februar 2011

Ertersuppe og erterstuing

 

Ertersuppe

Ertersuppe kan lages på flere måter. Og det er svært billig, god, næringsrik og kalorifattig mat.

Jeg bruker å legge erter i bløt. Da kjøper jeg gjerne flere pakker med både gule og grønne erter og legger de i bløt hver for seg. Erter bør ligge et døgn i bløt, så bør de skylles og deretter settes på kok hver for seg. Hvor mye du lager, avhenger selvsagt av hvor god plass en har i fryseren. Men jeg liker å være litt effektiv og forberedt og derfor gjør jeg det slik. Ertene bør koke 2- 3 timer.



De grønne ertene bruker jeg å lage ertestuing av, og så fryser jeg de i porsjonsposer. Kan være lurt å skrive med sort sprittusj på posen før en tar noe ned i posene. For i dag tok jeg ut grønne erter i stedet for gule, så da ble det grønn ertersuppe *S*

Gul ertene lager jeg suppe til den dagen av og så fryser jeg ned bare erter (ikke kraft eller vann) til neste middag.

Til ertersuppe bruker jeg:

Ca 4 personer

Ca 250 gram gule erter som er ferdig utvannet (du kan kjøpe ferdige utvannede erter, og en kan selvsagt også bruke kikerter eller grønne erter)

Ca 5 dl kraft eller vann (bruker en vann må en ha 1 terning buljong)

2 gulrøtter (poteter kan også brukes)

Salt kjøtt eller pølse (kan sløyfes)

Smak til med salt og pepper(saltet varierer fra hvilke kraft en bruker, eller om en bruker vann)

Det passer godt å ha flatbrød til.

Erterstuing

Ca 250 g grønne erter som er godt kokt

1 ts salt

2-3 ts sukker

1 ss smør i fast form(mange vil ikke ha smør i, men det gjør susen)

Skal bare puttre litt så er den ferdig

 

Hvordan steike biff

 

Hvordan steike biff

De fleste steiker biffen for mye og lenge.
 

Når en skal steike biff er det svært viktig å ha veldig god varme på steikepannen. Jeg bruker alltid smør (og da mener jeg ordentlig setersmør, margarin osv. er et substitutt fullt av E-stoffer, usj!!!) og nesten aldri olje, dette er for at steikeskorpen blir mye finere med smør.

Steik biffen til den er gylden på begge sider (det tar ikke lang tid om steikepannen er varm nok)

Skru av platen  og la biffen ligge og hvile seg på pannen. Sett på poteter eller hva du ønsker til biffen (fløtegratinerte- og bakte poteter tar ca. en time, så det må en sette på først. Se oppskrift under)

Skru platen på fullt igjen og la biffen få steike ca. ett minutt på hver side, den skal selvsagt ikke på noen som helst måte brenne. Er det en tynn biff, kan dette være nok steikt. Er biffen tykk eller du vil ha den godt steikt, gjentar du prosessen. En tommelfingerregel er at når kjøttet er hardt er det gjennomsteikt og det bør ikke en biff være, da er den ødelagt og tørr.

Enkelt forklart HARD VARME, KORT TID. HVILE LANG TID. STEIK PÅ HARD VARME, HVIL UTEN Å BRENNE BIFFEN.

Bakt potet

Regn en stor potet pr. person (er de små velger du selvsagt flere pr. pers)

Vask potetene godt og tørk de, pakk de i folie.

Steik i ca en time midt i ovnen på 200g. Det kan variere hvor store potetene er, stikk en kniv inn og kjenn etter, er de harde, er de ikke ferdig. Når de er ferdig, skjærer du et kryss oppe på poteten og klemmer den på midten. Bruk en kjøkkenehånduk eller lignende så du ikke brenner deg.

Her har jeg steikt kyllingkjøttedeig med litt krydder. Datteren min er ikke glad i mye greier så slik ville hun ha det.:-)
 

 

Fløtegratinerte poteter

Fra internettsiden Mat Prat

http://www.matprat.no/gjester/gjesteoppskrifter/flotegratinerte-poteter/

 

40 - 60 min

 

 

Fløtegratinerte poteter går aldri av moten og passer kjempegodt til kjøttretter. Hvis du ikke ønsker å gratinere med ost kan du sløyfe dette.

Porsjoner:

Ingredienser

12 stk potet

1 stk løk (jeg bruker hvitløk i stedet for løk)

1 ss smør

2 ts salt

½ ts pepper

4 dl matfløte eller kremfløte(eller du kan bruke soyafløte om du ikke tåler melkeprodukter)

1 dl revet hvitost (kan sløyfes eller bruk soyaost)

Slik gjør du

 

1. Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over.

 

2. Stek i ovnen på 200° C i ca. 30 minutter.  Legg ost på toppen og stek det videre i ca. 15 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.

Du kan også koke potetskivene i fløten før du setter disse i ovnen. Da trenger de mindre tid i ovnen og du kan lettere smake til blandingen før du setter den i ovnen.

 

Laks i fløtesaus og pasta

 

 

Laks i fløtesaus og pasta

4 personer

4 laksestykker

1 beger fløte/kokosmelk/fløteerstatning

1 fedd hvitløk(kan sløyfes)

Gressløk

1/2dl ost(kan også sløyfes)

Ca ½ ts salt(spørs litt hvilke ost en bruker, siden de er ulikt saltet)

1 krm pepper

4 store asparges(men her bruker en det en har, men asparges passer veldig godt til)

Sett fløten på kok sammen med gressløk, hvitløk, salt og pepper. Kok pastaen i vann som anvist på pakken(jeg serverte med fullkornspasta, det er et sunnere alternativ en vanlig pasta)

Skjær laksestykkene i biter og ha de i sausen. La det trekke i ca 7-10 minutter.

Nam nam

 

 

Sunnhets-Grethe - eller gryte

 

Sunnhets-Grethe - eller gryte

4 personer

Dette høres gjerne ut som en merkelig rett, men forsøk den, du blir overrasket.

Sunt, raskt og veldig godt og godkjent av Grethe en globetrottar frå Florø!!!

 

Ca 6 poteter

3 gulrøtter

½ purreløk

1/2 lite kålhode

1 buljongterning

1 ts salt

1/2 ts pepper

400 gram Karbonadedeig/kjøttdeig

Skrell poteter og gulrøtter, og skjær opp i passe biter. Legg grønnsakene lagvis i gryten, sammen med små boller av karbonade/kjøttdeigen. Ha i buljong og krydder og fyll deretter ca halve pannen med vann og la det koke i ca 20 minutter. Smak på kraften og kjenn om det er passe smak. Tilsett evt. mer salt eller pepper etter ønske.

God appetitt

 

Torsk i form

Torsk i form

En behøver ikke være elendig til å lage mat om man misslykkes i nye og ne, det lærer en bare av. Til tross for at jeg er kokk, og har laget mat siden jeg var en liten jente, så har jeg klart å brenne potetene og saltet fisken for lite. Hehe. Jaja, det ble middag. Det var godt og vi ble mett.

2 personer 

I dag brukte jeg 1 pakke frossen torskefilet som jeg hadde tint.

(bruk fisken og grønnsakene du har, de går fint å bruke frosne)

½ rød paprika

2 bunter blomkål

2 bunter brokkoli

2 asparges

Ca 1 dl vann og litt fiskebuljong

Salt

Pepper

Smør

Skjær opp grønnsakene i biter og legg de i en panne. Ha så vann med buljong i. Kutt opp fisken i passe stykker og legg de på toppen. (Jeg tok det i en ildfast form med folie over. Men det ble aldri ferdig, så jeg anbefaler å ha det i en panne og etter at de er kokt opp. Skru det ned å bare la det trekke uten omrøring.) Ha på godt med salt og litt pepper.

Når en tar det i pannen vil de sannsynligvis være ganske ferdig på 20 minutter. I ovnen brukte det 45 minutter.

Betasuppe eller lapskaus

 

Betasuppe eller lapskaus

Jeg har ikke tenkt å finne kruttet opp igjen på nytt, så i dag blir det betasuppe på menyen.

Jeg var på Ica og kjøpte svineknoker som viste seg å være røykt. Men det var så utrolig mye kjøtt på de at jeg skal spare en del av kjøttet og kraften til å ha til en ertersuppe en annen dag.

Betasuppen kan lages på flere måter.

Den absolutt enkleste måten er å kjøpe ferdige frosne pakker med  oppskåret lapskausgrønnsaker, vann, buljong(kraft fra kjøtt om en har) salt pepper og bruke pølse. Da har du middagen klar på ca 15-20 minutter.

Men den absolutt beste smaken får en om en lager det selv.

Og slik laget jeg suppen i dag. Jeg lager alltid rikelig suppe og fryser den ned til dager jeg har det så travelt at det er deilig å den ferdig.

1-2 svineknoker/ salt fårekjøtt /pinnekjøtt

Vann til du dekker knokene/kjøttet(når det koker bruker jeg en liten tesil å ta bort skummet som kommer opp på vannet)

1 stor kålrot

7 store gulrøtter

14 store poteter (skal en lage lapskaus på en ha mye mer poteter i)

1 stor purreløk

Ca 2 stenger med stangselleri(hadde i fryseren)(bruke gjerne sellerirot, eller du kan kutte den ut)

Pepper etter smak

Salt er sannsynligvis ikke nødvendig om en har salt kjøtt, men det er en smakssak.

 

Laksegryte

 

Laksegryte

4-5 personer

4 laksestykker (jeg kjøpte marinert laks, helgetilbud på Kiwi, de er litt større en de som er frossen)

Linker nederst om positive helseeffekter av å spise laks og ingefær :-)

4 dl vann eller fiskekraft

1 Fiskebuljong om du ikke bruker fiskekraft

2 dl melk/fløte/soyamelk/kokos etter ønske

2 ss maizena

1 ts salt

½ ts pepper

Ingefærrot (Du kan bruke tørket eller fersk(smak til etter ønske)

½ løk

4 vårløk

Grønnsaker etter ønske(jeg brukte frosne wock grønnsaker denne gangen, men det funker flott med ferske også)

Litt olje/smør å steke løken i

Fremgangsmåte

Skjær løken i små biter og surr den i oljen. Ha så i vann/fiskekraft, melk, maizena og buljong og la det hele få et oppkok under omrøring. Ha så i grønnsakene og når de er nesten ferdig har du i den oppskjærte laksen, smak så til med salt og krydder. Ikke rør for mye i gryten etter at laksen har kommet nedi, for da går den i stykker.

Jeg serverte den med villris.

 

http://www.godfisk.no/Artikler/Norge/Helse/Helseeffekter-av-omega-3-fra-fisk

http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.4733855

http://translate.google.no/translate?hl=no&langpair=en%7Cno&u=http://arthritis-symptom.com/alternativel-arthritis-treatments/omega-3-fatty-acids.htm

http://www.kk.no/859141/stadig-flere-helsefordeler-oppdages

 



 

Studentomelett

 

Det er ingenting som er værre enn et tomt kjøleskap, men omelett kan man lage fra nesten ingenting. Dette er oppskrift på en stor omelett til fire personer, mest fordi den er veldig god kald.

4 egg

4 poteter

7 spiseskjeer vann

en halv løk

2 teskjeer salt

pepper etter smak

 

 

Kutt poteter og løk i små biter, surr i en gryte i ca 5 minutter. Visp vann, egg salt og pepper og hell i pannen. Sett lokk på gryten og la stå i ca 10 min til den er ferdig, da er den stivnet. Severes med pølser, det som finnes av grønt og alt annet du måtte ha lyst på.

Laget av min datter som er student i Oslo og er en veldig flink hobbykok:-)





 

Hjemmelaget lasagne




Hjemmelaget lasagne

Trodde du at lasagne tok lang tid å lage fra grunnen av? Vel, det trenger det ikke å gjøre.

4 personer

1 pk kjøttdeig eller karbonadedeig som er mindre fett i.

1-2 fedd hvitløk(en kan kjøpe glass med knust hvitløk, da bruker du 1 ts)

½ løk om du ønsker det (setter gjerne en ekstra spiss på maten, men jeg bruker det vanligvis ikke)

1 ts salt

½ ts pepper

Olje eller smør til å steike i

Steik kjøttedeigen og ha i løk og krydder

Ca 6-8 lasagneplater (glutenfrie eller speltplater får en på helsekostbutikker. Har faktisk sett at de har glutenfire på noen dagligvarebutikker, tommelen opp for det)

Liker du chili kan gjerne du ha det i (Jeg for min del, bruker ikke det. Men det gir en god smak)

Til saus

4 dl vann(du kan bruke bare melk om du ønsker det)

2 dl melk/fløte(uten melkeprodukter kan en bruke soyamelk/soyafløte/kokosmelk)

1/2 lite glass/boks med tomatpurré(kan også bruke knuste tomater på boks)

2 ss hvetemel(maizena eller maizena jevner :glutenfri)

2 -3ts provence krydder(får du kjøpt i de aller fleste butikker og kan brukes i det meste )

1/2 buljongterning eller 1 ts suppebuljong

Ca 1 ts salt

½ ts pepper

1 krm chilipepper (valgfritt)

3-5 dl revet/delt i biter ost(soyaost om du ikke skal ha melkeprodukter. Fikk et tips om at meny også har den)

Fremgangsmåte

Kjøttedeigen skal steikes med løk og krydder.

Ha melk/ vann kaldt sammen med hvetemel/maizena, krydder, tomatpurré/knustetomater og la det koke opp under omrøring Når det skal inn i steikeovnen må ikke sausen koke så lenge som ellers, som er minst 10 min. Men la det gjerne putle i 5 min.

Når sausen er kokt opp, tar man halvparten av osten i sausen. Ha i kjøttdeigen og smak om det er passlig krydderet.

Bruk en ildfast form med høy kant, smør.

Ha i litt av kjøttsausen i bunnen, ha så lagvis lasagneplater og kjøttsaus i formen.

Til slutt tar du så mye ost du ønsker opp på lasagnen (kan vente med osten på toppen til den begynner å bli ferdig) Jeg bruker å ha folie på til det er ca 10 minutter igjen av steiketiden.

Steik på 200g i ca 40 minutter la den hvile 5-8 minutter på benken før servering.

Server med salat og eventuelt brød

Laks i folie eller ildfast form

 



Laks i folie eller ildfast form

1-2 Laksestykker beregnes pr. person

(lager jeg til bare meg, tar jeg fisken i folie, hvis det er til flere legger jeg den i ildfast form og har folie over. Om sommeren lager jeg pakker med fisk som jeg har på grillen.)

Ha på gressløk, vårløk, dill eller lignende.

Brokkoli, paprika eller de grønnsakene en ønsker. Det kan være lurt å skjære grønnsaker som trenger lang koketid, opp i tynne biter.

Litt smør eller olje opp på fisken(bruker du smør, er det salt i og da trenger en ikke salt på, men olje er uten salt og da kan det være lurt å ha på litt salt)

Sett i steikeovnen i ca 20 min på 200 g, kommer ant på hvor store stykkene er. Blir de stående for lenge i ovnen, blir fisken tørr.

Du kan selvsagt velge å koke, wokke eller ha salat til i stedet for å ha grønnsakene i folien.

Det passer godt med litt rømme til, et alternativ kan være å bruke en salat med rømme i. Som denne under

Grønnsakssalat

Her er det en oppskrift til ca 4 personer som tilbehør til for eksempel laksen. Men salaten kan brukes for seg selv med for eksempel laks eller egg og da er den til 2-3 personer.

1/2 kokt/forvellet blomkål del i små bunter og avkjøles

1/3 løk hakkes

1 fedd hvitløk presses i hvitløkpresse

1 stilk stangselleri kuttes i små biter

Litt chili (har du ikke chili kan du bruke chilipulver)

Litt sylteagurk etter ønske hakkes opp

1/3 boks rømme(tåler du ikke rømme, kan du bruke mer majones og ha lime i)

Ca 1 dl majones

Smak til med salt og pepper

Bland alt sammen og smak til med salt og pepper.

 



 

Åsemoren sin Indiske gryte

 

I går var jeg på "Øyne" og møtte mine barndomsvenninner. Det er en glede og en ære å være så heldig å ha det. Åsemoren er blitt en skikkelig hobbykokk og er veldig flink å forsøke nye matretter og da spesielt retter fra utlandet. I går laget hun en indisk-inspirert rett og her kommer oppskriften på den smakfulle og ikke minst lettevinte retten.

Tusen takk for en fantastisk fin dag sammen med dere jenter,

og tusen takk for nydelig mat Åse!

 



4-6 personer

4-6 Kyllingfileter (ca 1 pr person), 1- 1 ½ grillet kylling

(Eller bruk 3 bokser tunfisk i olje og 2 bokser i olje)

2 løk hakkes

2-3 fedd hvitløk

4 ss olje

2 ss Curry pasta (Finnes de på de aller fleste dagligvarebutikker)

2 ss mango chutney (Finnes de på de aller fleste dagligvarebutikker)

1 ½ ts ingefær (Finner du i krydderhyllen på butikken)

1 ½ ts koriander(Finner du i krydderhyllen på butikken)

1 ts chilipulver (Finner du i krydderhyllen på butikken)

1/3 ts nellik (Finner du i krydderhyllen på butikken)

1 ts kanel 

5 dl naturell yoghurt (tåler du ikke melk, så kan du bruke kokosmelk og litt lime eller sitron i. Det finnes også soya yoghurt å få kjøpt på helsekosten).

Server med ris og salat. Åse brukte naturris (boil in bag) og en salat med isbergsalat, ruccula, vårløk, tomater og cashewnøtter.

Jeg personlig bruker litt mindre av alt krydder, men forsøk deg frem.

Fremgangsmåte

Denne retten er så kjapp å lage at det beste er å begynne med å koke risen.

Skjær løk og hvitløk opp i biter og surr de i olje.

Bruker du kyllingfiler skjærer du dem opp i biter og steiker de sammen med løken.

Velger du å bruke ferdigsteikt kylling renser og deler enn den og har den i.

Tunfisken er bare til å helle rett i. Ha i Curry pasta, mango chutney, krydder og til slutt yoghurten (eventuelt kokosmelk og lime/sitron). La den trekke mens du blander en salat.

Når risen er kokt, salaten er kuttet og bordet dekket er maten klar til servering.

God fornøyelseJ

 

Små tips i hverdagen

 



Isterningsposer kan brukes til mer en til isbiter.

Har du rester av kraft av grønnsaker,

Fisk,

Kjøtt,

Fløte

Melk

Soyamelk

Frys kort fortalt hva som helst som er flytende og som er synd å kaste.

Tøm det du vil fryse i isposer, frys det og ta ut porsjonvis ettersom du trenger det i maten. De små terningene tiner fort når de kommer i pannen. Det tar også mindre plass enn glass og kartoner.

 

Fruktposer er en genial oppfinnelse. Brukes til for eksempel oppskjært frukt, grønnsaker og annet som trenger å være lufttett. Lett å oppbevare og å ta med seg på jobb, skole, tur osv.

 

Et lurt tips: skal du selge frukt/grønt på idrettsarrangement eller lignende, så kan den deles og tilberedes minst en dag i forveien uten at de blir ødelagt.

 

Torsk i limesaus

4 porsjoner:

Ca 800 g frossen torsk i blokk(selvsagt kan du bruke helt fersk torsk, men da bør den være skinn og benfri)

1 bunt vårløk

4 gulrøtter (eller du kan for eksempel bruke paprika om du foretrekker det)

6 dl vann

2 ½ ss maizena

1 ½ dl melk/fløte/soyamelk (velg etter eget ønske og behov)

Ca 3-4 ts lime 

Litt smør eller olje til steiking

Fremgangsmåte:

Fisken bør være halv- eller helt tint.

Sett på poteter eller ris. Rens og del vårløken og gulrøttene(eventuelt paprikaen)

 

Del vårløken i forholdsvis små biter. Gulrøttene skjæres i litt tynne skiver. Ha smør i en panne og la den bli varmt. Surr løken og gulrøttene (paprikaen). Ta pannen bort fra platen og ha i væske (også lime) og maizena, og la det få koke opp under stadig omrøring. Når sausen er kokt opp har en i fisken som er skjært i stykker, la den få ligg i sausen rundt 5-10 minutter avhengig av hvor store stykker den er i. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer lime.

Matbloggtoppen

Salat til lunsj eller middag

 

 

I dag hadde jeg ikke så mange grønnsaker, men deilig salat ble det likevel.

Jeg har brukt Isbergsalat, rucculasalat, squash og granateple.

1 hardkokt egg

Røykelaks som er skåret i terninger

Litt reker i lake

Som dressing har jeg brukt pesto som er tilsatt litt olivenolje for å få den litt mer flytende. Men det er ikke nødvendig med dressing, salaten er nydelig som den er.

Pesto har jeg alltid i kjøleskapet og det kan kjøpes i alle dagligvarebutikker(Pesto inneholder melkeprodukt og kan inneholde gluten).

 

Pesto:

1 ½ dl frisk basilikum

¼ ts salt

½ ts nykvernet pepper

1 fedd hvitløk

2 ss finhakkede pinjekjerner

1 dl olivenolje

1 ½ dl nyrevet parmesan

Fremgangsmåte:

Bland alt unntatt oljen i en foodprosessor og kjør til alt er blandet. Spe med olje til en passe tykk pesto.

Pesto oppskriften er hentet fra frukt.no

http://www.frukt.no/oppskrift.aspx?mnu1id=8037&artid=9068



 

Marinert kalkunfilet og båtpoteter

 

 

 

 

 

 

Marinert kalkunfilet og båtpoteter

5 normalt store poteter

2 fedd hvitløk

2 ts Provence krydder

2 ss olje

1 krm pepper

1 ts salt

Vask potetene godt og del dem i båter å ha dem i en ildfast form. Ha så alle andre ingredienser opp på potetene og bland det godt inn. Sett dem øverst i steikeovnen på 200 g i mellom 20-30 min. Vend dem av og til.

3 små kalkunfileter som var marinert (Kjøpte dem på helge tilbud på Kiwi)

3 vårløker

Brokkoli etter ønske men ca 4 små bunter av et hode

½ paprika

Et lite stykke squash

(jeg er veldig glad i hvitløk og ingefær, så jeg hadde enn ekstra fedd hvitløk og en god bit ingefær i tilleg, men det er absolutt ikke nødvendig) (Helsefordeler med å bruke hvitløk og ingefær http://www.kk.no/859141/stadig-flere-helsefordeler-oppdages) (http://www.frukt.no/artikkel.aspx?mnu1id=&artid=14284 om ingefær)

Del kalkunfiletene i litt gode biter. Rens vårløkene og del dem i store biter. Det samme gjør du med de andre grønnsakene. Det er bare til å bruke akkurat de grønnsakene du liker(kan kjøpe ferdig frossen wockblanding ). Ha olje eller smør i en steikepanne eller wockpanne og la den bli godt varm før du tar litt å litt filet i pannen så den ikke blir for kald. La de steike en stund så de blir gjennomstekt. Ha så i pannen de grønnsakene som trenger lengst steketid. Her er det først vårløken, paprika, brokkoli og så squash til slutt som tåler lite steking. Liker du mer smak tilsetter du eventuelt mer krydder.

 

Salat med kyllingboller og egg

 

Salat med kyllingboller og egg

I dag bruker jeg restene fra i går og lager en deilig salat av kyllingbollene og rester av grønnsakene.

Isbergsalat skjæres tynt

Rucula salat( er de veldig lang så skjærer jeg den litt opp

Brokkoli (i dag forvellet jeg de i et minutt)(Å forvelle er å koke vann og slippe grønnsakene litt ned i. De skal ikke bli kokkt, bare litt mindre motstand. Når en forveller eller woker grønnsaker blir vitaminene frigjort og de forsvinner ikke og de har lavere glykemisk indeks en kokkte/gjenomsteikte grønnsaker)

Gulrot (jeg forvellet de også, men det trenger du selvsakt ikke gjøre)

Paprika I biter

Squash delte i små biter

En båt granateple som jeg tar ut de røde frøene (knallgodt og veldig sunt  http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Main_4489&Main_4489=6238:0:&search=granateple)

Så mange kyllingboller du vil ha på

Og jeg har to egg pr pers

Så kan du ha på soyasausen eller Guacamolen fra i går.





 

Kylingboller nå med bilde ;-)

Kyllingboller med sesamsaus

1 pk kyllingkjøttdeig

2 ss olje

2 finhakede Sjalottløk (eller den løken du har tilgjengelig)i

1 knust hvitløksfedd

2ss soyasaus (glutenfri fås kjøpt på helsekosten)

1 egg

2 ss potetmel

1 ts salt

1 krm pepper

 

Saus/dipp

3 ss soyasaus

1 ss sherry (jeg har aldri sherry, så jeg brukte rognebærirup. Så bruk noe litt søtt om du ikke har sherry)

1 ts sesamfrø

Bland kjøttdeig, løk, hvitløk soyasaus, potetmel og egget godt sammen og rull de til små boller og steik de i olje på pannen i til de er faste og gjennomsteikte(når de begynner å bli faste er det begynner de å bli ferdig)

Bland soyasaus, sherry og sesam til saus/dipp.

Skjær vårløken opp i strimler og steik den for å ha ved siden av.

Jeg har valgte å ha grønnsaker og hjemmelaget guacamole til og det var kanondigg.

Guacamole

1 moden avakado

1-2 fedd hvitløk

2 ss majones

2 ss sitron (du kan presse sitron, lime eller bruke sitron på flaske)

1 krm chilipulver

1 krm salt

Legg avokadoen på benken og skjær inn til steinen på langs og før kniven rundt. Del den i to og ta ut steinen. Grav ut av skallet og bruk en gaffel eller en stavmikser å mos avokadoen.

Ha i resten og bland det godt. ?Olla? du har en deilig dipp

 



 

 

Kyllingboller med sesamdipp/saus

1 pk kyllingkjøttdeig

2 ss olje

2 finhakede Sjalottløk (eller den løken du har tilgjengelig)i

1 knust hvitløksfedd

2ss soyasaus (glutenfri fås kjøpt på helsekosten)

1 egg

2 ss potetmel

1 ts salt

1 krm pepper

 

Sesamsaus:

3 ss soyasaus

1 ss sherry (jeg har aldri sherry, så jeg brukte rognebærirup. Så bruk noe litt søtt om du ikke har sherry)

1 ts sesamfrø

Bland kjøttdeig, løk, hvitløk soyasaus, potetmel og egget godt sammen og rull de til små boller og steik de i olje på pannen i til de er faste og gjennomsteikte(når de begynner å bli fate er det begynner de å bli ferdig)

Bland soyasaus, sherry og sesam til saus/dipp.

Skjær vårløken opp i strimler og steik den for å ha ved siden av.

Jeg har valgte å ha grønnsaker og hjemmelaget guacamole til og det var kanondigg.

Guacamole

1 moden avakado

1-2 fedd hvitløk

2 ss majones

2 ss sitron (du kan presse sitron, lime eller bruke sitron på flaske)

1 krm chilipulver

1 krm salt

Legg avokadoen på benken og skjær inn til steinen på langs og før kniven rundt. Del den i to og ta ut steinen. Grav ut av skallet og bruk en gaffel eller en stavmikser å mos avokadoen.

Ha i resten og bland det godt. ?Olla? du har en deilig dipp

Kotelettene til ho Bjørg

 

 

Legg så mange svinekoteletter du ønsker i en dyp form, sett de midt i steikeovnen 180 g å steik i ca 45 min avhengig av hvor tykke de er. Bjørgen strør på kjøkkensjefens Natvig grillblanding, men jeg vet ikke om det er glutenfritt og den er veldig salt, så du kan gjerne bruke grillkrydder (sjekk for gluten).  Provence krydder er uten salt og tilsetningstoffer så den foretrekker jeg, men da bør du ha litt salt og pepper på i tillegg.

Skjær opp et eple for ca 4 koteletter og

Ca 4 normalt store champignoner

Bland:

2 1/2 dl matfløte eller kokosmelk

2 ss tomatpurre

Etter ca 45 minutter i steikeovnen tar du kotelettene ut  og legger epler og oppskjærte champignoner på toppen. Hell på sausen og sett de i ovnen igjen i ca 15-20 min.

Ønsker du flere grønnsaker kan du koke utenom eller legge de sammen med kotelettene. Kok ris (fullkorns- eller naturris er sunnest) eller poteter til.

En enkel og god søndagsmiddag.

 

Supperi og supperra

 

I dag har jeg vært så heldig å fått passe Teodor en stund, han er bare et herlig lite matvrak som elsker mat. Og hva kan vel glede mer en reserve bestemor mer? Men at han er blitt å glad i mat skyldes nok at mammaen hans Margrethe er kanonflink å lage mat og lar han smake på det aller meste. Dette blir det matelskere av. Så Margrethe oppfordret meg å legge ut oppskriften på aspargessuppe, så her kommer den.

Her er to måter å lage suppe på:

Lynkjapp

Ca 4 per

7 dl kalt vann eller kraft(bruk for eksempel kraft av aspargesboks osv)

1 grønnsaksbuljong eller 2 ts pulver(eller den buljongen du har)

2 ½ ss maizenamel

2 dl melk, matfløte, soyamelk, kokosmelk eller det du har i huset

1 ts salt

Pepper etter smak og behag

Bruk gjerne andre krydder om du ønsker det.

Denne suppen er svært mager og om du vil har du i smør etter ønske.

Asparges fersk eller i boks (bruker du boks å beregner du laken i vannmengden)Bruk en bok eller å mye fersk som du ser deg råd til.

Fremgangsmåte:

Ha kalt vann, maizena og buljong i en panne og la det koke opp under omrøring. Rens eller åpne boksen med asparges. Fersk asparges om er små kan bare vaskes og deles, den store typen må ta vekk den nederste tykke stilken og skrelle litt av den før du deler den. Når suppen har kokt opp har du i delt aspargesen og lar den trekke, mens du smaker til med salt og pepper. Ha i melk eller lignende og er suppen for tykk tar du mer er den for tynn kan du ta mindre melk i. Suppen er ferdig på ca 10 minutter altså ikke noe lenger tid en når du lager kjøpesuppe, men her slipper du alle tilsetningsstoffene og du kan klappe deg på skulderen over å ha hjemmelaget suppe.

Har du hermetisk asparges, champignon, knuste tomater, frossen spinat kan du lage suppe når du er helt tom for ideer.

Du kan lage alle supper på denne måten for eksempel også blomkålsuppe. Med reker, fiskeboller, fisk, tomat osv.

Lett og raskt

7 dl vann med aspargeslaken fra boksen

1 terning buljong

1 dl med melk (eller lignende, se forslag over)

2 ss med hvetemel

Pepper

1 ts salt

1 boks eller bunt fersk asparges.

Ha i smør om du ønsker det.

Kok opp vann, mel og buljong under stadig omrøring og la det kokke i mint 10 minutter(hvetemel må ha minimum denne tiden for at det skal bli bra, helt litt lenger)

Ha så i delt og renset/boks asparges og la det trekke og ha i melk( eller lignende) og smak til med salt og pepper.

Dette tar mellom 15 og 25 minutter ferdig til servering.

 

Torsk med kokos- og basilikumsaus

 

Ca 4 personer

450 g renset torsk (bruk gjerne frosne blokker, men det er en fordel om den er tint)

2 ss olje

2 ss hvetemel (glutenfritt mel eller maizena om du ikke tåler hvetemel)

1-2 knuste fedd hvitløk eller du kan kjøpe glass med ferdig knust ca 1 ts

1-2 ss karripasta (fås kjøpt på de fleste litt større butikker, kan inneholde gluten)

3 dl kokosmelk (har du ikke det kan du bruke melk)

Salt (smak til når alt koker)

175 g Cherrytomater

Ca 20 g frisk basilikum (Det går ant å bruke tørket, men det ser ikke å friskt å fint ut. Og da ville jeg hatt i når jeg blandet kokosen og karripastaen sammen)

Fremgangsmåte

Det sunneste er å koke fullkorn- eller naturris og den må da settes på ført, siden den har lang koketid.

Bland kokosmelk og karripasta. Skjær fisken i litt store terninger og vend de i melet. Ha en godt varm steikepanne med litt høy kant eller en vid panne med olje i. Ha fisken i pannen og brun de lett og hell på sausen, ikke la det koke bare trekke i ca 5 min. Mens de trekker deler tomatene i to og lager til basilikumen for å ha de i. Da skal de bare trekke i 2 min uten for mye omrøring.

Knallgodt, sunt og veldig enkelt å lage.

Internasjonal stormsuppe

 

Dette er suppe til ca 6 personer

1 grillet kylling(eventuelt kjøp ferdig renset kylling i biter)

2 bokser knuste tomater

1 boks mais

3-4 stenger med selleri eller tilsvarende med sellerirot

3-4 tore gulrøtter

1 purreløk

1/2ts timian(tørket)

Ca 1 ts salt

Knivspiss pepper

Chili her kan du bruke fersk eller chilipulver. Smak til hvor sterk du vil ha den.

Suppen skal være mye mat i og lite veke, men ta i litt vann om du føler den blir for tykk.

Er det noen av ingrediensene du ikke liker, så bytt de ut eller ta de bort.

Fremgangsmåte :-)

Åpne bokene med knuste tomater og ha de i pannen. Rens kyllingen og skjer den i biter og så i pannen. Rens og vask selleri, gulrot og purreløk, skjær de i biter og ha i pannen(Bruker du ikke å mye selleri, kan du skjære den opp i biter ha den opp i kokkene vann i 1-2 min avkjøl og ha de i en pose i fryseren til du trenger de igjen) . Bruker du fersk chili renser du den for frø og deler den også i biter. Ha i krydder og la det trekke i 15- 20 min. Vips så er suppen ferdig og om du vil kan du ha brød til.

Suppen er glutenfri(om det ikke er brukt hvete i kryddere på kyllingen)

Denne suppen er servert til mange barn på Fløyen under Forskningsdagene(derav navnet) og de fleste likte den.

Velkommen til min blogg!

Dette er den første posten på min nye blogg ;)

 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen

hits