februar 2012

Grønn ertersuppe med persillerotkrem

 

Ca.500g grønne erter, enten frosne eller hermetiserte

7 dl vann

 1 dl fløte

 1 terning grønnsaksbuljong

Ca. 2 ts salt

1 ts pepper

Ha vann ca. halvparten av vannet, erter og buljong i en panne og bruk stavmikseren på ertene til de er most. Ha i resten av vannet og gi alt et oppkok. Ha i fløte og smak til med salt og pepper.

Persillerotkrem

Ca. 1 beger rømme

Ca. 4 persillerot

Pepper

Salt

Litt sitron/limesaft

Persillerot er ikke sterk på smak og smaken  varierer ganske mye etter hvor store de er så denne oppskriften er på ingen måte nøyaktig. Rens og rasp persilleroten og ha den i rømmen, og smak til med salt pepper og lime/sitronsaft.



 

Laks og aubergine i folie


En lettvint, god middag og så slipper jeg å vaske en eneste panne, siden alt er innpakket i folien.

Denne gangen kjøpte jeg ferdig marinert laks, men det var gjerne ikke så mye smak som jeg kunne ønsket. Men når den er sammen med grønnsaker så blir det saftig og smakfullt til sammen. Dette er en super løsning, også om en skal ha denne maten med på tur og steike på bål, eller når grillsesongen begynner igjen.

1 laksestykke

4-6 stykker med aubergine

Sukkererter

Asparges

Paprika

Smør eller olje

Eventuelt salt og pepper

Skjær auberginen i skiver og ta av skallet. Smør et tynt lag med smør eller olje på folien og legg auberginen på og ha litt smør eller olje oppå (bruker du olje, bør du ha ørlite salt på også). Deretter legger man laksestykket opp på auberginen og til slutt de delte grønnsakene. Ha også litt smør på toppen av det hele. Bruker man fersk laks/fisk, bør man ha på salt og pepper.

Settes i steikeovnen på ca. 200 g i mellom 20-30 minutter, avhengig av hvor store laksestykker man bruker.

Legg gjerne hele folien på tallerkenen.  

 



 

Finnebiff med tyttebærsyltetøy


4 personer

600 g finnebiff  (helst tint)

2 løk

Ca.4 fedd hvitløk

8 sjampinjonger

1 pakke sukkererter

1beger (3dl) rømme/crème fraîche

3 ts knuste einebær

Ca.1 ½ ts pepper

Ca. 2 ts salt

Smør eller olje til å steike i

Rens og skjær løk og hvitløk i små biter. Rens soppen (ikke vask den, for da blir den ødelagt, kost/skrap av den) og del den opp i skiver, og sukkerertene i biter. Knus einebærene godt, enten i en morter eller man kan ta de i en pose eller lignende og for eksempel bruke kjevle til å banke dem til de blir knust. (Jeg var ikke nøye nok med å knuse bærene, dermed ble det en og annen stor bit med einebær, noe som ble litt i overkant). Begynn med å steike løken i en god og varm panne, så har man i litt og litt finnebiff så ikke pannen blir nedkjølt. Finnebiffen må ikke steike lenge, da blir den fort seig. Ha så i sopp og deretter einebær og sukkererter. Ha i rømme/crème fraîche helt på slutten og smak til med salt og pepper.

Server for eksempel med fullkornsris, rosenkål og tyttebærsyltetøy.



 

Kyllingvinger i salsasaus


Jeg kom over noen frosne, ukrydrete kyllingvinger og -klubber og det er jo kjekk mat å kose seg med i helgen. Det var egentlig meningen å ha salsasausen til/ved siden av kyllingen, men jeg fant ut at jeg ville se hvordan det fungerte hvis jeg hadde sausen sammen med kyllingen i ovnen. Dette ble så vellykket at min datter sa ?tusen takk for en fantastisk god middag mamma?, noe som er ganske unikt av en som knapt liker mat. Og i tillegg var det utrolig enkelt å lage. Det eneste som jeg ville gjort annerledes, var å finhakke tomatene i stedet for å bruke stavmikser på de som jeg gjorde.

Ca. 150-200 g kyllingvinger og -klubber pr. person

Ha disse i en ildfast form med litt fett og ha de i ovnen på 200 g i rundt 15 minutter.

Så begynner man på salsasausen.

Salsasaus (4 personer)

8 tomater

Ca. ½-1 chili avhengig av hvor sterk man ønsker sausen

4 fedd hvitløk eller 1 kinahvitløk

1 løk

3 ts koriander på glass eller fersk

Salt

Ønsker man å ta skallet av tomatene, så kok opp vann og skjær kryss både "oppe" og "nede" på tomatene. Ha de så i de kokende vannet i rundt 15 sekunder, ta de opp av vannet og trekk av skinnet.

Ta bort stilken på tomatene og del de i fine, små biter. Rens og finhakk løk, hvitløk og chili og bland det med tomatbitene. Smak til med koriander og salt.

Ta ut formen med kyllingvinger og -klubber og hell sausen over og vend litt på de så alle får godt med saus på seg. Ha formen i ovnen igjen rundt 15 minutter og maten er klar for servering.

Vi hadde salat og fullkornsris til.

                                                                           

 

Benløse fugler



Dette er verken fugl eller fisk, men derimot en slags kjøttkake. Så hvordan denne retten har fått navnet sitt, ja, det må fuglene vite.

2 personer

300 g kjøttdeig

2 sneier med bacon

Ca.1 ss finhakket persille

½ løk

Ca.1 ½ ts salt

Ca.1 ts pepper

2 ts raspet fersk ingefær

½ ts nellik

1 dl vann

1 ss potetmel, om man ønsker det. Jeg hadde ikke i potetmel og det ble litt 'løse fugler' (hehe). En morsom rett dette her. Det er nå iallfall en som ler og det er meg ;-)

Rens og hakk løk og persille, rasp ingefæren og ha alt i en skål sammen med kjøttdeigen og de andre krydderene. Ha i vann og eventuelt potetmel og bland det godt sammen til deigen er smidig.

Ha en varm steikepanne med smør og form deigen til avlange kaker og steik de på begge sider. De bør ligge på pannen og surre i minst 10 minutter (man kan gjerne steike de i steikeovnen, da midt i). Husk å vende kakene med jevne mellomrom.

Fløtesaus

2 dl fløte (tåler man ikke melkeprodukter, velger man soyafløte)

Kraften fra steikepannen som du får når du koker ut steikepannen med

litt vann når kakene er ferdige, så får man med den gode smaken

Ca. 2 ss hakket fersk persille

Ca. ½ ts salt

1 krm pepper

(½ ss maizena om man vil ha sausen ferdig på et blunk)

Har man god tid og begynner med sausen, vil fløten reduseres slik at den blir litt tykk og man slipper å ha jevning i den. Ønsker man at sausen skal bli fort ferdig, tilsetter man maizena før den kokes opp. Ha i finhakket persille og smak til med salt og pepper.

Min datter ønsket spagetti og jeg spiser helst ikke det, så da ble det steikt aubergine til mine fugler :-)



 

Franskinspirert fiskegryte



I denne oppskriften har jeg tatt utgangspunkt i en oppskrift fra kokeboken 'Fra boller til burritos', og så har jeg forenklet den litt.

4 personer

400 g fisk etter ønske (jeg brukte frossen torskefilet)

Litt pillede reker om man har, men det er ikke nødvendig

2-3 ss olivenolje

1 fedd hvitløk

2 gulrøtter

1 paprika

½ purreløk eller annen løk

2 stilker med stangselleri

2 ss tomatpuré

1 fiskebuljong

1-2 ts timian

Ca. 1 ss finklipt dill (man kan bruke tørket dill og persille, om man ikke har fersk)

Ca. 1 ss persille

4 dl vann

Ca. 1 ts salt

Ca. ½ ts pepper

Rens og del alle grønnsakene i forholdsvis små biter. Ha olje i en panne og la den bli varm før man har i grønnsakene og lar de surre noen minutter. Ha så i vann, tomatpuré, buljong, hakket (eller tørket) persille og dill. La det hele få koke i rundt 5 minutter, før man tar i fisk delt i biter og smaker til med salt og pepper. Når fisken er ferdig, er gryten ferdig (ca. 5 minutter til). Server gjerne med poteter eller det tilbehøret man ønsker.



 

Kjøttpudding fylt med grønnsaker

Denne fylte kjøttpuddingen er det en av kursdeltagerne mine som har laget, ser den ikke lekker ut?

4-6 personer

2 pakker kjøttdeig/karbonadedeig (800g)

4 ts salt

1 ½ ts pepper

4 ts provencekrydder

2-3 ss vann

Ha alt i en skål og bland alt godt sammen. Så skjærer man opp fyllet.

 

Forslag til grønnsaksfyll:

2 gulrøtter

1 stilk stangselleri

1 løk

½ chili

Rens og del grønnsakene i forholdsvis små biter.

 

Ha så kjøtt/karbonadedeigen på et vått bakepapir og smør den utover som når en lager skillingsboller. Spre de finkuttede grønnsakene jevnt utover og rull det sammen. Det kan være lettere om en holder i enden på bakepapiret og letter det litt opp. Synes du dette blir for mye styr, så tar du først halvparten av deigen i en smurt form og tar på grønnsakene og så tar du resten av deigen opp på det igjen. Eller man blander alle grønnsaken i deigen. En kan enten bare sette den inn i steikeovnen eller ha den i en form først (eventuelt kan en steike den på steikepannen).

Stei på ca. 200 g (litt alt etter som hvor sterk ovnen er) mitt i ovenen mellom 30-45 minutter :-) 

 


                                          

                                                                        Slik skal den se ut når man har på grønnsakene 

 

Tomatsaus

½ eller mer kinahvitløk      

½ løk

Smør å surre løken i

1 glass tomatpuré

Ca. 2 dl vann

Ca. 2ss soyafløte eller melk (kan sløyfes)

2 ss maizenamel 

1 buljongterning

1 ts salt

½ ts pepper

2 ts oregano

½ ts chilipepper

Rens og skjær løken I biter og surr den litt i pannen. Ta pannen til sides og ha i væsken, melet og tomatpuréen. Bruker en hvetemel, bør den koke i minimum 10 minutter, med maizena er den ferdig når den koker opp. Ha i buljong og krydder og smak til.

Server med grønnsaker/salat og eventuelt ris eller poteter etter ønske.

Kylling i karri og ananas


4 personer

4-6 kyllingfileter eller annet kyllingkjøtt

4 gulrøtter

1 squash 1*

1-2 små bokser med ananas

Ca. 2 ss hakket persille

2 dl fløte 2*  

2 dl vann

4-6 ts karri

Ca. 2 ts salt

Ca. 1 ts pepper

1 ss maizena

Skjær kyllingen i biter. Skrell gulrøttene og del den og squashen opp i biter. Ha smør i en panne og steik litt og litt av kyllingen slik at ikke pannen blir for kald. Ha så i de delte gulrøttene og la disse bli møre. Hakk opp persillen og ha den i sammen med ananasen. Ta pannen av platen og ha på vesken og maizenaen og rør godt før du setter pannen på platen igjen og lar innholdet få et oppkok. Ha i krydder, salt og squash og smak til med eventuelt mer krydder og salt.

 

1* Squash trenger veldig lite varmebehandling.

2* Tåler man ikke melkeprodukter så kan man bruk soyafløte eller bare soya/rismelk og ikke vann



 

Svinaktig godt


Så er det fredag igjen og det er godt å lage noe ekstra godt, så i dag fikk jeg lyst på aioli. Men det er jo ingen rett, og derfor ble det svinefilet og råsteikte poteter. Så hadde jeg spinat i kjøleskapet og så ble det plutselig saus av den, så det ble litt smør på flesk, men du verden hvor godt det be. Men en trenger selvfølgelig ikke lage både spinatsaus og aioli.

For du må huske at det viktigeste er å variere kosten ;.) Riktig god helg :-) 



 

1-2 svinefileter pr. person som steikes på begge sider i ca. 15-20 minutter, med et strø av salt og pepper helt til slutt.

2 personer

Råsteikte poteter

Ca. 5 poteter (det går mye poteter for det er så godt)            

Ca. 1 ½ ts basilikum

Ca. 1 ½ ts timian

Ca. 1 1 ts oregano

Ca. ½ ts koriander

Ca. 2 ts pepper

Ca. 2-3 ts salt

1 dl olje

Skjær opp potetene i båter og ha de i en ildfast form. Bland olje, krydder og salt og ha det på potetene og bland godt. Smak gjerne på krydderblandingen før du har de på potetene, føles den salt nok, så ha på litt mer salt, siden potetene krever en del salt. Sett det hele øverst i steikeovnen på forvarmet ovn til c. 220 g og steik i rundt 20 minutter. Ønsker man at potetene skal bli litt sprø setter man på grillen i noen minutter.  Men da bør en følge godt med slik at de ikke blir brent.

Så var det spinatsausen

2 gode hender med spinat

Smør til å surre den i

Ca. 1 ½ dl fløte (soya/risfløte om man ikke tåler melkeprodukter)

1 krm pepper

½ ts suppebuljong

Ca. ½ ts salt

Smelt smøret, ha i spinaten og la den surre lett i noen minutter. Ha i fløten, buljong, salt og pepper. La det trekke sammen et til to minutter, bruk stavmikser til blandingen er jevn. Ha i mer fløte om den blir for tykk.

Jeg hadde steikte tomater, wokede blomkål, brokkoli, squash og asparges til.

 

Aioli

Skal en lage skikkelig aioli, så må en lage den fra bunnen av med egg og olje (altså lage sin egen majones). Dette synes jeg gjerne ikke er nødvendig, siden majonesen vi har er god nok. 

Jeg bruker: 

3 ss majones

1 ss rømme eller yoghurt (det skal tradisjonelt sett ikke være rømme eller yoghurt i, men jeg synes bare majones blir litt voldsomt. Vil man utelate rømme/yoghurt bruker en bare litt mer sitron/lime)

½- 1 kinahvitløk

1 krm cayanepepper

1 krm pepper

Ca ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime

Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse eller finhakk den. Ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha det i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har man den i en tett boks, så står den seg lenge i kjøleskapet.



Aspargessuppe med hvitløk


Jeg er veldig glad i supper, men lager de gjerne mest når jeg av en eller annen grunn er matlei. Det kan gjerne ha noe med det å gjøre at det er en annen konsistens enn vanlig middag. Dere som ikke er like glad i hvitløk som meg, får hoppe lett over denne oppskriften.

1 stor bunt asparges 1.*

2-3 hvitløksfedd

½ løk

Ca. 1 ss usmeltet smør, altså en klatt

8 dl vann eller kraft

1 dl fløte eller melk (kokosmelk eller soyafløte, om man ikke tåler melkeprodukter)

3 ss maizenamel

2 terninger med grønnsaksbuljong (har man ikke grønnsaksbuljong, kan man bruke kjøttbuljong i stedet) 

½ ts pepper

Salt, om nødvendig

Rens og finhakk løk og hvitløk, skrell deretter av det ytterste laget på aspargesen et stykke opp på den groveste delen og skjær den i passe ?suppebiter?. Ha smør i pannen og surr først løken og deretter aspargesen bare noen sekunder. Ta pannen bort fra platen og ha i væsken, buljong og maizena, rør det hele godt ut og sett den på platen igjen og gi alt et oppkok.

Smak til med salt og pepper.

Er suppen for tykk, har man i litt mer vann eller fløte. Blir suppen derimot for tynn, blander man maizena i en skål med litt vann og heller i suppen under omrøring, gi den så et nytt oppkok.

 

1.*Man kan også bruke hermetiske asparges, da anbefaler jeg å bytte ut litt av væsken med     laken som aspargesen har lagt i.



 

Kjøttdeig på en seng med søtpoteter

 

 

 Ha en nydelig valentinsdag om du feirer den eller ikke, her kommer en klem fra meg til deg

                                          
                  

I min kreative verden er jeg stadig på jakt etter nye måter å lage mat på, og det er utrolig artig,

Søtpoteter er fulle av karotener (oransjefargen) slik som gulrøtter, og dermed fulle av antioksidanter og den hjelper oss også til å bli lettere brune (forutsetningen er at man ser solen, noe vi ikke gjør så altfor ofte her på Vestlandet).

4 personer

1 stor søtpotet (bruk gjerne poteter i stede for søtpoteter om det er ønskelig)

1-2 ss usmeltet smør

1 ts salt

½ ts pepper

Skrell søtpotetene (har man det travelt, deler man de i små biter så blir de fortere kokt) og kok dem til de er møre. Hell av vannet og ha i smør, salt og pepper, bruk stavmikser eller en stauke til å mose blandingen med.

Ca. 800 g kjøttdeig

2 løk

4-6 hvitløksfedd

1 chili

Litt parmesanost (Tåler man ikke melk kan man uten noe probem sløyfe osten) 

Ca.2 ss provencekrydder

Ca. 1 ½ ts salt

Ca. 1 ts pepper Bruk gjerne mer, og også andre krydder

Rens og del løk og chili og steik de litt på pannen før man tar på kjøttdeigen og steiker alt sammen. Ha på krydderene og smak om det er passe etter din smak.

Ta en ildfast form og ha halve mengden med mosen av søtpoteter i bunnen av formen, deretter den steikte kjøttdeigen og eventuelt parmesan, og så resten av mosen av søtpoteter og mer ost, om man ønsker dette.

Sett formen i ovnen til gratinering på ca. 200 g i rundt 15-20 minutter.



 

Restemiddag



Dette er en rett som er satt sammen av to forskjellige middager og den ble tilsatt litt kyllingpølse for å få nok til en uventet gjest. For ordens skyld; selv om jeg publiserer en rett her inne så er det ikke sikkert jeg har hatt akkurat det til middag, så jeg har ikke rester stående ukesvis i kjøleskapet. Dette er mest ment som en inspirasjon til å bruke opp restene i stedet for å kaste de :-)

Jeg brukte rester etter tandoori-suppe og steikt ris, egg og grønnsaker.

http://morsmiddag.blogg.no/1328473091_kyllingvinger_med_ste.html

http://morsmiddag.blogg.no/1328198609_tandoorisuppe.html

Restemat

1 porsjon tandoori-suppe

1 porsjon steikt ris, egg og grønnsaker (denne hadde jeg kyllingvinger til, men de hadde vi spist opp)

1 rest av persilledressing (oppskriften står sammen med steikt ris osv)

1 ss maizena

Salt og pepper etter smak

Bland tandoori-suppen, risen og maizenaen i en panne og la det koke opp under omrøring. Skjær pølsen i biter og ha de i pannen, så de blir varme. Og helt til slutt har man i persilledressingen (siden rømme ikke tåler så godt varme) og smaker til med salt og pepper

 



 

Lammekoteletter i ovnen til mor :-)

Gratulerer med dager til alle mødre, ønsker dere en avstressende dag!

Lammekoteletter er det gjerne ikke så mye mat på, så man bør kanskje beregne litt mer kjøtt enn ellers.

Ca. 4 koteletter pr person

2 dl lammekraft eller vann og buljong

½ dl fløte (soya/risfløte om man ikke tåler melkeprodukter)

3 hvitløkfedd

½ løk

½ chili

Ca.150 g søtpoteter (bytt gjerne ut med vanlige poteter og flere grønnsaker)

1 pakke cherrytomater eller tilsvarende av andre sorter tomater

Ca. 2 ss med rosmarin

1 ts salt

1 krm pepper

Steik kotelettene lett brune på steikepannen sammen med opphakket løk og chili, og ha godt med rosmarin på begge sider av kotelettene.

Skrell potetene og del dem opp i skiver, ha dem i en ildfast form og hell kraften over. Legg de steikte kotelettene i formen, kok ut steikepannen med fløten og hell over i formen. Ha i tomatene og strø på med salt og pepper.  Sett det hele i steikeovnen på ca.180-200 grader i ca. 30 minutter.



Råd for vonde ledd



I våre dager blir det gjerne til at man stresser en del, om man vil eller ikke. Når det i tillegg er så ekstremt dårlig vær at selv den mest innbarka vestlending begynner å bli værsyk, tja, da er det vel ikke så rart at man kan få litt vonde ledd.

Og da er gode råd både billige og gode, er ikke det bra?

Skrell og del fersk ingefær og hell på kokende vann. La blandingen få trekke, ingefærroten skal hele tiden ligge i vannet. Etter at den er blitt kald, lar jeg den stå i kjøleskapet. Den kan bli heftig sterk etter en tid, men det gjør jo ikke noe, for da koker jeg bare opp varmt vann og blander litt av ingefærvannet ut i en kopp. Da får en også noe varmt å drikke i kulden. Når det begynner å bli tomt, fyller jeg på med nytt kokt vann til den begynner å miste smaken. Man bør drikke en del av denne blandingen om man allerede har betente ledd. Vil man forebygge, kan man jo drikke en kopp eller to for dagen. Skeptisk? Vel, det virker iallfall på meg.

Ingefær er blodfortynnende og bør derfor ikke brukes før operasjoner, da den kan man øke blødningene.

Ingefær er også svært effektiv mot kvalme, for eksempel ved graviditet, reisesyke el.lign.

http://nhi.no/livsstil/helseopplysning/naturpreparat/ingefer-25697.html



http://www.kk.no/880243/ingefaer-kan-forebygge-kreft

Fiskegrateng uten mel


Jeg har lenge tenkt å lage fiskegrateng, men siden jeg i størst mulig grad unngår hvete i maten, har dette ikke blitt noe av. Men i dag kom jeg på en lys idé og har prøvd den ut. Det ble en litt uvant konsistens, men gratengen ble ordentlig "fluffy" og god på smak. 

2 personer

Ca. 300 g fisk (*1)

2 dl fløte (*2)

2-3 egg

2 ts salt

1 ts muskatnøtt

1 krm pepper

2 vårløk

1 bit med blomkål

1 bit brokkoli

1 gulrot

Bland fløte, egg og krydder godt sammen. Rens og del så grønnsakene i forholdsvis små biter og ha de i den ildfaste formen. Del fisken i biter og legg de sammen med grønnsakene og hell fløteblandingen over. Sett formen i steikeovnen og la den stå i 20-30 minutter på ca. 200g. Server med poteter eller hva du ønsker.



*1 Bruker man salt fisk må man ta mindre salt i enn beskrevet. Jeg brukte fiskeblokk som ikke var kokt, men

bruk gjerne rester av kokt fisk.

*2 Tåler man ikke melkeprodukter, anbefaler jeg å bruke soyafløte.




 

Bloggen min er 1 år i dag og det feires med vafler!



Det er nesten utrolig hvor fort dette året har gått. Da jeg begynte å blogge så tenkte jeg at dette ble nok sikkert en blogg som ingen ville lese, men jammen meg tok jeg feil! På ett år har jeg daglige besøk mellom 150-250 og det hender at det er opp i rundt 400 lesere pr dag. Ganske utrolig at så mange leser det jeg skriver.

Tusen takk alle sammen, jeg er veldig glad og ydmyk.

Vafler uten mel var en oppfordring jeg fikk av en bloggleser, uten ville han kaste vaffeljernet, og det kan jeg jo ikke ha på samvittigheten. Så derfor har jeg komponert en vaffelrøre som jeg ikke har helt rette mål på, så alt blir ca. mål.

3 egg

2 ss rømme (bruk soyafløte eller lignende om man ikke tåler melkeprodukter)

Ca.25 g smør

2 ss fiberhusk

2 dl mandelmel (man kan male mandler selv)

2 krm salt

1 ts bakepulver

Ca. 6 dl vann (man kan selvfølgelig også bruke melk, fløte eller soyafløte)

Sukrin eller sukker om man ønsker det søtt.

Jeg hadde ikke sukrin eller sukker i for jeg ville heller ha min gode nabo Bjørg sitt hjemmelagede verdens beste bringebærsyltetøy på.

Bland egg og rømme og ha i mandelmelet og fiberhusken og spe med vann til den er passe tykk. Smelt smør og rør det i sammen med salt og bakepulver. La røren stå i rundt 15-20 minutter og svelle. Den skal være fyldig, men er den for tykk, så ha i mer væske.

Kanskje bør jeg nevne at disse vaflene ble noe fortere steikt i vaffeljernet enn 'vanlige' vafler.

 



 

Ørret med pesto og aubergine


2 personer

1 aubergine

½ fennikel (eller bruk de grønnsakene du har og liker)

½ rød paprika

½ løk

1 dl fløte (*1))

Hjemmelaget pesto (man kan bruke kjøpepesto, men den er ikke like god)

Et lite strø med salt og pepper

2-3 ørretfileter eller annen fisk

Auberginen deles i skiver og steikes (den krever en del fett) på begge sider og legges så i en ildfast form og  ørreten legges opp på. Smør pesto på fiskestykkene. Del opp de øvrige grønnsakene og surr også disse lett på steikepannen, og hell de så over fisken i den ildfaste formen.  Strø salt og pepper over og hell så fløten over til slutt.

Ha formen i ovnen på 200 g i ca. 20- 25 minutter. Siden det er aubergine i denne retten, behøver man ikke poteter.

Hjemmelaget pesto

1-2 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner, eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.(*2) 

1 potte basilikum

75 g parmesan (*3) 

1,5 dl olje

Pepper

Salt

Skrell hvitløken og del den i biter. Klipp av en potte med basilikumen, ta valnøtter og ha alt i en skål sammen med oljen og raspet parmesan. Bruk stavmikser eller en annen kjøkkenmaskin som kan knuse alt sammen til det hele blir til en jevn masse. Smak til med salt og pepper.

*1. Tåler man ikke melkepordukter, bruker man soyafløt. 

*2. Jeg brukte valnøtter, det er mye billigere enn pinjekjerner og de inneholder omega 3. Er man nøtteallergiker,    kan man bruke pinjekjerner siden de ikke tilhører nøttefamilien.

*3.Om man ikke tåler melkeprodukter, kan man forsøke med en eller annen type soyaost. Men jeg bruker å ikke      erstatte den, bare bruke mer salt, pepper og nøtter eller pinjekjerner. 

http://morsmiddag.blogg.no/1321117503_hjemmelaget_pesto.html



 

 

 

 

Bakt potet med rester av biff og kjøttdeig


Min sønn og en kamerat var på besøk og som alltid lager jeg rikelig mat, derfor ble så ble det rester av biff og bernaisesaus dagen etter. Hva er vel mer naturlig en å lage bakt potet til.

For å få nok mat steikte jeg kjøttdeig i tilegg til at jeg varmet biffkjøtte lett på steikepannen.. Så laget jeg en god salat til og varmet bernaisesausen.

 

Bernaisesausen.

1 person                                                                             4 personer

40 g smør                                                                           150 g smør

1 eggeplomme                                                                  4 eggeplommer

½ ss sitronsaft/hvitvinseddik                                          2 ss sitronsaft/hvitvinseddik

½ ss vann                                                                           2 ss vann

½ ts estragon                                                                    2 ts estragon  (bruker en tørket estragon som har stått lenge, kan den ha mistet en del av smaken, og da kan det være at man må ha mer i)

Salt                                                                                      1-2 krm salt

Pepper                                                                                1 krm pepper

Smelt smøret. Bland eggeplomme, sitronsaft/hvitvinseddik og vann i en glasskål og pisk det godt til det skummer lett. Lag et vannbad (en panne med vann i som er større enn skålen). Ha skålen opp i pannen og varm den opp, men vannet må ikke koke. Ha det smeltede smøret i dråpevis i eggeblandingen til å begynne med, rør godt. Så fortsetter en til en har brukt opp alt smøret. Sausen skal bli tykk, blir den ikke det, kan det være at man må ha litt mer varme på, men vannet må under ingen omstendighet koke. Ha i krydder og server ganske umiddelbart. Skulle sausen sprekke, har en i litt vann og visper godt mens det er varme i vannbadet.

 

Hvordan steike biff : http://morsmiddag.blogg.no/1298745768_hvordan_steike_biff.html



Kyllingvinger med steikt ris, egg og grønnsaker

Denne retten har jeg ikke skrevet mengde, dette er en typisk rett man tar det man har og liker
Kokt ris

Løk

Paprika

Brokkoli

Squash

Smør/olje til å steike i

Egg

Vann

Salt

Pepper

Kok ris eller bruk kokte rester av ris.

Rens og del grønnsakene i forholdsvis små biter. Varm en steikepanne med høy kant, ha i smør og begynn med å steike løken og de andre grønnsakene før man har i risen og lar den surre sammen med grønnsakene. Bland egg, vann, salt og pepper godt sammen i en skål og hell det forsiktig over risblandingen mens du rører godt slik at eggeblandingen blir jevnt fordelt. Smak gjerne til med ekstra salt og pepper.

Kyllingvingene kjøpte jeg ferdige og varmet de i steikeovnen.

For å få litt ekstra spenst på måltidet, laget jeg en dressing til.

Persilledressing

1 boks rømme (tåler man ikke melkeprodukter, kan man bruke soyayoghurt)

1 bunt persille som finhakkes

2 ts lime

1 hvitløk (det er gjerne litt mye for noen, så da kan man redusere til for eksempel det halve)

½ ts salt

1 krm pepper

Finhakk persillen, rens og press eller finhakk hvitløken og bland det godt i rømmen. Press det du trenger av saft av en lime og ha det i sammen med salt og pepper og blant alt godt sammen. Smak og se om du gjerne trenger mer salt, pepper eller lime.

 



 

Persilledressing



1 boks rømme (tåler man ikke melkeprodukter, kan man bruke soyayoghurt)

1 bunt persille som finhakkes

2 ts lime

1 hvitløk (det er gjerne litt mye for noen, så da kan man redusere til for eksempel det halve)

½ ts salt

1 krm pepper

Finhakk persillen, rens og press eller finhakk hvitløken og bland det godt i rømmen. Press det du trenger av saft av en lime og ha det i sammen med salt og pepper og blant alt godt sammen. Smak og se om du gjerne trenger mer salt, pepper eller lime. 

 



 

Svinekoteletter

 

 

 

 



Svinekoteletter er det ikke ofte jeg har, men når man er så heldig å komme til duk og dekket bord, så smaker det perfekt.

Svinekotelettene ble steikt i pannen med knust pepper og salt.

Servert med brokkoli, gulrot og snittbønner og med skyen etter å ha kokt ut pannen.

Fylt kyllingfilet med hjemmelaget tagliatelle



En til to kyllingfileter til hver person.

Bacon i biter

Selleri

Provencekrydder

Salt og pepper

Ha kyllingfiletene i en plastpose eller lignende og bank/rull de med en kjevle til de er flate.

Skjær opp bacon og selleri i biter og ha de opp på filetene. Ha på en aldri så liten tøtsj med pepper og salt. Rull de sammen og stikk i en tannstikker (uten smak på), grillpinne eller ha en hyssing rundt. Man kan steike filetene i ovnen eller på steikepannen i

ca. 20-25 minutter.

Fløtesaus med tomat

1 beger fløte (soyafløte om man ikke tåler melkeprodukter).

3 godt modne tomater

½ hvitløk

2 ts suppebuljong eller 1 buljongterning

Ca. ½ ts salt

½ ts pepper

1 ts cayennepepper

Ha fløten i en panne og kok den opp i god tid før middag, slik at den blir kokt inn og blir tykk (den må gjerne få stå på platen og putre i minst 30 minutt, så begynn med sausen). Del tomatene i små biter og ha de i fløten sammen med alle krydderne slik at smaken virkelig får utvikle seg.

Bruk gjerne stavmikser for å få en glatt saus.

Vi hadde brokkoli, brekkbønner, rød og gul paprika til.



 



4 egg

125 g naturell kremost (jeg brukte 1 pakke Snøfrisk) (Jeg vet ikke helt hvordan jeg kan age den melkefri enda, kom med forslag) 

35 g Fiberhusk eller Psylium og

1 krm salt

2 bakepapir og formfett eller olje

Forvarm steikeovnen til 150g

Pisk egg og kremost godt sammen med en visp og ha i salt og Fiberhusk/Psylium og rør alt til en jevn blanding. Så er det bare å la røren som er veldig tynn, stå og svelle i 10 minutter, slik at den blir fast.

Ta to bakepapir og ha på formfett eller olje og sørg for at den ene siden på begge papirene har godt med fett på seg.

Når røren har stått 10 minutter, har den blitt adskillig stivere enn den var og nå tømmer man den ned på midten av den smurte siden av det ene bakepapiret. Bruk en slikkepott og jevn det litt før man tar det andre matpapiret med smørsiden ned på deigen. Dvs. man har deigen melom to smurte bakepapir. Bruk en kjevle (har man ikke kjevle kan man fylle en flaske med kaldt vann og bruke den) og rull opp på bakepapirene slik at deigen blir klemt flat imellom. Legg bakepapirene med deigen i mellom på en steikeplate og sett det hele i ovnen. BEGGE papirene skal være på når den steikes.

Steikes i 10 minutter.

Når den kommer ut av ovnen, lar man den stå og hvile til den er litt avkjølt.

Da er den ferdigsteikte deigen fortsatt lys og ganske så seig.

Se også http://morsmiddag.blogg.no/1327352751_hjemmelaget_tagliatel.html

Jeg fikk denne oppskriften fra:

Linken : http://charlotte1987.blogg.no/1327006607_sunn_glutenfri_og_lav.html  

Tandoori-suppe



Utgangspunktet for dagens middag var noe som ofte er det store spørsmål for mange av Norges befolkning; "hva skal vi ha til middag i dag"?. Neste skritt er å åpne kjøleskapsdøren og stirre tomt inn i det en stund, men man blir sjelden verken mettere eller klokere av dette. Derfor måtte jeg begynne å koble hjernen til, selv om jeg i grunnen ikke hadde ork til det i dag. I fryseren fant jeg noen hjemmelagde kjøttboller og i kjøleskapet diverse grønnsaker. Og de dagene man verken vil eller orker lager middag, er suppe ganske grei mat. Suppen ble veldig god ,og alt blir bedre med ordentlig mat i magen.

Siden man kan skrive om hva man vil på en blogg, så vil jeg, før jeg går videre med oppskriften, komme med et lite hjertesukk: Når et medmenneske ikke har en god dag, så oppfordrer jeg deg til ikke å si ett eneste ord om du ikke har noe oppmuntrende eller positivt å komme med. For det siste man trenger på en "dum dag" er å høre enda flere negative sannheter som blir tredd ned over hodet på en. Selv om det er din sannhet, så behøver det faktisk ikke være andres sannhet. 

Jeg seier som trønderne: "Det blir likar i mårra".



1 stor løk"

3-4 gulrøtter

1 stykke kål

1-2 stenger selleri

Smør eller olje til å surre grønnsakene i

8 dl vann eller kraft

2 terninger kjøttbuljong eller ca. 1 ss suppebuljong

4 ts tandoori krydder

Ca. 1 ts salt

Kjøttboller, kyllingbiter eller for eksempel pølse kan brukes i.

Og nå begynner jeg visst å etterligne Ingrid Espelid, for jeg drysset på en hakket dusk med persille.

Jeg er overbevist om at suppen hadde vært kanongod med en spiseskje eller to med rømme eller lignende.

Rens og skjær alle grønnsakene i forholdsvis små biter. Ha smør i en panne og la den bli varm, og ta i litt og litt av grønnsakene til alt har fått surret seg godt. Hell på vann/kraft, buljong og tandoori-krydder og kjøttboller, og la det hele få koke opp og deretter trekke i rundt 10 minutter.

Smak suppen til med salt, og eventuelt rømme eller lignende.

Har du persille, så spander litt på toppen av suppen.

 



                                                                                                                                               

 

                                                       IKKE GI DEG ;-)

                                      
         
 

Torsk med ertestuing

 

Alt går ikke som planlagt og dette er en av de dagene. Men så herlig å vite at man  kommer ned med begge beina likevel. Når jeg endelig fikk anledning til å lage middag, så hadde jeg i underkant av 30 minutter på å lage og spise maten, derfor måtte jeg improvisere. Erterstuing og fisk er gjerne ikke det mest vanlige, men vi bruker jo det til lutefisk, så HVORFOR ikke til Torsk? Nå må jeg innrømme at jeg er utrolig glad i ertestuing og det er vel en forutsetning for å kunne forsøke dette. Men frykt ikke, det var veldig godt. Visste dere forresten at det er naturlig at man er skeptisk eller ikke liker maten første gang man smaker? Det ligger i våres natur fra tidenes morgen da vi måtte skaffe(sanke) maten selv. Var man så dum at man stappet hva som helst i munnen så kunne man faktisk dø av forgiftning eller lignede. Siden det meste vi spiser i dag er kjøpt på butikken, kan vi la skepsisen for noe nytt ligge igjen på butikken eller hvor man vil la den ligge. Og dette gjelder både voksne og barn, om man bare smaker litt hver gang man får tilbud om noe man ikke liker, så vil vi med STOR sannsynlighet ti slutt begynne å like det. Moralen er at selv små barn kan smake litt uten å måtte spise en hel porsjon og vi kan unngå å få barn som blir voksen og som ikke liker noe som helst.

Mat til en person:

2 stykker tint torskefilet

Salt

Pepper

Smør eller olje å steike i

-------

1 boks grønne erter

Ca. 1 ss usmeltet smør

Ca. 1 krm pepper

Ca.½ ts salt

Tøm vannet av ertene og ha de i en panne med smør og varm de. Bruk stavmikser å mos ertene og smak til med salt og pepper.

Jeg hadde en raspet gulrot og hadde litt lime over til.



 



 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits