, buljong cayennepepper, hakket basilikum og litt salt  i en panne eller form, og bland alt godt sammen og ha de delte potetene i. Bruker man ukokte poteter, anbefaler jeg å la denne blandingen få koke sammen i rundt 15 minutter før man har fisk og squash i (slik at fisken og squashen ikke blir ihelkokt). Bruker man kokte poteter, blander man alt sammen. Når fisken er ferdig, smaker man om man ønsker mer salt og cayennepepper.

En utrolig smakfull god og rask rett som er lett å lage.
Hva er søtpotet

Søtpotet kommer fra sør Amerika og er full av betakaroten (omdannes til vitamin A), den er ikke i familie med poteten. Den typen som selges mest her i Norge er Orange, men den finnes i mange varianter.

Utrolig god og smakfull grønnsak som piffer opp maten etter min mening. Den milde fine smaken kan vel sammenlignes med gulerot og kålrabi et sted, så ikke vær redd for å forsøke den.

Den finnes også i mange størrelser, personlig kjøper jeg de små siden det stort sett bare er meg som spiser. Men er man mange i en husholdning, ville jeg valgt de store, da går det mindre bort i svinn.

Under er noen få retter jeg har hatt søtpoteter til eller i, men det finnes mange flere på bloggen så bare begynne å leite :-)

 

Tai marinert svineribbe, som ligger under kjøttretter: http://morsmiddag.blogg.no/1357058542_thaimarinert_svinerib.html. 

Søtpotetsuppe, som ligger under suppe: http://morsmiddag.blogg.no/1359913905_stpotetsuppe_med_chil.html

Kylling med søtpotetmos, ligger under kylling:: http://morsmiddag.blogg.no/1344971242_kyling_med_stpotetblo.html

Grillsalat, som ligger under salater: http://morsmiddag.blogg.no/1338229670_grillsalat_med_stpote.html

  Søtpoteten kan blant annet kokes, steikes, friteres, moses eller brukes i salater. 

 

. Privat bilde

Se gjerne på http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Content_6140&Main_4489=6177:0:10,2691&Content_6140=6178:0:10,2909 her er en video også.

 

 

 

Kjøttdeig med spagetti2-3 personer

400 g (1 pakke) kjøttdeig

1 glass tomatpuré eller 1 boks knuste tomater

Ca. 1 glass vann

1 buljongterning (kan sløyfes)

1 kinahvitløk eller 2 fedd vanlig

1 løk

Bruk gjerne grønnsaker i retten, for eksempel er aubergine svært egnet og den gir ikke så mye smak at barna ikke vil ha den. Man kan også bruke gulerøtter, paprika eller hva man har, og et tips kan være å mose grønnsakene, da blir det veldig god smak, man kan ikke se grønnsakene.  

Krydderene kan variere i det uendelige, men det enkleste er gjerne provencekrydder, salt og pepper.

Men man kan godt bruke for eksempel 1 ts av timian, oregano og basilikum .

Chili setter også en ekstra spiss på sausen. Ikke vær redd for å forsøk deg frem med krydder, det blir variasjon på retten.

Vel, jeg steiker kjøttdeigen og finhakket løkhar på tomatpuré og vann (jeg har vann i glasset og rister det til alt løsner og tømmer det i pannen, da får jeg med meg alt innholdet og jeg får den mengde vann man trenger. Det kan være at man må ha litt mer vann enn et glass).

Bruker jeg flere grønnsaker, har jeg disse i så de får koke med, det samme gjelder om jeg bruker buljong. Så har jeg på krydder og lar det få koke sammen i rundt 5-6 minutter så alt er godt kokt, deretter smaker jeg om det skulle trenges mer krydder.

Server med spagetti som er kokt etter anvisning på pakken, men bruk gjerne fullkornspagetti, som er næringsrik og god.


Eller man kan gjøre som Theodor..........

Takk-for-hjelpen-mat!

Det hender stadig støtt at jeg skryter av min egen mat, noe Janteloven ikke liker, men skitt au. For nå skal jeg enda en gang skryte uhemmet av min egen fortreffelighet J. Og det jeg vil skryte av denne gangen er indrefilet som var marinert et døgn med en fantastisk chilisaus til. Grunnen til festmaten er at jeg stadig får hjelp til både det ene og det hitt, og nå var det «pay-back time». Og da var det svært hyggelig å lage riktig god mat og drikke.

Treretters middag, ikke på TV, men i Holten besto av

Forett: Hjemmerøykt laks med pesto og smørdampet squash og asparges

Hovedrett: Chili og hvitløksmarinert indrefilet med en mos av selleri og poteter, og chilisaus

Dessert: Sjokolademousse med Tia Maria

Sammen med  fantastiske mennesker!

 

Foretten:

Hjemmerøykt laks fra Naustdal

Pesto

Smørdampet squash og asparges

Og som den ekstra spissen og "touch'en" hadde jeg rosepepper på rett før servering, og til drikke hadde vi en halvtørr hvitvin.


Link til pesto : http://morsmiddag.blogg.no/1321117503_hjemmelaget_pesto.html

 

Hovedrett:

Chilimarinert indrefilet med selleri og potetmos og chilisaus

Til 4 personer hadde jeg rundt 750 g indrefilet og den marinerte jeg hel i et døgn, med en blanding av

ca. 1 ss chilipasta

1 kinahvitløk

Olje til det ble en blanding som lett kunne smøres på kjøttet, kan tenke meg at det var rundt 1/2 dl.

Jeg finhakket hvitløken og blandet den godt i litt chilipasta og oljen og smurte det hele godt inn i kjøttet (et tips er å bruke hansker slik at man ikke får chili på hendene, for det kan svi lenge etter), og så la jeg kjøttet i en brødpose og knyttet godt igjen og la den i kjøleskapet. Jeg snudde den noen ganger i løpet av tiden.

Den ble steikt først i pannen med smør, før jeg tok den i en ildfast form med steikesky over. Den fikk hvile seg i en times tid, deretter hadde jeg den i ovnen på 120 grader i rundt 20 minutter. Og nå rørte jeg den ikke før vi skulle spise. Da hadde jeg ovnen på 200 grader og fileten stod i ovnen omtrent 8 minutter. Da jeg skar den opp var den litt for rød, derfor la jeg fileten tilbake i formen (i serveringstykker)  og lot disse stå i tre minutter til. I mellomtiden la jeg rotmosen på tallerknene og da var kjøttet aldeles helt perfekt; saftig, utrolig smakfullt og så mørt at man hadde kunnet spise det med skje.

 

Chilisaus

6 dl fløte

1 ts chilipasta

1 chili

1 buljongterning

Salt

Steikeskyen fra fileten (men jeg var forsiktig så jeg ikke fikk  med for mye av chilipastaen for den var naturligvis litt brent, og brennesmak vill man ikke ha i sausen).

Jeg kokte opp fløten og hadde i finhakket chili, chilipasta og buljong, dette stod i minst en time og fikk koke inn. Da får sausen fylde og smaken kommer godt fram. Helt til slutt hadde jeg i steikeskyen, salt og så måtte jeg ta en liten skvett fløte i for den var stått litt lenge. Dette tror jeg er den beste sausen jeg har smakt på lang tid.

Selleri- og potetrotmos

Ca. ½ kg sellerirot

8 poteter

Ca. 50 gr smør

Salt og pepper

Rens, vask og om man ønsker det, kan man dele sellerien og potetene før man koker de møre.

Hell av vannet og ha i smør og stamp grønnsakene til mos, eller ha de i en kjøkkenmaskin, men da må du være forsiktig så mosen ikke blir seig. Har man for kraftig visping over lengre tid eller man har i salt for tidlig, kan den bli seig. Smak til med eventuelt mer smør, salt og pepper. Mosen kan lages til i god tid før servering, og ha den på en rist på platen på svak varme, eventuelt varme den kjapt opp før servering.

Retten ble servert med smørdampede gulerøtter og asparges og med en spansk rødvin i glassene.
Dessert:

Sjokolademousse med Tia Maria

var kveldens dessert, men jeg må innrømme at jeg syntes at sjokolademoussen med Drambuie (i en tidligere oppskrift, se link) var å foretrekke. Dette betyr ikke at desserten ikke var god, det er kun snakk om små nyanser. http://morsmiddag.blogg.no/1359913705_sjokolademousse_med_d.html

 
 Takk for den hyggelige damen på ICA som kom med tips om den marinerte indrefileten. Fantastisk god service!


Denne kaller jeg chilipasta om noen skulle lurer på det :-) den er også melke- og glutenfri

Skinkegryte

Det er lett å komme inn i et spor der man lager samme type mat om og om igjen, derfor en helt annen vri denne gangen, uten ingefær, chili og hvitløk. Derfor ble det en mild, enkel skinkegryte, gjerne litt FOR mild etter min smak, men god.

 

4 personer 

 

1 blomkål (bruk gjerne andre grønnsaker)

1 brokkoli

1 purreløk

7 dl vann

2 dl fløte (man kan også  bruke bare melk i stedet for vann og fløte. Tåler man ikke melk, kan man bruke soyafløte/melk).

2 ss maizena

2 buljongterninger

Salt, pepper

Ost, om man ønsker det.

Rens og del grønnsakene i forholdsvis små biter og kok de i buljongen.til de er møre. Løs opp maizena i fløten og hell den i blandingen, la det hele få et oppkok og smak til med salt og pepper. Ønsker man å ha ost i, så har man den i når gryten blir kokt opp med maizenaen. Helt til slutt har man i skinkebiter og lar de få ligge og kose seg et minutt før servering. Jeg hadde kokt ris til.

 
Theodor, elsker ketchup og har greie på biler!

Min lille, skjønne Theodor som jeg er så heldig å få være "reservebestemor" til, siden jeg ikke har fått barnebarn selv enda, var på besøk i går. Noe så koselig skal man vel lete lenge etter!

Han har akkurat fylt 4 år og ønsket seg Lego, noe han selvsagt fikk, og hva annet kunne jeg vel kjøpe enn brannbil? :-) En mer konsentrert unge skal man lete lenge etter. Vi bygde en stor brannbil og et hus som skulle slukkes, og sikkert en million" HVORFOR" fra Theodor :-). Vi satt i over to timer og bygde, og han var med på byggingen omtrent hele tiden, kun avbrutt av noen små pauser der han måtte leke pittelitte grann (og det skulle da bare mangle).

En av pausene var da vi spiste middag, og siden jeg er "bestemor" fikk han selvfølgelig det han ønsket seg til middag, spagetti og kjøttdeig, med masse ketchup på.


Flasken med ketchup var ny, og han åpnet selv korken og tok av papiret og det måtte SLIKKES ordentlig reint :-)

 


"Jeg er 4 år, og klarer det selv" (det hørte jeg også noen ganger, herlig)


Dypt konsentrert.


Ups! Ketchupen prompet !!!!!
Men selv er jeg ikke så glad i ketchup, så det ble uten for min del.

Til min STORE overaskelse, kan det virke som jeg ikke har lagt ut oppskrift på kjøttdeig og spagetti, den kommer.

En liten kommentar fra Theodor om bilen min: Bilen min vil ikke starte så jeg måtte gå og hente han i barnehagen. Da vi kom hjem, la han seg ned på alle fire og tittet under bilen og sa: "Du har kjørt ALTFOR fort slik at motoren er blitt ødelagt".

HIHI med den bilen!

  
Min lille trille, som for tiden ikke triller......... :-(
Søtpotetsuppe med chili

 

Denne kombinasjonen er noe uvanlig, men jammen ble den knallgod. Jeg hadde en liten rest med søtpotet og gulrotmos og fikk en idé om at dette måtte det gå fint  an å bruke til å lage suppe av.

Siden de fleste ikke har en mos av søtpoteter, lager jeg en ca.oppskrift av søtpoteter.

 

4 personer

 

1 søtpotet, rundt 250 g, eller man kan ha halvparten søtpotet og resten gulrot

7 dl vann

2 dl fløte, eller man kan bytte ut vannet og bare bruke  melk eller soya- /rismelk

2 buljongterninger

2 røde chili (chili varierer veldig i styrke, den jeg brukte var mild)

2 ss maizena

Litt reker i lake (da blir det mer mat i suppen)

Salt og pepper

Har du mos, fyller man på med væske og maizena og de andre ingrediensene og lar alt koke opp.

Med hel søtpotet må man rense og dele denne og chilien opp før koking. Ha buljong i vannet og la det hele koke til potetene er møre. Mos søtpoteten med en stavmikser eller lignende, bland maizena i fløten og ha det i suppen og gi det et oppkok. Smak til med salt og pepper. Helt til slutt tar man i rekene, og man har en eksotisk suppe, med annerledes smak og utseende!! 

 


Dessert med mersmak

Sjokolademousse med Drambuie

Jeg hadde en skvett Drambuie stående i skapet og det var en naturlig ting å ha i sjokolademoussen. Min eldste datter var her i helgen og hun elsker sjokoladepudding og sjokolademousse, og det  er en mors glede å få "brele" datteren bort når hun er hjemme.

 

4 personer:

 

2 egg

1 ss sukker (jeg hadde så lite sukker i siden både sjokoladen og likøren er søt, men ta gjerne mer i, om det er ønskelig)

1 beger fløte (jeg brukte soyafløte, og da har jeg noen korn med salt i siden det tar noe av vannsmaken som er i soyaen)

1 plate kokesjokolade

Ca. 1 cl Drambuie, eller så mye man ønsker, eller man kan kutte den ut

Det skal ikke være nødvendig med gelatin, men skulle du trenge det ,så er det kun en plate eller to som skal til. Gelatin legges noen minutter i bløt før den også smeltes i vannbad.

Lag eggedosis av egg og sukker, stivpisk fløten og bland sammen. Smelt sjokoladen i vannbad (vannbad er å ha sjokoladen i en kopp eller lignende og sette det i en panne med kokende vann til sjokoladen er smeltet) og tøm den i blandingen under omrøring. Smak til med Drambuie og eventuelt mer sukker.

 

 
 

 


Kamskjell med soyasaus

½ dl soyasaus

 

Ca.1/2 dl risvineddik

 

1 ts med tørket koriander (det hadde nok vært veldig fint med fresk koriander, men det hadde jeg ikke)

 

Reduser (redusere betyr å la det koke inn) alt til det er halvparten igjen.

Jeg brukte frosne kamskjell og da er det veldig viktig at de får tine før man steiker de. Bruk en god, varm panne med smør i og steik de ett minutt på hver side. Ta pannen av platen og la de stå litt i pannen for å utnytte ettervarmen for å få kamskjellene  gjenomvarmet.

Skjær squash opp i tynne skiver på langs og steik de på pannen, gjerne med noen biter paprika.

Legg den steikte squashen på et papir for å ta bort overflødig fett, og dandér den på fatet.

Legg kamskjellene på og tøm over den reduserte soyablandingen. Utrolig god og enkel forett!

 

         

 


Kamskjell, biff med kryddersmør og sjokolademousse med Drambuie

Min eldste datter er like glad i både å lage mat og nyte den slik jeg er, så når hun kommer på besøk blir det god matKamskjell med smørsteikt squash med noen dråper soyasaus med koriander

http://morsmiddag.blogg.no/1359913381_kamskjell_med_soyasau.html

 

 Biff er en sikker vinner http://morsmiddag.blogg.no/1359662921_biff_og_kryddersmr.html

 

 

Sjokolademousse med Drambuie er bare helt utrolig deilig avslutning

og med Bjørg sitt fantastiske villbringebærsyltetøy på så seier ikke jeg mer :-)


http://morsmiddag.blogg.no/1359913705_sjokolademousse_med_d.html

Biff og kryddersmør

 

Jeg hadde en hel, ferdigsteikt biff i fryseren, den tinte jeg og skar den opp i skiver og hadde den såvidt nedom pannen før servering.

Jeg skrelte og kokte grønnsakene, og da de var kokte, tømte jeg av vannet og hadde i en klatt smør og smakte til med salt og pepper.

Kryddersmør

Kryddersmør er enkelt å lage selv, man kan ta i akkurat hva man liker og ønsker.

Jeg hadde masse hvitløk

Litt finhakket purreløk

Provencekrydder

Pepper

Koriander

Litt salt

Smøret bør stå i romtemperatur til det er mykt. Skrell løk og finhakk den og ha den i smøret sammen med krydderene og bland alt godt sammen. Ha det blandede smøret inn i folie og form det til en pølse og ha det i kjøleskapet til det blir hardt (har man dårlig tid, kan man ha det i fryseren). Skjær det opp i skiver og legg det opp på biffen.

 
, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits