hits

januar 2015

Dinner for to med krydrete lammeskanker
For å si det som Rigmor pleier å si ?eg hakje ord? . Denne retten BØR prøves om du liker fårekjøtt. Siden det gjerne er litt uvant mat for de fleste av oss, er dette ekstremt enkelt å lage.

Beregn 1 lammeskank per person som en normal porsjon.

Steik skankene på pannen så de får en gylden overflate, og legg de  i en steikepose.

Til tre skanker hadde jeg i:

ca. 1-1 ½ dl olivenolje (bør være god kvalitet for smakens skyld)

Ca. 2 ss gurkemeie

Ca. 2 ss spisskummen 

Ca. Koriander

Ca. 1 ts pepper

Ha kryddere i posen sammen med oljen, knyt steikeposen igjen, og vend den godt slik at krydder og olje blir godt blandet og fordelt rundt skankene.

Ha steikeposen i en form og sett den inn midt  i forvarmet ovn på 170 grader. Jeg lot skankene stå i ovnen i 1 ½ time , siden jeg ikke skulle spise på en stund lot skankene stå i ovnen i 50 grader i 1 time til slik at de holdt seg varm.

Vil du ha kjøttet fortere ferdig, skrur du oven på 180-200 grader og da er skankene ferdig på rundt en time alt etter hvor store de er.
Saus:

Jeg kokte ut steikepannen og hadde det i en panne, og da lammeskanene var ferdig steikt brukte jeg kraften som var i posen.

1 ss maizena

1 buljongterning

Salt

Pepper

Ha maizena og buljong i kraften og la det koke opp, smak til med salt og pepper.

Jeg hadde kokte poteter og salat til.
I salaten hadde jeg:

Isbegsalat

Litt blandings salat jeg hadde igjen

Litt raspet gulerot

Litt raspet squash

Litt raspet Rettich (asiatisk grønnsak som er uunnværlig i det asiatisk kjøkken)

Frø fra granateple

 

Men bruk de grønnsakene du ønsker om du vil ha salat, wok eller kokte grønnsaker til.
Salat med rødbeter, fetaost, egg og valnøtter

 

Her i landet har vi  så vidt jeg vet ikke tradisjon på å bruke fersk rødbeter, men da jeg bodde i København var det et vanlig innslag på tallerken både i salater og til middag. Denne oppskriften fikk jeg av min gode kollega Laila, som er like opptatt av god og sunn mat som meg. Hun synes sikkert jeg må utvide menyen min  for hun kommer med oppskrifter og ideer til meg. Skal sant sies, er jeg evig takknemlig og glad for at hun gjør det, hvem trenger ikke ny inspirasjon. Så fortsett med det Laila ;-)

Salaten består av:

Til to personer

2-3 ferske rødbeter

1 pose salatmix eller den salaten du liker og har. Personlig synes  jeg at salat som er ferdig kuttet smaker silo, så derfor kjøper ikke jeg disse posene. Men i originaloppskriften stod det  baby leaf  og 1 pose ruccula. En lang forklaring på en enkel ting  J

3 ss geitost eller fetaost

3 ss hakede valnøtter (kan sløyfes eller erstattes med pinjekjerner)

6-8 Cherrytomater (var ikke i original oppskriften)

Jeg hadde brukte også to kokte egg (var heller ikke i original oppskriften)

Rødbeter kan kjøpes ferdig kokt/bakt på butikken (du finner de vakumert i grønnsaksdisken) eller du pakker rødbetene inn i aluminiumsfolie som du gjør når du lager bakt potet. Rødbetene skal steikes på 220 grader i rundt 40 minutter, eller til de er møre. Avkjøl rødbetene litt før de skjæres opp i biter. Skyll og eventuelt rens/del salaten og ha den i en skål, del tomatene, hakk valnøttene. Ha i rødbetene, tomatene og egg om du ønsker det.

Dressingen består av:

 1 ss extra virgin olive oil

 2 ss basamico eddik

1 ts honning

 ½ ts salt

¼ ts pepper

 

Ha alt i en kopp eller skål og rør til honningen har smeltet, smak så om du skulle  trenger mer av noen av ingrediensene.   Ha dressingen på ved servering, Har man dressingen på og lar den stå, kan salaten "punktere"/falle sammen. 

 
Wok med laks, reker, hvitløk og nydelig olivenolje

 

Jeg wokker i grunn for lite, det er jo så godt og genialt enkelt.

Men det som nok er en av årsakene til dette, er nok at jeg synes jeg må ha saus eller dressing på  woken for at det skal bli gode smak på den og ikke bli tørr. Og der har jeg en nøtt å knekke, men i dag ble første nøtten knekt.

Jeg brukte en nydelig god exstra virgin olive oil, hvitløk og lake fra reker. Klue når man bruker olje å steike med er å ikke ha for høy varme, for da ødelegger man oljen.

Til meg brukte jeg:

1 ørretfilet uten skinn og bein

Litt reker i lake (bruk så mye du har eller ønsker)

Laken fra rekene

1 sjalottløk

2 fedd hvitløk

Noen buketter blomkål

1 ½ gulerot

1 god bit med rød søt paprika

Eventuelt litt kuttede ferske urter som basilikum eller dill, men det er ikke nødvendig. Jeg hadde litt fersk basilikum i.

Fremgangsmåte:

Rens og finhakk løken, ha olje i en wokpanne eller en panne med teflonbeleg, og la den bli litt varm før man tar i løken.

Når løken har fått kost seg litt har man i blomkål i biter, deretter skrelte gulerøtter i tynne skiver/biter , så paprika og til slutt fiskebitene.

Når fiskebitene er ferdig varmet, har man på kraften fra rekene og smaker til med salt, pepper og eventuelt kuttede urter.

 

Helt på slutten har man i rekene, dette for at de ikke skal bli seige. 
Wraps med restene av krydret kylling

Dagens middag er rester etter den godt krydrede kyllingen vi hadde lørdag. Det morsomme er at jeg syntes den smakte enda bedre i dag. Dette var virkelig en lur måte å forberede feks. Mat til klubb, fredagskos mår du kommer sliten hjem fra jobb eller rett å slett ha laget to middager i en.

Jeg har endret på utseende på bloggen, hva synes du, skal jeg beholde denne eller den gamle?
Fremgangsmåten til kyllingen finner du her.

Jeg brukte sausen fra kyllingen og smurte den utover lefsen.

Ellers hadde jeg i:

Kylling i biter

Isbergsalat

Cerrytomater

Paprika

Avokado

Og en liten klatt rømme hevet smaken enda et hakk.

Lefsene (man får kjøpt glutenfrie lefser i de fleste butikker for de som vil ha det) varmet jeg i min utrolig praktiske ildfaste form med kokk, den holder på fuktigheten i lefsen og den er fin å ha på bordet.

 

 

 Hjemmelaget iskake med rørte villbringebær (Kan også lages melkefri)

 

Å lage is er utrolig enkelt, har du en miksmaster og klarer å piske kremfløte, da er halve isen allerede unnagjort. Men det beste av alt er den fantastiske gode smaken, og at den er uten kunstige tilsetningstoffer eller hvetemel som dessverre  finnes i mange  issorter. Iskaken laget jeg før jul, og hatt i fryseren og tar opp etter hvert som det passer. Det er en sikker suksess!

 2 egg

2-3 ss sukker Siden syltetøyet også er søtt bruker jeg bare 2 ss sukker)

3 dl fløte (soyakrem eller riskrem om man ikke tåler melkeprodukter. Denne er laget på soyafløte)

Ca. 2 dl bringebærsyltetøy

 

Pisk egg og sukker hvitt og pisk fløten stiv, og bland så disse to forsiktig sammen. Denne gangen blandet jeg ikke syltetøyet i selve is blandingen, men la den litt lagvis i formen. Ha blandingen  i kakeform eller lignede som kan fryses. Ha formen i fryseren. Isen vil være stiv etter 1 ½- 2 timer.  Isen er aller best om den får stå å tine litt før man serverer den, og pynt gjerne med syltetøy og bringer bær opp på iskaken.

Kyllinglår i godt krydret saus

Denne retten er tatt utgangspunkt fra en helt annen rett, men slik ble min middag, og den ble veldig god.Siden den tar litt tid i ovnen for å bli ferdig ble det lørdagsmiddag, selv om den i seg selv er svært enkel å tilberede.

 

 

4 kyllinglår (eller mer, alt etter hvor store lårene er eller hvor god appetitt man har) fra Stange eller fra et sted de avler kylling opp på en human og ufarlig måte. Har du noen meninger om hvilke merke kylling du velger å kjøpe?

1 rød chili

3 sjalottløk

1 bit (ca. 2-3 cm)ingefær

2 terninger buljong eller ca. 1 ½ ss buljongpulver

2 ss gurkemeie

2 bokser  kokosmelk

2 ts koriander (fersk er å foretrekke, men jeg brukte tørket for jeg fikk ikke tak i fersk)

salt                          

4 sitrongress (sitrongress selges i mange butikker, men de kan likevel være litt vanskelig å få tak i)

Slik går du frem:

Rens og del krydderne  i forholdsvis små biter, og ha alle ingrediensene (ikke sitrongress)i en foodprocessor eller i en skål slik at man kan bruke stavmikser. Bland krydderne og litt kokosmelk og kjør det til det blir en jevn blanding. Bland det med resten av kokosmelken og smak om det er passelig på smak.

Steik kyllingen på en panne slik at lårene blir gylden, legg de  i en ildfast form, og hell kokosblandingen over. Sitrongress er veldig trevlete og er ikke ment som annet en en smaktilsetning. Sitrongresse deles i grove biter og has i sausen i den ildfaste formen slik at de lett kan tas til side når man spiser.

La kyllingen stå  mitt ovnen på rundt 180 grader i 45 minutter eller til kyllingen er gjennomsteikt.

Kok ris eller byggrynsris til. Siden byggryn ikke er glutenfri, hadde jeg fullkornsris til.
Sitrongress, dette bilde er hentet fra nette.

 

 

Blomkål med bacon i ovnen

 

Det er veldig sjeldent jeg ikke har lyst på mat, men den siste tiden har dette vært tilfelle. Men da jeg satte tennende i dagens middag smakte den heldigvis utmerket.

I dag laget jeg middag  bare til meg selv, og hadde ikke noe annet poeter eller ris til. Og da brukte jeg:

Ca. ½ blomkål

3 vårløk

1 bit purreløk

 Litt grønnkål siden jeg hadde, men kan sløyfes

1 pakke bacon 200 g

Ca. 1,5 dl fløte

Parmesanost etter ønske

Ca. ½ ts salt og litt pepper

Vask og del blomkålen i passe små biter og ha de i en ildfast form og hell fløten over. Rens og del løken, og skjær bacon i biter, steik alt på pannen og ha det så opp på blomkålen. Rasp parmesanost og strø godt over, samt salt og pepper. Ønsker du å bruke andre grønnsaker så går det helt fint :-)

 

Steik mitt i  ovnen på 200 grader i 15-20 minutter, eller til blomkålen er passe hard.
Den ser gjerne litt brent ut, men den var ikke det heldigvis!

Noe godt å bite i

 
 

Sunn energibar eller konfekt

 

Om jeg ikke fikk skulle få spise mer en en type godteri resten av mitt liv, så hadde jeg valgt dette.

Som dere kanskje har forstått er jeg ikke glad i verken sukker eller andre kunstige sukkerarter. Selvfølgelig er noen typer bedre en andre, men kan jeg lage noe som både er godt, næringsrikt og inneholder  naturlig sukker i seg velger jeg helst det.

Det mange gjerne ikke vet, er at når vi spiser noe som smaker søtt, får hjernen  straks vi begynner å tygge, beskjed om at nå må insulinet må slippes ut. Er det kunstig søtstoff i det vis spiser/drikker vil insulinproduksjonen komme i gang, og vi legger på oss like så godt. Dette er produkter som er laget for diabetikere som har dårlig eller liten insulin produksjon.

Vel nok om det!

Dette er så enkelt å lage at jeg laget det på toppen 5 minutter.

 

Valnøtter (tåler man ikke nøtter, kan man bruke pinjekjerner

Dadler eller fiken

 Rosiner

Bruk lik menge på alle ingrediensene (feks bruk samme koppen til å måle med)

Ha alt i en foodprocessor og la den gå til den er passe knust og blandet. Om du bare har en liten maskin, kan dette bli litt tungt for den. Da tar du en og en ting å knuser, og blander det etter på.

Ha massen inn i plastikk og form de som du ønsker. La den stå kalt en time eller til dagen etter.

 

Er topp til å ha med på tur, eller som reisemat om man ikke kan spise mel, i forbindelse med trening eller som noe godt. Koppen fikk jeg til jul, og kunstneren er  Theodor som jeg er så heldig å f låne av og til. 

 


Koppen fikk jeg til jul, og kunstneren er  Theodor som jeg er så heldig å f låne av og til.


 Han utrolig skjønne søster Mia har laget denne koppe, litt av en fantastisk gave.

 

 

 
Denne ble litt svak, men det gikk når jeg tok en ting av gangen


Energibar som kan pakkes i plastikk og tas med i vesken

Gryten henna morHva synes dere om de små søte grytene mine? Det er i grunnen lenge siden jeg kjøpte de. Grytene er porsjonstørrelser og i forskjellige farger. De tåler også å varme slik at jeg kan ha de i steikeovnen. 

Her bruker jeg den til å ha sus i.Jeg synes det er artig å ha forskjellig farge på gryte og lokk. Og her har jeg suppe i, avvendelige små gryter. 

Harira er en marokkansk suppe( Meat free monday)

 

Tradisjonelt brukes man å lage denne suppen med lammekjøtt eller andre typer kjøtt , og det ville nok gitt

en enda bedre smak.Om jeg ikke har missforstått noe er denne suppen vanlig i sammenheng med ramadan.

I dag er  det mandag og denne retten er en smakfull, og ikke minst kraftig suppe som den er med både linse, aubergine,  kikkerter og pasta i, og derfor passer den PERFEKT til meat free monday.

Denne oppskriften er så stor at den tar aldri slutt hehe.  først spiste min datter Miriam. men da det var evig mye igjen av den inviterte jeg to naboer på suppe. Men det var fortsatt mat mye igjen da Helen en  venninne av min  datter også kom innom. Og som om dette ikke skulle holde, så spiste jeg suppen til middag i dag også, og enda har jeg mer igjen he he he. Overflodsuppe bør man gjerne kalle denne? Men en så god, mettende og sunn suppe så er det jo bare et pluss. Den kan jo fryses i porsjoner til en annen dag.
Miriam likte suppen, ikke verst :-)

 

 

 

Ingredienser du trenger:

 1 løk

4 fedd hvitløk eller 1 kinahvitløk

2-3 cm fersk ingefær

½-1 rød chili

aubergine

½ rød paprika

80-100 g grønnkål

1 dl splittede røde linser

1 pakke kikkerter

2 bokser knuste tomater

100 g fullkornspasta/spagetti  (husk å bruk glutenfri om du ikke tåler gluten)(kan sløyfes)

1 ½ l vann (kan være nødvendig med litt mer)

Ca. 3 ss buljong eller tilsvarende i terninger som jeg vil tro er rundt 4.5 stykker.

2 ts paprikapulver

2 ts spisskummen

1 ts kanel

Salt og pepper etter smak

 

·        Skrell og rens løk og ingefær, og surr det godt i en gryte med smør eller olje

·        Rens og del aubergine og paprikaen i biter, og la også disse få steike før man heller på mesteparten av vannet.

·        Når vannet koker har man i de røde linsene og biter med pasta/spagetti.

·        Ha i alle krydderne og la alt få koke til liner og pasta er kokt.

·        Ha i de knuste tomatene, finhakket grønnkål og kikkertene og la alt få koke godt sammen.Ta eventuelt i mer vann. 

 

·        Smak til med salt og pepper og eventuelt mer krydder, er suppen for tykk har man i resten av vannet.

    
Dette var lørdag                                                                      Og i dag :-)
GrønnkålGrønnkål ser slik ut (Hentet fra frukt.no næringsinnhold osv.)

 

 

 

 

 

 

Hjorte burger med tyttebær
Nå er det på tide å tømme frysen, slik at man overlever til mai da alle regningene forhåpentligvis er betalt. Men hvem kan klage når man finner en bortgjemt pakke med hjortekjøttdeig i fryseren.

De fleste har vel ikkekjøttdeig  av hjortei liggende, men bruker du disse ingrediensene vil man kunne få den gode smaken av natur.

500 g kjøttdeig som du har (hjortekjøttdeig)

1 ss tyttebærsyltetøy

1 egg

1 kinahvitløk

10 knuste einebær (kjøpes i vanlige butikker)

1 ss cumin (spisskummen, kjøpes i vanlige butikker)

1 ts timian

1 buljong

2 ss salt

½ pepper

½ ss potetmel men kan godt sløyfes det gjorde jeg, men burgerne blir litt løse uten potetmel.

Ha kjøttdeigen i en bolle, knus einebærene, rens og press hvitløken, og ha alt i kjøttdeigen. Ha i resten av ingrediensene og bland alt godt sammen, la det stå noen minutter å hvile. 

Lag kaker og steik de på en god og varm panne, snu kakene av og til.

 

Jeg brukte rundstykke (glutenfrie for min del), hadde rømme på bunnen og toppen, isbergsalat, cherrytomater og litt steikt champignon. En god skje tyttebær hører med, og jeg var  heldig å få et glass med nydelig tyttebærsyltetøy uten tilsetningstoffer til jul. Det som er morsomt er at tyttebær overhode ikke trenger å tilsettes noen som helst tilsetningstoffer. Tyttebær er  nemlig full av benzosyre som naturlig konserverer syltetøyet, men likevel putter produsentene syltetøyet fullt av tull og unødvendige tilsetningstoffer.


Fantastisk godt syltetøy !!

Alternativ til chips

 

En god venninne av meg kom med denne ideen til meg,hun hadde laget disse og spist de opp på et blunk. 

1 pakke kikkerter (de som kommer i pappbeger er best)

Du kan bruke hvilke som helst krydder du liker Margrethe brukte

Olje

Paprikakrydder

chili krydder

grillkrydder

salt

----------

Jeg forsøkte meg med bare salt, men det var ikke så spennende.

Da jeg hadde på spisskum(cumin)

Grillkrydder

ble de mye bedre.

Hell kikkertene i en sikt eller dørslag og tørk de godt med tørkepapir.

Ha ertene i en ildfast form og hell på litt olje, sett formen øverst  i steikeovnen på 200 grader. 

Det kan være lurt å ta de ut og og røre litt i ertene av og til slik at de ikke blir brent.På slutten av steiketiden har man på krydderne.

Ertene ble litt mørke derfor satte jeg ned temperaturen og lot de stå på 50 grader i rundt 10 minutter til, derfor kan det være lurt å ha litt svakere temperatur(vil nok variere litt fra ovn til ovn).

Margrethe fant ideen i kk.Enkel løksuppe

Det er ikke alltid  kroppen eller magen har lyst på noe veldig middag, og hva er bedre en en god varm suppe som renner ned i magen av seg selv da!

I dag ble det en en enkel men god løksuppe.

Til 4 personer:

2 store løk

1 pakke vårløk eller 1 purreløk (det lager så fin farge på suppen)

Smør å surre løken i

8 dl vann

2 buljongterninger eller tilsvarende annen buljong

2 ss maizena

Ca. 1 dl fløte eller melk (jeg brukte soyafløte)

Salt

Pepper

 

Rens og findel løken og surr den i smør til den er blank, ha på 3 dl av vannet og buljongen og la det få koke i 5-10 minutter. Ta pannen av platen og ha i resten av vannet, fløten og maizenaen og rør godt sammen. La suppe få et oppkok igjen under omrøring, og smak så til med salt og pepper

 

Tips: Bruk gjerne hvitløk for å få en mer spenstig suppe.
Fysen på noe godt!!!!

Ananas som er skjært ut av skallet delt opp og forskjøvet annen hver bit.

 

Dette er tiden for å skjerpe seg å ikke spise søtsaker og andre ting som ikke er så sunt, derfor vil jeg gjerne legge ut alternativer til snop og chips osv. Du må gjerne fortelle hva du gjør når du får lyst på gotteri!

 

 

 

                                 Ananas som er skjært ut av skallet delt opp og forskjøvet annen hver bit. 

Eller som dessert....her med krem
Og her med valnøtter også, akkurat som med klær kan man pynte opp en rett :-)

 

 

Næringstabell (fra frukt.no)

Næringsinnhold i 100 g spiselig matvare

Spiselig
del

53 %

Vann

87 g

KJ

197

Kcal

47

Protein

0.4 g

Karbo-
hydrat

10.1 g

Fett

0.2 g

Egenskaper

Ananas er kalorifattig. Den inneholder mye A vitaminer og en god del C vitaminer. Ananas inneholder også bromelin som er et proteinspaltende enzym. Det hevdes at dette kan hjelpe enkelte med fordøyelsesprosessen, men er ikke dokumentert. Ananas skjerper også appetitten til den med liten matlyst.

Man vet at ananasen er moden når man lett kan nappe ut et blad fra den

 

 

 

 

 

 

 

 


Ost og hjemmelagde kjeks hos naboen

Det er utrolig koselig å bli invitert en lørdagskveld med gode naboer. Det var mange deilige oster, sellerirot, paprika, cherrytomat og druer. 

Jeg lagde hjemmelagde kjeks av samme oppskrift som knekkebrødene, og de forsvant som dugg for solen alle sammen.

Det kan være vi hadde en liten skvett rødvin til også, men det seier historien noe om ;-) 
 
Grove kjeks av samme oppskrift som knekkebrødene mine

 

Tusen takk for en koselig kveld Rigmor, Torhild, Bjørg og Eva. 


Spennede knekkebrød med med buljong og Maldonsalt

Det er alltid kjekt med nye ideer, og å ha buljong i knekkebrød, det har jeg nok ikke tenkt på. Oppskriften og bildene er fra den skjønne Charlotte Vanvik som bor i vakre Trøndelag.

 

Disse er ikke glutenfrie, men kanskje det blir buljong i mine knekkebrød neste gang jeg baker.Jeg seier som The julekalender "Det er berre lækert"

 

 

3,5 dl sammalt rug eller hvete
2dl solsikkekjerner
3,5 dl havregryn
1,5 dl sesamfrø
1dl havrekli eller hvetekli
O,5 dl linfrø
7 dl vann
1buljong (løses opp i vannet)
Bland alt og la det svelle i 15-20 min.
Det er nok til to langpanner.
Strø maldonsalt over før steking og rut opp i stykkene:)
Stekes på 200, 35-40 min

Stangekylling med steikte poteter og salat

 

Jeg må innrømme at jeg har blitt svært skeptisk til hvilke merke med kylling jeg spiser. På siden til Stange sin landskylling, står det at de aler kylling opp på en skikkelig måte. Den er adskillig dyrere en vanlig kylling, men du verden for en nydelig smak.

Jeg kjøpte en kyllingfilet og hadde den i en ildfast form med olje i, og mitt i steikeovnen som stod på 150 grader (jeg var så trett at jeg som middag før middagen J). Ønsker du den hurtigere steikt, kan du selvsakt skru opp temperaturen litt. Fileten stod i ovnen i toppen 45 minutter, da var den usedvanlig saftig og nydelig. Jeg strødde bare på litt Maldonsalt.

Jeg hadde rester av kokte poteter fra dagen før, disse steikte jeg og hadde på Maldonsalt.

 

Salaten besto av hjertesalat, ruccula og rød lollorosso og physalis og en deilig olivenolje på.
No må du je deg Nina
Jeg som trodde at det skulle bli fint vær denne helgen slik at jeg kunne gå meg en tur. Stormen Nina(Bt melder orkan på vestlandet) tar virkelig her jeg bor, så da er det bare til å nyte en god mørk sjokolade jeg finn av en god kollega til jul og kaffe. NAM NAM.

 

God helg
Steikt steinbit


Utenom at steinbit er "steingodt"  kan du lese næringsinnholdet på den og det er enda en god grunn til å spise mer av denne nydelige fisken. Du finner den i frysedisken i de fleste butikkene.

Næringsinnhold

Sjømat inneholder nesten alle de sentrale næringsstoffene som kroppen trenger. Steinbit er spesielt rik på:

·         Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.

·         Vitamin D, som er nødvendig for å få den riktige kalsiumbalansen i kroppen og dermed bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelettet.

·         Vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, blant annet røde blodceller. Vitamin B12 kan bidra til å forebygge anemi, blodmangel.

·         Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Fra godfisk

 

Beregn 150-200 g steinbitfilet per person

Jeg hadde en god og varm steikepanne med smør og la fisken på pannen og når den nærmer seg ferdig steikt strødde jeg litt godt med salt på (ha gjerne pepper også om du ønsker det).

Fiskefilene var i forholdsvis små stykker, slik at de var ferdig steikt på få minutter.

 

Jeg hadde kokte mandelpoteter, brokkoli ,  steikte cherrytomater og steikesmør på. 
Grove fiskeburgere med selleripomfri, salat og guacomole

 

Nytt år og nye muligheter!
2 fiskeburgere 80 % torsk og hyse

Disse hadde jeg i steikeovnen til de var varm.

Sellerirot pomfri

 

Vær nysgjerrig å forsøk, det er knallgodt og sunnere en vanlig pomfri!

 

Beregn ca. 200 g sellerirot pr. person

Olje

Salt

Skjær sellerien i forholdsvis tynne skiver, skjær av skallet og skyll de godt.

Del deretter skivene opp i staver å ha de i en ildfast form/steikebrett og hell på litt olje. Sett formen langt oppe i ovnen i forvarmet ovn (gjerne varmluft)på rundt 220 grader i 20-30 minutter.

Pass på pommes frites slik at den ikke blir brent.

Ha på salt rett før serveres.

 

Jeg laget salat av :

Hjertesalat

Ruccula

Rødlollorosso

Cherrytomater

Agurk

Og en helt magisk god olivenolje jeg har fått av en venninne.

 

Guacamole

 En enkle måte å lage  Guacamole på.

1 moden avocado

2 fedd hvitløk eller en halv kinahvitløk

1 ss majones

1 ss rømme (Det er ikke vanlig å bruke, så det kan kuttes ut om man ikke tåler melkeprodukter, erstatt med litt mer lime )

Ca.1 båt lime

1krm chilipepper

1 krm pepper

½ ts salt

Del avokadoen i to, og ta ut steinen. Ha kjøttet i en skål og ha i krydder, majones, rømme, hvitløk og lime. Bruk stavmikser eller en gaffel, og mos det hele godt sammen.

For at guacamolen skal holde seg lengst mulig fin, kan det være lurt å ha steinen i skålen man oppbevare den i.

 

Du kan også Hakkebiff med sellerpomfri

Slå meg heller i hel med jekken

Slå meg heller i hel med jekken

Jeg leste i A-magasinet om en som syntes det var bedre å spise pulver for da behøvde man ikke bruke tid på å lage mat. Skrekk og gru noe så tragisk. Hva skal vi bruke all tiden vår til da, sitte mer foran tv eller pc?

 

Der får vi ikke lukten av mat, samværet rundt borde, og ikke minst smaken av maten. Nei det mener jeg virkelig, blir samfunnet slik, så slå meg i hel med jekken.

Kunne du tenke deg å bytte mat mot pulver, og hva vil du bruke mer tid på?
Betasuppe/lapskaus av pinnekjøtt

Rester av pinnekjøtt

Det er utrolig herlig å komme hjem til ferdig middag, og til noe så godt som betasuppe/lapskaus da, dobbelt nam.

 

Kraft fra pinnekjøtt, man kan også spe på med pølser eller annet kjøtt om det er knapt med kjøtt

Kålrabi

Poteter (jo mer poteter man har i til tykkere blir middagen, så vil man ha lapskaus bruker man rikelig med poteter)

Gulerøtter

Purreløk

Selleri gir god smak

Salt og pepper

Kraft av pinnekjøttet/eventuelt vann (Det er bedre å begynne forsiktig med kraften fra pinnekjøttet siden det kan være veldig salt)

 

Rens pinnekjøttet for bein og hinner og skjær det i biter. Skrell og del grønnsakene i biter å ha de i en gryte med kraft/vann og ha i kjøttet, salt og pepper og la alt få koke i rundt en times tid. Smak om man må ha i mer salt eller pepper. Er suppen/lapskausen for salt så tar man i vann. 
Forbedret utgave av glutenfrie lavkarbo knekkebrød

 Knakkende godt!

Godt nytt år til alle dere fantastiske brukere av bloggen min. Håper at den fortsatt kan inspirere dere til å lage god hjemmelaget mat!  

 

350 g solsikkefrø

350 g sesamfrø

350 g linfrø

200 g gresskarkjerner

2 ss fiberhusk eller lignede

1  dl olje (synes du det er for mye så minker man bare mengden)

Ca. 1 l vann ( av en eller annen grunn variere det hvor tykk deigen blir, derfor kan man holde igjen ca.1 dl og se om du trenger alt vannet)

2 ss maldonsalt, eller 1 ss vanlig salt(det virker mye, men det er en stor deig som trenger litt salt, men her kan du selvsakt også minke mengden om du ønsker)

Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskin (bruk helst kjøkkenmaskin, for deigen trenger å eltes godt) og ha så i væsken. Kjør deigen godt, og la den stå å svelle i rundt 10 minutter. Da har fiberhusken fått tid å svelle, og det kan da være man må ha i litt mer vann, kjør deigen godt i mikseren før du begynner å ha de på bakepapir.

Denne deigen er så pass seig at det ikke er noe problem å kjevle utover (se også tips her). Ha  bakepapir på benken eller man åpner en plastpose , og ha  olje/formfett , ta en del av deigen og kjevl den utover. Går det hull her eller der, tar man bare litt deig og trykker den og kjevler den flat igjen. Bruk slikkepotten å del knekkebrødene i så store biter du ønsker at knekkebrødene skal være i.

Steik knekkebrødene på 220 grader helst på varmluft (Ovner variere veldig i styrke, og det kan hende du må skru opp eller ned temperaturen for å få knekkebrødene fint steikt). Jeg åpner døren på steikeovnen noen ganger spesielt i begynnelsen av steiketiden slik at dampen kommer ut. Knekkebrødene er ferdige når de er blitt harde og sprø, og det vil ta rundt 20 minutter. Min steikeovn steiker litt ujevnt, slik at jeg gjerne snur brette en gang under steikingen. Er det noen knekkebrød som fortsatt er bløte, så setter jeg de inn i ovnen etter jeg er ferdig med steikingen og lar de stå på 50 grader med døren åpen.

 

Denne gangen ble det 7 brett med knekkebrød, da slipper jeg å bake på en stund. Tror jeg da, det er jo en kjekk julegave til de som har alt. 


Knekkebrød med hjemmelaget tunfisksalat.


Eller til lunsj 


 

, Bergen

Gjør hverdagsmaten til en opplevelse, med helt enkle grep.Hvordan lage suksessmiddagen til hverdag og fest uten all verdens kokkekunnskaper. Det er ikke så vanskelig som du tror! Jeg er utdannet kokk og har Bachelor i folkehelsearbeid Kontakt meg gjerne på randistole62@gmail.com. Følg meg på instagram: randistole og Facebook side: Mors matblogg

Matprat

Matbloggtoppen